divak2 Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 11:47 Kruchwa! Po pierwsze nie starym autom to gó... zaszkodzi tylko nowym. Tytuł artykułu zawiera nieprawdziwą informację. Takie wolnossące SDI albo zasilane pompą TDDi i stare TDI, jak również Kamazy i starsze lokomotywy dieslowskie to powinny znieść. Natomiast właściciele pompowtryskiwaczy i CommonRaili będą mieli przechlapane. Komplet 4 wtryskiwaczy do takiego silnika to około 6000 PLN. Jeżdżę Focusem z grudnia 2006, silnik 1,8 TDCi i w instrukcji jest WYRAŹNIE WOŁAMI NAPISANE, że dopuszczalne jest stosowanie paliwa zwierającego DO 5% biokomponentów. Czy Unia zasponsoruje mi wymianę uszkodzonych wtrysków? Co na to producenci aut? Nie wiem jak benzyniaki, ale kolega który ma silnik 1,4 TSI też ma poważne obawy. I wreszcie, last but not least, olej rzepakowy i bioetanol jest droższy niż ropa naftowa. Unia nie dysponuje wystarczającą ilością upraw, żeby samemu produkować wystarczającą ilość tych komponentów. I tu jest najciekawsze - w związku z tym musi je importować z USA i Ameryki Południowej, gdzie rabunkowy tryb upraw z ekologią ma niewiele wspólnego (wyjaławianie gleby, niszczenia lasów tropikalnych i gigantyczna emisja CO2 przez maszyny rolnicze). Jak dla mnie to śmierdzi na kilometr interesem właścicieli upraw. Można by powiedzieć że na każdej stacji benzynowej stoi redneck albo Leoncio czy inna Isaura i kasuje od każdego podjeżdżającego 5% ceny paliwa. Teraz mają mu pozwolić na kasowanie 7%. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut 26.05.11, 11:53 vide moj post nieco wyzej... mondeo 2.0 tdci. ten sam wpis w instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bartek Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: 195.205.154.* 26.05.11, 14:15 divak2 napisał: > ). Jak dla mnie to śmierdzi na kilometr interesem właścicieli upraw. Można by p > owiedzieć że na każdej stacji benzynowej stoi redneck albo Leoncio czy inna Is > aura i kasuje od każdego podjeżdżającego 5% ceny paliwa. Teraz mają mu pozwolić > na kasowanie 7%. W Polsce jest ok. 2 mln ha nieużytków. Jeśli to wg ciebie tak intratny interes, to zakasaj rękawy i bierz się za uprawę rzepaku. Będziesz bogaty jak wspomniany Leoncio i będziesz mógł kasować nawet 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Jest jeden problem 27.05.11, 10:03 > W Polsce jest ok. 2 mln ha nieużytków. Jakieś źródło? > to zakasaj rękawy i bierz się za uprawę rzepaku Po pierwsze te nieużytki nie są moje. Po drugie nie wiadomo czy da się na nich uprawiać rzepak. Po trzecie samo obsiane rzepakiem pole to nie koniec - bo olej trzeba wytłoczyć, rafinować rozdzielając frakcje, bo nie wszystkie nadają się do paliwa. No i obróbka surowego oleju robi dużą część tych kosztów. A póki co to nawet rafinerie rzepaku nie stoją, a jeśli stoją to trzyma na ich łapę ADM albo Cargill (koncerny spożywcze). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: s I żywność znowu podrożeje:/ IP: *.ip.netia.com.pl 26.05.11, 11:53 Jak mogą glindzić o nieurodzajach jak z produktów żywnościowych robią 'benzynę' i to wbrew woli i chęciom używania tego wymysłu przez samych zainteresowanych. Ale cóż Unia każe my musimy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: momon Re: I żywność znowu podrożeje:/ IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 12:27 rząd nic innego nie interesuje tylko kasa,..kasa i jeszcze raz kasa, wydojona od ludzi wszelkimi sposobami, w ogóle nie licząc się z cudzą własnością. Za to że właściciele aut z włoskimi lub francuskimi dieslami długo na takim paliwie nie pohulają, rząd odpowiedzialności nie bierze, a to pokazuje jakie jest podejście rządu do własności prywatnej, A, że nie ma możliwości zakupu paliw "czystych" (wolnych od dodatków) lub z dodatkami to tylko i wyłącznie wina rządu, Gdyby rafinerie były prywatne taki numer by nie przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jfg Rząd nie wie że w Polsce ludzie jeżdżą starymi IP: *.tktelekom.pl 26.05.11, 12:06 samochodami? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dark Angel CO ZA BZDURY!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 12:07 Co za brednie! Stare diesele pojadą na tym co się wleje. Znam wielu, którzy jeżdżą na opale, oleju smażalniczym itp - silniki wolnossące lub z turbiną. Jak już coś to prędzej nowy silnik nie wytrzyma bipoaliw. Nowe common raile czy TDi po prostu staną i koniec. Ciekaw jestem tylko kto zapłaci za uszkodzenia silników przez owe "uszlachetniacze"..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stary dobry diesel Chyba nowe z filtrem cząstek stałych IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 12:07 Stary diesel pojedzie na przepalonym oleju od frytek, nowy common filtro eko bajer zabije gorszej jakości ropa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PiPP A rzeczywistość jest zupełnie inna. IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.11, 12:08 Im starszy tym lepiej znosi biodiesla. Sam jeżdżę na B100, i w najgorszym wypadku przy temperaturach poniżej zera mieszam pół na pół, i nic się nie dzieje. Może chodzi o to że B-100 nie podrabia się tak jak zwykłego diesla. Nowe silniki typu common rail nie tolerują tego paliwa i można przy okazji stracić gwarancje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Kubik - pracujesz w GW czy Petrochemii ? IP: *.tktelekom.pl 26.05.11, 12:16 bo ten wrtykuł ma chyba obrzydzić ludziom biopaliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ziz7 Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: 88.211.59.* 26.05.11, 12:25 Zrzędzicie jak stare baby na targu!! Dolewka rzepakowego nic nie pogarsza i tyle. To, że rolnicy dostana dopłatę jest OK - pod warunkiem, że nie bedą dopłacać do produkcji krajów z poza Europy (np jak to ma się w przypadku oleju kukurydzianego z USA). To jest alternatywa dla niestabilnych i chciwych krajów arabskich i Rosji. 7% to dużo nie jest ale lepsze to niż nic. Lepiej ropę naftową wykorzystywać do produkcji bardziej zaawansowanych materiałów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trooper Norma EN590 dla oleju napędowego IP: *.metrolink.pl 26.05.11, 12:31 W instrukcji mojego samochodu (Vectra z silnikiem 1.9 CDTi 16v - identycznym z fiatowskim JTD 16v), rocznik 2006, jest napisane, że należy stosować olej napędowy zgodny z normą EN590, to jest zawierający MAKSYMALNIE do 5% biokomponentów (FAME - ester metylowy kwasu tłuszczowego, jak np. przykładowo RME, czyli ester metylowy pochodzenia rzepakowego). Jednak gdy odpali się tą stronkę: en.wikipedia.org/wiki/EN_590 to widać, że w międzyczasie norma się zmieniła. FAME dla EN590 (ostatni wiersz w tabeli) wynosi aktualnie 7%. To koronny przykład na to, że nie inżynierowie dyktują warunki (niestety), tylko politycy i różne lobby. Techniczni mają tu najmniej do gadania. Tak więc moja instrukcja do Vectry jest w tej chwili sprzeczna. Bo zmieniła się norma. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To dlatego, ze politycy sa ignorantami. 26.05.11, 12:45 Dyletantyzm techniczny tego srodowiska nie jest zadnym odosobnionym zjawiskiem. Ponadto politycy, jako opiniodawcow, powoluja oplacanych sowicie "ekspertow", a ci z kolei w akcie poddanczym dla srodowiska politykow sa w stanie zaprzeczyc nawet prawu grawitacji. Skandaliczne i przymusowe wprowadzenie paliwa E10 jest podobnym przykladem nie liczenia sie z rzeczywistoscia techniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vin biodiesel Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.mtvk.pl 26.05.11, 12:48 To się nazywa dziennikarstwo. Zamiast pisać głupoty, trzeba było zadzwonić do przedstawicielstw największych koncernów motoryzacyjnych i zapytać o normy dla używania biodiesla. Potem zrobić ładną tabelkę i napisać w niej, że np. GM nie dopuszcza większej domieszki niz 5% i Ford (z tego co inni napisali wyżej) też nie. Pole rzepaku dla Kublika - może w rolnictwie wyjdzie mu lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Z tego co ja słyszałem to raczej jest na odwrót. 26.05.11, 12:52 Biopaliwa są zabójcze dla nowych silników, a do starszych diesli to nawet czysty olej rzepakowy można lać. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 12:56 no i chu moje pompowtryskiwacze strzeli... otóż drogi autorze dla nowych diesli to właśnie problem! stare pojadą na każdym oleju! ja nie mam nowego diesla ale mam pompowtryski niestety Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Panie Redaktorze. 26.05.11, 13:00 Niech Pan, prosze, przeprowadzi tzw. "research" w czasopismach o profilu technicznym. Potem nich sie Pan zastanowi. A potem nich Pan wyciagnie wnioski. A na samym koncu prosimy o obiektywny artykul na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość portalu Będą dodawać rzepaku do paliwa. IP: *.torservers.net 26.05.11, 13:15 > Będą dodawać rzepaku do paliwa. To już lepiej niech dodają proso. Albowiem konie bardziej preferują. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anty kublik Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... IP: *.centertel.pl 26.05.11, 13:34 Taki tekst mógł tylko wygotować redaktor Kublik. Stek bzdur i nic więcej. Ciekawe ile ten pismak bierze za swoje sponsorowane teksty? Kto ma odrobinę oleju w głowie tych andronów nie czyta. Szkoda nerwów. Dla kasy gościu z premedytacją robi z siebie durnia (bo nie wierzę, że aż tak źle z nim jest), jednocześnie w..wia nieświadomych czytelników niemiłosiernie. Celowe wkładanie kija w mrowisko... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mssBydzia Re: Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare aut IP: *.ip.netia.com.pl 26.05.11, 13:44 Masz rację. Stare silniki sobie poradza. A Pan nadredaktor prawdopodobnie pisząc o "starych" silnikach mial na myśli silniki commonrail i z popowtrsykiwaczami 1 i 2 generacji czyli koniec lat 90 i poczętek obecnego wieku. Pamietajcie, że dla Pana nadredaktora samochody starsze niz 2 lata to stare samochody a 5 letenie to już złom którym nie można jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Rząd dodaje rzepaku do Diesla - czy stare auta ... 26.05.11, 14:08 Cieszę się że tak dużo czytelników wytyka kompletny brak wiedzy autorowi artykułu. I to jeszcze taki redaktor pracuje w jednym z najbardziej poczytnych dzienników w kraju. No WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ogolne kryterium: 26.05.11, 14:18 Silnikow wysokopreznych z norma Euro 4, 5 === NIE MOZNA === z zasady eksploatowac na biopaliwie. Politycy udowadniaja jeszcze raz, ze sa.............. (wpisac wg uznania) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Edy Zatkać filtry lub pokleić uszczelki IP: 193.22.252.* 26.05.11, 21:11 zwykły olej z biedronki nie klei a nowy B7 będzie be. Ściema na maxa. Odpowiedz Link Zgłoś