Gość: Polak2010 IP: *.zone13.bethere.co.uk 25.08.10, 09:58 Może Irlandczycy w końcu zajmą się tym czym powinni czyli pasaniem owiec. Bo dobrobyt na kredyt ma krótkie nogi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eu_ropejczyk Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat 25.08.10, 10:09 Zrobia to zaraz po tym jak Polacy zajma sie tym co umieja najlepiej - czyli swiniopasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Traveller Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... IP: *.225.c88.petrotel.pl 25.08.10, 10:19 Nie Anglo-Irish Bank ale Allied Irish Bank w skrocie AIB- ktos moglby pokusic sie o sprawdzania nazw zanim je napisze. To tak jakby ktos z zachodu napisal nie Rzeczpospolita Polska ale Rzeczpospolita Prostacka Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat 25.08.10, 10:29 coz to ty sie slabo orientujesz aib to inna bajka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat IP: *.tcd.ie 25.08.10, 11:37 Najbardziej mnie smiesza osoby ktore upominaja innych sami bedac w bledzie. Wlasnie ze chodzi o Anglo Irish Bank a nie o Allied Irish AIB. :) Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat 25.08.10, 10:22 coz pasanie owieczek sie srednio oplaca bo strzyzenie kosztuje wiecej niz pozyskana w ten sposob welna a i miesko tez stanialo :) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 bosz.... w pierwszej chwili ... 25.08.10, 10:24 W pierwszej chwili myślałem, że artykuł jest o naszej zielonej wyspie. Ufff ... Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Ja tego nie rozumiem 25.08.10, 10:31 Moze mi ktos wytlumaczy. Jak to sie dzieje, ze wszystkie rzady sa gotowe przejmowac dlugi zlych bankow, zeby pozniej samemu wpasc w klopoty? Jak uczy ten przyklad problem nie znikna. Ot zamiast byc problemem banku stal sie problemem wszystkich podatnikow. I jeszcze jedna rzecz: gdy przychodzi do oszczedzania, to mozna ciac emerytury i swiadczenia socjalne, ale pieniadze na banki i koncerny motoryzacyjne znajda sie zawsze. Dlaczego? Wlasciciele tych firm sa lepsi i bardziej uprzywilejowani od innych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Ja tego nie rozumiem IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 25.08.10, 11:44 > motoryzacyjne znajda sie zawsze. Dlaczego? Wlasciciele tych firm sa > lepsi i bardziej uprzywilejowani od innych ludzi? Tak bo to oni napedzaja gospodarke i daja prace innym a nie emeryci > Moze mi ktos wytlumaczy. Jak to sie dzieje, ze wszystkie rzady sa > gotowe przejmowac dlugi zlych bankow, zeby pozniej samemu wpasc w > klopoty? Jak uczy ten przyklad problem nie znikna. Ot zamiast byc > problemem banku stal sie problemem wszystkich podatnikow. Tak ale rzad staje sie wspolwlascicielem banku i moze to odsprzedac pozniej nawet z zyskiem jesli sie poszczesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Ja tego nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 12:19 "Ratowanie" banków z reguły zachęca je do jeszcze większych spekulacji skoro państwo gwarantuje im polisę od upadku. Sensu to nie ma. Bank można odsprzedać z zyskiem. Jeszcze nie zdarzyła się taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zdarzyla sie 25.08.10, 13:46 poczytaj sobie o niemieckim banku IKB z Düsseldorfu. Niestety niewiele znalazlam po polsku. wyborcza.biz/biznes/1,101562,7799173,Niemiecki_bank_IKB_rozwaza_podanie_Goldman_Sachs_do.html Fakty sa takie, ze bank faktycznie zbankrutowal, ale jako ze byl "systemisch relevant" rzad niemiecki dosypal pare milardow euro. Bank zostal sprzedany za 115 mln euro amerykanskiemu funduszowi inwestycyjnemu (Private Equity). Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: zdarzyla sie 25.08.10, 13:52 No wlasnie. Rzad dosypal miliardy, a sprzedal za 100 mln. Dlaczego podarowal tyle miliardow prywatnemu wlascicielowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_kali Re: Ja tego nie rozumiem 25.08.10, 13:56 > Tak bo to oni napedzaja gospodarke i daja prace innym a nie emeryci Nieprawda. Oni nic nie moga. To konsumenic napedzaja gospodarke. Nikt inny. > Tak ale rzad staje sie wspolwlascicielem banku i moze to odsprzedac pozniej > nawet z zyskiem jesli sie poszczesci. Wcale nie rzad, lecz podatnicy. To nie pan premier z wlasnej kieszeni pokryje straty, lecz z zebranych podatkow ograniczajac wydatki socjalne. Bardzo jasne. Kto placi? Beneficjenci transferow socjalnych, a takze wszystkie urzedy, ktore teraz maja mniejsze budzety. A teraz pytanie: dlaczego panstwo bierze to ryzyko na swoje barki? Jezeli tak, to niech wezmie ryzyko za zaklad fryzjerski mojej sasiadki. Ona tez jest pracodawca i napedza ta gospodarke. Nie korzysta przy tym z monopolu i przywilejow nadawanych przez wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... 25.08.10, 10:34 Irlandia padla na pysk. Mieszkam tu 9 lat, kraj zmienil sie nie do poznania. Zawsze myslalem, ze zostane tu na stale, ostatnio zmienilem jednak zdanie i pod koniec roku pakuje manele i wyjezdzam do Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 12:20 A coś ty myślał pastuchu, że to wszystko oni z pracy i "tymi ręcami"? Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat 25.08.10, 12:41 A coś ty myślał pastuchu, że to wszystko oni z pracy i "tymi ręcami"? "Pastuchu"? Jak widze zaczales dzien od wylania malego wiaderka pomyj na czyjas glowe. Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 10:41 A ja i tak lubie Irlandie. Czytalem na irlandia.com.pl ze zielona wyspa to nie tylko miejsca do pracy dla Polakow. Zobaczcie ile tam jest do zwiedzania. Jaka przyroda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat IP: *.tcd.ie 25.08.10, 11:40 No wlasnie to jest najwiekszy dramat. Wyspa mala. Po roku juz sie nie ma gdzie ruszyc a jest sie odizolowanym od calej reszty swiata. Jak sie mieszka w Dublinie to we wszystkie piekne miejsca pare godzin jazdy a pogoda zwykle nie sprzyja wiec sie tam rzadko czlowiek zapuszcza bo nie ma co ryzykowac przy zawsze nieprzewidywalnej pogodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Re: Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rat 25.08.10, 12:55 Do zwiedzania jest tu cala masa miejsc. Z racji wykonywanego zawodu (muzyk) zjechalem Irlandie wzdluz i wszerz, naprawde lubie ta wyspe. Najlepiej wynajac samochod na pare dni i zatrzymywac sie na noc w malych B&B i wieczorem zagoscic w lokalnym pubie na pare piwek. Nasza polska goscinnosc to nic w porownaniu z irlandzka otwartoscia i zyczliwoscia. Tak naprawde to spedzilem tu tyle lat nie ze wzgledu na pieniadze (choc to tez sie liczy) - Irlandczycy to wspanialy narod. Nic dziwnego, ze kochaja ich na calym swiecie. Polecam goraco spedzenie tu urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... 25.08.10, 11:07 "Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza rating do negatywnego" Przykre. Jeszcze bardziej przykre jest to, że to samo czeka "Drugą Irlandię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus druga irlandia czyli murzyny z rpa organizuja IP: *.dynamic.mnet-online.de 25.08.10, 12:11 mistrzostwa a po mistrzostwach problemy zostaja i ranking zostanie obnizony jak te murzyny splaca 10 miliardow dolarow za dobre samopoczucie blatterow&co a&p albo innych nierobow teraz to wszyscy wiedza a przed budowaniem palemki w dubaju to nikt nie mial odwagi napisac ze z oszustami nie robi sie interesow ani nie organizuje igrzysk jedynym wyjsciem z sytuacji wydaje sie zebranie wszystkich madoffow w jedno miejsce i wyslanie do ziemi obiecanej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o'leary Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... IP: 193.111.166.* 25.08.10, 12:29 rating się obniża, a ten "negatywny" to chyba perspektywa, czyli dalsze obniżki są możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 spekulanci grają na kryzys... 25.08.10, 13:39 Finansowa mafia wyraźnie gra na zaostrzenie kryzysu w Europie. Być może spowodowane jest to słabością Ameryki, która sama jest w głębokim kryzysie pomimo "pakietów stymulacyjnych". Ciekawi mnie, jak mafiozi wyceniają brytyjskiego funta czy dolara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 13:39 Miastu Wrocław też obniżono rating. Ma teraz najniższy rating pośród największych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczynska_76 Ciemne chmury nad Irlandią. S&P zmniejsza ratin... 25.08.10, 13:42 Ciekawe komu inwestorzy uwierzą bardziej - agencji ratingowej czy agencji rządowej... Odpowiedz Link Zgłoś