Dodaj do ulubionych

Mamy kampanię czarnego łupkowego PR

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 12:03
obejrzyj babo GasLand 2010, potem wypisuj pierdoły
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.paradowski.pl 18.05.11, 14:18
      jak wam towarzyszu tęskno do czystej wody to wyemigrujcie do Rassiji ( po zapłaceniu zaległej dziesięciny)
      nikt was w Katolickiej Polsce na siłę nie trzyma
      • Gość: zenek Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.szczecin.mm.pl 18.05.11, 14:31
        jak wam tęskno do Gaslandu to wyemigrujcie towarzyszu w tamte strony
        nikt was w Polsce nie trzyma
      • Gość: Bubu Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: 151.193.120.* 18.05.11, 14:34
        Tow Aron,
        Nam tu w Polszcze tęskno do czystej wody, którą da się pić. Tego, kto czystej wody się domaga nie wysyłaj do Rosji, bo i dlaczego? Czy oprócz 'won do Rassiji' masz jeszcze cokolwiek do powiedzenia?

Ten artykuł jest pisany marketingową nowomową, roi się aż w nim od zmiękczających zwrotów i stwierdzeń 'naokólnych', ma on pozytywnie nastawiać czytelnika do sprawy wydobycia tzw. gazu łupkowego w Polsce, jednocześnie ma ukrywać to, co ukryć trzeba - a mianowicie to, że

WYDOBYCIE GAZU ŁUPKOWEGO WIĄŻE SIĘ Z WYSOKIM RYZYKIEM SKAŻENIA ZIEMI I WÓD GŁĘBINOWYCH I GRUNTOWYCH. Ryzyka tak wysokiego, że graniczącego z pewnością.

Oczywiście można dyskutować, że w takich to a takich okolicznościach przyrodniczych to jest bardziej a w takich to i innych okolicznościach to jest mniej prawdopodobne, jednak jeśli do takiego skażenia dojdzie - winnych oczywiście nie będzie. Kasa i tak wiadomo gdzie powędruje, a tzw. 'zwykli ludzie' (czyli ja i Ty) zostaną jak zwykle z siusiakiem w ręce, ja więc bym się do tego pomysłu aż tak nie (nomen-omen) palił.

Przypadki ze świata pokazują, że w wielu wypadkach eksploatacja gazu łupkowego na skalę przemysłową kończy się katastrofą ekologiczną (Pennsylwania), za którą oczywiście nie ma kogo pociągnąć do odpowiedzialności, zresztą co komu po odpowiedzialności, gdy zupa już rozlana i na danych obszarach wszystko zatrute..

A FRANCUZI ZAKAZALI W 100% WIERCEŃ POSZUKIWAWCZYCH I EKSPLOATACJI GAZU ŁUPKOWEGO PRZY POMOCY WTŁACZANIA DO OTWORU WODY Z PIASKIEM I POŁOWĄ TABLICY MENDELEJEWA. Kto mi wytłumaczy, dlaczego to zrobili? No?
        • arche556 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 18.05.11, 15:20
          Może dlatego, że Francuzi zawsze byli na usługach Rosji. Wydobycie gazu łupkowego w Polsce na pewno jest nie na rękę naszym sąsiadom i na pewno za tym stoi potężne lobby gazowe. Co do skażenia środowiska nie chcę się wypowiadać - nie znam tematu.
          • Gość: Bubu Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: 151.193.120.* 19.05.11, 09:15
            > Może dlatego, że Francuzi zawsze byli na usługach Rosji. Wydobycie gazu łupkowe
            > go w Polsce na pewno jest nie na rękę naszym sąsiadom i na pewno za tym stoi po
            > tężne lobby gazowe. Co do skażenia środowiska nie chcę się wypowiadać - nie zna
            > m tematu.

Hm... na usługach? Ryzykowne. Owszem, mają dla nich odwieczną irracjonalną dość sympatię - wynikającą w/g mojej wiedzy z tego, że żyją dość daleko od siebie i jedni dla drugich stanowią swoistą tęsknotę - Francja dla Rosjan to paryski szyk i centrum 'Europy' a Rosja dla Francuzów to wolność, przestrzeń i nieokreślona dość opinia ludzi 'bardziej ludzkich' - honorowych oficerów i prostych ludzi, takich 'do rany przyłóż' - wszystko oczywiście stereotypy ale na czym mają się opierać, skoro prawdziwej twarzy państwa rosyjskiego nie znają? Ale czy dlatego (dla tej sympatii) Francuzi są na usługach Rosjan? Wystarczy moim zdaniem powiedzieć, że Rosjanom nie wchodzą w drogę. A korupcja przez Rosjan różnych urzędników (w tym francuskiego pochodzenia) to zbyt mało by powiedzieć, że jedni drugim służą. To raczej do nas bardziej to pasuje.
            • Gość: nkab Ale rzeczywiście artykuł czyta się... IP: *.toya.net.pl 19.05.11, 10:50
              jak "Głos Robotniczy" w nowym wydaniu.
              Co może trochę niepokoić.

Andrzej.
        • zdzisiek66 i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 10:12
          Z jednej strony mamy lobby amerykańskich koncernów, twierdzące że wydobycie gazu łupkowego jest cacy.
          Z drugiej - lobby Gazpromu, które, jak widzę, ma na swoich usługach (trudno powiedzieć, dla zysku czy z głupoty) sporo internautów.
          I jak tak obserwuję obustronne manipulacje, to bardziej chamskie i bezczelne jest lobby rosyjskie.
          Oto mamy piękny przykład Bubu, który nam krzyczy, ze
          WYDOBYCIE GAZU ŁUPKOWEGO WIĄŻE SIĘ Z WYSOKIM RYZYKIEM SKAŻENIA ZIEMI I WÓD GŁĘBINOWYCH I GRUNTOWYCH. Ryzyka tak wysokiego, że graniczącego z pewnością.
          Tak się z ciekawości zapytam, skąd ta prawda objawiona, wykrzykiwana z taką pewnością?
          Krzak gorejący ją przekazał, czy nadzorujący oficer FSB? A może wystarczyło obejrzeć film propagandowy, upozowany na dokumentalny? Jest jakiekolwiek rzetelna, naukowa praca dotycząca tego tematu?
          • mali_kali Re: i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 10:21
            Nie krzak gorejacy, lecz naukowcy z Duke University
            Tlumaczenie polskie
            Strona Duke University

Ten uniwersytet jest uznawany za dosyc prestizowy w USA i cieszy sie dobra renoma. Jezeli podejrzewasz, ze i tam sa oficerowie FSB, to chyba nic nie bedzie w stanie Cie przekonac.
            • zdzisiek66 Re: i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 10:37
              FSB jest wszędzie ;)
              A poważnie, właśnie o to mi chodziło. Fajnie byłoby rozmawiać o faktach i rzeczywistych zagrożeniach, zbadanych przez naukowców (najlepiej więcej, niż jednego, ale od czegoś trzeba zacząć). I porównywać je z zagrożeniami wydobywania, obróbki, transportu i użycia innych źródeł energii.
              Tymczasem mamy z jednej strony głupkowaty hurraoptymizm "przyjadą Amerykanie i zrobią nam eldorado", a z drugiej histeryczny bełkot "przyjadą Amerykanie, wszystko zatrują i puszczą nas w skarpetkach, a na koniec zbombardują i zamkną w Guantanamo".
              BTW, zwróciłeś uwagę na ostatnie zdanie artykułu?
              Prof. Jackson podkreśla, że w próbkach wody pitnej nie znaleziono chemikaliów użytych do wydobycia gazu, mimo użycia milionów litrów wody do tego celu.
              • mali_kali Re: i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 12:33
                > BTW, zwróciłeś uwagę na ostatnie zdanie artykułu?

Ja zwrocilem uwage. Ale uwazam, ze stezenie metanu jest dosyc wysokie. Wywolanie plomienia na koncu kranu nie stanowi problema. Chcesz miec plomien na kranie w lazience lub kuchni?

Inna rzecz, ze nie wiadomo jak tak wysokie stezenie metanu w wodzie moze miec wplyw na czlowieka spozywajacego taka wode. Czy to bezpieczne? Nikt nie wie. Lepiej poczekac na badanie lub je zlecic, zanim bedzie sie dyskutowac o gazie z lupkow.
          • l_zaraza_l Re: i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 10:29
            Skoro wspominasz o chamskich manipulacjach to uważam, że właśnie Twój post należy do takich zaliczyć. Dzielisz ludzi na zwolenników konsorcjów a to szczyt chamstwa oraz głupoty. Wiele osób, które wypowiadają się za wydobyciem gazu łupkowego, wcale nie ma na myśli lobbowania na rzecz konsorcjów amerykańskich czy pana Kulczyka ale myślą o bezpieczeństwie energetycznym dla Polski i o jej wzroście gospodarczym czyli o lepszym życiu dla siebie i swoich dzieci. Podobnie jest z przeciwnikami. Obserwujemy jak dla pieniędzy jest degradowane środowisko i to przecież nie tylko w USA (chociaż dla zysków USA).
            Czy Amerykanie czy też Rosjanie maja głęboko to czy my się rozwiniemy czy nie, czy będziemy mieli wodę i żyzne gleby czy tylko zasyfiony piach. Dla nich liczy się tylko kasa. Ale wiedząc o tym, zamiast ładować miliardy w Kościół i jakieś idiotyczne wojny, powinniśmy doinwestować naukę i rozwój technologii. Od 20 lat tracimy kasę na jakieś idiotyczne czary-mary i zamiast się usamodzielniać poprzez rozwój uzależniamy się coraz bardziej i bardziej aż doszliśmy do etapu ulicznicy, która stara wie, że nie uniknie "wydupcenia" i może mieć tylko nadzieję, że nie będzie za bardzo bolało.
            • zdzisiek66 Re: i już piękny przykład manipulacji 19.05.11, 11:06
              Działalność dwóch lobby jest faktem, którego trudno nie zauważyć.
              Odniosłem się do jednego przykładu manipulacji (świadomej, albo raczej, sądząc z poziomu wypowiedzi, wynikającej z ignorancji i niechęci do niezależnego myślenia).
              Nic nie napisałem o tym, że każdy zabierający głos w dyskusji pracuje dla jednego z tych lobby.
              Ty stosujesz sofizmat, polemizując nie z moją wypowiedzią, tylko z wypowiedzią, którą mi fałszywie przypisujesz.
        • Gość: pedromatero Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.aster.pl 19.05.11, 10:37
          A propo pytania.
          Dlaczego Francuzi są przeciwni wydobyciu gazu łupkowego?
          Najpierw zadam jeszcze jedno pytanie; Na czym bazuje produkcja energii we Francji?
          Odpowiedź: To elekektrownie jądrowe (najwięcej w Europie). Gdyby Francja pozwoliła na wydobycie gazu łupkowego, spadałaby drastycznie opłacalność produkcji energii elektrycznej właśnie przez te Centrale Termojądrowe ("Zabezpieczona bomba atomowa"). Francja włożyła tak duże pieniądze w rozwój energii atomowej, że jeszcze przez kilkanaście lat musi produkować energię z tych elektrowni, aby zwróciły się inwestycje. Po drugie: próbuje sprzedawać technologię atomową, gdzie popadnie (także w Polsce), aby inwestycje w te technologie im się zwróciły. Dla Francji biznes to energia atomowa a nie gaz łupkowy. Tak więc, to jasne i przejrzyste (jak woda), dlaczego Francja "zakazała" obecnie stosowanje technologii wydobycia gazy łupkowego, może zezwoli na inne techologie, których rozwój potrwa ładnych parę lat - tj. do czsu kiefy zwrócą się inwestycje w sektor energii atomowej.
          Nota bene o gaz się nie muszą martwić, bo kupują go z Rosji o wiele taniej niż Polska.
          Nie wspomnę już o wpływach lobby rosyjskiego w tym kraju (są największe w Europie).
    • jazzman1979 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 18.05.11, 14:25
      Polskę można zaorać w trzy dupy i wstrzyknąć do ziemi co się chce, i tak wszyscy wyjeżdżają z tej Zielonej Wyspy (TM)
    • Gość: tomek Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.energis.pl 18.05.11, 14:25
      Obejrzyj GasLand

www.youtube.com/watch?v=NLZq65JLIe8
      • Gość: taki jeden No własnie to co robisz to czarne PR IP: 217.153.123.* 18.05.11, 14:35
        kto ci płaci? Gazprom?
        ===================
        • Gość: stan Re: No własnie to co robisz to czarne PR IP: *.elpos.net 18.05.11, 14:51
          A tobie koncerny amerykańskie? Przecież to logiczne, że jak się wtłacza pod ziemię syf, to jest bardzo duża szansa, że ten syf zatruje wszystko od powierzchni do 2km wgłąb. Nawet jeśli ktoś obiecuje, szczelne rury itp, to do czasu. Są ruchy tektoniczne i wcześniej czy później rura nie będzie szczelna. Ingerencja w środowisko jest zbyt duża i zbyt ryzykowna. Poza tym po co się spieszyć. Gaz nie ucieknie. Można wykorzystać za 20 lat. Niech na świecie najpierw to wytestują dobrze. Albo Komorowski opatentuje swoją metodę odkrywkową...
          • Gość: taki jeden A skąd wiesz że syf? IP: 217.153.123.* 19.05.11, 09:52
            Ja nie wiem ale po to płacę podatki by PIG oraz MŚ wiedziały co tam jest pompowane i do zatłaczania syfu nie dopuściły. Do tego służą koncesje własnie.
            Z tego co ja wiem pompowana jest woda z piachem oraz detergenty (uzywasz ich w kuchni i zasyfiasz jeziora i rzeki) w ilościach zniklomych. Po za tym zdaje się że są to substancje biodegradowalne.
            Co do dalszych wywodów na temat szczelności rur oraz ruchów tektonicznych to nie bede komentował bo się zwyczajnie gościu kompromitujesz. Ja jestem geologiem i trochę pojecia na ten temat mam. Gdybyś mial rację, to żadne wydobycie nie bylo by możliwe ani gazu ze złóż klasycznych ani, ropy ani wegla itd.
            Dodam ze argumenty przeciwnikow wydobycia gazu ze zlóz łupkowych spokojnie mozna by zastosować do złóż konwencjonalnych ale jakoś nikomu nie przychodzi do glowy by protestować przeciwko kopalni gazu zlokalizowanej pod Osieckiem.
            Ja tam byłem. W malo którym polskim szpitalu panuje taki porzadek, ład i czystość jak w tym zakładzie i jego najblizeszej okolicy.
        • mali_kali Re: No własnie to co robisz to czarne PR 19.05.11, 10:23
          Czy to znaczy, ze film Gasland powstal za pieniadze KGB lub FSB? Czy mozesz to udowodnic?

Czy tylko plujesz i starasz sie rzucac oszczerstwa?
    • Gość: tomek Obejrzyj GasLand IP: *.energis.pl 18.05.11, 14:26
      www.youtube.com/watch?v=NLZq65JLIe8
      • wkkr Wszytko zależy od budowy geologiczne, ale 18.05.11, 14:44
        równie tendencyjny film mozna nakręcić o Górnym śląsku i skutkach eksploatacji pokładów węgla.
        PS
        A wiatraki zabijają ptaki i też są be....
      • Gość: Q Re: Obejrzyj GasLand IP: 151.193.120.* 18.05.11, 14:54
        Obejrzałem pierwszą cześć i już wiem, że nie wolno nam tego gówna tu wpuścić. ZA NIC W ŚWIECIE, jeśli tylko chcemy móc mieszkać na naszej ziemi.
    • Gość: XXX Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.ip.netia.com.pl 18.05.11, 14:53
      "gaz ziemny jest najczystszym ekologicznie źródłem energii spośród wszystkich paliw kopalnych i dla krajów takich jak Polska stanowi realną możliwość ograniczenia emisji gazów cieplarnianych."
      To jeszcze brakuje informacji na temat kwestii metody wydobycia i jej wpływu na środowisko, a także publicznego podania chronionego tajemnicą składu substancji wstrzykiwanej do gleby i poinformowania opinii publicznej na temat skutków jej zastosowania.

"Jest również jednym z najtańszych źródeł wytwarzania energii elektrycznej i może odegrać ważną rolę w polskiej i europejskiej polityce zwiększania udziału odnawialnych źródeł energii w bilansie energetycznym."
      To dlaczego będzie on droższy?

"Kwestie środowiskowe i regulacyjne są przedmiotem współpracy z ekspertami ze Stanów Zjednoczonych w ramach Globalnej Inicjatywy na rzecz Gazu Łupkowego, choć trzeba pamiętać, że Polska, implementując wszystkie dyrektywy unijne dotyczące ochrony środowiska i zasobów wodnych, ma bardzo wysokie standardy ekologiczne."
      Francja zakazała metody szczelinowania odrębnymi przepisami, co oznacza lukę w przepisach w tej kwestii. I nie wiem, czy stwierdzenie "eksperci ze Stanów Zjednoczonych" jeszcze w kimś budzi zaufanie, skoro u siebie dopuścili oni do kompletnej degradacji wielkich obszarów.

Nie należy zapominać, że Polska rolnictwem i turystyką stoi, zwłaszcza tereny zagrożone wydobyciem gazu łupkowego i, że dla tych obszarów takie wydobycie może spowodować zagładę ekonomiczną.
    • Gość: krucabomba Czy tow. Stelmach pisała poprzednio IP: *.home.aster.pl 18.05.11, 15:07
      w Trybunie Ludu? Wstępniak - jak znalazł... I te wrogie siły przeciwne korzystnej współpracy ze Związkiem Ra.. ups.. Stanami Zjednoczonymi.... Kurcze, wraca nowe...
    • Gość: jorge Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 15:18
      Co znów obiecali Amerykanie?

Wizy albo nieuzbrojone rakiety za miliardy z gazu wydartego siłą z polskiej ziemi?

To co wynegocjowaliśmy z Jankesami przy okazji Iraku i Offsetu świadczy dobitnie o tym, że i tym razem wyjdziemy na tym jak Zabłocki na mydle.

Obudźcie się. Lizanie zadów rządowym lub korporacyjnym a USA nie wyjdzie nam na dobre.
    • tornson Mam nadzieję że ekolodzy wybiją z łbów 18.05.11, 15:42
      tym pachołkom Ameryki ich poronione pomysły. Wydobycie gazu łupkowego nie jest dziś ani bezpieczne ani opłacalne, do tego sprzedajne śmiecie rządzące tym krajem chcą oddać wszelkie przychody z ewentualnego wydobycia jankeskim złodziejom.
      Gaz łupkowy owszem, ale w dalekiej przyszłości gdy opracuje się bezpieczniejsze metody jego wydobycia, a jego wydobycie będzie w 100% należeć do państwowych spółek i co za tym idzie zyski będą szły do nas wszystkich a nie do bandyskich jankeskich korporacji.
      • mali_kali Re: Mam nadzieję że ekolodzy wybiją z łbów 19.05.11, 10:27
        > metody jego wydobycia, a jego wydobycie będzie w 100% należeć do państwowych s
        > półek i co za tym idzie zyski będą szły do nas wszystkich a nie do bandyskich j
        > ankeskich korporacji.

Ja tego nie rozumiem. Jestes naiwny, czy glupi?

Gdy spolki sa panstwowe, to zyski nie ida do wszystkich, lecz do politykow. To oni beda decydowali na co wydac te pieniadze i jak zechca to nie zobaczysz nawet zlamanego grosza, bo wszystko oddadza popierajacym ich grupom.

Wole zdrowa konkurencje oparta na tym, kto umie najlepiej robic dana rzecz, niz konkurencje pomiedzy idotami-politykami, na ktory pomnik wydadza pieniadze.
        • tornson Re: Mam nadzieję że ekolodzy wybiją z łbów 19.05.11, 11:58
          mali_kali napisał:

> Ja tego nie rozumiem. Jestes naiwny, czy glupi?
          >
          > Gdy spolki sa panstwowe, to zyski nie ida do wszystkich, lecz do politykow. To
          > oni beda decydowali na co wydac te pieniadze i jak zechca to nie zobaczysz nawe
          > t zlamanego grosza, bo wszystko oddadza popierajacym ich grupom.
          W jakim świecie ty żyjesz, biedna ofiaro wszechobecnej na Kartoflisku neoliberalnej propagandy! To właśnie gdy firmy są prywatne jest ogromne pole do przewałek i korumpowania polityków (często pod płaszczykiem lobbingu) by podpisywali za niebotyczne łapówki niekorzystne dla państwa umowy. Tak się właśnie działo przez całe dekady w Boliwii czy Wenezueli, krajach które mimo że leżały na ropie były strasznie biedne bo wszystkie zyski przejadały zagraniczne korporacje i lokalne prywatyzujące wszystko kacyki.
          Do tego w Polsce akurat politykom mass-media dobrze patrzą na ręce, a prywatne korporacje to święte krowy o których korporacyjne mass-media (rączka rączkę myje) nie śmią pisnąć złego słowa. Dlatego w Grajdole to właśnie prywatyzacja jest polem do największych przewałek, co tu dużo się rozwodzić do dziś nikt nie bekną za rabunkową prywatyzację lat 90ych.
    • laptokowiec Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 18.05.11, 16:29
      Wszystkie formy wydobywania kopalin powodują negatywne skutki dla środowiska.
      Nie wiem dlaczego mielibyśmy bardziej bać sie łupków od węgla.
    • asperamanka Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 08:16
      Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> obejrzyj babo GasLand 2010, potem wypisuj pierdoły

Ktoś jej to napisał, podpisała się pod tekstem traktującym o sprawach, o których nie ma pojęcia, i tyle. Najęła się za Burka, to i szczekać musi.

A prawda jest taka, że nawet jeśli ten gaz jest pod ziemią, to niech sobie będzie. Na razie nas stać, żeby kupić gaz gdzie indziej, więc można spokojnie poczekać aż powstaną takie technologie wydobycia gazu łupkowego, które będą "bezpieczne".
    • wroclove2london W imię Uranu i Węgla i Gazu Łupkowego Amen! 19.05.11, 08:24
      W jakiej Gazolickiej Polsce? Czy jakieś wytyczne już przekazał Nasz Papież przez Gołębicę Transatlantycką?
    • Gość: HH Czy może mi to ktoś wytłumaczyć? IP: 78.133.163.* 19.05.11, 08:30
      "gaz łupkowy (..) może odegrać ważną rolę w polskiej i europejskiej polityce zwiększania udziału odnawialnych źródeł energii w bilansie energetycznym."

Od kiedy gaz łupkowy jest odnawialnym źródłem energii?
      • wroclove2london Świętych Reaktorów i Gazu racz nam dać Panie! 19.05.11, 08:35
        Gość portalu: HH napisał(a):

> "gaz łupkowy (..) może odegrać ważną rolę w polskiej i europejskiej polityce zw
        > iększania udziału odnawialnych źródeł energii w bilansie energetycznym."
        >
        > Od kiedy gaz łupkowy jest odnawialnym źródłem energii?

Od tego samego momentu, kiedy PINDY RZĄDOWE uznały, że energia nuklearna jest najczyszym ekologicznym źródłem energii...
    • zdzisiek_2 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 08:37
      > obejrzyj babo GasLand 2010, potem wypisuj pierdoły

Przecież ten film (GasLand) to czystej wody propaganda. Ma równie wiele wspólnego z rzeczywistością co kroniki filmowe PRL.
    • asmall4 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 09:02
      Coś słaby ten moSSkiewski PR.

Paru głupków na forach + filmik na Youtube to troszkę za mało :)

Interesy moSSkwy trzeba zwalczać oficjalnie i nieoficjalnie przy pomoc USA(łupki) i EU(dywersyfikacja dostaw).
      • l_zaraza_l Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 09:51
        asmall4 napisał:

> Coś słaby ten moSSkiewski PR.
        >
        > Paru głupków na forach + filmik na Youtube to troszkę za mało :)
        >
        > Interesy moSSkwy trzeba zwalczać oficjalnie i nieoficjalnie przy pomoc USA(łupk
        > i) i EU(dywersyfikacja dostaw).

Takim ludziom nie powinno się odpowiadać ale ja mam dobre serce. Pozwól, ze Ci powróżę.
        Z kilka lat amerykanie, z użyciem których zamierzać zwalczać interesy moSSkwy, wyjadą z naszego kraju z zarobionymi na naszym gazie dularami a Tobie zostanie wyniszczona ziemia i toksyczna woda. W konsekwencji Ty i Twoje dzieci, będziecie kupowali czystą wodę od swoich ukochanych hamerykanów i to ze stosownym narzutem do ceny w jakiej ci dobrzy hamerykanie kupią ją (dla Ciebie) od tych złych "ruskich".
        • zdzisiek66 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 10:24
          Takim ludziom nie powinno się odpowiadać ale ja mam dobre serce

Dokładnie to samo mogę powiedzieć i dlatego zapytam, skąd ci wstrętni hamerykanie wezmą tę czystą wodę, którą nam będą sprzedawać za kilka lat po drakońskich cenach?
          Przecież u siebie jej nie mają, bo już ją sobie dokumentnie zatruli wydobywając gaz łupkowy.
          Z innej niż Polska kolonii też jej nie wydobędą, bo przecież gdzie tylko się pojawią, tam po paru latach spalona ziemia, zatruta woda i krowy mleka nie dają.
          Prawda jest taka, że na dostawy czystej wody możemy liczyć tylko z Rosji. Jak wiadomo, najbardziej ekologicznego kraju na świecie. Nie mamy się więc czego bać, bo jak wiadomo, nasi kochani, bezinteresowni przyjaciele Rosjanie sprzedadzą nam ją po kosztach, albo nawet dopłacając, tak jak teraz nam gaz i ropę sprzedają.
          • l_zaraza_l Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 11:05
            W moim poście nie było mowy, ze kochani ruscy będą nam dawali wodę lub sprzedawali tanio. Napisałam, wręcz, że nie będą sprzedawali jej nam. Zmanipulowałeś moją wypowiedź.
            • zdzisiek66 Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 11:13
              Ok, sam zastosowałem sofizmat, przepraszam :)
              Trochę mnie sprowokowało stężenie absurdu w twoim poście :)
              Wycofuję zdanie o Rosjanach, czy też, jak ich nazywasz "ruskich".
              W takim razie nie ma dla nas nadziei, umrzemy z wysuszenia, bo nadal nie dowiedziałem się , skąd Amerykanie wezmą tę czystą wodę, którą będą nam sprzedawać :)
      • mali_kali Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 10:36
        Sa jeszcze naukowcy z Duke University. Oto ich badanie:
        > metody jego wydobycia, a jego wydobycie będzie w 100% należeć do państwowych s > półek i co za tym idzie zyski będą szły do nas wszystkich a nie do bandyskich j > ankeskich korporacji.

A tutaj tlumaczenie na jezyk polski, jezeli angielski jest Ci zbyt obcy:
        Po polsku

Czy mozesz masz jakies dowody, ze te badanie bylo sponsorowane przez Rosje lub Gazprom? Jezeli nie, to przepros grzecznie wszystkich na tym forum i napisz, ze sie pomyliles. Dziekuje.
    • l_zaraza_l Nie ma nic cenniejszego od wody 19.05.11, 09:10
      Na tej planecie nie ma niczego co byłoby cenniejsze od wody a tej czystej jest coraz mniej. Pomijam już sytuacje ludzi, którzy w ogóle nie mają dostępu do wody pitnej i za jej butelkę muszą płacić jak za złoto ale Polska także pustynnieje. Doskonałym tego przykładem jest wyżyna łódzka.
      Niezrozumiałe jest, że zasoby naturalne mogą stanowić własność jakiegoś państwa czy spółki. Przecież były nim na Ziemi pojawił się człowiek i stanowią własność wszystkich stworzeń a nie tylko człowieka. Codziennie przekonuje się nas, że powinniśmy kupować więcej i więcej bo bez określonych rzeczy będziemy gorsi. Nie wymieniamy rzeczy na nowe dlatego, że się zepsuły ale dlatego, że nie są trendy. Od dwóch tysięcy lat lansuje się tezę, że człowiek jest koroną stworzenia i zaistniał po to, by podporządkować sobie naszą planetę. Osiągnęliśmy w tej dziedzinie ogromny sukces - doszliśmy do momentu, gdy jesteśmy w stanie ją zniszczyć wraz z wszelkim obecnym na niej życiem. Tylko czy mamy do tego prawo?
      • Gość: Bubu Re: Nie ma nic cenniejszego od wody IP: 151.193.120.* 19.05.11, 09:24
        Sorry zarazo, ale ci ludzie nie będą pytać ani Ciebie ani też siebie o to, czy coś im wolno. Te pytania ich się nie imają.

Po prostu przyjdą po te śmieszne parę miliardów nic niewartych dolarów i je sobie wyborują / wypłuczą / (cokolwiek) z tej ziemi. Potem umrą gdzieś na Karaibach i nic ich nie będzie obchodzić. My będziemy zdychać na raka. W imię tych paru dolarów. Nie wolno ufać władzy w tej sprawie - bo oni po prostu za jakąś dolę sprzedadzą (już to zrobili??) im prawo do tej eksploatacji - też widocznie chcą umierać na Karaibach w luksusie.

Nie ma takiej ceny, za którą możemy pozwolić na degradację miejsca, gdzie żyjemy. Trzeba o to walczyć wszelkimi dostępnymi sposobami.
    • fagusp Która agencja PR szeptanego wzięła kasę od Gazprom 19.05.11, 09:11
      Sadząc po ilości postów za kampanię szarpnęli niezły szmal.
      • Gość: xxx Re: Która agencja PR szeptanego wzięła kasę od Ga IP: *.play-internet.pl 19.05.11, 09:39
        a to już zwyczajni ludzie nie mogą zamieszczać swojego zdania/obaw na forum? Tylko trzeba wymyślać od opłacenia komuś?

Nie widziałem tego filmiku jeszcze [może to nadrobię jak będę miał internet bez limitu ;)] ale obawy o zniszczenie terenu są większe niż postawienie elektrowni gazowej/węglowej na jakimś terenie. O atomie nie wspominam bo polska jest stabilnym tektonicznie krajem więc jeśli olej w głowie pracujących tam będzie to może sobie działać wiele lat taka elektrownia i dawać tani prąd wszystkim.

I jak ktoś pisał, woda pitna jest skarbem a polska ma od zawsze deficyt jej. A jak jeszcze na życzenie ją sobie potrujemy to może być nie ciekawie.

Jak juz chcemy w coś inwestować to w rurociągi z innych dostawców niż rosja, gazoport w innym miejscu.
        I tak płacimy krocie za gaz, a ten skroplony z kataru czy USA wychodzi taniej niż od ruskich. Czemu tutaj zaprzestaliśmy jakichś ruchów!
    • bmc3i Gdybym był Putinem 19.05.11, 09:13
      ... wyłozyłbym pare miliardów Euro, na szerzenie swiadomości ekologicznej w Polsce.....
      • l_zaraza_l Re: Gdybym był Putinem 19.05.11, 10:12
        bmc3i napisał:

> ... wyłozyłbym pare miliardów Euro, na szerzenie swiadomości ekologicznej w Pol
        > sce.....

Gdybym była biznesmenem, który chce zarobić na polskim gazie łupkowym, nie żałowałabym grosza takim ludziom jak Ty bo każdy taki wpis jak Twój to przybliżenie mnie do zysków.
        • bmc3i Re: Gdybym był Putinem 20.05.11, 00:48
          l_zaraza_l napisała:

> bmc3i napisał:
          >
          > > ... wyłozyłbym pare miliardów Euro, na szerzenie swiadomości ekologicznej
          > w Pol
          > > sce.....
          >
          > Gdybym była biznesmenem, który chce zarobić na polskim gazie łupkowym, nie żało
          > wałabym grosza takim ludziom jak Ty bo każdy taki wpis jak Twój to przybliżenie
          > mnie do zysków.
          >

A gdybym ja był miliarderem, sam wyłozyłbym kilka prywatnych miliardów dolarów do budzetu panstwa polskiego, aby miało na inwestycje w uniezależniający Polskę od Rosji gaz łupkowy.
    • Gość: Polak Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.11, 09:30
      To straszny bełkot nie przystający osobie z MSZ. To co znaczy: " Inwestycje największych międzynarodowych koncernów w Polsce i realizacja wspólnych projektów energetycznych przynosić będą wymierne korzyści modernizacyjne, ponieważ fenomen gazu łupkowego to przede wszystkim zjawisko technologiczne." ? Bardziej bzdurnego zdania nie widzialem dawno. No chyba, ze to o "czarnym PR lupkowym"? Brak konkretnych informacji o zagrozeniach, wyglada jak wsytapienie rzecznika amerykanskiego koncernu. Klasa rzadzaca chce sie oblowic na lapowkach - a to juz nie jest fenomen technologiczny... Sikorski ma u mnie duzy minus....
      • Gość: taki jeden 300-400$ za 1000m3 IP: 217.153.123.* 19.05.11, 09:54
        płacone ruskim to jest konkret.
        W stanach za tyle samo gazu płacą 150$.
        Czy teraz rozumesz komu zalezy najbardziej na utrąceniu wydobycia gazu łupkowego....
    • Gość: taki jeden Nie wierzcie ruskim agentom IP: 217.153.123.* 19.05.11, 09:56
      wydobycie gazu łupkowego nie stanowi większego zagrożenia niz wydobycie wegla.
      PS
      A wy polskojęzyczni powinniście się wstydzic że pieniądze od ruskich bierzecie i sprzeniewierzacie się interesom ojczyzny!
    • 3miastoorg czy ten tekst to propagandówka? 19.05.11, 10:28
      Nie ma żadnych badań na temat ewentualnego oddziaływania wydobycia gazu łupkowego w polskich warunkach geograficznych i geofizycznych. Złoża gazu w Polsce są dwa razy głębiej niż w Stanach, poza tym nie ma nic na temat kosztów hydrologicznych takich inwestycji - jak wydobywanie wpłynie na koszty wody w naszym kraju, oraz stan wód gruntowych.
      • bmc3i Re: czy ten tekst to propagandówka? 20.05.11, 00:50
        3miastoorg napisał:

> Nie ma żadnych badań na temat ewentualnego oddziaływania wydobycia gazu łupkowe
        > go w polskich warunkach geograficznych i geofizycznych. Złoża gazu w Polsce są
        > dwa razy głębiej niż w Stanach, poza tym nie ma nic na temat kosztów hydrologic
        > znych takich inwestycji - jak wydobywanie wpłynie na koszty wody w naszym kraju
        > , oraz stan wód gruntowych.

Na temat kosztów hudrologicznych kopalni wegla brunatnego tez nie ma.
    • ulanzalasem Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 19.05.11, 10:40
      Beata Stelmach, podsekretarz stanu w MSZ

Rząd Tuska zarzuca spisek przeciw Polsce prowadzony przez Rosję ?:D
    • mali_kali Dezinformacja. 19.05.11, 10:51
      Premier mowi, ze wie kto lobbuje przeciwko gazowi z lupek, lecz nie powie.
      link

Teraz MSZ mowi, ze ktos robi czarny PR, ale nie powie kto.

Co to za informacja? To raczej dezinformacja. Nie wiadomo o co chodzi. Caly rzad wie, ze ktos robi cos zlego, ale nie powie obywatelom. Co to za zabawa??? Smieszne - jak dzieci: wiem, ale nie powiem. Tak niskiego poziomu rzadzacych to nie mielismy juz od lat. Wydawalo sie, ze po PiS/LPR/Samoobrona to nie moze byc juz gorzej. A tymczasem...
    • Gość: andre Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.mielec253.tnp.pl 19.05.11, 11:16
      może ktoś się obudzi i zacznie myśleć ekonomicznie przecież nie można takiej szansy zaniedbać co może bedziem pytać ruskich o zgodę jak nas potraktowali z rurą gazociągiem cały czas nas w konia robią a może cenę obniżą do 150 a my się zastanowimy i damy im zarobić co Pawlak rusz tyłek bo jak nie to taczki czekają....
      • 1stanczyk "jak nas potraktowali z rurą gazociągiem" Klamstwo 19.05.11, 12:29
        "jak nas potraktowali z rurą gazociągiem"

Ta gazrurka pod Bałtykiem powstała na życzenie rządzących nami od dwudziestu lat postokrągłostołowych debili.

Bronili ukraińskich interesów w nadziei (jak to zwykle bywa u odmozdzonych durniów) stworzenia wraz z Ukraina przeciwwagi wobec Rosji.

I przegrali bo się przeliczyli, bo przeliczyli się z własnymi możliwościami, z własnymi wpływami.
        Przegrali i Ukrainę i gazrurka i nasza pozycje w Europie podsuwając swoja wściekłą rusofobia Rosjanom najlepsze z możliwych dla Rosji rozwiązań.

Rządzącym od dwudziestu lat w naszym kraju odmóżdżonym kretynom Rosjanie wystawiają dzisiaj w postaci gazrurki pod Bałtykiem monumentalny pomnik kalectwa umysłowego kosztujący nas i nasza pozycje w Europie (bo tym sposobem Rosjanie maja oddzielny kurek dla nas dla Ukrainy i oddzielny dla zachodu) i jeśli nie setki to na pewno dziesiątki miliardów € (gdyby trasa wiodła przez nasz kraj)!

Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR
        • bmc3i Re: "jak nas potraktowali z rurą gazociągiem" Kla 20.05.11, 00:53
          1stanczyk napisał:

> Rządzącym od dwudziestu lat w naszym kraju odmóżdżonym kretynom Rosjanie wystaw
          > iają dzisiaj w postaci gazrurki pod Bałtykiem monumentalny pomnik kalectwa umys
          > łowego kosztujący nas i nasza pozycje w Europie (bo tym sposobem Rosjanie maja
          > oddzielny kurek dla nas dla Ukrainy i oddzielny dla zachodu) i jeśli nie setki
          > to na pewno dziesiątki miliardów € (gdyby trasa wiodła przez nasz kraj)!
          >

Sam potwierdzasz dlaczego jest nam potrzebny gaz łupkowy. Wtedy Rosjanie beda mogli sobie tym kurkiem małego syberyjskiego siurka zakręcić.
    • Gość: andre Mamy kampanię czarnego łupkowego PR IP: *.mielec253.tnp.pl 19.05.11, 11:33
      ktoś nie myśli ekonomicznie czy ruskie pytały nas o rurę gazowa niech obniżą cenę do 150 a my się zastanowimy czy wiercić ? Pawlak niech bierze sie do roboty bo jak nie to taczki czekają...do drogi na wschód jak nie wie jak negocjowac ceny gazu dośc dziadowania przed Putinem
      • bmc3i Re: Mamy kampanię czarnego łupkowego PR 20.05.11, 00:54
        Gość portalu: andre napisał(a):

> ktoś nie myśli ekonomicznie czy ruskie pytały nas o rurę gazowa niech obniżą ce
        > nę do 150 a my się zastanowimy czy wiercić ? Pawlak niech bierze sie do robot
        > y bo jak nie to taczki czekają...do drogi na wschód jak nie wie jak negocjowac
        > ceny gazu dośc dziadowania przed Putinem

Zadne taczki - Tusk z PO go obronią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka