Dodaj do ulubionych

Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci...

IP: *.cust-83.exponential-e.net 11.06.10, 00:46
Czy to jest artykuł na poziomie GW?! To zwykła darmowa reklama fińskiego
koncernu! Czy autor jest znajomym jednego z jej pracowników czy naiwnym
dziennikarzem, któremu sprytni przedsiębiorcy podsunęli reklamę, a może bierze
za to dodatkowe honoraria??? Smutne...
Obserwuj wątek
    • josif47 Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... 11.06.10, 04:16
      trzeba finskiej technologii...nasi inzynierowie nie potrafia...kapusta...
      • tornson Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 11:47
        josif47 napisał:

> trzeba finskiej technologii...nasi inzynierowie nie potrafia...kapusta...
        To nie inżynierowie nie potrafią, ale nieudolny biznes nie potrafi stworzyć nic
        więcej ponad firmy zajmujące się prostym układaniem cegieł czy kabli
        elektrycznych, a ultra-kapitalistyczne państwo nie kwapi się do tworzenia firm
        państwowych które zagospodarowałyby potencjał polskich inżynierów.
        • pablobodek Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 13:28
          Firmy państwowe są w Korei Płn. i na Kubie.
          My z podobnego etapu na szczęście wyszliśmy dawno.
          Czy wróciłeś może z wycieczki zafascynowany osiągnięciami poddanych
          wielkiego wodza ??
          Ultra kapitalizm ?? Opowiedz nam coś więcej o nim, proszę.
          • tornson Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 13:59
            pablobodek napisał:

> Firmy państwowe są w Korei Płn. i na Kubie.
            > My z podobnego etapu na szczęście wyszliśmy dawno.
            Na początek dzieciaku dowiedz się co to były Czebole, jako bonus poczytaj jaki
            kraj ma najnowocześniejszą kolej na świecie. Jak się trochę dokształcisz może
            ktoś ciebie weźmie na poważnie, ale póki co szczylu z gimnazjum DO NAUKI!!

> Czy wróciłeś może z wycieczki zafascynowany osiągnięciami poddanych
            > wielkiego wodza ??
            Na koniec opisz swoje wrażenie z wizyty w krajach jak Bangladesz, Haiti, czy
            Sierra Leone, gdzie nic nie jest państwowe, gdzie podatki są praktycznie
            nieściągalne i gdzie lokalne firmy także niczego nie potrafią wytworzyć.
            • naczelny_troll_forum Niech się tak nie napalają 11.06.10, 14:08
              Niech się tak nie napalają. Nie mieli z naszymi "ekologami" do czynienia. A ci
              jak wiadomo jeżeli nie dostaną odpowiednio grubej koperty będą się przykuwać do
              pontonów zbudowanych z butelek plastikowych i krzyczeć, że Finowie chcą
              zniszczyć nasz naturalny krajobraz śmieciowy.
              • thomza Re: Niech się tak nie napalają 11.06.10, 17:08
                naczelny_troll_forum napisał:

> Niech się tak nie napalają. Nie mieli z naszymi "ekologami" do czynienia. A ci
                > jak wiadomo jeżeli nie dostaną odpowiednio grubej koperty ....

Sprawa "koperty" dotyczy jednej organizacji, a w zasadzie jednego człowieka -
                prezesa tej organizacji. Nie można opluwać całej grupy społecznej tylko dlatego,
                że pojawiła się "czarna owca". Czy znasz jakąkolwiek grupe społeczną wolną od
                "czarnych owiec" ? Ja nie znam.
    • kakanek81 Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... 11.06.10, 05:56
      Może i reklamówka ale mnie Finlandia się podoba jako kraj i model
      społecznego rozwoju.Gdyby to ode mnie zależało,uważnie przyjrzałbym
      się ofercie i po analizie dał Finom "zielone światło".

Jestem Polakiem i nie mam złudzdeń.Zbyt wiele ważnych osób czeka
      na "rozmowy pod stołem".!!!
      • tornson Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 11:40
        kakanek81 napisał:

> Może i reklamówka ale mnie Finlandia się podoba jako kraj i model
        > społecznego rozwoju.Gdyby to ode mnie zależało,uważnie przyjrzałbym
        > się ofercie i po analizie dał Finom "zielone światło".
        >
        > Jestem Polakiem i nie mam złudzdeń.Zbyt wiele ważnych osób czeka
        > na "rozmowy pod stołem".!!!
        Zgoda co do oceny skandynawskiego systemu, tyle że oni mogą utrzymać ten system
        m.in. dlatego że tego typu inwestycje wykonują rodzime firmy płacące podatki na
        miejscu. Dlatego niestety nie tędy droga jeśli chodzi o zagraniczne firmy którym
        zleca się w Polsce ostatnio niemal wszystko.
        • kosmiczny_swir U nas system skandynawski sie nie sprawdzi 11.06.10, 15:35
          U nas system skandynawski sie nie sprawdzi. Nasza narodowa mentalnosc na to nie
          pozwoli. Szwedzi czy Finowie nie sa takimi egoistami i potrafia ogarnac to, ze
          to co jest dobre dla ich spoleczenstwa, jest tez dlugofalowo dobre dla nich.
          Oczywiscie, sa niezasymilowani imigranci ktorzy rozwalaja system, ale jak
          narazie jest ich malo i ludzie sie im opieraja.

Polacy sa egoistami i nie ptorafia ogarnac dlugofalowych skutkow dzialania na
          szkode swojego spoleczenstwa i innych Polakow. Dlatego mielismy rozbiory (tak!
          rozbiory to skutek, a nie przyczyna problemow), przegralismy druga wojne
          siwatowa i mamy teraz balagan w naszym wlasnycm panstwie.

Nie moze byc dobrze, skoro oszukuje kazdy - petent urzednika, urzed petenta,
          wyborcy wladze, wlada wyborcow. Zycie w Polsce polega na tym, zeby nie dac sie
          zrobic w konia i jednoczesnie zrobic w konia innych. Tutaj skandynawski model
          panstwa nie zadziala nigdy.
        • kakanek81 Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 21:29
          tornson napisał:

> kakanek81 napisał:
          >
          > > Może i reklamówka ale mnie Finlandia się podoba jako kraj i
          model
          > > społecznego rozwoju.Gdyby to ode mnie zależało,uważnie
          przyjrzałbym
          > > się ofercie i po analizie dał Finom "zielone światło".
          > >
          > > Jestem Polakiem i nie mam złudzdeń.Zbyt wiele ważnych osób czeka
          > > na "rozmowy pod stołem".!!!
          > Zgoda co do oceny skandynawskiego systemu, tyle że oni mogą
          utrzymać ten system
          > m.in. dlatego że tego typu inwestycje wykonują rodzime firmy
          płacące podatki na
          > miejscu. Dlatego niestety nie tędy droga jeśli chodzi o
          zagraniczne firmy który
          > m
          > zleca się w Polsce ostatnio niemal wszystko.

A widzisz jakieś polskie firmy,które by to za Finów zrobiły,bo ja
          niestety nie.Co do rozumowania Sznownego pełna zgoda.W warunkach
          polskich niestety niewykonalna z powodów ideologicznych.
    • rockville Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... 11.06.10, 10:41
      Czy inwestycja ta bedzie splacana w frankach szwajcarskich ?
      • czterybrowarki Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 12:08
        Nie. W węgierskich forintach, niestety...
        Tu czuć grubszy przekręt! Lepiej, za wczasu, powiadom "swojego"
        policjanta!
    • tornson Czy Polacy to już takie melepety że niczego 11.06.10, 11:38
      nie potrafią samodzielnie wytworzyć? I kto do cholery będzie za to wszystko
      płacił! Polska praktycznie nic nie wytwarza (niepłacące podatków i nie
      posiadające know-how montownie się nie liczą), więc z czego opłacimy te
      wszystkie zagraniczne firmy które za ciężki szmal będą u nas każdą jedną
      pierdołę budować?? Podejrzewam że będzie tak jak z naszymi już sławnymi na cały
      świat (w negatywnym sensie rzecz jasna) autostradami, najdroższymi w świecie.
      Analogicznie te wszystkie budowane przez zagraniczniaków super-szybkie koleje
      (jak na Polskie warunki, bo TGV to to w życiu nie będzie) elektrociepłownie,
      spalarnie, elektrownie, będą tak drogie że 90% Polaków poprostu nie będzie na
      nie stać.
      • jaro-pupcia Re: Czy Polacy to już takie melepety że niczego 11.06.10, 15:43
        tornson napisał:

Ble, ble, ble ......... będą tak drogie że 90% Polaków poprostu nie
        będzie na
        > nie stać.

Lepiej więc nic ze smieciami szanowny PiSbolszewiku nie robić,
        dlaczego jakiś Fińczyk ma zarabiać na naszych śmieciach. To przecież
        typowy brak partiotyzmu - my prawi Wolacy mówimy nie takim próbom,
        nasześmieci powinny kształtować nasze środowisko naturalne.
        Wszelkiej maści kapitalistom wara od naszych śmieci, mamy
        doświadczenia z osadami poflotacyjnymi w przemysle miedziowym - nie
        pozwoliliśmy zagospodarować ich Japońcomi za kilkadziesiąt lat będą
        nowe złoża jak znalazł.
    • xaliemorph Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... 11.06.10, 11:48
      Proszę w Polsce się nic nie opłaca a innym coś zaczyna się to samo nagle opłacać. Bardzo to dziwne.

Ale irytuje mnie mimo wszystko inna rzecz. Czy my zawsze musimy być płatnikami BRUTTO wszelkich technologii ?!? Czy my naprawdę nie potrafimy nic wyprodukować?
      • zigzaur Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 14:53
        Gdy do Polski wchodzi zagraniczny inwestor, to wojewoda wita go kawką, dziecięcy
        zespół tańczy i zaraz tworzone są dobre warunki z ulgami podatkowymi włącznie.
        Gdy polski przedsiębiorca chce inwestować, to nasyła się kontrolę.
    • Gość: sowa Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... IP: *.80-203-135.nextgentel.com 11.06.10, 12:04
      Mniejsza o to czy to kryptoreklama...istotne,ze np.Finowie,czy Szwedzi kupuja
      smieci od innych panstw i maja z tego korzysc,a my...zatruwamy swe otoczenie
      potęgując jedynie straty.
    • ggrdl Spalarnie to przeżytek! I tu jest pies pogrzebany 11.06.10, 12:10
      Finowie tak się garną do roboty, bo w większości krajów Zachodu od dawna nie
      robi się spalarni. Robi się KOMPOSTOWNIE.
      U nas też są kompostownie, np. w Warszawie na Radiowie i w Suwałkach.

W branży temat jest znany od lat, ale oczywiści z Finami rozmawiali lokalni
      rajcy, którzy na wszystkim znają się najlepiej i nigdy nie pytają jakichś tam
      fachowców o zdanie.

• Gość: antoni Re: Spalarnie to przeżytek! I tu jest pies pogrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 12:59
        niemcy maja 64 spalarnie smieci i planuja nastepne.czesto sa
        usytuowane w centrach miast,a jak w bydgoszczy wladze miasta chca
        wybudowac spalarnie w parku technologicznym ,to od razu podniesiono
        larum.
      • zigzaur Re: Spalarnie to przeżytek! I tu jest pies pogrze 11.06.10, 14:56
        Nie wszystko da się kompostować. Spalarnie też są potrzebne.
    • Gość: Smoła Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 12:35
      Ja się cieszę i nie mogę doczekać kiedy wykorzystają śmieci i
      wyprodukują z nich energię. Lepsze to niż zaleganie ich na wysypiskach.
      Biorąc pod uwagę Polską mentalność bez pomocy Finów taka spalarnia
      mogłaby powstać za jakieś 30 lat, przy czym poszło by wiele łapówek i
      zmarnowalibyśmy większość środków unijnych, nie wykorzystując ich.
    • Gość: mogiłka Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... IP: *.chello.pl 11.06.10, 12:44
      Krakowska ciemnota nadal blokuje budowę spalarni. Nic dziwnego, że z tego miasta pochodzą takie wynalazki jak różne ziobra, wanny, bubule, zygzaki.
      • nowaczynska_76 Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 12:55
        I na czym problem polega? Wszędzie piszą, że góry śmieci rosną, że nie ma gdzie
        ich wywozić, że nie segregujemy... a jak znajduje się ktoś kto śmieci zabierze i
        jeszcze na tym o zgrozo zarobi to wtedy jest to kryptoreklama - opanowanie nieco
        proszę:)
        • thomza Re: dlaczego by nie ? 11.06.10, 17:23
          nowaczynska_76 napisała:

>... a jak znajduje się ktoś kto śmieci zabierze
          > i
          > jeszcze na tym o zgrozo zarobi...

Spalarnia istotnie smieci zabierze ale pozostawi wszystko to, co toksyczne -
          jeśli istotnie spalarnia nie emituje toksycznych gazów, to te toksyny np. jony
          metali ciężkich pozostają w pozostałościach spalania. Jak myślisz, co się z tym
          dalej dzieje ? Poza tym, spalarnia emituje szkodliwy CO2, a chyba nie chcemy
          więcej powodzi.
      • Gość: antoni Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 13:13
        golym okiem widac ,ze artykul jest sponsorowany.podobny moglby sie
        ukazac z udzialem rafako sa,ktore bralo udzial w budowie kilkunastu
        spalarni smieci i biomasy na zachodzie(m.in.w centrum norymbergi)i
        jest w tej chwili najlepiej w polsce przygotowane do takich
        inwestycji.nawiasem mowiac tocza sie juz negocjacje w warszawie i
        bydgoszczy i zycze polskiej firmie zeby te przetargi wygrala.
    • Gość: Dębek Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... IP: 212.244.156.* 11.06.10, 13:28
      To prawda, ten artykuł, to żenada. Żadnych nowych informacji. Fortum
      już od lat buduje to swoje cudo w Czewie i skończyć nie może. Poza
      tym niewiele im się w Polsce udaje - chcą kupować jakieś nasze
      przedsiębiorstwa energetyczne, ale niezbyt wiele oferują, więc od
      dawna nic nie kupili. Inna kwestia - eneregtyka atomowa - oni nie
      budują elektrowni, tylko je eksploatują. Dziennikarz nie sprawdził
      informacji. Pewnie skopiował komunikat prasowy i wziął za wierszówkę.
      Ten tekst jest poniżej poziomu GW.
      • cirano Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 13:45
        Sama technologia spalania śmieci nie jest skomplikowana. Zawiły jest problem
        oczyszczenia spalin, ale dawno już rozwiązany. W Niemczech stoją spalarnie
        często w środku miasta a ich wydajność jest niewykorzystana. Przyjmują każdą
        ilość do spalenia w cenie 200E za tonę, transport klienta.
        No co Polaki, nie byłoby to coś dla was?
        Inżynierów (hehe)narobiliśta a ci z najmniejszym problemem mają problem
        • zigzaur Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 14:57
          Inżynierowie w Polsce i to z wiedzą są.
          Ale aby robić państwowe inwestycje, to trzeba mieć tzw. "uprawnienia".
        • thomza Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 17:16
          cirano napisał:

> Sama technologia spalania śmieci nie jest skomplikowana. Zawiły jest problem
          > oczyszczenia spalin, ale dawno już rozwiązany.

Pobożne życzenia. W spalarniach stosuje się zwyczajne filtry tkaninowe bez
          elektrofiltrów. Co się robi z tymi filtrami, popiołami i żużlami po spaleniu ?
          nie znikają w kosmosie. Nawet gips-u ze spalarni nie da się zagospodarować bo
          niedostatecznie czysty. Poza tym, spalarnia śmieci to gigantyczny emiter CO2.
          • Gość: bambi7 Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro IP: *.internetia.net.pl 11.06.10, 18:09
            CO2 tez się daje zneutralizować do CO, a później nawet do czystego C (fakt, że
            trzeba dostarczyć dodatkowo sporą energię, ale jeśli firma ma wybierać między
            kara za emisję CO2, a dostarczeniem dodatkowej energii to wybiera się to drugie,
            bo jest taniej)

poza tym CO2 nie jest aż takie straszne, bo jeśli są blisko lasy (nawet
            niewielkie lasy w odl. kilku km od spalarni), to one to przyjmą bez problemu

A elektrofiltry z tkanin widziałem w branżowych książkach (polskich!) z 1970r.,
            więc jest to trochę, że tak powiem - nienowoczesne.... a pamiętaj ze mówimy o
            technologiach Zachodnich, a nie polskich
            • thomza Re: Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektro 11.06.10, 19:35
              Gość portalu: bambi7 napisał(a):

> CO2 tez się daje zneutralizować do CO, a później nawet do czystego C ..
              > bo jest taniej)

Nie liczyłem, ale na pierwszy rzut oka - kosztuje to dużo drożej, absurdalnie
              dużo, dlatego też przedsiębiorstwa energetyczne nie myślą o rozbijaniu wiązań
              cząsteczkowych lecz o składowaniu CO2 pod ziemią.

>
              > poza tym CO2 nie jest aż takie straszne, bo jeśli są blisko lasy (nawet
              > niewielkie lasy w odl. kilku km od spalarni), to one to przyjmą bez problemu

Jedna spalarnia wymaga wiele, wiele lasów. Poza tym, lasy wychwytując C z CO2
              oddają go później w wyniku spalania (a wiele drewna się ostatecznie spala)więc
              kiepski interes.

>
              > A elektrofiltry z tkanin widziałem w branżowych książkach (polskich!) z 1970r.,

Nie ma elektrofiltrów z tkanin (poczytaj).
    • mal49 Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... 11.06.10, 14:04
      No to ja już wolę śmiecie niż atom
    • Gość: darmowa relama Reklamna fińskiej firmy za darmo. IP: 195.117.255.* 11.06.10, 14:25
      No jacy to oni sa dorrzy. Nikt inny na świecie,a może w kosmosie
      tego nie potafi.Reklamna fińskiej firmy za darmo.
    • Gość: jcd Finowie spalą nasze śmieci. I zbudują elektroci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 18:45
      I bardzo dobrze że ktoś chce jeszcze za swoje pieniądze cos u nas
      budować. Polski inwestor przez różne zbiegi okoliczności poszedłby z
      torbami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka