Dodaj do ulubionych

Eksperci: nie ta papa na A2

24.05.06, 21:10
Tak jest, wywalić fachowca.
Żadnych opóźnień, Pan Premier już naostrzył nożyczki do ceremonii otwarcia.
A otworzyć coś musi, wszak naobiecywał tych km autostrad...
Obserwuj wątek
    • dziedzicznacytadelafinansjery Ktoś chyba chce w papę :))) 24.05.06, 21:29
      Wiem, że to kretyński tekst, ale nie mogłem się powstrzymać :)
      • Gość: pitum Re: Ktoś chyba chce w papę :))) IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 24.05.06, 23:12
        a co to jest LeMadame? ;)
        -
        papa to sprawa Leppera, choc jak juz powszechnie wiadomo wszystko to wina PO
        • 80662270a zaraz ktoś dostania łapówkę i sprawa ucichnie 24.05.06, 23:22
          • jacg proszę się odwołać!! 25.05.06, 18:25
            PANIE INSPEKTORZE PROSZĘ KONIECZNIE ODWOŁAĆ SIĘ DO SĄDU PRACY NW SPRAWIE TEGO
            ODWOŁANIA!
        • dan3iger Dlatego cena budowy A1 powinna zostać obniżona !!! 24.05.06, 23:37
          Dlatego cena budowy A1 powinna zostać obniżona !!! A co, najważniejsze jest żeby
          zbudować TANIO a nie DOBRZE, prawda ? Panowie Posłowie i Ministrowie ?
          Nieważne co wynika z kosztorysów. MA BYĆ TANIO ! A że się zacznie sypać za 4
          lata to będzie już zmartwienie przyszłych rządów i kadencji.
      • Gość: Radvalentijn Narod chce papu a nie papy! IP: 80.54.200.* 25.05.06, 22:25
        :)
    • uklad_wcielony Przyjdzie walec i wyrowna. 24.05.06, 23:04
    • ak813 Komus nalezy dac w pape-Millerowi i .mgr od Kwasow 25.05.06, 00:59
    • Gość: inż To Budimex buduje autostradę A2 IP: *.chello.pl 25.05.06, 01:37
      • Gość: m Re: To Budimex buduje autostradę A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:54
        tylko 40 ze 105 km ;)
    • Gość: Polak potrafi Co za naród IP: *.dyn.optonline.net 25.05.06, 01:54
      UE daje pieniądze, których nie potrafimy wykorzystać, a teraz jeszcze partacka
      robota bo taka papa była tańsza. W USA to takiego wykonawce doruiny
      doprowadzili. I słusznie, nie powinien byc w businessie
      • kum.z.antalowki I otworzą uroczyście tego knota! Jak bum cyk cyk! 25.05.06, 03:15
        Ci faceci mają w głowach ten sam rodzaj mułu co twórcy "propagandy sukcesu" za
        komuny. Najważniejsze jest OTWARCIE! Nie jakość tego CO, TAK NAPRAWDĘ sie
        otwiera! Że to jest bubel i przekręt!
        Za panowania Katarzyny II zarządcą południowej Rosji był książę Potiomkin. By
        zaprezentować carycy i jej gościom swe osiagnięcia - kazał na wzgórzach budować
        makiety wiosek, które widziane z daleka miały sprawiać wrażenie, że kraj jest
        ludnu i się rozwija.
        • Gość: kanar Re: I otworzą uroczyście tego knota! Jak bum cyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:50
          ja bym takich pomyslow im nie podsuwal, zaraz nagle znajda sie te 3 mln mieszkan....
    • Gość: Mokado Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.lze.lodz.pl 25.05.06, 07:45
      Papa najgorszej jakości, ale pieniądze państwo płaci za luksusową. Drogowcy do
      tego już się przyzwyczaili, dlatego budujemy drogi najgorszej jakości, ale za
      to najdrożej. I jakoś nikt jeszcze przez tych kilkadziesiąt lat nie poszedł
      siedzieć, ciekawe dlaczego? Co na to kontrolerzy i wszyscy fachowcy, którzy
      odbierają drogi od wykonawcy? Pewnie zarabiają grosze jak lekarze, a żyją jak
      milionerzy.
      • Gość: mirek kontrolerzy swoje biorą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:46
        jak umiesz liczyc to policz ile to jest 1% od miliarda. i wyciagnij wnioski
        dlaczego rzecznik GDDKiA stwierdza, że zła jakość papy nie bedzie miała wpływu
        na stan techniczny autostrady. Jeżeli tak jest to idiote projektanta należy
        podać do prokuratury, za sknocony projekt bo zaprojektował ze zbyt drogich
        materiałów i naraził inwestora na zbedne koszty
        • led47 Re: kontrolerzy swoje biorą 25.05.06, 22:19
          I tak dziala ustawa o zamówieniach publicznych.. Inwestor ma tylko dawać kasę
          wykonawcy który wygral przetarg z najniższą ceną ,najdluższym okresem gwarancji
          i najdluższym terminem zaplaty. ponadto wykonawca może zastosować materialy
          równowazne nie oglądając się na projekt , w którym zabrania sie podawania typów,
          marek itp rzeczy. Na dodatek Inwestor prawdopodobnie zrezygnowal ze względu na
          koszty z nadzoru autorskiego. A inspektor nadzoru może tyle co nic - może sobie
          policzyć np kilometry autostrady i ilość m2 papy na wiaduktach bo na pewno nie
          dostal atestów certyfikatow itp przed ulożeniem papy. A papa z Czech jest
          najtańsza ( i najgorsza).
    • Gość: Revolver Należy wszystko sprywatyzować i będzie dobrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:59
    • Gość: FreakyMisfit Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.05.06, 17:58
      To może chociaż 3 miliony mieszkań zbudujcie :)
    • Gość: Jacenty Nowy kryminalny układzik lokalno-stołeczny ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:06
      .... w wykonaniu pisuaru ?! :-)))
      • Gość: Robert Wilk. Czy to czasem nie Kulczyk buduje A2 ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.05.06, 19:35
        Ten miał oficjalne zezwolenie z ministerstwa (Miller?) na badziewną papę i
        asfalt w warstwie o grubości 30% normy. Miał się dorobić na opłatach, a potem
        poprawić.
    • Gość: mientki wacek Ksiądz pokropi i przejdzie. IP: *.zeblach.pl / *.zeblach.com.pl 25.05.06, 18:08
      Zawołajcie księdza, a lepiej biskupa, niech odprawi szopy, pokropi, skasuje i
      nikt się nie przyczepi.
      • Gość: pp Re: Ksiądz pokropi i przejdzie. IP: 195.33.116.* 25.05.06, 22:29
        Nie tylko mientki ale i bezmózgi.
    • Gość: robert ilu tam pracuje tych Maciejewskich? I dogadać się IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.06, 18:43
      nie mogą:)
      • Gość: gość Polska to poje....ny kraj nieudaczników. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:50
        Koniec kropka.
        • Gość: Robert Wilk. Skąd tak dobrze po Polsku potrafisz bystrzacho? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.05.06, 19:31
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Eksperci: nie ta papa na A2 25.05.06, 19:07
      Przyslowie: to sie przykryje papa, jus nie obowiazuje :)))
    • Gość: jan droga Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.iim.pl / *.iim.pl 25.05.06, 20:02
      zrobili fuszerke nie zapłacic i już tylko w tym kraju to jest możliwe jeszcze
      nie otworzyli a już trzeba zamykac co za kraj ludzie nie mam juz sił do pisu
      rydzyka leepera
    • Gość: topol-1 Wysłać tam premiera Lappera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:06
      w końcu to ekspert od pap wszelakich
    • Gość: abramov Re:Niech Kulczyk oddaje kase!!! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.05.06, 20:18
    • Gość: Andy Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.05.06, 20:25
      Najdziwniejszym wydaje się sytuacja,że cała afera wynikła po fakcie. No a przecież jest fachowy nadzór, opłacany sądzę nienajorzej, który winien sprawdzć materiały w trakcie robót. Aprobata i deklaracja zgodności dla materiału to nie jest wszystko. Mógłbym zrozumieć sytuację gdyby chodziło o jeden obiekt, ale jeśli liczba jest tak wielka to zaniechanie wydaje się karygodne. Powinno się materiał wymienić na koszt wykonawcy i nadzoru do spółki razem, a nie rozmydlać sprawy długimi gwarancjami, sprawa jest świeża i trzeba ją zakończyć zgodnie z prawem, PISe wykaż się sprawiedliwością, a nie zwalniaj ludzi, którzy działają zgodnie z nim.
      • Gość: KRNABRNY Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.usher.com.pl 25.05.06, 20:39
        CIekawe jakie niewykryte niespodzianki czekaja nas na innych odcinkach
        autostrad?;-)
    • Gość: jasiek Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:49
      No i co ?. Gdzie ta walka z bezprawiem Panowie z Pis-u. Facet ma rację ,ale
      trzeba go spławić ,bo pewnie inaczej łapówki przejdą koło nosa, a szmal nie
      śmierdzi także dla Was. Panie Inspektorze bądz Pan chłopem z jajami i pokaż Pan
      , że jest jeszcze prawo w tym kraju . Wierzę w Pana.
    • Gość: Kozee Budimex IP: 193.23.174.* 25.05.06, 21:13
      Ktos powiedzial Budimex? wyraznie slyszalem jak ktos mowil Budimex...
    • waldam czy Kulczyk dostanie (w) papę? 25.05.06, 21:53
    • Gość: black Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:00
      Moja droga Gazeto, jak możecie żyć i pisać w takim dziadowskim państwie. Czy
      nie lepiej wybrać emigrację? Piszecie na zasadzie, znajomy królika powiedział.
    • Gość: EU trwonicie nasze euro plscy partacze IP: 85.197.17.* 25.05.06, 22:29
      I ZLODZIEJE
    • Gość: archie Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.05.06, 22:35
      dla informacji - papa na a2 jest jak najbardziej ok. całe zamieszanie w mediach
      to bicie piany. jest różnica między papą kładzioną na dach a tą używaną w
      autostradach - ta pierwsza musi być o wiele bardziej elastyczna, żeby się
      właśnie nie połamała gdy pracuje konstrukcja dachu. a papa na a2 zalana jest
      kilkoma tonami betonu i nie ma prawa się połamać, a nawet wygiąć.
      • Gość: harvester Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.05.06, 23:42
        I tu się drogi kolego mylisz. Mam nadzieję, że skoro wiesz co to papa to miałes
        ją choć przez chwilę w rękach, bo napewno jej nie grzałeś ani nie byłeś przy
        jej produkcji. Aprobata techniczna IBDiM jest dokumentem dopuszczającym i ona
        określa wymagania. Papie stosowanej na dach nie stawia się takich samych
        wymagań jak papie mostowej. Dla mostówek wymagania są bardziej rygorystyczne.
        Widać, że nie masz pojęcia, bo zazwyczaj na papę jest kładzione kilka warstw
        asfaltu. Kilka ton betonu jest pod nią. Pomyśl albo poczytaj zanim coś
        napiszesz. I zastanów się nad całym układem, jak pracuje, jakie siły mogą na
        niego działać i w jakich warunkach atmosferycznych się to dzieje.
        Zadaj sobie odrobinę trudu i sam nie bij piany.
        Budimex jest tylko jednym z wielu oszukanych, bo nasze prawo nakłania i zmusza
        do takiego zachowania. Wydaje mi się, że jest to konsekwencja tych walących po
        mózgach reklam w stylu: "tniemy ceny zawodowo..."
        Nie ma produktu taniego i dobrego. Coś kosztem czegoś: albo tanie albo dobre. w
        konsekwencji jadąc w dół z ceną papy (i nie tylko) trzeba zmienić jej
        składniki, a co za tym idzie właściwości. Oszczedzając na SBS-is tracimy
        właściwości giętkości w niskich temp.
        Wnioski są proste. Mamy takie prawo, kt doprowadza do wielu nadużyć, kryteria
        wyboru jakie są stosowane (czytaj: cena) i konkurencja na rynku powoduje
        szukanie oszczędności. Konsekwencje są takie jak na A2. Przypomina mi to
        kupowanie podrobionych Levis'ów na rynku: wyglądały ładnie, kosztowały mniej,
        ale po kilku praniach były ja zwykła szmata.
        Martwi mnie jednak udział polityków w tym wszystkim, zwolnienie inspektora,
        informacje o oskarżeniach wobec byłego szefa GDDKiA i gangsterach.
        Żyję w tym kraju, chociaż mogłem wyjechać ze względu na pochodzenie. Był to
        chyba "świadomy" wybór 18-latka w latach 90-ych. Teraz zaczynam tego żałować,
        mam 32 lata i jestem tym naszym krajem przerażony. Pewnie za jakiś czas wyjadę.
        Bo życie w kraju, gdzie polityka i układy, interesy i gangsterka są tak ze sobą
        połączone jest na trzeźwo nie do zniesienia.
        Mam nadzieję że może jeszcze się coś w tym kraju zmieni.
        • Gość: archie Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.05.06, 00:11
          jesteś od dróg i mostów? bo widzisz, rozmawiałem z konstruktorami i inspektorami
          nadzoru i oni twierdzą, że papa jest ok. co do kolejności warstw w jezdni - mea
          culpa, dałem ciała.
          • Gość: harvester Re: Eksperci: nie ta papa na A2 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.05.06, 09:50
            Tak, jestem od dróg i mostów. Teraz się zastanów, dlaczego ien inspektor
            poleciał z roboty. IBDiM wydało ekspertyzę i podważyło jakość papy. Myślę, że
            ich opinia jest oparta na analizach. Na jej podstawie pan inspektor mógł
            niedopuścić tego odcinka A2 do ruchu. Dlaczego? Dlatego, że to nie była ta
            papa. Ktoś zamiast czekolady dostał tabliczkę czekoladopodobną.
            Twoi konstruktorzy i inspektorzy nadzoru mieli może doczynienia z papą Tegoli
            gdzie indziej i może nawet była dobrej jakości (w końcu kiedyś tam otrzymała
            aprobatę techniczną) ale wtedy ta papa pewnie kosztowała więcej.
            Dla tamtego inspektora szacuneczek, bo nie boi się podejmować decyzji, kt są
            sprzeczne z kierunkiem wyznaczonym przez PiS. Ciekawe jest tylko to, że ogłasza
            to po zwolnieniu z pracy, a nie przed....
    • 1goodman Re: Eksperci: nie ta papa na A2 25.05.06, 22:36
      Kim jest Pani co wywala fachowca

To bardzo miła Pani.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3135257.html
      znakomity fachowiec. Wie gdzie jej miejsce. Ktoś kazał, to wywaliła.
      • sothis666 yesyesyes:) 26.05.06, 01:29
        "To osoba bardzo religijna. Co roku w Boże Narodzenie po pasterce niesie figurkę Pana Jezusa do szopki na pl. Łokietka"

Dokladnie!
        Tak sobie wlasnie wyobrazam fachowca od autostrad w IV RP.
        "Prostujcie drogi /krajowe/ Panu" powiada Pismo.
        Amen.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka