Gość: POLAK IP: *.pkobp.pl 04.10.01, 12:09 Dlaczego nie ma równych szans? Pomijam, że Polacy nie mają tak dużo pieniędzy do inwestowania jak Zachód. Dlaczego jednak jako Polak mam mieć gorzej w swoim kraju niż jakiś Murzyn albo Żyd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MACIEJ Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.proxy.aol.com 06.10.01, 06:09 Staropolska goscinnosc kaze traktowac nam obcych lepiej niz swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho. Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 06.10.01, 19:29 Jak się chce pozyskać kapitały których w Polsce jest mało to trzeba stworzyć warunki lepsze niż inni.Bez tych pieniędzy do tej pory byśmy jeżdzili maluchami i oglądali telewizory Neptun lub Elemis,przed napiciem się piwa najpierw byśmy sprawdzili czy coś w nim nie pływa itp.itd.Czy pieniądze są Żyda czy Murzyna to naprawdę jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Nieporozumienie IP: *.tsl.uu.se 07.10.01, 18:39 Trudno zaprzeczyc, ze Polska potrzebwala i potrzebuje kapitalu i know-how. Tylko, ze mozna pozyskiwac kapital madrze lub glupio. Madrze - znaczy przyciagac solidnych inwestorow dobrym prawem, dbaloscia o infrastrukture, jakoscia wyksztalcenia pracownikow, jakoscia uslug panstwa (urzedy, sady, policja, sluzba zdrowia). Glupio- znaczy dawac po uwazaniu przywileje, oddawac majatek ponizej wartosci, zwlaniac od podatkow, nie baczac, ze jak zwolnienia sie skoncza, to znikna i inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.acn.waw.pl 06.10.01, 22:38 Gość portalu: POLAK napisał(a): > Dlaczego nie ma równych szans? Pomijam, że Polacy nie mają tak dużo pieniędzy > do inwestowania jak Zachód. Dlaczego jednak jako Polak mam mieć gorzej w swoim > kraju niż jakiś Murzyn albo Żyd? A jakie to preferencje maja inwestorzy zagraniczni w Polsce (pomijajac, ze "maja tak duzo pieniedzy")? Tylko poprosze konkrety z nazwami ustaw, zeby mozna bylo to sprawdzic, a nie czytac plotki z magla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.tsl.uu.se 07.10.01, 18:19 Gość portalu: Karol napisał(a): > Gość portalu: POLAK napisał(a): > > A jakie to preferencje maja inwestorzy zagraniczni w Polsce (pomijajac, ze >"maja tak duzo pieniedzy")? > Tylko poprosze konkrety z nazwami ustaw, zeby mozna bylo to sprawdzic, > a nie czytac plotki z magla. > Np., "specjalne strefy gospodarcze" ze zwolnieniami podatkowymi na 5-20 lat od zysku firmy. Nie dyskutuje tu, czy te strefy sa potrzebne, tylko podaje przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.acn.waw.pl 07.10.01, 18:30 Gość portalu: Fizyk napisał(a): > Gość portalu: Karol napisał(a): > > > Gość portalu: POLAK napisał(a): > > > > > A jakie to preferencje maja inwestorzy zagraniczni w > Polsce (pomijajac, ze >"maja tak duzo pieniedzy")? > > Tylko poprosze konkrety z nazwami ustaw, zeby mozna > bylo to sprawdzic, > > a nie czytac plotki z magla. > > > Np., "specjalne strefy gospodarcze" ze zwolnieniami > podatkowymi > na 5-20 lat od zysku firmy. Nie dyskutuje tu, czy te > strefy sa potrzebne, tylko > podaje przyklad. Czy te "strefy" sa tylko dla kapitału zagranicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.tsl.uu.se 07.10.01, 18:59 > > Polsce (pomijajac, ze >"maja tak duzo pieniedzy")? > > > Tylko poprosze konkrety z nazwami ustaw, zeby mozna > > bylo to sprawdzic, > > > a nie czytac plotki z magla. > > > > > Np., "specjalne strefy gospodarcze" ze zwolnieniami > > podatkowymi > > na 5-20 lat od zysku firmy. Nie dyskutuje tu, czy te > > strefy sa potrzebne, tylko > > podaje przyklad. > > Czy te "strefy" sa tylko dla kapitału zagranicznego? Wydaje mi sie, ze z mocy ustawy - nie tylko. Z mocy ministrow natomiast oraz z mocy warunkow stawianych inwestorom (minimalny kapital) kapital zagraniczny jest w nich znacznie lepiej reprezentowany. To ma oczywiscie sens, o ile ci inwestorzy nie konkuruja z polskim drobnym biznesem, ktory nie ma szans wejsc do takich stref, z wyzej wymienionych wzgledow. S ztandarowym przykladem sa hipermarkety, ktore takze bywaja zwolnione z podatkow (np. hipermarket w Krakowie, obecnie Julius Meinl), czego za Chiny juz nie ludowe pojac nie moge w kategorii korzysci dla kraju. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.acn.waw.pl 07.10.01, 19:32 Gość portalu: Fizyk napisał(a): > > Czy te "strefy" sa tylko dla kapitału zagranicznego? > > Wydaje mi sie, ze z mocy ustawy - nie tylko. > Z mocy ministrow natomiast oraz z mocy warunkow > stawianych > inwestorom (minimalny kapital) kapital zagraniczny jest > w nich > znacznie lepiej reprezentowany. Ale ja sie pytalem o preferencje bez uzwgledniania faktu, ze "zagranica" ma wiecej pieniedzy? > S ztandarowym przykladem sa hipermarkety, ktore takze > bywaja > zwolnione z podatkow (np. hipermarket w Krakowie, obecnie > Julius Meinl), czego za Chiny juz nie ludowe pojac nie > moge w kategorii korzysci dla kraju. No i zaczyna sie znowu. Prosilem o przyklad przepisu o zwolnieniach podatkowych. Czy ten hipermarket jest w SSE? Jezeli nie jest to na jakiej podstawie jest zwolniony z podatkow i jakich? Tylko prosze o konkrety. O podatek gruntowy nie pytam, bo o jego wysokosci decyduje gmina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.tsl.uu.se 08.10.01, 09:58 Gość portalu: Karol napisał(a): > Gość portalu: Fizyk napisał(a): > > > Czy te "strefy" sa tylko dla kapitału zagranicznego? > > > > Wydaje mi sie, ze z mocy ustawy - nie tylko. > > Z mocy ministrow natomiast oraz z mocy warunkow > > stawianych > > inwestorom (minimalny kapital) kapital zagraniczny jest > > w nich > > znacznie lepiej reprezentowany. > > Ale ja sie pytalem o preferencje bez uzwgledniania faktu, ze "zagranica" ma > wiecej pieniedzy? No, niestety prawo w Polsce stanowia rowniez ministrowie i urzednicy za pomoca rozporzadzen. Oni decyduja, ktore firmy moga dzialac w ramach SSE. Stad brak dyskryminacji w ustawie i rzeczywistosci to 2 rozne rzeczy. Wyraznie: jesli inwestor zagraniczny przywozi technologie , ktorej w Polsce nie ma i kase, to powinien miec znizki. > > S ztandarowym przykladem sa hipermarkety, ktore takze > > bywaja > zwolnione z podatkow (np. hipermarket w Krakowie, obecnie > > Julius Meinl), czego za Chiny juz nie ludowe pojac nie > > moge w kategorii korzysci dla kraju. > > No i zaczyna sie znowu. Prosilem o przyklad przepisu o zwolnieniach > podatkowych. Nie znam podstaw, ale sprawa tego zwolnienia byla glosna w prasie ogolnopolskiej. Autor postu nie mial na mysli przepisow, tylko stan faktyczny. O stanie faktycznym decyduja rowniez urzednicy. > Czy ten hipermarket jest w SSE? Jezeli nie jest to na jakiej podstawie jest > zwolniony z podatkow i jakich? Tylko prosze o konkrety. O podatek gruntowy > nie pytam, bo o jego wysokosci decyduje gmina. No, gmina tez moze preferowac inwestora zagranicznego. O co Ci wlasciwie chodzi? Mowi sie jasno i od dawna o potrzebie preferencji dla kapitalu zagranicznego i sie je stosuje. Problem, czy stosuje sie madrze tzn. czy nie zaburza sie sie w niektorych dziedzinach wolnej konkurencji miedzy kapitalem duzym a a malym. Ja nie wiem. Wiem natomiast, ze juz samo polskie prawo, przez swoja strukture, daje olbrzymie fory duzym, a ze duzy jest zazwyczaj zagraniczny lub polpanstwowy... Takze, firmy sprywatyzowane maja potem ulgi, dzieki ktorym wypieraja z rynku inne podmioty. Chyba o to chodzilo autorowi postu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: 212.244.37.* 08.10.01, 11:29 Gość portalu: Fizyk napisał(a): > Nie znam podstaw, ale sprawa tego zwolnienia byla glosna > w prasie ogolnopolskiej. > Autor postu nie mial na mysli przepisow, tylko stan > faktyczny. > O stanie faktycznym decyduja rowniez urzednicy. Urzednik nie moze dac zwolnienia z podatku wg wlasnego widzimisie. Podstawy do tego musza byc w ustawach. I o to caly czas sie pytam. Mam kapital zagraniczny w spolce i chcialbym jako spolka zwolnic sie z jakiegos podatku. Nawet moi doradcy podatkowi nie moga nic znalezc. Takze nie powielajcie mitow, o tym, ze kapital zagraniczny jest zwolniony z jakiegos podatku bez podawania konkretow. Place VAT, PDOP, PDOF, ZUS, PCC. I nie ma zadnego znaczenia czy jestem hipermarketem czy inna forma. Jedynie co moge nie zaplacic w Polsce to podatek od dywidendy, ale na to akurat sa miedzypanstwowe umowy o unikaniu podwojnego odatkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.tsl.uu.se 09.10.01, 12:55 No, teraz widze Twoj punkt. Z tego co wiem, byly ulgi podatkowe w dziedzinach: podatku od nieruchomosci i zysku firmy. Zazwyczaj przydzielane decyzja gminy lub ministerstwa w 2 przypadkach: SSE lub prywatyzacji, z mocy ustawy. Inna sprawa jest charakter polskiego prawa dyskryminujacy malych. Mimo, ze nie ma jawnej dyskryminacji polskich podmiotow, to faktyczie obecna konstrukcja polskiego prawa i jego interpretacja przez urzednikow do tego prowadza. Ja bym zapytal autora postu nie o "podstawe prawna" jego postu, a o konkretny przyklad z praktyki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Dlaczego Polacy mają w Polsce gorzej niż inwestorzy zagraniczni? IP: *.acn.waw.pl 09.10.01, 19:27 Gość portalu: Fizyk napisał(a): > No, teraz widze Twoj punkt. > No to ciesze sie, ze sie zrozumielismy. ATSD to mysle, ze lepsze merytorycznie bylyby dyskusje na grupie dyskusyjnej np. pl.soc.prawo.podatki niz na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś