Dodaj do ulubionych

Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic.

08.09.15, 05:52
W ostatnich tygodniach banksterzy zaatakowali polskie kopalnie. Zastosowali ten sam myk, którym rozwalili greckie finanse: wyczaili, które obligacje spółki węglowe wyemitowały na prawie anglosaskim, wykupiły co najmniej 75 proc emisji na rynku wtórnym za psi pieniądz, a teraz - także zgodnie z prawem anglosaskim, żądają ich natychmiastowego przymusowego wykupu za pełną wartość plus odsetki. Albo wystąpią o upadłaść spółek, co skończy się zamknięciem, albo przejęciem polskich kopalń za ułamek ich wartości.
Lub w najlepszym przypadku zmultiplikowaniem ich zadłużenia w spirali długów, a potem dopiero ich upadkiem- i przerzuceniem finansowej odpowiedzialności na właściciela, czyli Państwo Polskie. Co będzie wstępem do wpuszczenia z kolei Polski w kryzys taki jak w Grecji.
Teraz już wiecie, po co "złoty pociąg" i inne tematy zastępcze potrzebne kopaczowej?
W polskim górnictwie dzięki głupkom z Platformy w zarządach spółek węglowych i ministerstwach właśnie zaczął się zawał największy od początku ich historii. Bo to macherzy z PO decydowali o emisji papierów dłużnych na prawie anglosaskim a nie krajowym. (na prawie krajowym by ten bandycki numer banksterów nie przeszedł) .
Obserwuj wątek
    • tacx Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 07:36
      Głupiś jak lewy but kopaczki. Zawał to masz chyba w komórkowej zwojnicy. W kopalniach nie ma zawału tylko jest kumulacja związkowej głupoty, złodziejstwa i egoizmu. Kiedyś to musiało się tak skończyć i skończyło. Byl czas na restrukturyzacje, przekwalifikowania, program odchudzenia górnictwa, ale nie pozwolili na to górnicy bo myśleli ze ropa po wsze czasy bedzie po 118$ i więcej a z ropą i węgiel po 100$ ( najlepiej 1000$). Nic więc nie robiono i się żarło, doiło, piło i bawiło. My jeszcze dopłacamy im 7md do skladki emerytalnej liczonej podwójnie. Teraz jak wszystko padło to jest dramat i winna jak zwykle Peło. ja tam nie twierdzę że peowiaki palców w tym dojeniu nie maczały, ale przypominam ze min gospodarki byl pawlak i teraz Piechociński i oni nasylali bandy do zarządów. Te zarządy były w zmowie z Kolorzami i całą ta związkową mafią której cel był jeden. Przejąć kontrolę nad kopalniami tak aby nie ponosić z tego tytułu finansowej odpowiedzialnosci - ergo kopalnie miały być de facto kontrolowane przez związki co mial dokonac się na drodze układów zbiorowych. utrzymywaniem tej patologii mia się zając natomiast podatnik. To zblatowanie związkow z politykami apogeum osiągnęło znacznie wcześniej - za PIS - kiedy Kolorz przez telefon do belwederu zwolnil Poncyliusza z funkcji ministra a do zarządow kopalń związki delegowały swoich przedstawicieli. I ten złodziejki układ byłby trwał w najlepsze gdyby nie to że Arabom przestała się opłacać droga ropa. za ropą staniał wungiel i nagle "oj rety" ... Kopalnie się sypią. Nie sypią tylko są w takim stanie w jakim miały być po latach takich związkowo-partyjnych rządów. każdy doił ile się dało nie myśląc o przyszłosci i efekt jest taki jaki miał być więc nei rozumiem pretensji.
      ps. nie wiem czy wiesz co to obligacja, ale gdybyś wiedział to byś sie nie dziwił że jej właściciel domaga sie zwrotu kasy widząc co się dzieje w spółce która je wyemitowała. W ocenie banku firma jest już bankrutem więc żąda przedterminowego wykupu. co w tym dziwnego? Pzu, bgk też mają obligacje jsw ale widać niespeszno im z etgzekucją bo to firmy państwowe więc podatnik może znów stracić, dołożyć itp... ing jest prywatna de facto więc o co ci chodzi?
      • katrina1945 jestem zwykła obywatelka... 08.09.15, 07:58
        ...a nie jakiś gangster,pardon,bankster i nie odróżniam obligacji na prawie polskim od tej na prawie,jak to on ją nazwał,saskim czy jakoś tak podobnie.
        Wytłumacz mi te obligacyjne niuanse,bo widzę,żeś w tych sprawach biegły.
        • m.c.hrabia Re: jestem zwykła obywatelka... 08.09.15, 08:03
          Wytłumacz mi te obligacyjne niuanse,bo widzę,żeś w tych sprawach biegły.

ma już jednego nobla z ekonomi ,teraz pracuje na drugiego ,
          a poza tym łże jak pis.
        • rozbawiony77 Re: jestem zwykła obywatelka... 08.09.15, 09:41
          Zrobiłem cały uproszczony łopatologicznie wykład, ale mam tu fatalny zasięg. I wcięło. Drugi raz mi się nie chce. Za ładny dzień:). Znajdź sobie w sieci dokumentalny film niemiecki "Władca wszechświata"- o mechanizmach działania banksterów np. wobec Grecji. I będziesz wiedzieć wszystko. Np. dlaczego w krótkim czasie długi Grecji wzrosły trzykrotnie, a teraz straciła dużą część majątku narodowego. Życie ponad stan odpowiadało za 30 -40 proc. obecnego zadłużenia Grecji, resztę przez wykorzystanie prawa anglosaskiego na rynku kapitałowym "zrobilu" Grecji właśnie banksterzy (czytaj- europejskie i amerykańskie banki inwestycyjne. Zaręczam, że gdy zrozumuesz ten mechanizm (zarabiania banksterów na różnicach między rynkową i nominalną wartością obligacji Grecji/NSW to włos ci się zjeży, bo Polska właśnie wchodzi w identyczny breakpoint zjazdu po spirali długów
          Ten sam mechanizm wkręcania ofiary w spiralę długów banksterka stosuje obecnie wobec polskich spółek węglowych, a lada moment zastosuje wobec Polski. I przeczytaj dzisiejszą Rzepę o planach rządu. Zwróć uwagę, co rząd chce przejazać / po cichu sprzedać by zadowolić banksterów i spełnić ich żądania.
          Wnioski sama wyciągniesz. Np. co do motywów działania platformianych zarządów spółek węglowych i ministerstw nadzorujących.
          • rozbawiony77 Re: jestem zwykła obywatelka... 08.09.15, 10:20
            Wystarczy ci ostatnie 25 minut filmu, do znalezienia na youtube pt. Bankier panem wszechświata:))) . Dowiesz się też, że np Commerzbank szantażujący ostatnio rząd Polski w 25 proc. należy bezpośrednio do państwa (RFN) itd...
    • x2468 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 07:47
      Dawali radę bez "Banksterów"
    • gadzina_polska Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 08:24
      Rozumiem, że kiedy pożyczysz mi, dajmy na to, 1000 zł, to nie muszę ci ich oddawać?
      • rozbawiony77 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 10:03
        Nie.
        Gdy pożyczysz np. na 15 lat milion dolarów, w postaci emisji obligacji wg przepisów anglosaskich a np. banksterzy wykupią ich 75 proc, np. za połowę wartości nominalnej na rynku wtórnym, bo np. zwalili ich notowania przez inteligentną grę tymi derywatami (np. pakietując je z instrumentami toksycznymi albo tworząc sztuczną nadpodaż) , albo ty wpadłeś w przejścuowe kłopoty np. z cenami węgla, spadkiem dochodów budżetowych itd , to banksterzy owi , jak klasyczne hieny, mają prawo zażądać od ciebie natychmiastowego wykupu od nich tych obligacji wg ich pełnej wartości nominalnej (czyli za 100 proc.!) PRZEDTERMINOWO .
        Czyli w d ... mając twoje 15 letnie plany budżetowe, czy restrukturyzacyjne, rozwalając ci płynność finansową i szantażując , że jak im natychmiast nie zapłacisz, wystąpią o twoje bankructwo i przejmą twój majątek(jak Niemcy wobec Grecji po wykupieniu przez ich banki greckiego zadłużenia właśnie na banksterskich zasadach) .
        Po co to robią? By w opisanym przypadku zarobić od ręki 100 proc. dla swych akcjonariuszy a docelowo - wpuścić ofiarę w spiralę zadłużeniowej śmierci, a na koniec przejąć za ułamek wartości rynkowej jej majątek -co zrobili z Grecją, robią właśnie z NSW i docelowo z jej właścicielem, czyli Polską. Spółki węglowr to dopiero pierwszy etap, detonator procesu wobec Polski- to przecież widać, co rząd chxe oddać banksterom by wyhamować na chwilę upadek finansowy (dzisiejsza Rzepa, naprawdę polecam).
        Co, Kopacz o tym jakoś nie informuje opinii publicznej? Mainstream też wrzuca zamiast tego kolejne tematy zastępcze? Dziiiwneeee:))))

• dystans4 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 09:26
      Wykupili to co górnicy chcieli sprzedać i sprzedali.
      Jak już powiedziano, nauczyli się tego od Kaczyńskich.
      • rozbawiony77 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 10:10
        Górnicy, czy POwskie zarządy spółek węglowych i POwscy pośrednicy w handlu węglem? A niby w wojnie o co okładają się baronowie PO taśmami od Sowy?
        Nie pieprz, propagandysto PO:))))
    • fredoo Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 10:00
      Kopalnie im szybciej zbankrutują tym lepiej dla społeczeństwa bo pozbędzie się kamienia u szyi.
      Nie zgadzam się na dalsze pokrywanie z moich podatków przywilejów związkowych i górniczych
    • stanczyk-5 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 10:24

jednym dekretem Prezydenta mozna poslac
      Banqsterow do Diabla

Unia sie szybciej rozsypie,dobrze!

Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu.
      Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni...
      • rozbawiony77 Re: Banksterzy atakują polskie kopalnie. Rząd nic 08.09.15, 10:33
        A Konstytucja RP to przewiduje?:))))))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka