Gość: frogman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:33 dziękujemy lsd/sld/za uzależnienie Polski od dostaw ropy z Rosji.Dzięki wam gazowate i putiny zrobią z nas kaszanę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ASD Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.07.05, 19:43 panie A Kublik proponuję spróbować pisać o wyścigach psów może w tym temacie wykaże się Pan większą wiedzą i profesjonalizmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykublik Następny tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:25 Sprowadzono 10.000.000 sztuk samochodowego złomu i nie chce jeździć na drogiej ruskiej ropie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znów przepustka? pomyłka: tysiąc pińcet sto dziewińcet miliardów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:22 sztuk złomu. W Tworkach doszli do wniosku, że mogą zaryzykować wypuszczenie cię na przepustkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabol Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 19:52 to zapewne są skutki złtch stosunków z Rosją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykubrak Porażające !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:27 "W piątek na giełdzie w Londynie cena baryłki ropy Brent z dostawą we wrześniu zdrożała o 1,86 dolara do 57,58 dolara. W tym samym czasie cena baryłki Urals zdrożała o 2,01 dolara." 2,01 - 1,86 = 0,15 PORAŻAJĄCE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ździchu Re: Porażające !!!! IP: *.chello.pl 26.07.05, 11:18 kretynku, rożnica jest 0,15$, ale między zasyfioną i zasiarczoną ropą od ruskich, a czystą ropą Brent - i to jest porażające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykubrak Zdzichu wydoiłeś już krowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:23 Różnica jest między wzrostami, a nie ceną... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa KUPOWAĆ PALIWA Z UKRAINY ILE SIĘ DA 25.07.05, 20:43 I expresowo wziać się za naftociąg Odessa - Brody - Płock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vdj Re: KUPOWAĆ PALIWA Z UKRAINY ILE SIĘ DA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:07 Ja jestem za ale pewnie ci co na tym przytna w sczegolnosci nasz kochany PKN ktory bym chetnie w kosmos poslal napewno postaraja sie zeby nie doszlo to do skutku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bikeman A JA MAM TO W DUPIE IP: *.fn.pl 25.07.05, 23:12 bo wszędzie śmigam moją szosówką; bierzcie przykład z Lance'a Armstronga - jemu nawet 5ciokrotny wzrost ceny paliwa nie zrobi różnicy. Robię to świadomie i nie dlatego, że mnie nie stać na samochód bo mój rower kosztuje więcej niż niektóre z tych 15-letnich i starszych złomów z odzysku zwane przez was "samochodami". A ciekawe jest to, że w centrum dużych miast w godzinach szczytu rower (nawet zwykły trekking) jest szybszy niż samochód bo czeka tylko na światłach a nie w korkach i może się łatwo przeciskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: A JA MAM TO W DUPIE IP: 212.244.182.* 26.07.05, 08:03 Lance'owi Armstrongowi 5ciokrotny wzrost ceny paliwa nie zrobi różnicy bo ma szmalu jak lodu, a jego ekipa w czasie "francuskiego turu" spaliła tyle benzyny ile przeciętna polska rodzina przez pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
panie_p0sle Re: A JA MAM TO W DUPIE 26.07.05, 08:31 10 kilometrow dziennie szosowka w zimie? Nie moge sie doczekac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typowy_kark Re: A JA MAM TO W DUPIE IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 26.07.05, 12:58 niestety ropa nie jest uzytkowana tylko przez samochody to po pierwsze. po drugie nie jestes sam na swiecie i ktos musi przywiezc ci cieply chlebus do sklepu. myslisz ze przywioza twoja fantastyczna szosowka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.07.05, 23:45 Kiedy w koncu zostana opracowane wydajne ogniwa paliwowe, a co za tym idzie, samochod elektryczny? Chyba nigdy, bo caly petrobiznes moznaby wtedy o kant dupy potluc, a do tego nie mozna dopuscic, za duzy szmal sie na tym kosi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stl Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.05, 00:46 Nie znasz się na sprawie. Ogniwa paliwowe działają na wodór. Wodór nie występuje na Ziemi w czystej formie. Aby go uzyskać należy rozbić czątki substancji zawierających wodór (wody, węglowodanów lub węglowodorów), a do rozbicia potrzebna jest ENERGIA - i to w dużych ilościach. A skąd ta energia? Z elektrowni oczywiście: atomowej, węglowej, gazowej lub olejowej (inne typy elektrowni nie wytworzą dostatecznej ilości energii). Zastąpienie konwencjonalnych silników ogniwami paliwowymi NIE ZMNIEJSZY ZUŻYCIA ENERGII przez naszą cywilizację. Uelastyczni jedynie możliwości wyboru jej źródła (silnik spalinowy wymaga ropy naftowej, w elektrowni można zamiast ropy naftowaj spalać też inne substancje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leXXX Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.proxy.aol.com 26.07.05, 02:50 I bardzo dobrze niech dalej drozeje moze wrezscie przejza ludzie na oczy .Wybierzcie Cimoszke a w kilka lat wszyscy beda chodzic na piechote i w walonkach.Powodzenia Kochani Rodacy.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:36 > Zastąpienie konwencjonalnych silników ogniwami paliwowymi NIE ZMNIEJSZY ZUŻYCIA > > ENERGII przez naszą cywilizację. A dlaczegoż to mamy ZMNIEJSZAĆ ZUŻYCIE ENERGII w sytuacji, gdy dysponujemy technologią jej pozyskiwania, która zapewnia nam ją na setki lat - a przy jej pewnej modyfikacji nawet na tysiące. Myślę tu o rozszczepianiu jąder uranu U-235. Środki pochłaniane na badania mające na celu zmniejszenie zużycia energii, to środki w dużej części zmarnotrawione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qblik rules! Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.uninet.ee 26.07.05, 09:25 elektryczny naped moze zmniejszyc zuzycie energii bo umozliwia odzysk podczas hamowania. Jest jeszcze nadzieja na wydajne biopaliwa, wierzby energetyczne, itd. Do tego sprawnosc elektrowni jest chyba wieksza niz silnika spalinowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.iam.tu-freiberg.de 26.07.05, 10:53 Tutaj nie chodzi o zluzycie energii elektrycznej a o zluzycie ropy. Z tego co wiem, to odkryte zasoby wegla w Polsce wystarcza jeszcze na conajmniej dziesiatki lat, a to prawdopodobnie nie wszystko, bo nowe zloza odkrywane sa dosyc regularnie. Poza tym sa jeszcze inne zrodla energii (wspomniana atomowa lub niekonwencjona), tak wiec mozliwosci zastapienia chociaz czesciowo silnikow spalinowych sa. Narazie sa to technologie drogie i w duzej mierze niedopracowane, ale gdyby zaczela sie produkcja masowa ceny zaczely by spadac, a firmy przeznaczyly by wieksze pieniadze na badania, co spowodowaloby szybsza rozwoj ogniw paliwowych, napedow elektrycznych zasilanych akumulatorami oraz silnikow hybrydowych. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 07:30 ech, ta nasza kochana wybiórcza... czemu jakoś w artykule nie moge dojrzec cen ropy, a jedynie względne wzrosty? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja [...] IP: 212.244.126.* 26.07.05, 07:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Czemu nie sprowadzić ropy z Zat. Perskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:06 Pamiętam, jak w latach 70 - tych sprowadzano do Gdańska statkami ropą arabską. Raf. G. przerabiała tę ropę. Kto zadecydował o tym, że tylko rosyjska ropa jest używana? Kom. sledcza tego nie wyjaśniła - oni tylko Orlenem się zajmują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Czemu nie sprowadzić ropy z Zat. Perskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:42 Gość portalu: mech napisał(a): > Pamiętam, jak w latach 70 - tych sprowadzano do Gdańska statkami ropą arabską. A czy teraz ktoś zabrania przedsiębiorstwom sprowadzania ropy naftowej lub benzyn tankowcami? Tylko pewnie problem polega na tym, że opłacalność takiego przedsięwzięcia nie jest wystarczająca... Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 08:20 To są skutki "dalekowzrocznej" polityki PZPR, przepraszam SLD. Ludzie jak wam nie wstyd głosować na to badziewie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIEPSKI Polska uzależniona od ropy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:33 A przecież mamy dużo własnego gazu ziemnego.Może on ,spokojnie ,zastąpić ropę w motoryzacji( i tak już się dzieje).I mamy dużo węgla.TYLKO WTEDY KULCZYK NIE ZAROBI I ,,ELYTA WŁADZY(NIEWAŻNE CZY ,,PRAWICA'' CZY ,,LEWICA'')'' ŁAPÓWEK NIE DOSTANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Polska uzależniona od ropy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:40 Gość portalu: KIEPSKI napisał(a): > A przecież mamy dużo własnego gazu ziemnego.Może on ,spokojnie ,zastąpić ropę w > motoryzacji( i tak już się dzieje). Nie przesadzaj... Gaz ziemny jest uciążliwy w użyciu, bo skrapla się w niskich temperaturach i dlatego pojazdy go używające mają zbiorniki ciśnieniowe. W związku z tym jeden "bak" nie starcza na zbyt długo, a poza tym "tankowanie" jest bardzo długie. W dodatku krajowy gaz ziemny stanowi chyba około 30% polskiego zużycia. Odpowiedz Link Zgłoś
wf200 Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji 26.07.05, 11:58 To wszystko było do przewidzenia! I dziwi mnie postawa naszych decydentów, że do tej pory nie pomyśleli w większym stopniu o gazie ziemnym jako paliwie do pojazdów mechanicznych. Świadczy to tylko o tym, że główni udziałowcy Orlenu i Rafinerii Gdańskiej tworzą silme lobby i skutecznie blokują wszelkie incjatywy! A puki co to gazu ziemmego mamy dostatek. Jest tani i powszechnie dostępny. To dlaczego nie może być zużywany przez pojazdy mechaniczne? We Włoszech (prekursora napędu gazem ziemnym) w tej chwili jest więcej pojazdów napędzanych gazem ziemnym niż propan butanem. W USA w szczególności w Kaliforni coraz więcej pojazdów napędzanych jest gazem ziemnym. A u nas? Kombinują z biopaliwami, które zawsze będą droższe od gazu! Przeciętne spalanie gazu ziemnego przez samochód osobowy wynosi 10 m sześciennych/ 100 km. 1 m sześcienny gazu ziemnego kosztuje 1,28 PLN. Efekty widać natychmiast! W Warszawie MZA zaczeło eksploatować autobusy zasilane gazem ziemnym. A chyba jedyna stacja w Warszawie, napełniania gazem ziemnym pojzady (Gazownia Warszawska)nie nażeka na brak klientów. Czy napęd gazowy to zły pomysł? Chyba nie! Wystarczy aby te głupki z rządu ruszyły głowami i wprowadziły stosowne ustawy i ulgi i Polacy (tak jak Włosi czy Amerykanie) szybko przestawią się na paliwo gazowe. Europejscy producenci są już od dawna do tego przygotowani! Potrzebny jest tylko popyt na takie auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: *.icpnet.pl 26.07.05, 12:45 Problem w tym, jak sam zauważyłeś że w Polsce firmy nie wiedzą (chćby takie jak miejskie komunikacje) czy inwestować w nowość, ponieważ nie wiadomo po naszych rządzących czy nie zachce im się obłożyć również i gazu ziemnego, niewiadomo skąd wziętą akcyzą. Teorią naszych polityków, nawet jakby samochody byłyby napedzane powietrzem, i tak musiałyby być tankowane na jednych słusznych stacjach gdzie jest odprowadzana akcyza. I tak sami głupkowaci politycy sami odsuwają od siebie pewny zarobek na rzecz najszybszego napchania swych kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Gwałtownie drożeje ropa z Rosji IP: 193.109.212.* 26.07.05, 15:59 A moze redaktor napisze dlaczego ropa Urals bywa drozsza od ropy Brent. Tak bylo np. 1995-1997, a ostatnio nawet w pazdzierniku 2003. Przeciez jest gorszej jakosci. A swoja droga przeciez rafinerie nie kupuja ropy po cenach gieldowych ale kontraktowych (zawieranych na rok lub pol z gory), tylko ceny paliwa na stacjach zmieniaja zeby stworzyc pozor ceny rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś