Gość: sce IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.05, 17:53 ściema. pojedyncze sklepy to ma być atak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Konsument Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:54 I niech ktoś teraz spróbuje mi powiedzieć że Polak nie potrafi....... Polscy producenci produktów i dostawcy usług niczym nie ustępują ich zachodnim konkurentom. Jasne jest tylko to że nie dysponują takim kapitalem jak oni.......a na zbudowanie solidnej, rozpoznawalnej marki potrzeba sporo pieniędzy, starają sie przynajmniej konkurować cenami. Podoba mi się ten fragment >>Butik mieści się przy najbardziej prestiżowym berlińskim deptaku handlowym - Ku`dammie. Cena wynajmu lokalu jest porównywalna z tymi w polskich nowoczesnych centrach handlowych, np. warszawskiej Arkadii<<. Drodzy włodarze Warszawy o czymś to świadczy........jednym słowem....nienaturalnie wywindowane ceny gruntów w stolicy. Niemcy dają zarobić a Polacy nie !!! http//:www.bancom.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu... Jakość Polskich produktów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:58 Moim zdaniem polskie ubrania nie będą się dobrze sprzedawać na rynkach zachodniej europy. Ich jakość jest po prostu niska. Niestety zawsze kupuje ubrania w Berlinie zamiast w Polsce, bo po prostu wiem, ze nie beda wyblakłe po paru praniach, ściągacz się nie rozciągnie po miesiącu a swetry zachowają swój kształt. I to za ceny nawet niższe niż u nas. Szczególnie jeżeli mamy promocje. No i jest coś jeszcze-wybór. Coś co jest obce w po tej stronie granicy. Inna sprawa,że jak tam wydam eur 100 na buty, to wiem ze są tyle warte. W Polsce sklepy kupują buty w Chinach za $10 i sprzedają za 499zł licząc na to że złapie się "jeleń" i kupi. Krótkowzroczne myślenie. Co do ku'damm to zadna rewelacja. Ulica ma z 5km. Łatwo jest znaleźć lokal za przystępne pieniądze (oczywiście w cześci wschodniej). W Berlinie jest recesja i pewnie dlatego ceny są takie jak w Warszawie. Pozostaje tylko zyczyc powodzenia i liczyc ze wymiana doswiadczen pomoze w lepszym zrozumieniu klietow w RP. P.S. Raptem 3-4 sklepy i juz ekspansja...eh głupia Gazeta. "telewizja CDF" - ZDF powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawostka Ku' Damm nigdy nie byl we wschodniej czesci IP: *.arcor-ip.net 06.03.05, 20:22 Berlina. Nic nie wiesz i piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu wiem, ze nie był. I co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:16 Nie ekscytuj się tak. Wschód oznacza kierunek geograficzny a nie rejon miasta. Jest część kurfursten damm obok stacji U-Bahn Kurfursten Damm i to jest wschodnia część aleji (tam gdzie jest KaDeWe, Levis,C&A, Kanzler Eck). Jest też zachodnia część gdzie kończy trasę U-15 i tam są salony BMW, Masserati i sklepy z futrami za eur 10000. Tam jest mniej kebabow. O to mi chodzilo. Czy mam racje? Nie wiem. Takie mam odczucia, że im bliżej zoo tym więcej małych sklepików, budek i spora rotacja w najemcach lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: wiem, ze nie był. I co z tego? 07.03.05, 04:03 " sklepy z futrami za eur 10000. Tam jest mniej kebabow." poki co po polsku wlaute stawia sie po kwocie. ale jakis ty europejski... i mniej kebabow. och ach. snobek z ciebie. ktos kto widzial kawalek swiata nigdy tak nie napisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawostka II Ku'Damm jest jedna z najbardziej znanych ulic IP: *.icpnet.pl 06.03.05, 23:16 Berlina a co za tym idzie jedna z bardziej prestizowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu No tak. I co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:18 A co myślisz o jakości Polskich produktów? Czy jesteś na forum tylko by wyłapywać niedomówienia i uproszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: No tak. I co z tego? 07.03.05, 04:06 to ja ci odpowiem. sa niegorsze niz zachodnie. czasy badziewia sie skonczyly. oczywiscie to zalezy od przedzialu cenowego, ale mamy sie czym pochwalic i nie sa to wyjatki w zalewie chlamu. nasze marki naprawde sa niezle. poza tym zdziwilbys sie kto jest wytworca produktow sprzedawanych pod zachodnimi markami. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Inne polskie firmy robiace furore na Zachodzie: 07.03.05, 06:13 1.GUCCIewicz 2.WERSACZyk, 3.BRIONIewicz 4.MAGLInski 5.LAPIDUch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw_dady jakosc w niemieckich sklepach ;o) IP: *.214-136-217.adsl.skynet.be 06.03.05, 23:54 > No i jest coś jeszcze-wybór. Coś co jest obce w po tej stronie granicy. chlopie gdzies ty sie uchowal ? mowisz jakbys nigdy nie byl poza pcimiem z polskim sklepie w ciagu ostanich paru lat. > > Inna sprawa,że jak tam wydam eur 100 na buty, to wiem ze są tyle warte. W > Polsce sklepy kupują buty w Chinach za $10 i sprzedają za 499zł licząc na to że złapie się "jeleń" i kupi. Krótkowzroczne myślenie. > zaraz upadne i sie posikam. Myslisz ze buty w niemczech to nei z tej samej fabryki w Chinach he he? tylko w Berlinie masz metke w wyskalowana Euro. Ale nie ma to jak samopoczucie nieprawdza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midge a Hexeline? Rylko? Wolczanka? Nie znasz sie chyba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:06 Ubrania Hexe sa na pewno warte swej ceny. Rylko, WOlczanka, Batycki - to marki z klasa. Rowniez jakosc Reserved i Tatuum jest OK. Bielizna Atlantic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Viva Hexeline, Batycki, Rylko, Wolczanka i Atlanti IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Jakość Polskich produktów jest bardzo wysoka IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.03.05, 22:41 Bzdury do kwadratu gadasz. Nie wiem jakie są ceny wynajmu lokali w Berlinie, ale że niższe niż w Warszawie to jest bardzo możliwe. Moja firma ma sklep firmowy w Wiedniu. W centrum miasta i dobrym punkcie cena wynajmu powierzchni niższa niż w porównywalnej lokalizacji w Wawie. Nie znasz się i piszesz bzdury. Jakość polskich towarów jest o niebo lepsza od zachodnich w porównywalnych cenach. Tak się składa, że sporo wyjeżdżam i zdecydowanie wolę polskie marki. Bo i tkaniny lepsze i ciekawszy design. Nie mówię o ciuchach z butików designerów ale o ciuchach do noszenia na luzie i na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.static.qsc.de 07.03.05, 08:54 prestizowy to Ku'damm byl ale przed zjednoczeniem teraz jest to Friedrichstr. alb Aleja Unter den Linden. Tja czasy sie zmieniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indianer Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.chello.pl 07.03.05, 10:52 To nie są jakieś odgórne regulacje - mamy za mało centrów handlowych dlatego ceny są takie wysokie. Ale to się unormuje z czasem - tak samo jak polska firma nie może zbudować całej sieci sklepów w dwa dni. Ważne, że wszystko idzie w dobrą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lum Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:55 Przy okazji się dowiadujemy, że Tatuum, Reserved czy Gino Rossi to polskie rzeczy, choć udają, że są zagramaniczne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet87 Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 18:00 nic nowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 18:07 No i co z tego że dopiero pare sklepów? Kazda podróż zaczyna sie od pierwszego kroku. A co do tego że marki są (przynajmniej nazwą) 'zokcydentalizowane' bym się nie czepiał. Przecież dobra sprzedaż polega na oszustwie, a przynajmniej w przenośni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CEO Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.ghnet.pl 06.03.05, 18:43 Nie przypominam sobie by te marki kiedykolwiek twierdziły, że nie są polskie. A to, że konsumenci są zazwyczaj nie świadomi tego co kupują to tylko ich wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Polaczki i tak z tego nic nie będą mieli, bo i IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 18:05 Polaczki i tak z tego nic nie będą mieli, bo i tak wszystko wprodukuje się w Chinach, a jak Chińczycy poznają już które marki są trendy to je po prostu skopiują, tak jak wszystko inne, i wieś o nazwie 'polaczkowo' wyżej dupy nie podskoczy. Poza tym jeden sklep to jest atak??? Chyba ku.. atak na Prenzlau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Znowu najlepszy atak ma świecie IP: 83.233.227.* 06.03.05, 18:12 Piwo zaatakowało, jedzenie polskie zaatakowało, samochody Syrena zaatakowały jak tak dalej pójdzie to na zachodzie będzie tylko polskie badziewie i po to ja wyjeżdżałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Znowu najlepszy atak ma świecie IP: *.ma.charter.com 06.03.05, 18:46 Mozesz wyjechac do Zimbabwe.Tam chyba jeszcze z towarem nie dotarlismy jak Ci zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VINOGRADOFF. Re: Polaczki i tak z tego nic nie będą mieli, bo IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.05, 15:39 A slyszales o czyms takim jak rozpoznanie bojem? A moze to wlasnie oznaki poczatku poteznej inwazji polskich narodowych marek handlowych na Berlin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 06.03.05, 18:11 Sam jestes sciema.Lepiej siedziec w domu i obgryzac pazury...Od czegos trzeba zaczac.Tu sklep tam sklep i tak rodzi sie siec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idiotnyj Durak Ohotnyj Ryad na Red Square IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.05, 18:45 Można tylko polecić autorowi zakup młoteczka i puknięcie się w główkę. Trzy błedy: dwa ortograficzne w transliteracji; jeden rzeczowy - centrum hadlowe znajduje się w podziemiach placu Maneżowego (www.or- tk.ru/tk_history.php3); do Czerwonego jest jeszcze kawałek. Skoro się nie wie, po co wypisywać z detalami? Można też wpisać nazwę w dowolnej wyszukiwarce internetowej i kliknąć przycisk "Szukaj". Wymaga to jednak odrobiny czasu i fatygi. A propos - szanowny autorze, w transliteracji na angielski wyglada to tak: Okhotnyy Ryad. Jak jest po polsku, redaktorzy powinni uczyć się w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesc Re: Ohotnyj Ryad na Red Square IP: *.Lindthout.GoPlus.FastDSL.tiscali.be 07.03.05, 09:27 ojejej, no rzeczywiscie ogromny kawalek, tak gdziesz dobra 1 minuta spacerem,po co sie czepiasz??? swoja droga tez uwazam ze polskie produkty sa bardzo dobrej jakosci, pewnie ze jak sie kupuje spodnie za 80 zl i porownuje sie do tych za 80 euro w Niemczech to mozna narzekac, zwlaszcza ci ktorzy sa juz bardziej "zagraniczni" i troche zapomnieli jak sie mowi po polsku..a chyba nikt nie ma zludzen ze odziez na zachodzie jest produkowana w tych samych fabrykach w Chinach co ta sprzedawana w Polsce!!??!!smieszy mnie to ciagle zapatrzenie w tzw. zachod Odpowiedz Link Zgłoś
nawarah Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! 06.03.05, 19:13 Wszystkie marki z artykułu udają że są markami zagranicznymi, a w szczególnośći Tatuum i Gino Rossi. Są to oczywiście marki polskie, ale jak do ich wyrobów mają się ceny? Weżmy np. buty Gino Rossi. Ludzie myślą że są to wspaniałe, włoskie buty, ale sprzedawcy i sam producent (wystarczy odwiedzić stronę internetową) ani myślą wyprowadzać swoich klientów z błędu. Widział ktoś kiedys polskie buty, taśmowej produkcji za 600 PLN? Wystarczy dołożyć 200 PLN i kupić firmowe, porządne buty zagranicznej firmy, np. Pollini! Teraz np. Reserved. Marnej jakości ciuchy, które Chińczyk uszyje za 5 dolarów, firma lpp sprzedaje za 150 - 300 (a nawet więcej) złotych w swoich "butikach". Dlaczego zagraniczne sklepy tychże firm przynoszą tak duży procent ogólnych przychodów producentów? Dlatego że firmy te nie potrafią/nie chcą dostosować swojej polityki cenowej do realiów polskiego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:22 bo reserved jest produkowane w całości w Chinach, jak i inne tzw polskie marki. Prawdziwie zachodnie marki też tam lokują duże zlecenia. Różnica polega na tym, że Reserved to jednorazówka, a marki o ugruntowanej pozycji wymagają jakości wtakże od skośnookich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VINOGRADOFF. Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.05, 15:51 Polskie firmy potrafia tez doskonale wykorzystac niewiedze klientow windujac marze handlowe na niebywaly poziom. N.p. od 7 lat jedna z polskich firm sprzedaje niezbyt skomplikowany element plastikowy produkowany w RFN z marza dokladnie 3141% ( slownie :trzytysiacestoczterdziecijeden). Na tym polega m.in. potega handlu. Mozna byc dumnym Polak naprawde potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaki rynek Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.05, 19:33 taka jakosc. Przywiezcie se levi's-y z usa i potem kupcie w arkadii, noscie na zmiane przez raok, a potem sie im przyjzyjcie i wyjdzie, ze wcale reserved nie jes takie zle jak sie je porowna z rzeczami kupionymi w polskim sklepie levi's-a. Nie ma sie co czepiac, nie od razu krakow zbudowano. Co nie znaczy, ze czas odtrabic hmmm "sukces" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:36 Komuchom i leniom nie wytlumaczysz , oni uwazaja ze za komuny bylo lepiej, a i ataki jakos lepiej przemyslane byly bo calymi dywizjami hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co ty Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:42 ja kupiłem parę rzeczy w reservedzie . To badziewie nadaje sie po pierwszym praniu na szmaty do wycierania obuwia. To kpina i oszukaństwo .Juz nigdy . Polak potrafi nim zacznie spieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marty Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:45 Centrum handlowe, o którym piszecie nie znajduje się pod placem czerwonym. Radzę najpierw sprawdzić a potem pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość CDF to pewnie Cfajtes Deutsches Fernsehen..... IP: 212.191.169.* 06.03.05, 19:47 Gazecie gratulujemy redaktorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo a najlepiej to się sprzedają ciuchy skejtowe IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.03.05, 20:27 no po prostu rewelacja. Ja woże polskie ciuchy skejtowe na zachód, przebitka 100 % i jeszcze nie mogę się z dostawami wyrobić, i ciagle sie nowe skejtszopy do mnei melduja, bym ich tez obskakiwal. Najlepiej schodza polskie kurtki skejtowe, spodnie i bluzy, głownie takich firm jak moro, clinic, bottle, mcwear, malita. Są równie dobre i tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francuz najlepszy produkt polski na zachodzie to polki IP: *.102.119-80.rev.gaoland.net 06.03.05, 20:32 najlepszi polski produkt ktore na zachodzie sie dobze sprzedaje to polek !!! mozna za 100 zl kupic polke w bordelu w niemczech, na poludniu francji tez w bordelu albo na diskotekach ,w holandi w amsterdamu albo w belgi !! ten produkt jest na zachodzie najlepszy jezeli chodzi miec fajna modelka ,blondynka na 80 % glupia ,ktora ma juz tylek zapracowane i rozwalone przed murzynow,arabow z zachodu i 8 godz pracy albo wiecej na ulicach w paryzu!! ten produkt ktore sie nazywa polska kobieta jest gwaracja dobrego sexu i dobrego towaru bo one sie dobze sie konserwuja !!!the best produkt in europe is polish pussy !!!good taste !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczyk Re: najlepszy produkt polski na zachodzie to polk IP: 222.68.13.* 07.03.05, 15:29 francuz jak chcesz zabierac glos na tym forum to naucz sie polskiego a jak nie to wyp......j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jean-Marie To jest atak..??? IP: *.net81-64-40.noos.fr 06.03.05, 20:45 Ten kto to pisal to chyba nie wie o czym? Np. atak dla mnie to jest hiszpanski Celio , lub czeska Bata - oni sa wszedzie w kazdym zakamarku lepszej dzielnicy lub centrum handlowym... A nasi tuzi sa gdzie?... W d..ie! Zeby budowac marke w swiadomosci ludzi trzeba zaczac od swiatowych stolic mody ; Paryz ,Mediolan,NY itd. A nie od Lwowa czy Bratyslawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzymianin Re: To jest atak..??? IP: *.chello.pl 06.03.05, 22:38 1. celio jest francuskie 2. inwazje zaczyna sie od mediolanu? to dlaczego wielka hiszpanska zara otworzyla pierwszy sklep we wloszech dopiero w 2001 r. (w warszawie w 1999 r.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: To jest atak..??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:53 Celio jest francuskie!Nadajesz z Francji a nawet tego nie wiesz?A Bata jest kanadyjska czeska to ona byla do 1945 roku.Po wojnie wlasciciele przeniesli firme do Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w koło macieju pieniądze idą z Polski doUni,a następnie z Uni do. IP: *.torun.mm.pl 06.03.05, 20:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lope Ciekawe czy Zachód! się obroni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 21:03 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inf Czeskie Kenvelo ma w Niemczech... IP: *.fh-gelsenkirchen.de 06.03.05, 21:20 ...pewno wiecej sklepow, niz wszystkie polskie marki wymienione w artykule. W Polsce z reszta tez jest tego duuuzo wiecej, niz polskich sklepow w Czechac. Chociaz ja osobiscie za Kenvelo nie przepadam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Nie znam Tv CDF choć mam satelite czy może ZDF??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 21:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL trudno rozpoznać ... IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 21:37 polską markę pod anglojęzyczną nazwą. Może zastosować coś w rodzaju TM (trade mark) i dodawać do marki PL ... wtedy mam pewność, że kupując towar popieram polski przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korektor BYK W ARTYKULE! IP: *.univ.szczecin.pl 06.03.05, 21:40 Nazwa niemieckiej telewizji to nie "CDF", tylko ZDF - Zweites Deutsches Fernsehen. Taki błąd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luto Re: BYK W ARTYKULE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:01 A mógłbyś rozwinąć zwrot ARD Odpowiedz Link Zgłoś
pozi ARD, czyli... 07.03.05, 20:56 Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Gino Rossi To polska firma ?! IP: *.chello.pl 06.03.05, 21:57 nie wiedzialem, a to mila informacja, bo dobr buty robia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski LPP to przecież chińska odzież!!! 06.03.05, 22:03 "Polska" firma LPP sprzedająca odzież pod nazwą Reserved, to przecież żaden polski producent. Importują W CAŁOŚCI gotowy towar z Chin. Co za ciemnote ta GW wciska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (L)ukasz Re: LPP to przecież chińska odzież!!! IP: *.chello.pl 06.03.05, 22:29 jestes jednak idiota... to nike, adidas i wszystkie inne firmy tez sa chinskie... a te ople co sa produkowane w polsce sa polskie :D:D:D Oni poprostu produkuja tam gdzie jest taniej, a poza tym z tego co sie orientuje to chyba nie przeniesli tam calej produkcji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: midge polskie projekty - tylko fabryki w Chinach! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:10 A wiesz, dlaczego? Bo Chinczycy sa tani, ale i porzadni, i WSZYSTKIE firmy odziezowe tam produkuja, przynajmniej z tzw. sredniej polki (mysle, ze zwyzszej niekiedy tez, ale ja popieram rodzimy przemysl i garnitury polskie kupuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.05, 11:27 Tylko jedna uwaga: niemiecka telewizja to ZDF, a nie - jak chce autorka - CDF;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesc Re: Polskie marki odzieżowe atakują Zachód! IP: *.Lindthout.GoPlus.FastDSL.tiscali.be 07.03.05, 12:09 kazdy przeciez wie ze chodzi o ZDF, lacznie z autorka tekstu! przeciez to literowka! Odpowiedz Link Zgłoś
komentator O jeny, bez pendatyzmu 07.03.05, 12:50 Gość portalu: Jola napisał(a): > Tylko jedna uwaga: niemiecka telewizja to ZDF, a nie - jak chce autorka - >CDF;) A co nie mozna polskiej wymowy uzywac, przeciez chodzi o cwajte dojcze fernsejn, nie?:). Tak w ogole to kupa malkonentow, glownie z dojczlandu, kreci nosami ale nie od razu Berlin zdobyto, ba najpierw bylo duzo porazek! Niech sie te polskie firmy ucza, niech sparza sobie lapy, niech je berlinski niedzwiedz pogryzie. Bez nauki nic sie nie zrobi a nauka zawsze sie przyda. Naleza sie im brawa za to ze probuja a nie sa tylko narzekajacymi malkontentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: producent tekstyl. Bardziej bzdurnego aryukułu nie czytałem IP: 5.5R* / 213.218.65.* 07.03.05, 15:39 Ten artykuł to kompletne nieporozumienie, bo sprawy maja się dokładnie odwrotnie. Firmy wymienione w artykule np. Redan czy LPP kupuja 100 % swojej produkcji w Chinach, co z tego, że mają pojedyncze sklepy czy stoiska w Berlinie, Pradze czy Moskie, nie ma to żadnego dosłownie żadnego znaczenia. W tym czasie zamykane są co tydzień mniejsze lub większe zakłady produkujące odzież, bo nic się juz w Polsce nie opłaca : tkaniny za drogie, dzianiny za drogie, szwaczki za drogie. Co to znaczy : co tydzień kila setek albo tysięcy ludzi na bezrobocie. Kto napisał ten bzdurny artykuł winien mocno puknąć się w łeb, tyluł winien brzmieć : polski przemysł lekki umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny łodzianin Ta pani co ten artykuł napisała niby jest z Łodzi IP: 5.5R* / 213.218.65.* 07.03.05, 16:14 a pisze tak jakby była z Księżyca. Mogę tej Pani dać kilkadziesiat adresów z Łodzi i okolic, gdzie ostatnio zamknieto szwalnie i mniejsze lub większe firmy tekstylne, bo nie ma co robić, bo nie ma zleceń, bo polska szwaczka jest za droga, bo zalewa nas tania chińszczyzna. Jakie znaczenie dla tysiecy bezrobotnych polskich szwaczek, konfekcjonerów, producentów tkanin i dzianin ma to, ze LPP czy Redan produkuje 100 % wyrobów w Chinach i zabija resztki polskiego przemysłu tekstylnego. Właśnie dokładnie odwrotne niz ta pani pisze, w 100 % negatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiven z Łodzi SMUTNY KONIEC POLSKI IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 18:12 jako krajan też łodzianin stwierdzam jedno-smutny i żałosny koniec Polski a tak nigdy nie chciałem z Polski wyjeżdżać ale cóż za 600 złotych nie będę tu żył i cieszył się ,ze Kwaśniewski i inni są obrzydliwie bogaci a innych mają w .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiven z Łodzi I CO Z TEGO !!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.03.05, 18:09 i co z tego jak mnie nie stać na ciuchy ale na "ciuchy" otwierajcie sobie wszyscy i na marsie-jak nie będą ludzie zarabiać to będzie GNÓJ!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś