GoĹÄ: acz123 IP: *.lotnisko.pasjo.net.pl / 192.168.44.* 28.09.02, 09:52 Jeśli dodamy koszty budowy rurociągu to gaz będzie drożej kosztował Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Lechu Jaka jest struktura zużycia gazu w PL ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.09.02, 11:12 Tzn. ile potrzeba dla gospodarstw domowych, zakładów, w motoryzacji, itd. Czy ktoś zna szacunkowe ilości (ew. procenty) ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chudy Re: Rezygnacja z bezpośrednich dostaw gazu z Norw IP: *.pool.mediaWays.net 28.09.02, 13:41 Kompromitacja Polski w oczach panstw Europy.Gratulacje dla zalogi premiera Millera.Uzaleznienie Polski od dostaw surowcow z Rosji jest przeciez w zasiegu reki!! Brawo! Tak dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iwanicki Re: Monopol to brak dywersyfikacji IP: *.acn.waw.pl 28.09.02, 15:40 Przyjety przez rzad Millera 13 sierpnia br. Program Restrukturyzacji i Prywatycji Sektora Gazowniczego uniemozliwia jakakolwiek dyswersyfikacje dostaw gazu do Polski. Program ten zaklada utrzymanie monopolu PGNiG S.A. na polskim rynku co uniemozliwia rozwoj tego sektora czyli nie zwiekszy sie zdecydowanie zapotrzebowanie na gaz ziemny. Rzad tym programem udowodnil po raz kolejny swoje przywiazanie do centralnego recznego sterowania gospodarka. Minister Finansow moze spokojnie przygotowywac kolejny pakiet odluzania np. na rok 2005, PGNiG S.A. bedzie tego potrzebowal. Program rzadowy udowdnil rowniez, ze ludzie wspoltworzacy go nie maja zielonego pojecia jak funkcjonuja rynki gazowe na swiecie. Po wejsciu do UE PGNiG S.A. straci najwiekszych odbiorcow przemyslowych i stanie sie bankrutem. Jedynym wyjsciem dla uratowania tego przedsiebiorstwa beda drastyczne podwyzki cen gazu, ktore i tak juz sa relatywnie wyzsze niz w Europie zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Rezygnacja z bezpośrednich dostaw gazu z Norw 28.09.02, 17:35 rezygnacja z dostaw norweskiego gazu do naszego kraju ,jest sprzeczna z interesem polski.ale czego się mozna spodziewać po byłych działaczach komunistycznych powiązanych finansowo z gudzowatym który ,każdy o tym wie jest z kolei powiązany ze służbami specjalnymi rosji.mam nadzieję że ci którzy działają na szkode polski odpowiedzą kiedyś przed trybunałem stanu.polacy przejrzyjcie na oczy !. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: larssen A ja patrzę i sprzeczności nie widzę. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.09.02, 18:25 Widzę za to, że przez kilkadziesiąt lat jakoś gazu nam wystarcza, nawet nie możeny zużyć tej niedywersyfikowanej dostawy :-) I widzę, że Polska wcale nie musi nabijać kieszeni Norwegom. A jeszcze widzę nadmiar produkcji energii w Polsce (np. elektrycznej), z którą nie ma co robić. A rzygać mi się chce jak widzę zacietrzewienie prawiczków i olanie dużego, rosyjskiego rynku. Z czego wcale nie wynika, że jestem fanatykiem Millerowców. A gdyby, nie daj Boże, na świecie zrobił się syf, to i tak najważniejsze będą ropa i proch, a nie gaz i dywersyfikacja. Najwyraźniej towarzysze z AWS i UW nie zauważyli, że mamy zupełnie inne czasy, a zarządzanie typu gomułkowskiego naszych prawicowych "profesorów" robi Polsce więcej szkody niż pożytku. Z czego również nie wynika, że obecni fachowcy są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Matt. Re: A ja patrzę i sprzeczności nie widzę. IP: *.home.cgocable.net 29.09.02, 01:27 Odp. do Larssena / Larsenowicza /. Zglos sie do Millera , z checia Cie przyjmie a moze nawet dostapisz zaszczytu wniesienia sztandaru .Czerwoni lubia takich jak Ty , z wypranym mozgiem . Odpowiedz Link Zgłoś
larssen Ale masz pomyślunek, jak kanadyjski imigrant... 29.09.02, 16:13 ...już wiem, czemu w Ameryce Północnej jest tyle kawałów o Polakach :-( Mam umysł tak wyprany, że jak słyszę, że ktoś chce wejść na nasz rynek, to pytam się co ja z tego będę miał ? Bo za zachodni prestiż i dywersyfikację nie mam zamiaru płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolv Re: Rezygnacja z bezposrednich dostaw gazu z Norw IP: *.icm.edu.pl / *.ids.pl 28.09.02, 21:01 Zapraszam do dyskusji na www.ForumBest.150.pl, kultura wypowiedzi, interesujace tematy, ciekawi ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wlodek Re: Rezygnacja z bezpośrednich dostaw gazu z Norw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 12:47 A co mial powiedziec - mala dostatwa,duza cena; duza dostawa mala cena. Ile potzrzebujemy gazu o to jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: babariba Re: Rezygnacja z bezpośrednich dostaw gazu z Norw IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 29.09.02, 14:57 Technicznie gaz jest przesyłany takimi rurami, które łączą dziś całą Europę. W telewizorze mogliśmy oglądać kiedyś, jak p. premier Buzek odkręcał zawór, który wpuszczał do polski gaz z zachodu (rosyjski zresztą). Praktycznie, mamy zakontraktowany gaz rozsyjski, w ilościach, których nie jesteśmy w stanie skonsumować (ostatnio trochę się nam go spaliło przy awarii podziemnego magazynu); Nowy rurociąg z norwegii jest w tych warunkach inwestycją niekoniecznie poważną. Ale taka inwestycja to jest poważne zamówienie dla realizatorów. A p. redaktor Kublik od dłuższego już czasu wyraźnie lobbuje na rzecz Statoila. Odpowiedz Link Zgłoś