Dodaj do ulubionych

Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie za...

IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 15.03.11, 05:37
Szlak mnie trafia na postępowanie PTC Era w tym temacie. Jeszcze rozumiem postępowanie w telefonach na karty prepaidowe to już całkiem nie rozumiem takiego postepowania w stosunku do klientów korzystajacych z usług abonamentowych. Mając w abonamencie 200 minut jak zaznaczono w umowie do wszystkich sieci muszę jednak płacić za połączenia do Playa. Szkopuł polega na tym że dzwoniąc na podany numer np. w ogłoszeniu ja nie wiem czy dany numer jest w sieci Play czy w jakiejś innej sieci i dopiero gdy otrzymam rachunek dowiaduję się mając na koncie niewykorzystane minuty wydzwoniłem 15 zł nie zdając sobie z tego sprawy.Uważam ze są to działania nie uczciwe bo klient dowiaduje się po fakcie. Klient nie ma zadnego wpływu na to jaką sieć ktoś wybiera to po pierwsze, po drugie dzwoniąc z sieci Play w ramach przyznanych minut do innych sieci klient nie wnosi dodatkowych opłat. Wydaje się że w takim przypadku abonent powinien otrzymywać połowę opłaty jeżeli do do niego ktoś dzwoni z sieci Play. Byłaby to jakaś rekompensata dla klienta Ery. W ogóle to uważam że jest tu naruszana zasada konkurencyjności i powinien tym się zająć Urząd Antymonopolowy bo skoro między wszystkimi innymi sieciami mogę wykorzystywać minuty w ramach abonamentu to dlaczego mam placić wybierając połączenie do klienta sieci Play. To jest skandal i nie obchodzi mnie to kto tu jest winien. Winni takiej sytuacji powinni ponieść konsekwencje poniewąż to jest dyskryminacja.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie za... IP: *.internetia.net.pl 15.03.11, 07:25
      Nie zapominajmy, że w chwili, gdy te stawki powstały, MTR dla PLAY wynosił 58 gr!!
      • Gość: max Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie IP: *.internetia.net.pl 15.03.11, 11:02
        Tzn w jakiej chwili? Firmy aktualizuja swoje abonamenty co kilkanascie tygodni a nie co kilka lat.
        Odnosnie postu na gorze: w koncu ktos to raczył dostrzec! Brawo! Dokladnie temu nie zostaje w Erze, bo co mi po 300 minutach skoro sa one "do wszystkich sieci* ------*nie do Play". To jakas komedia, dlaczego nikt nie zapytal rzecznika PTC o to? To nie mozna bylo zrobic tak, ze połaczenie do Play pochłania 2x wiecej minut z darmowego pakietu? Skoro MTR jest 2x taki to by było chyba logiczne. Tylko, ze szukanie logiki i sprawiedliwosci w kartelu jest bezcelowe.
        • astrum-on-line Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie 15.03.11, 11:50
          2,5 roku temu miałam w Erze abonament około 200 minut do wszystkich sieci. DO WSZYSTKICH, WŁĄCZNIE Z PLAY. Pół roku temu dawali abonament do wszystkich z wyłączeniem Play. Teraz znowu dają z minutami do wszystkich, w tym Play.
          Obłęd.
          W dodatku, jeżeli potrzebuję gdzieś zadzwonić, to nie mogę się zastanawiać czy to Era czy Play, tylko dzwonię, Bardzo dużo ludzi ma numery przyznane w jednej sieci a obsługiwane przez inną (ja mam stary numer z Ery, obecnie w Play). Można to sprawdzić, ale przecież nie uzależnię dzwonienia do klientów od tego, w jakiej sieci mają telefon.
          Efekt jest taki, że całą rodziną przechodzimy na Play i chociaż sobie możemy między sobą pogadać ile chcemy.
          • Gość: bye Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 17:43
            O, to musiało się coś zmienić w ostatnim miesiącu. Chciałem odnowić umowę w Erze (taryfa Biznes) - dowiedziałem się że darmowe minuty w abonamencie nie obejmują operatora Play. No i pożegnałem się z Erą. Formalności już załatwione - od kwietnia będę już Play - a numer pozostaje stary. Chciwy traci dwa razy. Mam nadzieję że nie będzie problemów z Play.
            • Gość: F@LCON Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie IP: *.garwolin.vectranet.pl 15.03.11, 23:46
              Przestań się już tak podniecać tym Plejem, bo się posikasz.
              Niech Pleju zrówna MTR, to wtedy każdy będzie miał równe szanse!
              Tymczasem pobiera 2x więcej za każdą minutę połączenia do siebie.
              Wychodzi na to, że to klienci W3 muszą finansować klientów z Pleja.
              I kto tu jest chciwy, plejowa pacynko ?

Pleju w jednym naprawdę jest dobry: w marketingu szeptanym!
              Obsadzili swoimi ludźmi wszelkie możliwe fora i spamują wszystkich tym Plejem.
              Pleju to, Pleju tamto. Niedługo jak Pleju puści bąka, to podstawieni klakierzy będą pisać, "ach jaki piękny bąk, cóż za finezja, sama esencja, Plej znowu o krok przed konkurencją, Plej ponownie potwierdził, że wyznacza w Polsce standardy".
              • Gość: pi Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie IP: *.silesiamultimedia.com.pl 16.03.11, 03:22
                O stawce mtr nie decyduje operator czyli play a UKE.Ale to W3 decyduje czy ty kliencie zapłacisz 40gr z vatem czy 80 gr z vatem plus marżą operatora.Takie sieci jak ggair czy mbank mobile mają do playa tanio gga 29-49gr zależy od promocji a mbank mobile 19gr-27gr zależy od taryfy czyli można mieć tanio do playa i żyć.
              • Gość: inny myśliwiec Re: Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 12:23
                F@lcon, poczytaj trochę na temat zarabiania na MTR. Odpowiedź masz kilka postów niżej, chciwy to jest Twój operator, a Ty... jesteś po prostu głupi, bo mu na to pozwalasz, aby Cie doił. Przepraszam za szczerość i bezpośredniość, ale chodzi o to, że rękę masz już głęboko w nocniku i trzeba Cię wybudzić;)
      • Gość: Mirwisz Jesteście waleni przez jeleni z MTR IP: *.dsl.bell.ca 16.03.11, 04:17
        Najlepszym sposobem na wyrównanie cen detalicznych jest likwidacja asymetrii stawek MTR.
        Paniali, tawariszczi?

• Gość: Play Złodziejstwo A więc Play nadal kradnie moje pieniądze?! IP: *.formlessnetworking.net 16.03.11, 00:45
      A więc Play nadal kradnie moje pieniądze jak dzwonię do kogoś kto ma telefon w Play?!
      Dlaczego nie ma obiązkowego komunikatu że dzwonię do Play i od chwili połączenia każda sekunda będzie wymuszoną dotacją dla Play kosztem mojej kieszeni?
      Od czasu jak zaczęto swobodnie przenosić numery nigdy nie wiadomo do jakiej sieci się dzwoni i nieświadome naciąganie ludzi nie mających pojęcia że dzwonią do Play i minuty polecą im bardzo szybko z konta jest nieuczciwe!
      I tyle!
      Jak ktoś chce niech dzwoni ale brak informacji o kosztach jest zwykłym naciąganiem!
      • Gość: czytanie nie boli nie Play a twój operator je kradnie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 02:00
        Chyba niezbyt uważnie przeczytałeś artykuł. Na takich połączeniach przede wszystkim zarabia operator z którego dzwonisz, a nie Play. Trochę matematyki - jeśli MTR do Playa obecnie to 33 grosze, a stawka brana przykładowo przez Erę od swoich klientów to 80 groszy za minutę to kto bierze 47 groszy (80 - 33)? Dlaczego MTR spada, a połączenia do Playa nie? Jak sobie odpowiesz to stanie się jasne dlaczego nie ma takiego komunikatu. Po prostu Erze się nie opłaca, przynajmniej w opinii marketingowców Ery. Dlaczego tak piszę? Bo właśnie było to powód dlaczego ja przeszedłem do Playa. Taka strategia W3 była dobra może i na początku istnienia sieci Play, ale obecnie następuje już zjawisko kuli śniegowej. Kiedyś miałem chyba dwa numery użytkowników Playa w książce telefonicznej, obecnie to jest chyba 20% wszystkich wpisów w książce telefonicznej. Aby uchronić się przed takim negatywnym zjawiskiem, że dzwonię do kogoś a płacę więcej niż powinienem przeszedłem z Orange do Playa. Paradoksem tej sytuacji jest to, że polityka cenowa która w mniemaniu Orange powinna wstrzymać mnie przed przejściem do tego operatora stała się głównym powodem dlaczego tam przeszedłem. Nowego operatora sobie bardzo chwalę - właściwie to poza wyjątkowo słabowitym Biurem Obsługi Klienta nie mam najmniejszych zastrzeżeń.
        • Gość: Mirwisz Kto to jest ten Play? IP: *.dsl.bell.ca 16.03.11, 04:22
          Era to Deutsche Telekom
          Plus to Vodafone i firmy skarbu państwa
          Orange to pomarańcze ... ale Play?

Let's the Music Play ... Barry White www.youtube.com/watch?v=V6NVnKFyY24

• Gość: luk Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie za... IP: *.net.pl 16.03.11, 16:47
      @Play Złodziejstwo, no to jeżeli jesteś nieszczęśliwy “w Play” to przejdź do innego operatora, rozważając o tym, pamiętaj że nie tylko stawki grają rolę, w jakiej sieci masz najwięcej znajomych? Do kogo najczęściej dzwonisz? Czy chcesz wziąć aparat u operatora? Czy chcesz go też ubezpieczyć?
    • Gość: jerzyk12 Drożej z Ery, Orange czy Plusa do Playa? Nie za... IP: *.acn.waw.pl 05.06.11, 09:48
      Od początku powstania Ery jestem z tym operatorem.Technicznie w porządku ale pod innymi względami do bani.Nie bardzo rozumiem atak na Play.To Era nas okrada na połączeniach z Play.Rachunek jest prosty: Play bierze 33 grosze a Era 47. I za to płacimy my,abonenci a oni liczą kasę.A te perfidne tłumaczenia że to wina Play to chwyt poniżej pasa.Jestem w Erze 16 lat i nigdy nie zaznałem z tego powodu jakiejś ulgi czy zniżki na telefon.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka