Dodaj do ulubionych

Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.11, 13:29
Taaaaaa,
cena "wsadu" do kawy to około 1,5zł, reszta to zysk, niech jadłopodawcy zmniejszą se zyski
Obserwuj wątek
    • Gość: Carp Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.insite.pl 30.05.11, 13:49
      Nie 1,5 PLN tylko 0,6 PLN jeśli jesteś właścicielem exspresu i mlynka
      • pogromca_mrowek W normalnym świecie wzrost byłby o 10-20%... 31.05.11, 08:23
        ...z Goldman Sachsami i innymi World Trade Centerami każda amplituda wahań zwiększa się do 50-200%. Wszystko jedno, kawa, cukier, mąka, złoto, chleb, koncentrat soku pomarańczowego, akcje, nieruchomści, jen, forint, w górę, w dół, wszystko jedno byle była duża zmiana %. byle rolować owieczki rollercoasterem
    • nazimno A kieda przestana podawac lure pod nazwa kawy? 30.05.11, 14:10
      Kawa wypita na pierwszej lepszej stacji benzynowej we Wloszech
      jest lepsza od kawy podawanej w DROGIM polskim hotelu, o cale niebo.

DLACZEGO???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

• Gość: cminusminus Re: A kieda przestana podawac lure pod nazwa kawy IP: *.toya.net.pl 30.05.11, 21:40
        Z tej samej przyczyny, dlaczego proszek do prania kupiony w podrzędnym sklepiku niemieckim jest wyraźnie lepszy od "identycznego" proszku, kupionego w polskim dużym sklepie.
        Jednym słowem - jesteś jechany w dupala, bez proszku... o przepraszam, bez mydła.
        • Gość: vvv Co tam Europa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.11, 22:00
          W Stanach to dopiero jest kawa!
      • Gość: BAY Re: A kieda przestana podawac lure pod nazwa kawy IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.11, 22:54
        A dlatego jest lepsza, bo w robienie kawy w Italii wklada sie serce i wiedze. Samo naciskanie przycisku w automacie daje siki.
        • Gość: mm Re: A kieda przestana podawac lure pod nazwa kawy IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 02:27
          Oraz we Wloszech wsad jest o niebo lepszy niz te odrzuty najtanszych gatunkow, ktore trafiaja do Polski.
    • krzysztofwro Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion 30.05.11, 14:48
      Jeśli teraz kawa kosztuje średnio 8 zł, a koszt zrobienia jej to jakieś 60 groszy, tak, jak napisał ktoś poniżej, to kawiarnie i tak jeszcze sporo zarobią. Mimo podwyżek. Ja nie widzę w tym nic złego.
      • Gość: xxx Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 16:20
        uściślając
        Wzrost ceny kawy na świecie nie powinien w ogóle wpłynąć na cenę kawy oferowaną w kawiarenkach itp.

Tak tu zgoda. A zobaczymy na wakacjach :) coś mi się zdaje, że to będzie pretekst taki sam jak windowanie cen benzyny/ON przy wyższej cenie baryłki na giełdach międzynarodowych [oczywiście Orlen/lotos biorą ropę z rosji na kontraktach 6miesięcznych ;)].
        Dobrze, że pijam kawę okazjonalnie dla smaku.
        • Gość: Behemot >>> To na pewno spisek producentów termosów IP: *.awakom.net 31.05.11, 08:23
          Jak ceny kawy wzrosną w kawiarniach, to ludzie przerzucą sie na termosy z kawą.
          • Gość: Mark Re: >>> To na pewno spisek producentó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 09:36
            Gość portalu: Behemot napisał(a):

> Jak ceny kawy wzrosną w kawiarniach, to ludzie przerzucą sie na termosy z kawą.

Ja już się przerzuciłem. Wolę dobrą kawę parzoną w domu niż te siki powstałe w niemytym miesiącami ekspresie, z najtańszej kawy i najtańszego mleka, sprzedawane na mieście po 8 zł za kubek...
            • Gość: z ukosa Nazwanie "tego" sikami to i tak eufemizm. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.11, 12:56
              No i te 8 PLN za kubek to juz jest "oczywiste" OSZUSTWO.
    • prof_s_jonalizm Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione 30.05.11, 16:32
      Starbucks i Nestle robią kawę? to raczej napoje o smaku kawowym lub wyrób kawopodobny.
      • Gość: BAY Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.11, 22:59
        Co masz do Nespresso? np Np Roma lub Arpeggio? Co masz do Cafe Boundi? Prosze o argumenty. Jezeli masz napisac jedno slowo, to sobie odpusc.
      • Gość: www Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: 222.128.41.* 31.05.11, 05:45
        Alurat Starbucks ci serwuje normalna kawe, z ziaren swiezo zmielonych, wiec nie wiem o co ci chodzi.

Do Nestle mozesz sie przyczepic, ALE jesli chcesz to mozesz sobie kupic ziarna i ekspres, ktory ci mieli i robi kawe.

Ja taki mam!

Ale jak jestes biedny to kupujesz kawe rozpuszczalna zalewajke i jest jak jest...
    • Gość: meme sraty taty... IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.05.11, 16:54
      kawa lavazza paulista (100% arabica, 250g, mielona) kupiona w kwietniu we włoszech (w sklepie gdzieś w dolomitach a nie w supermarkecie) kosztowała mnie nie całe 2 eur (sprzedawana w dwupaku za 3,90) - ta sama kawa w warszawskim leclercu 30 PLN (w sklepach internetowych od 16 do 23) ! no więc kto tu najwięcej kosi na cenach ?
      • Gość: z ukosa Spekulanci, panie, spekulanci.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.11, 17:16

• Gość: BAY Re: sraty taty... IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.11, 23:01
        Przetestuj Lavazze Pienaroma. Dostepna na razie w de okolo 22-24 EUR/kg
        Poezja. 100% Arabica, mimo tego piekna crema.
    • Gość: Marzena Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 17:16
      Kawa już jest bardzo droga i jeszcze na dodatek kawiarnie oszukują jak mogą!.
      Często capuccino czy latte smakują 'zbożówką", ceny w polskich knajpach zrównane z zachodem
      Europy a przecież to "średniowiecze "nie może sie równać ze Sztokholmem czy Paryżem.....
      • Gość: z ukosa Wynalazek: "kawa ekologiczna". IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.11, 17:18
        (Stad ten zbozowy smak)

Jesli klienci daja sie robic, to beda zrobieni.
        I tak juz jest w tym kraju bizniesmienow.

• Gość: mimi najgorsza kawe na swiecie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.05.11, 03:16
        daja w norwegii
        pomyje w porownaniu z tym to poezja
        nawet hamieryki im nie dorastaja
        i pomyslec, ze oni, norwegowie, pija tych pomyj (ktore zwa kawa) calkiem duzo, moze i najwiecej na swiecie na leb czlowieka
    • Gość: XXX Kawa w sieciowych kawiarniach jest i tak ponad 2 IP: *.ip.netia.com.pl 30.05.11, 17:38
      razy droższa niż w małych kawiarniach.
    • Gość: gość za funt, nie za funta, niedouki IP: *.cdma.centertel.pl 30.05.11, 17:46
    • Gość: gp Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.ip.netia.com.pl 30.05.11, 18:09
      Produkcja spokojnie mogłaby być większa, tyle że niektórzy wolą uprawiać rośliny halucynogenne...
    • Gość: kawiarz Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione IP: *.net.upcbroadband.cz 30.05.11, 18:20
      Cena wsadu, możę 1 zł, nie więcej, ma tu minimalne znaczenie, wiekszosc stanowi zysk/marża, w Polsce ustalone (zmowa?) na rekordowo wysokim poziomie. Czy jest normalne aby kubek (bo nawet nie filiżanka), ale ordynarny papierowy kubek kawy kosztował tyle co niejeden obiad? Niech właściciele kawiarni przestaną ordynarnie okradać klientów!
      • Gość: qaz Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 31.05.11, 00:35
        To po kiego kupujecie? Nie kupować durna bando!
      • Gość: www Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: 222.128.41.* 31.05.11, 05:49
        "zmowa?"

Typowy debil weszysciel spiskow. Taa te kilkadziesiat tysiecy polskich kawiarni zrobilo zjazd i ustalilo, ze beda cie dymac...

Chlopie wiesz ile kosztuje utrzymanie kawiarni np. w centrum handlowym? Wiesz, ze oprocz tej kawy, ktora wypijasz trzeba oplacic czynsz, kogos kto posprzata, kto tam bedzie stal i robil te kawe, prad, itp?

Zastanow sie. Kawiarnia dziala na pelnych obrotach w centrum handlowym ile 8 godzin dziennie? 12-14 i potem 16-22,...
        w tym momencie musi zarobic na wszystko.....

W szkolach zamiast religii powinna byc ekonomia..
        • Gość: Behemot Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.awakom.net 31.05.11, 08:26
          Pokaż mi kawiarnię, która w centrum handlowym ma przerwę miedzy 14 a 16. Albo tam nieźle koszą jeleni i stać ich, albo niedługo właściciel lubi dokładać do interesu.
          • Gość: Mark Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 09:43
            Gość portalu: Behemot napisał(a):

> Pokaż mi kawiarnię, która w centrum handlowym ma przerwę miedzy 14 a 16. Albo t
            > am nieźle koszą jeleni i stać ich, albo niedługo właściciel lubi dokładać do in
            > teresu.

Najbardziej mnie dziwi, że w centrach małych i średnich miast wyrastają coraz to nowsze kawiarnie i mimo, że ceny mają kosmiczne (np. 12 zł za dużą latte) i w związku z tym ZERO klientów, nie upadają. Trudno się oprzeć wrażeniu, że przynajmniej cześć z nich to zwykłe "pralnie".
    • tomek.54321 Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion 30.05.11, 18:43
      Moim zdaniem to straszenie ;]
      • Gość: enjoy Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.11, 20:01
        Wszyscy wjeżdżają na właścicieli kawiarni, a zastanawiał się ktoś ile wynoszą czynsze w lokalach? Ile życzą sobie galerie handlowe za wynajem lub właściciele lokali np. w centrach miast? Ile pieniędzy oddaje się państwu w ramach haraczu zwanym podatkach? Ceny w polskich sklepach to efekt nie tylko pazerności ale polityki handlowej, gdzie każdy z rządem na czele, chce wydrzeć dla siebie jak najwięcej.
        • Gość: enjoy Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.05.11, 20:01
          *nie tylko efekt pazerności właścicieli.
        • Gość: qaz Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 31.05.11, 00:37
          Może. Ci w swoich lokalach też doją klientów. Krokodyle łzy.
    • Gość: axs Najprostsze rozwiązanie - własny MŁYNEK i ekspres IP: 79.173.44.* 30.05.11, 20:03
      W Polsce jeszcze nie piłem takiej kawy, jaką robię sobie w domu :).
    • Gość: googletranslator Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione IP: *.nsystem.pl 30.05.11, 20:09
      KAPITALNIE PRZETŁUMACZONE!
    • Gość: pisiorek Koniec z tanią trawą. IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 20:22
      Pompujemy kolejną banieczkę.

A jelonki kupują.
    • Gość: 154toni Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione IP: *.219.9.109.rev.sfr.net 30.05.11, 20:23
      Jak moze filyzanka kawy byc drozsza, gdy JUZ JEST NAJDROZSZA z calej Europy n.p. Holandia, Niemcy i Francja. Niech sprzedawcy zmniejsza swoje zarobki. Kawa w NICEI kosztuje 1,5 Euro
      • Gość: synek ze Śląska Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 09:47
        Dobre espresso 100m od Bazyliki św. Piotra za 0.75€ a ten smak, w PL nigdy już takiego nie piłem. W Barcelonie pyszne espresso + wiskacz za cenę podłej kawy w PL.
        Ciekawe kiedy pracodawca odetnie nam ekspres ciśnieniowy...
    • ulanzalasem Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione 30.05.11, 20:42
      Jak się okaże, że ludzie nie kupują nowych telewizorów LCD/plazmowych/3D, nie wymieniają samochodów, nie kupują drugiego aparatu czy w ogóle elektroniki - tj. nie przeznaczają pieniędzy na zbędne rzeczy/rozrywkę to się okaże do jakich cen można zejść ;) A skoro konsument dalej kupuje to znaczy, że cena jest za niska...
    • alex2222 Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknione 30.05.11, 21:17
      Taaaaa,skończyło się z cukrem,to może teraz kawa:
      -"Ludzie,dziś w Tesco Tchibo po 7 zł..Kupiłem dwie zgrzewki,bo ma być drożej!"
      -"A u mnie w Realu po 7.30,ale mówili,że jutro będzie po 8."
      "Ja w zeszłym tygodniu kupiłem 20 paczek po 6,70.Jestem do przodu!"
      • Gość: zartiepl Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion IP: 193.111.144.* 31.05.11, 09:07
        Artykuł jest o kawie, a nie o wyrobach kawopodobnych ;-)
        Nie zastanawiałeś się czasem, co jest w tych paczkach po 4,99 zł/250 g (czy 12,99 zł/750g - po tyle gdzieś niedawno widziałem Cibo w promocji), skoro funt kawy kosztuje ponad 3 $, kilogram to 2,2 funta, dolar kosztuje dziś ok. 2,8 zł, a podczas palenia traci się ok. 15 % wagi?
        • alex2222 Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion 31.05.11, 11:38
          Nie napinaj się tak.Ja wiem co masz na myśli ale 90% ludzi kupuje ten jak go nazywasz "wyrób kawopodobny" i do tego się odnoszę.
    • zablokowany-obrazliwy-nick Olać kawiarnie z ich chorymi cenami. 30.05.11, 22:00

• lava71 dzizys ... mega news. 30.05.11, 22:07
      Pewnie media zapomniały, że nie wszyscy ten shit piją.
    • Gość: WTF Niezłe: przez cały ub. rok na świecie sprzedano... IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.11, 22:28
      ...ok. 60 kg kawy. To nie dziwne, że jest coraz droższa :D
      • Gość: BAY Re: Niezłe: przez cały ub. rok na świecie sprzeda IP: *.pool.mediaWays.net 30.05.11, 23:05
        Trudna sztuka czytania i rozumienia.
        "134 mln worków (ok. 60 kg) kawy."
        UWAZAJ.
        Jeden worek kawy wazy 60 kg. Rozumiesz? Worek z kawa wazy 60 kg. Kawe sprzedaje sie na worki. Tak jak piwo na butelki. Panial?
        • Gość: azyt Re: Niezłe: przez cały ub. rok na świecie sprzeda IP: *.fbx.proxad.net 30.05.11, 23:41
          ale przyznasz, ze to brzmialo niejednoznacznie?
        • Gość: Behemot Re: Niezłe: przez cały ub. rok na świecie sprzeda IP: *.awakom.net 31.05.11, 08:29
          A ja myślałem, że poważni producenci piwa podają sprzedaz w hektolitrach. Idąc Twym tokiem rozumowania odnośnie butelek, należy przyjąć że w sklepach dostępne są tylko 60-kilogramowe worki z kawą.
    • pluszsz Koszt ziaren to 20-40 gr.Kawiarnie=zdziercy 31.05.11, 00:21
      Olejcie kawiarnie - niech się kawiarze wypchają. Pyszna kawa w domu jest tańsza.

Ekspresy są tanie. Nie kupujcie tylko "ekspresów" na specjalne pojemniki, bo już nic nie dostosujecie, a pojemniki są drogie.

Nie kupujcie też perfumowanych ziaren w sklepach kolonialnych - za 180 - 200 zł za kg.

Świetne niemielone ziarna Arabica, to dla konsumenta jakieś 50 zł.
    • Gość: T Tych podwyżek nikt nie odczuje IP: *.acn.waw.pl 31.05.11, 00:32
      Koszt kawy do zapażenia filiżanki to max 50gr, nawet jak cena się podwoi to podwyżka wyniesie 50gr... przy cenie 10PLN jaką mają niektóre kawiarnie to jak wzrośnie do 10.50 niebędzie wielkiej różnicy... większy problem mają knajpy gdy klienci orientująsięjak bardzo są zdzierani i za cenęjednej filiżanki kupią sobie paczkę kawy.
      • Gość: mimi za funt, za funt, za funt IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.05.11, 03:10
        > utrzyma ceny kawy w przedziale 2-3 dol. za funta.

nieuku fila
        gdzies, patafianie, nauki pobieral(a)?
        ooo, nie bylo zadnych? no widzisz, jeno teraz swistaki ci doic
    • d1ler Dziennikarzu, naucz się pisać. 31.05.11, 06:51
      Autorze!

" ...w przyszłym roku utrzyma ceny kawy w przedziale 2-3 dol. za funta"

2-3 dol. za funta, to może być kurs walut, a jeśli chodzi o wagę, to powinno być 2-3 dol za FUNT.
    • nchyb Re: Wyższe ceny kawy w kawiarniach są nieuniknion 31.05.11, 10:59
      > cena "wsadu" do kawy to około 1,5zł, reszta to zysk,

ha ha ha....
      widać dokładnie, jak to wielu Polaków chciałoby firmy prowadzić i skąd tak wiele szybkich bankructw. Poza wsadem kawy, zapłacić jeszcze trzeba za wodę i jej ogrzanie, a energia nie jest tania, za dodatki typu mleko, cukier, śmietanka, jakies przyprawy. Tego wszystkiego za darmo nikt nie zrobi, pracownicy kosztują, a koszty pracy w Polsce nie nalezą do najniższych. Utrzymanie lokalu, amortyzacja sprzętu, danina fiskusowa, o zusowych podatkach nie wspomnę. Jeżeli naprawdę tak wiele osób sadzi, że tylko koszt samej kawy się liczy, to i nie dziwota, że tak wielu bankrutyje tak szybko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka