Dodaj do ulubionych

Gwałtownie drożeje ropa z Rosji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:33
dziękujemy lsd/sld/za uzależnienie Polski od dostaw ropy z Rosji.Dzięki wam
gazowate i putiny zrobią z nas kaszanę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ASD Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.07.05, 19:43
      panie A Kublik proponuję spróbować pisać o wyścigach psów
      może w tym temacie wykaże się Pan większą wiedzą i profesjonalizmem
      • Gość: antykublik Następny tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:25
        Sprowadzono 10.000.000 sztuk samochodowego złomu i nie chce jeździć na drogiej
        ruskiej ropie.
        • Gość: znów przepustka? pomyłka: tysiąc pińcet sto dziewińcet miliardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:22
          sztuk złomu.
          W Tworkach doszli do wniosku, że mogą zaryzykować wypuszczenie cię na
          przepustkę?
    • Gość: diabol Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:52
      to zapewne są skutki złtch stosunków z Rosją
    • Gość: antykubrak Porażające !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:27
      "W piątek na giełdzie w Londynie cena baryłki ropy Brent z dostawą we wrześniu
      zdrożała o 1,86 dolara do 57,58 dolara. W tym samym czasie cena baryłki Urals
      zdrożała o 2,01 dolara."

2,01 - 1,86 = 0,15

PORAŻAJĄCE !!!
      • Gość: Ździchu Re: Porażające !!!! IP: *.chello.pl 26.07.05, 11:18
        kretynku, rożnica jest 0,15$, ale między zasyfioną i zasiarczoną ropą od
        ruskich, a czystą ropą Brent - i to jest porażające.
        • Gość: antykubrak Zdzichu wydoiłeś już krowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:23
          Różnica jest między wzrostami, a nie ceną...
    • travel_wawa KUPOWAĆ PALIWA Z UKRAINY ILE SIĘ DA 25.07.05, 20:43
      I expresowo wziać się za naftociąg Odessa - Brody - Płock.
      • Gość: vdj Re: KUPOWAĆ PALIWA Z UKRAINY ILE SIĘ DA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:07
        Ja jestem za ale pewnie ci co na tym przytna w sczegolnosci nasz kochany PKN
        ktory bym chetnie w kosmos poslal napewno postaraja sie zeby nie doszlo to do
        skutku...
    • Gość: bikeman A JA MAM TO W DUPIE IP: *.fn.pl 25.07.05, 23:12
      bo wszędzie śmigam moją szosówką; bierzcie przykład z Lance'a Armstronga - jemu
      nawet 5ciokrotny wzrost ceny paliwa nie zrobi różnicy. Robię to świadomie i nie
      dlatego, że mnie nie stać na samochód bo mój rower kosztuje więcej niż niektóre
      z tych 15-letnich i starszych złomów z odzysku zwane przez was "samochodami".
      A ciekawe jest to, że w centrum dużych miast w godzinach szczytu rower (nawet
      zwykły trekking) jest szybszy niż samochód bo czeka tylko na światłach a nie w
      korkach i może się łatwo przeciskać.
      • Gość: Wiktor Re: A JA MAM TO W DUPIE IP: 212.244.182.* 26.07.05, 08:03
        Lance'owi Armstrongowi 5ciokrotny wzrost ceny paliwa nie zrobi różnicy bo ma
        szmalu jak lodu, a jego ekipa w czasie "francuskiego turu" spaliła tyle benzyny
        ile przeciętna polska rodzina przez pięć lat.
        • panie_p0sle Re: A JA MAM TO W DUPIE 26.07.05, 08:31
          10 kilometrow dziennie szosowka w zimie? Nie moge sie doczekac :)
      • Gość: typowy_kark Re: A JA MAM TO W DUPIE IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 26.07.05, 12:58
        niestety ropa nie jest uzytkowana tylko przez samochody to po pierwsze. po drugie nie jestes sam na swiecie i ktos musi przywiezc ci cieply chlebus do sklepu. myslisz ze przywioza twoja fantastyczna szosowka?
    • Gość: FreakyMisfit Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.07.05, 23:45
      Kiedy w koncu zostana opracowane wydajne ogniwa paliwowe, a co za tym idzie,
      samochod elektryczny? Chyba nigdy, bo caly petrobiznes moznaby wtedy o kant
      dupy potluc, a do tego nie mozna dopuscic, za duzy szmal sie na tym kosi...
      • Gość: stl Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.05, 00:46
        Nie znasz się na sprawie.
        Ogniwa paliwowe działają na wodór.
        Wodór nie występuje na Ziemi w czystej formie.
        Aby go uzyskać należy rozbić czątki substancji zawierających wodór (wody,
        węglowodanów lub węglowodorów), a do rozbicia potrzebna jest ENERGIA - i to w
        dużych ilościach.
        A skąd ta energia? Z elektrowni oczywiście: atomowej, węglowej, gazowej lub
        olejowej (inne typy elektrowni nie wytworzą dostatecznej ilości energii).

Zastąpienie konwencjonalnych silników ogniwami paliwowymi NIE ZMNIEJSZY ZUŻYCIA
        ENERGII przez naszą cywilizację. Uelastyczni jedynie możliwości wyboru jej
        źródła (silnik spalinowy wymaga ropy naftowej, w elektrowni można zamiast ropy
        naftowaj spalać też inne substancje).
        • Gość: leXXX Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.proxy.aol.com 26.07.05, 02:50
          I bardzo dobrze niech dalej drozeje moze wrezscie przejza ludzie na
          oczy .Wybierzcie Cimoszke a w kilka lat wszyscy beda chodzic na piechote i w
          walonkach.Powodzenia Kochani Rodacy.Pa
        • Gość: kk Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:36
          > Zastąpienie konwencjonalnych silników ogniwami paliwowymi NIE ZMNIEJSZY ZUŻYCIA
          >
          > ENERGII przez naszą cywilizację.

A dlaczegoż to mamy ZMNIEJSZAĆ ZUŻYCIE ENERGII w sytuacji, gdy dysponujemy
          technologią jej pozyskiwania, która zapewnia nam ją na setki lat - a przy jej
          pewnej modyfikacji nawet na tysiące. Myślę tu o rozszczepianiu jąder uranu
          U-235. Środki pochłaniane na badania mające na celu zmniejszenie zużycia
          energii, to środki w dużej części zmarnotrawione.
        • Gość: Qblik rules! Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.uninet.ee 26.07.05, 09:25
          elektryczny naped moze zmniejszyc zuzycie energii bo umozliwia odzysk podczas
          hamowania.

Jest jeszcze nadzieja na wydajne biopaliwa, wierzby energetyczne, itd. Do tego
          sprawnosc elektrowni jest chyba wieksza niz silnika spalinowego.
        • Gość: Markus Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.iam.tu-freiberg.de 26.07.05, 10:53
          Tutaj nie chodzi o zluzycie energii elektrycznej a o zluzycie ropy. Z tego co
          wiem, to odkryte zasoby wegla w Polsce wystarcza jeszcze na conajmniej
          dziesiatki lat, a to prawdopodobnie nie wszystko, bo nowe zloza odkrywane sa
          dosyc regularnie. Poza tym sa jeszcze inne zrodla energii (wspomniana atomowa
          lub niekonwencjona), tak wiec mozliwosci zastapienia chociaz czesciowo silnikow
          spalinowych sa. Narazie sa to technologie drogie i w duzej mierze
          niedopracowane, ale gdyby zaczela sie produkcja masowa ceny zaczely by spadac, a
          firmy przeznaczyly by wieksze pieniadze na badania, co spowodowaloby szybsza
          rozwoj ogniw paliwowych, napedow elektrycznych zasilanych akumulatorami oraz
          silnikow hybrydowych.
    • losiu4 Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 07:30
      ech, ta nasza kochana wybiórcza... czemu jakoś w artykule nie moge dojrzec cen
      ropy, a jedynie względne wzrosty?

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: ja [...] IP: 212.244.126.* 26.07.05, 07:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: mech Czemu nie sprowadzić ropy z Zat. Perskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:06
      Pamiętam, jak w latach 70 - tych sprowadzano do Gdańska statkami ropą arabską. Raf. G. przerabiała tę ropę. Kto zadecydował o tym, że tylko rosyjska ropa jest używana? Kom. sledcza tego nie wyjaśniła - oni tylko Orlenem się zajmują
      • Gość: kk Re: Czemu nie sprowadzić ropy z Zat. Perskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:42
        Gość portalu: mech napisał(a):

> Pamiętam, jak w latach 70 - tych sprowadzano do Gdańska statkami ropą arabską.

A czy teraz ktoś zabrania przedsiębiorstwom sprowadzania ropy naftowej lub
        benzyn tankowcami? Tylko pewnie problem polega na tym, że opłacalność takiego
        przedsięwzięcia nie jest wystarczająca...
    • honkers Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 08:20
      To są skutki "dalekowzrocznej" polityki PZPR, przepraszam SLD. Ludzie jak wam
      nie wstyd głosować na to badziewie ?
    • Gość: KIEPSKI Polska uzależniona od ropy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:33
      A przecież mamy dużo własnego gazu ziemnego.Może on ,spokojnie ,zastąpić ropę w
      motoryzacji( i tak już się dzieje).I mamy dużo węgla.TYLKO WTEDY KULCZYK NIE
      ZAROBI I ,,ELYTA WŁADZY(NIEWAŻNE CZY ,,PRAWICA'' CZY ,,LEWICA'')'' ŁAPÓWEK NIE
      DOSTANIE.
      • Gość: kk Re: Polska uzależniona od ropy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:40
        Gość portalu: KIEPSKI napisał(a):

> A przecież mamy dużo własnego gazu ziemnego.Może on ,spokojnie ,zastąpić ropę w
        > motoryzacji( i tak już się dzieje).

Nie przesadzaj... Gaz ziemny jest uciążliwy w użyciu, bo skrapla się w niskich
        temperaturach i dlatego pojazdy go używające mają zbiorniki ciśnieniowe. W
        związku z tym jeden "bak" nie starcza na zbyt długo, a poza tym "tankowanie"
        jest bardzo długie. W dodatku krajowy gaz ziemny stanowi chyba około 30%
        polskiego zużycia.
    • wf200 Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 11:58
      To wszystko było do przewidzenia! I dziwi mnie postawa naszych decydentów, że
      do tej pory nie pomyśleli w większym stopniu o gazie ziemnym jako paliwie do
      pojazdów mechanicznych. Świadczy to tylko o tym, że główni udziałowcy Orlenu i
      Rafinerii Gdańskiej tworzą silme lobby i skutecznie blokują wszelkie incjatywy!
      A puki co to gazu ziemmego mamy dostatek. Jest tani i powszechnie dostępny. To
      dlaczego nie może być zużywany przez pojazdy mechaniczne? We Włoszech
      (prekursora napędu gazem ziemnym) w tej chwili jest więcej pojazdów napędzanych
      gazem ziemnym niż propan butanem. W USA w szczególności w Kaliforni coraz
      więcej pojazdów napędzanych jest gazem ziemnym. A u nas? Kombinują z
      biopaliwami, które zawsze będą droższe od gazu! Przeciętne spalanie gazu
      ziemnego przez samochód osobowy wynosi 10 m sześciennych/ 100 km. 1 m
      sześcienny gazu ziemnego kosztuje 1,28 PLN. Efekty widać natychmiast! W
      Warszawie MZA zaczeło eksploatować autobusy zasilane gazem ziemnym. A chyba
      jedyna stacja w Warszawie, napełniania gazem ziemnym pojzady (Gazownia
      Warszawska)nie nażeka na brak klientów. Czy napęd gazowy to zły pomysł? Chyba
      nie! Wystarczy aby te głupki z rządu ruszyły głowami i wprowadziły stosowne
      ustawy i ulgi i Polacy (tak jak Włosi czy Amerykanie) szybko przestawią się na
      paliwo gazowe. Europejscy producenci są już od dawna do tego przygotowani!
      Potrzebny jest tylko popyt na takie auta.
      • Gość: xaliemorph Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.icpnet.pl 26.07.05, 12:45
        Problem w tym, jak sam zauważyłeś że w Polsce firmy nie wiedzą (chćby takie jak miejskie komunikacje) czy inwestować w nowość, ponieważ nie wiadomo po naszych rządzących czy nie zachce im się obłożyć również i gazu ziemnego, niewiadomo skąd wziętą akcyzą. Teorią naszych polityków, nawet jakby samochody byłyby napedzane powietrzem, i tak musiałyby być tankowane na jednych słusznych stacjach gdzie jest odprowadzana akcyza. I tak sami głupkowaci politycy sami odsuwają od siebie pewny zarobek na rzecz najszybszego napchania swych kieszeni.
    • Gość: Zenek Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: 193.109.212.* 26.07.05, 15:59
      A moze redaktor napisze dlaczego ropa Urals bywa drozsza od ropy Brent. Tak
      bylo np. 1995-1997, a ostatnio nawet w pazdzierniku 2003. Przeciez jest gorszej
      jakosci. A swoja droga przeciez rafinerie nie kupuja ropy po cenach gieldowych
      ale kontraktowych (zawieranych na rok lub pol z gory), tylko ceny paliwa na
      stacjach zmieniaja zeby stworzyc pozor ceny rynkowej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka