Dodaj do ulubionych

Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi...

IP: *.nplay.net.pl 31.01.11, 22:37
Dopóki będzie etykieta z pcw doputy nie kupię nic z Maspex-u.
Obserwuj wątek
    • Gość: kkkk Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.11, 22:59
      Podkreślmy - sprawa trwała CZTERY(!) lata. W niektórych branżach przez taki czas technologia zdążyłaby zmienić się już trzykrotnie. Ale sądowi się nie spieszy...
      • Gość: najaremo [...] IP: 195.42.249.* 01.02.11, 08:09
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: gość portalu Tabloidowy tytuł IP: 94.75.119.* 01.02.11, 08:34
          Tytuł wybitnie tabloidowy, zważywszy na wagę tezy wymagający poważnego uzasadnienia w tekście, którego brak. Ciekawe, czy można pociągnąć Agorę do sądu za taki tytuł?
        • Gość: JeaNR Re: przeciętnemu Polakowi to wisi! wiec... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:36
          mi tez to wisi, matoły chcą zniszczyć polska firmę na drzewo z nimi!!!!
          • Gość: tpepe Re: przeciętnemu Polakowi to wisi! wiec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:40
            A może by tę folię zrywać? Od lat tak robię i nie wymaga to wyposażenia bardziej skomplikowanego niż nożyczki bądź nóż...
            • Gość: Kubuś Bojkotować to ja wolę coca-colę ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:46
              Albo Agorę
              • von_seydlitz jeszcze nieliczne z soków, jakie da się pić! 01.02.11, 09:59
                Inne to obrzydlistwo.
                • entropia No to w ramach bojkotu trzeba kupić Kubusia 01.02.11, 10:08
                  :)
    • Gość: asg Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:06
      Niewielka strata, czy będzie kupował jeden analfabeta więcej czy mniej.
    • Gość: podejrzliwy Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... IP: *.net.autocom.pl 01.02.11, 08:06
      A który producent-konkurent zaczął to szczucie?
      • Gość: p Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.pljtelecom.pl 01.02.11, 08:26
        Jest w artykule.. Polowat bo klienci reklamowali jego produkty, gdy do ich produkcji posluzyla butelka z Maspexu. Problem polega jedynie na tym, ze Maspex nie zmusza fizycznie Polowat-u do recyclingu ich butelek. Natomiast nie istnieje technologia ktora pozwoli te butelki rozdzielic (segregacja OK, ale - to trudno zeby na kontenerach umiescic: "plastik, ale nie tymbark").
        Polowat mial nadzieje, ze fakt iz Maspex ignoruje zalecenia unii powoli mu wygrac proces. Albo chcial zwrocic uwage na ten temat.

Maspex na to leje, gdyby nie mial tego w nosie - to by juz dawno zmienil technologie.
        p
        • Gość: Luke Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.182.141.178.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.11, 10:43
          polowat to nie konkurencja :)
        • Gość: wdr sędzia kalosz IP: *.emea.ibm.com 01.02.11, 13:24
          równie dobrze nasz sędzia mógł się powołać na dyrektywę unijną i na jej podstawie wymusić na maspexie (i pośrednio na innych firmach) bardziej ekologiczne rozwiązania
          • robsonos Re: sędzia kalosz 02.02.11, 10:42
            Gość portalu: wdr napisał(a):

> równie dobrze nasz sędzia mógł się powołać na dyrektywę unijną i na jej podstaw
            > ie wymusić na maspexie (i pośrednio na innych firmach) bardziej ekologiczne roz
            > wiązania

Ale sąd postanowił działać zgodnie z prawem polskim i zdrowym rozsądkiem.
            Przecież atak na kubusia to jedna wielka granda.
    • Gość: gosc A ja specjalnie będe kupował Tymbark! IP: *.xdsl.centertel.pl 01.02.11, 08:09
      Stop ekooszołomstwu!
      • Gość: p Re: A ja specjalnie będe kupował Tymbark! IP: *.pljtelecom.pl 01.02.11, 08:33
        Ot ty to sprytny jestes. Generalnie oszolomstwem moze byc nie branie prysznica, kupowanie toyoty prius - bo ekologiczna [a nie dlatego, ze np. ktos lubi], zdzieranie etykiet z butelek.

Ale odkrecanie butelek plastikowych przed wyrzuceniem i nie zaprzepaszczanie wysilkow polegajacych na redukcji ilosci smieci?

Smiecenie - to potrzeba. Niszczenie firm ktore zajmuja sie recyclingiem - to raczej glupota (jak ich wspieranie - powinny sobie po prostu radzic same).
      • Gość: alko ja też IP: *.oswiecim.vectranet.pl 01.02.11, 09:04
        Firma mówi, że to zmieni, a pewnie stoi za tym jakiś interes konkurencji
      • Gość: JeaNR Re: A ja specjalnie będe kupował Tymbark! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 10:25
        Brawo! Brawo! Tak nalezy reagować na manipulantów, któzy z niczego "robią" koło pióra polskiej przedsiębiorczości. Zakład? Chodzi o to, że jakiś zagraniczny rywal Maspexu chce wygryść tą firmę z rynku i płaci GWnu za antyreklamę. Nie dajmy się zmainipulować!
        • Gość: gari Re: A ja specjalnie będe kupował Tymbark! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 10:34
          Nie dajmy się zmanipulować! Jedzmy gó... i wdychajmy spaliny!
    • strinve46 Protest sponsorowany przez zachodnią firmę? 01.02.11, 08:15
      Pseudoekologia polegająca na wyrżnięciu konkurencji,tymczasem sami w sokach topią szczury.Nie dajmy się manipulować.
    • Gość: Piotr Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:15
      Ten tekst pisał jakiś idiota. Przecież technologia okleinowania butelki PET folią PCW powstała właśnie w celu lepszego przetwarzania. Oddzielamy etylkietę od butelkii mamy czysty, niezadrukowany PET oraz tani produkt folia PCW nadruk kolor mix. Autor nie ma chyba pojęcia, że jest jeszcze kapsel PP. Zadanie sortowania należy do sortowni. Tego nie robi sie automatycznie, a ręcznie. Zazwyczaj robią to ośmiorniczki na taśmie.
      • Gość: wwwwwwww Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 01.02.11, 08:20
        prawda? a jeszcze wiekszy Idiota zapodał tytuł „Będzie konsumencki bojkot Kubusia i soków Tymbark” o którym w tekscie nie ma ani słowa.
        • Gość: AT-AT Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.ip.jarsat.pl 01.02.11, 08:32
          Pismak uwierzył, że jest czwartą, czy też piątą, władzą i jak napisze, że będzie bojkot, to "ciemny lud" w podskokach zrobi bojkot... Żałosne i żenujące...
          • Gość: gość teddi Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 09:37
            A może zbojkotować przez tydzień kilka wydawnictw i portali,które prowadzą cenzurę słowa.
        • Gość: gość Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 08:36
          a ja sobie do sniadania dzisiaj kupię kubusia! ajak! zamiast kawy! i juto też! a co dortowania.....przecież to jest własnie robota dla sortowni! przecież zużyte butelki pozyskują w sposób niskonakładowy , zakrętki z polipropylenu nieprzetworzone kosztują 2 zeta za kg, w granulacie sporo więcej. a reszta? nie tylko pet , ale również pcw to materiał nadający się do powtórnego przetworzenia: robi się z tego granulat , dodaje barwnika i już można produkować worki na smieci.
      • Gość: PUMA Maspex ukrywa po prostu brzydki PET IP: *.pools.arcor-ip.net 01.02.11, 09:46
        Konflikt z Maspexem rozpoczął się w momencie wprowadzenia butelki PET, która produkowana była najprawdopodobniej z „odpadu”. Powszechnie stosowane butelki PET z oryginalnego surowca są transparentne i nie posiadają nacieków, przebarwień, (różne odcienie tego samego koloru). Dla ukrycia tego rodzaju wad opakowania oklejono całą butelkę folią PCV.

Zgodnie z ustawą o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, każdy produkt powinien posiadać tzw świadectwo zgodności. Co to jest świadectwo zgodności pl.wikipedia.org/wiki/Deklaracja_zgodno%C5%9Bci, w tym wypadku chodzi o sposób postępowania z powstałym odpadem.

