GoĹÄ: lekmed IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.10, 19:00 jak to jest, że teraz można, a 3 lata wstecz każde niegłupie zdanie wypowiedziane przez rząd było sensacją, bo na działanie nikt już nie liczył... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: MMM kompletna inwigilacja... IP: *.acn.waw.pl 17.03.10, 07:47 może zamiast jakichs dowodów po prostu wszywać chip noworodkowi zaraz po urodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pwr Re: kompletna inwigilacja... IP: *.lanet.net.pl 17.03.10, 08:57 masz pojecie czym jest chip? poczytaj najpierw o tej technologii a potem wypowiadaj sie na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mario Jakiej technologii - o czym ty bredziesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 09:33 Oto definicje słowa chip: * bit: a small fragment of something broken off from the whole; "a bit of rock caught him in the eye" * a triangular wooden float attached to the end of a log line * a piece of dried bovine dung * a thin crisp slice of potato fried in deep fat * break off (a piece from a whole); "Her tooth chipped" * check: a mark left after a small piece has been chopped or broken off of something * nick: cut a nick into * a small disk-shaped counter used to represent money when gambling play a chip shot * electronic equipment consisting of a small crystal of a silicon semiconductor fabricated to carry out a number of electronic functions in an integrated circuit * form by chipping; "They chipped their names in the stone" * (golf) a low running approach shot * break a small piece off from; "chip the glass"; "chip a tooth" * the act of chipping something Odpowiedz Link Zgłoś
cipera i co jeszcze?? rozmiar f..ta, buta i średnica?? 17.03.10, 10:00 Gość portalu: Mario napisał(a): > Oto definicje słowa chip: > * bit: a small fragment of something broken off from the whole; "a Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke PO paktuje z Szatanem 17.03.10, 10:19 Dzisiaj RFID w dowodzie, jutro pod skórą i na zakupy bez porfela! Ktoś już to dosyć dawno przewidział :) "I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. Tu jest [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba ta bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć. " Dla tych co nie mają rozumu podpowiem - RFID to taki unowocześniony kod kreskowy, a na każdym takim kodzie dłuższe linie kodują wspomnianą wyżej liczbę :) Mam nadzieję że ajatollah Rydyk podłapie temat i uratuje nas przed bestią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A ile to będzie kosztować obywatela? i podatnika? 17.03.10, 10:48 A ile to będzie kosztować obywatela? i podatnika? vontomke napisał: > Dzisiaj RFID w dowodzie, jutro pod skórą i na zakupy bez porfela! Ktoś już to > dosyć dawno przewidział :) > > "I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy > otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło i że nikt nie może kupić ni > sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. Tu jest > [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba ta > bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć. " > > Dla tych co nie mają rozumu podpowiem - RFID to taki unowocześniony kod > kreskowy, a na każdym takim kodzie dłuższe linie kodują wspomnianą wyżej liczbę > :) > > Mam nadzieję że ajatollah Rydyk podłapie temat i uratuje nas przed bestią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis Re: A ile to będzie kosztować obywatela? i podatn 17.03.10, 11:07 kilkaset złotych na statystyczny łeb, oczywiście pójdzie z podatków, żeby nikt nie mówił, że trzba za to zapłacić... poza tym osobno bedzie się bulić kilkaset za zaszycie tam e-podpisu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: de0 Re: A ile to będzie kosztować obywatela? i podatn IP: 81.219.203.* 17.03.10, 11:24 no dobra. a ile będzie kosztować czytnik ? bez czytnika tenplastik będzie wart dla Ciebie tyle co papier toaletowy. więc ile będzie kosztować czytnik aby każdy obywatel - jak zapewnia rząd - mógł zrzeczywistości z tego korzystać ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beny Re: PO paktuje z Szatanem IP: 195.117.221.* 17.03.10, 12:58 Zmień psychiatrę. Obecny wcale Ci nie pomaga! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lech Re: Jakiej technologii - o czym ty bredziesz IP: *.ustka.vectranet.pl 19.12.10, 12:13 napisz to po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Srynwigilacja IP: 83.238.108.* 17.03.10, 08:59 Zamaist 6 dokumentów będziesz miał jeden. Ale inwiginacja, normalnie Orwell. Odpowiedz Link Zgłoś
fakej Re: Srynwigilacja 17.03.10, 10:39 Gość portalu: Sleeper napisał(a): > Zamaist 6 dokumentów będziesz miał jeden. Ale inwiginacja, normalnie Orwell. Inwigilacją bym się nie przejmował, ale skoro to ma robić za narzędzie do podpisu cyfrowego to dlaczego jest tak, że części prywatna nie jest własnością użytkownika i dostarcza on tylko do właściwego urzędu część publiczną? Czyli urzędas/urząd wydający dowód ma mój klucz prywatny i może podpisywać umowy w moim imieniu tudzież rozpowszechnić część prywatną klucza. Tylko proszę niech mi nikt nie smaży bredni, że klucz jest generwoany w czipie i nigdy go nie opuszcza, bo w takie bajki to nawet mój 5 letni siostrzeniec słuchający bajki o czerwonym kapturku nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Srynwigilacja IP: 83.238.108.* 17.03.10, 11:05 Nie może, na dowodzie jest tylko element klucza elektronicznego podpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fakej Re: Srynwigilacja IP: *.dclient.hispeed.ch 17.03.10, 12:02 Gość portalu: Sleeper napisał(a): > Nie może, na dowodzie jest tylko element klucza elektronicznego podpisu. Jasne, jest tylko część prywatna. Generowana bez udziału właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jak zdekodują chipa to dane 6 dokumentów ktoś ma.. 17.03.10, 10:50 Jak zdekodują chipa to dane 6 dokumentów ktoś ma... Niekoniecznie powołane osoby. Gość portalu: Sleeper napisał(a): > Zamaist 6 dokumentów będziesz miał jeden. Ale inwiginacja, normalnie Orwell. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Jak zdekodują chipa to dane 6 dokumentów ktoś IP: 83.238.108.* 17.03.10, 11:07 Na szczęście jak Ci ukradną teraz portfel, to Twoje dane są bezpieczne. Dopiero na czipie będą łatwo dostępne dla hackującego kieszonkowca. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Nigdy nie mam w jednym miejscu 6 dokumentów... 17.03.10, 11:49 Nigdy nie mam w jednym miejscu 6 dokumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beny Re: Jak zdekodują chipa to dane 6 dokumentów ktoś IP: 195.117.221.* 17.03.10, 13:04 Raczej crackującego kieszonkowca. Haker oznacza dobrego gostka. Czytaj np. Wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Jak zdekodują chipa to dane 6 dokumentów ktoś IP: 83.238.108.* 17.03.10, 14:34 Wiem bez czytania wiki, mój błąd. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: j Re: kompletna inwigilacja... IP: *.bar.warszawa.sint.pl 17.03.10, 09:00 Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Obywatelstwo na dowodzie? 17.03.10, 07:56 A czy obywatel innego kraju, nie Polski, może posiadać polski dowód osobisty? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Autor Re: Obywatelstwo na dowodzie? IP: *.provider.pl 17.03.10, 08:14 To ma być info dla urzędników innych Państw już nie raz zdarzało się ze Brytyjczycy wystawiali mandaty na nazwisko POLAND. a 2 ze ktoś może mieć 2 obywatelstwa przy granicach jest mnóstwo pół Niemców pół Czechów itd... Ja się tylko obawiam że zaraz na giełdzie elektronicznej będą opychać homemade stacje do tych chipów i pół polski zostanie studentami :/ a wiadomo że polak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Obywatelstwo na dowodzie? 17.03.10, 09:35 Gość portalu: Autor napisał(a): > tylko obawiam że zaraz na giełdzie elektronicznej będą opychać > homemade stacje do tych chipów i pół polski zostanie studentami Taaa bo dzisiejsze legitymacje studenckie i pieczatki do nich wymagają technologii nasa by je podrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Obywatelstwo na dowodzie? 17.03.10, 10:33 > > tylko obawiam że zaraz na giełdzie elektronicznej będą opychać > > homemade stacje do tych chipów i pół polski zostanie studentami Nawet jeśli to co z tego. Większość ulg studenckich jest ograniczona wiekiem. A tego się już nie przeskoczy tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkrs Re: Obywatelstwo na dowodzie? IP: 195.2.222.* 17.03.10, 09:38 Skoro to takie proste, to dlaczego nie podrabia się w podobny sposób kart płatniczych? Podpowiadam: bo to jednak NIE takie proste :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Autor Re: Obywatelstwo na dowodzie? IP: *.provider.pl 17.03.10, 09:52 Tyle że za kartą płatniczą stoi cały system autoryzacji banku. Tu zapewne będzie zapisana informacja 1-0 (student - nie student) nie sądzę ze konduktor w pociągu będzie miał terminal połączony z siecią który będzie w stanie sprawdzić czy X jest faktycznie studentem. Mam nadzieje że się mylę :) - bo sama idea jest świetna i tego w naszym kraju brakowało ... ja o wykonanie się boję ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: programista Bardzo się mylisz IP: *.acn.waw.pl 17.03.10, 11:08 Wystarczy trywialne zastosowanie PKI. Specyfikacji nie czytałem - ale oczywiste jest chyba, to że w custom slotach różne instytucje będą mogły zapisywać customowe dane. A każde takie dane będą podpisane kluczem prywatnym instytucji. Czyli np. w custom slocie będzie zapisane: Dane, Podpis = Uczelnia_priv (Hash(Dane + Identyfikator dowodu)) Każdy czytnik zajrzy sobie do danych i sprawdzi czy Hash(Dane + Identyfikator dowodu) jest równy Uczelnia_pub(Podpis) co jest równe Uczelnia_pub(Uczelnia_priv(Hash(Dane + Identyfikator dowodu))). Trywialne i bezpieczne - tak długo jak algorytmy szyfrujące są dobre, a uczelnia pilnuje swojego klucza prywatnego. Od razu wyprzedze pytanie: ale przecież co obchodzą instytucje X moje dane względem instytucji Y. To też jest łatwe - w dużym uproszczeniu wystarczy, że dane uczelni X będą szyfrowane tak, żeby tylko instytucje autoryzowane przez X mogły to odczytać. Proste nie? Zwracam uwagę, że wszystkie customowe w wyżej opisanym scenariuszu nawet nie wymagają chipa (podkreślam customowe, bo niekopowiolnaść tego wisi na tym, że nie uda się wygenerować drugiego dowodu o tym samym identyfikatorze (i oczywiscie tych samych danych, bo jakby ktoś zmienił dane to byle podpis elektroniczny to zabezpiecza) - a to już powinno być chronione przez chip + PIN. Wiadomo, że mają chip na pokładzie (i mogąc korzystać z PINu) power się zwiększa. Wiadomo, że chip można skopiować, wiadomo również, że nie da się tego zrobić łatwo więc ktoś musiałby zabrać dowód i nieźle się natrudzić, więc de facto wielkiego zagrożenia nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Tak Tusk i PO realizuję obietnice wyborcze-dymając 17.03.10, 11:51 Tak Tusk i PO realizuję obietnice wyborcze-dymając POlaków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rsu Re: Bardzo się mylisz IP: 82.195.186.* 17.03.10, 12:50 Cuda jaja - widziałeś zusowskiego płatnika? To już wiesz a) jak to zostanie wykonane b) kto to wykona c) i pewnie się domyślasz jaki to piękny kontrakt To będzie kosztowało podobne pieniądze jak system zusowski - dziewięć zer i trójka z przodu! Również pracuję w branży IT i poważne systemy laboratoryjne dla placówek z USA schodziły za kwoty TYLKO z sześcioma zerami. Ktoś, kto dostanie ten kontrakt (a widziałem sporo przetargów w tym kraju, więc z prawdo 90% mogę obstawiać) ustawi firmę na zawsze. Raz kosztem wykonania a potem będą żyć z kosztu obsługi. Na koszt państwa, czyli nas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beny Re: Obywatelstwo na dowodzie? IP: 195.117.221.* 17.03.10, 13:06 Po sfałszowaniu dowodu jednakże pozostanie sfałszowanie danych w ogólnopolskiej bazie. Bułka z.. bitami! Nieprawdaż? :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xnonorx Czy wszyscy znajomi królika już się "obłowili"? IP: *.chello.pl 17.03.10, 08:04 Jest jeszcze jakiś znajomy ktory nie skorystał na wymianie dowodów? To szybko sie ujawniać, mamy rok czasu - zdążymy na pół roku zrobić jeszcze jedną obowiązkową wymianę. "Jak to będzie działać? Wystarczy, że odpowiednie służby będą posiadały czytniki nowego dowodu. Konduktor w pociągu natychmiast odczyta, że pasażer jest studentem i przysługuje mu ulga. Podobnie będzie u lekarza - tu też z dowodu zostanie odczytana informacja, że jesteśmy ubezpieczeni" po to mam mieć dowód z zapisem wszystkich informacji o mnie, zeby kanar wiedział, że mi ulga przysługuje? Informatyzacji ZUSu jakoś specjalnie nie widze, za to widze milion papierów do składania w UrSkarb. Bardziej sensowne by bylo upowszechnienie podpisu elektronicznego inaczej to wygląda jak obowiązek posiadania telewizora w każdym szalasie w wiosce murzyńskiej, kiedy tylko czarownik ma gniazdko w swoim namiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Czy wszyscy znajomi królika już się "obłowili IP: 83.238.108.* 17.03.10, 09:02 Nowe dowody osobiste mają mieć zakodowany też podpis elektroniczny. Nie wiem o jakich obowiązkowych wymianach mówisz, mnie ominęło. Mam ten sam dowód od czasu wymiany książeczkowych na plastikowe jakieś 6-8 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Czy wszyscy znajomi królika już się "obłowili 17.03.10, 09:51 popatrz sobie na ten Twój dowód, już niedługo straci ważność i będziesz wymieniał. OBOWIĄZKOWO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Czy wszyscy znajomi królika już się "obłowili IP: 83.238.108.* 17.03.10, 10:21 Termin wymiany dowodu u mnie wynosi 10 lat od wydania dowodu. Nie czuję się jakoś potwornie poszkodowany przez państwo, że raz na 10 lat mam obowiązek wymienić dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 To przeprowadź się np. o jedno piętro wyżej/niżej. 17.03.10, 11:55 To przeprowadź się np. o jedno piętro wyżej/niżej. Gość portalu: Sleeper napisał(a): > Termin wymiany dowodu u mnie wynosi 10 lat od wydania dowodu. Nie czuję się > jakoś potwornie poszkodowany przez państwo, że raz na 10 lat mam obowiązek > wymienić dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: To przeprowadź się np. o jedno piętro wyżej/n IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:10 No, to akurat maja zmienic: adresu w dowodzie nie BEDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 No ale po co wogóle ta wymiana na chipowe??? 17.03.10, 12:24 No ale po co wogóle ta wymiana na chipowe??? Gość portalu: xfile napisał(a): Re: To przeprowadź się np. o jedno piętro wyżej/n > No, to akurat maja zmienic: adresu w dowodzie nie BEDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: No ale po co wogóle ta wymiana na chipowe??? IP: 83.238.108.* 17.03.10, 13:01 Bo chipowe będą mogły przenosić w łatwy sposób więcej informacji, będą wygodniejsze i bezpieczniejsze, a także bardziej użyteczne. Przynajmniej takie jest założenie, które zresztą uważam za słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 PO co ma wolne państwo więcej wiedzieć o nas??? 17.03.10, 13:09 PO co ma wolne, demokratyczne, praworządne państwo więcej wiedzieć o nas??? I wcale nie jestem pewien, że więcej danych w jednym miejscu to lepiej, a o odpowiednim zabezpieczeniu tego już nawet nie wspominam... Odpowiedz Link Zgłoś
miguell PO co ma wolne państwo więcej wiedzieć o nas? 17.03.10, 13:51 Żebyś za każdą głupią zmianą w urzędach, instytucjach, firmach nie musiał latać z papierami po kolejkach (zaświadczenia, oświadczenia, wnioski, rozliczenia ...) tylko żebyś mógł wysłać je netem Zabezpieczenia w kartach Chipowych są o wiele lepsze niż w obecnym dowodzie ponieważ po zastrzeżeniu zagubionego dowodu chipowego nikt nie może się nim posługiwać - długo czasu schodzi zanim złamie się PiN (chyba że sam go ujawnisz) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 PO każdej zasranej zmianie danych musisz wymieniać 17.03.10, 11:54 PO każdej zasranej zmianie danych musisz wymieniać Gość portalu: Sleeper napisał(a): > Nowe dowody osobiste mają mieć zakodowany też podpis elektroniczny. > > Nie wiem o jakich obowiązkowych wymianach mówisz, mnie ominęło. Mam ten sam > dowód od czasu wymiany książeczkowych na plastikowe jakieś 6-8 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Czy Tusk i PO zrobi system kradzionych POjazdów??? 17.03.10, 11:53 Czy Tusk i PO zrobi system kradzionych POjazdów??? Tego jeszcze nie potrafią sensownie rozwiązać, a 1894 im się marzy... Gość portalu: xnonorx napisał(a): > Jest jeszcze jakiś znajomy ktory nie skorystał na wymianie dowodów? > To szybko sie ujawniać, mamy rok czasu - zdążymy na pół roku zrobić > jeszcze jedną obowiązkową wymianę. > > "Jak to będzie działać? Wystarczy, że odpowiednie służby będą > posiadały czytniki nowego dowodu. Konduktor w pociągu natychmiast > odczyta, że pasażer jest studentem i przysługuje mu ulga. Podobnie > będzie u lekarza - tu też z dowodu zostanie odczytana informacja, że > jesteśmy ubezpieczeni" > > po to mam mieć dowód z zapisem wszystkich informacji o mnie, zeby > kanar wiedział, że mi ulga przysługuje? Informatyzacji ZUSu jakoś > specjalnie nie widze, za to widze milion papierów do składania w > UrSkarb. > Bardziej sensowne by bylo upowszechnienie podpisu elektronicznego > inaczej to wygląda jak obowiązek posiadania telewizora w każdym > szalasie w wiosce murzyńskiej, kiedy tylko czarownik ma gniazdko w > swoim namiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lech Re: Czy Tusk i PO zrobi system kradzionych POjazd IP: *.ustka.vectranet.pl 19.12.10, 12:35 tylko najpierw będą dowody,ale tak przypuszczam będą jakiś czas bez użyteczne,bo zaczem odpowiednie służby za fundują sobie odpowiednie czytniki to może potrwać,to tak samo jak ostatnio na kolei najpierw zmiana rozkładu, a później informacja dla pasażerów tak że myślę że zaopatrzyć odpowiednie instytucje w czytniki a dopiero wsiąść się za wymianę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siano Brakuje jeszcze tylko zaszytego portfela... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.10, 08:31 I wszystko w jednym, jak wkurwisz rządzących to cię "wyłączą" i ch.ja im zrobisz, bułki w sklepie nie kupisz... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: didek buahahaha a co teraz ci nie moga "wylaczyc" IP: *.opera-mini.net 17.03.10, 09:48 w piec sekund twoje konta bankowe mozna zablokowac razem z kartami jeszcze tylko zdelegalizowac gotowke i system kontroli szczelny Odpowiedz Link Zgłoś
magister_emota Re: buahahaha a co teraz ci nie moga "wylaczyc" 17.03.10, 09:54 @didek > w piec sekund twoje konta bankowe mozna zablokowac razem z kartami > jeszcze tylko zdelegalizowac gotowke i system kontroli szczelny Mylisz się, konto można zablokować w pół sekundy. Plany delegalizacji gotówki na całym świecie są ponoć roztrząsane od dłuższego czasu przez Majestic 12. Niedługo nie będzie się gdzie schować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ruch oporu nie nie myle sie IP: *.opera-mini.net 17.03.10, 11:03 te 5 sekund to na zalogowanie sie do systemu hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przecinek E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.tktelekom.pl 17.03.10, 08:33 to czy ktoś jest studentem jest prywatną sprawą danej uczelni i żaden konduktor nie ma prawa do takich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joooo Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.lanet.net.pl 17.03.10, 08:58 jak wolisz jezdzic za 100% ceny to droga wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:36 Gość portalu: przecinek napisał(a): > to czy ktoś jest studentem jest prywatną sprawą danej uczelni > i żaden konduktor nie ma prawa do takich informacji. Ale dopłata z budżetu do biletu studenta już nie jest niczyją prywatną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkrs Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: 195.2.222.* 17.03.10, 09:41 Przecież dokument uprawniający do zniżki podajesz tylko wtedy, kiedy żądasz przyznania tej zniżki. Nie bardzo rozumiem więc, o co się pienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przecinek E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.tktelekom.pl 17.03.10, 08:38 kto wywalił mój komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kto? Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.tktelekom.pl 17.03.10, 09:41 ja wywaliłem Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Urbanowska cenzura GW... 17.03.10, 11:57 Urbanowska cenzura GW... Gość portalu: przecinek napisał(a): > kto wywalił mój komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Urbanowska cenzura GW... IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:12 Jesli nie odpowiada ci cenzura na forum GW, uprzejmie przypominam, ze nie ma obowiazku pisania na nim. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A w wolnym kraju POmioty nie będą mnie oceniać... 17.03.10, 12:25 A w wolnym kraju POmioty nie będą mnie oceniać... Gość portalu: xfile napisał(a): > Jesli nie odpowiada ci cenzura na forum GW, uprzejmie przypominam, ze nie ma > obowiazku pisania na nim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Harry Potter E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 08:57 Juz to widze, wirus komputerowy bedzie decydowal czy pogotowie nas zabierze po zawale serca do szpitala czy zostawi na ulicy. Wszystko w prezencie od wielkiego wodza Obamy. Odpowiedz Link Zgłoś
wnukstalina Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:11 Panie Potter (trawka?), Za dużo jointów od rana. Conajmniej dwa banki wydawały już takie podpisy klientom indywidualnym (dokładnie to "poświadczone przez elektronicznie przez uprawniony urząd klucze kryptograficzne" - podpis elektroniczny to efekt działania tego klucza na "podpisywane elektronicznie" dane) ale wycofały się ze względu na koszty. Wydają tylko przedsiębiorcom. Teraz każdy będzie miał to za swoje podatki. Źle? Wolisz płacić i nic z tego nie mieć? Jeśli masz czytnik kart w klawiaturze (w HP to standard od kilku lat, sama klawiatura kosztuje 20 zet) to podpiszesz zdalnie nie tylko przelew w banku ale i załatwisz każdą urzędową sprawę bez ruszanie czterech liter sprzed komputera. Też źle? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:36 "Jeśli masz czytnik kart w klawiaturze (w HP to standard od kilku lat, sama klawiatura kosztuje 20 zet) to podpiszesz zdalnie nie tylko przelew w banku ale i załatwisz każdą urzędową sprawę bez ruszanie czterech liter sprzed komputera. Też źle? " Ja mam maczka i nie chcę klawiatury HP - to co mam zrobić!? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gonzo Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.fortisbank.com.pl 17.03.10, 09:43 > Jeśli masz czytnik kart w klawiaturze (w HP to standard od kilku lat, sama klawiatura kosztuje 20 zet) to podpiszesz zdalnie nie tylko przelew w banku ale i załatwisz każdą urzędową sprawę bez ruszanie czterech liter sprzed komputera. Też źle? Dobrze! Babci dowód znowu w cenie - jak wnusio będzie chciał kredyt, to sobie weźmie (na babcię). Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Tusk i PO nie reformując KRUS planuje eutanazję PO 17.03.10, 11:59 Tusk i PO nie reformując KRUS planuje eutanazję POlaków... Gość portalu: Harry Potter napisał(a): > Juz to widze, wirus komputerowy bedzie decydowal czy pogotowie nas zabierze po > zawale serca do szpitala czy zostawi na ulicy. Wszystko w prezencie od > wielkiego wodza Obamy. Odpowiedz Link Zgłoś
stach.pl Znowu tuskolenie 17.03.10, 08:58 Znowu obietnice bez pokrycia. Rząd przyjął - ale prezydent zawetuje itd. Jakiś mglisty projekt, który przedstawia chciejstwa jaśnie nam panującego rządu. Wszystko kiedyś tam będzie, ale jeszcze nie wiadomo co dokładnie kiedy i co. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sleeper Re: Znowu tuskolenie IP: 83.238.108.* 17.03.10, 09:04 Głupi rząd, to jego wina że prezydent wetuje. > Wszystko kiedyś tam będzie, ale jeszcze nie > wiadomo co dokładnie kiedy i co. No właśnie, kto wie kiedy będzie 2011? Odpowiedz Link Zgłoś
sawicz Re: Znowu tuskolenie 17.03.10, 09:10 To czemu sie czepiasz rządu, a nie prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekgr Re: Znowu tuskolenie 17.03.10, 09:34 Witam! Bo ustawa głupia i pełna tzw. "kruczków". A za ustawę odpowiada rząd nie prezydent. Choćby i "Gazeta" mówiła inaczej! Serdecznie Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mkrs Re: Znowu tuskolenie IP: 195.2.222.* 17.03.10, 09:42 To możę jakiś konkret, a nie takie sobie rzucone z sufitu hasło o kruczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Znowu tuskolenie IP: *.aster.pl 17.03.10, 11:34 Sam jestes niezly "kruczek", łosiu. Przyznaj sie, nie masz pojecia, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Bo głupie ustawy trzeba wetować-nie ma innej opcji 17.03.10, 12:02 Bo głupie ustawy trzeba wetować-nie ma innej opcji, niestety, w tym bajzlu Cudaka i parlamencie... sawicz napisał: > To czemu sie czepiasz rządu, a nie prezydenta? > > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Bo głupie ustawy trzeba wetować-nie ma innej IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:23 > Bo głupie ustawy trzeba wetować Pech polega na tym, ze prezydent jest takim durniem, ze nie odroznia glupich od nie-glupich i wetuje te, ktore mu brat wskaze. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Prezydent akurat wetuje w sposób wywarzony. 17.03.10, 13:10 Prezydent akurat wetuje w sposób wywarzony. Wcale nie bardziej niż Wałęsa. Gość portalu: xfile napisał(a): > > Bo głupie ustawy trzeba wetować > > Pech polega na tym, ze prezydent jest takim durniem, ze nie odroznia glupich od > nie-glupich i wetuje te, ktore mu brat wskaze. Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis tuskolenie? nie wiem, ale płacenie na bank! :) 17.03.10, 11:14 wzrost podatków [albo wprowadzenie nowych np. katastralnego...] coraz bliżej, bo za te wszystkie "udogodnienia" trzba będzie zapłacić... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Obecanki-cacanki Tuska i PO! SranieWbanie! 17.03.10, 12:00 Obecanki-cacanki Tuska i PO! SranieWbanie! stach.pl napisał: > Znowu obietnice bez pokrycia. Rząd przyjął - ale prezydent zawetuje > itd. Jakiś mglisty projekt, który przedstawia chciejstwa jaśnie nam > panującego rządu. Wszystko kiedyś tam będzie, ale jeszcze nie > wiadomo co dokładnie kiedy i co. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ctomek E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.mlyniec.gda.pl 17.03.10, 09:20 Nowy porządek swiata nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Tusk i PO obniża -ale standardy życia obywatelom! 17.03.10, 12:04 Tusk i PO obniża -ale standardy życia obywatelom! Gość portalu: ctomek napisał(a): > Nowy porządek swiata nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beny Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: 195.117.221.* 17.03.10, 13:11 Noooo, ja też tęsknię za starym spod znaku Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 09:28 Wszystko jest super, ale ja na to nie ide .... Rozumiem ze rzad bedzie posiadal wzor klucza prywatnego z mojego podpisu, wiec jak bedzie potrzeba to moga w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie bez mojej obecnosci dokonac elektronicznego podpisania dowolnego dokumentu. To jest jakies nieporozumienie , takiego czegos nie da sie w zaden sposob sprawdzic i podwazyc !! Nie widze takiej mozliwosci ze jakakolwiek instytucja dysponuje moim kluczem prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 09:33 Dokształć się. To tak zwana usługa niezaprzeczalności będąca nawet w Polsce z sukcesem już kilka lat w obiegu. Uwielbiam, kiedy najwiecej do powiedzenia mają ci, co wiedzą najmniej. Baj de łej, ja taki podpis mam i jakoś działa, patrzaj jaki cud normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_gravity Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 14:13 > Uwielbiam, kiedy najwiecej > do powiedzenia mają ci, co wiedzą najmniej. Baj de łej, ja taki > podpis mam i jakoś działa, patrzaj jaki cud normalnie. Wiem ze to dziala. Wiem nawet jak to działa ze strony technicznej. Ale skoro twierdzisz ze jest to takie super to dowiedz sie ze istnieje mozliwosc podpisania ze ciebie np. aktu notarialnego , czy tez umowy sprzedazy samochodu. W normalnym modelu dziala to tak ze sam sobie generujesz klucz prywatny a wydany na podstawie klucza publ/pryw certyfikat jest zatwierdzany przez odpowiednia instytucje... A u nas , pare kluczy generuje ci podmiot do ktorego musisz miec "zaufanie" wybacz, ale ja zaufania do mojego rzadu nie mam i niezbyt pasuje mi to ze ktos moze zlozyc za mnie oswiadczenie woli. Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 09:34 A do tej pory kto dysponowal kluczami prywatnymi, jesli chciales sobie wyrobic e-podpis? Prywatna firma. I nie bales sie, ze cos za ciebie podpisza? Poza tym panstwo dysponuje sluzbami, ktore gdyby chialy to podpisza za ciebie w tradycyjny sposo kazdy dokument tak, ze nikt tego nie podwazy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lolek Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? IP: 80.51.167.* 17.03.10, 09:41 Tylko w przypadku karty kryptograficznej. Jeśli przy głupim certyfikacie SSL nikt nie widzi na oczy twojego klucza prywatnego to dlaczego przy podpisie cyfrowym miało by być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
fakej Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 10:56 mat.31 napisał: > A do tej pory kto dysponowal kluczami prywatnymi, jesli chciales sobie wyrobic > e-podpis? Prywatna firma. I nie bales sie, ze cos za ciebie podpisza? No właśnie dotąd to była Twoja sprawa, czy taki podpis chcesz mieć czy nie i czy zgadzasz się na posiadanie przez tą firmę Twojej prywatnej części klucza czy nie. Teraz nie będzie wyjścia. To jest Twój dowód do podpisu elektronicznego, my mamy Twoją część prywatną i nam nie podskakuj. Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis racja! 17.03.10, 11:06 to w końcu będzie PRZYMUS! ale czytałem, że teraz zaszycie e-podpisu będzie opcjonalne, no i oczywiście trzeba będzie za to [jak zreszta i dotąd było] SŁONO zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: racja! IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:13 Lzesz. Podpis elektro nie bedzie dodatkowo platny. Wiadomo o tym juz od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ll77 Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:27 Firmy zatrudniające powyżej iluś pracowników(nie pamiętam dokładnej liczby) muszą rozliczać się z ZUSem za pomocą programu Płatnik, korzystając z e-podpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: matja Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? IP: 217.8.177.* 17.03.10, 11:51 Nie będzie obowiązku posiadania w dowodzie aktywnych danych do składania podpisu osobistego. A korzystanie z tej opcji nie będzie płatne. Dlaczego piszesz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd? Projekt ustawy jest na stronie MSWiA - wystarczy przeczytać. Ale nie- lepiej chrzanić od rzeczy i wywoływać sensacje. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Piąta kolumna Miodowicza w akcji... 17.03.10, 12:05 Piąta kolumna Miodowicza w akcji... mat.31 napisał: > A do tej pory kto dysponowal kluczami prywatnymi, jesli chciales sobie wyrobic > e-podpis? Prywatna firma. I nie bales sie, ze cos za ciebie podpisza? Poza tym > panstwo dysponuje sluzbami, ktore gdyby chialy to podpisza za ciebie w > tradycyjny sposo kazdy dokument tak, ze nikt tego nie podwazy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeg_vil_ha_loff Re: A kto bedzie wydawac podpisy ? 17.03.10, 14:05 hal_gravity napisał: > Rozumiem ze rzad bedzie posiadal wzor klucza prywatnego z mojego podpisu, wiec > jak bedzie potrzeba to moga w dowolnym miejscu i w dowolnym czasie bez mojej > obecnosci dokonac elektronicznego podpisania dowolnego dokumentu. > Technicznie nie ma najmniejszego powodu, żeby ktokolwiek miał twój klucz prywatny. Wystarczy, że urząd podpisze część publiczną, którą sam sobie wygenerujesz razem z kluczem prywatnym. Jedyną kopię klucza prywatnego wprowadzasz do dowodu i śpisz spokojnie. To tylko teoretycznie, bo znając opiekuńczość państwa i troskę o każdy krok obywatela, rozwiązanie pewnie będzie takie jak piszesz - para kluczy przydzielona przez urząd i przysięga ustawodawcy, że część tajna nigdzie nie będzie skopiowana ;) Na to ja też się nie piszę... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artau E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.10, 09:28 Polecam strony mswia- PESEL 2 to sie nazywa. Rzad pracuje nad tym od...bardzo dawna. Po cichu szykuja nieodwracalne zmiany, dajace wszelkim sluzbom pelna kontrole nad naszym zyciem. I co? Ktos protestowal, czy ktorys z pseudoposlow, pytal o to troskliwie z trybuny sejmowej? Odwracanie sie od spraw wspolnych nam wszystkim konczy sie estetycznymi dybami, i kamera w kazdym wazywniaku. DLACZEGO GAZETA NIE OPISUJE WSZYSTKICH INFORMACJI KTORE BEDA W TYM GOWNIE ZAPISANE? Jako Obywatele, to my jestesmy uzaleznione od bananow bezpieczenstwa malpy konsumpcyjne. NIech GAZETA napisze o ZAGROZENIACH dla naszych swobod zamiast piac peany pod adresem nowych kajdanek. Ot pochwala dobrej jakosci krat w klatce. Milego dnia wszystkim urodzonym z dowodem w d... Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:34 Pewnie często słyszysz słowo "paranoja" w swojej obecności? Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:42 a co teraz służby nie mają dostępu do danych jakie chcą ? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Widać Tusk się podszkolił Putina-mendy KGB!!! 17.03.10, 12:08 Widać Tusk się podszkolił Putina-mendy KGB!!! Gość portalu: artau napisał(a): > Polecam strony mswia- PESEL 2 to sie nazywa. Rzad pracuje nad tym > od...bardzo dawna. Po cichu szykuja nieodwracalne zmiany, dajace > wszelkim sluzbom pelna kontrole nad naszym zyciem. I co? Ktos > protestowal, czy ktorys z pseudoposlow, pytal o to troskliwie z > trybuny sejmowej? Odwracanie sie od spraw wspolnych nam wszystkim > konczy sie estetycznymi dybami, i kamera w kazdym wazywniaku. > DLACZEGO GAZETA NIE OPISUJE WSZYSTKICH INFORMACJI KTORE BEDA W TYM > GOWNIE ZAPISANE? Jako Obywatele, to my jestesmy uzaleznione od > bananow bezpieczenstwa malpy konsumpcyjne. NIech GAZETA napisze o > ZAGROZENIACH dla naszych swobod zamiast piac peany pod adresem > nowych kajdanek. Ot pochwala dobrej jakosci krat w klatce. Milego > dnia wszystkim urodzonym z dowodem w d... Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: E-dowody przyjęte przez rząd. Za rok zacznie 17.03.10, 09:30 Czyli teraz każdy kanar będzie latał z urządzeniem do odczytywania informacji z dowodu? A weryfikacja student vs nie-student będzie trwała kilkadziesiąt sekund zamiast kilku? Czy data urodzenia będzie zapisana na blankiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: E-dowody przyjęte przez rząd. Za rok zacznie IP: *.chello.pl 17.03.10, 10:04 Samo wydanie i MOŻLIWOŚĆ korzystania z wybranych zastosowań dowodu nie była by zła, ale zastąpienie nim wszelkich innych dokumentów powoduje, iż informacje dzisiaj dostępne dla INNYCH odbiorców na osobnych dokumentach zlewają się w jeden dokument dostępny dla wszelkich instytucji. Wcześniej, jakieś problemy, wady, zagrożenia jednej legitymacji można było kwitować „to nie będę jej używał”, ale teraz nie będzie wyjścia – albo JESTEŚ identyfikowalny całkowicie i z detalami albo nie, bo masz JEDEN dokument do wszystkiego. Co to zmienia? Ano kanar powinien się tylko dowiedzieć, że mam prawo do zniżki, a nie gdzie mieszkam, jakie mama ubezpieczenia, mój PESEL, wzrost, zdjęcie twarzy i co tam jeszcze zostanie w dowodzie zapisane. Bo w końcu ktoś zacznie sobie te dane „kolekcjonować” a nie takie było pewnie zamierzenie wydawcy dowodów ;) (tzn. BIG BROTHER te dane i tak posiada...) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: E-dowody przyjęte przez rząd. Za rok zacznie IP: *.aster.pl 17.03.10, 11:33 Ale przeciez informacje na chipie mozna kodowac w taki sposob, zeby np. kanar mial TYLKO dostep do info o ulgach. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Trochę się komplikuje i drożeje coding/decoding... 17.03.10, 12:11 Trochę się komplikuje i drożeje coding/decoding... Gość portalu: xfile napisał(a): > Ale przeciez informacje na chipie mozna kodowac w taki sposob, zeby np. kanar > mial TYLKO dostep do info o ulgach. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Trochę się komplikuje i drożeje coding/decodi IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:22 > Trochę się komplikuje i drożeje coding/decoding... Zgoda, ale nie zmienia to faktu, ze moj poprzedni przedmowca-histeryk zwyczajnie bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Czipy Proponuje czipy doodbytniczo IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 17.03.10, 09:52 A każdy strażnik miejski będzie mógł nas specjalną pałą przeskanować. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Tusk i PO pierwsi na ochotnika do tej innowacji... 17.03.10, 12:12 Tusk i PO pierwsi na ochotnika do tej innowacji... Gość portalu: Czipy napisał(a): > A każdy strażnik miejski będzie mógł nas specjalną pałą przeskanować. Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 09:52 Super! Wreszcie nie będzie trzeba zmieniać dowodu za każdym razem, gdy się przeprowadzamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: homar E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: 10.201.61.* 17.03.10, 09:53 O inwigilacje nie ma co się martwić - obecnie i tak możemy być śledzeni na każdym kroku, a jakoś żyjemy i chyba nie czujemy się ograniczani do granic wytrzymałości, a e-dowód naprawdę może ułatwić sporo procedur... Tylko ciekawie to wygląda...z jednej strony konduktor nas sprawdzi supernowoczesnym sprzętem, a z drugiej będziemy stać między Kutnem, a Warszawą przy 20stopniowym mrozie, bo lokomotywy nie dadzą rady:) Jeszcze duuuużo pracy przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: auxan Utopia - E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.03.10, 10:02 "Jak to będzie działać? Wystarczy, że odpowiednie służby będą posiadały czytniki nowego dowodu. " Naprawdę będą miały? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K.P Re: Utopia - E-dowody już zostały przyjęte przez IP: *.phys.uni.lodz.pl 17.03.10, 11:23 Czytnik to nic. Problem z zapisem:) Szkoła Wyższa Czegoś Tam w Pierniku Dolnym będzie miała prawo nadać status studenta i dodać taką informację do jego E-dowodu? Jeżeli tak to będzie można sobie swobodnie na rynku w pobliskim mieście załatwić status inwalidy, studenta czy czego tam chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Utopia - E-dowody już zostały przyjęte przez IP: *.aster.pl 17.03.10, 11:36 > Jeżeli tak to będzie można sobie swobodnie na rynku w pobliskim > mieście załatwić status inwalidy, studenta czy czego tam chcemy. Przeciez dzisiaj tez mozesz sobie kupic (a nawet WYDRUKOWAC) legitymacje Szkoły Wyższej Czegoś Tam w Pierniku Dolnym. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A autostrady Tusk i PO już wybudowali? i pływalnie 17.03.10, 12:13 A autostrady Tusk i PO już wybudowali? i pływalnie... Gość portalu: K.P napisał(a): > Czytnik to nic. > Problem z zapisem:) > Szkoła Wyższa Czegoś Tam w Pierniku Dolnym będzie miała prawo nadać status > studenta i dodać taką informację do jego E-dowodu? > Jeżeli tak to będzie można sobie swobodnie na rynku w pobliskim mieście załatwi > ć > status inwalidy, studenta czy czego tam chcemy. > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: A autostrady Tusk i PO już wybudowali? i pływ IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:24 > A autostrady Tusk i PO już wybudowali? Buduja. Znacznie szybciej od poprzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ale chyba nie w POlsce? Może Drzewieckiemu w USA? 17.03.10, 13:12 Ale chyba nie w POlsce? Może Drzewieckiemu w USA? Gość portalu: xfile napisał(a): > > A autostrady Tusk i PO już wybudowali? > > Buduja. Znacznie szybciej od poprzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gaweł Praś na razie wprowadzili 3 x 15 i zniesli belkowizne IP: *.opera-mini.net 17.03.10, 13:29 plywalnie jutro, a autostrady w sobote beda Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 10:06 myślę że wymiana i integracja tych wszystkich funkcji w ramach dowodu wygląda ładnie w planach, polska rzeczywistość szybciutko je skoryguje i będziemy mieli niezły burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ujeć Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.icpnet.pl 17.03.10, 11:11 Mistrz ciętej riposty, najlepszy komentarz z tych wszystkich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beny Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: 195.117.221.* 17.03.10, 13:13 Dobrze piszesz. Aż się dziwię, że jeszcze nie masz ksywy "Alfons". :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maxs ale bajeczki IP: 91.200.94.* 17.03.10, 10:07 przynajmniej na chwile dzisiejsza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BUmernag S---syny z wiejskiej DROGI ROBIC !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 10:09 Banda ustawiaczy i lobbystów. Odpowiedz Link Zgłoś
adude49 E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 10:10 czy jest gdzieś napisane co ze zgubieniem? Idealiści doprowadzili do eliminacji biometryki (odcisk palca, zapis tęczówki oka itp) a zawarcie w tym chipie również i tych danych czyniło by dowód niemal bezużytecznym dla złodzieja (znalazcy) Za to w tej wersji - gubisz dowód i złodziej może już za ciebie wszystko. Włącznie np z żartobliwym wypełnieniem PITa na kwotę budżetu narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hmm Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 13:06 A teraz jak zgubisz dowód to jest lepiej? Wyrabiasz sobie nowy a złodziej jeszcze przez długie lata może wyczyniać cuda i przekręty na stary. Będzie czip to będzie można dowód zablokować w parę minut. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: auxan E-podpis IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.03.10, 10:10 Urzędy co roku zmieniają swoje klucze szyfrowania, takie sa wymogi bezpieczeństwa. Więc pewnie i ten e-podpis każdego obywatela też będzie co roku zmieniany - jak to będzie zorganizowane? Czy może nie będą zmieniane, bo ewentualne złamanie szyfru to tylko zmartwienie obywatela? Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis Re: E-podpis 17.03.10, 11:10 bądzie się za to PŁACIĆ :) Tak samo zresztą jak i za wydanie pierwszego. Bo tylko nowy dowód będzie bezpłatny, nic poza tym! Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke kto ma uszy i ciekawość niech teraz słucha 17.03.10, 10:16 Dzisiaj RFID w dowodzie, jutro pod skórą i na zakupy bez porfela! Ktoś już to dosyć dawno przewidział :) "I sprawia, że wszyscy: mali i wielcy, bogaci i biedni, wolni i niewolnicy otrzymują znamię na prawą rękę lub na czoło i że nikt nie może kupić ni sprzedać, kto nie ma znamienia - imienia Bestii lub liczby jej imienia. Tu jest [potrzebna] mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba ta bowiem człowieka. A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć. " Dla tych co nie mają rozumu podpowiem - RFID to taki unowocześniony kod kreskowy, a na każdym takim kodzie dłuższe linie kodują wspomnianą wyżej liczbę :)... Zobacz więcej Mam nadzieję że ajatollah Rydyk podłapie temat i uratuje nas przed bestią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis a potem permanentna inwigilacja 17.03.10, 11:03 w oparciu o dane i pozycję tego mikrochipa... fajnie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: a potem permanentna inwigilacja IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:16 Musisz miec niekiepskie mniemanie o sobie, ze taki jestes pewien tej wszechobecnej inwigilacji. Powiedz, wydaje ci sie czasem, ze masz na imie Napoleon? Odpowiedz Link Zgłoś
finocchio Ciekawe co z wyborami? Głosowanie przez internet? 17.03.10, 10:30 Ciekawe co z wyborami? Głosowanie przez internet? Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 10:40 Hmm .... moze mi ktos wytlumaczy bo nie bardzo to wszystko rozumie, teraz jak ktos mi ukradnie dowod to ten dowod teoretycznie jest dla niego bezuzyteczny bo zakladajac ze go nie "przerobi" "doklejajac" swoje zdjecie to zeby go wykorzystac musi byc podobny do mnie, pozostaje jeszcze kwestia "recznego" podpisu na roznych dokumentach prawdziwosc takiego podpisu moze stwierdzic grafolog czyli tak naprawde kazde oszustwo dokonane za pomoca skradzionego dowodu jest mozliwe do "wykrycia". Natomiast jak ktos mi zwinie nowy dowod to co? wlacza kompa i robi wszystko na moj "rachunek" a to kredyt w banku a to kupi odemnie chalupe a to ja kupie od niego zadluzona firme .... Zgubiona karta do bankomatu ma przynajmniej swoj PIN wiec jest praktycznie bezuzyteczna dla zlodzieja czy te nowe dowody tez beda mialy PIN czy wystarczy je wlozyc do czytnika i jarek kaczynski? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WM Panie Prezydencie Kaczyński niech Pan to zawetuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:19 Pierwszy zaapeeluję do Prezydenta RP aby zawetował tę orwellowską ustawę. Aż nie chce się gadać, aż tak dużo jest argumentów za tym aby ten legislacyjny gniot nie wszedł w życie. Za dużo znaków zapyytania stoi odnośnie możliwości wykorzystania tego system nie 'dla' ale 'przeciwko' obywatelom. A politycy PO dają codziennie dowody, że stać ich na to a nawet na owo. Kradzież danych, wejście do tego obcych służb czy terrorystów itd. itd. A przede wszystkim naruszanie elementarnego prawa do poufności i prywatyności. Zosia K. mawiała zawsze do dzielnicowego Władzia: "Moja dupa to wyłącznie moja własność". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xfile Re: Panie Prezydencie Kaczyński niech Pan to zawe IP: *.aster.pl 17.03.10, 12:18 Bredzisz. Inaczej sie tego nie da skomentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: K.P Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd IP: *.phys.uni.lodz.pl 17.03.10, 11:28 Bez przesady, teraz też można wziąć kredyt na twój dowód osobisty. To będzie tak jak dzisiaj z kartą bankomatową/kredytową zgubisz to musisz szybko zgłosić jej zaginięcie inaczej d.... blada. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: E-dowody już zostały przyjęte przez rząd 17.03.10, 12:53 oki mozna wziasc teraz kredyt na moj dowod ale jestem w stanie udowodnic ze to nie ja bralem wystarczy ekspertyza grafologiczna podpisu. Co do kart to jak ktos nie zna mojego pinu to i tak nie wezmie kasy z bankomatu a w sklepie tez trzeba zlozyc podpis na "paragonie" wiec tez moge udowodnic ze to nie ja Odpowiedz Link Zgłoś