Dodaj do ulubionych

Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo...

30.12.10, 16:04
super teraz jeszcze nam zanieraja pieniadze do niewydolnego ZUSu !!
Obserwuj wątek
    • jacek-wroclaw Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 16:05
      Jarek przepraszam za wszystko co mówiłem o tobie i PiS. Proszę wracaj !!!!
      • Gość: filip Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 46.134.33.* 30.12.10, 22:48
        To, że rząd kradnie w żaden sposób nie odwróci faktu, że Jarek bredzi.
    • Gość: pepe Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:06
      Brawo premier
    • Gość: niegrzecznik Straszny bałagan w leadzie tego artykułu IP: 195.85.249.* 30.12.10, 16:06
      JA wiem, ze się spieszycie, ale to jest szczyt niechlujstwa
    • Gość: anka Pierniczeni złodzieje z po !!! IP: 83.143.161.* 30.12.10, 16:08
      Znowu ekipa Tuska okrada nas z kasy. Ręce precz od naszych portfeli złodzieje z PO!
    • Gość: :) Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:09
      rudy zlodziejaszku, skladka na zus wyniesie mniej niz ci sie wydaje bo ludzie nie dadza sie dymac takim frajerom jak ty na kase...
    • Gość: anka ____ ZŁoDZIEJE Z PO _____________ IP: 83.143.161.* 30.12.10, 16:09
      Znowu ekipa Tuska okrada nas z kasy. Ręce precz od naszych portfeli złodzieje z PO!!!
      • dan3iger Dobra decyzja PO 30.12.10, 16:17
        Bardzo dobrze. OFE brały moje pieniądze, inkasowały 5% prowizji i kupowały za większośc pieniędzy bezpieczne obligacje państwowe bo tak nakazuje prawo. Resztą grały na giełdzie. Te same obligacje państwo może wystaić samo, bez płacenia prowizji OFE. I to właśnie się dzieje.
        • Gość: atuskr Re: Dobra decyzja PO IP: 195.164.68.* 30.12.10, 16:21
          Mylisz się. Nadwyżkowe pieniądze pójda na łatanie dziury budżetowej, a nie do inwestowania. PO własnie straciła mój i mojej rodziny głosy.
          • Gość: Były wyborca PO Re: Dobra decyzja PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:24
            Moje też. Nigdy więcej głosów na PO.
            • klaun.szyderca Re: Dobra decyzja PO 30.12.10, 17:15
              > Moje też. Nigdy więcej głosów na PO.

Bla bla bla, nagłe poruszenie jak przy każdym kolejnym przekręcie w ostatnim dwudziestoleciu, a i tak cały czas przy władzy ci sami ludzie. Znów ich wybierzecie, tylko będą się inaczej nazywać.
            • Gość: byly wyboca PO Re: Dobra decyzja PO IP: 46.112.8.* 30.12.10, 20:34
              nigdy wiecej, wyp*%*$$#&** nieudolne dziady
            • klip-klap z ciekawosci 30.12.10, 21:25
              To kto teraz ?
              SLD, PiS ? Czy moze jakies inne demagogiczne ugrupowanie establishmentu ?
            • Gość: unnamed Re: Dobra decyzja PO IP: *.qnt.pl / 192.168.80.* 31.12.10, 10:01
              To po cholerę wczesniej żeście na POpaprańców głosowali??? To że takie były plany z OFE było wiadomo od ponad roku.
              Najpierw dajecie sie robić w debila z potem budzicie sie z reka w nocniku...
              Mysleć trzeba WCZESNIEJ a nie jak juz Was okradli.
          • Gość: br00net a pieniadze z obligacji na co idą? IP: *.pruszcz.mm.pl 30.12.10, 16:40
          • oelefante Teraz mnie przeproś za to, że przez Twoją głupotę 30.12.10, 19:54
            i głosowanie na PO (od początku było wiadomo, że nie zrobią żadnych reform, a będą tylko kradli pieniądze) także muszę cierpieć ja i inni mądrzy ludzie.

Gość portalu: atuskr napisał(a):

> Mylisz się. Nadwyżkowe pieniądze pójda na łatanie dziury budżetowej, a nie do i
            > nwestowania. PO własnie straciła mój i mojej rodziny głosy.
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dobra decyzja PO IP: *.toya.net.pl 30.12.10, 21:06
            Żeby tylko nadwyzkowe.... Wszystko pójdzie na przejedzenie...
          • koga-6 Re: Dobra decyzja PO 31.12.10, 18:14
            OFE TO SA ZLE INWESTOWANE PIENIADZE A ZUS ZAWSZE OKRADANY MAM EMERYTURE OPLACANA W BANKU ZACHODNIM W EURO POPRZEDNIO W MARKACH NIGDY CIEBIE NIE BEDZIE STAC NA TO.TRZEBA MYSLEC POLACY BO WASZA GLUPOTA JEST ZNANA W EUROPIE.
        • Gość: lew80 Re: Dobra decyzja PO IP: 193.105.202.* 30.12.10, 16:22
          no kurde... całe 5%... szkoda że do każdej stówki w ZUS rząd musi dołożyć z kolejne 50 PLN... Heh...
          • Gość: . Re: Dobra decyzja PO IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 16:28
            Za parę lat zmieni się tylko tyle, że rząd sięgnie po środki już odłożone w OFE (bo Ojczyzna w potrzebie, a dla dobra przyszłego emeryta trzeba lepiej je zagospodarować), a potem dobierze się do kont bankowych i mieszkań (kary finansowe za nadmetraż albo przymusowe dokwaterowanie lokatorów). Radzę skonsumować wszystkie oszczędności możliwie szybko, bo i tak przepadną, a tak zawszeć się z nich troszkę skorzysta. W Polsce wszystko, czego się nie przeje, wcześniej czy później rozkradną ci, którzy już sami swoje przejedli. Taki solidaryzm społeczny mamy, i już.
            • Gość: anka Złodziej z PO zawsze będzie tylko złodziejem IP: 83.143.161.* 30.12.10, 16:42
              j.w
        • Gość: HH Zła decyzja PO IP: *.comarch.com 30.12.10, 16:23
          Problemem nie było to, że OFE pobierało prowizję (ZUS też pobiera prowizję za przekazanie składki do OFE), ale to, że nakazywano ustawą inwestować im w obligacje państwowe.
          Te pieniądze miały być pieniędzmi przyszłych emerytów i OFE powinny móc inwestować gdzie chciały a nie przymusowo w obligacje skarbowe - co jest bzdurą.
          • Gość: rec Re: Zła decyzja PO IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.10, 22:39
            Te pieniądze miały być pieniędzmi przyszłych emerytów i OFE powinny móc inwestować gdzie chciały a nie przymusowo w obligacje skarbowe - co jest bzdurą.

>
            Oczywiście najlepiej w fundusz Madoffa albo w nieruchomości w Stanach
            wtedy będziemy mieć emeryturę wysoką że głowa boli
        • Gość: pyz Re: Dobra decyzja PO IP: 213.135.35.* 30.12.10, 16:28
          > inkasowały 5% prowizji i kupowały za w
          > iększośc pieniędzy bezpieczne obligacje państwowe
          Obligacje państwa polskiego bezpieczne. ha ha ha!
        • fagusp Re: Dobra decyzja PO 30.12.10, 16:28
          Ale nawet po pobraniu haraczu za stanem konta stały konkretne aktywa. I to nawet jeśli przyjąć, że obligacje SP to to samo co zapis na koncie ZUS. Czyli zawsze przynajmniej jakieś 30% stanu konta emerytalnego w OFE stanowiło jakąś REALNĄ wartość (akcje). Zapis na koncie w ZUS oznacza, że wg OBECNIE rządzących PRZYSZLI podatnicy tyle zabecalują na moją emeryturę. A jak w przyszłości podatnicy się wypną i stwierdzą że nie chcą płacić mi emerytury to do kogo się zwrócę o zwrot opłaconych składek? Do świętego Piotra?
          • Gość: rt Re: Dobra decyzja PO IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 16:44

>A jak w przyszłości podatnicy
            > się wypną i stwierdzą że nie chcą płacić mi emerytury to do kogo się zwrócę o z
            > wrot opłaconych składek?

A jak w przyszłości podatnicy się wypną i nie będą chcieli wykupić obligacji? Albo gracze giełdowi się wypną i nie będą chcieli kupić akcji?
          • klaun.szyderca Re: Dobra decyzja PO 30.12.10, 17:14
            A Ty myślisz, że PRZYSZŁE rządy będą o cokolwiek pytać PRZYSZŁYCH podatników? Zrobią swoje, tak samo jak robi teraz PO.
        • jacek-wroclaw Re: Dobra decyzja PO 30.12.10, 16:41
          tak ? A jaki jest koszt obsługi emerytur w ZUS, bo jak póki co to OFE mimo prowizji i mimo kryzysu mają lepsze wyniki od ZUS. A poza tym Zus nie inwestuje pieniędzy tylko je konsumuje i te moje, twoje i innych pieniądze które nie trafią do OFE, zostaną PRZEŻARTE przez rudego złodzieja, Grzesia i resztę skorumpowanej bandy.
          ___
          Zredukować liczbę posłów do max 150. Jeszcze nigdy w tym burdelu nie było nawet 100 rozsądnych posłów naraz w trakcie 1 kadencji .
          • Gość: Gruby Re: Dobra decyzja PO IP: *.lublin.hypnet.pl 30.12.10, 17:10
            OFE też w zasadzie nie inwestuje bo większość pieniędzy przeznacza na zakup państwowych obligacji. Obligacje te następnie wykupujesz za pośrednictwem państwa płacąc przy tym parę procent odsetek ekstra. Problem w tym, że żeby sfinansować te parę procent odsetek trzeba emitować coraz więcej i więcej obligacji. Ty, Twoje dzieci i wnuki ten dług cały czas będą musiały spłacać.

Wolę ZUS z przejrzystymi zasadami, bez bezsensownego generowania kosztów i bez płacenia prowizji. Ten system jest po prostu najtańszy!
            • Gość: J..c zus Re: Dobra decyzja PO IP: *.internetia.net.pl 31.12.10, 07:39
              Ty to chyba w tym zusie pracujesz. Ta rozpasła instytucja, która bez przerwy otwiera kolejne miliardowe linie kredytowe na wypłaty bieżących emerytur to ma być najtańsza opcja?
            • Gość: gosc Re: Dobra decyzja PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 10:57
              Kolega napisał : "Wolę ZUS z przejrzystymi zasadami, bez bezsensownego generowania kosztów i bez płacenia prowizji. Ten system jest po prostu najtańszy!"
              Jakie masz zasady w ZUSie ?? marmury budynki powykanczane pod wysoki standard itd. Armia biurokratów która najlepiej nic by nie robiła a jak przyjdziesz do nich z problemem to patrza na ciebie jak na intruza - ich pensje to jest koszt kosmiczny w porównaniu 0,5 mld zł wydanych na akwizytorów . Zapytaj sie w zusie co dzieje sie ze składką rentową jesli do wieku emerytalnego nie bedziesz potrzebował pobierac renty -PRZEPADA - w imię czego powinna byc przelana na moje konto emerytalne skoro z niej nie kozystałem a płaciłem - przejrzyste zasady masz tu opisane.
        • Gość: rt Pewnie, że dobra IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 16:42

Wreszcie powód, żeby głosować na PO. Szkoda, że tylko pół kroku. Ale dobre i tyle.
        • francebernar Re: Dobra decyzja PO 30.12.10, 17:00
          Decyzje które są teraz podejmowane przez rząd Tuska prowadzą do dalszego okradania pracujących Polaków aby nadal fundować uprzywilejowanym wczesne i wysokie emerytury oraz wypłacać emerytury rolnikom mającym 100 ha za symboliczne składki i za symboliczne składki ich leczyć podczas gdy reszta Polaków musi płacić 9% na NFZ. Rozpad każdego państwa zaczyna się wtedy gdy liczba osób uprzywilejowanych ze względów politycznych rośnie a liczba nieuprzywilejowanych którzy muszą na te przywileje pracować maleje. Rozpad przyspiesza wtedy gdy dochody uprzywilejowanych stale rosną a pozostali obywatele relatywnie biednieją. Tak zniknęły już z mapy świata niejedne mocarstwa.
          Po raz kolejny widać, że rozrzutna władza, która marnotrawi publiczne pieniądze nie cofnie się przed żadną niegodziwością, gdy w skarbcu ma już tylko same długi i już nie ma wokoło naiwnych, którzy by pożyczyli jej pieniądze na dalsze ich marnotrawienie. Państwo Polskie jest od 20 lat systematycznie psute przez kolejne ekipy zarozumiałych i nieuczciwych kłamców, którzy gdy dorwali się do władzy zatrudniają za pieniądze podatników zawodowych kłamców zwanych specjalistami od marketingu politycznego, publice relations, czy kształtowania wizerunku publicznego aby oszukiwać masy wyborców w celu ponownego wyboru do sejmu i senatu. Uchwalane w Polsce prawo najpierw powodowało stały spadek liczby pracujących Polaków i wzrost liczby niepracujących zdolnych do pracy ale otrzymujących emerytury. Prawo to równocześnie powodowało i nadal powoduje, że wzrasta liczba Polaków pracujących w sferze budżetowej oraz w usługach niematerialnych nieowocujących wzrostem PKB a PKB konsumujących.
          W ciągu ostatnich 20 lat nastąpił 4 krotny wzrost liczby urzędników, 10 krotny wzrost zatrudnienia w bankach i firmach ubezpieczeniowych oraz w instytucjach obrotu i pośrednictwa finansowego. Z powodu bylejakości w stanowieniu prawa rośnie ilość i skomplikowanie procedur biurokratycznych a to popaduje wzrost zatrudnienia w usługach prawniczych, podatkowych, księgowych, kadrowych, i rozliczeniach publiczno prawnych. Rośnie rozwarstwienie społeczeństwa bo zarobki w sferze budżetowej i usług niematerialnych rosną szybciej niż w produkcji i usługach materialnych. Prezes niczego nie produkującego banku otrzymuje 300 tysięcy złotych wynagrodzenia miesięcznego a prezes prywatnej spółki produkcyjnej czy budowlanej zarabia zaledwie 18 tysięcy. Pracownicy szeregowi banków w ich centralach zarabiają średnio 5000zł miesięcznie a pracownicy wysoko wykwalifikowani w sferze produkcji i usług materialnych zaledwie od 1317 do 2500zł miesięcznie. Tak więc doprowadzono do tego, że cały 38 milionowy Naród Polski jest utrzymywany przez zaledwie 5,5 miliona osób pracujących tam gdzie PKB jest wypracowywane, bo reszta pracuje tam gdzie PKB jest konsumowane. Jeżeli doprowadzono do tego, że 38 milionów Polaków potrafi rocznie wypracować PKB takie samo jakie wypracowuje rocznie 9 milionów Szwedów. To dlatego na wszystkie wydatki w Polsce będzie 4 razy mniej pieniędzy niż we Szwecji. Teraz gdy nawet ślepy ale rozumny Polak może wyczuć już zbliżającą się katastrofę finansów publicznych a głównie systemu emerytalnego Rząd zaczyna nerwowo poszukiwać sposobów okradzenia tych Polaków, którzy mają po przepracowaniu od 43 do 48 lat przejść na emerytury aby władza mogła dalej wypłacać sobie i swoim kolesiom wysokie apanaże. A powinno się natychmiast podjąć starania o zwiększenie produktywności polskiego społeczeństwa.
          • Gość: heniek Głosuj na PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:14
            Jaki koalicjant taka i polityka. Głosuj na 100% na PO w przyszłym roku, że by nie musieli wspomagać się politycznym planktonem ze wsi.
            • Gość: gość Re: Głosuj na PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:24
              Nie sobie PO PSLem mordy nie podciera, bo sami są niezdolni do wprowadzenia reform. Zresztą żadna obecna partia nie jest.
            • Gość: ssmentek K**wa człowieku zastanów się o czym ty bredzisz. IP: 193.239.127.* 31.12.10, 01:10
              Że niby PO będzie lepsza mając 100% władzy a nie 90%? Niestety władza nie uszlachetnia, władza deprawuje :P
        • Gość: marky1310 zwykla kradziez w majestacie prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:51
          jesli nie zlikwiduja Krus- wiecej na nich nie zaglosuje- nie moze byc tak ze moje skladki sie fedakuje (kradnie) a Krus ktory i tak musze finansowac ma sie dobrze...
          • Gość: sdfg Ale kradzież czego? IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 18:01
        • Gość: abc Re: Dobra decyzja PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:52
          a kto je kupi jak OFE będa mialy malo pieniedzy i będa mogly inwestowac na gieldzie?
        • Gość: Greg Re: Dobra decyzja PO IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 22:10
          To może oprócz swoich prywatnych pieniędzy z konta w OFE przekażesz jeszcze do ZUS swoje pieniądze z prywatnego konta w banku. I zamiast prawdziwych zainwestowanych w akcje i obligacje pieniędzy zadowolisz się komputerowym zapisem w ZUS, który nigdy nie zostanie zrealizowany bo ta instytucja wydaje na bieżąco wszystkie swoje wpływy.
        • Gość: el.rubio Nie! Nieprawda ! Niedobra! Złodziejska!!! IP: *.net.pl 30.12.10, 22:30
          Jaka byłaby dobra? Ano zapytać przyszłego emeryta czy chce skłądki do ZUSu czy OFE. Słuchaj no chłopcze - moja kasa i wara innym od tego! Od naprawy finansów są podatki oraz przede wszystkim odpowiedzialne decyzje, czyli reformy. Rudy leń oczywiście obiecywał w expose przez 3 godziny. Dziś jaki koń jest każdy widzi.

Słuchaj no - ja pracuję na moje składki i mam prawo decydować kto je będzie pomnażał. Odebrano mi to prawo. Nie zagłosuję na tę zgraję nieudacznikół w przyszłym roku.

Apel do Forumowiczów. Czy jest wśród Was prawnik? Mam pytanie o możliwość zaskarżenia/ podania do sądu rządu za złamanie umowy społecznej sprzed 10 lat, gdy wprowadzano reformę emerytalną. Dziś nie pytając mnie o zdanie skazuje się mnie na ZUS a jak wiadomo pieniądze na emeryturę nie powinny służyć do łatania owoców nieudolności rządu, który nie był w stanie zreformować finansów publicznych.

Na jaki & się powołać? Jest taki i czy w ogóle ma to sens? Dziękuję za ew. wskazówki. Ja zwyczajnie chcę walczyć o moje zarobione pieniądze. Nikt mi ich nie dał.

PS. Prośba o @ na el.rubio@gazeta.pl Ewentualnie na tym forum. Dziękuję.
          • Gość: LOLAN Re: Nie! Nieprawda ! Niedobra! Złodziejska!!! IP: 87.204.215.* 31.12.10, 09:51
            Mam pytanie o możliwość zaskarżenia/ podania do sądu rządu za złamanie umowy społecznej sprzed 10 lat, gdy wprowadzano reformę emerytalną. Dziś nie pytając mnie o zdanie skazuje się mnie na ZUS a jak wiadomo pieniądze na emeryturę nie powinny służyć do łatania owoców nieudolności rządu, który nie był w stanie zreformować finansów publicznych.

jAKA UMOWA SPOŁECZNA 10 LAT TEMU, NIKT MNIE NIE PYTAŁ CZY CHCE NALEZEC TO OFE. MUSIALAM.KONIEC Z PASOZYTNICTWEM OFE

• tomekjot Re: Nie! Nieprawda ! Niedobra! Złodziejska!!! 31.12.10, 10:06
              Niektórzy 11 lat temu chyba żyli w innym kraju. Nikt się z nikim nie umawiał. Co najwyżej M.Góra, Buzek i sektor finansowy
        • Gość: MalaRysa Re: Dobra decyzja PO - czy aby na pewno IP: 80.50.61.* 31.12.10, 07:29
          Będzie dobra, jak te pieniądze mimo że w ZUS będą Twoją własnością. W przeciwnym wypadku jest to zwykła grabież.
      • Gość: belzebub Re: ____ ZŁoDZIEJE Z PO _____________ IP: 212.106.16.* 30.12.10, 16:50
        nie ma na drogi 5 miliardów ale jest dwa miliardy dla katechetów i 7 milardów dla nauczycieli, żeby mieli 3 podwyżkę za tuska. i jest kilka innych miliardów dla pasożytów różnej maści. ale co tam.
      • Gość: teo Re: ____ ZŁoDZIEJE Z PO _____________ IP: *.internetunion.pl 30.12.10, 17:15
        zlodzieje, i tyle.... smutne...
        trzeba wyjsc na ulice i rozwalic gmach ministerstwa, a wtedy nie rusza naszej kasy, a nawet wycofaja podwyzke VAT.
        tak rzadzic to kazdy potrafi - jak problemy to podnosic podatki...
        • Gość: er a co ukradli? IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 17:17

Możesz sprecyzować, co zostało ukradzione?
          • Gość: marky Re: a co ukradli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:52
            nasze skladki przez najblizsze 6 lat- wlasnie zostaly ukradzione
            • Gość: dg A to ciekawe IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 18:00

bo Sąd Najwyższy twierdzi co innego:

"Odkładanie składek na Otwarte Fundusze Emerytalne jest obowiązkowe - potwierdził w środę Sąd Najwyższy, uznając, że składki takie nie są prywatną własnością obywatela".
              • Gość: . Re: A to ciekawe IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 18:22
                Za parę lat Sejm uchwali, Prezydent klepnie, a SN potwierdzi, że konta bankowe obywateli też nie są prywatną własnością obywatela. SN nie będzie miał wyjścia, tak jak teraz nie miał wyjścia w sprawie dziedziczenia II filaru. Tak sobie obywatele parlament i prezydenta wybrali, to mają, czego chcieli (co do drugiego filaru chodzi zresztą o inny parlament i innego prezydenta niż obecni, żeby nie było, że do PiS-u wzdycham). Szacunek do własności nie zależy w Polsce od konstelacji politycznej...
              • Gość: obiektyw Re: A to ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 18:27
                Nie takie wyroki były uchylane przez ETS więc i ten pewnie zostanie wkrótce wyrzucony do kosza. A to co możesz zrobić ze swoimi składkami w ofe jest zapisane w ustawie. Jak przyjdzie dobry rząd wprowadzi możliwość dziedziczenia składek.
                • Gość: sg Re: A to ciekawe IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 18:45
                  A jak przyjdzie zły rząd to zabierze składki tak, jak mu się spodoba. Bo to nie jest prawdziwa własność. Proste.
                  • Gość: Shal Re: A to ciekawe IP: 195.82.167.* 30.12.10, 18:53
                    Ciekawe jest to co mówicie. Specjalnie zadzwoniłem do ING żeby nie powielać schematu. Pani powiedziała mi że składki są dziedziczone w chwili śmierci przez małżonka 50% w gotówce reszta dla osób upoważnionych. Jedynie nie dziedziczy się gdy jest intercyza w małżeństwie.
                    • Gość: erty Re: A to ciekawe IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 19:02
                      Wierzysz pani z OFE?

"dziedziczenie obowiazuje w OFE pod warunkiem nie pobierania emerytury (nazwijmy to zgonem przed emeryturą). dziedziczenie (lub tez jego brak) pieniedzy z II filara ZUS nie jest jeszcze rozstrzygniete".
                    • Gość: Undo Re: A to ciekawe IP: *.ip.attu.pl 30.12.10, 19:31
                      A nie zapomniała powiedzieć przypadkiem że dziedziczone bedą tylko wowczas gdy pieniązki nie zostana przelane spowrotem do ZUS'u?? Po przejsciu na emeryture nie ma dziedziczenia!! Jedna emerytura, zgon i reszte pieniedzy zostaje w ZUS'ie. Chcesz zabezpieczyć rodzinę .. najlepiej śmiertelny wypadek przy pracy przed przejściem na emeryturę:)
                      • Gość: Bo wszyscy Polacy Re: A to ciekawe IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 19:37
                        to jedna rodzina! :)
                      • wj_2000 Re: A to ciekawe 30.12.10, 20:18
                        Gość portalu: Undo napisał(a):

> ie ma dziedziczenia!! Jedna emerytura, zgon i reszte pieniedzy zostaje w ZUS'ie.

Warto by uczyć w szkołach podstaw rachunku prawdopodobieństwa.
                        Reszta pieniędzy nie zostaje w Towarzystwie Emerytalnym, ale jest niezbędna na opłacenie emerytury dożywotniej tym, którzy - w przeciwieństwie do rozważanej osoby szybko zmarłej będą żyć POWYŻEJ wartości średniej i wybiorą więcej niż włożyli.
                        Ten co wcześniej umarł miał a priori też taką szansę.
                        Ubezpieczałem przez 10 lat samochód w auto casco i nie miałem żadnej stłuczki, ani też nie ukradziono mi go. Nie uważam, by TE pieniądze zostały w PZU. (część oczywiście tak) Ich większość została wypłacona tym, którym samochód skradziono po roku, czy 2 latach, czy 3 latach etc. opłacania składki. Przecież oni MUSZĄ dostać dużo więcej niż wpłacili!
                        A ja wpłacić DUŻO więcej (nieskończenie więcej razy, in fact) niż POBRAŁEM.
                        JASNE???
                        Zasadę dziedziczenia niewybranej skladk wskutek wczesnej śmierci MUSIAŁABY uzupełniać zasada, że po przeżyciu średniej liczby lat (na który to okres dzieli się zgromadzony kapitał), emeryturę przestaje się wypłacać, a delikwenta pod most.
                        Chcesz tak?
                        Przecież to przekreśla sens emerytury. Wydawanie oszczędności w tempie takim by starczyło na średnią liczbę lat życia na emeryturze i zostawienie reszty dzieciom, a w wypadku dłuższego życia pozostanie bez środków (albo na łasce dzieci) nie wiązałoby się z kosztami obsługi TE i byłoby lepsze niż system w którym chce się by spadkobiercy cokolwiek dziedziczyli, gdy ubezpieczony umrze wcześniej niż przeciętna.
                        • Gość: Undo Re: A to ciekawe IP: *.ip.attu.pl 30.12.10, 20:58
                          Problem polega na tym, że składki płacone do OFE są pieniędzmi potrącanymi z mojego wynagrodzenia i chciał bym aby należały one do mnie lub mojej rodziny po mojej śmierci. Pieniądze odprowadzane do ZUS'u powinny zaspokajać potrzeby emerytalne obywateli dłużej żyjących aniżeli statystyka by na to wskazywała. W końcu żyjących dłużej aniżeli można było zakładać jest znacznie mniej od tych "szybciej schodzących". Nie może być tak, że płacąc całe życie składki nagle sie okazuje po mojej śmierci że mnie tak naprawdę nigdy nie było a wszystko dlatego bo musiałem wspomóc moimi pieniędzmi nieudolne rządy jakiegoś tam polityka. Wolał bym, Ty chyba zresztą też aby zgromadzony kapitał zasilił rodzinę.
                          Prawdziwym problemem teraz tak naprawdę jest brak odwagi WSZYSTKICH partii politycznych do przeprowadzania niewygodnych reform, które zapewniły by im źródło finansowania potrzeb związanych z obecnymi emeryturami.
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A to ciekawe IP: *.toya.net.pl 30.12.10, 21:19
                            > Problem polega na tym, że składki płacone do OFE są pieniędzmi potrącanymi z
                            > mojego wynagrodzenia i chciał bym aby należały one do mnie lub mojej rodziny
                            > po mojej śmierci.

I tak właśnie jest. Tak działa OFE. Inna sprawa ubezpieczenie, czyli moment przejścia na emeryturę, tu już tak nie ma - wykupujesz ubezpieczenie i masz płacone pieniądze. Choć i tu wprowadzono czas przejściowy, moim zdaniem niepotrzebnie, bo to obniża jedynie Twoją emeryturę (nie ma nic za darmo).
                            • Gość: ANTYKACZUS Re: A to ciekawe IP: 87.204.215.* 31.12.10, 09:53
                              Problem polega na tym, że składki płacone do OFE są pieniędzmi potrącanym
                              > i z
                              > > mojego wynagrodzenia i chciał bym aby należały one do mnie lub mojej rodz
                              > iny
                              > > po mojej śmierci

KACZUS GLUPOTY PISZESZ . NIE MA PELNEGO DZIEDZICZENIA
                              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A to ciekawe IP: *.toya.net.pl 31.12.10, 15:03
                                A dokładniej czego wg Ciebie nie ma?
                          • wj_2000 Re: A to ciekawe 31.12.10, 01:15
                            Gość portalu: Undo napisał(a):

W końcu
                            > żyjących dłużej aniżeli można było zakładać jest znacznie mniej od tych "szybc
                            > iej schodzących".

No widzisz. Nic nie zrozumiałaś. Średnia liczba lat dalszego trwania życia (ŚLLDTŻ) jest tak określana, wyliczana, i uwzględniana przy wysokości emerytury, że dla danej grupy, powiedzmy 10000 ludzi w określonym wieku, liczba miesięcznych wypłat wyniesie:
                            10000* (ŚLLDTŻ)*12.
                            Temu, kto przyjąłby od tych ludzi (dla uproszczenia od każdego 300000 pln) i obiecał wypłacać emeryturę =300000/(12*ŚLLDTŻ) dożywotnio, po śmierci ostatniego nie zostało by NIC, ani też by mu nie brakło.
                            Gdyby rodzinom tych co umarli wcześniej dawać resztę, nie miał by z czego płacić tym, co żyli by dłużej. A jest ich (prawie tyle samo co do sztuk), a liczba miesięcznych wypłat "zaoszczędzonych" jest DOKŁADNIE równa liczbie wypłat "ponad normę".
                        • Gość: ax Re: A to ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 21:19
                          > Reszta pieniędzy nie zostaje w Towarzystwie Emerytalnym, ale jest niezbędna na
                          > opłacenie emerytury dożywotniej tym, którzy - w przeciwieństwie do rozważanej o
                          > soby szybko zmarłej będą żyć POWYŻEJ wartości średniej i wybiorą więcej niż wło
                          > żyli.

Oczywiście masz rację - to podstawowa zasada działalności prywatnych towarzystw emerytalnych. Z tym, że jest jeszcze jedna, bardzo istotna sprawa, a mianowicie PROPORCJE, czyli stosunek kwoty miesięcznego świadczenia emerytalnego do kapitału, jaki emeryt zgromadził do chwili przejścia na emeryturę. W OFE nie można tego nazwać inaczej niż złodziejstwem.

Pierwsza emerytura z OFE wynosiła 23 złote miesięcznie od kapitału w wysokości ok. 6 tysięcy złotych. 23 złote miesięcznie, czyli 276 złotych rocznie, to kwota samych ODSETEK od 6000 złotych na lokacie bankowej z oprocentowaniem ok. 5,5% po odliczeniu podatku Belki. Takie oprocentowanie można bez problemu osiągnąć w polskich bankach, zwłaszcza średnio w okresie kilkuletnim, a jeśli ktoś zna się troche na inwestowaniu, to bez trudu osiągnie więcej np. na funduszach.

Oznacza to, że gdyby ta osoba wypłaciła swoje 6 tysięcy z OFE i umieściła na lokacie, miałaby taką samą "emeryturę" w postaci odsetek, z tym, że kapitał cały czas należałby do niej, a po jej śmierci przeszedłby na spadkobierców. W OFE trafi do kieszeni prezesa w postaci zasłużonej, jak zwykle, premii.

W dawnych czasach, gdy systemy finansowe były dużo prostsze, ludzie sobie kupowali renty, tj. wpłacali oszczędności towarzystwu emerytalnemu, które gwarantowało im dożywotnie, comiesięczne wypłaty na zasadzie, o której piszesz - pieniądze tych, którzy zmarli wcześniej, finansowały emerytury żyjących dłużej. Z tym, że gdyby takie towarzystwo zaproponowało emeryturę w wysokości zwykłych odsetek bankowych, nikt by u niego renty nie kupił. W OFE - musi kupić. Jest do tego ustawowo zmuszany.
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: A to ciekawe IP: *.toya.net.pl 30.12.10, 21:36
                            > Pierwsza emerytura z OFE wynosiła 23 złote miesięcznie od kapitału w wysokości
                            > ok. 6 tysięcy złotych. 23 złote miesięcznie, czyli 276 złotych rocznie, to kwo
                            > ta samych ODSETEK od 6000 złotych na lokacie bankowej z oprocentowaniem ok. 5,5
                            > % po odliczeniu podatku Belki. Takie oprocentowanie można bez problemu osiągnąć
                            > w polskich bankach, zwłaszcza średnio w okresie kilkuletnim, a jeśli ktoś zna
                            > się troche na inwestowaniu, to bez trudu osiągnie więcej np. na funduszach.

Z tym bez problemu, to bym nie przesadzał, aczkolwiek faktem jest, że można. Jest tylko jedno ale, jest okres karencji, gdzie pieniądze osoby ubezpieczonej są dziedziczone, wtedy emerytura wypłacana jest niższa - prawdopodobnie w kwocie podobnej do wysokości odsetek z lokaty.
                          • wj_2000 Re: A to ciekawe 31.12.10, 01:26
                            Gość portalu: ax napisał(a):
                            > Oczywiście masz rację - to podstawowa zasada działalności prywatnych towarzystw
                            > emerytalnych. Z tym, że jest jeszcze jedna, bardzo istotna sprawa, a mianowici
                            > e PROPORCJE, czyli stosunek kwoty miesięcznego świadczenia emerytalnego do kapi
                            > tału, jaki emeryt zgromadził do chwili przejścia na emeryturę. W OFE nie można
                            > tego nazwać inaczej niż złodziejstwem.

Dziękuję za wsparcie. Propaguję na forum prawdy o OFE, ZUS i ogólnie o zdrowym rozsądku, ale to jak groch o ścianę.
                            Ja, dla ciekawości, wyszukiwałem w Internecie towarzystwa, które by mi sprzedały rentę za oszczędności JUŻ zgromadzone przeze mnie, które bym im jednorazowo wpłacił, i przy założeniu (niezbyt zdecydowanie deklarowanym), że dożywotnia emerytura byłaby waloryzowana inflacyjnie, ich propozycja (dla kwoty 250000pln) była taka, że zaczęło by mi się to opłacać, gdybym żył ....135lat!!! Śmiechu warte.
                            Gdybym się zaasekurował, że będę żył 100lat i rozkładał oszczędności (z uwzględnieniem oprocentowania lokat kompensujacych inflację), mógłbym sobie wypłacać znacznie wyższą, emeryturę, a umierając w wieku 99 lat, jeszcze by dla jakiegoś prawnuka zostało na szalone wakacje.
                            Po tym "doświadczeniu", już bez wchodzenia w szczegóły wiem, że ubezpieczyciele (przynajmniej w Polsce) to bezczelne hieny!!!!!!!
                            • z17 Re: A to ciekawe 02.01.11, 00:10
                              wj_2000 napisał:

> Ja, dla ciekawości, wyszukiwałem w Internecie towarzystwa, które by mi sprzedał
                              > y rentę za oszczędności JUŻ zgromadzone przeze mnie, które bym im jednorazowo w
                              > płacił, i przy założeniu (niezbyt zdecydowanie deklarowanym), że dożywotnia eme
                              > rytura byłaby waloryzowana inflacyjnie, ich propozycja (dla kwoty 250000pln) by
                              > ła taka, że zaczęło by mi się to opłacać, gdybym żył ....135lat!!! Śmiechu wart
                              > e.

> Po tym "doświadczeniu", już bez wchodzenia w szczegóły wiem, że ubezpieczyciele
                              > (przynajmniej w Polsce) to bezczelne hieny!!!!!!!

Przychodząc z ulicy do ubezpieczyciela i deklarując chęć wykupienia u niego renty dożywotniej otrzymuje się wyjątkowo niekorzystne warunki.

Renta dożywotnia jest zawarta jako opcja w wielu produktach ubezpieczeniowych, takich jak dożyciówki czy unit linki. Stanowi wtedy swoistą premię za wieloletnie ograbianie klienta wysokimi prowizjami.

W polisie AL z lat 90tych, w wieku 70 lat, od kwoty 250.000 zł otrzymałbyś rentę dożywotnią w wysokości 2.652 złote miesięcznie

To jest raptem 8 lat wypłacania kapitału! Potem dokłada Ci Towarzystwo... Do tego masz gwarantowaną indeksację 5% rocznie od pozostałych środków.

I co? Nadal twierdzisz, że się nie opłaca?

• rraleighh Re: A to ciekawe 03.01.11, 23:28
                                Tu jest istota problemu. W dzisiejszych pieniadzach oszczednosci rzedu 250 000 powinny byc wystarczajace dla 70 latka, zeby miec bardzo przyzwoita rente. Wedlug aktualnych zasad osoba zarabiajaca rzedu 70 000 zl brutto rocznie zbieraja po 30 latach 242 000 przy bardzo dosc zalozeniach n.t. zyskow ofe (3% rocznie po potraceniu oplat). W tabelce pozwolilem sobie przeprowadzic symulacje dla osoby zarabiajacej 100 000 rocznie

spreadsheets.google.com/pub?key=0AvRf-5RYWzAddEZhQWV0R1BQdVZBa0ZBVlRMbHVmSUE&hl=en&output=html
                                ale dla innych dochodow wyniki sa oczywiscie proporcjonalne. Po "reformie" osoba zarabiajaca wspomniane 70 000 zl brutto uzbierze po 30 latach raptem 76 000, tak wiec opisana wyzej renta wystarczy na drobne przyjemnosci, na reszte trzeba bedzie oszczedzic "poza systemem".
      • Gość: kukiz Re: ____ ZŁoDZIEJE Z PO _____________ IP: *.c197.msk.pl 30.12.10, 21:54
        TUSKU I BUSKU według mojej zony i moim oddaj nam nasze miliony.
    • j_l10 Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 16:09
      Absolutny skandal.
      • Gość: tomek Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 87.204.215.* 30.12.10, 16:15
        Dobra decyzja. Tak trzymać.
    • Gość: lew80 Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 193.105.202.* 30.12.10, 16:10
      Ja chcę wypisać sięz ZUSu i oszczędzać samemu. Z szybkich obliczeń jakich dokonałem wyszedłbym na tym tak z 10 razy lepiej. A w rządzie to chyba nikogo mądrego nie ma, żeby takie bzdury uchwalać... Idiotyzm...
      • Gość: ppppp Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 87.204.215.* 30.12.10, 16:12
        A mamuni i tatusiowi alimenty bedziesz ty płaci
        • Gość: lew80 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 193.105.202.* 30.12.10, 16:17
          Z tego co bym zaoszczędził to bez większego problemu. Przelicz sobie: to z czego Cię okradają przez ilość lat na jakiejś rozsądnej lokacie...
          • rraleighh Maksymalna skladka to jest ok. 20 000 rocznie 03.01.11, 23:57
            Tyle lacznie wplaca sie do ZUS i OFE, jesli ktos zarabia 2.5 krotnosc sredniej krajowej lub wiecej. Aby zapewnic rodzicom sensowne emerytury, trzeba orientacyjnie uzbierac po 200 000 zl na kazdego z nich i to nie beda kokosy, z tego wyjdzie raptem po ok. 2000 zl na glowe kazdego z rodzicow, przy czym zakladam, ze sa to osoby juz w dosc podeszlym wieku, ok. 70 lat, bo jesli sa to "mlodzi" emeryci, to uzbierana kwota musi byc duzo wieksza.

Zatem, zeby ufundowac owe emerytury ze skladek na ubezpieczenia JEDNA OSOBA musialaby nie dosc, ze zarabiac 100 000 zl rocznie brutto (ok, to nie sa takie znowu szalenstwa, mowimy o 2.5 krotnosci sredniej krajowej), ale jeszcze odkladac ta skladke przez kilkanascie lat.

Podsumowujac, lepiej jest sie zabierac za to z rodzenstwem i tu jest pies pogrzebany, mianowicie wg danych gusu okolo roku 2050 nie da sie w Polsce znalezc 2 pracujacych na jednego emeryta, nawet mowiac scislej bedzie mniej, niz 1.5 pracujacego.
      • Gość: Le.O.N. Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.home.aster.pl 30.12.10, 16:34
        Czyzby kolejny powod do emigracji? Chocby podatkowej... Le.O.N.
    • Gość: frowyz Do jesieni nie zapomne... IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 30.12.10, 16:11
      Jezeli premier ma nadzieje ze ja, jako wyborca, do jesieni zapomne to informuje go - NIE ZAPOMNE... NIe dosc ze musze placic za wszystkie wizyty lekarskie to teraz jeszcze band a z ZUS bedzie rozwalac moje pieniadze odkladane na emeryture... Czekam na to co zrobi teraz Prezydent...
      • Gość: el.rubio ja to co zrobi? podpisze! wiadomo ... IP: *.net.pl 31.12.10, 00:49
        ja też nie zapomnę. wprowadzono właśnie nowy podatek na łatanie dziury, nieróbstwo (brak reform finansów) tak się właśnie kończy.
    • lemond Koniec z głosowaniem na PO, 30.12.10, 16:12
      teraz oddam głos tylko na p.Janusza Palikota. Od wielu lat BYŁEM - do dzisiaj zwolenikiem PO. Również w wyborach prezydenckich, gdzie ostatnio namówiełem nawet swojego ojca (odwiecznego PIS-owca) aby oddał swój głos na obecnego p.Prezydenta. Jednakże od dzisiaj wszystkich dookoła i całą swoja rodzinę i znajomych bedę namawiał na inną opcję polityczną - zarówno w wyborach do parlamentu , samorządowyych i prezydenckich. DZISIAJ ZOSTAŁEM O S Z U K A N Y. Dziekuje Panie Premierze.
      • Gość: kjur Re: Koniec z głosowaniem na PO, IP: *.220.120.83.dsl.dynamic.eranet.pl 30.12.10, 16:16
        Protestujmy - poprzez wszelkie legalne formy nacisku!, nawet poprzez Facebook Nieudolny rząd, nieudolni ministrowie i "dobry wujek" premier chce żyć z naszych pieniędzy!
        • Gość: el.rubio Może demonstracja? IP: *.net.pl 30.12.10, 22:35
          Face jest bezpieczny ale i nieskuteczny. Pomruk niezadowolenia przed Sejmem lub Al. Ujazdowskimi mógłby zdziałać więcej!
      • hordol nie dzisiaj 30.12.10, 16:27
        duzo,duzo wczesniej
      • akiraxx Re: Koniec z głosowaniem na PO, 30.12.10, 17:19
        Też kończę z PO, ale nie z powodu akurat tej decyzji, która jest słuszna, a z powodu braku decyzji których od PO oczekiwałem (KRUS, mundurówka, górnicy, administracja, itd)
        • Gość: FreakyMisfit Re: Koniec z głosowaniem na PO, IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 22:17
          Ja to samo...
          Chyba zdecyduję się na któreś z tych ekstremizmów Korwinowych :(
          Bo nie widzę już ratunku.
        • Gość: Ula Re: Koniec z głosowaniem na PO, IP: *.zax.pl 31.12.10, 10:58
          " Też kończę z PO, ale nie z powodu akurat tej decyzji, która jest słuszna, a z p
          > owodu braku decyzji których od PO oczekiwałem (KRUS, mundurówka, górnicy, admin
          > istracja, itd)"
          Ja także!!!! Zresztą w ostatnich wyborach samorządowych już na PO nie głosowałam. (Byłam ich wyborcą od wielu lat). Za wszystkie zaniechania PO niebawem zapłaci.

• Gość: Helmi1000 Re: Koniec z głosowaniem na PO, IP: *.acn.waw.pl 31.12.10, 00:42
        Ot i prysły złudzenia. Nigdy nie zagłosuje na PiS ale pamiętam i doceniam że to oni obniżyli nam podatki. A może jednak zagłosuje na obciach? Nie nie zagłosuje. Ale na pewno nie zagłosuje na PO. Oczekuje tylko 2 rzeczy: niskich podatków i żeby nikt mi nie wmawiał co jest dobre a co co złe. Nagle okazuje się, że nikt nie jest w stanie spełnić 2 banalnych postulatów! A potem media dziwią się że w trakcie wyborów ludzie zostają w domach. Na kogo mają głosować? Na patałachów czy na oszołomów?

Rozczarowny

A Palikota zaliczam do oszołomów tak jak i PiS
    • Gość: dddd Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 159.50.249.* 30.12.10, 16:12
      Premier Ty zlodzieju!!!
      • Gość: kaska Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 87.204.215.* 30.12.10, 16:14
        Dobra decyzja. Koniec z pasozytami OFE. Dosyć sie nachapali. Mam świadomość, zę z pieniędzy z ZUS-u płacona sa emerytury moich rodziców. I dla mnie jest to OK. Ale pasozytom z OFE, nadmuchiwaczom bańki na giełdzie mówie dość
        • Gość: lew80 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 193.105.202.* 30.12.10, 16:20
          JA wiem, że to fajnie, że opłacasz swoich rodziców... Ale Ty to już na jakkąkolwiek kasę nie licz z ZUSu.
        • Gość: ax Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:58
          Ja też uważam, że OFE to przekręt. W obligacje i akcje to sobie mogę inwestować sam z lepszym skutkiem niż OFE, za to bez pobieranego na wejściu haraczu w wysokości 7%. Dlatego uważam, że OFE powinno być dobrowolne.

Miałem nadzieję, że rząd powie: "kto chce, niech przeniesie swoją kasę do ZUS". Część ludzi by przeniosła, bo ZUS gwarantuje pewne minimum, podczas gdy emerytura z OFE moze być znacznie wyższa od ZUSowskiej, ale może być też niższa, a nawet żadna, jeśli OFE zbankrutuje. W przypadku wolnego wyboru OFE miałyb przynajmniej jakiś bodziec, żeby efektywniej pomnażać pieniądze klientów.

Rżąd wybrał rozwiązanie dobre dla siebie (uratuje swoją doopę dzięki załataniu dziury budżetowej) oraz dla swoich kumpli z zarządów OFE (nadal mogą nabijać sobie kabzę na zasadzie "czy się robi, czy się leży, siedem procent się należy", nawet jeśli teraz dostaną trochę mniej). Fatalne dla Polaków.
          • Gość: pyzz Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 213.135.35.* 30.12.10, 17:13
            > Część ludzi by przeniosła, bo ZUS gwarantuje pewne minimum,
            ZUS niczego nie gwarantuje. ZUS tylko pobiera i lekką ręką daje "samotnym matkom" i obecnym emerytom, którzy i tak pracują. I może to robić dopóki będzie miał kogo okradać. Jak się skończą płacący składki, to się skończą i gwarancje.
            A tak się składa, że ci, których będzie można okraść skończą się szybko.
            • Gość: dfg brednie bez pokrycia w faktach IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 30.12.10, 17:20
        • Gość: xxx Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 46.113.228.* 30.12.10, 17:29
          ty się nie martw o nic i tak lwia część z twoich podatków trafia do ZUS jak umiesz czytać. I tak jest ZUS pobiera sobie prowizję!!!!!!!!! za dokonanie przelewu części twojej składki do OFE!!

ja wiem, że gadają o OFE jako naciągaczach ale zobacz ileż to "pałacy" mają przedsiębiorstwa/banki/instytucje finansowe zarządzające twoim OFE a ZUS? Czaisz na co kasa z ZUS idzie czy jeszcze masz jakieś wątpliwości?
        • Gość: Greg Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 22:22
          Aha, a swoje oszczednosci trzymasz w skarpecie? W co maja OFE inwestowac moje pieniadze zapisane tam na koncie jak nie w akcje i obligacje? Moze znasz jakies inne ciekawe inwestycje?
    • sowus Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 16:14
      Nie tedy droga - miejcie jaja i dobierzcie się w koncu do grup uprzywilejowanych w tym kraju - rolnicy, górnicy, sluzby mundurowe itp ..... pieniadze nagle sie znajdą.

A tak to tylko odwlekacie i powiekszacie problem w czasie. Za 2-3 lata pieniadze tez sie nie znajdą i nie oszukujmy się bo taka jest prawda.
    • w.i.l Ratunku, napadł mnie premier i kradnie mi emery- 30.12.10, 16:14
      turę!
      Policja!
      • klaun.szyderca Re: Ratunku, napadł mnie premier i kradnie mi eme 30.12.10, 17:28
        w.i.l napisał:

> turę!
        > Policja!

Obywatelu... wicie, rozumicie... ale to na to, żeby wystarczyło na nasze emerytury. To niewielka szkodliwość społeczna będzie.
    • Gość: wojtek Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.icpnet.pl 30.12.10, 16:14
      i bardzo dobrze, gdyby OFE rzeczywiscie konkurowaly i widac by to bylo po wynikach , nie byloby pretekstu do zman w systemie. A ze ofe w poopie mialy nasze pieniadze to wyszlo jak wyszlo. Policzcie sobie procent skumulowany na obligacjach od 1999 roku i zobaczcie czy finasowanie bandy krawaciarz z ofe ma praw bytu
      • rlnd Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 16:20
        A ZUS to niby bedzie mial nasze pieniadze w wiekszym powazaniu ?
        • Gość: woj Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.icpnet.pl 30.12.10, 16:26
          Zus przynajmniej nie bedzie kosil od Ciebie kasy za zarzadzanie i innych smiesznych prowizji. Inna sprawa jest taka ze patrzac po "trafnych" decyzjach inwestycyjnych ofe, ony za pare lat przepie... wszystko na zagranicznych gieldach (W PL zazwyczaj wchodza na gorce i wychodza na dolku i graja gorzej niz "malpa", Komisja Europejska kaze w najblizszych latach "wypuszczenie" OFE poza gpw, jak myslisz dadza rade skoro na zmanipulowanym gpw grajdolku dostaja u siebie po poopie:)
          • qumi2 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 16:53
            Co ty za głupoty gadasz?! W ZUS'ie nie masz w ogóle kasy, więc jakie prowizje mieliby brać, co? Masz tylko wirtualne konto, ale nie masz na nim pieniędzy, jest tylko wspólna suma dla wszystkich. Pomiędzy tobą a państwem nie ma żadnej umowy, a więc państwo może dowolnie zarządzać tymi pieniędzmi, zmieniać ilość kasy jaką ci dają czy ile z niej zabierają!

OFE może i pobiera minimalne premie, ale pomnaża te pieniądze, a więc i tak zysk z tego czerpiesz! O ile dobrze wybrałeś OFE oczywiście... W ZUS'ie pieniądze stoją, nic się z nimi nie robi, a inflacja rośnie. Twoje 100 zł dzisiaj za rok nie będzie już warte 100 zł. Ba! OFE jest o tyle dobrym systemem, że rozwija gospodarkę! Pieniądze są inwestowane w giełdę i rynek, gospodarka napędza się, pieniądz krąży. Obawiam się, że rząd tym sposobem obniży postęp gospodarczy kraju, mniej kasy to mniej inwestorów i chętnych do inwestowania.

A w ogóle to najlepiej wykup prywatne ubezpieczenie w 3 filarze jeśli chcesz mieć kasę na emeryturę!
            • Gość: MichalM Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.rwd.prospect.pl 30.12.10, 17:22
              Żeby zrozumieć oszustwo OFE zmień ich nazwę na BANK i powiedz mi czy istnieje taki który

1) Jest obowiązkowy dla WSZYSTKICH.
              2) Pobiera prowizję od WPŁATY gotówki
              3)Nie gwarantuje żadnego zysku
              4)Nie pozwala w żadnym wypadku wypłacić pieniędzy z konta (nawet jeżeli potrzebujesz ich na lek który uratuje Ci życie a bez którego na 100% umrzesz)
              5) Po twoje śmierci kradnie wszystkie twoje pieniądze.

Gdyby był taki Bank też byś był taki szczęśliwy że masz w nim pieniadze.
              • tomekjot Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 31.12.10, 07:49
                Jak widać po lekturze tego wątku, wielu ludzi jest szczęśliwych z powodu, tego że są regularnie okradani
            • Gość: woj Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.icpnet.pl 30.12.10, 17:41
              kasa w zusie jest ponazana...mniej wiecej o tyle iel wynosi oprocentowanie obligacji. Zobacz na kwitek ktory dostajesz co 2 lata chyba ze ja naleze do innego zusu.
              druga sprawa - nie bedz dziecinny. kasa i zyski w ofe to jaka jest ? realna heheheheheh
              to powiedz mi jak ofe beda wyplacaly "giedlowe emerytury" z kasy od frajerow na biezaca wplacajacych skladki, bo raczej nie z tego co "nagraly" na gpw te zyski to sa co najmniej wirtualne:) Zalozenia ofe moze i byly ok tylko raczej nikt nie wyobrazil sobie ze ofe zamiast konkurowac zaczna kreowac kursy akcji pod dyktando TFI. Krawatowa świta dobrze sie bawi a emeryt i tak dostanie po dopie. Wiara w ofe to taka wiara w byle cinkciarza ktory bedzie bral od Ciebie procent od Twoich skladek, obiecywal zlote gory a i tak w momencie powiedzienia SPRAWDZAM gó..... od niego dostaniesz:) OFE i ZUS to identyczna piramidka finansowa.przy czym jak juz taplamy sie w syfie to nie widze powodu bym zywil krawaciarzy i cala ta nic nie warta rzesze analitykow, zarzadzajacych itp

PS> JAk ofe rozwja gospodarke, co za glupty sorrry heeheh, chyba przez dmuchanie bańki na gpw
              PS 2 . TO ze ofe (wszystkie) poznazaja kase to MIT. Wez policz od 1999 roku ile bys zarobic na obligacjach przy zalozeniu ze inwestujesz dalej zysk!!!!!
            • wj_2000 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 20:41
              qumi2 napisał:
              > k z tego czerpiesz! O ile dobrze wybrałeś OFE oczywiście... W ZUS'ie pieniądze
              > stoją, nic się z nimi nie robi, a inflacja rośnie.

Dziecko drogie. Pieniądze w ZUS nie "stoją", bo jest natychmiastowy przepływ do emerytów.
              A czy to się opłaca?
              Podam Ci swój przykład. W roku 1962 zacząłem pracować. Zarabiałem (równowartość) 25$ (prawie do ręki - był niewielki podatek), a zakład pracy odprowadzał 20% funduszu płac do ZUS. Czyli z pieniędzy, które ministerstwo przeznaczało DLA MNIE. Zatrudniając mnie tyle trzeba było dostać z budżetu. 20% od 25$ to 5$ składki.
              Jutro kończę, po przeszło 48 latach pracę. ZUS wyliczył mi emeryturę uwzględniając liczbę lat (owe 48 po 1,3% i 5lat studiów po 0,7%) od dzisiejszej średniej płacy pomnożonej przez moją średnią wieloletnią (wyliczaną procentowo!!). A dzisiejsza średnia płaca to 1100$, więc przeciętna składka dzisiejszego pracującego to 220$.
              Nie wchodząc w detale, ja za swoje 5$ wtedy dostaję owe 220$ i JESZCZE pomnożone przez współczynnik ile razy dłużej pracowałem, niż żył będę (statystycznie, jako dzisiaj 70 latek).
              Który bank, które OFE tak by pomnożyło moją składkę nawet biorąc pod uwagę, że to 48 lat?

Czytam, czytam i się martwię, jaki jest stopień niezrozumienia zalet systemu solidarności międzypokoleniowej. Odwołując się do pokładów sobkostwa w narodzie, cwaniacy od Lewickiej, Buzka, Góry (i stojących za nimi zagranicznych instytucji finansowych) wspierani przez ideologicznych oszołomów prawicowych wmówili Polakom jaki to świetny pomysł "oszczędzać na swoją emeryturę", bez tego, by nawet przejściowo ktoś ( statystycznie babcia albo matka) dostawał te nasze składki.
              A czyż ja płacąc (wraz ze swym pracodawcą) składki do ZUS nie oszczędzałem na SWOJĄ emeryturę. To właśnie tamte wpłaty przekładają się na wysokość mojej dzisiejszej emerytury. I to przekładają się najkorzystniej jak mogą, bo waloryzowane PŁACOWO przez 48 lat.
              Tak działają systemy niemieckie, brytyjskie i inne. Tyle, że są one obudowane dobrowolnymi towarzystwami emerytalnymi. Pracownicy zarabiający POWYŻEJ pewnego limitu, mają prawo wycofać się z tzw. "drugiej emerytury państwowej", i kazać przekazywać stosowną część składki do wybranego TE jeśli uznają to za korzystniejsze. U nas jest pewna analogia, choć niedokładna. Składki od sumy powyżej 250% średniej, wcale nie płacimy i możemy, ale nie musimy gromadzić w III filarze.
              Nie narzekajcie na ZUS!!! Narzekajcie na OFE.
              • Gość: gosc Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 22:44
                ale w telewizorni mowia ze ZUS to wirtualne zapisy i wszyscy wierza telewizorom...
                analogicznie OFE to nie ZUS wiec a'priori OFE musza byc dobre
                to ze ZUS stale waloryzuje skladki i to ze wyplaca co miesiac realne pieniadze emerytom jest po prostu fizycznie niemozliwe bo kazde dziecko w polsce wie ze to bankrut, ciekawe co tak naprawde co miesiac emeryci wyplacaja z bankow???
                co innego ofe i jednostki uczestnictwa pieczolowicie gromadzone na kontach to sa realne pieniadze konkretnie jakie? no nie wiadomo ale "prawdziwe" a nie "wirtualne" jak z ZUS
                czytajac posty mam wrazenie ze polacy po prostu wola stracic pieniadze w ofe niz zyskac w Zusie no po prostu psychiatria nie zna takiego przypadku
                • wj_2000 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 31.12.10, 01:49
                  Gość portalu: gosc napisał(a):

> czytajac posty mam wrazenie ze polacy po prostu wola stracic pieniadze w ofe ni
                  > z zyskac w Zusie no po prostu psychiatria nie zna takiego przypadku

Cudnie to ująłeś!

Z drugiej strony, mnie to wariactwo przestało dziwić, po tym jak widziałem u współobywateli amok radości z inwazji na Irak. Świat nie jest racjonalny, a ludzie nie są za mądrzy.
                • Gość: g Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.legnica.vectranet.pl 31.12.10, 10:29
                  Ty na poważnie?
                  ZUS wypłaca co miesiąc kasę tylko dlatego, że co miesiąc wpływają moje (i innych pracujących) składki, a i tak jest ich za mało i ZUS musi się zapożyczać (dlatego też teraz "w trosce o przyszłych emerytów" obniża się składkę do OFE, bo niedługo brakło by całkiem kasy na emerytury).
    • Gość: ax Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:15
      "To nowe rozwiązanie musi z jednej strony pozwolić na obniżenie długu publicznego a z drugiej - nie może wywrócić sensu tej reformy, która pozwala na zabezpieczenie niezależnie od przyrostu demograficznego"

Boni, OFE w obecnej formie zabezpiecza tylko jedno - niebotycznie wysokie dochody Twoim kumplom z zarządów tych przestępcznych organizacji. Taki był "sens", a raczej cel tej reformy, o czym najlepiej świadczy fakt, że jej główni autorzy - Góra i Lewicka - zajmują obecnie bardzo intratne stanowiska w OFE i mogą spokojnie kraść Polakom po kilkaset tysięcy miesięcznie.
      • Gość: gosc Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 19:38

z portalu money.pl

OFE gorsze od ZUS-u i lokat

Skutkiem znacznego spadku efektywności inwestycyjnej Otwartych Funduszy Emerytalnych jest to, iż po raz pierwszy w 2008 roku stopa zwrotu wszystkich OFE była niższa od stopy waloryzacji składek gromadzonych w ZUS. Na koniec 2008 roku wyniosła ona prawie 40 procent, przy niecałych 29 procent w przypadku najlepszego OFE.

Giełda temu winna

Główną przyczyną tak znacznego pogorszenia się wyników OFE jest kiepska sytuacja na giełdzie (już na koniec 2008 roku w następstwie spadków indeks największych spółek WIG 20 stracił w ciągu 12 miesięcy ponad 40 proc., a niektóre spółki nawet 95 procent).

Po raz pierwszy w historii na koniec roku wartość jednostek wszystkich OFE była niższa, niż na początku roku. W przypadku najlepszego OFE Allianz, zmalała w rok o 12 procent. Najbardziej, bo aż o ponad 17 proc., skurczyła się natomiast wycena OFE Polsat.

• Gość: Robi ZUS jest lepszy od OFE... IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 20:12
        Kurde już nie mogę tych durnych argumentów czytać. Ludzie pomyślcie, jakie pieniądze są lepsze. Na koncie w międzynarodowej instytucji, czy na karteczce w ZUSie u Tuska. Przecież kasa w ZUS jest zupełnie wirtualna. Co z tego że zapiszą wam tam 6% więcej kiedy w rzeczywistości te pieniądze nie istnieją!!! A koszty jakie ponosimy w OFE to kilka- może 10 zł miesięcznie... Nie dajcie się bajerować...
        • Gość: maciek Re: ZUS jest lepszy od OFE... IP: *.xdsl.centertel.pl 30.12.10, 20:45
          na koncie miedzynarodowej instytucji...
          śmiechu warte, międzynarodowe instytucje z radościa wybzykaja naiwnych z zacofanego kraju nieoswieconych antysemitów :)
          jak to już robiły wielokrotnie w innych krajach
          jak umiesz czytać (bo pewnie umiesz skoro umiesz pisać) to sobie poczytaj co stało się z pieniędzmi szwedzkich, norweskich, niemieckich, duńskich.... emerytów ulokowanymi w tzw. "międzynarodowych instytucjach"
          przeciez to nawet nie 2 lata temu było !!!!!!!!!!!!!
          krótka masz pamięć
    • Gość: MIX Pełowi złodzieje... IP: 83.243.107.* 30.12.10, 16:15
      ... dla ryżego najważniejsze by przy korycie zostać jeszcze trochę... by jeszcze kasę dostać... przynajmniej dzieci poustawiać... gdy już wyszło na jaw, że jest kompletnym ignorantem, nierobem i nie ma zielonego pojęcia o tym co robi.

Pełowy liberał: podniósł podatki, likwiduje OFE, poustawiał z kolesiami znajomych i rodzinę, dróg nie buduje, zadłużył kraj najwięcej w historii. To efekty, gdy do rządzenia bierze się sierota mocna jedynie w gębie.
      • Gość: nasz-to? Jest taka prawidłowość: jacy wyborcy IP: *.pzu.pl 30.12.10, 16:24
        taki rząd.
    • Gość: msvip czerwoni złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 16:15
      kradną nasze pieniądze i jeszcze mają czelność mówić ,że to dla naszego dobra !
      • w.i.l Czerwoni złodzieje? To liberałowie z III RP. 30.12.10, 16:38
        Za czerwonych emerytury były wypłacane
        • alfalfa Re: Czerwoni złodzieje? To liberałowie z III RP. 30.12.10, 17:23
          prawda, dokładnie tyle żeby na wykupienie kartek starczyło...
          A.
          • Gość: kixx Re: Czerwoni złodzieje? To liberałowie z III RP. IP: *.acn.waw.pl 30.12.10, 21:29
            to prawda
            teraz nie ma,cale szczescie,kartek
            bo by sie zmarnowaly...
    • oktawian2 Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 16:17
      Panie Premierze, słowa, które Pan wypowiada są nic nie warte, głosowałem na PO ale nigdy więcej, Życzę aby rok 2011 był ostatnim rokiem rządów PO z Kaszubem na czele.
    • Gość: gosc Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.acn.waw.pl 30.12.10, 16:17
      Glosowalem na ciebie ZŁODZIEJU, teraz mnie okradasz.
    • Gość: BleBle Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.eimperium.pl 30.12.10, 16:17
      Dobre podejście ----------
    • quinc Złodzieje - nigdy więcej głosowania na PO 30.12.10, 16:17
      Nie zagłosuję wiecej na PO. Kradzież moich pieniędzy jest dla mnie niedopuszczalna. Nie taka umowe podpisywałem z państwem polskim. PO won na drzewo
      Tusk, Spie.. dziadu i złodzieju.
      • Gość: p Re: Złodzieje - nigdy więcej głosowania na PO IP: 46.113.78.* 30.12.10, 17:02
        Jak już to sąd najwyzszy orzekł w wyroku - pieniądze pobierane na ubezpieczenie emerytalne nie są pieniedzmi osoby je odprowadzającej.
        A wiec zamienil stryjek sekierke na kijek.
        Czy te składki beda w OFE czy ZUS nie ma zatem znaczenia emerytury i tak beda głodowe o ile beda.
        Dlaczego tak nas skubią - dlatego ze "skladka na ZUS" jest placona tylko do pewnej kwoty dla elit finansowych tego kraju to kieszonkowe...
        Gdyby byl to podatek liniowy inaczej by elity klepały kłamce Donalda.
        Przypomnijmy ze przed wyborami parlamentarnymi Gowin z PO obiecywal mozliwosc jednorazowej wyplaty srodkow z OFE po osiagnieciu praw emerytalnych i pelne dziedziczenie niewykorzystanych srodkow.
        Skoro dzis powiedziano A to jutro powie sie B nacjonalziujac np pozostale srodki na OFE - kto ego zabroni?
        System powinien być prosty - liniowy podatek na ZUS zapewniający emeryturę socjalna , i dobrowolny "dziś tzw III filar" z możliwoscią odliczania środków tam gromadzonych do dochodu (ulga w PIT).
        Podziękujmy wyborcom PO za dymanie nas.
        P
      • Gość: bbb Re: Złodzieje - nigdy więcej głosowania na PO IP: *.xdsl.centertel.pl 30.12.10, 19:25
        OBŁYDA I GŁUPOTA. Nigdy nie zagłosuje na tych obłudnych "libarałów". Ponadto to idioci. Przecież OFE większość pieniędzy inwestowano w obligacie i w akcje. Jasne jest że cena akcji spadnie, zagraniczni inwestorzy uciekną z Polski. Cena obligacji zaś wzrośnie, za co znowy my zapłacimy. Ale to przecież historyk, i pieniądze na muzeum w Gdańsku znajdzie. Ekonomia to inna "bajka". Najważniejsze dla PO to rządzić, za każdą cenę.
    • Gość: Greyter Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.cable.net-inotel.pl 30.12.10, 16:18
      Ty rudy pajacu zabierz mi wszystko... taa ch..ole.. złodzieje!!!!!!!!!!!!!
    • paininthebass Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 16:18
      A jak coś nie wyjdzie to postaram się szanownego Premiera pociągnąć do odpowiedzialności - w końcu ma 100% pewności że to dla mnie idealne rozwiązanie...
    • Gość: woj To glosujcie barany na PIS:) IP: *.icpnet.pl 30.12.10, 16:20
      To glosujcie barany na PIS:) A co PIS i SlD oraz PSl nie darly papy pierwsze o likwidacji ofe? heheh przypomnicjie sobie do o PFE mowil PIS:)
      • Gość: sam Re: To glosujcie barany na PIS:) IP: *.stk.vectranet.pl 30.12.10, 16:24
        To, że ktoś nie zgadza się z decyzją rządu nie oznacza by bynajmniej przerzucał swój głos na PiS...jakby inne partie nie istniały... :-)

Zaś co do samych emerytur moim zdaniem błędem jest obowiązkowość OFE. Obowiązkowy tylko ZUS, a jak ktoś chce większą emeryturę to na własną rękę i ile chce, niech odkłada czy to na lokatę czy inne tak zwane instrumenty finansowe. Oczywiście warunek by miało to sens byłaby likwidacja podatku Belki, ale o tym raczej chyba nadal sobie pomarzymy ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka