GoĹÄ: rudy rydz IP: *.ib.pwr.wroc.pl 26.04.10, 14:10 Przecież te komentarze i tak nic nie zmienią w kwestii kosztów przesyłki. Każdy i tak widzi czy koszt jest normalny czy zawyżony.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: he he alledrogo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 14:13 zawyżone koszty wysyłki to standard. kupujesz 2 guziki do koszuli po 1zł/szt. a za wysyłkę chcą 20 zł !! :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emgie Re: alledrogo... IP: *.aster.pl 26.04.10, 14:29 Ta, szczególnie jak sprzedający pisze w nagłówku 10 zeta za polecony a potem wysyła zwykłym listem za 2.60... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Abc Re: alledrogo... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 14:51 No ja tak mialem ostatnio. Zakup jakies malej ksiazki na slasku. Panna wystawila ja na licytacje za 1zl i tyle wyszlo na finale. Przesylka 15zl!!! a potem przyszedl list w kopercie z babelkami a w niej ksiazka. List kosztowal 3zl z hakiem. Czyli formalnie powinienem zaplacic max 5zl za calosc a tymczasem zaplacilem 16. Nie ma to jak przebitka. A co do podatkow, ciekawe jakby sie skarbowka zainteresowala kazdym sprzedawca to ilu by wykazalo oplacanie tych podatkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tom Re: alledrogo... IP: 80.87.38.* 26.04.10, 15:17 "Dodają, że mieści się w niej nie tylko znaczek, ale również koszt zatrudnienia pracownika, podatki" świetne tłumaczenie - może inni pójda tym tropem. Tankujemy paliwo na stacji, przy wyjeździe dopłacamy kilkanaście procent za: - posiłki regeneracyjne pracowników platformy wiertniczej, - nowe opony do cysterny, - etc... Wybaczcie państwo sprzedający, ale kogo obchodzą koszty waszej działalności?! Rozumiem koszt przesyłki,powiedzmy, że opakowanie również. Ale pracownik? Podatki? W takim razie po co wam marża? Sam unikam takich sprzedających, jednakże fałszywe koszty przesyłki zaciemnają trochę obraz sytuacji i utrudniają porównanie ofert. Natomiast pozostaje pytanie, czy nowy sposób komentowania coś da?! Może i tak, w końcu jesli koleś wysłał, ale koszty były wysokie to nie mozna mu było dać negatywa. A kto czytał szczegółowo wszystkie pozytywne komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
bacowa Re: alledrogo... 26.04.10, 16:10 Gość portalu: Tom napisał(a): >świetne tłumaczenie - może inni pójda tym tropem. Tankujemy paliwo na stacji, p > rzy wyjeździe dopłacamy kilkanaście procent za: > - posiłki regeneracyjne pracowników platformy wiertniczej, > - nowe opony do cysterny, > - etc... > > Wybaczcie państwo sprzedający, ale kogo obchodzą koszty waszej działalności?! R > ozumiem koszt przesyłki,powiedzmy, że opakowanie również. Ale pracownik? Podatk > i? W takim razie po co wam marża? > Sam unikam takich sprzedających, jednakże fałszywe koszty przesyłki zaciemnają > trochę obraz sytuacji i utrudniają porównanie ofert. Natomiast pozostaje pytani > e, czy nowy sposób komentowania coś da?! Może i tak, w końcu jesli koleś wysłał > , ale koszty były wysokie to nie mozna mu było dać negatywa. A kto czytał szcze > gółowo wszystkie pozytywne komentarze? bzdurne rozumowanie; podpisywanie umowy o kredyt, telefon itp itd i zawarcie umowy kupna-sprzedaży polega na ,,wiedziały gały co brały"; należy Umowy i aukcje na Allegro dokładnie czytac przed podpisaniem lub zalicytowaniem; tam dokladnie jest opisane: koszt towaru, wysyłki i sposób realizacji; albo akceptuję i kupuje albo nie; Banki po podpisaniu umowy zgodzą sie na obniżenie oprocentowania o połowę? wątpię; jestem na Allegoro zarówno kupującym jak i sprzedającym (mniej) i dziwię sie niktórym, że po zalicytowaniu (gdzie na stronie aukcji wszystko jest jasno opisane) zacznają miec wątpliwości; ożenił się i teraz do sąsiada ma pretensjem, że żona nie taka; lusterko i do siebie; porównywanie kosztów do cen paliwa też jest śmieszne; to już jest wszystko w cenie litra benzyny czy oleju napędowego; na Allegro już niektórzy tak robią, a dojdzie do tego że będzie to normą; w kszty towaru wliczone będą wszystkie pozostałe (magazynowanie, pakowanie, wysyłka, opakowanie) a wysyłka ,,gratis" i sprzedający i tak wyjdzie na swoje; w sklepach ceny liczą od otrzymanego towaru netto, czy doliczają koszty (za lokal, energię, podatki, ZUS, rozpakowanie, układanie i zysk)? ja kupując zawsze patrze na koszty brutto (towar + wysyłka) bo to sa koszty za towar (w drugiej rubryce ,,z dostawą")" Allegro to pokazuje; a jak ktoś ma IQ Dody, to trudno; zresztą o mechaniźmie ,,wyjścia na swoje" piszą m.in. prawnicy i lekarze, kiedy pisze sie o przymiarkach wprowadzenia tym zawodom kas fiskalnych; kwoty koniecznych podatków wliczą do usługi i wszystko; klient i tak zapłaci za wszystko; nikt nie jest frajerem i poniżej kosztów niczego nie sprzeda, prędzej wyrzuci na śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anty Re: alledrogo... IP: *.pl 26.04.10, 16:31 "w kszty towaru wliczone będą wszystkie pozostałe (magazynowanie, pakowanie, wysyłka, opakowanie) a wysyłka ,,gratis" i sprzedający i tak wyjdzie na swoje" No i bardzo dobrze! Przynajmniej w wynikach wyszukiwania będziesz miał rzeczywisty koszt. A nie tak jak teraz - sortujesz po cenie, wchodzisz na aukcje bo niby tanio, a tam 30 PLN przesyłka. Nie ma to jak skuteczne pozycjonowanie aukcji, nie? Jestem jak najbardziej za zmianami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qqryq Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 17:18 Oj to sie zdziwisz. Potrzeba matka wynalazku. Już sobie ludzie poradzą z tym problemem. Pamiętasz raty 0%, które miały szereg dodatkowych, ukrytych kosztów? Teraz będzie pewnie przy delikatnym towarze : wysyłka (w kopercie) 5zł, twarde opakowanie - dopłata 15zł. I co? I nic, bo przecież nie można mieć pretensji za wymóg dopłaty do specjalnego opakowania. Ok, sam się wpieniam, gdy sprzedawca kręci przy kosztach wysyłki ale wiem, że należy na to uważać i dokładnie, często po 2, 3 razy czytam opisy aukcji a nie kupuję "na pałę" a potem się wpieniam, że coś jest za drogo. To tak, jak mieć pretensje, że na mango kupiło sie wart 20 zł badziew za 200zł. Każdy normalny człowiek wie, że to zwykłe naciąganie frajerów ale i tak daje się zrobić w bambuko. a potem ma pretensje do całego świata za to. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: alledrogo... 26.04.10, 19:59 Na Allegro kupuję bardzo rzadko (rzadziej niż raz na rok), toteż myślałem, że sprzedawcy są wkurzeni oceną kosztu wysyłki, ponieważ to nie od nich zależy ile kurier/poczta liczy sobie za to. I już chciałem ich poprzeć, kiedy przeczytałem kolejne zdania w artykule... No to już jest krętactwo. Nie dość, że są nieuczciwi i ładują cenę towaru w koszt wysyłki, to jeszcze mają pretensję o to, że ktoś będzie mógł ocenić atrakcyjność ich ceny wysyłki. Sorry, jak chcą wysokie oceny, to niech obniżą koszt, a jak chcą niskie, to niech podniosą. Wszystko będzie od nich zależeć. Niech nie próbują zamykać ust kupującym. Żyjemy w demokratycznym państwie i każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i zapoznać się z opinią innych ludzi. Bardzo dobrze, że Allegro to ułatwia. Przecież niska ocena kosztu wysyłki to nie niska ocena jakości towaru, jego zgodności z opisem, czy czasu realizacji! Właśnie po to jest to rozdzielenie, by każdy mógł na podstawie takiej oceny dokonać wyboru sprzedawcy. To się nazywa wolny rynek i konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mi Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 00:03 ufss napisze to diś już dostani raz bo sie zmęczyłem i chyba to walka z wiatrakami ;) Człowieku tu nie rozgrywa się wcale sprawa o to czy będą komentarze dobre czy złe... to jest element uboczny wcale grubszej rozgrywki. oczywiście ze postępowanie sprzedawców manipulujących ceną jest naganne bo okradają serwis aukcyjny i wprowadzają w błąd klienta, jednocześnie stosują nieuczciwą konkurencje wobec swoich konkurentów uczciwie wyliczających ceny i koszty dostaw. Poczyńmy założenia i przejdźmy do meritum: Mamy hipotetyczny produkt za 5zł z przesyłką za 15zł oraz produkt za 10zł i z przesyłką za 10zł. Obaj sprzedawcy finalnie będą mieli takie same koszty zakupu towaru, opakowań i wysyłki, choć na aukcji każdy z nich inaczej je sobie zakwalifikował. Niby nadal różnicy specjalnej nie ma, a jednak patrz co następuje... Z dużym prawdopodobieństwem nabywany będzie częściej ten tańszy produkt i rozpatrzmy jego przypadek. Gdy dostarczysz sprzedawcy kasę za całość do twojego zakupu zostanie dołączony paragonik na kwotę 5zł – w końcu kupiłeś produkt za piątaka. Ten sprzedawca w księgach podatkowych będzie wykazywał minimalna marżę. Produkt bowiem też musiał go musiał kosztować przy zakupie od producenta. W ekstremalnym przypadku może sie okazać że nabył go za 4,90 i będzie mieć te hipotetyczne 10 groszy zysku - zatem odprowadzi od tego minimalny podatek. Idźmy dalej tym tropem... Ten sam sprzedawca wkłada kwitek ze swojej kasy fiskalnej do pudełka z produktem, pięknie go pakuje i zanosi na pocztę. Dolicza Ci tym samym jeszcze powiedzmy 3zł kosztów za kartonik i stanie na poczcie. Paczuszkę wysyła powiedzmy za 7zł pocztą. Można rzec że wydał 5+3+7 =15zł Co sie dzieje dalej? Ano zostaje mu 5zł w ręku. Tyle że ten piątak jest nieopodatkowany . Nie nabił go na kasę bo przecież to nie produkt który sprzedawał. Niby powinien dołączyć Ci do paragonu koszty wysyłki ale "zapomniało mu sie" gdy nikt o to nie pyta. W tym „piątaku” ukryta jest właśnie znaczna część marży za ten produkt Kiedy widziałeś rachunek od sprzedawcy Allegro z kosztami dostawy? Ale gdzie tu haczyk? Jeśli sprzedawca zainkasował piątaka bez podatku to jest o te 19% dochodowego z tej 5 do przodu, w stosunku do sprzedawcy co uczciwie podał cenę produktu i dostawy. Dodatkowo pamiętajmy, że wyjelenił serwis aukcyjny o kolejne grosze bo przecież zapłacił mniej za wystawienie tego produktu niż pierwszy sprzedawca oferujący produkt za „dychę”. Nieomieszkajmy wspomnieć, że obroty tego tańszego sprzedawcy muszą być siła rzeczy znacznie wyższe bowiem oferuje „o 50% tańszy produkt” – choćby nie była to prawda to aspekt psychologiczny jest i ma niebagatelne przełożenie na sprzedaż. Jeżeli teraz przyjmiemy, że takich produktów tego dnia ów sprzedawca opchnął dużo, pomnożymy tą sprzedaż przez ilość dni jakie handlował w miesiącu okazuje się, że jego realna wypłata jest wyższa niż uczciwego sprzedawcy o kwestię podatku i o skalę obrotu który zdołał dzięki niskiej cenie wykreować. Jeśli jest duża sprzedaż i wysoka prowizja za dostawę kwoty nieopodatkowanych sum mogą być już niebanalne. W skali roku już nawet nie mówię :) Czy już teraz rozumiesz o co tu stawka się rozgrywa? PS. Dla pragmatyków chcących to wszystko policzyć – trzeba pamiętać, że: - koszty dostaw zawyżane są zazwyczaj więcej niż o 5zł, bywa że dużo więcej. - ja uwzględniłem niską marżę na produkcie wyjściowym, co nie musi być prawdą ale nie wpływa znacząco na sam fakt zaprezentowanego mechanizmu - nie wiem jak wygląda spawa z VAT-em od dostaw być może tu też można coś ugrać - duzi sprzedawcy mają rabaty u dostawców i koszty wysyłki mogą być jeszcze niższe niż oficjalnie to jest podawane Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mati Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! IP: 195.184.82.* 27.04.10, 02:00 > Kiedy widziałeś rachunek od sprzedawcy Allegro z kosztami dostawy? Ja widziałem, ale to akurat było, jak na fakturę brałem ;P I tak - przegięcia z kosztami wysyłki się zdarzają, ale nie zgadzam się z ludźmi, którzy uznają za koszt przesyłki cenę znaczka i koperty. Sam sprzedaję okazyjnie swoje stare rzeczy, więc na podatkach nic nie zarabiam, ale koszt przesyłki zawsze daję większy niż faktyczna cena wysyłki, bo chodzenie na pocztę i stanie w kolejce (a czasem także szukanie kartonów do pakowania) również uważam za swoją stratę. Tylko właśnie dlatego 'profesjonalni' sprzedający powinni mieć koszty przesyłki najniższe (bo sprawy z pocztą i pakowaniem załawiają hurtowo), a często wcale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! 27.04.10, 14:06 > niż faktyczna cena wysyłki, bo chodzenie na pocztę i stanie w > kolejce (a czasem także szukanie kartonów do pakowania) Pójście na pocztę to godzina straty, więc 20 zł, karton 5 zł, papier 1 zł, pakowanie pół godziny 10 zł, wypisywanie kwitka 15 minut 5 zł, SUMA 41 zł:) Sprytnie to wymyśliłeś:) Koszt wysyłki to koszt wysyłki, praca jest w cenie towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: brs Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.10, 02:32 > - nie wiem jak wygląda spawa z VAT-em od dostaw być może tu też > można coś ugrać Właśnie NIE MOŻNA a jedynie się traci. Kupujący często wymagają faktury na CAŁĄ wpłatę, a przesyłki Pocztą Polską są z VAT zwolnione - innymi słowy płacę państwu podatek od czegoś na czym NIE ZARABIAM (oferuję tanie przesyłki). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Księgowa Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.10, 12:15 Kupującemu powinienes wystawić fakturę na kwotę towaru i w oddzielnej pozycji znaczki/opłata pocztowa ze stawka zwolnione, nie rozumiem dlaczego naliczasz 22% vatu od opłat zwolnionych(to też oddzielna stawka vat)? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! 27.04.10, 12:47 Z bardzo prostego powodu. Poczta jest podmiotowo zwolniona z podatku VAT. Podmiotowe zwolnienie nie przechodzi na kolejnego wystawcę przy refakturowaniu usługi. Konkretnie: Od 1 maja 2004 r. każda refaktura traktowana jest jako odrębne świadczenie usługi (czy dostawa towaru). Bez względu na to, jak brzmi umowa pomiędzy stronami, bez względu na to, czy podatnik refakturujący dolicza marżę czy nie, refaktura zawsze wystawiana jest na warunkach danego podatnika refakturującego. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! 27.04.10, 09:13 powinno się wprowadzić jako sztywne zasady: - nie ma znaczenia skąd sprzedający wysyła towar - wysylki koszty w całości są po stronie sprzedawcy - koszty wysyłki już są w cenie - zakaz doliczania dodatkowych - na sprzedającym leży obowiązek aby towar dotarł w całości do kupującego (jak udowodni kupującemu, że nie włożył potłuczonego wazonu do szarej koperty gdy ten dotrze pokruszony? kupującego to nie powinno obchodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: Nie załapałeś! Tu chodzi o podatki! 27.04.10, 12:56 Podejrzewam, że kolejnym krokiem będzie to, co jest na ebay.com - próba ustawienia zbyt wysokich kosztów wysyłki przy wysyłce krajowej skutkuje niemożliwością wystawienia aukcji (wyskakuje komunikat o zbyt wysokich kosztach wysyłki). Oczywiście można to obejść wpisując informację w treści aukcji, ale od razu kupujący widzi machlojki :) Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: alledrogo... 27.04.10, 09:08 powinno się wprowadzić jako sztywną zasadę: - koszty wysyłki już są w cenie - zakaz doliczania dodatkowych - na sprzedającym leży obowiązek aby towar dotarł w całości do kupującego (jak udowodni kupującemu, że nie włożył potłuczonego wazonu do szarej koperty gdy ten dotrze pokruszony? kupującego to nie powinno obchodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: alledrogo... IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 26.04.10, 18:01 Człowieku, zrozum - ja chcę mieć wybór: albo list zwykły za 2 PLN, albo kurier za 50 PLN. Sam decyduję, czy mi sie spieszy i czy zapłacić dodatkowo za bezpieczeństwo przesyłki. Jeśli dla kogoś jest za trudne użycie kalkulatora (w pamieci już na pewno nie potrafi dodawać) i policzenie ile będzie musiał zapłacić - niech idzie kupić w lokalnym sklepie. Tam ma cenę na półce i nie ma kosztów dostawy. Ale wybór jest potrzebny! A nikt nikomu nie każe kupować! Uwaga - jestem kupującym, sprzedaję 2-3 przedmioty rocznie (zwykle z odbiorem osobistym bo nie będe latał na poczte za głupie 10 PLN). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hegemon® brawo! mnie wqrwia wymuszanie komentarzy IP: *.aster.com.pl 26.04.10, 18:28 od kupujacych najpierw sobie ustawiaja ze sprzedaja tylko za pobraniem a potem domagaja sie abys jako pierwszy wystawil komentarz, mimoze to wlasnie ty jako pierwszy wywiazales sie z umowy (bo zaplaciles z gory) i cie jeszcze szantazuja ze albo wystawisz im pierwszy albo spadaj na drzewo i wiadomo ze nikt sobie nie chce psuc opinii niezasluzonym negatywem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pit Re: brawo! mnie wqrwia wymuszanie komentarzy IP: *.instalnet.com.pl 26.04.10, 19:23 A jak wystawisz sprzedawcy negatywa za nieprawidłowości w towarze lub transakcji masz na sto procent negatywa w odwecie mimo że wywiązałeś się z umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: swistak swistak_PL IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 19:59 Nie pasuje Wam alle-drogo!? Mi też nie! Przejdź już dziś na Świstaka. Tam nie płacisz za wystawianie przedmiotów, więc wszystko jest taniej i przyjemniej! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
timurek1 Re: brawo! mnie wqrwia wymuszanie komentarzy 26.04.10, 20:59 prawda. sprzedający tak robią nagminie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KKK Re: brawo! mnie wqrwia wymuszanie komentarzy IP: *.cable.ziggo.nl 27.04.10, 13:57 no wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: alledrogo... 26.04.10, 23:10 Gość portalu: Anty napisał(a): > "w kszty towaru wliczone będą wszystkie pozostałe (magazynowanie, pakowanie, > wysyłka, opakowanie) a wysyłka ,,gratis" i sprzedający i tak wyjdzie na swoje" > > No i bardzo dobrze! Przynajmniej w wynikach wyszukiwania będziesz miał > rzeczywisty koszt. A nie tak jak teraz - sortujesz po cenie, wchodzisz na aukcj > e > bo niby tanio, a tam 30 PLN przesyłka. Nie ma to jak skuteczne pozycjonowanie > aukcji, nie? > > Jestem jak najbardziej za zmianami. Super. A co zrobisz w przypadku odbioru własnego? Rozumiem, że po prostu trzeba będzie przepłacać za wysyłkę, z której się nie korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: brs Re: alledrogo... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.04.10, 02:27 > No i bardzo dobrze! Przynajmniej w wynikach wyszukiwania będziesz miał > rzeczywisty koszt. A nie tak jak teraz - sortujesz po cenie, wchodzisz na aukcj > e > bo niby tanio, a tam 30 PLN przesyłka. Nie ma to jak skuteczne pozycjonowanie > aukcji, nie? JEST podany rzeczywisty koszt. Najwyraźniej nie umiesz przeglądać serwisu bo obok ceny przedmiotu jest zawsze podana cena z kosztem przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: alledrogo... 26.04.10, 16:37 Sory Jest kwota podana więc w cenie końcowej kupujący musi to uwzględnić. Nie rozumiem o co spięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kubok Re: alledrogo... 26.04.10, 18:19 Tu nie chodzi o to czy akceptuję. Płacąc za paczkę ubezpieczoną i priorytetową chcę w takiej paczce otrzymać zamówiony towar, a nie w zwykłej kopercie, zwykłym listem. I tutaj jest chyba cały problem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aja74 Re: alledrogo... IP: *.aster.pl 26.04.10, 20:36 Dokladnie tak, kupuje i chce miec pewnosc ze przesylka przyjdzie z doreczeniem do rak wlasych z ubezpieczeniem i tak dalej, a nie w zwyklej kopercie z zerowa gwarancja dostarczenia (nie wspomne o zniszeniu zawartosci). Dlatego jak kupje to chce wiedziec (juz nie mowie o posiadaniu wplywu na rodzaj przesylki) jak przesylka do mnie dotrze. I niech istotna role odegra cena towaru a nie ukryta cena w kosztach wysylki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jasio Re: alledrogo... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.10, 20:59 sprzedawcy naciągają jak mogą, uczciwe jest napisać np koszty przesyłki 10 zł, 6 zł znaczek + 1zł koperta + 3 zł pakowania i wszystko jest ok a nie oszukiwanie w stylu 10 zł koszty przesyłki a na zwykłej kopercie znaczek za 3,50, mój rekord koszty przesyłki 37 zł a na paczce 19 zł szok, albo frajerzy typu słuchawki 1 zł wysyłka 15 zł chcesz 2 sztuki musisz zapłacić za każdą paczkę osobno czyli razem 30 zł, trzeba czytać aukcje dokładnie pytać się wcześniej o koszty przesyłki a jak mi nie pasi nie kupuję, pamiętaj allegro nigdy ci nie pomoże zawsze stanie po stronie sprzedającego z nich ma kasę a nie z ciebie, wszystkie spory o d... rozbić nic nie dają Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: alledrogo... 27.04.10, 12:59 Zapomniałeś dopisać +22% VAT na biurwy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vvv Re: alledrogo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.10, 18:45 Dziecko, mniejsza o zawyżane koszty dostaw. Niektórzy właśnie mają IQ Dody(podobno 160:)) i wiedzą że koszty są zawyżane. Cena za towar już zawiera podatki, koszty zatrudnienia pracownika, itd. A jeśli podniosą ceny to przestaną być konkurencyjni, bo dokładając parę złoty będę mógł kupić w tradycyjnym sklepie gdzie mam możliwość obejrzenia towaru przed zakupem i dopiero tam możesz mówić widziały gały co brały. Tak, wiem, wiem, można przed odbiorem obejrzeć ale żaden kurier nie da mi otworzyć przesyłki przed pokwitowaniem odbioru. A jak dostaje towar nie zgodny z opisem i wystawiam negatywa, to sprzedający również dawał mi negatyw mimo ze z mojej strony było wszystko w porządku. Nareszcie szanse kupujących i sprzedających zostały wyrównane. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: v-brake Re: alledrogo... IP: 82.77.153.* 26.04.10, 21:13 A probowales w ogole wyegzekwowac to prawo do sprawdzenia przesylki przed pokwitowaniem? MASZ DO TEGO PRAWO! Ja zawsze sprawdzam, przed pokwitowaniem co przyszlo bo jak inaczej mialbym zlozyc ew. reklamacje? Zazwyczaj grozba telefonu do firmy kurierskiej wystarcza. Czasami trzeba rzecznikiem praw konsumentow postraszyc. Najczesciej jednak wystarczy spokojna rozmowa. Firmy kurierskie swiadcza uslugi rowniez na rzecz odbiorcy i obowiazuja je w tej kwestii pewne prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ") Re: alledrogo... IP: *.icpnet.pl 26.04.10, 20:54 Doda ma wysokie IQ mistrzuniu :p Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: alledrogo... IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 09:53 Gość portalu: ") napisał(a): > Doda ma wysokie IQ mistrzuniu :p to czemu z niego nie korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cytryna Ma wysokie IQ? IP: 188.33.166.* 27.04.10, 11:52 Zależy, w którym miejscu mierzysz... Odpowiedz Link Zgłoś
timurek1 Re: alledrogo... 26.04.10, 20:58 a jak parszywy sprzedający puści bąka, to też należy za niego zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Re: alledrogo... 27.04.10, 13:01 A kto ci każe tam kupować? Idź do hipergeesu i tam zrób zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shal Re: alledrogo... IP: *.clubnet.pl 26.04.10, 21:52 bla bla bla pierd... zrozum tu chodzi tylko o wyrażenie opinie. Ty akceptujesz tą transakcje ale uważasz, że jesteś oszukiwany i możesz się o tym wypowiedzieć własnie w tym nowym systemie komentowania. Ot tak nie wiele a zarazem jak wiele:) i ten komentarz napewno nie bedzie zachecał do kupowania rzeczy u tego sprzedawcy i tego będą się co niektórzy obawiać . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lady Re: alledrogo... IP: *.21.rev.vline.pl 26.04.10, 23:04 Niekoniecznie jak jest 5 zl to koszt wysyłki jest 5 zł. Sama miałam sytuacje ze sprzedalam kiedys duza ilośc rzeczy jeszcze na tym tracac. Obliczyłam sobie cene z zyskiem , po uwzglednieniu kosztów allegro i co wyszło. Ze kiedy doszło do zakupu ochronnej folii , tasmy samoprzylepnej, papieru pakownego , kopert do przedmiotu dopłacałam jeszcze a nie zarabiałam ( czasem 50% ceny przy tanich rzeczach) Teraz sie nauczyłam . Doliczyć musze też to ile jakich rzeczy urzyję .Najdrozsze sa rzeczy łatwe do łamania gdzie objetosc babelkow jest kilkanascie razy wieksza niz przedmiot ale dochodzi całe i moge tym nawet w noge grac. Z drugiej strony doceniam gdy ktos kupi wiecej rzeczy za przesyłke płaci tylko raz o ile jest mozliwosc wysłania razem. Nie kazdego można tak ocenic. Jest jeszcze inna sprawa nie mam wagi, oceniam mase i gabaryt na oko. Efekt czasem zarobie czasem dopłacę .Ale nei zawyżajac kosztów traciłabym calutki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: alledrogo... IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 09:56 lady, to może daj sobie spokój z allegro bo widzę, że usprawiedliwiasz oszustów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: no nie Re: alledrogo... IP: *.pkp.wroc.pl 27.04.10, 08:44 Nikt też nie jest frajerem i po zawyżonych kosztach nie kupi. A póki co jak na razie więcej jest sprzedajacych niz kupujących. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marqs Re: alledrogo... IP: *.ip.netia.com.pl 27.04.10, 11:10 Dla mnie w porzadku jest rozszerzenie komentarzy. Ile razy bylem zachwycony sprzedawca ze szybko i sprawnie wysyla towar. A towar... hmm... dla przyklady rysik teleskopowy do telefonu. Po 3 uzyciach juz telesko nie dziala prawidlowo. Przeciez nie skomentuje negatywnie sprzedajacego bo zawsze jest mozliwosc ze nie wie co sprzedaje (choc to malo prawdopodobne). Tak bede mogl rozdzielic swoj komentarz i pochwalic to w czym sprzedawca jest w porzadku. Co do cen wysylki to co sie zmieni ? Pozostanie taka sama metoda. Jedynie komentarz bedzie czesiowo negatywny a czesciowo pozytywny, czyli zgodnie z faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normalny W sprawie zawyżania kosztów przesyłki IP: *.159.41.157.static.crowley.pl 05.05.10, 12:21 Witam, A co powiecie na taką sytuację : Kupuję na allegro domek do zabawy dla dziecka do ogrodu. Cena nie mała - 1300 PLN. Odbiór osobisty. Przeszukuję aukcje sprzedającego i znajduję konika bujanego w atrakcyjnej cenie i jego też kupuję. Przyjeżdżam po odbiór. Na miejscu okazuje się że do zapłaty mam : 1300 za domek (odbiór osobisty więc nie płacę za przesyłkę), konik + 25 PLN za przesyłkę konika. Okazuje się że w opisie aukcji jest napisane że brak odbioru osobistego. Oczywiście moja wina - nie doczytałem, ale nie spodziewałem się że kupując u jednego sprzedawcy 2 przedmioty i odbierając je osobiście w tym samym miejscu i czasie będę musiał płacić za przesyłkę. Sprzedawca głupio się tłumaczył że konika to zamawia w Holandii i idzie kurierem, stąd koszty. Tylko że konik Little Tikes jest produkowany w Polskiej fabryce w Słupsku i jest to jedyna fabryka tego producenta w Europie : www.littletikes.shop.pl/page/show/t/about/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:19 Mnie tylko interesuje zeby towar do mnie DOTARL ,i byl taki jak jest opisany ,WSZYSTKO.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 18:25 są też ludzie których interesuje więcej rzeczy, myślę że te zmiany są adresowane do nich, a nie do Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Loken Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 27.04.10, 01:13 > , ale koszty były wysokie to nie mozna mu było dać negatywa. W pozytywie napisałem kiedyś, oprócz słów polecenia, że 8 zł za jak się okazało zwykły list, to trochę dużo i otrzymałem negatywa. Negatywa za to, że przelałem pieniądze w ciągu godziny od kupna produktu, że był ze mną praktycznie natychmiastowy kontakt. Nikt mi nic nie mógł zarzucić, a takie podłe bydle wystawił mi pierwszego (i jedynego zresztą) od ponad pięciu lat negatywa. Szkoda słów, nowy system będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: alledrogo... IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 09:57 Gość portalu: Loken napisał(a): podaj nazwę z allegro tego gnojka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pompa 19 Re: alledrogo... IP: *.srv.volvo.com 27.04.10, 12:25 "w końcu jesli koleś wysłał, ale koszty były wysokie to nie mozna mu było dać negatywa." A niby dlaczego nie? Komentuje caloksztalt transakcji i jestem niezadowolony ze sposobu obciazenia mnie za wysylke. Daje negatywa (i dostaje negatywa ale to inna sprawa). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alledurnie Re: alledrogo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 16:05 Sorry, ale nie rozumiem, o co ci chodzi. Była aukcja, całość kosztowała 17 zł, tyle zapłaciłeś, na tyle się zgodziłeś. A "panna" mogła ci to nawet piechotą przynieść, nie twoja sprawa, grunt, że dotarło. Jak widzę takich kupujących jak ty, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Laska kupiła u mnie 20 (słownie - dwadzieścia!) książek, a potem wdała się w pyskówkę, bo ona sobie zadzwoniła na pocztę w tym swoim pcimiu i pani jej powiedziała, że paczka będzie kosztowała 12 zł, a nie 18. Op...liłam z góry na dół, bo po pierwsze, zawierając transakcję godzi się na koszty, a po drugie, paczka musi iśc w pudle, zapakowana w papier i zaniesiona na pocztę. A mój czas, grzbiet i artykuły pakowane też kosztują i kosztują tyle, na ile ja je wyceniam. Koniec, kropka - nie podoba się, nie licytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: alledrogo... 26.04.10, 16:29 sama jesteś durnie, jeśli ktoś mi podaje cenę przesyłki i pisze, że to paczka, a wysyła jako list w kopercie bąbelkowej, to chyba jednak jest coś niehalo? Odpowiedz Link Zgłoś
bacowa Re: alledrogo... 26.04.10, 16:43 alpepe napisała: > sama jesteś durnie, jeśli ktoś mi podaje cenę przesyłki i pisze, że to paczka, > a > wysyła jako list w kopercie bąbelkowej, to chyba jednak jest coś niehalo? w nomenklaturze Poczty paczta to zarówno przesyłka w worku jutowym, kartonie jak i kopercie bąbelkowej (o grubości powyżej 4,5 cm); a list (urzędowy, miłosny itp) może byc wysłany w kopercie zwykłej, bąbelkowej, w dowolnym formacie nie przekraczający tej grubości; Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jOTEm Re: alledrogo... IP: *.netpark.pl 26.04.10, 20:31 No i właśnie poradziłeś sobie sam a problemem. właśnie o to chodzi, żeby wszystko było jasne. też tak chcesz a nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tekla Re: alledrogo... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.10, 16:35 Ok ok, ale tu chodzi o wskazywanie rzeczywistych kosztów towaru, a nie fikcyjne ich zaniżanie i wyrównywanie sobie w kosztach przesyłki. Jak kupujesz towar w sklepie to powinieneś mieć na półce cenę towaru od producent a przy kasie płacić tą cenę podwyższona o cenę wynajmu lokalu, koszt zatrudnienia pracowników, rachunki za media jakie płaci sklep itd. Niech sprzedający doliczy pensję pracownika, pakowania, kopert i czego tam tylko chce do ceny towaru, a koszt przesyłki niech będzie realnym jej kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sprzedawca Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 19:14 To nie jest takie proste. najwyraźniej widać to przy tanich towrach. Czy na pewno powinno być tak, że w cenę każdego towaru jest wliczony koszt pracy pakowacza, koperty i "czego tam tylko"? Wtedy, gdy kupisz kilka szt. takiego towaru zapłacisz kilka razy za kopoertę, pakowanie i "czego tam tylko"! Mnie również denerwują historię, gdy np. za każdą sztukę wymaga się irracjonalnej dopłaty. Ale żądania Kupujących, że wysyłka jakiegoś drobiazgu za 3zł to powinna kosztować tyle co znaczki pocztowe (przy czym najczęściej niewłaściwie oceniają koszt tych znaczków), też są bez sensu. Należy zrozumieć, że WYSYŁKA JEST USŁUGĄ, która ma swoją cenę. I która dla wysyłającego jest realnym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
balada Re: alledrogo... 26.04.10, 21:46 Punkt 6.13 regulaminu allegro: "Do ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może doliczyć jedynie koszty związane z dostarczeniem Towaru Kupującemu, w tym koszty związane z przygotowaniem Towaru do wysyłki oraz koszty przesyłki bądź transportu. " W tym punkcie nie ma słowa o tym że koszt wysyłki=koszt znaczka, koszt przesyłki powinien być realny, czyli zawierać również koszt opakowania, dotarcia na pocztę etc, co do pensji dedykowanego pracownika to nie wiem.. Z drugiej strony, każde przedsiębiorstwo stara się minimalizować koszty, w tym logistyczne. Supermarkety też wygrywają logistyką. Więc jak ktoś może wysłać coś za cenę znaczka +10% to on bardziej obniżył koszty niż ten co wysyła za cenę znaczka +20% lub więcej, więc jest bardziej konkurencyjny, i to widać dla każdego kto w ogóle czyta aukcje do końca. Nowy sposób oceny to po prostu oszczędność czasu dla kupującego i dodatkowe zabezpieczenie przed przeoczeniem kosztów wysyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd Re: alledrogo... IP: *.static.espol.com.pl 26.04.10, 16:56 ostatnio chcialem zamowic nanopodkladki, by potem je opchnac w sklepie z zyskiem. gosc wystawil je za 1zl/sztuka wiec mysle sobie tanio. pisze do niego ile by chcial za wysylke 50 takich podkladek, a cwaniaczek odpisuje, ze chce 6zl ZA KAZDA SZTUKE, no bo przeciez on musi na tych podkladkach zarobic (sic! tak napisal) dajac jednoczesnie do zrozumienia, ze wszystko i tak bedzie w jednej paczce choc kasuje jak za wyslanie kazdej podkladki listem osobno. zaplacilbym wiec 50zl za 50 podkladek, a 300zl za przesylke - jakby nie liczyc paczka taka nie kosztowalaby razem z jego fatyga na poczte wiecej niz 25zl czyli faktyczna cena podkladki to nie 1zl, a lekko 6,5zl, a wiec zadna okazja... to nie jest paranoja i zarazem patologia takie cwaniaczenie? allegro oczywiscie nic w tym zlego nie widzi, choc gosc ewidentnie rabie ich na prowizji i zarabia na przesylce co niby nie powinno miec miejsca. zaloze sie, ze wlasnie ci krzykacze to tego pokroju "sprzedawcy" co najwiecej zarabiaja na kosztach przesylki (gdzies ostatnio widzialem telefon z opcja dostawy kurierem za bagatela 50zl - jak to nie jest zarabianie na przesylce to nie wiem co nim jest...). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sprzedawca Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 19:22 I tu się zgadzam. To jest typowy przykład cwaniaczenia. Allegro rzeczywiście nieoczekiwanie bierne, mimo że tracą tu na prowizji od sprzedaży. (wynika to pewnie z tego, że pracownicy allegro średnio interesują się przychodami swego pracodawcy) Co więcej proceder taki jest jeszcze bardziej niekorzystyny dla Kupujących. Dlatego oni przed wszystkim powinni bojktować takie aukcje. Gdybyś bowiem np. kupił tych 50szt. za 50zł + 300zł przesyłki i po otrzymaniu paczki stiwrdził, że towar ci nie odpowiada, to miałbyś prawo go odesłać i żądać zwrotu pieniędzy. Na ile mógłbyś tego zwortu liczyć? Na 50zł :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: YoYo Re: alledrogo... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 21:03 OK. Jeśli kupuję towar, to zgadzam się na koszty wysyłki. Ale... Ostatnio kupowałem u gościa z Rzeszowa dwie ładowarki do komórki. W opisie napisał, że "W JEDNEJ PACZCE WYSYLAMY TYLKO 1 LADOWARKE MAX ztowar jest juz zapakowany w ochronne koperty bombelkowe.". I OK. Koszt ładowarki 1 zł, koszt przesyłki 7 zł. Razem - 16 zł. Miał wysłać to koleżance na jej adres domowy. Ku mojemu zdziwieniu po kilku dniach przychodzi na mój adres przesyłka w kopercie ze znaczkiem za 4,50 zł, wewnątrz obie ładowarki oraz paragon: ładowarka -5 zł (x2 = 10 zł), wysyłka 2 sztuk -6 zł. Poprosiłem o zwrot 7 zł (rozumiem, że koszt wysyłki to nie tylko koszt znaczka, ale facet ewidentnie mnie okradł) i co? Kilka obraźliwych maili. Wystawiłem mu negatywa i za chwilę (mimo, że z mojej strony było wszystko OK - wpłata tuż po licytacji) - negatyw z zemsty. Dlatego jestem ZA zmianami systemu komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek I jeszcze sie tym chwalisz, zes psychol?? 27.04.10, 02:59 > OK. Jeśli kupuję towar, to zgadzam się na koszty wysyłki. Ale... > Ostatnio kupowałem u gościa z Rzeszowa dwie ładowarki do komórki. W > opisie napisał, że "W JEDNEJ PACZCE WYSYLAMY TYLKO 1 LADOWARKE MAX > ztowar jest juz zapakowany w ochronne koperty bombelkowe.". I OK. > Koszt ładowarki 1 zł, koszt przesyłki 7 zł. Razem - 16 zł. Miał > wysłać to koleżance na jej adres domowy. Ku mojemu zdziwieniu po > kilku dniach przychodzi na mój adres przesyłka w kopercie ze > znaczkiem za 4,50 zł, wewnątrz obie ładowarki oraz paragon: > ładowarka -5 zł (x2 = 10 zł), wysyłka 2 sztuk -6 zł. Poprosiłem o > zwrot 7 zł (rozumiem, że koszt wysyłki to nie tylko koszt znaczka, > ale facet ewidentnie mnie okradł) i co? Kilka obraźliwych maili. > Wystawiłem mu negatywa i za chwilę (mimo, że z mojej strony było > wszystko OK - wpłata tuż po licytacji) - negatyw z zemsty. Dlatego > jestem ZA zmianami systemu komentarzy. I jeszcze sie tym chwalisz, ze niezly z ciebie psychol?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd Re: I jeszcze sie tym chwalisz, zes psychol?? IP: *.static.espol.com.pl 27.04.10, 06:01 psychol? jezeli w tresci aukcji jest napisane, ze pakuja max. 1 ladowarke do paczki, to czemu dostal dwie na raz, a na paragonie ma i tak wysylke policzona dwa razy? wg. tresci aukcji zaplacil za 2 przesykli, dostal jedna, a wiec nalezy mu sie zwrot za te druga, za ktora rowniez zaplacil czyli owe 7zl. jest to ewidentne niedotrzymanie warunkow aukcji, ktore sprzedajacy sam tworzy. lamanie wlasnego regulaminu? gratuluje w takim razie hipokryzji i bycia az tak pazernym. kiedys zglaszalem allegro kupe takich aukcji, gdzie koszty wysylki pokrywaly niskie koszty produktu, ale oni nic sobie z tego nie robia, choc w ich interesie powinno byc, by ceny byly wyzsze, w koncu maja z tego prowizje... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx jesteś trolem czy poważnie piszesz? IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 10:10 senseiek napisał: > I jeszcze sie tym chwalisz, ze niezly z ciebie psychol?? o co ci chodzi? skoro cwaniaczek pisz, że wysyła w odzielnych paczkach a wysyła w jednej kasując za dwie to jest oszustem Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Nazywanie go oszustem to mocne przesadzenie.. 27.04.10, 20:00 > o co ci chodzi? skoro cwaniaczek pisz, że wysyła w odzielnych paczkach a wysyła > w jednej kasując za dwie to jest oszustem Nazywanie go oszustem to mocne przesadzenie, bo jak wtedy nazwiemy kogos kto wysle cegle, albo jakies smieci?? Trzeba umiec stopniowac poszczegolne zle, niewlasciwe zachowania, a nie wrzucac wszystko do jednego wora. Dla mnie klocenie sie o glupie pare zlotych jest zenujace. Dostal ladowarki? Dzialaja sprawnie? Nie sa smieciami? To nie ma o co sie denerwowac, a tym bardziej dawac negatywa.. Ciekaw jestem ilu z Was, przeklinajacych sprzedajacych za ich drobne wykroczenia, glownie wzgledem US i Allegro, zaplacilo np. podatek od darowizny pod postacia kopert z pieniedzmi na Waszych slubach... 100 gosci, po 200 zl, to 20 tys zl, a podatek 19% daje 3800 zl.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:17 Odpowiem tak ,bo jestem kupujacym i sprzedajacym ,w sumie jak sie na to spojrzy to i kupujacy powinien placic podatek ,wiec bron jest obosieczna ,poza tym ,jak wysylka polecona jest za 10 zl , i ty to akceptujesz ,wiec jak ktos wysylke polecona oplaca za 4 zl dla mnie jest to ok,gorzej jak by wyslal listem zwyklym pobierajac za polecony ,masz wtedy prawo aglosic to do allegro ,w innym przypadku AKCEPTUJESZ umowe......i jest wszystko fair......... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: alledrogo... IP: *.toya.net.pl 27.04.10, 10:14 Gość portalu: niespodziewany napisał(a): > Odpowiem tak ,bo jestem kupujacym i sprzedajacym ,w sumie jak sie na to spojrz > y > to i kupujacy powinien placic podatek jaki podatek masz na myśli? robiąc zakupy w tesco jakie podatki jeszcze płacisz? tylko te wliczone w cenę, tak samo jak kupując na allegro, jaki jeszcze podatek byś chciał nałożyć? obudź się człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GOŚC Re: alledrogo... IP: 193.59.76.* 26.04.10, 21:57 A czytac nie umiesz, koszty przesyłki są podane. Mam nadzieję,że Allegro się przejedzie, bo nie chodzi o nic innego, jak o wydojenie sprzedawców jeszce bardziej z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stykra Śmieszny jesteś IP: *.netia.pl 27.04.10, 09:19 Jestes conajmniej śmieszny. Każdy sprzedaje sobie jak chce. Allegro nie dość, że pobiera opłaty za wystawienie przedmiotu to jeszcze wysoką 4% prowizję od sprzedaży. Niektórzy starają się trochę zaoszczędzić, żeby im się opłacało dlatego wystawiają coś za 1zł bo od tego płacą tylko 0,04zł prowizji. A ty myślałeś, ze co? Że kupisz sobie książkę za 1zł? Ludzie to mają problem. Jaką różnicę robi ci rozkład kosztów książki? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zancia Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:57 no to się porobiło,jestem sprzedającym jak i zarazem kupującym,obawiam się że teraz bedzie tak że licytujesz kilka rzeczy u jednej osoby ma wystawione od 1zł+koszt wysyłki 7zł przy kazdej z rzeczy i nie będzie tak że koszt wysyłki zbiorczy tylko za kazda rzecz 1zł +po 7zł za wysyłke i tak WYJDĄ NA SWOJE,więc nie wiem gdzie tu sens tego całego BAŁAGANU, powodzenia obawiam się że sporo ludzi pujdzie sobie z tąd na inne portale,ja tez jusz tu rzadziej zagladam,siedze na SZAFIE,SZAFCE,MOJE CIUCHY,SWISTAK,I innych tam sie chociaz tak nie zdziera ze sprzedarzy jak i kupujacy może za dogodne pieniazki kupic kilka rzeczy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Kolejny głupek nieodróżniający ceny znaczka 26.04.10, 15:54 od kosztu wysyłki. Złóż CV do Allegro - przyjmą cię na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
dwabrowary Re: alledrogo... 27.04.10, 10:26 Przecież nikt cię nie zmusza do zakupu. Znasz cenę wysyłki zanim się zdecydujesz. Poza tym dolicz sobie koszt koperty, czy opakowania, opłać człowieka, który będzie stał godzinę na poczcie itd. Ofert sprzedaży jest dużo - jak ci za drogo, to nie kupuj. Dla mnie nowy system komentarzy to niepotrzebna komplikacja. Do tej pory poza samą oceną, można było dodać opis i tam wysmarować, co poszło nie tak. Teraz będzie pięć tabelek do wypełnienia. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a gugu Re: alledrogo... IP: 77.252.18.* 26.04.10, 17:06 dokładnie.dlatego ja już na aledrogo nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agent Tomek Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:45 > jak za grogo to nie kupuj Wolę kupić i walnąć negatywa za zawyżone koszta przesyłki. Tak jest lepiej. A cwaniaczki niech płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 50% Re: alledrogo... IP: *.sileman.net.pl 26.04.10, 19:08 mnię jest za grogo wienc nie kupujem na oszustolegro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Klient Negatywny komentarz gratis IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 20:02 > jak za grogo to nie kupuj Jak się komentarze nie podobają, nie sprzedawaj na Allegro! :-)))))) Sprzedawcy z Allegro gdyby ich przenieść do TESCO przy kasie do serka za 2 zł doliczaliby 10 zł obsługi kasowej. Nikomu negatywa nie odpuszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ya.79 Re: alledrogo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 14:21 dokładnie i się wszyscy zasłaniają podatkami.A w praktyce oznacza najczęściej to że zaniżana jest cena produktu, w efekcie kupujesz finalnie za tyle samo co u konkurencji. A bardzo często jest tak że się nie zwróci uwagi na koszt wysyłki - mi samej zdarzyło się parę razy, przyzwyczaiłam się że przeciętnie płaci się 8-9 zł a tu dostałam 15 za wysyłkę ( i to bynajmniej nie z powodu podwyżki cen poczty, czy większych gabarytów). I druga rzecz to taka, iż ten co uczciwie wystawia ceną płaci większą prowizję. W związku z tym tez jestem zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Ale wiesz, że tylko idiota kupuje bezmyślnie? 26.04.10, 15:56 Bo normalny człowiek zbiera dane, analizuje i jeśli mu się nie opłaca - nie kupuje. Spróbuj tak kiedyś. To nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
kubok Re: Ale wiesz, że tylko idiota kupuje bezmyślnie? 26.04.10, 18:21 A jak taki głupek zapłaci za paczkę priorytetową, ubezpieczoną, a dostanie zwykłym listem??To co? Chyba o to chodzi w ocenie. Wystarczy pomyśleć, to nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Mylisz wątki, sprawy i terminy. 26.04.10, 19:19 Ty piszesz o oszustwie (wysłaniu inaczej niż opłacono), a ja o debilach, którzy widzą cenę: 10 zł, wysyłka 20 zł, kupują, a potem drą tępe ryje, że ich oszukano, bo to razem 30 zł... ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: taka prawda Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 14:40 Bo jakby ktoś wystawił te guziki po 5 zł i koszt przesyłki zrobił 10 zł to byś mu napisał że konkurencja ma po 1 zł i ty możesz kupić je właśnie za tyle, ale o niższych kosztach przesyłki byś nie pisał. Tak działa większość żydków kupujących na allegro. A najbardziej mi się chce śmiać z trolli jak piszą że nie opłaca mu się kupować bo w sklepie stacjonarnym on ma kilka złotych drożej, ale nie musi płacić za przesyłkę. A przepraszam dojazd do tego sklepu nie kosztuje paliwa, albo biletu i co najważniejsze czasu?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolega Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 15:32 Może i kosztuje ale zapewnie mniej czasu zabiera niż stanie w kolejce na poczcie i na pewno jest tańsze niż przesyłka kurierska. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: alledrogo... 26.04.10, 16:03 Każdy ma inne preferencje. Na pewno nie uprawniają cię one do tego, byś kogokolwiek obrażał (panie sprzedawco z Allegro). Jeżeli gdzie indziej guziki są po 1 zł, a na Allegro po 5 zł, to oczywiście, że nikt ich tam nie kupi, bo nie będzie przepłacał. Jeżeli w sklepie stacjonarnym guziki będą po 1 zł i na Allegro po 1 zł, ale trzeba będzie ponieść koszt przesyłki, to wielu się pewnie zastanowi, czy woli kupić je idąc po drodze z pracy, czy biec po nie na pocztę, dodatkowo za tę "przyjemność" płacąc. W takiej sytuacji może to sprzedawca powinien przemyśleć jeszcze raz swój biznesplan? S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: c Re: alledrogo... IP: *.xdsl.centertel.pl 26.04.10, 17:04 I tak podjeżdżasz służbowym w godzinach pracy. Czyli zysk PODWÓJNY. A i nie mów, że oszukuję pracodawcę. Gzuik mnie obchodzi, że mniej haraczu będzie dla francuskich, czy amerykańskich emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: outlaw Re: alledrogo... IP: *.ingbank.pl 26.04.10, 14:51 Marża za wysylke zwyczajnie nie trzeba sie dzielic z allegro, ja osobiscie tez wole dac mniejsza cene towaru bo po pierwsze jestem wyzej w wyszukiwaniu po drugie place mniejsza prowizje allegro. Faktem jest ze, niektóre ceny sa faktycznie z kosmosu, ale nawet jak kots daje kuriera np za 12 zl to wcale nie oznacza ze taka osoba nie zarabia na przesylce, proawdopodonie taka osoba ma podpisana dobra umowe i dlatego ze wysyla duzo moze wynegocjiowac rabat.tylena temat przesylek. Wcale nie wiem czy taki system ocen to lepiej czy gorzej, faktem jest ze np. kosz wysylki jest to rzecz która kupujacy akceptuje dokonujc transakcji wiec z automatu mozna powiedziec ze wysytawia cenie wysylki pozytywa, gdyz sie na nia zgadza, z drugiej strony jak przyjdzie do ocenienie w skali jakiego kolwiek kosztu to nigdy taki koszt nie zostanie oceniony pozytywnie. A jesli chodzi o predkosc dostawy, to sprzedajacy nie do konca ma na czas dostawy wplyw, czasem zdarzaja sie opóznienia, no ale ocena ma byc usredniona wiec pewnie pojedynczae wypadki zostana wyciagniete w gore przez reszte ocen Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: alledrogo... IP: *.mat.ucm.es 26.04.10, 15:06 > faktem jest ze np. kosz wysylki jest to rzecz która kupujacy > akceptuje dokonujc transakcji wiec z automatu mozna powiedziec ze > wysytawia cenie wysylki pozytywa, gdyz sie na nia zgadza, z drugiej > strony jak przyjdzie do ocenienie w skali jakiego kolwiek kosztu to > nigdy taki koszt nie zostanie oceniony pozytywnie. Nie do końca. Decydując się na zakup tak na prawdę oceniamy pozytywnie sumę ceny za towar i za przesyłkę. Jeśli koszt wysyłki wspominanych guzików jest na przykład 20 zł a przesyłka przychodzi zwykłym listem (nawet nie priorytetem) to mimo że na taki koszt się zdecydowałem, mogę go ocenić nisko. Z drugiej strony, jako kupujący mało mnie będzie interesowała wystawiona przez innych ocena kosztu wysyłki, bo koszt wysyłki łatwo mogę sam ocenić - przecież widzę ile sobie sprzedawca życzy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arecki Re: alledrogo... IP: 87.204.181.* 26.04.10, 15:43 Czyli, aby dostać od Ciebie pozytywa musiałbym dołożyć na wzór Plus GSM obciążnik, aby paczka kosztowała 20zł? Dla sprzedającego może koszt wysyłki był 20zł - powiedzmy, że mieszka na zadupiu i musiał z jedną przesyłka pojechać na pocztę i kosztowało go paliowo 5 zł, koperta kosztowała 1 zł, znaczek 3. A jak wycenić czas stania w kolejce? Nie da się. Więc jeśli ktoś podaje koszt wysyłki 20zł i się go trzyma to nic mu do zarzucenia nie mam - nie był utajniony, wiedziałem kupując itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 16:00 (Napiszę jeszcze raz) To wszystko ściema. Bardzo ładnie wychodzi szydło z worka jak chcesz odbiór osobisty, a sprzedawca chce dodatkowo 15PLN (przesyłka była 20 PLN) Widać wtedy ile to "paliwo, czas stania w kolejce, itp." są rzeczywiście warte. PS - wożąc mrówkę słoniem też zawyżasz koszt przesyłki, i też należy się odpowiedni komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arecki Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 18:53 Nie należy się negatywny komentarz, jeśli napiszę w ogłoszeniu: dostawa mrówek za pomocą słonia, nie dysponuję innym transportem - cena 20zł. Co masz wtedy do zarzucenia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 19:02 > dostawa mrówek za pomocą słonia, > nie dysponuję innym transportem - cena 20zł. A jak ten przykład ma się do rzeczywistości ? W rzeczywistości sprzedający mają dostęp do innego transportu, poza tym płacisz za słonia a dostarcza mysz polna. A kiedy kupisz dwie mrówki to wyśle jedną myszą polną, a każe zapłacić za dwa słonie. Tak często wygląda sytuacja na allegro, i do tego się odnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arecki Re: alledrogo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 19:49 Fajne przykłady z tymi zwierzątkami. W całej rozciągłości przyznałbym Ci rację, ale tylko wtedy, gdyby kupno było obowiązkowe, lub ceny przesyłki były utajnione. Zakupy są dobrowolne, cena jest widoczna i nikt nie musi kupić u tego konkretnego sprzedawcy, który preferuje słonie. Może kupić towar u tego, który używa i bierze kasę za myszy a ten słoniowy po prostu przegra walkę o klienta, ale nadal nie uważam, że karcenie sprzedawcy za cenę przesyłki jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olek Re: alledrogo... IP: 80.94.19.* 26.04.10, 22:55 Oczywiście że jest tak jak piszesz, całkowicie się z tobą zgadzam. Od jakiegoś czasu sprzedający wpadli na to żeby zaniżać cenę produktu i doliczać różnicę do przesyłki. Sam sprzedaję i kupuję na Allegro od lat i uważam że powyższa praktyka jest nieuczciwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: izka Re: alledrogo... IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.10, 21:59 > Czyli, aby dostać od Ciebie pozytywa musiałbym dołożyć na wzór Plus > GSM obciążnik Nie chodzi o to żeby było drozej, Plus wysyła listy przez InPost, a ponieważ Poczta Polska ma monopol na listy do 50 gram, muszą być cięższe, żeby InPost mógł je rozwozić. To cała filozofia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 15:09 > kosz wysylki jest to rzecz która kupujacy akceptuje > dokonujc transakcji wiec z automatu mozna powiedziec ze wysytawia > cenie wysylki pozytywa, gdyz sie na nia zgadza, No bez przesady. Jak zgadzam się na transakcję, to wcale nie znaczy że jestem zadowolony z jej warunków - jeżeli wszyscy stosują zawyżanie i nie mam alternatywy. Za komuny w sklepach był tylko ocet. To znaczy że kupując ocet "z automatu" wystawiam pozytywną recenzję asortymentowi sklepu ? Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: alledrogo... 26.04.10, 16:32 to jesli jesteś niezadowolony to po co się zgadzasz? Brak logiki w twoim rozumowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 16:50 Bo czasem nie ma innego wyjścia. Musisz się dostać do szpitala, a jedyny woźnica w miasteczku chce od Ciebie 5 000 PLN za przewóz (np 3km). Zgadzasz się bo nie masz wyboru, to znaczy że jesteś zadowolony ? To ma być logiczne wg Ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Plantin chłopcze - takie są "koszty" wolnego rynku - IP: 81.219.189.* 26.04.10, 18:25 w Polsce w wielu przypadkach nie ma żadnego wyboru i trzeba zgadzać się na koszty i nikt nie robi tyle fermentu co na Allegro. Poza tym teoretyzujesz - w czym tak naprawdę nie masz na Allegro wyboru aby być zmuszonym do skorzystania z jednej - jedynej oferty ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: chłopcze - takie są "koszty" wolnego rynku - IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 18:42 W Polsce jest wiele absurdów, co nie znaczy że nad wszystkimi trzeba przechodzic do porządku dziennego. Zawyżanie ceny przesyłki, kilkukrotne pobieranie opłaty za przesyłkę przy jednej paczce - to jest patologia. Trzeba mocno wykręcać kota ogonem, żeby się z tym nie zgodzić. Temu mają zapobiec zmiany, i póki co nie widzę złej strony tego udogodnienia. Jedna jedyna oferta ? - jest tego mnóstwo, części do dawno nieprodukowanego sprzętu, płyty, książki.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: alledrogo... IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 26.04.10, 18:23 Nie masz alternatywy? Biedronkę czy Żabkę na osiedlu Ci zamkneli? Człowieku, to jest własnie rynek. Jeśli kupujący nie zwracają uwagi na ceny przesyłki - to naturalne, ze sprzedający wykorzystują ich głupotę. Jest właśnie tak, jak napisał Twój przedmówca: dokonując transakcji - zgadzasz sie na koszty przesyłki (o ile sa dobrze opisane w aukcji. Nie są? Nie kupuj!). Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: alledrogo... 26.04.10, 16:06 Jesteś zwykłym oszustem. Jak się z tym czujesz? A w wyszukiwarce nie jesteś wyżej, bo od jakiegoś czasu istnieje możliwość porządkowania wyników wg ceny z kosztami przesyłki (chyba że i tu oszukujesz, nie podając ich w specjalnym formularzu, tylko w opisie aukcji). PS Podatki płacisz uczciwie? Cała sprzedaż przechodzi przez kasę fiskalną? S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:30 A co u licha maja podatki do tego ,nie masz argumentow to daj se siana ,glupota i lekcewazenie wlasnie sie ujawniaja w niepisaniu na temat ,a jeszcze do tego pokazywanie jakie to nie na temat jest nieetyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Allegrowicz Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 15:08 A skąd kupujący wie jakie są koszty wysyłki , zna wszystkie cenniki na pamięć . Ocena ta jest wyjątkowo subiektywna , jeżeli nie ma się pełnej wiedzy . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qwerty Re: Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: *.chello.pl 26.04.10, 16:37 Zazwyczaj koszt wysyłki jest podany w formularzu aukcji. Rzadko się zdarza, żeby go nie było. Wtedy albo możesz napisać do sprzedającego albo zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Allegrowicz Re: Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 19:05 To jasne , ale na jakiej podstawie kupujący dokonuje oceny kosztów , z czym porównuje , w jaki sposób może obiektywnie weryfikować ceny . Musi przecież mieć jakieś punkty odniesienia , cenniki kurirskie , cenniki przesyłek pocztowych , koszty opakowań itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniusia Re: Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: 193.227.112.* 27.04.10, 10:32 najgorsze jest to że placę np. za przesyłkę 10 zl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P. Re: Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: *.insert.net.pl 27.04.10, 15:32 To już powszechna praktyka w przypadku firm/sklepów, jeśli chodzi o zakup u osób prywatnych raczej rzadkość. Osobiście mam inną filozofię zakupów na Allegro. Oglądam wiele aukcji z danym towarem, ustalam w jakiej cenie towaru+koszt przesyłki można go nabyć. Idę/jadę/dzwonię do kilku sklepów w moim szanownym mieście. Dowiaduję się o cenę tegoż samego towaru. Czasami okazuje się, że ta cena jest np. o znikomą część tylko wyższa od tej z Allegro łącznie z tą paskarską przesyłką. Bez zastanawiania dalszego jadę do sklepu stacjonarnego i nabywam towar. Jeżeli cena w sklepie stacjonarnym jest np. 2x wyższa niż na Allegro licząc z tymi wyśrubowanymi kosztami przesyłki, to mimo, że wiem, że one są wysokie i tak zapłacę mniej niż u miejscowych "naciągaczy". Proszę Państwa, zdrowy rozsądek oraz najprostsza arytmetyka wystarczą. Mnie za to osobiście irytuje konieczność wystawiania jako kupujący przy płatności przelewem z góry komentarza. jako kupujący dopełnić muszę jednego - zapłaty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniusia Re: Wszystkie ceniiki w głowie ! IP: 193.227.112.* 27.04.10, 10:32 najgorsze jest to że placę np. za przesyłkę 10 zl Odpowiedz Link Zgłoś
cousteau7 Re: alledrogo... 26.04.10, 16:22 jeśli chodzi o koszty wysyłki, to zmiana oceniania na allegro może przynieść wreszcie pozytywne zmiany. Wielu sprzedawców zarabia na zawyżonych kosztach wysyłki (często za przedyłkę płaci się dwa razy...), teraz będzie można im to spokojnie wytknąć! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: alledrogo... IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:13 Koszty przesylki widac, jak ktos kupuje to AUTOMATYCZNIE to akceptuje, nie wiem tylko po co tracic czas na takie bzdury ,jak komentujacych ,i komentowanych nie widac jak sie nie bierze udzialu w transakcji......... dla mnie bzdura.............. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: alledrogo... IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 18:18 Akceptuje to jedno. Uważa za zawyżanie to co innego. I właśnie o tym może napisać dzięki zachodzącym zmianom. Wtedy ja wiem, że jak będę chciał kupić kilka rzeczy na aukcji tego sprzedającego, to że cwaniak zapakuje wszystko w jedną paczkę, ąle za przesyłkę będzie chciał z każdego osobno - bo na tym zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wex Re: alledrogo... IP: *.pl.tesco-europe.com 27.04.10, 08:10 to nie kupuj Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mahh Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.abg.com.pl 26.04.10, 14:15 Nie do końca z tym że koszt wysyłki jest łatwo widoczny. Kiedyś kupowałem 2 małe przedmioty mysz i pamięć,p postanowiłem kupić u jednego sprzedawcy żeby nie ponosić podwójnego kosztu przesyłki. Po zakupie okazało się że jednak trzeba podwójnie zapłacić! Przecież twe 2 rzeczy bez problemu mieszczą się w malutkiej paczuszce. Oczywiścei była informacja o tym ale malutkimi literkami na dole. Chyba kazdy zgodzi się że podwójny koszt przesyłki był całkiem nieuzasadniony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem,cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 15:14 Też się z tym spotkałem, tragedia. Dla mnie największym idiotyzmem są sytuacje kiedy sprzedający pozwala na odbiór osobisty, ale każe wtedy doliczyć np 15PLN do ceny końcowej. To jest w ogóle zgodne z regulaminem ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:55 NIe powinno sie wtedy zaakceptowac tego ,i zglosic na allegro ( swoja droga ciekawe co oni z tym zrobia?, mialem kiedys inny problem z negatywem ,kiedy kupujacy podal ze nie otrzymal przesylki ,a odebral za niego ktos inny z rodziny, wozilem sie przez chwile z allegro ,zanim mi to anulowali,choc szczerze przyznam ze mi na tym az tak bardzo nie zalezalo,ale do dzialania pobudzilo mnie swinstwo kupujacego ,i to ze musialem na poczte lazic i tracic niepotrzebnie czas) ) Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny 27.04.10, 03:28 > NIe powinno sie wtedy zaakceptowac tego ,i zglosic na allegro ( swoja droga > ciekawe co oni z tym zrobia?, Jestem sprzedawca. Dzieki moim informacjami nt kupujacych allegro zablokowalo juz ponad 10 gosci. np. jeden chcial zrobic jakis walek, i wyslal do mnie prywatnego e-maila naklaniajac mnie do wspolpracy, a ja zrobilem forward do allegro. Na nastepny dzien mial zablokowane konto. > mialem kiedys inny problem z negatywem ,kiedy > kupujacy podal ze nie otrzymal przesylki ,a odebral za niego ktos inny z > rodziny, Przeciez wystarczylo zadzwonic i powiedziec.. "ohhh.. skoro ktos ukradl przesylke, to bedziemy musieli zgosic to na policje!! ciekawe czy to u mnie czy u pana listonosz ma 'lepkie raczki'". Wizja wzywania na policje, od razu by mu przypomniala, ze ktos z jego rodziny odebral przesylke (co by sie od razu wydalo podczas policyjnego dochodzenia).. > wozilem sie przez chwile z allegro ,zanim mi to anulowali,choc szczerz > e > przyznam ze mi na tym az tak bardzo nie zalezalo,ale do dzialania pobudzilo mni > e > swinstwo kupujacego ,i to ze musialem na poczte lazic i tracic niepotrzebnie > czas) ) A wystarczyl jeden inteligentny telefon do kupujacego.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 15:30 Do kupowania trzeba odrobinę inteligencji. Jeśli nie czyta się regulaminu i kupuje po raz drugi czy piąty to można odnieść rzeczywiście takie wrażenie. Jeśli ktoś ma sporo komentarzy ( głównie kupując) to się nauczył, że wystarczy zapytać o koszt wysyłki mailem ( jeśli takowy nie jest zdeklarowany) i po kłopocie. Moje dziecko które ma ukończone 5 lat potrafi dodać 2 do 2 i wyjedzie mu prawidłowy wynik. Każdy wtedy oceni, czy lepiej pójść do pobliskiego sklepu i wydać 4 pln więcej czy z dostawą do domu bo mu wygodniej. Koszt wysyłki nie powinien być absolutnie oceniany. Poprostu nie kupuję u sprzedawców zawyżających kwotę wysyłki lub kiedy jej nie znam. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem,cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 15:45 To prawda, widać cenę zakupu i przesyłki. A co jeżeli towar który chcesz kupić jest tylko na allegro, a wszyscy zawyżają ceny przesyłki ? I tak kupisz - potrzebujesz tego towaru, ale dlaczego nie możesz powiedzieć światu że gość 3.5PLN kopertę bombelkową policzył na 20PLN ? Problemem stają sie sprzedający którzy nie przerzucają ceny z towaru na przesyłkę, tylko 'ot tak' podnoszą cenę przesyłki do 20PLN, bo taki jest teraz standard. Widać jaka jest skala tego naciągania, po tym jaki się podniósł raban po stronie sprzedających. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 16:12 Przestań bełkotać. Pokaż mi towar dostępny wyłącznie na allegro. Rozumiem, jeśli mieszkasz w małym mieście i nie masz dostępu do jakiejś sieci handlowej. Jeśli tak to masz dwa wyjścia: kupić po cenie allegro + koszt wysyłki jaki sobie wymarzę lub wsiąść w samochód /pociąg koszty dostawy będziesz miał = lub większe. Poza tym istnieje coś takiego jak alternatywa. Wiem. Trudne słowo. parafrazując Ciebie : a co jeśli towar jest dostępny wyłącznie w "hameryce" ? Nie kupuj albo płać za cargo jak chcesz szybko lub za drogę morską. Wtedy będziesz miał za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bulgot z kibla Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.159.28.106.static.crowley.pl 26.04.10, 16:42 Ksiązki niedostępne w ksiegarniach, stare wydawnictwa. To tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 16:46 "Przestań bełkotać" Mało elegancki wstęp. Mam nadzieję że wiedzę o asortymencie allegro masz wyższą od kultury osobistej. Przykro mi, nie zawsze istnieje coś takiego jak alternatywa (nie mierz wszystkich miarą siebie, to nie jest trudne słowo). Wielkość miasta niewiele zmienia, akurat mieszkam w dużym. Są np. produkty unikatowe, ale nie o to się tu rozchodzi. Widzę że nie zrozumiałeś zupełnie sensu mojej wypowiedzi. Kupując na Twojej aukcji godzę się na warunki transakcji (w tym cenę przesyłki), ale w czym to koliduje z wystawieniem komentarza dotyczącego samej ceny przesyłki ? Nie mam zamiaru nękać uczciwych sprzedawców, ale wystawiać odpowiedni komentarz cwaniakom którzy w zawyżaniu kosztów przesyłki znaleźli mannę z nieba. Widać jak na dłoni ile jest warta przesyłka 20PLN, kiedy sprzedający godzi się na odbiór osobisty pod warunkiem dopłaty 15PLN do ceny towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc. Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 18:26 Przepraszam bardzo ale jest taka zasada: towar wart jest tyle ile klient zgodzi się za niego zapłacić. Jeżeli mam jasno przedstawiony koszt wysyłki to co mam krytykować? Kupić i negatywa wystawić za wysoki koszt wysyłki ?? No to jakiś żart chyba jest. Produkty również kupujesz u najdroższych sprzedawców a później wystawiasz nega bo za drogo ??przecież to tożsame... jeśli sprzedaję książkę unikatową, wyceniam ją na 50 pln a wysyłkę na 200 to książka kupującego kosztuje 250 pln. Kupuje albo nie w czym rzecz? Ma kupić i dać mi minus 30 pkt czy 50 czy może słownie : jeden tysiąc bo za wysyłkę zapłaciłem 200 pln ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 18:57 > Jeżeli mam jasno przedstawiony koszt wysyłki to co mam > krytykować? Zasadność tego kosztu w stosunku do otrzymanej usługi. > Kupić i negatywa wystawić za wysoki koszt wysyłki ?? No właśnie w tym sęk że nie. Do tej pory ludzie wystawiali pozytywy, gdy znali ceny i aukcja zakończyła się pomyślnie. Z tego co rozumiem w tej chwili będzie można uwzględnić elementy składowe transakcji. > Produkty również kupujesz u najdroższych sprzedawców a później > wystawiasz nega bo za drogo ?? Wystawię pozytywa, ale zaznaczę że zapłaciłem 20PLN za kopertę bombelkową wartą 3PLN. Zaznaczę również że sprzedający zapakował w jedną paczkę a kilkakrotnie policzył koszt przesyłki, bo na tym zarabia. Przerzucanie części ceny na koszt przesyłki to zła praktyka (oszustwo przy okazji, nie mnie - allegro i us) i nie widzę absolutnie nic, co przemawiałoby za utrzymywaniem takiego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: _ Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.chello.pl 26.04.10, 19:28 > nie widzę absolutnie nic, co przemawiałoby za utrzymywaniem > takiego stanu rzeczy. Ja widzę - głupota tej części kupujących, którzy wybierają ten sam towar z niższą ceną, a nie z niższą ceną łączną (towar + wysyłka). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 19:45 Głupota kupujących przemawia za tym żeby podtrzymywać stan w którym działają na własną niekorzyść ? ;) W takim razie chyba dobrze że allegro przychodzi z pomocą (..no może nie pomocą, ale takim quasi-rozwiązaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: _ Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.chello.pl 26.04.10, 20:25 > W takim razie chyba dobrze że allegro przychodzi z pomocą (..no może > nie pomocą, ale takim quasi-rozwiązaniem). Allegro nie robi nic, jeśli nie ma to na celu zwiększenia ich dochodów (także w tym wypadku). Ewentualna korzyść dla kupujących to efekt uboczny, jeśli w ogóle jakiś będzie. Allegro to najgorsza firma, przebija nawet TP S.A i NASK, jeśli chodzi o traktowanie/obsługę klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czasem.cos.kupie Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.magma-net.pl 26.04.10, 16:55 "Przestań bełkotać" Mało elegancki wstęp. Mam nadzieję że wiedzę o asortymencie allegro masz wyższą od kultury osobistej. Przykro mi, nie zawsze istnieje coś takiego jak alternatywa (nie mierz wszystkich miarą siebie, to nie jest trudne słowo). Wielkość miasta niewiele zmienia, akurat mieszkam w dużym. Są np. produkty unikatowe, ale nie o to się tu rozchodzi. Widzę że nie zrozumiałeś zupełnie sensu mojej wypowiedzi. Kupując na Twojej aukcji godzę się na warunki transakcji (w tym cenę przesyłki), ale w czym to koliduje z wystawieniem komentarza dotyczącego samej ceny przesyłki ? Nie mam zamiaru nękać uczciwych sprzedawców, ale wystawiać odpowiedni komentarz cwaniakom którzy w zawyżaniu kosztów przesyłki znaleźli mannę z nieba. Widać jak na dłoni ile jest warta przesyłka 20PLN, kiedy sprzedający godzi się na odbiór osobisty pod warunkiem dopłaty 15PLN do ceny towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shal Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.clubnet.pl 26.04.10, 22:05 zauważcie i ty też ciemniaku, że problemem dla was jest to,że ktoś może ocenić waszą jakoś w każdym aspekcie . Zgodności z opisem, przesyłką, ceną itd i to was boli a teraz ja wam coś powiem. Jest kapitalizm? no jest socjalny ale jest więc każdy ma prawo w tym demokratycznym świecie wyrazić swoją opinię. Żal mi was. Widzisz swój czubek nosa:] powinni też wprowadzić tak opcję, że najpierw komentarze daje sprzedawca bo kupujący najierw wpłaca $ a potem kupujący może wystawić po dostaniu towaru. Ale zaraz by się lament podniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niespodziewany Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.chello.pl 26.04.10, 18:59 Pamietaj ze czesto to nie jest tylko koszt bombelkowki ,np jak pakuje pocztowke ,to wkladam ja do foliowej kopertki ,te z dwoch stron wzmacniam kartonikami i oklejam tasma klejaca,to tez kosztuje, i choc to robie tylko od czasu do czasu ( bo raczej kupuje ) to trzeba tez pamietac o tych dodatkowych kosztach jakie ponosi wysylajacy..... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny 26.04.10, 16:10 Drogi gościu, umiejętność czy jej brak dodania dwóch liczb u kupujących nie jest usprawiedliwieniem dla powszechnego na Allegro oszustwa polegającego na przerzucaniu części ceny produktu na koszty wysyłki. A o tym jest tu mowa. Nie chodzi o to, że ty umiesz coś policzyć. Chodzi o usunięcie pewnej patologii. S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 18:29 szanowny forumowiczu, myślę, że mnie źle odbierasz. Ja nie mam nic przeciwko walce z zawyżaniem kosztów wysyłki. Mówię cały czas o kwestii oceny allegrowicza. Jeśli ma za wysoki koszt wysyłki to nie kupuję. Jeśli kupię to uważam za niemoralne ocenianie sprzedającego po kosztach wysyłki. Nierzetelny opis, zwlekanie z wysyłką ( to można sprawdzić po pieczątce nadania kto zawinił)ale nie po KOSZTACH. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny 26.04.10, 20:20 Powiem obrazowo: ty jesteś zaszczepiony na chorobę (ostatnio zdradzającą objawy epidemii) pt. "zawyżanie kosztów". Ale chodzi o to, by tę chorobę wyeliminować. Za to właśnie wzięło się Allegro (oczywiście nie robi tego bezinteresownie - ma w tym interes, bo traci na zaniżonych prowizjach). A skąd o chorobie wiadomo? Oceny uczciwości sprzedającego w kwestii kosztów jak najbardziej można obiektywnie dokonać - widzisz po cenie znaczków, ile kosztowała przesyłka. Zresztą wcale nie musisz czekać na dostarczenie przesyłki - cenniki Poczty i kurierów są powszechnie znane, a wagę przesyłki nietrudno oszacować (niekiedy jest podawana wprost). S. Odpowiedz Link Zgłoś
rush2112 Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny 27.04.10, 09:48 Nie jestem zaszczepiony żadną chorobą. Mam ponad 1300 komentarzy z czego 90 % to za zakupy. Sprzedaję rzadko na allegro stąd te pare procent. Nie zawyżam kosztów wysyłki ( nie zarabiam na wysyłkach sprzedaję niepotrzebne, niepraktyczne dla mnie rzeczy) Więc nie stawiaj mnie w szeregu z kupującymi. Siedzę na allegro od początku istnienia i nawet jeśli jestem tłumokiem to lata uczestwnictwa w aukcjach wykształciły we mnie : czytanie opisów ze zrozumieniem, sprawdzanie kosztów wysyłki itp. Jeśli nie jestem pewniem czegokolwiek to wysyłam maila z zapytaniem. Zawsze via allegro bo zostaje ślad. Więc w czym problem z tymi kosztami ? mam wystawiać gwiazdkę za koszty skoro zdecydowałem się kupić ? To tak jakbym kupił od Ciebie telefon który opisujesz " sprzedaje jako uszkodzony - nie przyjmuję negatywów" a później wystawił Ci nega. Może już dosyć Państwa opiekuńczego i należałoby zacząć myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
silverhorde Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny 26.04.10, 21:11 Ja uważam, że tak naprawdę to Allegro postanowiło zawalczyć o siebie a nie o nas Klietntów. Pomyśleli tak:jak nie zrazić Sprzedajacych i jednocześnie porpawić sobie zyski bo wielu sprzedawców chcąc uniknąc wyoskiej prowizji Allegro właśnie przerzucało swoją marże na koszt wysyłki. I wymyślili: napuśćmy Kupujących na Sprzedających - to ukróci proceder. I nabije nam kasy a zmniejszy rentowność prowadzoengo biznesu Sprzedajacych o te parę %. W skali roku poprawa rentownośći Allegro o 2-3% z większej średniej ceny transakcji to grube miliony. Dla Kupującuch - żadna oszczędność. Dla sprzedających mniejszy zysk. Ot co. Nie zamierzam oceniać tego od strony emocjonalnej bo to busisness - tlyko pozwalam sobie na czysto raachunkowe spojrzenie na sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Pracownicy allegro troche sie trzepia jak ryba.. 27.04.10, 03:47 > Drogi gościu, umiejętność czy jej brak dodania dwóch liczb u kupujących nie jes > t > usprawiedliwieniem dla powszechnego na Allegro oszustwa polegającego na > przerzucaniu części ceny produktu na koszty wysyłki. A o tym jest tu mowa. > > Nie chodzi o to, że ty umiesz coś policzyć. Chodzi o usunięcie pewnej patologii Pracownicy allegro troche sie trzepia jak ryba wyjeta z wody. Gdyby im zalezalo na usunieciu patologi, to by wprowadzili opcje podawania jak cena ksztaltuje sie w zaleznosci od ilosci sztuk zamowionych. I analizator cen- jesli koszt towaru jest nizszy od ceny wysylki i nie ma opcji wysylania kilku sztuk w jednym opakowaniu- to powinien im sie wlaczac warning w systemie. Po ktorym by administrator analizowal aukcje, i decydowal o usunieciu i ew. wyslaniu ostrzezenia. Momentalnie w momencie utworzenia/zmodyfikowania aukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Łowca lamerów Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: 217.116.101.* 26.04.10, 17:09 "Poprostu nie kupuję u sprzedawców zawyżających kwotę wysyłki lub kiedy jej nie znam" Nie kupujesz, bo świadomie bądź podświadomie wiesz, że to się nie opłaca, bo sprzedający leci w kulki zawyżając cenę lub ją ukrywając. Zawyżanie ceny jest złe i ludzie mają prawo dowiedzieć się "ten gość zdziera na kosztach wysyłki". Oceniamy opłacalność, na którą składa się wiele czynników. Jeżeli sprzedawca często tak postępuje, jego średnia ocena będzie niska, a ludzie na starcie będą do niego uprzedzeni. Szkoda czasu na czytanie całej treści aukcji, a tak, rzut oka na ocenę i sprzedawca jest prześwietlony. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Koszt wysyłki wcale nie taki jednoznaczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 18:34 No widzisz i znowu się nie zrozumiemy. Ty o gruszce ja o pietruszce. Szanowny kolego TWOIM obowiązkiem jest przeczytanie treści aukcji. Inaczej nie powinieneś wystawiać oceny jeśli coś Ci nie spasuje. W ocenie allegrowicza biorę pod uwagę rzetelność opisu towaru, terminowość wysyłek i takie tam. Nie ukrywam, że zanim cokolwiek kupię to przeglądam komentarze - pare razy się naciąłem więc czytam co inni napisali. Ale KOSZT WYSYŁKI NIE PODLEGA OCENIE METRYCZNEJ. poprostu nie kupuje towaru za 1 pln przy koszcie wysyłki 150 jak to bywa b. często z biletami na imprezy które powinny być sprzedawane po cenie nominalnej. A jeśłi kupię to znaczy, że bilety wyszły iu muszę zapłacić więcej. Oczywiście mogę kupić pod wejściem na koncert od konika. Myślisz, że po nominalnej ? a mam pojechać np. 500 km na koncert licząc, że kupie ? Nie, zgrzytam zębami i płacę koszt wysyłki ale nie wystawiam za to NEGA ludzie kochani. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Czyli byłą informacja, ale ją olałeś? 26.04.10, 15:58 "Gość portalu: mahh napisał(a): > Oczywiścei była informacja o tym" Tatuś z mamusią zabronili ci myśleć przed podjęciem decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
p_iki dlaczego kupujacy zawsze wystawial komentarz jako 26.04.10, 14:17 pierwszy?? dziwnie sie utarlo.. przeciez sprzedajacy najczesciej wysylal towar po wplacie kasy.. to chyba mogl pierwszy wystawic komentarz ze kasa doszla szybko i wszystko ok..?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pytam się Re: dlaczego kupujacy zawsze wystawial komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.10, 14:44 A dlaczego kupujący zawsze żebrze o komentarz jak to jest niezgodne z regulaminem allegro?? Kupuje tam dla towaru czy dla komentarza. Jesteś świadomym konsumentem czy lumpem zbieraczem dla którego liczą się tylko komentarze i ile punktów dostanie?? Odpowiedz Link