Gość: ridwan ali IP: *.mis.prserv.net 11.07.05, 03:58 Polska reforma emerytalna jest najlepsza w swiecie! Viva "Bezpieczenstwo dzieki roznorodnosci"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jaś Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 05:00 Już za cztery lata pierwsi emeryci z OFE poznają siłę własnych piniędzy. I wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy okaże się, że do śmierci będzie im musiało wystarczyć nie 500.000 zł /bo to jest kalkulacja dotycząca osoby, która dziś przystępuje do funduszu, którego aktywa rosną przez kilkadziesiąt lat w takim tempie jak w ub. roku/, tylko np. 15.000 zł. Co w przeliczeniu na 10 lat życia emeryta da zawrotną sumę 1500 zł rocznie, czyli cirka 130 zł miesięcznie. Plus w najlepszym razie z 500 zł z ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 08:49 jak chcesz to im dołóż ze swoich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Bobi tobie trzeba w..dolić przed emeryturą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:03 Odpowiedz Link Zgłoś
bryza42 emerytura 12.07.05, 09:46 Nasze konta w OFE maja sens jezeli zaczniemy nimi zarządzać i pomnażać kapitał, a tak naprawdę większość z nas nie ma pojęcia jak będzie liczona emerytura, co oznaczają wydruki przychodzące z OFE poporostu brak jest jakiej kolwiek edukacji na ten tamat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobra_rada. Czytaj Gazetę Wyborczą - będziesz głupszy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFE multiofe.pl Re: emerytura IP: *.leb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 13.07.05, 07:22 Z tym kompletnym brakiem edukacji to się nie zgodze. Kilka razy w miesiącu przeczesuję sieć w poszukiwaniu nowych informacji czy poradników. Tego jest naprawdę mnóstwo, tylko... mało kto taką informacją się interesuje. Powodu najczęściej są dwa... 1. to wszystko złodziejstwo 2. do emerytury mam jeszcze dużo czasu ... i oba prowadzą na manowce. Wiedza ekonomiczna Polaków nie jest, niestety, zbyt dobra. Gorzej, że nie chcemy jej powiększać, poprzestając na oskarżaniu wszystkich instytucji finansowych i narzekaniu. Co do zarządzania- wystarczy tylko raz na 3 do 5 lat zweryfikowac wyniki funduszy, sprawdzić trendy i zmieniać; oraz, oczywiście, pilnować czy ZUS przelewa składki. OFE www.multiofe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 09:20 O ile dobrze pamietam to dla ludzi o dlugim stazu w ZUSie wymogu przejscia na OFE nie bylo. W prasie i telewizji mowiono, ze to sie nie oplaca. Wydaje mi sie, ze niezbyt duzo osob przeszlo. Ja osobiscie nie znam ani jednej takiej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 21:15 Do drugiego filaru mogly pzrejsc dobrowolnie osoby, ktore do konca 1999 r. nie skonczyly 50 roku zycia.Ja skorzystalem z tej mozliwosci (Nationale Nederlanden). I jestem z tego zadowolony. Srednioroczna stopa zwrotu wynosi okolo 9%. W ZUS? Szkoda gadac. Jest jescze inna korzysc: kapital w II filarze podlega spadkobraniu. W ZUS po smierci ubezpieczonego wszystkie skladki zawlaszczane sa przez panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:16 Tyle, że osoby przechodzące na emeryturę w najbliższych latach kiepskie emerytury będą mieć dzięki wadom starego, a nie - zaletom nowego - systemu emerytalnego. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę z różnic pomiędzy nimi i woli krzyczeć, że reforma jest be. www.forum.ubezpieczyciel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
apiw Niby konkretny artykuł, dużo liczb a nic konkretne 11.07.05, 09:19 go z nich nie wynika. Jesli napisano o relanej stopie na zachodzie to dlaczego porównuje się ją z nominalną u nas. Bardzo łatwo i konkretnie można było porównać emeryturę od kwoty 1000 zł z filaru pierwszego (ZUS) i drugiego. (wpłaconego np w 2000 roku albo jeszcze lepiej corocznie. Zamiast tego dużo liczb i bałamutnego komentarza. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
megxx Re: Niby konkretny artykuł, dużo liczb a nic konk 11.07.05, 09:49 Oczywiście. Trzeba pamiętać też, że tam ma się niby pieniądze, ale w jednostkach. Dziś tyle warte, a jutro może mniej:( Miejmy nadzieję, że gdy powstaną przepisy o wypłacie będą dawać możliwość wyboru (czy dożywotnio, czy przez określony czas, czy może jednorazowo-choć w mniejszej sumie). Mnie do emerytury z OFE brakuje ok. 19 lat( na dzisiejsze przepisy), gdy patrzę na sume wpłaconą i jej wrtość teraz jest dobrze, ale wpłaty nie są wielkie i zawrotnych liczb nie osiągnę. Może w artykule oparto się na symulacji przy maksymalnych wpłatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niby konkretny artykuł, dużo liczb a nic konk IP: *.mad1.adsl.uni2.es 11.07.05, 11:07 Gdybys dokladnie przeczytal do konca, zrozumialbys o co chodzi. Propozycja jest bardzo sensowna i aby jak najwiecej ludzi z niej skorzystalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Bezwartości,na nic nie starczy :) IP: 195.205.3.* 11.07.05, 19:39 Jeżeli , np. teraz pojedziesz do UE , i masz normalny techniczny zawód , zarobisz 2000 Euro na miesiąc , za 34 lata zarobki w Polsce będą podobne . Czyli , z tej emerytury starczy ci raptem na suche bułki . Odpowiedz Link Zgłoś
noobo Wiwat BUZEK!!! 11.07.05, 09:51 to czego dokonała prawica podczas swoich rządów TO JEST CUD!! to jest coś co uratuja nasz kraj! pomyślcie tylko: Reforma oświatowa- NOWA MATURA... zupełnie nowa jakość, teraz uczniowie szkół średnich naprawdę muszą się uczyć i to nie tylko j. polskiego, czy matematyki ale języków! Reforma Emerytalna - dzieło sztuki, jedna z najlepszych na świecie, efekt zobaczycie za kilkadziesiąd lat, zresztą jej efekty widać już dzisiaj Samorządowa z powodu oporu czerwonych dołów niestety nie przyniosła tak spektakularnych efektów Podobnie w przypadku służby zdrowia, gdyby komuniści dopuścili PRYWATNE kasy chorych, sytuacja byłaby zupełnie inna. ale i tak prawicy za próbe podjęcia reform należą się brawa!!! TYMCZASEM JEDYNE CZYM ZAJMUJE SIE LEWICA (a miały ochote LEPPER) TO ROZKRADNIE TEGO PAŃSTWA!! SKOŃCZMY Z TYM LUDZIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qubak Z tym entuzjazmem to przystopuj. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 10:02 Poczekaj przynajmniej do Twojej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celna uwaga nie ma sie czym zachwycac IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.05, 10:04 pogadamy za 20 lat, jesli bedzie boom to bedzie dobrze, a jak nie bedzie to bedziemy plakac jak dzis brytole, ktorzy zrobile te reforme 20 lat temu. Nie musza matematyki, a to mi szczescie. Brawo narod matolow, to spojrzecie nan rankingi najelpeij oplacanych zawodow w swiecie i ziobaczcie czy mozna je wykonywac nie znajac matematyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: nie ma sie czym zachwycac IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:22 Ok. Koncepcje reform Buzka były sensowne. Odbiór społeczny np. reformy samorządowej czy emerytalnej zmarnowało kiepskie wykonanie i mianowanie kolesi na kierownicze stanowiska (vide Alot). Zdrowotną i edukacyjną w pół drogi cofnęło LSD. Fakt. Co do reformy emerytalnej - obok Wielkiej Brytanii jesteśmy JEDYNYM krajem na świecie, w którym w najbliższych 10-20-50 latach itd. wydatki na emerytury spadną (do PKB). A wysokość zależy teraz tylko od nas, nie od widzimisię ZUSu itd. III filar to konieczność - do tego też musimy się przyzwyczaić, niestety, Polak woli mieć wypasioną Cyfrę + i płakać, że nie da rady odłożyć grosza na emeryturę. www.ubezpieczyciel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks czy to aby nie ironia ? IP: *.sti.net.pl / 83.238.81.* 11.07.05, 10:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LukasK Prawica? IP: 217.153.71.* 11.07.05, 11:33 > to czego dokonała prawica podczas swoich rządów TO JEST CUD!! > to jest coś co uratuja nasz kraj! Nie przypominam sobie, żeby po II wojnie światowej w Polsce rządziła prawica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.aei.polsl.gliwice.pl 11.07.05, 10:04 No...swietnie...a co jezeli bedzie bessa na gieldzie ? Na GPW jest tak ze ktos zarabia a ktos traci. Zeby nie bylo tak ze zarabiac zaczna wielkie szychy a OFE bede ta kase wtapiac. Odpowiedz Link Zgłoś
remikane Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 10:10 Prawda jest taka, że jeżeli chcesz mieć dobrą emeryturę, dostatnią starość to sam musisz zarządać swoim portfelem inwestycyjnym już teraz a nie liczyć na fundusze emerytalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: 217.11.130.* 11.07.05, 11:27 sam musisz zarzadzać swoim portfelem??? Czy jak jesteś chory to też sam się leczysz?? jak masz kłopoty z prawem to w sądzie bronisz się sam , czy może adwokacik? dom jak budujesz to też sam ,,łapiesz za kielnię murarską"??? czy może firma budowlana ??? a pieniądze? na zdobycie których poświęcasz prawie całe swoje dorosłe życie to nie do fachwca tylko wydaje ci się ,że sam!!! sobie poradzisz ??? gratuluję odwagi? czy może głupoty??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 17:55 ...od 5 lat inwestuję swoje pieniądze na GPW a ostatnio również na Nastym... moneycentral.msn.com/community/recommend/recmember.asp?HandleID=remikane%3F Odpowiedz Link Zgłoś
amhu Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 21:19 Zalecal bym jednak dywersyfikacje swego kapitalu - ZUS, II filar, akcje, nieruchomosci, dziela sztuki..... Odpowiedz Link Zgłoś
liley11 Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 18:20 Oczywiscie, ze jak samemu sie inwestuje, to najlepiej sie wyhcodzi, niz przez posrednikow! Byles kiedys chory i probowales dostac sie do lekarza? Czy moze umowieles sie na wizyte domowa u prywatnego lekarza? A adwokacik to ile bierze za reprezentowanie strony? Chybe nie robi tego ze skladek ZUS? A fimie budowlanej to kto placi? Panstwo? Fundusz emerytalny, czy Ty z wlasnej kilszeni? Cal;e swoje zycie poswiecasz na zdobywanie pieniedzy? NUDNE jest Twoje zycie. Do odwaznych swiat nalezy i niejeden zdobywca byl nazwany glupim gdy przedstawial swoje plany takim jak TY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:25 Jeśli będzie bessa - co wtedy ? OFE zmniejszą zaangażowanie w akcje, a zysk OFE zapewnią papiery dłużne skarbu państwa. Zresztą - co 3-5 lat na rynku bywa spora hossa, także nie ma obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pny Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.bphpbk.pl 11.07.05, 10:39 Czym tu sie zachwycac ? statystycznie jest pieknie ale tylko w gazecie. praktycznie : 1. moje skladki ugrzezly w zusie i sa oprocentowane na jakich dziadowski warunkach w wysokość cos kolo 5-6% rocznie i jest to w zgodzie z prawem uchwalonym przez sejm . co z tego ze OFE zarabiaja jak ja nic z tego nie mam?? 2 . niby fundusz ma wysokie stopy zwrotu ale po potraceniu prowizji jest dno - AIG. Wniosek. umiesz liczyc licz na siebie, a na pewno nie na panstwowa emetyturke z ofe, o ile jej dozyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny Re: Polska emerytura najlepsza na swiecie......!!! IP: *.mad1.adsl.uni2.es 11.07.05, 11:05 Nic nowego nie wymyslili. Od dziesiatek lat dziala genialnie w Szwajcarii, mamy AVS - emerytuta obowiazkowa "panstwowa", mamy II pilier (filar) rowniez obowiazkowy i dla tych co chca i moga sobie pozwolic mamy III pilier. Wplaty sa prowadzone przez pracownika i zaklad, ktory go zatrudnia. Ogromne fundusze II i III pilier sa kierowane przez specjalne fundacje, scisle kontrolowane przez panstwo i pracodawcow. Sam, jesteùm takim "emerytem" szwajcarskim - zapewniam was , ze zyje w dostatku i nie musze sie martwic o stare lata. Kotyzowalem przez wiele lat pracy w Szwajcarii i teraz mam spokoj. Z tego powodu, pozwolilem sobie powiedziec, ze polska reforma - nie jest nowa, poprostu repetycja doskonalego systemu szwajcarskiego. Identycznie jest z ubezpieczeniem zdrowotnym. Kazdy kotyzuje ile chce (sa rozne plany), kazdy ma prawo do leczenia. Za kazde wydane na lekarza Sfr 100, ubezpieczenie nam zwraca Sfr 90. Szpital jest bezplatny, wypadek jest pokryty 100%. Wszystko odbywa sie za posrednictwem ubezpieczen prywatnych, scisle kontrolowanych przez panstwo. Nie ma zwiazkow zawodowych, nie ma strajkow, nie ma rozrabiaczy. Ludzie pracuja i maja wyniki z ich pracy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanik Re: Polska emerytura najlepsza na swiecie......!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 11:40 gratuluje wiary, ze Szwajcaria zawdziecza dobrobyt pracy, a nie praniu brudnych pieniedzy z calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Polska emerytura najlepsza na swiecie......!! IP: *.bsk.vectranet.pl 11.07.05, 12:22 Ja wiem, że jak się siedzi na kradzionych pieniądzach z całego świata to jest sielskie życie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak sie sklada ze polski system nie jest taka wierna kopia IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.05, 17:40 szwajcarskiego, tu zbyt duzo oddno w prywatne rece, fundusze maja mala wyplate za dobre inwestycje, a duze za pozyskanie klienta, wskutek tego placimy morderczo wysokie prowizje od wplat, ktore sa przeznacane, na to, zeby nas pozyskac jako klientow, a nie poto, zeby zmotywowac zarzadzajacych. To nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Moje skladki kradnie ZUS! IP: 213.17.234.* 11.07.05, 11:09 Niby wszystko pieknie jest, bo moj fundusz lokuje sie w czolowce zalaczonej tabelki. Tylko co z tego, skoro ZUS od ponad 3 lat nie przelal na moje konto ani zlotowki? Podobno mialem zalozone 2 konta z 2 roznymi Peselami (nie wiem skad!), ale juz dawno zlozylem wszystkie dokumenty korygujace. I co tego?! Znow otrzymalem list od mojego funduszu, ze ZUS nie przelal w ostatnim roku ani grosza na moje konto! A tymczasem system komuterowy ZUS-u ma czas do konca 2007 zeby "scalic" moje konta co umozliwi przekazywanie pieniedzy. A wiec szlag mnie trafia gdy czytam o hossie, bo mnie ona niestety nie dotyczy. I niestety nie moge podziekowac tej instytucji za wspolprace i powiedziec za sam sie moge zajac moimi pieniedzmi. A wiec co miesiac kolejne 150 zl zamiast na moje konto, trafia do... wlasnie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
megxx Re: Moje skladki kradnie ZUS! 11.07.05, 11:29 Wszystko ma przyczynę w tym, że do Zusu właśnie trafiaja najpierw pieniądze od pracodawcy.A tam panuje niemoc. To co ta instytucja robi z ludźmi wola o pomstę do nieba. Czy doczekam, że program będzie u nich działał? Czy doczekam, że w tym samym dniu można będzie wyrejestrować się i zarejestrować w zusie bez korekty? Czy wyjaśni mi ktoś dlaczego istnieje podział składki na tzw. płaconą przez pracownika i przez pracodawcę? (Chyba ochrona oczu i serca, przed bólem gdyby sie zobaczyło ile się zarabia, a ile wpływa w ramach wypłaty na konto) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoName Re: Moje skladki kradnie ZUS! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:34 Nie martw się, może "uda" się trafić ZUSowi w czas bessy, wtedy za wpłaconą kasę dostaniesz więcej jednostek niż dostałbyś dzić gdy jest hossa i jednostki mają dużą wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 11:10 latach będzą one najwiekszym przekrętem w dziejach państwa polskiego oraz klęską polskiej ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: 217.11.130.* 11.07.05, 11:30 tak zlikwidować co dobre a wprowadzić??? głupotę!!!! jak tak chcesz zrób to sam ale ze swoim i tylko ze swoim OFE mojego nie ruszaj bo jestem z niego zadowolony ( NN)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: należy natychmiast zlikwidować wszystkie OFE, IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:27 Dokładnie. Takie buraki później najgłośniej krzyczą, że im się należy i są poszkodowani przez życie (i własną osobistą głupotę). Wiedza ekonomiczna Polaków jest mierna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SCEPTYK A gdzie jest ALGORYTM? IP: *.visp.energis.pl 11.07.05, 12:42 Ano właśnie: taki algorytm nie istnieje. Sprytny ustawodawca nie wymyślił algorytmu do wyliczenia kwoty miesięcznej emerytury jako funkcji zgromadzonego kapitału na indywidualnym koncie w II filarze w OFE. Jakoś nie martwi to (prawie) nikogo. Pożyjemy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Algorytm - jaki on każdy widzi IP: *.visp.energis.pl 11.07.05, 12:44 Ano właśnie: taki algorytm nie istnieje. Sprytny ustawodawca nie wymyślił algorytmu do wyliczenia kwoty miesięcznej emerytury jako funkcji zgromadzonego kapitału na indywidualnym koncie w II filarze w OFE. Jakoś nie martwi to (prawie) nikogo. Pożyjemy, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yag Baju baju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:57 I wszystko pięknie, tylko że ze względów demograficznych za 34 lata do funduszy będzie wpływać znacznie mniej składek od młodych niż wypływać jako emerytury dla starych. Fundusze, czyli największy gracz na giełdzie, będą musiały wtedy sprzedawać więcej akcji niż będą w stanie kupić nowych. Ciekawe co się w takiej sytuacji dzieje z kursem? Wielkość emerytur, w gotówce a nie w jakichś papierkach, zależy głównie od tego czy za 20 czy 30 lat znajdzie się ktoś inny kto te akcje kupi od OFE w odpowiedniej ilości. Już lepiej grać w ruletkę, jest bardziej przewidywalna. A jeżeli chodzi o obligacje - to uprzejmie proszę o unieważnienie bez odszkodowania wszystkich obligacji posiadanych przez OFE, proporcjonalne obniżenie emerytur z OFE, ale zaprzestanie pobierania odpowiedniej części podatków z puli która idzie na tzn. "obsługę długu publicznego". Interes stulecia - sami wypłacamy sobie swoje podatki, tucząc po drodze państwowych i prywatnych pasożytów. Ciekawe czym finansowanie emerytur z bieżących podatków różni się w wydaniu ZUS'u i OFE? Większą ilością prowizji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Baju baju IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:31 Wiesz, jedyną sensowną odpowiedzią na pierwsze zastrzeżenie jest wprowadzanie nowych sensownych spółek na giełdę i tworzenie prawa i otoczki makroekonomicznej, która będzie giełdzie sprzyjać. Na świecie się da, więc i u nas można (wystarczy chcieć i potrafić). Co do drugiej kwestii - limity inwestycyjne OFE (zwłaszcza wobec tego, że będą tworzone OFE typu B) winny być stopniowo likwidowane. Automatycznie OFE lokując środki długoterminowo (osobny temat - nowe instrumenty finansowe dla OFE) nie będą robić tego przez obligacje SP (co jest rolowaniem długu publicznego i wypychaniem innych "potrzebujących" z rynku) ale wspomagać gospodarkę. I tyle. www.forum.ubezpieczyciel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 15:06 Dla wszystkich zadowolonych. Weźcie sobie pod uwagę jakie wysokie koszty pobierają OFE za zażądzanie. Tak więc te niby wysokie procenty, które dla nas fundusze zarabiają są nic nie warte. Sprawdźcie ile zeście wpłacili w ciągu roku pieniędzy i ile ich teraz macie. Właśnie dostałem wyciąg z funduszu i co się okazało, że mam tyle ile wpłaciłem a o zysku można sobie pomażyć. Więcej bym miał z lokaty bankowej, bo przynajmiej tam nie żadnych opłat. A jestem podobno w najlepszym funduszu. I jeszcze jedno: taki zakład, który będzie potem wypłacał emeryturę też weźmie swoją niemałą prowizję. OFE to jedno wielkie złodziejstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otoz wlasnie tak na gora urzadzil IP: *.dip.t-dialin.net 11.07.05, 17:48 moj kolega pare lat temu odszedl z banku pracowac do jednego z ofe i zamaist stresow, ma malo roboty i kupe kasy. Wiecie dlaczego, bo oni zyja nie z prowizji od zysku, tylko z oplat manipulacyjnych. Wystarczy poczytac pare ksiazek o ubezpieczeniach na zycie by zobaczyc, ze taki system w wersji prywatnej ma gigantyczny w relacji do systemow publicznych poziom kosztow akwizycji, Trzeba bylo ZUS reformowac, a nie tworzyc OFE, na tym zarobia fundusze i Prokom. Ja tez sie w to dalem frajersko wmanewrowac, ale teraz zaluje. Nie wspomne juz o tym, ze kazdy z tych systemow zostanie dotkniety przez niz demograficzny, OFE mniej pod warunkiem, ze bedzie inwestowal za granica - o ile chinczycy nie przestana sie mnozyc, bo jak przestana to i to nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remikane Re: tak na gora urzadzil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 17:56 ...i to ma być jakaś nowość???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: tak na gora urzadzil IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:38 Zreformować ZUS, baju baju. Jak ? Trzeba było zmienić koncepcję systemy z pay as you go na kapitałową. A to, czy fundusze nazywają się OFE czy "ABC" nie ma znaczenia. Osobną kwestią są koszty funkcjonowania systemu. Opłaty dystrybucyjne maleją (od 2014 3.5% od pojedyńczej składki), a te za zarządzanie mają górne limity, po osiągnięciu których - średnio na klienta - maleją. Prawo nie sprzyja najlepszym funduszom - nie wiedzieć dlaczego np. nie podlegają losowaniu (?!?) Prywatne instytucje (które też nie będą pomnażać środków za friko) będą efektywniejsze niż podlegający z zasady politycznym naciskom państwowy moloch ZUS. Jeśli masz inną koncepcję - z radością ją przeczytam. Tyle, że nie bardzo na świecie lepszą wymyślono. Odpowiedz Link Zgłoś
liley11 Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 18:02 Dzis wlasne dostalam odpowiedz, ze mam mozliwosc wyplaty srodkow dopiero, gdy osiagne wiek emerytalny... ufff, to bedzie z jakies 30 lat!!! I nie moge wybrac swoich pieniedzy, teraz, nawet jesli mam na oku lepsza inwestycje w swoja przyszlosc! Fakt, ze fundusz moglam sobie wybierac sama, ale nie mialam niestety wyboru, zeby niczego nie wybierac, I teraz mam czekac 30 lat na moje pieniadze, ktore beda wtedy mniej warte, jesli w ogole cos warte???!! To sie nazywa Polski Wolny Rynek i Gospodarka Rynkowa!!! Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liley11 Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? 11.07.05, 18:04 Czy to jest zgodne z prawem polskim, zeby ktos, kto trzyma moje pieniadze, odmowil wyplaty ich na moje zadanie??? Podpisalam umowe. Ale kazda uczciwa umowa posiada klauzule o wypowiedzeniu... niestety nie w tym przypadku. Na www mojego g=funduszu emerytalnego nie uswiadczylam zadnej informacji o rezygnacji, zmianie czy wyplacie srodkow..... A o wplatach jest ohoho za to! Ludzie kto ustala prawo w tym popieprzonym kraju!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:52 Tak, zgodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.lr.centurytel.net 11.07.05, 23:12 Ja po staroswiecku uwazam ze herbata robi sie slodka od cukru a nie od mieszania. Tym bardziej ze za mieszanie trzeba placic posrednikowi. Kto dozyje zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 12.07.05, 01:44 System emerytalny jes PUBLICZNY. To znaczy, że nie do kończa podlega sterylnym zasadom rynkowym. Część osób nie zarobi aż tyle, ile realnie by mogło (inwestując samodzielnie) by inne, którym wypadki losowe uniemożliwiły "zebranie kasy" na starość miały co włożyć do garka. Też wolałbym sam inwestować zwłaszcza te 12.22 %, które oddaję ZUSowi. Ale bardziej chciałbym, by na kształt kapitałowy zreformować także emerytury rolnicze oraz fundusz rentowy (co w przyszłości umożliwi obniżenie składek ZUS > przyczyni się do choćby zmniejszenia bezrobocia przez zmniejszenie kosztów pracy). I by politycy i populiści trzymali się z daleka od dobrego systemu, który jakimś cudem mamy, bo lepsze jest wrogiem dobrego. www.forum.ubezpieczyciel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jaką emeryturę wypłacą OFE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:06 he he i tak polowe ukradna Odpowiedz Link Zgłoś