Gość: malkotent-epikur IP: 193.106.84.* 15.04.11, 18:05 w Maroko pyszna kawa po 2 zlote.... We Wloszech takie ceny jak w polskich kawiarniach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiki Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: *.aster.pl 15.04.11, 18:06 Teraz już wiecie skąd się bierze inflacja ? Tak właśnie - z 500% marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRom Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 18:10 Marża jest stosunkiem zysku do ceny sprzedaży więc nie może przekroczyć 99,9(999)%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.elk.mm.pl 15.04.11, 18:19 narzut, potocznie marża. Pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlag_mnie_trafi Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.beskidmedia.pl 15.04.11, 18:39 narzut a marza to dwa calkowicie rozne pojecia. wypadaloby o tym wiedziec przynajmniej komus, kto jak autor zabiera sie za pisanie artykulow ekonomicznych Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 ech... 15.04.11, 18:51 A jak się kogoś poprawia zarzucając brak wiedzy - tym bardziej należałoby sprawdzić... "Występują dwa sposoby procentowego określania marży zależnie od tego czy wylicza się ją w odniesieniu do ceny sprzedaży czy do kosztu sprzedawanego towaru – odpowiednio określa się ją jako marżę „w stu” lub marżę „od sta”." www.findict.pl/slownik/marza Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 18:51 Narzut to nie marża i potoczne interpretacje domorosłych królów biznesu nie mają nic do tego. To dwa zupełnie inne pojęcia, które nie są i nie mogą być stosowane zamiennie. O ile człek taki jak Ty nie musi tego wiedzieć to ktoś pokroju pytanego "eksperta" zdecydowanie powinien. Pan Jan Dominowski błysnął, nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 18:53 chyba najgorsi są komentujący, którzy wiedzą trochę, a wydaje im się, że wszystkie rozumy pozjadali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Kaftan Prawdziwne Króle BYznesa.. IP: *.3.199.109.static.rdi.pl 16.04.11, 10:22 wypracowują ZYSK, niekoniecznie bawiąc sie w dywagacje retoryczne o marży i narzutach tapczanowych :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehhhh Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: *.elk.mm.pl 15.04.11, 18:14 o dawna się frasowałem: dlaczego mam płacić za kawę 3-5zł, skoro koszt produkcji tego produktu wynosi 20 gr, a ja sam potrafię sobie ten produkt wytworzyć :) Dlaczego w Stanach kawa kosztuje od 1,50zł (50c-1$) przy zarobkach przynajmniej 6000zł? Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 20:29 Gdzie widziałeś w USA kawę za $0,5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek z Florydy Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.hsd1.fl.comcast.net 15.04.11, 23:32 Na stacjach benzynowych takie ceny się zdarzają. W Starbucksie mała kawa $1,50. Czyli 1,50 zł w przeliczeniu na polskie zarobki. Nie wspomne juz o różnicach w McDonaldzie - hamburger kosztuje u mnie 85 centów czyli 2,33 zł po kursie 1:2,75, w Polsce 3 zł. No ale głosujcie dalej na pseudoliberałów z Peło, wierząc, że to słuszna droga rozwoju :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 23:35 No w Stanach to raczej ludowcy czy socjaliści nie rządzą. Jak się chcesz wypowiadać o sprawach ciebie nie dotyczących, to popatrz na swoje podwórko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 10:27 Czesc! Mam na imie Joasia i codziennie kupuje pyszna kawunię w Starbuksie gdzie mogę ją wypić lecząc jednocześnie kompleksy na fejsubuniu, którego odpalam na moim wspaniałym macku :) To nic, że płacam na kawie 500 razy, bo ja lubię być głęboko penetrowana przez rodaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: austyjak Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 10:06 > o dawna się frasowałem: dlaczego mam płacić za kawę 3-5zł, skoro koszt produkcj > i tego produktu wynosi 20 gr, to proste: koszt produkcji może i wynosi 20gr ale kawiarnia ponosi koszty stałe a ich udział w cenie zależy od tego ilu klientów kupi kawę, jak mało bo nie ma kultury picia kawy w kawiarniach to oczywiście więcej kosztów stałych przypada na jedną kawę > a ja sam potrafię sobie ten produkt wytworzyć :) kawę możesz sobie sam wytworzyć ale w kawiarni płacisz głownie za obsługę (przynosi kelnerka, miłe otoczenie itd.). Przecież to tak samo jak z restauracjami i innymi usługami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 16.04.11, 12:30 Tylko mi wytłumacz, dlaczego w Polsce za tę obsługę i miłą atmosferę każą nam płacić tak dużo? Czy Austriacy też mają 500% narzuty w gastronomii? O ile się orientuję, trudno w Austrii jest zjeść obiad w restauracji w czasie weekendu bez wcześniejszej rezerwacji. Z tego wynika, ze w Polsce w gstronomii zarabia się tyle samo co w Austrii, ale wkłada się w to mniej pracy. I właśnie dlatego jesteśmy krajem III świata w środku Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 18:22 ...i myli podstawowe pojęcia, czyli marża i narzut. Marża nie może przekroczyć 100%. To o czym pisze to narzut. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 15.04.11, 18:54 ...i żeś się popisał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 19:01 To policz mi marżę tak by przekroczyla 100%. Jak ci się to uda to osobiście cię do Nagrody Nobla zgłoszę. Dla ułatwienia wzrór ci podam: Marża = ((cena sprzedaży - cena zakupu)/cena sprzedaży) x 100% Powodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 15.04.11, 19:11 Serio mnie zgłosisz? Dzięki! To teraz uważaj: cena zakupu=1zł, cena sprzedaży=6zł. No i popraw swój wzór, bo liczymy marżę "od sta" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 19:12 No i masz 500% NARZUTU Marża wynosi (6-1)/6 -> 83% Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 15.04.11, 19:20 Piszesz o marży "w stu", a przecież miałeś wcześniej wyjaśnione, że chodzi o tą "od sta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buju Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.04.11, 20:24 Tomo MA RACJE ...a potem durne spoleczenstwo powtarza za redaktorkami i mamy hymn polski ze słowem "póki" zamiast kiedy... bp przecież skad sie to bieze? Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 15.04.11, 20:32 Jak ma, skoro nie ma? Poczytaj trochę - np. pod linkiem podanym przy "ech..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 10:30 "Sales margin" nie ma prawa przekroczyć 100% choćbyście nie wiem jak liczyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 21:59 marter7 napisał: Serio mnie zgłosisz? Dzięki! To teraz uważaj: cena zakupu=1zł, cena sprzedaży=6zł. No i popraw swój wzór, bo liczymy marżę "od sta" ;) Przy tym zadaniu marża wynosi 83,33%. Proszę podaj mi jakiś przykład, w którym marża wyniesie ponad 100%. Podaj wzór na policzenie takowej i policz to. Kretyn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 22:03 Aha, jeszcze jedno zadanko. Przyjmijmy, że coś kosztuje cię 80 jednostek. Dolicz sobie do tego 20% marży liczonej twoją metodą i "udziel" 20% rabatu. Zobaczysz ile ci wyjdzie. Raczej nie 80 jak się spodziewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 16.04.11, 00:41 To teraz objaśnij proszę, co ma rabat do marży... I naprawdę nie powinieneś sądzić innych swoją miarą - z tego, że nie znasz (i nie chcesz poznać) różnicy między dwiema definicjami marży (a oprócz nich jest jeszcze kilka) nie oznacza, że inni mają problemy z rachunkami na poziomie podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 16.04.11, 00:20 Dzięki za miłe słowo. Dostałeś przykład, wcześnie wyjaśnienie i link... czy to naprawdę jest aż tak trudne??? A tak a propos niczego: mój pięcioletni bratanek miał ostatnio problem z pojęciem, że niektóre słowa mogą mieć więcej niż jedno znaczenie - chyba powinienem być dla niego bardziej wyrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: 213.192.80.* 15.04.11, 19:21 Ujemna cena zakupu ? Mozna sobie wyobrazic sytuacje, gdy ktos doplaca nam, bysmy zabrali od jakis towar (np. odpady), a my je sprzedajemy (np. po przetworzeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 22:13 Gość portalu: arturkosmal napisał(a): Ujemna cena zakupu ? Mozna sobie wyobrazic sytuacje, gdy ktos doplaca nam, bysmy zabrali od jakis towar (np. odpady), a my je sprzedajemy (np. po przetworzeniu). To przetworzenie zawsze pociąga za sobą koszt. I nic ci wtedy po tym, że ktoś ci dopłacił żebyś ten towar odebrał. Nie bierz się chłopie za prowadzenie biznesu. NIGDY W ŻYCIU! Dla twojego własnego dobra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: 213.192.80.* 16.04.11, 04:08 Nawet jesli - koszt przetworzenia moze byc mniejszy niz "cena zakupu". Po podstawieniu do wzoru - marza ponad 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Są również inne padoksy 16.04.11, 08:13 Np. sprawność kotłów kondensacyjnych na poziomie ponad 100%. Fizycznie jest to niemożliwe ale wszystko zależy od zdefiniowania pojęcia. W czasach prostych kotłów kiedy odzysk ciepła skraplania nie był nawet w orbicie zainteresowania inżynierów opracowano pewną definicję sprawności kotła, którą następnie posługiwano się dziesiątki lat. Po wdrożeniu techniki kondensacyjnej okazało się , że w porównaniu ze sprawnością zwykłych kotłów sprawność kondensacyjnych przekracza 100%. I trzeba teraz wybierać czy utrzymywać pewnego rodzaju fikcję aby było łatwiej porównywać różne rodzaje urządzeń, czy też zmieniać definicje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: 213.192.66.* 15.04.11, 19:47 trochę wyobraźni: Cena sprzedaży: 100 zł Cena zakupu: -20 zł ( Ktoś mi dał 20 zł żebym przyjął towar) i teraz uwaga marża%=(100 - (-20))/100=120% Proszę nigdzie mnie nie zgałszaj ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: *.merinet.pl 15.04.11, 22:06 Piszemy o realnej ekonomii, a nie takiej dla osób z Giertychowską maturą... Odpowiedz Link Zgłoś
wolekkxxx666 Re: TOMO ale trafileś na półgłówków 16.04.11, 03:17 Gość portalu: Tomo napisał(a): > Piszemy o realnej ekonomii, a nie takiej dla osób z Giertychowską maturą... Przy zakupie -20 i sprzedaży 100, marża i tak wyniesie 100%. co za połgłówki. HAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: TOMO ale trafileś na półgłówków IP: 213.192.80.* 16.04.11, 04:11 Podstaw sobie jeszcze raz do wzoru i policz. Ktos Ci powiedzial, ze marza nie moze wyniesc ponad 100% i teraz wyniki naginasz by sie zgadzaly z zaslyszanym dogmatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... IP: 213.192.80.* 16.04.11, 04:09 Z ktorym prawem ekonomii jest to sprzeczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolekkxxx666 Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 16.04.11, 03:11 popieram. marża max 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Piszący artykuł jest półgłówkiem... 16.04.11, 08:45 To co piszą, znawcy od zarządzania i marketingu, to jest rentowność ze sprzedaży i ona faktycznie nigdy nie przekroczy 1. Np. sprzedaje kawę za 5 zł, zarabiam 4 zł to rentowność wyniesie 80 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcozio rynek rynkiem, IP: *.limes.com.pl 15.04.11, 18:22 ale za kawe w coffe heaven to ja dziekuje, niesmaczna,,poza tym ile realnie osob chodzi do kawiarni ? a bedzie coraz mniej.,.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enjoy Re: rynek rynkiem, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.11, 18:52 Ceny kawy beda u nas nienormalnie wysokie bo właściciele kawiarni muszą z czegoś płacić horrendalne czynsze. Takie rzeczy to tylko u nas, koszmarne rozbieżności między zarobkami, cenami, czynszami i paliwami. A premier dzielnie uprawia od 4 lat PR, a jak trzeba reagować to ciągle słyszymy "zrobiłem wszystko co można było zrobić". Kiedy skończy sie ta PATOLOGIA?! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 jaki premier?? 15.04.11, 20:27 Gość portalu: enjoy napisał(a): > Ceny kawy beda u nas nienormalnie wysokie bo właściciele kawiarni muszą z czego > ś płacić horrendalne czynsze. Takie rzeczy to tylko u nas, koszmarne rozbieżnoś > ci między zarobkami, cenami, czynszami i paliwami. A premier dzielnie uprawia o > d 4 lat PR, a jak trzeba reagować to ciągle słyszymy "zrobiłem wszystko co możn > a było zrobić". Kiedy skończy sie ta PATOLOGIA?! jak to - u nas? w miemcach jest premier?? a nawet gdyby był, to co mógłby zrobić gwoli obniżenia czynszów? - she's got everything she needs, she's an artist, she don't look back Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: rynek rynkiem, 15.04.11, 23:42 Jasne mcozio. Do sieciówek na kawę to przy elementarnym wyczuciu smaku z własnej woli nie chodzi. To jakby się w stołówce spodziewać wykwintnego obiadu. Przeżyć się da, ale przyjemność żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.11, 19:20 BARCELONA - kawa +rogalik - 1,7 euro płaciłem z zeszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.teoc.pl 15.04.11, 22:12 We Włoszech zapłaciłam 1,5 euro za kawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bavarian Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.pool.mediaWays.net 16.04.11, 05:08 We Wloszech? To za ogolnie. W Portofino, espresso w barze przy wodzie 5 Eur. W Barii na dworcu 0,80 Eur. Odpowiedz Link Zgłoś
evaherzigova Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 16.04.11, 14:10 W Rzymie kawa w barze kosztuje zwykle około 0,80E, również w centrum. Nie spotkałam jeszcze baru, gdzie zapłaciłabym powyżej 1E. Za kawę z rogalikiem płacę zazwyczaj 1,50E. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.dlugosz Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 16.04.11, 00:34 Gość portalu: jaro napisał(a): > BARCELONA - kawa +rogalik - 1,7 euro płaciłem z zeszłym tygodniu a we Wrocławiu na rynku już az 7 -9 zł byś się smacznej kawy napił :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuu Gdzie na rynku we wrocławiu ?? IP: 31.63.208.* 16.04.11, 11:41 Gdzie na rynku we Wrocławiu robią tą smaczną kawę za 7 - 9 pln ? Najpierw to może by ktoś tych domorosłych "baristów" z wrocławskiego rynku nauczył sposobu parzenia porządnego espresso. Porządnej kawy to się można nawet na stacji benzynowej napić (Włochy) co u nas jest nieosiągalne nawet w niektórych "renomowanych" kawiarniach. Tyle w temacie :( Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... 15.04.11, 19:52 Pomijając kwestię definicji marży, pragnę przypomnieć, że w Polsce prawdziwych kawiarni prawie nie uświadczysz. Albo są to cukiernie z możliwością wypicia kawy czyli słodkości plus kawa albo sieci serwujące napój kawopodobny czyli Heaven Coffee itp. Prawdziwe kawiarnie to lokale, gdzie oprócz kawy podawano alkohole, zwyczajne potrawy, czytało się gazety, książki, grało w bilard czy w karty. Do tego lokale były duże, przeszklone. To były kaffenhausy tzw. lwowskie. A teraz mamy lokale w stylu warszawskim (od lat 20. XX wieku), przesłodzone do cna, malutkie, gdzie liczy się wystrój. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 19:58 No ale takich (może bez bilardu i kart) jest przecież sporo... a że klienci czego innego oczekują - to także znak czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.play-internet.pl 15.04.11, 20:10 Może nie używać słów marza/ narzut/ zysk a dosadniej zdzierstwo ? Omijam szerokim łukiem wszelkie lokale , chyba z wyjatkiem sytuacji gdy jestem w podróży i nie mam innego wyjscia . A sporo jeleni przepłaca , choć nie musi , dla szpanu lub z bezmyslności . Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 20:30 A bo chciwość to główna cecha naszych przedsiębiorców - znajomy Amerykanin chciał założyć tu spółkę i nie mógł się nadziwić, że każdy kandydat na wspólnika proponował narzut od 5-10 razy większy niż on miał w swojej firmie w Stanach. Początkowo próbował przekonywać, mówiąc o etyce, przywiązaniu klienta, większym obrocie, ale w końcu poddał się i zrezygnował. A mi po rocznym pobycie w Portugalii najbardziej brakowało właśnie kawy - kupowanej tam po 50-60 centów z obsługą przy stoliku - tam się nie opłacało robić kawy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 22:31 @marter7: Takie czasy, ale cytując klasyka - "nie nazywajmy szamba perfumerią" ;-). Klientów się nauczyło oczekiwać byle czego. We Włoszech jest pełno kawiarni, gdzie napijesz się kawy (espresso) za cenę do 1 euro. U nas brak takowych, mimo że wielu ludzi chce się napić prawdziwej kawy w europejskiej cenie (do 1 euro). Za lurę się żąda od 2 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drumla Re: Nie uświadczysz.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 00:17 Prawdziwych kawiarni nie uświadczysz bo te 500% "marży" czyli narzutu nie wystarczy na utrzymanie prawdziwej kawiarni w dużym mieście. Musi być masówka, nie da rady przy takich czynszach. Policz sobie ile musisz sprzedać kaw aby zapłacić za lokal min. 7tys./miesięcznie (Warszawa, lokal ok. 50m2 na Śródmieściu) do tego prąd (wcale nie mało, ekspres musi być włączony nonstop) + bieżące wydatki i coś żeby zostało w kieszeni... masakra / albo robisz masówkę albo stajesz się byłbym właścicielem kawiarni z klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Jeśli dobra kawa to napewno nie w przybytkach typu IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.11, 20:08 coffeeheaven, czy inne starbucksy. Po pierwsze to co tam serwują to są jedynie napoje kawowe. Jak w ogóle można akceptować serwowanie kawy w papierowym kubku o pojemności 0,5 litra! No, ale oczywiście trzeba być jak amerykanie - aby dużo było i koniecznie take away. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix-er Re: Jeśli dobra kawa to napewno nie w ? IP: 173.233.207.* 15.04.11, 20:15 W kazdym "Starbucks" (przynajmniej w USA i w Kanadzie) mozesz zamowic sobie kawe "espresso" w malej (nazwijmy to "normalnej") filizance. Wcale nie musisz zamawiac kawy nalewanej "z baniaka" i do tego w pol-litrowym kubku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morski Rozwijać? Raczej zwijać, ludzi nie stać IP: *.bialystok.vectranet.pl 15.04.11, 20:21 na podstawowe artykuły. Myślą że pójdzie do kawiarni by napić się filiżanki kawy za 5 zł? Woli za to przygotować śniadanie rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Rozwijać? Raczej zwijać, ludzi nie stać 15.04.11, 20:30 kawa w kawiarni jest podstawowym artykułem. przynajmniej w mojej części świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Marża, czy narzut?!?! IP: *.aster.pl 15.04.11, 23:35 NARZUT. Marza zawsze jest nizsza niz 100%. Jak mozna robic takie podstawowe merytoryczne bledy w niby biznesowym artykule! Zenada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Marża, czy narzut?!?! IP: *.lodz.mm.pl 16.04.11, 08:31 Marża zawsze oznacza ile w cenie srzedaży jest zysku, pojęcie marży od sta jest bezsensowne i wprowadzone przez ignoranta, który nie wie, że jest na to inne pojęcie czyli narzut. Marżę można wyrażać nie tylko procentowo (nie więcej niż 100%) ale także wartościowo (np. przy cenie zakupu 20 i cenie sprzedaży 100 marza procentowa wynosi 80%, a wartościowa 80). Sytuacja, kiedy ktoś dopłaca za zakup towaru, jak podawał ktoś wcześniej nie zmienia faktu, że marża wynosi 100%, dopłata jest po prostu inną usługą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Marża, czy narzut?!?! IP: *.toya.net.pl 16.04.11, 03:10 O co ten hałas czy nazwiemy to marżą czy narzutem? W ostatecznym rozrachunku zarobimy tyle samo (oczywiście zarobimy przed odjęciem kosztów, podatków itp). Poza tym nie zarabiasz procentów, zarabiasz złotówki, i w ostatecznie liczy się to ile złotówek na tej kawie zarobisz. A czy nazwiemy to marżą czy narzutem... nie ma znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
heine-ken Re: Marża, czy narzut?!?! 16.04.11, 10:51 Owszem, ma znaczenie. Dziennikarz to z definicji ignorant, co nie znaczy, że nie mamy prawa do krytyki takiego stanu rzeczy. Marża i narzut mają swoje definicje. O ile w tym przypadku wiadomo, że chodzi o narzut, to w przypadku wartości dwucyfrowych mylenie marży z narzutem jest równoznaczne z wprowadzaniem w błąd. Na to nie pozwalają sobie poważni ludzie czy ludzie obracający poważnymi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodziak Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: 31.63.247.* 15.04.11, 20:38 a mimo to wiele kawiarń pada, bo nie chodzi o marże tylko na samej kawie ale ile kosztuje utrzy,anie jednego stolika, jesli zajmuje średnio 3m2(bo trzeba liczyć również zplecze) to koszt 3x100zł+vat to prawie 400 zł + media i pracownicy i inne i tak to jest minimum 700zł-1000zł jesli stolik obsłuży 20 klientów x 30 dni to już mamy 1,5zł na kawe czyli więcej niz kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fender Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: 77.252.99.* 16.04.11, 08:36 Do tego dolicz ekspres do kawy od 6 do 18 tys złotych albo dzierżawa od firmy kawowej ale tu musisz sie wyrabiać z normami i wciskają ci inne mniej chodliwe produkty które musisz kupić a nie na pewno sprzedasz. Dziesiątki kosztów ubocznych takich jak ZAIKS, STOART, ZPAV razem ponad 400 zł/mc, Opłaty za pozwolenie na sprzedaz alkoholu- kilka tysięcy rocznie, ubezpieczenia lokalu, naprawy zniszczonych przez gości sprzetów, koszty skradzionych kufli, pokali, filizanek i innych elementów wyposażenia, koszty parkowania w centrum-kilkaset zł miesiecznie, koszt wyposażenia lokalu to kilkaset tysięcy złotych itd.itp. Jak inwestycja w lokal ci sie zwróci w 3 lata to możesz sie cieszyć a jak wychodzisz na czysto po odliczeniu kosztów i podatków i amortyzacji od 4-8 tys miesięcznie to jesteś szczęśliwy a koszty stale rosną (paliwo, energia, woda, smieci, płace, czynsze) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita2003 Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... 15.04.11, 20:44 w Polsce chodzenie na kawe to luksus bo kogo stac na codzienne wyprawy ze znajomymi by porozmawiac i sie zrelaksowac? a na zachodzie to normalna rzecz i bez wyrzeczen nawet codziennie,a przy tym ceny w Polsce te same albo drozej a zarobki ja na wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin kawa to luksus? IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 00:12 5zł to luksus? no bez przesady a pójście ze znajomymi na piwo po 6zł to juz nie jest luksus? po prostu w tym kraju jeszcze nie ma takiej tradycji picia kawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.paradowski.pl 16.04.11, 06:48 kawa to napój szatana podnosi ciśnienie i powoduje wrzody na żołądku Odpowiedz Link Zgłoś
syn.ksiedza.proboszcza Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw 15.04.11, 21:42 "Kawiarnie niezagrożone. Marża na filiżance kawy to 500%" Coraz lepiej na tym portalu, coraz lepiej. Gratuluję redaktorom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.merinet.pl 15.04.11, 22:09 Redaktorom???? Przecież gazeta od dawna zatrudnia kretynów z Giertychowską maturą za 1/5 rynkowej stawki. A potem takie kwiatki, w których "dziennikarz" ekonomiczny nie odróżnia marży od narzutu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo PL: Gowno nie kawa IP: *.dclient.hispeed.ch 16.04.11, 01:33 Pije to g....o w PL swiadomie, bo zaden z expresow nie osiaga 10 bar. Na szczescie wpadam tam (PL) na krotko ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bavarian Re: PL: Gowno nie kawa IP: *.pool.mediaWays.net 16.04.11, 05:11 Rozumiem Cie Lolo, a najgorsze sa sytuacje gdy widze swietne maszyny, a panienka potrafi wyprodukowac spalona lure. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panisko Ja chodze tylko do Starbaksa IP: 212.160.172.* 16.04.11, 02:24 bo jestem młody i bogaty i stać mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesscar Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... 16.04.11, 02:27 jestem bezrobotny i wyalienowany spolecznie, kawe zaparzam i pije w domu jak mam chec, wiem co kupuje i jak zaparzam, nikt mi do kawy oprocz mnie nie napluje, marzy 500% nie place - omijam posrednikow, dlatego kawe mam po kosztach, no i umiem dobra kawe kupic i umiem zaparzyc, ale jak konsumentow stac to niech "kawiarniuja" na calego, Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Ja też jestem bezrobotny... 16.04.11, 03:04 ale kawiarniuję się dzieki kredytom :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bavarian Re: Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozw IP: *.pool.mediaWays.net 16.04.11, 04:59 Poza tym, w Italii jest kawa, a w Polsce 99% nie wie w ogole jak kawa ma wygladac i smakowac. O espresso wiedza zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary.gniewny Gdzie problem? Kawiarnie znaczy sieciówki IP: *.krawarkon.pl 16.04.11, 07:57 są non stop pełne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Zaloguj się Countryside coffee coraz popularniejsze IP: *.play-internet.pl 16.04.11, 08:45 rozszerza się moda na spożywanie kawy na łonie natury, czyli na ławkach w Parku, na kocu za miastem, na ściętych balach w lesie itp. Oczywiście serwowana tam kawa jest najlepsza na świecie bo z termosu z plecaczka. Wiadomo że nikt tam nie napluł nie dodał żadnych drobiazgów i jakiej firmy jest sama kawa. Jedyne co jeszcze potrzebne do szczęścia to dobre towarzystwo i fajna muzyka, ale to da się załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Countryside coffee coraz popularniejsze 17.04.11, 01:20 Mnie te nowomodne bzdety nie przekonują, na łonie natury wolę inne napoje, niekoniecznie z termosu (chyba, że wypełnionego lodem, to się przyda)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojak Ludzie na chleb nie mają a będą po kawiarniach IP: *.bialystok.vectranet.pl 16.04.11, 10:50 chodzić? Wolne żarty. Tego typu niepotrzebne przybytki będą padać jak muchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 154toni Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: *.140.112-78.rev.gaoland.net 16.04.11, 11:40 Rzeczywiscie Kawa w kawiarniach krakowskich zwlaszcza tych na RYNKU jest bardzo droga. Ceny czasem sa wyzsze niz na zachodzie np: W NICEI nad morzem gdzie przyjezdzaja bogaci turysci z calej EUROPY; A moze wartoloby troche zbojkotowac te krakowskie kawiarnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Rynek kawiarni w Polsce wciąż będzie się rozwij... IP: 62.244.139.* 16.04.11, 11:54 proponuje 1000% marzy, i to jest to, to Jest Polska k**** własnie Odpowiedz Link Zgłoś