nowaczynska_76 05.10.10, 12:42 Trzeba sobie tylko zadać pytanie czy wynika to z głębokiego niczym nie uzasadnionego optymizmu Polaków czy też faktycznie u nas jest tak dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomaszek Gdzie się schowali pis nawiedzeni ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.10, 12:43 już pluli nie ma zielonej wyspy już od czci i wiary wyzywali Premiera Tuska i ministra finansów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Nie wiem gdzie pismeni IP: 195.82.180.* 05.10.10, 13:03 bo są mi obcy tak jak platformersi, ale poczekajmy, aż w życie wejdą "reformy" obecnego rządu. Jak ceny poszybują w górę to i Polacy zaczną kupować mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Nie wiem gdzie pismeni IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 13:09 Najgorsze jest to że wielu polaków żyje na kredyt, już wzrosły ceny gazu a po nowym roku jeszcze wzrost VAT'u. Obecna sytuacja to raj dla firm windykacyjnych a katastrofa dla zwykłych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nie wiem gdzie pismeni IP: 151.59.17.* 05.10.10, 15:07 a tu są wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polacy-w-kraju-jest-zle-a-bedzie-jeszcze-gorzej,wid,12628848,wiadomosc.html?ticaid=1b01f&_ticrsn=5 Większość ankietowanych Polaków uważa, że sprawy w kraju zmierzają w złym kierunku, a gospodarka przeżywa kryzys; zdaniem znacznej części badanych, warunki życia w ciągu najbliższych trzech lat ulegną pogorszeniu - wynika z sondażu TNS OBOP. A przed chwilą był taki artykulik . wyborcza.biz/biznes/1,101562,8464995,Gospodarka_wytraci_impet___prognozuje_BNP_Paribas.html Gospodarka wytraci impet - prognozuje BNP Paribas W przyszłym roku wzrost PKB nie przyspieszy - prognozuje BNP Paribas. Eksport wyhamuje, firmy nie rozkręcą inwestycji, zatrudnienie nie będzie przyspieszać. A stopy procentowe pozostaną na najniższym w historii poziomie aż do 2013 roku Tych bzdur już czytać nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Re: Gdzie się schowali pis nawiedzeni ! 05.10.10, 13:21 Czyli zadluzaja sie Polacy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE 05.10.10, 12:45 a moze takie dane: w pierwszym polroczu 2010 wyexportowala polska towary za 74 432 (74 miliardy) mio. us dollar. w tym samy okresie belgia (prawie 4 razy mniejsza) za przeszlo 200 mld, niemcy za przeszlo 600. a moze byle demoludy? prosze bardzo: czechy (4x mniejsze) za 62 mld, wegry (4x mniejsze) za 45 mld, slowenia (prawie 20 razy mniejsza!) za 14 mld, slowacja (4 razy mniejsza) za 30 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 13:04 Sam export ma niewielkie znaczenie dla polskiego budżetu bo z VAT nie ma nic, a podatki CIT stanowią bardzo małą cześć dochodu. Polska bazuje tylko na rynku wewnętrznym, większe dochody są np z akcyzy i innych tego typu podatków. Wzrost sprzedaży detalicznej w Polsce nie ma większego znaczenia bo siła nabywcza polskiego społeczeństwa jest mizerna. Najciekawsze jest to że recesja jak panuje w ostatnim czasie dotknęła te najmniej rozwinięte gospodarki w niewielkim stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 15:34 az tak dziwne to nie jest- recesja dotknela kraje bogate czyli takie, gdzie pieniadz cyrkuluje (wiem, ze to uproszczenie)- vide gigantyczny wzrost obligacji bankow centralych takich "potentatow" jak mongolia lub nigeria. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 13:06 disoprivan napisał: > a moze takie dane: w pierwszym polroczu 2010 wyexportowala polska towary za 74 > 432 (74 miliardy) mio. Określenia "Polska wyeksportowała" jest nadużyciem, eksportują zagraniczne korporacje ze swoich montowni w Polsce, z czego Polska nie ma nic, poza może głodowymi pensjami dla robotników i transportowców. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 13:29 sam sobie daleś odpowiedź...Polska jest znacznie większa od wymienionych przez ciebie krajów razem wziętych i nie zależy tak od eksportu mając znacznie wiekszy rynek wewnętrzny co nie znaczy, że eksportu nie należy zwiększać, no i się zwiększa Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 14:16 gringo68 napisał: > sam sobie daleś odpowiedź...Polska jest znacznie większa od wymienionych przez > ciebie krajów razem wziętych i nie zależy tak od eksportu mając znacznie wieksz > y rynek wewnętrzny Jesteś tak durny że aż nie chce mi się tego komentować. :> Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 14:44 zamieńcie slowa "nie chcę" na "nie potrafię" towarzyszu specjalisto od mniemanologii stosowanej Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 06.10.10, 15:29 gringo68 napisał: > zamieńcie slowa "nie chcę" na "nie potrafię" towarzyszu specjalisto od mniemano > logii stosowanej Ja po prostu nie lubię strzępić palców na tłumaczenie rzeczy oczywistych, są jednak bardziej cierpliwi i wyrozumiali ode mnie. forum.gazeta.pl/forum/w,30,117228206,117234645,Re_Polska_liderem_wzrostu_sprzedazy_detalicznej.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej IP: 151.59.17.* 05.10.10, 15:24 każdy kraj ma swój rynek wewnętrzny proporcjonalny do ludności i jej zarobków , a Polska przy 35mln (reszta siedzi za granicą) i zarobkach większości 1500zl za ponad 200godz 375Eu ,ma w istocie ten rynek malutki. A według twoich kretynizmów to takie Niemcy z racji ludności i zarobków ma rynek wewnętrzny 10x wiekszy, wiec eksportować nie potrzebuje hi hi. A jak jest rzeczywistości Baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 15:28 nie zrozumiales intecji mojego postu (zdarza sie najlepszym) a byla ona (intencja) taka: 1.wszystkie wymienione kraje exportuja, czyli sprzedaja, w przeliczeniu na mieszkanca, wiecej niz polska. 2. opowiesci o rosnacej konsumpcji moga jedynie, wobec gigantycznego dlugu polski i slabych wynikow exportu (vide post nr.1 mojej robaczosci) zamiast sugerowanego przez autora artykulu entuzjazmu, budzic przerazenie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej IP: 151.59.17.* 05.10.10, 15:37 disoprivan napisał: > nie zrozumiales intecji mojego postu (zdarza sie najlepszym) a byla ona (intenc > ja) taka: 1.wszystkie wymienione kraje exportuja, czyli sprzedaja, w przeliczen To nie było do ciebie tylko do tego cudaka: gringo68 napisał: >sam sobie daleś odpowiedź...Polska jest znacznie większa od wymienionych przez ciebie krajów >razem wziętych i nie zależy tak od eksportu mając znacznie wiekszy rynek wewnętrzny Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 15:46 ja chyba tez nie do ciebie swoj post kierowalem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.10, 18:22 Tylko, że te kraje odpowiednio więcej też importują. Ważna jest rożnica między eksportem a importem. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Może to nie w temacie 05.10.10, 12:46 ale kasandryczny tekst o recesji w Polsce popełniony na bazie opinii BNP Paribas jakoś podejrzanie szybko spadł czołówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Może to nie w temacie IP: 94.254.213.* 05.10.10, 12:54 fagusp napisał: > ale kasandryczny tekst o recesji w Polsce popełniony na bazie opinii BNP Pariba > s jakoś podejrzanie szybko spadł czołówki. Już się zastanawiałem, czy mam przywidzenia .... Można jakoś do niego dotrzeć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Może to nie w temacie IP: *.emea.ibm.com 05.10.10, 13:44 wyborcza.biz/biznes/1,100896,8464995,Gospodarka_wytraci_impet___prognozuje_BNP_Paribas.html Odpowiedz Link Zgłoś
alcabin Re: Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej 05.10.10, 12:50 Wynika to z planowanych podwyżek VAT. Co masz kupić jutro kup dzisiaj a zaoszczędzisz. Firmy też kupują teraz samochody, bo później będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 12:56 Bzdura i propaganda. Pracuję w sklepie z meblami i płytkami i dawno nie było takiego spadku sprzedaży jak w tym roku, więc niech piszą głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Trudno żeby spadała w kraju gdzie ludzie poza 05.10.10, 13:03 podstawowymi produktami niezbędnymi do przeżycia nie są w stanie praktycznie nic więcej kupić. Większy spadek sprzedaży detalicznej w Polsce oznaczałby klęskę głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd oszukuj sam siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.10, 13:20 może już czas abyś odwiedził dobrego lekarza? albo zmienił obecnego bo bardzo Cię oszukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: oszukuj sam siebie IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 13:36 Ceny żywności idą w górę a jeszcze w sierpniu była deflacja bo spadały ceny towarów przemysłowych. No i ceny towarów przemysłowych nie idą w górę a to jest znak że popyt jest niewielki. Ten nasz wzrost sprzedaży jest mniejszy od wzrostu cen żywności a należy dodać że żywność zdrożeje po nowym roku i wtedy okaże się że znowu wzrosła sprzeda detaliczna :) ale nie dlatego że ludzie więcej kupują tylko dlatego że ceny są wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek aha, to ta "merytoryka" 05.10.10, 14:43 towarzysza Tornsona? tornson napisał: > żałosny lemingu. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 co kupujecie do przeżycia tow tornson? 05.10.10, 13:31 i dlaczego nie stać was na więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Pewnie wpływ wyższego VATu od stycznia czyli, IP: *.ip.netia.com.pl 05.10.10, 13:17 każdy wie, że będzie drożej, a to chyba nie świadczy o cudzie gospodarczym:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Pewnie wpływ wyższego VATu od stycznia czyli, IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 13:39 Podobny efekt był kilka lat temu jak zwiększano VAT na materiały budowlane, sprzedaż też eksplodowała i powstało mnóstwo sklepów i fabryczek produkujących okna, trwało to chwilę, rynek zweryfikował wszytko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzzyczny Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: *.ip.telfort.nl 05.10.10, 13:49 Bajki dla dzieci a zegar tyka www.zegardlugu.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykmin Re: ... 05.10.10, 14:34 I znów trzeba przypomnieć, że jak się ma jeszcze duuużo do zrobienia by dogonić tych, którzy wcześniej dużo zrobili, to nie sposób nie być tego typu liderem... Ale i to dobre - tak trzymać! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: *.chello.pl 05.10.10, 15:19 Czy jest tak dobrze czy dziwne statystki. Ja tego nie widzę po lotniskach. Finnowie latają 6 razy częśćiej niz my też chciałbym www.airportsbase.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala To emigranci wydają pieniądze :)))))))))))))) IP: 62.44.134.* 05.10.10, 17:43 Jak wyżej. W artkule ktoś mógłby napisać, że pieniążki płyną od osób ciężko harujących na "zachodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kordeckii Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: 188.33.129.* 05.10.10, 18:01 w co warto teraz inwestować w Polsce? dobra-inwestycja.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 05.10.10, 18:32 ostatnim razem przejechalismy sie na gape na niemieckim pakiecie stymulacyjnym. Teraz cala europa tnie deficyty... Trzymajcie sie bracia i siostry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Polska liderem wzrostu sprzedaży detalicznej w UE IP: 213.25.102.* 05.10.10, 18:37 czym tu się chwalić bo żeby normalnie żyć trzeba pracować za granicą bo za marne 1500pln to za bardzo nie poszaleję. niech tylko złoty wzrośnie do euro i funta to wtedy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 wzrost? ... hahaha ... litości 05.10.10, 18:46 Na koniec roku będziemy mieli dziurę budżetową powyżej 100mld. My spadamy w przepaść. Ciekawe czy wreszcie ktoś rozliczy kastę polityczną za zniszczenie kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Duzo zawyzony €uro i Zlotowka, zepsuja przyrosty. 06.10.10, 13:11 Euro kurs do dolara dzis 1Euro = 1.38 dolara Jak tu moze normalny rynek funkcjonowac. Chinczycy utrzymuja sztucznie niski kurs swej waluty, i zazucaja swiat tanimi produktamy. Amerykanie co prawda szczekaja, ale grysc chinczykow sie boja. Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk_56 Czy Europejczycy sięgną głębiej do portfeli? 06.10.10, 15:30 W sklepie były wczorak kolejnki chyba prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Czy Europejczycy sięgną głębiej do portfeli? IP: *.tcd.ie 07.10.10, 16:24 Premier Irlandii tez zacheca do wiekszych zakupow i zdaje sie ze ta jego zacheta to jednyny pomysl jaki ma na pobudzenie gospodarki. Oczywiscie przy kolejnych juz trzecich obnizkach pensji i wzroscie podatkow w Irlandii od nowego roku raczej wiekszych zakupow nie bedzie... Jak tylko wygram na loterii obiecuje wspomoc gospodarke zakupami :) Odpowiedz Link Zgłoś