Gość: Jacenty-Procenty Co sie opłaca? Odpowiedź jest prosta: IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.10, 14:59 Samemu, bądź we dwoje - PKP We dwoje lub całą rodziną - samochodem Samolotem - W ŻADNYM PRZYPADKU. Jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi, proszę bardzo, niech leci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixxer Re: Co sie opłaca? Odpowiedź jest Nie jest prosta! IP: 132.170.8.* 04.06.10, 16:14 "Samolotem - W ŻADNYM PRZYPADKU. Jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi, proszę bardzo, niech leci :)" Jezeli ktos leci np. w celach "biznesowych" to czesto sa to, po prostu, dobrze zainwestowane pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uga-buga Re: Co sie opłaca? Odpowiedź jest prosta: IP: *.55.96.58.static.exetel.com.au 05.06.10, 08:24 Jezeli juz musze odwiedzic ten opuszczony przez bogow i nature marny kawal tej planety i chce gdzies byc w 2-3h, a nie w 14pkp czy jadac pol dnia w stresie zderzak w zderzak i walczac o to zeby sie zmiescic miedzy jednym tirem a drugim, to owszem zaplace. "Nie ma co robic z pieniedzmi" prostak wychodzi z ciebie, to ze ciebie nie stac i nie wyobrazasz sobie ze kazdy dostaje 1500zl na kasie w biedronce to juz twoj problem, glupis bo biednys, biednys bo glupis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marion Juz w latach 70-tych... IP: *.dsl.bell.ca 04.06.10, 15:27 Z Wroclawia na poczatku lat 70-tych oprocz do Warszawy mozna bylo poleciec bezposrednio do Gdanska, Krakowa, Szczecina, Rzeszowa i chyba Koszalina. Rachunek ekonomiczny zapewne nie bardzo mial przy takiej sieci polaczen zastosowanie, ale to byly inne czasy, koszty byly sprawa drugorzedna. Odpowiedz Link Zgłoś
andru_lub Re: Juz w latach 70-tych... 04.06.10, 16:14 Nie wiem kiedy w tym kraju ludzie przestaną wspominać te "lata 70". Obrzydliwe. Wspominanie jakby kraj wtedy miodem i mlekiem płynął. Inne kraje dzisiaj mają dużo lepsze połączenia, to wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko dobrej organizacji, a nie głupich wspominek lat 70... Odpowiedz Link Zgłoś
joannach Re: Polatamy po Polsce? 04.06.10, 15:37 a kiedy na mapie pojawi sie LODZ ?? Odpowiedz Link Zgłoś
blendyks Na odległość 300-500 km kolej jest szybsza 04.06.10, 15:38 Na odległość 300-500 km kolej jest szybsza chyba, że mamy do czynienia z PKP. Wystarczy, że średnia wynosi 120 km/godz to 300 km przejeżdża się w 2,5 godziny. A w Polsce na większości tras jeździ się pociągiem dłużej niż kiedykolwiek w historii kolejnictwa na naszych ziemiach. We Francji samoloty już nie mają co robić. www.szybkiekoleje.org.pl/UserFiles/File/ART.POLSKA/tts%202005%2005%2038-49.pdf inforail.pl/text.php?from=main&id=23123 Odpowiedz Link Zgłoś
andru_lub Uczmy się od Hiszpanii 04.06.10, 16:03 Chore. Mieszkam w Hiszpanii i na odległości dalej niż 200-300 km zawsze latam samolotem - jest dużo taniej i szybciej. Np. trasa Zaragoza - Alicante 15€, Barcelona-Malaga 15€, tras jest całe mnóstwo. Nigdy za bilet nie zapłaciłem więcej niż 20€, a zlatałem już całą Hiszpanię (przy odległościach sporo większych niż w Polsce, tu z krańca na kraniec kraju jest ponad 1200 km). Ceny po 600 zł są żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
andru_lub Re: Uczmy się od Hiszpanii 04.06.10, 16:06 Tu jest normalne, ze z przyjaciółmi kupujemy bilety na weekend, w obie strony 30€, dwie noce w hostelu za 25-30€ i za 60 € mamy weekend nad morzem. Przy tutejszych zarobkach to żaden wydatek (minimalna stawka 8- 10€ za godz). I jestem tylko studentem... Polsce jeszcze wiele brakuje do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Uczmy się od Hiszpanii IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 04.06.10, 18:06 nie ma takich cen w Hiszpanii połączania wewnętrzne to średnio 50 euro w jedna stronę spanairem... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Okazje się trafiają, ale nie zawsze 04.06.10, 19:56 Okazje się trafiają, ale nie zawsze. Gdyby wszystkie bilety kosztowały tak tanio, to linie lotnicze poszłyby na dziady. Ceny biletów lotniczych mają to do siebie, że w 85% przypadków, jeżeli zalezy ci, żeby być w danym miejscu o danym czasie, to musisz zapłacić uczciwe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia Re: Uczmy się od Hiszpanii IP: *.lanet.net.pl 04.06.10, 23:23 Tego właśnie bardzo zazdroszczę Hiszpanii i kocham jak już się w jakikolwiek sposób dostanę na lotnisko w Gironie, ElPrat czy Madrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
l005 A może Wrocław - Lublin ? 04.06.10, 16:04 Potrzebuję w lipcu dostać się z Wrocławia do Lublina. Czy lata jakiś samolot na tej trasie? Najszybszy pociąg to 8 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilot Re: A może Wrocław - Lublin ? IP: *.speed.planet.nl 04.06.10, 18:38 Lata ale z ladowaniem w Kielcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: A może Wrocław - Lublin ? IP: *.tktelekom.pl 05.06.10, 12:38 Lublin nie ma lotniska przecież Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżna Połączenia: Wybrzeże-Bratislava/Praha/Vien aż się IP: *.ip.jarsat.pl 04.06.10, 16:46 proszą! Od dawna nic sensownego w tamtą stronę niet....Trójmiasto czeka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
osmiol Ceny Ceny i organizacja! 04.06.10, 16:49 Typowy lot na średniej trasie w Polsce LOTem w dwie strony to 1000zł. Z odprawą i dojazdem do centrum - 4 godziny. Parkingi zapchane, drogie;na lotnisku bajzel i kolejki.Przy lotnisku mafia złodziei-taksówkarzy - z lotniska we Wrocławiu do centrum poniżej 70zł nie pojedziesz. Tymczasem za 1000zł mam 7( słownie: siedem!) lotów w obie strony z Londynu do Wrocławia. Parking pod lotniskiem, jak dalej to dowożą autobusem,a bilet kolejowy do Londynu kosztuje mniej niż taksówka ze Strachowic do centrum Wrocławia ( trasa mniej więcej 10razy dłuższa). Rozumiem,że w Polsce koszty są wyższe niż w Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ceny Ceny i organizacja! IP: 80.94.16.* 06.06.10, 09:53 osmiol napisał: Przy lotnisku mafia złodziei-taksówkarzy - z lotniska we Wrocławiu > do centrum poniżej 70zł nie pojedziesz. Z takim pechem, to z domu nie wychodz. Regularnie, od paru lat, jezdze taksowka trase dworzec centralny - okecie. Pare lat temu kosztowalo to okolo 30 pln, dwa tygodnie temu: 40 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
przygoda Jak to mozliwe ze nie polecisz do Lodzi? 04.06.10, 17:31 Drugie co do wielkosci miasto w Polsce i nie jest brane pod uwage, nic dziwnego ze nikt nie traktuje powanie planow LOT-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia Re: Jak to mozliwe ze nie polecisz do Lodzi? IP: *.lanet.net.pl 04.06.10, 23:27 A co tak w ogóle lata do Łodzi? Oprócz czarterów i licząc poważnych przewoźników, to dwa samoloty dziennie i koniec... Nie chodzi mi tu o pojazd, lotnisko w Łodzi nie ma po prostu ruchu bo raz że nie ma pomysłu władz lokalnych na jego kształt, a dwa że nie ma pomysłu bo zawsze jest wytłumaczenie że jest blisko Okęcie i przez to się nie opłaca (co akurat jest bzdurą raczej). Odpowiedz Link Zgłoś
jabu1959 Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... 04.06.10, 17:47 W przypadku, gdyby ktoś chciał zapewnić atrakcyjność przelotów na trasach z pominięciem Warszawy to bilety nie mogłyby kosztować więcej niż 199 PLN w tygodniu i 99 PLN w weekendy - oczywiście w jedną stronę. Stałość cen byłaby w stanie zapewnić wysoki poziom obłożenia. Niestety przy monopolu LOT-u i PPL oraz wysokich opłatach lotniskowych to raczej nierealne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hardworker mikosz? - kto mu dal lot jako zabawke? IP: 87.205.148.* 04.06.10, 18:00 ten mlokos powinien oblizac mleko pod nosem i nie klamac jak dziecko! to zadne odkrycie latac z pominieciem warszawy, chlopiec nie wymyslil kola! to sie po prostu nie oplaca. ale jak tu ukryc straty udzialu we wlasnym rynku? jak zaciemnic wyplaty dla obcokrajowcow? jak dac zarobic innym? jak wyprzedac swoj wlasny majatek (baza techniczna). pytanie: KTO mu na to wszystko pozwala? TUSK, KOMOROWSKI i GAWLIK. to w koncu ICH folwark...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: 109.243.183.* 04.06.10, 19:45 "Pamuła przygotował wstępne szacunki, która pokazują, jakie trasy miałyby szanse opłacalności w Polsce. Kraków powinien mieć więc bezpośrednie połączenia z Gdańskiem, Poznaniem i ze Szczecinem, później z Bydgoszczą. Rzeszów miałby szansę na loty do Szczecina, a Wrocław do Warszawy i Gdańska. - Taką siatkę mogłyby obsługiwać dwa, trzy samoloty - dodaje Pamuła." Ani słowa o Katowicach. Czyżby były zbyt dużym konkurentem dla Balic ? A to chyba 3 port w kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan_Zenon Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: *.chello.pl 04.06.10, 20:31 Mozna jeszcze popłynąć Wisłą :) Swoją drogą z Krakowa do Trójmiasta jadę samochodem w 4 osoby z włączoną klimatyzacją i jest całkiem niezły komfort. Przynajmniej lepszy niż PKP. Czas drogi to około 8 godzin. Jak ma się dobre, duże auto to wcale taka droga nie jest męcząca. W dwie strony taka podróż to około 300zl / 4 osoby więc za cenę biletu PKP dla jednej osoby w fatalnych warunkach mam podróż dla całej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online Pożyjemy zobaczymy. 04.06.10, 20:37 Współczesna propaganda sukcesu. Gierek w ramach programu "Wisła" obiecywał 17 stopni wodnych. Jak już ten LOT zacznie latać tak jak obiecuje Prezes, to wtedy będziemy mieli się czym ekscytować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam a co z Katowicami ?? IP: 83.143.98.* 04.06.10, 20:54 Czy mamy rozumieć, że z Katowic latać będziemy tylko do Warszawy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: *.athome224.wau.nl 04.06.10, 23:34 Ja nie wiem w jakiej skali ktos porownywal ceny polskich biletow lotniczych z resta pozostala czescia europy. Mieszkam poza granicami Polski choc regularnie odwiedzam. bardzo na reke bylyby mi dogodne (tanie) polaczenia krajow, bo do Poznania jakos dziwnie tanie linie lotnicze latac nie chca. Porownanie kosztow bieltow z odleglego ode mnie o 70km lotniska w niemczech do Krakowa - 30 Euro- w obie strony (Ryanair) i jesli z tegoz Krakowa chcialbym dalej dostac sie do Poznania to musze zaplacic dodatkowe 130Euro w obie strony. Moim zdaniem skala porownania jest zbojecka. Pozostaje mi nadal latac Weze-Wroclaw, i pociagac sie z Wrocka do Poznania na ktorej to trasie pociagi kursuja regularnie i bez zarzutow. Natomiast zgodze sie w pelni z przedmowcami co do faktu ze PKP w porownaniu z zagranicznymi kolejami jest jedna wielka tanizna. Nie znam kraju na zachód od Odry w ktorym pociagi bylyby tak tanie jak na wschód od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo A piechota najtaniej IP: *.dclient.hispeed.ch 05.06.10, 00:46 I najpewniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: *.nyc.res.rr.com 05.06.10, 02:23 Jakos nie widze Lodzi na mapie. Mowi sie o miastach duzo mniejszych jak Poznan czy Wroclaw, a nie ma slowa o Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na t 05.06.10, 02:46 Bo w nich są lotniska ;) A poważnie - spójrz na mapę. Łódź leży w centrum. Do Warszawy jest rzut lżejszym kamieniem (ile tam jest? 100 Km? 130 z małym haczkiem jest samochodem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Zespół lotnisk Warszawa - Łódż IP: *.proxy.aol.com 05.06.10, 06:18 Czy do tej pory nikt nie wpadł na pomysł, że Warszawa może tworzyć z Łodzią zespół lotnisk odprawiających z centralnej Polski loty międzynarodowe. Centralne położenie dwóch największych miast w Polsce, niewielka odległość między lotniskami (około 100 km) oraz połączenie wkrótce autostradą stanowić powinny warunki do stworzenia takiej współpracy. Możliwe jest też łatwe połączenie lotnisk odgałęzieniem od unowocześnianej obecnie linii kolejowej. Byłoby to bardziej sensowne niż modernizacja dawnych lotnisk wojskowych istniejących w sąsiedztwie Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianka Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: 62.87.136.* 05.06.10, 09:06 Piszę z Wrocławia, gdzie przyleciałam z synem korysztając z oferty Lotu na długi weekend: 550 zł za dwie osoby. Sama przyjemność - na lotnisko mam 15 minut taksówką, check-in zrobiłam w Intrnecie, więc po kontroli bezpieczeństwa posliśmy od razu od bramki. Uniknęłam smrodu i tłoku na Centralnym, przepychania się do wejścia do pociągu i pasażerów w korytarzach nawet w Intercity - a przed wszystkim 6 godzin jazdy pociągiem. Zamiast tego, przez godzinę podziwiałam sobie wiosenne krajobrazy z powietrza. A zaIntercity do Wrocławia (za TLK serdecznie dziękuję - smród, brud i ubóstwo) zapłaciałabym niewiele mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na t IP: *.chello.pl 05.06.10, 23:09 Oczywiście, butelkę wody mineralnej dla syna kupiłaś już "za bramką", bo wcześniej zostałaby natychmiast skonfiskowana? Podobnie jak np. szampon albo pasta do zębów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na t IP: *.chello.pl 05.06.10, 23:40 > Oczywiście, butelkę wody mineralnej dla syna kupiłaś już "za bramką", > bo wcześniej zostałaby natychmiast skonfiskowana? A co to za problem, gdzie kupuje się wodę Nie rozumiem. > Podobnie jak np. > szampon albo pasta do zębów? Szampon i żel pod prysznic jest w łazience w hotelu, a małe opakowania kosmetyków (do 100 ml) można mieć w bagażu podręcznym - w przezroczystej torebce. Takie "problemy" snu z oczu mi nie spędzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na t IP: *.chello.pl 06.06.10, 23:32 Zależy, co kto lubi... Np. ja cenię sobie komfort podróży, polegający na tym, że to ja wybieram szampon, który pakuję do bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
zemby-only Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... 05.06.10, 09:34 nareszcie, nic dodac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyKom Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: *.centertel.pl 05.06.10, 09:51 Załóżmy, że chcemy się wybrać z Krakowa do Gdańska - za bilet zapłacimy w Locie 650 złotych. Załóżmy, że się wybieram w grudniu na przedświąteczne wyprzedaże do Londynu, za dwa bilety Wizzem zapłaciłem 608 złotych... Odpowiedz Link Zgłoś
lightcik Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... 05.06.10, 10:08 FRAJER = WYBORCA PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Linie lotnicze robią konkurencję kolejom na tra... IP: *.chello.pl 05.06.10, 11:34 przede wszystkim obniżyć ceny , aby mogli korzystać ludzie z chudszym portfelem, a napewno powiększy się liczba korzystających z takich połączeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel do dortmundu z krakowa zapłacilem 120zl IP: *.238.spine.pl 05.06.10, 11:49 do dortmundu z krakowa zapłacilem 120 zl za bilet powrotny 95 (z wszystkimi oplatami). jak sie ma to 215 zl do 600 za lot z krakowa do gdanska ??? kiepska polityka cenowa. jesli bilet nie bedzie w cenie ok. 100zl w jedna strone nikt nie zrezygnuje z samochodu albo pociagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glob-trotel Re: düsseldorf piekna reklama IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.10, 12:55 W pieknym, wiosennym magazynie lotniska duza reklama LOTU - niezla prezentacja, ceny jesli prawdziwe, nooooo mocno z dolnej polki.Atrakcyjne.:) Nic tylko latac.:) Ja mam tylko jedno pytanie, jakie maszyny/samoloty sa w lotowskim parku. No bo jak jaki albo tutki, to ja jednak poczekam na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Lotnisko w Szczecinie..... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.06.10, 13:54 ....jest wyjątkowo atrakcyjne:) Lot z Warszawy ciasnym , starym i głosnym ATR - godzina 1:10. Oczywiście na Chopinie trzeba być ok 45 min przed odlotem. Po wyladowaniu w Goleniowe- wybór: taksówka- cena ok 150 PLN ( ponad 50 Km) albo autobus ponad godzina jazdy. Poza tym w Polsce jest kilka lotnisk. Jakiś "baran" zamknął porty w Koszalinie i Słupsku. Także w Częstochowie. Noe ma lotniska w Olsztynie- to miasto jest faktycznie odcięte od świata. A w Dajtkach jest prawie gotowy pas. To samo Lublin. Już dawno miał być z lotniskiem. Lotnisko w Katowicach - z uwagi na odległość od Katowic- Gliwic, w rozumieniu lotów krajowych -to fikcja. Reasumując - Lot z rozpadającą się flotą starych ATR ( dostawa 1991) i brakiem lotnisk w Polsce- może PKP "nagwizdać". No i lotnisko w Nowym Targu- jeśli Zakopane chce się liczyć jako miejsce zawodów sportowych i turystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glob_trotel Re: Lotnisko w Szczecinie..... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.10, 16:29 carlo napisał(a): <Jakiś "baran" zamknął porty< W Polsce moze byc "odpowiedzialny" tylko "BARON" a nie "baran"... Odpowiedz Link Zgłoś