Gość: ZZ IP: *.top.net.pl 09.09.04, 21:30 Przebudzenie ze snu o socjalistycznym pseudodobrobycie za kredyty z Ameryki będzie raczej bolesne. A tu trzeba będzie jeszcze zakasać rękawy i zacisnąć pasa, bo chińska konkurencja nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan K. Krótsza praca we Francji? IP: *.asm.bellsouth.net 09.09.04, 21:57 Ależ bezrobocie może zlikwidować tylko krótsza praca a nie dłuższa! Rząd Francji powinien ograniczyć pracę do 16 godzin tygodniowo - 4 dni po 4 godziny i płacić pełną stawkę miesięczną. Płatne urlopy powinny być wydłużone do 3 miesięcy a wiek emerytalny powinno się osiągać gdzieś w okolicy 35 roku życia. Francja będzie wtedy rajem na Ziemi! Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Krótsza praca we Francji? IP: *.top.net.pl 09.09.04, 22:18 Takie poglądy głosił swego czasu w Polsce Marian K. Swego czasu został przez to najpopularniejszym politykiem w Polsce, zresztą nawet obiecywał uwłaszczenie czyli każdemu po 100 metrów torów kolejowych i po tokarce pamiętającej Bieruta. Niestety, wspomniany Marian K. jest najmniej popularnym politykiem w Polsce. Nie każdy rozumie, że jego wizje nie sprawdziły się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Krótsza praca we Francji? do ZZ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 23:35 Gość portalu: ZZ napisał(a): > Takie poglądy głosił swego czasu w Polsce Marian K. Po tym jak kto rozumie ironię widać ile ma w głowie. Pan ZZ nie ma zbyt wiele i co gorsza o tym nie wie. A co do pana MK, to nie dlatego stał się mało popularny, że głosił jakiekolwiek poglądy nt. gospodarki, bo to się w Polsce nijak na popularność nie przekłada, ale że go media z wzajemnością nie lubiły. Bo moim skromnym zdaniem, był o wiele mniej irytującym od odrażających gadów typu Miller czy Kwaśniewski. <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loby Media IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 10.09.04, 01:47 Bo media sa w calej Europie w rekach komuchow manipulatorow, szczelnie obsadzane dziennikarzami-aktywistami lewackimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do ma IP: *.top.net.pl 10.09.04, 08:39 Czy Marian, czy Miller - obaj to socjaliści tylko w innym opakowaniu, z inną metką. Miller i Kwaśniewski to odrażające gady? Ale przecież obaj osiągnęli swego czasu miażdzące zwycięstwa wyborcze! Gdzie wyborcy mieli głowy? No, chyba takie jak twoja. Nie wykluczam, że i ty na nich głosowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy2099 Czyzby Francji znow nie wyszlo ??? 10.09.04, 07:35 Co za pech. Po raz setny okazuje sie, ze socjalizmem nic sie nie zbuduje. Teraz Francuzom swita w glowach, ze wydluzenie czasu pracy ma zmniejszyc bezrobocie. Fascynujacego odkrycia zabojady dokonaly. Na miare XXI wieku. A przez kilka lat Chirac i spolka wciskali nam, ze tylko skrocenia czasu pracy moze pomoc ograniczyc bezrobocie i rozruszac gospodarke. Francuzi mieli wykorzystywac wolny czas na wydawanie pieniedzy pomagajac tym sposobem "rozkwitnac" francuskiej gospodarce. Co za pech, nie udalo sie. Francuska trzecia droga do nikad. A co u przyjaciol Francuzow, Niemcow slychac ??? Oni tam jeszcze oficjalnie utrzymuja fason i sztuczny usmiech. Ciekawe jak dlugo. Moze jakies zaklady ??? No to kiedy Schroeder zacznie oszczekiwac "trzecia droge" w ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Czyzby Francji znow nie wyszlo ??? IP: *.top.net.pl 10.09.04, 08:41 Z Niemcami jest to samo, ponieważ prawa ekonomii są wszędzie jednakowe. Patrz artykuł o VW, ulubionej firmie Schrödera. Już niedługo Francja i Niemcy zniosą ograniczenia handlu w niedzielę. Tylko zwiększenie wolności gospodarczej i obniżenie podatków pozwoli zwalczyć bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 ciekawy jestem kto wytlumaczy w jaki sposob 10.09.04, 09:31 wydluzajac czas pracy tym, ktorzy juz ja maja powstana niby nowe miejsca pracy; przeciez jak ja w mojej firmie mam 3 ludzi pracujacych po 8 godzin to moge ich zastapic 2-ma po 12 godzin i jednego moge wyrzucic a co dopiero mowic o zatrudnianiu nowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: ciekawy jestem kto wytlumaczy w jaki sposob IP: 195.190.143.* 10.09.04, 09:52 "... Za wydłużeniem czasu pracy są francuskie firmy, które w przeciwnym wypadku grożą przenoszeniem fabryk i produkcji za granicę. ...." Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 tyle to ja wiem, mozna w ten sposob uratowac 10.09.04, 12:35 czesc istniejacych miejsc pracy ale nowe od tego nie powstana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: ciekawy jestem kto wytlumaczy w jaki sposob IP: *.top.net.pl 10.09.04, 10:15 Ale skoro zwiększasz czas pracy do 12 godzin, to musisz mieć zamówienia na produkty i musisz zamówić surowce czy energię. To oznacza zwiększenie popytu na pracę. Poza tym dojdziesz samodzielnie do wniosku, że pracownik niewypoczęty jest niewydajny. Poza tym są prace, które muszą być wykonywane przez 3 ludzi, bo 2 nie da sobie rady. A jak wyrzucisz pracownika, to pójdzie do konkurencji albo sam otworzy konkurencyjną firmę wykorzystując nabytą u ciebie wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 chyba sam w to nie wierzysz w co mowisz 10.09.04, 12:34 powtarzam: zwiekszam czas pracy nikogo nowego nie zatrudniajac a tylko co najwyzej zwalniajac. Nowa ekonomie wymyslasz? Co to za bajki, ze moj zwolniony pracownik pojdzie do konkurencji. Gdzie? Przeciez oni tez beda zwalniac. I nie martw sie o wydajnosc i zmeczenie, mowimy o Francji gdzie goscie maja 7 godzin pracy dziennie a beda mieli 8 czy 9 wiec nie umra od przepracowania. Pewnie, ze nie wszedzie da sie ludzi zwolnic ale jedno jest pewne. miejsc pracy od tego nie przybedzie. No i z tym zwiekszeniem popytu na surowce czy energie to, sory, palnales gafe. Powtarzam: tyle samo produkuje, w tej samej firmie, w tym samym czasie, tylko mniejsza iloscia ludzi wiec ja wiecej nie kupie i tyle samo sprzedam ale moge kogos zwolnic. Podaj jakis lepszy przyklad dlaczego zwiekszenie czasu pracy ma tworzyc nowe miejsca pracy. Ja takich przykladow nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: chyba sam w to nie wierzysz w co mowisz IP: *.comar.pl / *.comar.pl 10.09.04, 13:13 Zwalniając jednego z trzech pracowników zaoszczędzasz pieniądze,które zainwestujesz w inne przedsięwzięcie,które przynosząc zyski zmobilizuje do dalszego rozwoju itd.więc w sumie ZWIĘKSZYSZ ZATRUDNIENIE!!!!!To chyba jest logiczne?Odrzucam wariant"że mi się nie chce rozwijać"bo to jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: chyba sam w to nie wierzysz w co mowisz IP: *.fbx.proxad.net 10.09.04, 13:50 A po co? Raczej wyjedzie na wycieczke do cieplych krajow... Odpowiedz Link Zgłoś