Gość: Antek IP: *.multimo.pl 22.02.11, 16:29 To chinole zaczynają lepiej płacić niż w kraju wolskim. Nieźle się porobiło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taaa Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: *.ip.netia.com.pl 22.02.11, 16:41 czas sie uczyc chinskiego i emigrowac za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jbk Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 22.02.11, 17:06 chyba za ryzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: 89.28.185.* 22.02.11, 17:56 Uczyc sie na pewno warto. Nawet gdy nie wyemigrujemy, to oni tu przyjda (mialo zabrzmiec zlowieszczo...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huf Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 09:03 Musisz się jeszcze złowieszczo zaśmiać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak 22.02.11, 17:12 Gość portalu: Antek napisał(a): > To chinole zaczynają lepiej płacić niż w kraju wolskim. Nieźle się porobiło. No to może zaniedługo zaczną produkcję przenosić do nas? No, ale na poważnie: to chyba dobrze, że i tam pracownicy zaczynają się cenić? Zresztą, może tak naprawdę to pracodawcy są oburzeni tym, że mało kto już chce pracować za miskę ryżu - i żąda do tego ryżu, powiedzmy, łyżki sosu? Za mało konkretnych danych w tym artykule, by cokolwiek sensownego na jego podstawie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krak Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak bo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.11, 17:51 Ale ta kwota, kótrą płaci rozmówca to jak włąsiciel polskiego sklepu spożywczego albo i lepiej niż on! To się porobiło. Kiedyś jak byłem ze swoim niemieckim kolegą na piwku (kolegą pracującym w tej samej firmie) to zapytał się z pełną współczucia miną ile zarabiam bo (jak się później okazało miał zasadną troskę o mnie biedaka) a ja mu na to że 1000 wyrobię na miesiąc tak na spokojnie (jestem inżynierem) a on mówi "e to dobrze - bardzo zdziwiony" (on też inżynier od infratsruktury) ja się z kolei zdziwiłem że on się zdziwił i ..... tak łyknąłem piwko jeszcze i mówię ale słuchaj na miesiąc, a on na to ........ dziwnie odetchnął i .... wróciliśmy do normalności - ON dostaje tyle na tydzień Panowie i Panie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.11, 17:52 chodziło o EURO oczywiście!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trompke czyli juz tylko w polsce pogarda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 18:33 caly swia juz szanuje, polski porostak nadal nie pojal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak IP: 69.31.101.* 22.02.11, 19:11 jak zaczynałem prace 12 lat temu to miałem 90$ miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL 365$ * 2.91 = 1062 NPL brutto IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 22.02.11, 19:32 Tak sobie policzyłem, średnia oferowana płaca przez tego przedsiębiorce razy dzisiejszy kurs dolara to 1062 brutto, minimalna pensja w Polsce 1300 brutto. Ponieważ w Chinach podatki i ceny są niższe to Chińczycy zaczynają żyć na naszym poziomie. Hurra, tylko patrzeć Chińczycy zaczną przyjeżdzać do nas budować fabryki, a ile w tych Chinach podbogaconych ludzi będzie potrzebować samochodów i innych rzeczy szykuje sie bum gospodarczy, hurra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo 4000 juanów = 1760zł IP: 151.59.18.* 22.02.11, 19:56 Gość portalu: XXL napisał(a): > Tak sobie policzyłem, średnia oferowana płaca przez tego przedsiębiorce razy dz > isiejszy kurs dolara to 1062 brutto, minimalna pensja w Polsce 1300 brutto. Pon > ieważ w Chinach podatki i ceny są niższe to Chińczycy zaczynają żyć na naszym p > oziomie. > Hurra, tylko patrzeć Chińczycy zaczną przyjeżdzać do nas budować fabryki, a ile > w tych Chinach podbogaconych ludzi będzie potrzebować samochodów i innych rzec > zy szykuje sie bum gospodarczy, hurra. Oj coś źle policzyłeś :-) siła nabywcza 1000zł u nich jest jak w Polce średnia krajowa 2400ZŁ netto której nie otrzymuje 70% Polaków. Secondo: Już rok temu robotnicy zarabiali 3000-3500 Juanów 1320-1540zł teraz to będzie 3500-4000 juanów 1540-1750zł czyli więcej jak 80% polskiego społeczeństwa (SIŁA NABYWCZA). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: 4000 juanów = 1760zł IP: *.uvt.nl 22.02.11, 20:04 Gość portalu: olo napisał(a): > Secondo: Już rok temu robotnicy zarabiali 3000-3500 Juanów 1320-1540zł > teraz to będzie 3500-4000 juanów 1540-1750zł czyli więcej jak 80% polskiego spo > łeczeństwa (SIŁA NABYWCZA). Tak własnie jest, a oni juz dawno zarabiali ponad 3000 juanów gazetapraca.pl/gazetapra/1,67738,8494089,Chinski_pracownik_przestaje_byc_tani.html Statystyczny Polak z swoją pensją (więkkszośsc zarabia 1500zł ,minimalna 1030 netto) jest biedniejszy 2x od Chińskiego robotnika i tyle w temacie. Chińczycy juz otwierają swoje montownie w Polace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: 4000 juanów = 1760zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 21:07 Pamiętajmy, że w polskie pensje są dwukrotnie wyższe. Ale pomijając podatek, duża część zarobków jest składka emerytalną i zdrowotną, która daje dostęp do usług medycznych wcale nie na najgorszym poziomie. W Chinach, nie ma emerytur. Przynajmniej mam na myśli te rzesze gołodupców, które przybywają ze wsi, na któej nie da sie utrzymać z rolnictwa i gdzie starsi rodzice na mają KRUSów i emerytur. Dlatego tam wielką wagę przywiązują do przyszłości dzieci. Dobre wykształcenie i jakakolwiek kariera w wielkim mieście jest również w interesie tych starych rodziców. Ogólnie Chiny stanowią podręcznikowy model przechodzenia kilka faz gospodarczych mniej więcej w tym samym czasie, ze względu na skalę społecznych procesów, nierównomierny stopień rozwoju. Nadal kontrolowane przepływy między interiorem i też skalę chociażby rezerw walutowych i potencjału mobilizacyjnego państwa w dziedzinie infrastruktury np. Najpierw kraj na dorobku powinien przyciągać kapitał niskimi kosztami pracy, być nastawionym na małą konsumpcję, dużą kumulację kapitału pierwotnego, Oszczędzać i następnie ucząc się zasad i know how, budować zalązki z co bardziej przedsiębiorczych obywateli własnych przedsiębiorstw. Do tego inwestycje inrastrukturalne na miarę New Dealu, czyli model lekko zamodyrstycznej władzy państwowej mającej sprecyzowany plan gospodarczy. Pózniej fala dominacji w eksporcie, kumulacji. Rozkiwit własnych przedsiębiorstw, nawet jesli miały by być hodowanymi czebolami jak wiele koncernów w Japonii i Korei. Następnie wejście na półkę wyższej technologii i wyjście z zaklętego koła produkcji dla mas. Następnie eksport kapitału, zarządzanie kapitałem w warunkach globalnych interesów, przejmowanie światowych koncernów, operowanie na rynkach światowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: 4000 juanów = 1760zł IP: 151.59.18.* 22.02.11, 21:21 Gość portalu: hip napisał(a): > Pamiętajmy, że w polskie pensje są dwukrotnie wyższe. Ale pomijając podatek, d > uża część zarobków jest składka emerytalną i zdrowotną, która daje dostęp do us > ług medycznych wcale nie na najgorszym poziomie. W Chinach, nie ma emerytur. Niema emerytur etc. ale to co napisałeś to bzdury. Koszt utrzymania jest ponad 2x niższy większość mieszka w hotelach robotniczych (zponsoruje je pracodawca częściowo jak i stołówki) W Polsce robotnik który przyjedzie do np. LG w Wrocławiu zarobi 1400zł netto (mniej od Chińczyka nominalnie a uwzględniając siłę nabywcza? 2,5x mniej) Chińczyk odkłada 70% swojej pensji,Polak za to nie przeżyje od 1 do pierwszego, sam wynajem pokoju i media to 800zł 60% jego pensji w Wrocławiu (GZIE BILETY JEDZENIE I RESZTA?) Chińskiego robotnika stać aby odkładać na emeryturę , Polskiego robotnika nie stać na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: 4000 juanów = 1760zł IP: *.elk.mm.pl 23.02.11, 07:57 jasne. jedz do chin, ale juz! prada jest taka,z e tam nie ma emerytur i opieki zdrowotnej. tylko wsch wybrzeze sie bogaci, reszta biduje za miske ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Re: 4000 juanów = 1760zł IP: 222.128.41.* 23.02.11, 02:51 W CHinach obecnie sa skladki na sluzbe zdrowia!!! Nie wiem ile bo jako obcokrajowiec ich nie place, ale sa!!! Dodatkowo podatki wcale nie sa nizsze! Okolo 19% zalezy od tego ile zarabiasz... (jest kwota wolna od podatku, ale znowu inna dla obcokrajowcow wiec nie wiem dokladnie) Dodatkowo pamietajcie, ze placisz ZA WSZYSTKO!!! Lacznie z wizyta w szpitalu (Wspolplatnosc) szkola dla dzieciaka, duzymi oplatami za rejestracje auta itp. Jak wylecisz z roboty to nic nie masz.... Generalnie w Chinach dobrze sie zyje jak meiszkasz w duzym miescie i zarabiasz okolo 5 tys zl. Ponizej tego jest trudno.... Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Ważne, że Polska katolicka a polacy katolicy! 22.02.11, 22:30 to, że są białymi murzynami jest ok - przecież tak uczy chrześcijaństwo - bądź grzeczną i spolegliwą owieczką... w niebiesiech dostaniesz bóg zapłać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ważne, że Polska katolicka a polacy katolicy! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.02.11, 00:39 To do Chin dotarło już coś takiego jak urlop? W dupach im się poprzewracało. I bony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Ważne, że Polska katolicka a polacy katolicy! IP: 222.128.41.* 23.02.11, 02:55 Ej urlop byl od zawsze!!! Jest 8-11 dni wolnych w zaleznosci jak dlugo pracujesz. Uwierz, ze Chiny to nie tylko fabryki skarpetek. Poogladaj jak wygladaja duze miasta i zobaczysz, ze stolice prowincji, o ktorych nigdy nie slyszales!!! (np. prowincja Henan) maja wiecej wiezowcow niz cala Polska razem wzieta!!!! Ale oczywiscie towarzystwo ekologow i historykow sztuki dalej bedzie blokowac (5 rok) przebudowe szkieletora... Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak bo... 23.02.11, 01:41 Nieco ponad 200 mln aktywnych na rynku pracy? A ilu jest wszystkich? Reszta na rentach i chińskim Krusie? Toż to podatki w Chinach muszą być jakieś 150% wypłaty. Każdy miesiąc przepracowany zadłuża Chińczyka coraz bardziej. Zupełnie nie tak, jak w Polsce. Tu rząd zadłuża nasze dzieci i dlatego musimy je wywieźć z kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoja_stara Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak bo... IP: *.nyc.res.rr.com 23.02.11, 04:35 Bardzo mnie to cieszy bo Wal-Mart zbankrutuje. Podobnie stanie się z innymi supermarketami zamawiającymi produkty na chińskim rynku. Jeżeli chińczyk będzie zarabiać więcej to będzie więcej wydawał u siebie a jego podwyżka zostanie wliczona w cenę produktu na eksport. W tym samym czasie ograbione z pieniędzy społeczeństwa z których produkcja przemysłowa została przeniesiona do Azji nie będą w stanie kupować chińskich produktów co wymusi u handlarzy obniżkę cen. Likwidację nierentownych sklepów i z czasem otworzy rynek dla rodzimej produkcji i handlowej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Chińskie firmy walczą o pracowników. "Są jak bo... IP: 80.68.235.* 23.02.11, 07:23 To już jasne, skąd ta rewolucja w Afryce północnej!!! Tam jest teraz tania siła robocza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech Kapitalizm IP: 193.200.51.* 23.02.11, 08:02 tak się zawsze kończy "dziki" kapitalizm. Najpierw jest źle, później zjeżdżają się źli kapitaliści z całego świata, a później się okazuje, że pracownicy są "królami". Na przekór socjalistom. Odpowiedz Link Zgłoś