mistral75 20.01.11, 14:22 Polacy tez opuszczaja te wyspe,poniewaz Irlandczycy ucinaja im socjal. Tak to jest kiedy przyjezdni naucza sie od tubylcow zasad egzystowania w socjalnym kraju. Wiec kto tam zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tender Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.alianzaviva.net 20.01.11, 14:41 Takie sa skutki globalizacji. Azja bedzie sie rozwijac i przejmowac produkcje praktycznie wszystkich artykulow trwalego uzytku a Europejczycy beda sie frustrowac bez pracy, bez perspektyw lub jezdzic po swiecie w poszukiwaniu zajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala Polacy opuszczają swoja zieloną wyspę cudów. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.11, 22:07 Zanim jeszcze stała się zielona. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Europa rusza. Na zmywak do Szanghaju... 20.01.11, 16:41 ...A my ją wciąż gonimy. Jak zajączka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitajec Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.hsd1.md.comcast.net 20.01.11, 18:27 a Amerykanie wyjezdzaja do Europy, o czym glosno sie nie mowi. w Francji jest ich juz sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.pools.arcor-ip.net 20.01.11, 22:32 Gość portalu: kitajec napisał(a): > a Amerykanie wyjezdzaja do Europy, o czym glosno sie nie mowi. w Francji jest i > ch juz sporo. ________________________ Nie tylko w Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę 20.01.11, 18:37 I co zrobią? Pewnie przyjadą na zmywak na zieloną wyspę nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę 20.01.11, 19:18 12.12a1 napisał: > I co zrobią? Pewnie przyjadą na zmywak na zieloną wyspę nad Wisłą. To samo miałem napisać, hehe... Nie ma to jak Zielona Wyspa(TM) pod rządami Tusku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.adsl.alicedsl.de 20.01.11, 21:50 ale tu Tusku nie kłamał, że Polska może być drugą Irlandią Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood nie ma dokąd 20.01.11, 19:25 Queensland zalany, cała Australia na tym ucierpi, a to był główny kierunek migracji. Na pewno jak ktoś ma tam wujka lub inną rodzinę to i tak się zaczepi, a wiadomo że można się poopalać, posurfować, piwo też dobre, a język ten sam. Dla nas nawet Irlandia to już łagodniejszy klimat.Na Slainte;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Jest dokąd: Singapur 20.01.11, 19:46 Podatki tak niskie, że nawet nie ma na co narzekać, zamiast ZUSu provident fund, przestępczość minimalna, płacy minimalnej ani zasiłków dla bezrobotnych nie ma, za głoszenie socjalizmu można wylądować w więzieniu, laski bardzo łatwe, z wizą nie mam problemu. Tylko ten żar i wilgotność dokucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt7 Singapur? Mają własnych zdolnych 'azjatyckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 19:52 tygrysów. Też jestem ciekawa, gdzie udadzą się Irlandczycy, do Polski? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Re: Singapur? Mają własnych zdolnych 'azjatyckich 20.01.11, 19:53 Wciąż jeszcze istnieje tam kult białego człowieka. Śpieszcie się, zanim zgaśnie :) Gość portalu: mt7 napisał(a): > tygrysów. > Też jestem ciekawa, gdzie udadzą się Irlandczycy, do Polski? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktor Przejmijmy od nich Irlandię za spłatę ich długów! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.11, 19:39 Jest nas więcej, spłacimy bez problemu. Przeniesiemy się na tę wyspę wszyscy - i miejsce bezpieczniejsze, i klimat łagodniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyzy ruj Re: Przejmijmy od nich Irlandię za spłatę ich dłu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.01.11, 23:50 > i miejsce bezpieczniejsze, i klimat łagodniejszy... Gosciu, chyba nie byles nigdy Eire. Bezpieczniejsza?! Buhaha. Odwiedź Limerick, Shannon, Galway czy przedmiescia Dublina to sie przekonasz na wlasnej skorze. Klimat?! OD pazdziernika do kwietnia wieje i leje, to juz wole kilka stopni mrozu w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
michust Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę 20.01.11, 19:48 moze napiscie o tym www.breakingnews.ie/ireland/day-of-drama-in-dail-eireann-490138.html a co za tym idzie o wyborach parlamentarnych w ire ogloszonych na www.independent.ie/national-news/election-day-march-11-2504922.html a nie o emigracji ktora jest byla i bedzie moze nie w takim stpniu ale zawsze :) a tutaj www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2011/0120/breaking33.html jeszcze jeden temat godny uwagi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSx2 Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.11, 21:03 w polsce niema pracy, brak przyszłości dla młodych i niema po co wracać Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.boguta Nie ma po co wracac do PL? 20.01.11, 22:04 Bzdura. Praca jest- zalezy jaka ma sie specjalizacje, doswiadczenie i wyksztalcenie. I czy naprawde chce sie ja znalezc.Ludzie, ktorzy chca zrobic kariere nie wstydza sie zaczynania od podstaw. Jeden startuje od zmywaka, inny od "sluchawki' w Idei. To bardzo przykre co czyta sie na forach, gdzie Polacy (siedzacy na doopach w kraju) jada po Polakach (emigrantach). Wsrod wielu nacji, z jakimi mialam stycznosc, zadna nie dorastala polskiej - w sraniu we wlasne gniazdo, plebejskich kompleksach i przekonaniu o wlasnej przemadrosci. Ale rozumiem. Tez bym nie lubila kogos, kto ma nade mna przewage. A jaka przewage ma emigrant? 1.Znajomosc angielskiego,plynnego angielskiego,technicznego i biznesowego. 2.Elastycznosc, bo potrafi wyznaczyc sobie cele i zmierzac do nich powoli, a konsekwentnie i nie miec pretensji do swiata, czy ojczyzny, ze go wyzsza pensja nie obdarowala. 3.Odwage i wiare w siebie, bo skoro dal sobie rade na obczyznie, samotnie i czesto wsrod zmijowatych rodakow, gotowych sprzedac matke za pincet jeuro, to da sobie rade wszedzie. 4.Doswiadczenie w miedzynarodowych firmach, o ktorych w PL moglby jedynie pomarzyc, no chyba ze mialby wujka w radzie nadzorczej. 5.Szacunek do siebie i wlasnego narodu, mimo wszystko, bo widzi i doswiadcza na wlasnej skorze jaka opinie maja polscy specjalisci na emigracji, miedzy innymi dlatego, ze otrzymuje oferty pracy rowniez z PL. I wiele innych. Jesli o mnie chodzi - nie zasmuca mnie debilna opinia o Polakach krolujacych na zmywakach. Moje CV mowi za siebie. A ze konkurencja nie zna moich atutow i poniza mnie argumentacja w nucie baranow spod budki z piwem...to nie moje zmartwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę 20.01.11, 21:58 A w Irlandii mieszkaliście że się mądrzycie? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_emigrant Irlandia - wspanialy kraj, wspaniali ludzie 20.01.11, 23:05 Mieszkalem tam ponad 4 lata, dalej utrzymuje kontakt z ludzmi z ktorymi pracowalem, rekomendowali mnie do innej firmy przed zamknieciem naszej zebym mial super warunki, odwiedzilem ich po roku i bylem zasokczony cieplym przyjeciem, mimo ze czesci z nich wiedzie sie gorzej teraz niz mnie z usmiechem mnie witali i szczerze planowalismy kilka browarkow wieczorem i znowu super atmosfera, kupa smiechu i luzu, po 4 latach czuje sie zwiazany z tym krajem pozdrowienia dla Irlandii! Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Irlandczycy opuszczają, Polacy przychodzą ma Zieloną Wyspę 20.01.11, 23:18 Kiedy kraina rozpusty będzie należeć do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a346 Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: 220.246.46.* 21.01.11, 06:59 A ja przyjechalem do Hong Kongu i jestem zadowolony. Tzn, mieszkam po chinskiej stronie granicy w shenzhen, ale czesciej pracuje po tej drugiej. Praca do reki, bez smiesznych nigdzie nieuznawanych papierkow nikomu tu nieznanych polskich "uczelni" Aha, zmywaki z irlandii maja szanse, codziennie widze kolejki pod Immigration Tower. cala Azja wali tu drzwiami i oknami, wiec jest zapotrzebowanie. Zarobki niezle, nawet wyzsze niz w Irlandii Pozdrawiam z Wan Chai, HKSAR Wczoraj dostalem Residence Permit :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: więzienie za długi Irlandczycy opuszczają Zieloną Wyspę IP: *.nyc.res.rr.com 21.01.11, 08:46 "Badacze" zapomnieli oczywiście o tak banalnym fakcie, że w odróżnieniu od USA, Kanady, Australii i Nowej Zelandii w Irlandii wciąż można pójść do więzienia za długi. Wiktoriańskie prawo które byłe kolonie już dawno odrzuciły wciąż obowiązuje w Irlandii. I dlatego dla kogoś kto nie ma praktycznie żadnej szansy na spłacenie długów w kraju gdzie proces sądowy jest długi i kosztowny emigracja jest jedynym racjonalnym wyjściem. Odpowiedz Link Zgłoś