Gość: niko IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 10:38 Inflacja (20÷50% wzrost cen żywności) i zakupy "na zapas" - to nie są powody do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OLO Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: 151.59.19.* 25.11.10, 10:53 Tak tak oczywiście towarzysze. To pewnie jak ostatnio sprzedaż wzrosła aut z kratką , ale ale co jest miernikiem na co się przeznacza pieniądze codziennie? żywność!!! Ta spadła ostatnio o 3% kwotowo ale uwzględniając inflację? Polacy kupili o 15% mniej jedzenia !!! I wszystko na temat... Ps. Z ostatniego artykułu o rewelacyjnym wrześniu hi hi ,z artykułu wycieli dane o tym ze sprzedaż żywności spadła, to mówi samo za siebie... JAKA JEST PRAWDA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzicho Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 10:53 ciekawe czy pralki i lodowki tez sa tymi z OSTATNICH. tyle gwaltownych wydarzen w przeszłości, niezduszona inflacja za komuny. to wszystko rzuca sie na mózg i zawsze wszystko bedzie ostatnie, co najwyzej przedostatnie. a to sol w oku jelonka na kredycie na wlasne M. inflacji nie ma, a na kwocie do splaty jest. oj jak boli gdy nie ma mamusi inflacji.. dzieki gewu za wspieranie ducha inflacji. co na to twoje bozyszcze prof. balcerowicz?????? Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, bezr... 25.11.10, 11:04 Faktycznie mam wrażenie, że jest to bardziej efekt podwyżki Vatu niż rzeczywistej poprawy sprzedaży detalicznej. Ale może rynek zareaguje pozytywnie na tego rodzaju informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
gustdelf2 Zlotowka traci koszt obslugi dlugu rosnie.... 25.11.10, 11:28 to trzeba podac jakas optymistyczna wiadomosc a nasz GUS to tak jak osrodki badania opini publicznej wyniki wroza z fusow. TVN tego nie pokazal ale polsat juz tak, rzad chce wicelic dochod lasow panstwowych do budzetu nie liczac sie z przyszlorocznymi potrzebami lasow. Pieniadze, ktore chce zabrac rzad Tuska lasy przeznaczaja na ochrone przeciwpozarowa, nasadzenia, ochrone przeciw szkodnikom. Nawet jednoroczne zaniedbania w tych obszarach moga doprowadzic do szkod znacznie wyzszych niz pieniadze, ktore trafia do kasy panstwa. Tak wiec PO zeby wygrac wybory 2011 jest w stanie poswiecic wiele, tzn nasze emerytury, nasze lasy od 3 lat poswieca gospodarke melioracyjna i efekty mielismy niemal przez caly rok w postaci powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Zlotowka traci koszt obslugi dlugu rosnie.... 25.11.10, 11:32 gospodarka melioracyjna ma zwiazek z powodziami??? Idz czlowieku i walnij sobie baranka w sciane - ale naprawde mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Zlotowka traci koszt obslugi dlugu rosnie.... IP: 82.194.86.* 25.11.10, 12:07 Nie to Ty sobie walnij, od dluzszego czasu czytam te Twoje komentarze i stwierdzam stanowczo i kategorycznie - jestes skonczonym KRETYNEM. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be 25.11.10, 11:31 Jak zwykle narzekanie pal*ntow.... Ja tam, jak co roku, bez najmniejszego problemu zauwazam calkowicie normalny i powtarzalny spadek cen zywnosci w tym akurat okresie roku. Tanie i swiezutkie jak barszcz kalafiory (ponizej 3pln), rownie tanie brokuly, tanizna na pomidorach i ogorkach, w miare dobre ceny na jablka - tego tacy teoretycy zycia nie zauwazyli? Lepiej sobie ponarzekac i to najlepiej dodac tez troche malkontenctwa. A sprzedaz samochodow szaleje - z kilku powodow, wiec pewnie sprzedaz jest prawdziwa i nie ma z czego drwic. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be 25.11.10, 11:39 aha, zeby dobic "teoretykow zycia" dodam tylko ze chleb w biedronce pod moim blokiem nadal jest po 1,50pln za bochenek (Fawor, bez zmian od kilku lat), a w piekarence z Puszczykowa po 1,15pln. Ceny za mieso - schab, szynka, drob - poruszaja sie w miare niezmiennych przedzialach od wielu lat, mam nawet wrazenie ze od dwoch miesiecy kupuje schab b/k duzo taniej niz wczesniej - ale mozliwe ze to tylko przeoczenie bo kupuje mieso zwykle w Chacie Polskiej a tam na schab czesto jest jakas mala promocja. Wedliny na pewno nie notuja zadnych wielkich przyrostow cen - ja tam obracam sie w przedziale od 20pln-22pln/kg i nigdy nie mam problemu zeby cos tam smacznego i dobrego w ChP znalezc - a to nie jest sklep pokroju biedronki. Jedyne produkty codziennej zywnosci ktore faktycznie maja wzrosty cen to ziemniaki, reszta raczej porusza sie w swoich zwyklych rocznych przedzialach - nie ma w tym zadnej "niespodzianki" ani "afery". Moge np. przewidziec z 100% pewnoscia ze za miesiac kalafiory beda co najmniej po 3,50pln za marne importowane sztuki a brokuly beda tylko marniawe i co najmniej pod 4pln za sztuke. I to takze bedzie calkowicie normalne - ale skad maja to wiedziec takie narzekajace pal*nty jak wy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Zapomniałeś na końcu wstawić taki znaczek ;-) IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 12:23 bo w przeciwnym wypadku robisz z siebie pajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vrvr pierwsze z brzegu maslo IP: *.elpos.net 25.11.10, 12:29 normlane kosztuje tyle, co w irlandii. tyle, ze mniejsze-zeby byo smieszniej hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 odwaga myli ci się z odważnikiem, "optymysto" 25.11.10, 12:16 narzeka się wtedy, kiedy człowiek z jedną nogą płacze, że ma gorzej od sprawnych. A tu ludzie precyzuja niekorzystne następstwa w tym przypadku skumulowanych błędów i celowych działań, które doprowadziły do tego stanu. "Sprzedaz samochodów szaleje" - sam szalejesz, żałosny idioto. Już abstrahuję od tego, ile z tych aut to wozy flotowe, ile z nich kupili obcokrajowcy, jaki jest średni standard - bo w statystyce pod pojęciem "sprzedany samochód osobowy" moze kryć się Tata Nano jak i Mercesdes S600. tyle aut, co tu się sprzedaje w "przypływie szaleństwa" sprzdaje się w sumie w dwóch poslednich niemieckich landach. Tacy jak wy sa jednak niereformowalni - nawet jak wam ktoś charknie w bębę zółtą flegmą spod wątroby to zawsze bedziecie powtarzać te swoje komunały. Cóż, prawie jak Europejczycy, a prawie, jak wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: odwaga myli ci się z odważnikiem, "optymysto" 25.11.10, 17:06 Wole byc optymista niz psychicznie chorym malkontentem. Ty przynajmniej probujesz "cos" napisac, w przeciwienstwie do calej tej reszty pomyj przyglupow - choc te teksty o autach to jakies paranoje narzekajacego wiecznie biedaka, nawet mi sie nie chce na te brednie odpisywac. Ja pisze ze codziennie robie zakupy i nie widze jakichs gigantycznych hiper-wzrostow cen a natychmiast banda idi*tow wypisuje ze ceny rosna nieprzerwanie i na dodatek po 30% na kilka miesiecy. A za miesiac wszystko sie zawali, choc nie tylko sie nie zawali ale bedzie sie jeszcze turlac dobrych kilkadziesiat lat. Skad sie tacy biora? Nie lepiej normalnie pracowac, zarabiac i zyc? Ja nie jestem popieraczem PO - mozna to latwo sprawdzic w postach. Ba, jestem calkowicie przeciwny nic-nie-robiacemu plemielowi i jego kumpli z PSL. ale to nie przeszkadza mi widziec ze swiat nie jest taki ciemny i straszny jak wam sie wydaje. Obym takich jak Wy,nic nie potrafiacych oprocz saczenia jadu nie spotykal w zyciu - zyjcie sobie na tych swoich lakach nienawisci i ciemnoty. Aha - optymista tez nie jestem, tylko zwyklym realista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pal glupa Re: Sprzedaz detaliczna pozytywnie zaskoczyla, be IP: *.privacyfoundation.de 25.11.10, 12:24 Ciekawa sprawa, ze zywnosc bedzie taniec mimo wzrostu energii el. o 80% i podwyzki VAT 1%. Naprawde sie pod tym podpiszesz, czy sobie po prostu z nas jajczysz :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: 151.59.19.* 25.11.10, 12:31 > Jak zwykle narzekanie pal*ntow.... > > Ja tam, jak co roku, bez najmniejszego problemu zauwazam calkowicie normalny i > powtarzalny spadek cen zywnosci w tym akurat okresie roku. Tanie i swiezutkie j > ak barszcz kalafiory (ponizej 3pln), rownie tanie brokuly, tanizna na pomidorac > h i ogorkach, w miare dobre ceny na jablka - tego tacy teoretycy zycia nie zauw > azyli? Lepiej sobie ponarzekac i to najlepiej dodac tez troche malkontenctwa. > A sprzedaz samochodow szaleje - z kilku powodow, wiec pewnie sprzedaz jest praw > dziwa i nie ma z czego drwic. W Polsce utrzymanie mieszkania (własnego nie wynajem) jest już prawie najdroższe w europie (GAZ ,WODA PRĄD ,OGRZEWANIE itp.) i ciągle b szybko rośnie. W tej chwili to 900zł ,po myśl teraz na co stać statystycznego Polaka z pensją 1500zł netto GUS, ja nie wiem czy mu starczy na jedzenie? a co ma powiedzieć ten z pensją minimalną 980zł. Ogólnie statystyczny Polak 70% biednieje co roku o 20% (ceny utrzymania + ceny żywności) gdyz tylko na to wystarcza mu pieniędzy. A zauważyłeś ze rocznie kosz energii el rośnie dla użytkownika końcowego o 30% ? podobnie gaz i woda. Do cen energii trzeba doliczyć: - opłata przejściowa - opłata jakościowa - opłata dystrybucyjna zmienna - opłata dystrybucyjna stała - opłata abonamentowa I teraz najważniejsze - w 11.2009 stosunku do 11.2008 podwyżce uległy : opłata za energie elektryczną - z 0,19 na 0,2359 zł/ kWh opłata dystrybucyjna zmienna - z 0,1549 na 0,1704 zł/ kWh opłata dystrybucyjna stała - z 2,38 na 2,8 zł Reasumując podwyżka za prąd ca 30% . www.wprost.pl/ar/196780/W-Polsce-najwieksze-podwyzki-cen-energii/ Energia elektryczna drożeje w Polsce najbardziej w całej Unii Europejskiej - wynika ze statystyk przedstawionych w piątek przez Eurostat. W latach 2008-2009 ceny w Polsce wzrosły o 17,9 proc., podczas gdy w UE spadły średnio o 1,5 proc. finanse.wp.pl/gid,12804131,galeria.htm Ceny energii rosną coraz bardziej. Dostawcy właśnie zaproponowali URE kolejną podwyżkę, w zależności od operatora, od 13 do 22 proc.! 2010r Ale wcześniej powyzki już były te są następne. Woda 150-procentowa podwyżka cen. Wszyscy zapłacimy więcej finanse.wp.pl/kat,104132,title,Oplaty-za-wode-wzrosna-o-ponad-100-proc,wid,12866124,wiadomosc.html ""Opłaty za wodę wzrosną o ponad 100 proc. Średnia cena metra sześciennego wody i ścieków w Polsce wynosi 8 zł za metr. To 14 proc. więcej niż przed rokiem. Jak szacuje jednak Izba Gospodarcza Wodociągi Polskie w 2015 roku wzrośnie ona do 12-16, a nawet 20 zł za metr."" Jedzenie biznes.interia.pl/news/czekaja-nas-dwie-fale-podwyzek,1559397 ""Czekają nas dwie fale podwyżek cen żywności - ostrzegają ekonomiści. Pierwsza już przed świętami. Najmocniej podrożeją owoce i warzywa, o 15-20 proc. - prognozuje Instytut Ekonominki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Droższe będą zarówno te krajowe, jak i importowane. To skutek słabego urodzaju i tegorocznych powodzi. To przełoży się na wyższe ceny przetworów, czyli m.in. soków i dżemów. Również tegoroczne świąteczne wypieki będą naprawdę kosztowne. W górę pójdą także ceny mięsa - drobiu o mniej więcej 8 procent, tak samo wędlin O kilka procent podrożeją także ryby i nabiał. I to będzie pierwsza podwyżka, już pod choinkę. W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."". Ale chyba coś tu nie gra ?? ""W grudniu cena detaliczna chleba może być o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej."' bo przecie ceny ceny chleba niedawno poszły do góry o te 15% czy tez więcej? wiec to będzie 28~30% rocznie a nie 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: *.natco.de 25.11.10, 14:19 ciagle powtarzasz to na roznych watkach w kolko jakby ci za to placili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: 151.59.19.* 25.11.10, 14:46 Powtarzam bo są tacy co myślą ze inflacja w Polsce to 2,5 % a i jeszcze chcą przekonać innych ze to prawda. Niestety w Polsce żadnych stron czy medii które monitorują ceny ,niema !!!!!! Polacy nawet nie wiedza jak biednieją a z TV i gazet usłyszą tylko propagandę i kłamstwo , świadczy o tym ten artykuł jak i poprzedni . (napisałem wcześniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka Re: Sprzedaż detaliczna pozytywnie zaskoczyła, be IP: *.natco.de 25.11.10, 15:03 Polacy wiedza ze biednieja. A przed kazdym pierwszym lub pietnastym wiedza to najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA I DOBRZE że powtarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 14:51 BO TO cała prawda o tej zielonej wyspie i cud gospodarce na papierze oczywiście a w realu inflacja która okrada ludzi z oszczędności i niedługo z całą mocą uderzy w kredytobiorców. Pamiętam lata 90 i hiperinflację idzie powtórka z rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś