Gość: OB IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.02.04, 20:24 Policzyłam i wyszło mi ,że dopłacę od 35-40 zł miesięcznie do oferty PO 3x15%.Liczyłam od pensji /emerytury/ 1000 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.04, 20:34 a policzyła Pani np. to, że pracodawcy będą mieli mniejsze koszty (niższy podatek a poza tym mniej liczenia i całej zabawy księgowej) wobec czego ich produkty będą netto tańsze? Bo jeśli Pani policzyła, to ciekaw jestem jakim modelem się Pani posłużyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.04, 21:55 Jak mały trzeba mieć móżdżek żeby twierdzić,że obniżenie podatku jest jego uproszczeniem - czyżby ,,eksperci''PO w szkole ,,brali'' tylko mnożenie przez 0,15 a przez 0,22 czy przez 0,40 nie potrafią pomnożyć.A może znieść akcyzę i sprzedawać spirytus po 3zł.-jak już ma być po równo to niech będzie.Zwolennikom podatku liniowego od osób fizycznych mam dobrą radę -trzeba zarabiać tyle żeby mieścić się w pierwszej stawce podatkowej, szczególnie jak się ma problemy ze zrozumieniem systemu gdzie są trzy progi podatkowe.Powodem nadużyć jest nie ilość stawek ale mętne prawo podatkowe i korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nivel Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 23:28 Zatem rada polega na tym żeby zarabiać jak najmniej? Dlaczego w naszym kraju ludzie, którzy za ciężką pracę dostają podwyżki i nagle przekraczają próg podatkowy, są za to karani wyższymi podatkami? Z tego wniosek, że nie opłaca się zbyt ciężko pracować, bo a nuż zacznie się zbyt dużo zarabiać... A przewaga jednej stawki podatkowej nad systemem z trzema progami polega na tym, że nikt nie dokonuje kombinacji żeby znaleźć się w grupie płacącej niższy podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 10:33 U nas niestety nie ma prostej zależności: wysokie zarobki = ciężka (odpowiedzialna) praca. Za oszukiwanie trzeba surowo karać a nie nagradzać obniżaniem podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nivel Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.04, 20:43 Moim zdaniem takie myślenie donikąd nie prowadzi. Owszem, oszustów podatkowych należy ścigać, ale niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tego zjawiska. Dużo lepsze efekty daje obniżenie podatków. Ludzie, którzy do tej pory uciekali w szarą strefę zaczynają płacić podatki, bo ryzyko związane z nadużyciami przestaje się po prostu opłacać. Wydaje mi się, że takie posunięcie daje daleko lepsze skutki dla państwa niż pozostawienie wysokich podatków, a spadek wpływów do budżetu wcale nie musi być aż tak bardzo znaczący. Pomijając już to, że w kieszeniach podatników, zwłaszcza przedsiębiorców, zostaje więcej pieniędzy, które mogą przeznaczyć na inwestycje bądź też na konsumpcję, która również pobudza rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieczysław Re: Kto straci, a kto zyska na jednolitej stawce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.04, 11:54 Dopiero jak rządzący będą myśleć kategoriami praktycznymi i doprowadzą, że będziemy mieli tylko dwie stawki podatku VAT. Pierwsza 0 % dla eksportu i druga na wszystko np. 20 % i można ją będzie zmniejszać do 15 % - corocznie o 1% - wtedy skończą się kanty, oszustwa i manipulacja. Kłamstwem jest,że wszystko musi od razu podrożeć - gdy wprowadzi się stawkę jedną na wszystko (prócz eksportu).Proszę sprawdzić to na przykładzie np. sanek dla dzieci, piwa itd. Odpowiedz Link Zgłoś