Zgodnie z hierarchia postępowania z odpadami najpierw powinien być recykling, a następnie odzysk energetyczny. Zawartość w opakowaniu dwóch różnych tworzyw sztucznych o różnych właściwościach dyskwalifikuje to opakowanie w otrzymaniu świadectwa. Żaden instytut takiego świadectwa nie wyda, alternatywą jest spalanie, ale w Polsce nikt nie spali tego opakowania, ponieważ posiada za dużą zawartość foli PVC, czyli chloru w stosunku do masy opakowania.
        • raiss Re: Maspex ukrywa po prostu brzydki PET 01.02.11, 11:49
          Hmmm...to może dlatego etykieta nie jest przyklejona i jest, o dziwo, łatwa do zerwania (Co również opisane jest w instrukcji obsługi na etykietce). Poza tym wystarczy się przejść do marketu do działu z napojami i niezwykłą rzeczą jest, że całkiem dużo butelek opatulonych jest w etykiety właśnie w ten sposób, szkoda że autor o tym nie wspomniał. Ale widocznie bojkot jakiejś polskiej firmy ma sens, w przeciwieństwie do bojkotu koncernów światowych. Artykuł nadający się co najwyżej do tabloidu...
        • Gość: Matylda Re: Maspex ukrywa po prostu brzydki PET IP: *.pl 01.02.11, 13:12
          "Konflikt z Maspexem rozpoczął się w momencie wprowadzenia butelki PET, która produkowana była najprawdopodobniej z „odpadu”. Powszechnie stosowane butelki PET z oryginalnego surowca są transparentne i nie posiadają nacieków, przebarwień, (różne odcienie tego samego koloru). Dla ukrycia tego rodzaju wad opakowania oklejono całą butelkę folią PCV. "
          Zdecydowanie jest to wypowiedź roku! :) Ubaw po pachy! :)
          Gratulacje dla autora za niesamowite poczucie humoru - gdybym nie znała procesu technologicznego, to uwierzyłabym w to, serio! :)
        • robsonos Re: Maspex ukrywa po prostu brzydki PET 02.02.11, 10:48
          Coś autor kręci. Jak Maspex działałby niezgodnie z polskim prawem to przecież oczywiste, że powinien za to zapłacić, ale do tego nijak miałaby się forma recyklingowa. Bo przecież nie ona ma prawo do kontroli. Od tego są inspektoraty ochrony środowiska i inne urzędy państwowe, a nie recykler. Zatem bzdurę Puma napisał (a).
    • three-gun-max LOL, chyba bojkot michnikowszczyzny 01.02.11, 08:21
      Ja mam głęboko w tyle czy etykietka jest ekologiczna czy nie.
      • Gość: zzz Re: LOL, chyba bojkot michnikowszczyzny IP: 77.253.238.* 01.02.11, 08:32
        przecież pcv też się dobrze pali jak pet. o co ta wojna? Lać soki w butelki szklane i po kłopocie. Szkło sie nie pali...
    • Gość: guru Tymbark to chemia IP: 178.73.48.* 01.02.11, 08:32
      Tymbark to w ogóle sama chemia, przeczytajcie sobie skład drobnym druczkiem, woda, cukier, aromaty, barwnik.
    • Gość: POPiSLD dno Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.11, 08:35
      Tymbark to polska firma i wszystko jasne. Polak ma zakodowane we łebie, ze wszystko co polskie to obciach i tak narodowcy, prawdziwi polacy chodza w dresach Nike i butach Adidas, i zlopania Coca Cole. Chinczycy sie ciesza z glupoty prawdziwego Polaka.
    • Gość: Grzegorz Nasza rodzinka już bojkotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:36
      Ostatnie zakupy obyły się bez Bubusia - wybraliśmy inną firmę w szklanym opakowaniu.
      • Gość: antyHipokryta Re: Nasza rodzinka już bojkotuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:56
        i na kazde zawolanie koszer zietung idziecie na wybory glosowac na slonce peru- by zylo sie lepiej... wyprane mozgi
      • Gość: lajkonik Re: Nasza rodzinka już bojkotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 09:48
        Życzę Ci by nidgy nie spadła ci szklana butelka z wysokiej lodówki czy choćby blatu na podłogę. Widziałem zdjęcia coli, któa spadła. Policzyli, że to gorsze od bomby odłamkowej w bliskiej odległości. Wiem, że napój gazowany ma "większą siłę" rażenia, ale jeżeli masz małe dzieci, a przypuszczam, że masz, to się zastanów co dla nich bezpieczniejsze.
        Będziesz miał "czystszy" świat (wcale to nie takie pewne) i dziecko kalekę.
        • ready4freddy Re: Nasza rodzinka już bojkotuje 01.02.11, 10:40
          po jakiego wuja stawiasz butelki (szklane czy jakiekolwiek) NA wysokiej lodowce?
          • Gość: lajkonik Re: Nasza rodzinka już bojkotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 15:21
            Zapomniałeś o blacie. Myśl, myśl i jeszcze raz myśl.
      • robsonos Re: Nasza rodzinka już bojkotuje 02.02.11, 10:53
        Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Ostatnie zakupy obyły się bez Bubusia - wybraliśmy inną firmę w szklanym opakow
        > aniu.

Rzeczywiście podejście ekologiczne aż od autora wpisu bije. :) To raczej brak refleksji. Czyżbyś, Grzegorzu, kupił tymbark w szklanym opakowani? Polecam jabłko - brzoskwinie.
        Maspex rulez.
    • a_weasley Kolejna dęta sprawa 01.02.11, 08:44
      Ci od recyklingu mają duże łby, niech się martwią, nam co?
      Ciekawe, kiedy się dowiemy, kto szczuł i co było grane.
      • Gość: JeaNR Re: Kolejna dęta sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 10:28
        oczywiście, ekologiczne sentymentalne pobrzękiwania. Na takie brednie łapią się tylko lemingi!
    • forumowiecgwna Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z 01.02.11, 08:46
      Ile razy mozna tego samego gniota powtarzac jako "wydarzenie" na GWnie???????? I to zeby to bylo powazne, ale taki skwarek bez skladu i ladu... a, w koncu to tylko gwno i jego wymagajacy czytelnicy...
    • Gość: gość Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... IP: *.aster.pl 01.02.11, 08:54
      nie kupuje soków tej firmy odkąd ciotka znalazła w jeden z butelek białego robaka o długości ok 5 cm
      • Gość: Zdziwiony Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.etop.pl 01.02.11, 09:13
        To był talon o wartości 100.000 zł w loterii "świętojański posłaniec baogctwa" durniu!
    • Gość: gosc Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... IP: 212.191.130.* 01.02.11, 09:18
      a ja kupuje soki tymbark, bo to jedna z niewielu polskich firm będących liderami na rynku z kapitałem polskim a nie zagranicznym (fortuna, tarczyn i hortex niestety należą do wielkich międzynarodowych koncernów)

kupujmy produkty firm z polskim kaptiałem, zysk zostanie w polsce i posłuży rozwojowi tych firm, tworzeniu miejsc pracy. jeśli kupujemy produkty firm międzynarodowych to zysk wypracowany w polsce tranferowany jest za granicę i tam wzbogaca społeczeństwa zachodnie
    • Gość: tsu będę kupował Kubusie i soki Tymbark IP: *.man.poznan.pl 01.02.11, 09:27
      bo mi smakują.
    • Gość: bolek Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... IP: *.trzebinia.mm.pl 01.02.11, 09:32
      Kto w dzisiejszych czasach kupuje napoje w PETach itp?
    • martica ekoterroryzm jest zalosny 01.02.11, 09:36
      jak nie zabki, to dzdzownice albo ptaszki byleby tylko utrudniac zycie normalnym ludziom. A mi wisi w co zawinieta jest butelka dopoki soki wciaz beda takie dobre jakie sa. I bede je kupowac nadal, wlasnie dlatego rowniez ze nie poddaja sie ekoterroryzmowi.
      UE niech pilnuje glownych hamulcowych gospodarczych a nie takich bzdur.
    • ulla65 Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... 01.02.11, 09:41
      Nie widzę problemu - segreguję surowce wtórne i zawsze przed wyrzuceniem butelki np. Kubusia, ale i każdej innej, zdejmuję etykiety.
    • Gość: lajkonik Ile Ci dali, hej... ile Ci dali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 09:44
      Panie autorze, ile Pan wziął od konkurencji Maspexu za dęcie, kolejne już w tą samą trąbę ? A może to GW uprawia krypto reklamę = czarny PR przeciw Maspexowi.
      Nie piję Kubusia, piję Tymbark od 30-40 lat i mało mnie obchodzi wydumany problem firmy recyklingowej, której szefowie nie umieją rozwiązać prostego problemu. Bo nie sądzę by dołożenie 1 człowieka do linii produkcyjnej coś dramatycznie zmieniało w aspekcie kosztów. Z punktu widzenia państwa jeden bezrobotny mniej. A może dwóch ?
      Bo przecież chyba i tak sortujecie plastyki przed utylizacją ? Chyba je myjecie ? Suszycie ?
      To w ogóle nie jest problem, a sąd zachował zdrowy rozsądek.
      • Gość: a Re: Ile Ci dali, hej... ile Ci dali IP: *.internetia.net.pl 01.02.11, 09:56
        Jak czytam takie artykuły, to zawsze mam wrażenie, że dziennikarz zamiast pracować siedzi sobie na facebook'u i przy okazji znajduje materiały na artykuł. Pewnie i tym razem znalazł ciekawą grupę i postanowił napisać o niej. Gdyby nie to, to w życiu by się tematem nie zainteresował.

Tak jest z każdym artykułem, w którym jest akapit o facebook'u z tekstem : "Na facebook'u powstała grupa..."

• Gość: lajkonik Kiedyś to się nazywała wierszówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 10:23
          Teraz pewnie jest na ryczałcie, ale jak nie napisze pewnej ilości tekstów to wylatuje.
          Obawiam się jednak, że za facebookową grupą kryje się konkurencja Maspexu.
          Jak widać internet ma wiele zalet, ale i jedną wielką wadę: ludzie bezmyślnie się na nim opierają. Z drugiej strony podejrzliwość w każdej sprawie to przesada. Tyle, że tym razem to już kolejna wrzutka GW na pierwszą stronę pobocznego tematu. Dlatego mam podejrzenie, że to GW wzięła kasę za czarny PR, a dziennikarz jest tylko sługą reklamowej machiny.
          • Gość: a Re: Kiedyś to się nazywała wierszówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 11:59
            Aleś ty głupi...
            • Gość: lajkonik Re: Kiedyś to się nazywała wierszówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 15:22
              Arument godny Ziobry, dla ciebie zostawiam od minus nieskończoności do zera.
    • Gość: Władca Helikoptera Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... IP: *.154.246.94.ip4.artcom.pl 01.02.11, 10:03
      Muszę kogoś zwolnić z działu PR bo za mało się starają.
      Powinni pisać nawet w nocy a nie spać.
    • warzaw_bike_killerz Dalszy ciag walki o Tigera? 01.02.11, 10:08
      A ludziki niby maja w nim uczestniczyc?

Kto po czterech latach od problemu jest inicjatorem akcji na faceboku?
    • Gość: Annał Re: Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada z IP: *.e-wro.net.pl 01.02.11, 10:09
      a ja lubię soki, które sam robię. Wiem co piję.
    • bigkaraluch Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... 01.02.11, 10:14
      BUTELKA CISOWIANKI 0,7 TEZ MA TROSZKĘ FOLI.
      I CO ZNOWU SĄD
      SWIADOMOŚĆ PRODUCENTA .............................. I TAKIE TAM PLE PLE PLE
      PO PROSTU NIE KUPOWAĆ TYCH PRODUKTÓW A ZARAZ OPAKOWANIE SIE ZMIENI
      P.S. JEST JESZCZE OLEJ Z KRUSZWICY ALE ZAPOMIAŁEM NAZWY [NIE JEST TO KUJAWSKI]
    • dorota.k2 Soki Tymbark w złej folii. Maspex zapowiada zmi... 01.02.11, 10:24
      tymbark nikogo nie zmusza do kupowania soków w plastikowej butelce, jest wybór, kartoniki, butelki szklane, plastikowe, nawet w butelkach zwrotnych jest.... Nie chce się komuś zerwać etykiety to niech kupi sobie w szkle i po problemie. A cały ten bojkot uważam za bezsensowny, polską firmę będziecie bojkotować, a wesprzecie tym samym zagranicznych producentów?
      • Gość: MS i dlatego od dzis wybieram Fortune IP: *.centertel.pl 01.02.11, 10:28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka