Gość: hinka IP: *.zamek.net.pl 21.05.11, 08:02 Zainteresowanym TBS-ami i nowa ustawą polecam tbs24.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smith łapy precz od spółdzielni IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.11, 09:19 PO-bolszewicy kradną i rozdają nie swoje Odpowiedz Link Zgłoś
777artur777 Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... 21.05.11, 12:06 TBS dla niezamożnych rodzin??? Widziałem comiesięczne rachunki z takiego mieszkania i szczęka mi opadła. Taka drożyzna, że nie mogłem na początku w to uwierzyć. No i co z tego, że zakup czy też dzierżawa jest tania. W ciągu lat mieszkania w takim TBS spłacisz go w rachunkach a i tak nigdy nie będzie Twój. Totalne marnotrawstwo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.187.237.208.ip.abpl.pl 21.05.11, 12:20 Tak właśnie działają TBS. Pomyśl tylko gdybyś miał czynsz jak w mieszkaniu własnościowym, cenę jak w TBS i jeszcze po X latach mieszkanie byłoby twoją własnością, to kto by kupował normalne mieszkania. Masz wybór, ja na TBSa nie jestem chętny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalogowany Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 17:28 Drożyzna powiadasz? Miałem wykupioną partycypację w TBS-ie ale zanim raczyli go wybudować kupiłem mieszkanie własnościowe. Mam do dzisiaj kontakt z ludźmi z tego TBS-a i płacą ok. 11zł/m2 czynszu, w tym jest już wliczona rata za kredyt na pozostałe 70%. Czyli za mieszkanie 55m2 najemca płaci 605zł czynszu zawierającego ratę kredytową. Ja natomiast za mieszkanie 55m2 płacę 1200zł kredytu (100% wartości nieruchomości) i do tego dochodzi mi jeszcze 450zł czynszu. Nawet gdybym wziął kredyt na 70% wartości, tobym spłacał ratę ok. 920zł + te 450zł. Więc gdzie jest drożyzna? A co do własności/niewłasności TBS-ów - ile istnieją pierwsze TBS-y? Kredyt TBS-y dostawały na 30 lat, pierwsze bloki zaczęły powstawać 10-12 lat temu? Poczekajmy może na ustawodawstwo w momencie, gdy skończą być spłacane pierwsze kredyty... Mieszkania spółdzielcze też były pomyślane jako niewłasnościowe a jednak przepisy się zmieniły. Nie ferowałbym więc wyroków nt. własności TBS-ów w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YESSIR Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: 89.174.106.* 21.05.11, 18:13 zgadzam sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniomiki Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.156.163.64.ip.dev.euron.pl 22.05.11, 00:01 Ciekawie ujęte, dodam że TBSy niemogą miec "zysków", więc zyski (nie pływy) z ewentualnego wykupu musiały by póśc na cele statutowe. I dlaczego kasa nie miała by płynąc na spłaty kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku TBS NIE jest dla niezamożnych,jest dla pracujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 22:09 czynsze są bardzo wysokie, opłaty także trzeba zasuwać żeby się tu utrzymać i to nie jest dla bezrobotnych albo ledwo zarabiających Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grerak Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.11, 12:21 Wszyscy prezesi spoldzielni bronia sie rekami i nogami przd jakimikolwiek zmianami w prawie spoldzielczym, a ktore zmniejszalyby ich bezkarnosc w zarzadzaniu majatkiem.Spoldzielnie to zloty cielec do podzialu.Zgadzam sie ze argumentacja ,,dla ubozszych rodzin " jest totalna fikcja ,a zasadnosci naliczania takich czy innych kosztow praktycznie nie jest do sprawdzenia.Najwyzszy czas te twory doby socjalizmu wreszcie skutecznie zreformowac i oderwac wiecznych prezesow(wielu jeszcze z czasow komuny) od stolkow i beztroskiego sprawowania wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Tyle, że jak nie chcesz brac kredytu... IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 12:43 ...to wtedy nie masz wyjscia ;) TBS jest dobrym rozwiazaniem. Oferuja ci nowe mieszkanie (nie smierdzi w nim jak w starym budownictwie) i jak chcesz powiedziec hasta la vista i wyjechac np do Norwegii na stałe to oddają ci partycypacje a ty nie masz problemu z kredytem i jestes czystay. Bo kazdy mądry Polak wie ze kredyt na mieszkanie w Polsce to szubienica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 12:47 TBS Botanik w Lublinie mieszkanie 48m,czynsz 820 zł.Od sierpnia będzie 870 - prawda ,że zajebiście tanio.Gdybym 11 lat temu do kasy którą tu wpłaciłam(30%+10%)dobrała kredytu i kupiła normalne mieszkanie, to już bym zapomniała(albo właśnie zapominała),że miałam kredyt.Nie chce się denerwować,więc nie napisze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 13:06 Całe te TBS y zostały zbudowane pod swokajów! Jak mozna zakładac, że są to mieszkania dla niezamoznych i budować w wiekszości TBS ów mieszkania po 80 m2 a do tego większość mieszkańców to ludzie zdecydowanie zamożni! w starych norach komunalnych w wawie czysze są srednio po 6,5 pln za metr w tbs ach tylko w tych powyżej 80 m2 sa stawki 10 pln a mieszkania nowiutkie, piekne z garażami! Wcale mnie ta afera z wykupem nie dziwi bo miło by było swojaków uwłaszczyć! Tak jak mieszkania tz rządowe w wawie dla gospodarstw pomocniczych, z założenia przejściowe a finalnie pouwłaszczało sie panstwo za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: 93.159.162.* 21.05.11, 16:04 mialam okazję odwiedzać kogos na osiedlu TBS, jesli to są mieszkania dla mniej zamożnych to ktoś chyba pomylił definicje. pierwsze co mi się rzuciło w oczy to fury stojące pod tymi blokami, tak gęsto, ze sie przejsc nie dało, a chcielibyscie wiedzieć jakie to były fury po drugie, osoba którą odwiedzałam wynajmowała mieszkanie od "wlasciciela" nie wiedzialam ze TBS pozwala zarabiać na wynajmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.clubnet.pl 22.05.11, 07:31 Po pierwsze- to są mieszkania dla niezamożnych a nie dla biednych. Wystarczy poczytać jakie są warunki dotyczące dochodów rodziny jakie trzeba spełnić żeby takie mieszkanie otrzymać. Po drugie- TBS nie pozwala wynajmować (ustawowo). Zgłoś to do TBS, zwolni się mieszkanie dla bardziej potrzebujących niż en "właściciel". Po trzecie, osoba płacąca za ten najem płaci pewnie jak za zboże jak się doliczy zysk "właściciela". Więc zajrzyj najpierw znajomemu do kieszeni, a dopiero później innym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: 93.159.162.* 22.05.11, 14:22 Jeśli niezamożnymi nazywamy ludzi wożących się Lexusami, Mercedesami, BMW i innymi autkami tej klasy to super, chyba coś mnie ominęło- jakiś nagły skok PKB czy inny cud, być może przespałam hahaah pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee to drogo płacisz IP: *.toya.net.pl 21.05.11, 13:22 To płacisz wyoki czynsz, bo ja za 56 m2 w centrum Łodzi w nowym TBS płacę 600 czynszu + opłaty... Drogo płacisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: to drogo płacisz IP: *.clubnet.pl 22.05.11, 07:17 Kobieta pewnie nie rozumie pojęcia "czynsz" i myli go z czynszem + media. Przy okazji: Gliwice- Bajkowe- czynsz 10,92/m2 + media :-/ Ale niestety, innej możliwości nie było- krótki okres zatrudnienia (w dodatku umowa na czas określony) i przez to zabójcze warunki kredytu. Pewnie dużo z nas tak miało i dlatego teksty o traceniu pieniędzy i przepłacaniu mnie nie stresują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 17:53 11 lat temu kredyt hipoteczny kosztowal grubo ponad 20 proc. (najtanszy w euro niespelna 10 proc.), wiec pewnie nie było Cie na niego stac. Czemu nie sprzedasz udzialow w TBS, zebyi kupic sobie mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
e-gazetka7 Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... 21.05.11, 13:02 Byłem na Kongresie, mam mieszane uczucia. Z takich debat niewiele wynika. Obrona spółdzielni jest na wyrost! Lokatorzy mają prawo wybrać. Zarządy i aktyw błędnie twierdzi, że wspólnoty to samo zło. Rodzina mieszka w b. wieżowcu komunalnym. Gdy zarządzano go komunalnie - było dno. Utworzyli wspólnotę, zarządza nią firma. Ocieplili budynek, wymienili windy. W razie awarii fachowiec jest na telefon. Przede wszystkim to lokatorzy decydują o przeznaczeniu swoich pieniędzy! Chcieli ocieplić elewacje-sami liczyli koszty, możliwości wzięcia kredytu itd.,To wymusza odpowiedzialność. Na Kongresie nie usłyszałem ani jednego ani jednego argumentu broniącego spółdzielnie w obecnym kształcie. Śmieszne są argumenty, że spółdzielczość ta ma 120 lat. Są co prawda patologie, ale... Przez 120 lat nie zdołano ich zlikwidować? Poza tym, zakusy na majątek spółdzielni jest elementem polityki łupienia państwa.pl Co do TBS- interesy są rozbieżne i decyduje silniejszy (państwo). Tyle, że lokator spłacając mieszkania chciałby mieć do nich pełne prawo! Brak rządowego programu rozwoju budownictwa mieszkaniowego. To zrozumiałe! Rząd (parlament) przyjmując taki, podejmuje zobowiązania. Gdy się z nich nie wywiąże- podkłada się opozycji i mediom. A tak: się reformuje, przygotowuje, opracowuje. W razie czego- nikt za nic nie odpowiada, bo spartaczone działanie jest na etapie: się... Patrzy reforma szkolnictwa zawodowego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Boze broń przed wspólnotami 22.05.11, 00:33 Polskie spółdzielnie maja wady tak ja wszystko w Polsce - taka kultura - na zebrania członkowskie chodzi mało kto a potem narzekania, że prezesem jest nadal stary komuch. Wspólnoty są dużo droższe od spółdzielni. Pozytywnym wyjątkiem są w miarę nowe wspólnoty zarządzane i prowadzone za frajer przez mieszkańców emerytów. Z czasem emeryci wymierają a młodym nie chce się bawić w działalności społeczną. Firmy zarządzające są droższe i znacznie gorsze od zarządów spółdzielczych - przeważnie nie mają własnych pracowników tylko pośredniczą w zamawianiu drogich usług (musi starczyć na prowizję). Niewielkie wspólnoty nie są w stanie wynegocjować takich warunków u dostawców usług /ceny remontów/ jak molochy spółdzielnie. Wiem co piszę bo mam mieszkanie i we wspólnocie /już starej/ i w spółdzielni. Ceny we wspólnocie = 2 x ceny w spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TBS B-STOK Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.205.28.45.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.05.11, 13:35 KIEDYŚ TEŻ BYŁEM WROGIEM MIESZKANIA W TBS ,ALE JAK DOWIEDZIAŁEM SIĘ W BANKU ŻE BIORĄC KREDYT NA 30 LAT IO TAK MIESZKANIE IDZIE POD ZASTAW BANKOWY WIĘC NIE JEST MOJE I MUSZĘ PŁACIĆ RATĘ KREDYTU I CZYNSZ MINIMUTM ZA WSZYSTKO 1000 ZŁ. A MIESZKAJĄC W TBS NOWY BLOK 50M2 CZYNSZ 590 ZŁ. ŁADNE OSIEDLE WIĘC WOLĘ TO NIŻ KREDYT I MIESZKANIE W STARYM BUDOWNICTWIE .POZDRAWIA NORMALNYCH I TEN KTO NIE MA POJĘCIA O TBS NIE SWOJĄ WIEDZĘ POSZERZY ZANIM COŚ NIEMĄDREGO NAPISZE Odpowiedz Link Zgłoś
wielce_czcigodny Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! 21.05.11, 13:44 jak masz 6 stów na czynsz to gratuluję, ja nie mam tyle, a mieszkam w ładnym domu, płacę sporo mniej od ciebie, na 600 mnie nie stać i byłoby żal, można to wydać na coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.aster.pl 21.05.11, 15:58 > jak masz 6 stów na czynsz to gratuluję, ja nie mam tyle, a mieszkam w ładnym > domu, płacę sporo mniej od ciebie, na 600 mnie nie stać i byłoby żal, można to > wydać na coś innego > Odpowiedz Link Zgłoś
wielce_czcigodny Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! 21.05.11, 17:31 nigdy nie miałem bogatych rodziców, po prostu dorabiałem się inaczej, w innych czasach i w życiu bym nie brał od starych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.bluel.net 21.05.11, 14:31 wbrew temu, co piszesz, mieszkanie kupione za pieniądze z kredytu hipotecznego jest twoje, nie banku (w księdze wieczystej w dziale II to ty jesteś wpisany jako właściciel, natomiast bank w księdze IV dotyczącej zabezpieczenia hipotecznego), tyle, że w razie problemów ze spłatą kredytu mieszkanie jako zabezpieczenie kredytu może trafić pod młotek na licytacji (jeżeli po spłacie banku i komornika zostanie jakaś kasa, to trafi ona do ciebie, jeżeli nie, to dalej jesteś dłużnikiem w brakującej części), natomiast mieszkanie z TBS-u nigdy nie będzie twoje (chyba, że zmienią się przepisy, ale póki co w tej kwestii się nic nie zmieniło od lat); jednak żeby było jasne do kredytów absolutnie nie zachęcam, wręcz przeciwnie (pętla u szyi i obniżenie statusu życia rodziny na 30-35 lat), tym bardziej, że nieruchomości tanieją i będą tanieć, moim zdaniem obecnie lepiej wynająć mieszkanie na wolnym rynku, a kasę przeznaczoną na wkład do TBS wrzucić na jakąś dobrą lokatę bez podatku Belki (3-mies., bo stopy rosną i oprocentowanie lokat też), co miesiąc coś odkładać z pensji; a jak mieszkania potanieją, kupić własne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franko Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.60.citypartner.pl 21.05.11, 21:24 To co, kto nie kupił mieszkania na kredyt w CHF to przegral życie? Nie ma to jak 'swoje' 60m2 w bloku o cienkich ścianach, sąsiadach z wrzeszczącymi dzieciurami. Do tego nowe 'LCD', auto na kredyt (najlepiej vectra czy audi)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.05.11, 21:47 media często promują bzdury (nierzadko inspirowane przez tych, którzy mają w tym interes), a ludzie w owczym pędzie, bezrefleksyjnie podejmują wieloletnie zobowiązania, określenie "przegrał", "wygrał" - to można ocenić dopiero u schyłku życia, i chyba nie dobra materialne powinny być tego wyznacznikiem, ale poczucie satysfakcji z własnych dokonań, samorealizacji lub jego brak... ale to offtopic, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankier Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 08:47 No kredyciarze, widzę znowu leczycie swoje frustracje, i to w niedzielę od rana, fu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANINA Re: Tbs a kredyt w banku na 30 lat! IP: *.home.aster.pl 16.10.11, 12:39 ZGADZAM SIĘ W 100 PROCENTACH .POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
wielce_czcigodny ludzie a skąd wy macie na te czynsze? 21.05.11, 13:40 sorry za pytanie, ale jak czytam wasze komentarze, jak płacicie po 600-1000 zł czynszu za swoje lokale z tbs, to ile wy zarabiacie? nie stać was w takim razie było na zakup mieszkania na wolnym rynku? Ja jestem biedny, więc płacę 200 zł, w życiu nie byłoby mnie stać na czynsze jakie wy płacicie!!! więc pytam, nie lepiej było sobie kupić własny dom? choćby łamy domek zbudować, skoro macie taką kasę? Dla mnie to kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: ludzie a skąd wy macie na te czynsze? IP: *.aster.pl 21.05.11, 16:00 > Ja jestem biedny, więc płacę 200 zł, w życiu nie byłoby mnie stać na czynsze > jakie wy płacicie!!! więc pytam, nie lepiej było sobie kupić własny dom? choćb > y łamy domek zbudować, skoro macie taką kasę? Dla mnie to kosmos. > Ale skąd masz mieszkanie i komu płacisz 200zł? Za co kupić własny dom, skąd pieniądze na działkę? Owszem, można odkłądać miesięcznie po 300zł i po 1000 miesiącach mieć kasę na dom. Odpowiedz Link Zgłoś
wielce_czcigodny Re: ludzie a skąd wy macie na te czynsze? 21.05.11, 17:43 a czemu chcesz odkładać po 300 zł skoro płacisz w tbs 1000 zł czynszu? skąd masz na to? Odkładaj 1000, mieszkaj pod "mostem", a za 10 lat kupisz sobie swoje lokum i to bez kredytu i pomocy tzw rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admi Re: ludzie a skąd wy macie na te czynsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 09:16 Dlatego, że nie mamy zdolności kredytowych. Ja na Bemowie płacę bez mała 1200zł miesięcznie plus media, ale musiałem wziąć jedynie 60 000zł kredytu na wkład partycypacyjny i to, przy pomocy rodziny było osiągalne, a nie 400 czy 600 tyś na developerkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jude [...] IP: *.play-internet.pl 21.05.11, 14:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfs Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: 41.190.16.* 21.05.11, 14:25 Nie ma żadnego powodu dla którego mieszkańcy TBSu powinni dostać prawo wykupu tych mieszkań. Kiedy "kupowali" partycypację było wiadomo, że tych mieszkań NIE BĘDZIE MOŻNA WYKUPIĆ. Więc każdy wiedział w co wchodzi. Nie wińcie systemu bo go zaakceptowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku a kto powiedział że my chcemy toto wykupić?? 22.05.11, 22:13 jakbym chciał kupić mieszkanie, to wziąłbym kredyt i kupił własnosciowe stać mnie tylko na czynsz w TBS ale nie stać mnie na 500 tys kredytu ani nie stać mnie na wykup nie dożyłbym spłaty kredytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IBIS Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 14:48 Wszystko jest złe, niezgodne z przepisami czy konstytucja. Ale to nic innego, tylko ochrona cieplutkich stołków. Nie raz czytamy o aferach w spółdzielniach, i co ? Nic, bo prawo spółdzielcze pozwala swoich członków mieć głęboko .... Sam to na sobie odczułem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.gigainternet.pl 21.05.11, 15:18 UB-ecy i inni tego pokroju uwłaszczyli się i łatwo nie puszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 17:44 Facet czy Ty wiesz o czym piszesz? Problemem jest bierność członkow spółdzielni. Ostatnio poszedlem na walne w mojej spoldzielni (kilkuset czlonkow). Przyszlo niespelna 30 osob! Pozostali maja w d..... to co sie dzieje w spodzielni. Projekt PO doprowadzilby do olbrzymich klotni o podzial majtku. Nie jest tez tak, ze spoldzielnie sa be, a wspolnoty cacy. W przypadku jednych i drugich mozna znaleźć pozytywne i negatywne przyklady. Reasumujac: zmiany w spoldzielczosci mieszkaniowej sa potrzebne, ale powinny przebiegac ewolucyjnie. Przede wszystkim ludzie musza jednak chciec angazowac sie w te sprawy. Z fundowanej przez politykow rewolucji na sile nic dobrego nie wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: *.gorzow.mm.pl 21.05.11, 15:23 Tanie czynszówki i TBS to 2 różne rzeczy. Obliczyłam kiedyś, że czynsz w TBS jest równy racie kredytu mieszkaniowego i czynszu w zakupionym mieszkaniu razem. TBS jest ratunkiem dla tych co nie mają jak udowodnić w Banku , że stać ich na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 17:56 A co powiesz o tym, znawco? www.tbs.stargard.pl/index.php?m=19&pm=69&lg=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.clubnet.pl 22.05.11, 07:59 Zbytnio uogólniasz. Nie odmawiam Ci racji- może tak jest u Ciebie. Ja mieszkam na osiedlu TBS postawionym obok osiedla z wielkiej płyty na którym mieszkają we własnościowym moi Rodzice. Rodzice mają o 1m2 więcej podłogi, miesięczne koszty u nich są ok. 300zł/mies niższe. Mieszkania takie jak ich sprzedają się za ~250k, ja wpłaciłem partycypację 55k. Gdybym z tej różnicy chciał spłacać samą różnicę, to musiałbym to robić jakieś 700 miesięcy (60 lat). Do tego dolicz odsetki, ubezpieczenia spłaty i, co najważniejsze, stres że może stać się coś co tą pętlę na szyi zaciśnie. Jaki wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.play-internet.pl 03.07.11, 17:25 To kiepska jesteś w rachunkach.Mnie wyszło 2 razy taniej w tbs-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytrq Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... IP: *.stansat.pl 21.05.11, 17:59 od początku była to brzydko pachnąca sprawa, luksusowe mieszkanka dla kolesi z towarzystwa,dowalić im takie ceny wykupu mieszkanek ,że im łapcie spadną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 20:00 Jak splaca kredyt w calosci nie bedzie chyba przeszkod do prawa wlasnosci. Dawanie teraz mozliwosci wykupu to granie pod publike - stac na to bedzie pewnie z 10% mieszkancow. A moze chodzi o to zeby ktos wykupil lokatorow z mieszkaniami? I bedzie tak jak z mieszkaniami zakladowymi - czynsze w gore i na bruk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 09:18 TBS od początku nie przewidywały wykupu mieszkań na własność (oczywiście formalnie). Tajemnicą poliszynela było jednak to, że ci "niezamożni" co na potęgę inwestowali w TBS mieli przepchnąć przepisy umożliwiające wykup (czyli inwestycja po części finansowana z kasy gminy szła w ręce prywatne). Nie udało się na razie. Więc trzeba trochę publiczkę pokarmić odpowiednią wersją prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 20:10 Na teraz stac na wykup moze 10% lokatorow. jak wszyscy splaca kredyty ni bedzie pewnie problemu z przeniesieniem wartosci. A moze chodzi o sprzedaz mieszkan z koatorami? i bedzie tak jak z mieszkaniami zakladowymi - czynsze w gore i na bruk! Jak znam zycie to pewnie o to chodzi platformersom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o wiedzieli na co się decydują IP: *.spray.net.pl 22.05.11, 00:03 TBS-y, podobnie jak mieszkania lokatorskie, to podarunki finansowane przez budżet, czyli z naszych podatków, przeznaczone dla zamożnych, czyli osób, które swobodnie dysponowały kilkuset tysiącami zł w gotówce na wkład własny (ktoś, kto takiej kasy nie zdołał zgromadzić, był zmuszony wziąć drogi kredyt hipoteczny na mieszkanie własnościowe). Ludzie kupowali więc TBS-y i mieszkania lokatorskie (przedstawiając wymagane oświadczenia o baaardzo niskich dochodach) następnie kupowali własnościowe, a te pierwsze spokojnie wynajmowali kosząc kolejną kasę. Każdy, kto zainwestował w TBS, dokładnie wiedział, na co się decyduje i zdawał sobie sprawę, że dostaje od państwa za ułamek wartości coś, na co inni muszą pracować latami. Widać jednak coraz mniej się to opłaca, skoro PO próbuje zawalczyć o możliwość ich wykupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: wiedzieli na co się decydują IP: *.spray.net.pl 22.05.11, 00:05 chodziło mi oczywiście o kilkadziesiąt tysiecy w gotówce, nie kilkaset Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: wiedzieli na co się decydują IP: *.clubnet.pl 22.05.11, 08:24 KOMPLETNIE NIE WIESZ O CZYM MÓWISZ!!! 1. Dlaczego twierdzisz że to muszą by osoby zamożne? 2. SWOBODNIE??? A może ktoś przez 30 lat odkładał na książecce mieszkaniowej? 3. Dochody trzeba mieć względnie wysokie a nie "baaardzo niskie"- zajrzyj do ustawy 4. Nie dostaniesz TBSu jeśli masz prawo do innego lokalu, a jak masz już TBS i uzyskasz prawo do innego lokalu, to masz prawny obowiązek poinformowania o tym TBS. Wtedy: albo zgodzisz się na baaaaardzo wysoki czynsz za TBS, albo idziesz do tego innego. 5. Finansowane przez Państwo??? TBS bierze kredyt w banku (ty też możesz) na budowę, przedstawiając jako "żyrantów" właścicieli mieszkań. Masz tylu pewnych żyrantów? Idż po kredyt i inwestuj w budownictwo. 6. ŻADEN mieszkaniec TBS nic nie dostał od Państwa, tym bardziej za ułamek wartości. Obrażasz mnie tym stwierdzeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: wiedzieli na co się decydują IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 09:28 Szanowny Panie, to co pisze osoba powyżej, jest prawdą. Przepisy od początku nie przewidywały możliwości wykupu na własność. TBS były współfinansowane z kasy gminnej (tereny na których budowanano są własnością gminy oraz gminy dostawały bardzo preferencyjne kredyty nawet na 70% inwestycji- reszta była pokrywana z wkładów mieszkańców). Jeżeli przyjrzeć się temu dziwnemu tworowi, to śmierdzi na odległość (bo kto chce płacić kredyt za coś co nigdy nie będzie jego własnością). Dowcip polegał na tym, żeby za jakiś czas przepchnąć przepisy pozwalające na uwłaszczenie na majątku gminy. Właśnie teraz się to dzieje. TBS z założenia są miejskimi zasobami lokalowymi- nie powinny nigdy przechodzić w ręce prywatne. To szczebel wyżej niż budownictwo komunalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB TO chwyt przedwyborczy PO !!!! IP: 93.159.162.* 22.05.11, 03:00 ludzie ja bym się nie dała nabrać na to, wiele było podejmowanych takich kontrowersyjnych spraw zawsze pare mies, przed wyborami. teraz będą kolejne wybory za pare miesięcy, to proszę bardzo: mamy sprawę mieszkań. ceny galopują, inflacja osiągnęła szczyt szczytów, vat podniesiony i myslicie, ze ktos wam odda mieszkania? litości,, no chyba, że komuś to jest na rękę u władz,,to wtedy mozliwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Wykup mieszkań przez lokatorów TBS nie do przyj... 22.05.11, 11:25 "Zdarza się, że nie są dopuszczane do głosu organizacje pozarządowe i eksperci mający inne zdanie niż koalicja rządowa." To przecież nie nowość. PO jest zagrożeniem dla demokracji i jako taka powinna zostać zdelegalizowana, a jej członkowie zakaz działalności publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś