dan3iger 20.06.06, 21:03 Pozew proponuję wnieść przeciw Moskwie, wszak to ZSRR narzuciła Polsce po wojnie socjalizm i nacjonalizację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: pan-telesfor Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:21 Kontynuując tę "błyskotliwą" myśl, można by obwinić jeszcze USA, UK, wszystkich tych, którzy wspierali od 1943 wszelkie ruchy komunistyczne, komunizujące, przyznające się do komunistów. Bez sensu. pt Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Zydzi tak wlasnie robia i nie mowa ze "bez sensu" IP: *.crowley.pl 20.06.06, 21:23 ...ale ty "kosmopolito" zribisz wszystko by dolozyc Panstwu Polskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_gazeta "Panstwu polskiemu"? On wspiera POLSKI kapital 20.06.06, 21:43 I ma racje - z golodupcow zdolnych tylko do plodzenia po pijaku dzieci zadne panstwo pozytku nie ma, a wiec co ma sie o ich czynsze martwic? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pan-telesfor Re: ...ale to Panstwo Polskie zaplaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:53 Pan zapłaci ze swoich podatków za głupoty Pańskich dziadków. Pański wnuk zapłaci za głupoty Pana - rozumiane pośrednio i bezpośrednio. Zła władza przez "kogoś" jest dopuszczana, i ten "ktoś" jest za nią odpowiedzialny. No i tak do końca Polski i jeszcze dłużej. Choć możliwe, że kiedyś czegoś, się naród polski nauczy. pt Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Proponuję rozwiazanie: Wypłacić odszkodowania, 20.06.06, 22:41 ale obciążyć je wysokim podatkiem np. 90%. Mnie jest obojętne jakie są relacje między właścicielem kamienicy, a wynajmującymi. Nie bardzo wiem dlaczego miałbym płacić komuś za coś z czego nie korzystałem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lichttrager Re: Proponuję rozwiazanie: Wypłacić odszkodowania IP: *.lubzel.com.pl 21.06.06, 10:25 > Nie bardzo wiem dlaczego miałbym płacić komuś za coś z czego nie korzystałem. Zapłacisz za k...stwo i prywatę wybranych demokratycznie władz. Bo władza to jeszcze (na szczęście) nie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: Odzszkodowania za Rosje IP: *.ds3.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 21.06.06, 10:54 Rosja nie chonoruj chyba trybunału w Strasburgu. Jak Strasburg każe nam 15MLD zapłacić to chyba też będziemy musieli z niego zrezygnowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Re: Odzszkodowania za Rosje IP: *.ite.waw.pl 21.06.06, 11:37 Odrzucenie werdyktu Trybunalu to odrzucenie Traktatu i demokracji. Wtedy nie my zrezygnujemy z Europy, tylko Europa zrezygnuje z nas. Prosta droga do zacofania, nedzy, satrapii i utraty dorobku cywilizacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetajudasza Jak rujnowac Polske. Co nowego z WSI, PO i SLD. 21.06.06, 14:33 Wszelkie strajki, miedzynarodowe donosy na Polske, itp. antyrzadowe i antypanstwowe akcje sa pichcone przez SLD PO i liczaca swe dni do konca wrzwsnia WSI. To ich mozolna "praca" podwazany jest autorytet naszego panstwa i stabilnosc gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.tubacki www.kamienice.info.pl 22.06.06, 11:00 Więcej szczegółów dla właścicieli o programie odszkodowań na moim serwisie www.kamienice.info.pl . Pozdrawiam Henryk Tubacki Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz W zadnym kraju Europy nie jest tak, ze czynsze nie 20.06.06, 23:05 podlegaja kontroli. Rzad powinien koniecznie sprawdzic stan prawny w innych krajach Uni i swoja decyzje tego stanu rzeczy uzaleznic. Polska przegrala w konkretnym przypadku. Polska moze skarzyc do Trybunalu albo kazac sprawdzic sytuacje prawna w Uni. Jezeli kraje unijne chca uniknac podobnych problemow, tzn. sie przymusowego uwolnienia czynszu, to musza odpowiednio uzupelnic / zmienic ustawodastwo unijne. Inaczej wyrok ten bedzie oznaczac wojne socjalna w calej Uni. Doslownie. Nie sadze, zeby Trybunal zdawal sobie naprawde sprawe z ewentualnych konsekwencji wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krotki inne kraje nie ograniczały wysokosci 1 czynszu IP: *.torun.mm.pl 21.06.06, 08:45 w tym tkwi problem, że nigdzie poza Austrią - i gdzie dotyczyło. to tylko w gruncie rzeczy, domów socjalnych - no i nie było mowy o kwotach groszowych - nie ingerowano w czysz w trakcie zawierania umowy - później i owaszem były ogranicznia - czyli jego popdnoszenia - Francja- Niemcy -Anglia. Ale przypominam kręciło sie to w okół czyszu rynkowego a nie tak jak u nas 10 razy niższego nie dajacego szans na opłacenie wywozu śmieci!! za lokatorów. Miałem taka konkretna sytuację własnie w listopadzie 1994 . Gdy tymczasem w Niemczech czysnz "chroniony" był ale czynosił 10 Marek!!! ( marka wówczas 18.000 zł )za 1 m 2 a u nas stawka bazowe była 1200 zł czyli policz sobie róznicę nawet uwzględniajć zarobki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: inne kraje nie ograniczały wysokosci 1 czynsz 21.06.06, 12:57 To sa dwie rozne sprawy: jaka wysokosc czynszu i czy panstwo jako takie moze wprowadzic mechanizmy regulujace wysokosc czynszu. Trybunal stwierdzil, tak interpretuje zapis w GW, ze panstwo wogole, principialnie nie ma prawa na wprowadzenia jakichkolwiek mechanizmow regulacji czynszu. Takiego ukladu nie ma w zadnym kraju. Oczywiscie, ze kiedys musi nastapic (wlasnie teraz :) ) urealnienie czynszu, tak ze wlasnie substancja budowlana plus jakis zysk, na zachodzie okolo 7% jest juz duzo(w rzeczywistosci jest znacznie mniej), musi byc mozliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krotki najwyraźniej nie masz pojacia a czym piszesz IP: *.torun.mm.pl 21.06.06, 15:33 sprawa pani H-Cz ciagnie sie od lat Ty chcesz interpretowac całe to zagadnienie na podstawie znajomosci z jednego artykuliku w GW z definicji napisanego przez niedouczonego dziennikarza !! Dramat poczytaj najpierw wyrok I instancji www.echr.coe.int/Eng/Press/2005/Feb/ChamberjudgmentHutten-CzapskaPolishtranslation.htm nastepnie wyrok II instancji w całości podtrzymujacy wyro0k I instancji cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?item=1&portal=hbkm&action=html&highlight=Hutten-Czapska%20%7C%20v.%20%7C%20Poland&sessionid=7516277&skin=hudoc-en a wówczas pogadamy a jak nie chce ci sie czytać i myslec to chociaz zajrzyj tu www.kamienice.info.pl/nowosci/ kwintesencja wyrok cytat z uzasadnienia W wyroku, Trybunał jednomyślnie uznał, że: · nastąpiło naruszenie art. 1 Protokołu nr 1 do Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (ochrona własności); · powyższe naruszenie wywodzi się z systemowego problemu związanego z nieprawidłowym funkcjonowaniem polskiego ustawodawstwa, które ograniczało i nadal ogranicza wzrost czynszu, uniemożliwiając prywatnym właścicielom kamienic pokrycie kosztów utrzymania koniecznego nieruchomości; · poprzez podjęcie stosownych - prawnych lub innych - środków, Polska winna zapewnić skarżącej oraz pozostałym osobom dotkniętym tą sytuacją (szacunkowa liczba takich właścicieli nieruchomości wynosi około 100.000 osób) rozsądny poziom czynszów, albo zapewnić im mechanizm łagodzący skutki, jakie kontrola państwa w przedmiocie wzrostu czynszów ma dla wykonywania ich prawa własności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: najwyraźniej nie masz pojacia a czym piszesz 21.06.06, 16:08 Gość portalu: krotki napisał(a): > sprawa pani H-Cz ciagnie sie od lat Ty chcesz interpretowac całe to zagadnieni > e Wyraznie nie zrozumiales tekstu jaki napisalem. Wszystko co mowilem, nie odnosi sie do sprawy tej pani. > W wyroku, Trybunał jednomyślnie uznał, że: > > > > · nastąpiło naruszenie art. 1 Protokołu nr 1 do Konwencji o Ochroni > e Praw > Człowieka i Podstawowych Wolności (ochrona własności); > > · powyższe naruszenie wywodzi się z systemowego problemu związanego > z > nieprawidłowym funkcjonowaniem polskiego ustawodawstwa, które ograniczało i > nadal ogranicza wzrost czynszu, uniemożliwiając prywatnym właścicielom kamienic > pokrycie kosztów utrzymania koniecznego nieruchomości; > > · poprzez podjęcie stosownych - prawnych lub innych - środków, Pols > ka > winna zapewnić skarżącej oraz pozostałym osobom dotkniętym tą sytuacją > (szacunkowa liczba takich właścicieli nieruchomości wynosi około 100.000 osób) > rozsądny poziom czynszów, albo zapewnić im mechanizm łagodzący skutki, jakie > kontrola państwa w przedmiocie wzrostu czynszów ma dla wykonywania ich prawa > własności. Tego tekstu nie czytalem. To zmienia rzeczywiscie stan rzeczy; sytuacja ktorej sie obawialem wogole nie powstanie. > > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krotki nie żebym sie kłócił IP: *.torun.mm.pl 21.06.06, 18:23 w sumie porzyznałes sie że Twa wypowidź nie ma sensu no bo po co sie wypowiadasz przy artykule o odszkodowania na inny temat!. Czyli ok . Wojny socjalnej nie bedzie - bedzie nieco normalniej. Ja interesują Ciebie te kwestie od strony właśacicieli to zapraszam na nasze forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10096 oczywiście jest stronicze bo ukazywane sa tam z naszego punku widzenia problemy . natomiast usystematyzowane info -tez z naszej perspektywy jest tu www.oswn.poznan.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
awruk3 Re: ...ale to Panstwo Polskie zaplaci 21.06.06, 09:30 Państwo Polskie zrobi wszystko aby nie zapłacić swych zobowiązań, Raczej już woli okraść swych obywateli, a pieniądze wezmą urzędasy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zaraz mnie... Re: "Panstwu polskiemu"? On wspiera POLSKI kapita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:25 Tylko menele w czynszówkach mieszkają? Ciekawe... Czesiek Miłosz to menel? Obecny rektor krakowskiej ASP też przez długie lata mieszkał w czynszówce :/ Też menel - gołodupiec, zdolny tylko do płodzenia dzieci po pijaku.... Zastanów sie co piszesz liberalny popaprańcu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rob Re: "Panstwu polskiemu"? On wspiera POLSKI kapita IP: *.bph.pl 21.06.06, 11:21 Ale nie o to chodzi kto w nich mieszkał. Pytanie jest dlaczego część ludzi musi płacić ceny rynkowe a wybrańcy nie. I drugie pytanie dlaczego ulgi dla tych wybrańców mają być finansowane przez właścicieli kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pan-telesfor Re: Zydzi tak wlasnie robia i nie mowa ze "bez se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:57 Oj głupoty Pan wypisuje. Po co ta złośliwość? Centra dużych miast, to w dobie epoki kapitalizmu, najdroższe grunty/metry. Z jakiej racji właściciel budynku ma wynajmować powierzchnie poniżej zysku lub na jego granicy? Wyobraź Pan sobie, że jesteś właścicielem kamienicy. Jest ona stara, wymaga gruntownego remontu. To są koszty, których nie pokrywa się w ramach prezentu a la Św. Mikołaj. Milion i więcej złotych na wymianę dachu, instalacji, klatek schodowych, okien, odnowienie elewacji... Kto Panu da kredyt na te remonty gdy nie może Pan wykazać przed bankiem odpowiednich dochodów? I tak w kółko. Szczerze pragne eksmisji osób, które nie są w stanie płacić rynkowej ceny najmu. Oczywiście dla nich też chce dobrze. Tu trzeba by coś wymyśleć. Temat rzeka... pt Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Zydzi tak wlasnie robia i nie mowa ze "bez se 21.06.06, 08:18 Tak ale opieka socjalna nad ludzimi którzy nie płacą czynszów lub ich na nie nie stać to nie jest problem właściciela kamienicy ale rządu, ktory powinien właściwie gospodarować naszymi podatkami, a nie zwalać wydatki socjalne na właścicieli kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Zydzi tak wlasnie robia i nie mowa ze "bez se IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:37 > więcej złotych na wymianę dachu, instalacji, klatek schodowych, okien, > odnowienie elewacji... Kto Panu da kredyt na te remonty gdy nie może Pan wykaza > ć > przed bankiem odpowiednich dochodów? I tak w kółko. Mój złamas wziął kredyt [gmina gwarantowała kredyt - nisko oprocentowany!!!], nie zrobił nic [za to raptem rodzinka miała luksusowe samochody], a po paru latach kamienice sprzedał następnemu cwaniakowi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeo Re: Zydzi tak wlasnie robia i nie mowa ze "bez se IP: *.pl 21.06.06, 09:26 A skad ci żydzi do makówki, pustej zreszta, przyszli antysemito? Bo ja jakoś z tekstu a ni z komentarza ukrytego sensu o nacji mojżeszowej nie wyczytałem. Może nie jestem aż tak podejrzliwy, a może masz poprostu schizofrenie. Moja rada: zgłoś sie prosze na diagnoze do najbliższego szpitala psychiatrycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_gazeta Ale polskie slugusy Moskwy na tym skorzystaly:) 20.06.06, 21:41 Nie mow, ze lokatorzy, Polacy i katolicy(szczegolnie zas ci wielodzietni) biegali za kamienicznikiem z godziwym czynszem, a on sie wzdragal przyjac. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Zastanówcie się: 20.06.06, 21:41 na czynsz składają się z grubsza dwie rzeczy: 1. koszty związane z utrzymaniem budynku i amortyzacją 2. PREMIA ZA LOKALIZACJĘ Jeżeli widełki były ustalone poniżej kosztów utrzymania to właścicielom tego majątku odszkodowania należą się bezdyskusyjnie. A jeżeli ktoś uważa, że kamienicznicy nie powinni się za bardzo bogacić, to od tego jest podatek dochodowy a nie ceny urzędowe. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Zastanówcie się: 21.06.06, 08:29 Dokładnie mamy prograsywny podatek dochodowy. To wystarczy. Jak ktoś płaci podatki to nie musi się jeszcze opiekować i dofinansowywać lokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zastanów sie sam Re: Zastanówcie się: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:16 od kiedy wynajem wchodzi do PIT-a? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Zastanówcie się: IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:38 Jak wynajmujesz to uzyskujesz dochody, po odjęciu kosztów uzyskanie - jeśli masz dodakkowy dochód to chyba płacisz podatki. Sam nie wynajmuję - ale chyba tak to powinno działać (chyba że ktoś wynajmuje "na lewo"). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tutuś Re: Zastanówcie się: IP: *.aster.pl 21.06.06, 10:43 W Polsce za wynajem można płacić dwie formy podatku: 8,5% od całej sumy, lub obecną stawkę podatkową (19, 30, 40%) od zysku, czyli czynsz minus koszty i amortyzacja. Przy bardzo wysokim czynszu i wysokich zarobkach opłaca się ta pierwsza forma. Według mnie powinna być zlikwidowane i wszystkie zyski i przychody opodatkowane w ten sam sposób Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Zastanówcie się: IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:47 Być może tak, nie wiem nie analizowałem tej sprawy bo mnie w tej chwili nie dotyczy. Ale nie zmienia to faktu - jak ktoś płaci podatki to z tych podatków pieniądze częściowo idą na pomoc socjalną dla ubogich i sprawa jest załatwiona. Podatek jest progresywny jak ktoś więcej zarabia to więcej płaci. Kamienicznik jest takim obywatelem jak każdy inny i nie moża go obciążać dodatkowymi kosztami - kosztami utrzymywania lokatorów płącacych niskie czynsze albo w ogóle ich nie płacących. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tutuś Re: Zastanówcie się: IP: *.aster.pl 21.06.06, 11:01 Zgadzam się 100%. Ceny sufitowe, urzędowe wszędzie na świecie doprowadzają do ruiny, lub braków. Jestem za ujednoliceniem podatków, ponieważ jeśli zarabiasz 2000 miesięcznie i wynajmujesz mieszkanko na Żoliborzu za 1000zł miesięcznie to masz z niego po opłaceniu czynszu i pożyczki hipotecznej około 250zł miesięcznie. Wybranie podatku sprawia małą różnicę: wybierając opcję 8,5% płacisz 85zł, wybierając próg podatkowy (19% tutaj) płacisz 48zł. Ktoś kto odziedziczył mieszkanie w centrum nie czynszowe i bierze 2000zł miesięcznie przy tych samych kosztach ma z niego 1250zł miesięcznie. Tutaj już podatek 8,5% jest BARDZO opłacalny = 170zł miesięcznie. Nikt z głową nie wybierze progu podatkowego (przy 19% byłoby to 225zł miesięcznie, ale przy wyższych progach to 375zł - 30% i 500zł - 40%). Liniowa forma opodatkowania jest dobra jeśli wszystkie podatki są liniowe. Wybór dwóch podatków w tej formie co jest, jest bardzo opłacalny dla właścicieli drogich nie-regulowanych cenowo lokali na wynajem, nie opłacalny dla właścicieli tańszych mieszkanek (np. spadkowych po babci), a obie formy podatków są totalnym zabójstwem dla właścicieli wymienionych czynszówek. System opodatkowania najmów ma więcej dziur niż ser szwajcarski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hifi Re: Zastanówcie się: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:58 Podatek od wynajmu płacą tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą, zwykły podatnik nie ma obowiązku wpisywać zysku z wynajmu do pitu. Nie wiem jak to wygląda z kamienicznikami, ale zarządzanie kamienicą powinno być chyba traktowane jako działalnośc gospodarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tutuś Re: Zastanówcie się: IP: *.aster.pl 21.06.06, 11:05 Gość portalu: hifi napisał(a): > Podatek od wynajmu płacą tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą, zwykły > podatnik nie ma obowiązku wpisywać zysku z wynajmu do pitu. Nie wiem jak to > wygląda z kamienicznikami, ale zarządzanie kamienicą powinno być chyba > traktowane jako działalnośc gospodarcza. Totalna nieprawda! Każdy wynajmujący musi składać PIT-5 miesięcznie i płacić zaliczki podatkowe. Można rozliczać się według skali podatkowych lub ryczałtu 8,5%. Twierdzenie że tylko podmioty gospodarcze muszą płacić jest ucieczką od podatków i takimi osobami powinien się zainteresować fiskus. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 tak trzymac: jak juz rozwalac ten kaczodol to tak 21.06.06, 07:43 do konca: do ostatniego grosza a pozniej zrobic sadzawke i niech kaczory mocza swoje kupry... Odpowiedz Link Zgłoś
fruchtzwerg Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 08:13 oh yes... :) precz z socjalizmem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 I dobrze Państwo niech samo dopłaca do biednych 21.06.06, 08:14 Dlaczego Państwo zrzuca opiekę socjalną na właścicieli kamienic. Płacimy podak=tki z których wypłacane są zasiłki. Sa podatki od nieruchomoiści itd. Nie dość że komuś odebrano jego własność, to gdy mu ją później łaskawie oddano (często po latach starań i często nie wszystko, wiele terenów nie wróciło do przedwojennych właścicieli) to teraz jeszcze na barki tych ludzi składa się opieke socjalną nad wmieszkańcami kamienic. Skoro jakaś kamienica jest czyjąś własnością, to może on ustalić czynsz taki jak uważa - to przecież jego własność. Takie są prawa wolnego rynku. A że komuchy mu kiedyś kogoś dokwaterowały to nie jego sprawa... Teraz mamy demokrację i poszanowanie własności... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polak z USA Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.06.06, 08:37 to nowe rozdrapywanie Polski.Dlaczego Polskie wladze sluchaja sady z innch krajow.Tylko Polska sie tym przejmuje.W USA nic sobie z tego nie robia,nawet jesli i tak ich osadzia.Mam porade dla Polskigo zadu,zmiecic zasade waznosci procesow sodowych,tylko Poskie sady maja waznosc zmiany Polskich przepisuw,cywilnch i gospodarchch.A ta stara babe wsadzila by to wiezienia za wyludznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gszatek Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 08:55 albo poraziła Cię różnica czasowa bo piszesz w taki sposób, że nic nie można zrozumieć albo czas już wrócić na budowę bo pisanie to marnowanie Twojego cennego czasu Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 08:56 Jakie wyłudzanie. W USA o ile wiem prawo własnosci jest święte. W Polsce też tak powinno być. Ktoś jest właścicielem kamienicy to innym wara od tego co z nią robi. Może sobie ustalić czynsz nawet i 10 tys. zł miesięcznie bo to jego własność. Chciałbyś żeby ktoś ci mówił za ile masz wynajmowac swoje własne mieszkanie ????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:15 Słuchaj, możesz nawet i ustalić po 1 mln za metr kwadratowy, ale potem wara od państwowych pieniążków... Bo poutrącam łapki :/ Nie chce słuchac, że państwo ci ma płacić, bo nikt u ciebie nie chce mieszkać i ci buda niszczeje.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:41 Ja akurat nie jestem kamienicznikiem. Ale jakbym kupił taką kamienicę to oczywiście nie chciałbym żadnych państwowych pieniędzy i oczywiście one się nikomu nie należą - chyba że chodzi o zwrot własności ukradzionej za komuny lub pieniądze odszkodowanie za własność która nie może być zwrócona (Np. jest w tym miejscu droga czy coś podobnego). Jak na razie to po pieniądze wyciągają lapy górnicy i to ja muszę dopłacac do ich wczesniejszych emeryturek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: orient Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.ichf.edu.pl 21.06.06, 10:54 1. Nie ma czegoś takiego jak święte prawo własności. Dodatkowo w/g prawa międzynarodowego tak naprawdę to nie ty jesteś właścicielem a państwo. Według tego prawa pozbawiono Niemców majątku na ziemiach przyłaczonych do Polski po II WŚ poprzez likwidację państwa. 2. W twojej ikonie wolności - USA też są czynsze regulowane. Powoływani do wojska w czasie II WŚ żołnierze mieli zamrażane czynsze i nie można było ich (a właściwie ich rodzin) eksmitować. Tego prawa nikt nie zlikwidował i te czynsze są nadal w tej samej wysokości niezmienione od II WŚ. Parę komedii o tym powstało. Nie oglądałeś? 3. Z naszego podwórka. W okresie II RP w Warszawie czynsze również były regulowane w kamienicach wybudowanych przed I WŚ. W nowych już były rynkowe. Faktem jest, że regulowanie czynszu prowadzi do patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 18:56 > 1. Nie ma czegoś takiego jak święte prawo własności. Dodatkowo w/g prawa > międzynarodowego tak naprawdę to nie ty jesteś właścicielem a państwo. Prosze podac zrodla bo orzeczenie trybunalu wskazuje na zupelnie co innego. > tego prawa pozbawiono Niemców majątku na ziemiach przyłaczonych do Polski po II > WŚ poprzez likwidację państwa. To bylo 60 lat temu w panstwie totalitarnym ale nawet tam wywlaszczeni otrzymywali odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kojarek Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 09:13 Główny problem tkwi w tym, że w domach prywatnych mieszkaja dziesiatki tysięcy lumpów którzy w ogóle nie płacą. A całość ustawodawstwa jest tak przemyślnie skonstruowana, że praktycznie właściciel jest bezradny ( nie tylko prywatny w samej warszawie zaległości w czynszach komunalnych to ponad 140 mln i szybko rosną) Prawo obecnie nie zostało stworzone po to by chronić lokatorów - co to za ochrona gdy właściciel nie może ochronić porządnego najemcę na którym mu zależy przed agresywnym moczymordą mieszkajacym na tym samyn piętrze. Prawo pisano pod interesy rekinów rynku mieszkaniowego celowo dążących do dewastacji instniejącej substancji mieszkaniowej tak aby windować spekulacyjnie ceny nowych mieszkań. Udało się to na 100% zyski deweloperów lecą w górę jak oszalałe. A, że zrobiono olbrzymia krzywdę właścicielom mieszkań (raczej trzeba mówić o przestępstwie wobec nich) to teraz społeczeństwo czyli wszyscy zrzucą się na odszkodowania oby jak największe. Jak pomnożymy extra zysk ze sprzedaży mieszkania powiedzmy 50 000 przez 100 000 tys mieszkań to to wszystkie afery paliwowe czy Rywina stają się naprawdę nieduże. Dzięki istniejącym ustawom kilkaset tys mieszkan stoi w Polsce pustych (właściciele boją się wynajmować) a spekulacyjmy rynek mieszkaniowy aż bulgocze od przegrzania . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:26 Prawda jest taka, że w majestacie prawa można wywalić porządnego lokatora, a moczymorda ma ochrone prawną :/ U mnie w kamienicy właściciel powywalał porządnych lokatorów, a ich mieszkania sprzedał. Moczymordy dalej mieszkają, bo ich lokale trzeba by porządnie wyremontować przed ewentualną sprzedażą, a to cwaniaczkowi nie w smak :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rob Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.bph.pl 21.06.06, 11:40 Ale ustawy uchwala przecież parlament wybierany w demokratycznych wyborach przez wyborców czyli całe społeczeństwo. Czy Twój post mam rozumieć że całe społeczeństwo popełniło to przestępstwo czy tylko tych 560 wybranych posłów i senatorów + prezydent, który ustawy podpisał? Jeśli tak to do więzienia z nimi wszystkimi. A tak na poważnie to prezentujesz tu jakąś spiskową teorię a smutna prawda jest taka że części ludzi nie stać na mieszkanie w dotychczasowym standardzie tylko żaden polityk nie ma odwagi tego głośno powiedzieć bo by poparcie stracił. Przecież w wielu przypadkach chodzi o starszych ludzi mieszkających samotnie w np. 70 m2 w centrum miasta. Równie dobrze mogliby mieszkać na obrzeżu i w 30m2 i do tego czynszu mogliby dostać dopłatę z gminy jeśli ich sytuacja majątkowa jest kiepska. Tylko że należy podjąć politycznie niepoprawną decyzję że za niepłacenie czynszu grozi (realnie) eksmisja lub roszczenie właściciela do Skarbu Państwa o wyrównanie czynszu do poziomu rynkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I to sa wlasnie koszty socjalizmu drogie dzieci :) 21.06.06, 09:16 Czyli jak ktos piep.... o dbaniu o interes spoleczny, to pozniej trzeba za to piep... zaplacic, a placimy wowczas juz wszyscy razem. Zapie..m jak dziki wol, place swoje rachunki, a jeszcze teraz bede musial zaplacic za wynajem mieszkan w kamienicach obibokom... PS Jakby ktos zle zrozumial - odkszkodowania sie naleza kamieniczkom! Nakreslilem jedynie mechanizm "jak dziala socjalizm" - za to g... wczesniej czy pozniej placimy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Staszek Precz IP: *.autocom.pl 21.06.06, 09:31 Spalic tych kamienicznikow na stosie !!! Nie damy sie skur******** (cenzura) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Diego Ale dlaczego? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.06.06, 11:16 Przecież to im państwo przez lata nakazywało utrzymywanie lokatorów. Oni tylko teraz wystawiają rachunek. Przecież to sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 To właśnie wspaniałe SLD IP: 212.160.172.* 21.06.06, 09:34 i inne poprzednie rządy tak nas urządziły. Mam ndzieję że PiS nie pójdzie w ich ślady. Ale żeby ta nadzieja nie okazała się złudna... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Niestety jest zludna... 21.06.06, 09:39 Bo niestety PiS jest partia socjalna. I prosze - tu nie chodzi nawet o sympatie czy antypatie - takie sa fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Niestety jest zludna... IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:44 Wiem ze takie są fakty. Ale może chociaz w tej jednej sprawie nie będą socjali. Generalnie PiS jest partią antykomunistyczną a własność zabrały komuch i stąd te całe problemy - więc w tej jednej sprawie PiS może trochę inaczej się zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: I to sa wlasnie koszty socjalizmu drogie dzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:12 > Zapie..m jak dziki wol, place swoje rachunki, a jeszcze teraz bede musial > zaplacic za wynajem mieszkan w kamienicach obibokom... Tylko że tym "obibokiem" był m.in. Czesiek Miłosz :/ Więc sie liberałku zastanów co klepiesz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lichttrager Oj poezją Cześka to się nie najesz! IP: *.lubzel.com.pl 21.06.06, 10:33 Ani chałupki nie wyremontujesz. Potrzebne są pieniążki socjałku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Oj poezją Cześka to się nie najesz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:35 Ale to nie powód by go wyzywać od pijaków i dzieciorobów - a tak sie określa lokatorów prywatnych kamienic :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Diego Idź się przewietrz, bo chyba masz halucynacyje. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.06.06, 11:18 A gdzie on napisał o pijakach i dzieciorobach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Dosłowniś :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:20 > A gdzie on napisał o pijakach i dzieciorobach? OD ZAWSZE wyzywa się lokatorów prywatnych kamienic od MENELI, PIJAKÓW, NIEROBÓW... Nie mówie że akurat on, to ty sobie "dośpiewujesz" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bietka Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 09:22 Czynsz regulowany niech sobie pozostanie w mieszkaniach kwaterunkowych będących wlasnością gminy. Za mieszkania w domach prywatnych czynsz powinien być umowny!! Państwo przecież ma mechanizmy i możliwości aby chronić najsłabszych. Niech dopłaca im do czynszu lub przekwateruje ich do własnych komunalnych lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: 212.160.172.* 21.06.06, 09:35 Dokładnie - niech państwo nie przenosi kosztów ochrony socjalnej na kamieniczników. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.ite.waw.pl 21.06.06, 09:35 Wyrok wydalo jednoglosnie 17 sedziow Trybunalu (powtarzajac jednoglosny wyrok I instancji wydany w skladzie 7 sedziow), a nie kupa jakis-tam "obszczymurkow" spod budki z piwem. To osoby wybitne, profesorowie prawa o wielkim dorobku naukowym, wydelegowani przez rozne kraje europejskie, sedziowie niezalezni i obiektywni w ferowaniu wyrokow. Z ich opinia nalezy sie liczyc, a werdykty przyjac z pokora. Tak z pewnoscia uczynia osoby powazne, pozytywnie myslace o sprawach naszej Ojczyzny. Nawet najbardziej surowy i dokuczliwy wyrok ECHR jest w interesie polskiej racji stanu - przybliza nasz kraj do demokracji, wolnosci i rozwiazan prawnych stosowanych w rozwinietych krajach swiata. Inaczej moze mowic i pisac tylko osoba, ktora ma swoj prywatny interes w utrzymaniu zlego "prawa", zla wole, albo realizuje kariere polityka-populisty lub usluznego wladzy prawnika lub dziennikarza. Srodowisko wlascicieli wielokrotnie zwracalo sie do urzednikow z ministerstwa infrastruktury, poslow, senatorow, prezydentow RP, kolejnych rzecznikow praw obywatelskich ze skargami na zle rozwiazania prawne regulujace sfere najmu. Bezskutecznie. Zrozumienie znalezlismy dopiero w Europejskim Trybunale Praw Czlowieka (czesciowo w polskim TK). Do konca polskie wladze szukaly prawniczych kruczkow dzialajac w zlej wierze, juz tylko po to zeby zablokowac pozew pani M.H-Cz., zeby odebrac mu atrybut pozwu wiodacego. To bylo perfidne i prymitywne. Tak moze moczyc frajera jakis maly, rejonowy adwokacik przed polskim sadem, ale nie oficjalny przedstawiciel polskiego MSZ przed Trybunalem. Ciekaw jestem obecnych opinii i komentarzy owych wybitnych polskich prawnikow, z bylymi Rzecznikami Praw Obywatelskich na czele, ktorzy wspoltworzyli i wspierali inkryminowane zapisy kolejnych ustaw : o czynszach regulowanych i ochronie praw lokatorow. Wasze postrzeganie prawa i sprawiedliwosci okazalo sie dalekie od europejskiej normy, bardzo dalekie, a byc moze nawet opaczne. Zastanowcie sie nad kontynuowaniem dydaktyki na Waszych uniwersytetach ... tak tylko ... dla dobra Waszych studentow, adeptow nauki prawa - przyszlych adwokatow, prokuratorow, radcow, sedziow, naukowcow w dziedzinie prawa. Moze byloby warto Panowie Profesorowie, Doktorzy i Magistrowie wrocic na czas jakis na studia, posluchac cyklu wykladow w paru dobrych europejskich uniwersytetach, poczytac wspolczesnej literatury, wreszcie zapoznac sie z orzecznictwem ECHR? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Do: Pani Sobocińska IP: 212.160.172.* 21.06.06, 09:39 Nie uniknie Pani. I proszę więcej nie kraść - to do poprzednich rządów i tego rządu które chcą kosztem kamieniczników uprawiac politykę socjalną. Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Wygląd polskich miast 21.06.06, 10:04 Wszyscy sie dziwią czemu w centrach polskich miast, przy głównych ulicach, znacząca większość kamienic to odrapane, szare budynki, z odpadającym tynkiem. Potem jedziemy do Europy Zachodniej i dziwimy sie ze tam wszyskto takie ładne i zadbane. Heh... ilosc socjalizmu w danym kraju mozna ocenić gołym okiem po ilości szarych budynków o które nikt nie dba. Zwłaszcza w centrach miast, gdzie ceny sa wysokie i 99% budynków powinno błyszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tutuś Re: Wygląd polskich miast IP: *.aster.pl 21.06.06, 10:49 A to właśnie przez regulowane ceny. Żeby odświerzyć farbę, trzymać klatki w czystości, likwidować graffitti i reperować dachy trzeba dużo forsy. Żeby otynkować budynki na nowo a już szczególnie odrestaurować trzeba grubych tysięcy. Dostając 300zł od lokatorów 30metrowego mieszkania na Alejach Jerozolimskich w Warszawie nie ma się co dziwić że popada w rozpad. Mnie krew zalewa że jako pracujący na "emigracji" w Warszawie wynajmuję 27 metrową kawalerkę na Bielanach za 950zł a ktoś płaci za tą samą w Centrum 300zł (znam przykłady). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Wygląd polskich miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:15 Tutuś - moment - a jaki standard ma jedna i druga kawalerka? Bo chyba jest różnica między sytuacją, gdy masz pierwsze piętro, łazienke, co, ciepłą wode, klime, satelite, i bóg wie co jeszcze [950 zł], a sytuacją, gdy masz 5 piętro, kibel na korytarzu i grzyba na ścianie, albo przeciekający dach [300 zł] :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yaco Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:18 A może również przeciwko "przyjaiołom i sojusznikom" z Zachodu? Wszak to oni nas przehandlowali ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emeryt Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.telsten.com / 195.205.6.* 21.06.06, 10:26 Ta "dyskusja" nie prowadzi do niczego.Czynsze sa oczywiscie zbyt male,nie pozwalaja na wlasciwa,normalna gospodarke nieruchomosciami.Z drugiej strony zarobki sa zbyt male,zeby pozwalaly na wynajecie normalne mieszkania.Kwadratura kola.Panstwo nie moze doplacac kamienicznikom do interesu,ale nie moze tez zmuszac ich do deficytowej gospodarki.Jak z tego wybrnac?Nie wiem.Nie zgadzam sie,zeby z moich podatkow placic za to.Ja nie mam nic wspolnego z ta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:49 Zgadzam sie - trzeba uwolnić ceny. Jak tego się nie zrobi to i tak kamienicznicy pójdą do sądu i wygrają odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ręce opadają Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:23 I niech państwo płaci! Dlaczego ja - lokator prywatnej kamienicy mam ponosić koszty umieszczenia mnie tam, gdzie się nie prosiłem! Bo na razie mam wrażenie, że część dyskutujących tu sugeruje, że to myśmy - lokatorzy prosili komuchów, aby nas kwaterowali w prywatnych kamienicach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 To się wykwateruj... IP: 212.160.172.* 21.06.06, 11:32 ... wynajmij gdzie indziej, albo kup sobie mieszkanie. To nie jest Twoja własność (bo jej nie kupiłeś ani nie odziedziczyłeś), więc nie możesz ty decydowac jaki czynsz płacisz (to jest w gestii właściciela). Jak ci się nie podoba to możesz się spakować i wynająć sobie mieszkanie lub je kupić. Ja wziąłem kredyt na zakup mieszkania który będę musiał spłacać przez lata. Nikt mnie nigdzie nie zakwaterował, nikt mi nic nie dał. Moi rodzice też niczego za darmo nie dostali. Dlaczego jeden ma dostawać "zakwaterowanie" a drugi wynajmowac mieszkanie z 1000-1500 zł miesięcznie lub brać trzydziestoletni kredyt na zakup mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ręce opadają Re: To się wykwateruj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:40 Każdego stac na wynajem na wolnym rynku lub kupno? Nie każdy zarabia po 10 tys. miesięcznie :/ Niektórzy dostają po 899 brutto... Gdyby tak było, to problem rozwiązał by sie sam :/ Ale tak nie jest :/ Pomyśl, to nei boli... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: To się wykwateruj... IP: 212.160.172.* 21.06.06, 12:10 A ci co nie dostali zakwaterowania i zarabiają po 899 brutto i jeszcze muszą płacić za wynajem cenę rynkową to co mają zrobić ????? A z drugiej strony mamy tych co dostali kiedyś zakwaterowanie i zarabiają po 10 000 PLN a siedzą tam dalej bo jest tanio. Znam takiego jednego co wybudował sobie dom, w swoim mieszkaniu gdzie płaci czynsz prawie nie bywa (tylko jest zameldowany), a w tym mieszkaniu naprawdę mieszkają dzieci. Gość bogaty i korzysta z niskiego czynszu kosztem właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.ite.waw.pl 21.06.06, 11:32 Wrecz przeciwnie. Kazdy obywatel tego kraju ponosi odpowiedzialnosc za dokonany wybor osob do parlamentu, gminy i na prezydenta (tak jak Niemcy nie maja prawa uchylac sie od skutkow w pelni legalnego wyboru Adolfa Hitlera na kanclerza Rzeszy). Co wiecej, utrzymywanie przez dziesieciolecia socjalistycznej gospodarki mieszkaniowej w prywatnych zasobach mieszkaniowych odbywalo sie kosztem "kamienicznikow". To oznacza, ze zapewnienie dachu nad glowa licznej rzeszy lokatorow nie obciazalo budzetu kraju, czyli wszyscy (oczywiscie poza "kamienicznikami") materialnie skorzystali na tej formie wyzysku. Teraz przyszlo zaplacic rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Bo chcą jeździć na Hawaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:21 za dochody z czynszu, ot co :/ Stąd to labidzenie, że z obecnych czynszów NIE DA SIĘ przeprowadzić remontów :))) Śmiech na sali... Jakoś w tych kamienicach, gdzie jest problem z ustaleniem właściciela i jest zarząd komisaryczny [urzędowy administrator], to się da :P Przy czynszu 3% wartości odtworzeniowej.... Jeśli bubek ma 1 kamieniczkę i wydaje mu się, że z dochodów z czynszu będzie co roku kupował nowe auto a wakacje spędzal na Hawajach to niech lepiej ją sprzeda, bo na zarządzaniu zna sie jak wilk na gwiazdach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Jego własność i niech jeździ na Hawaje IP: 212.160.172.* 21.06.06, 11:00 To jego wlasność, na którą pracowali często jego dziadkowie i pradziadkowie więc moze z nią rozporządzac jak chce. Tak jest na całym świecie. Fortuny przechodzą z pokolenia na pokolenia. Jeśli ty w swoim życiu dorobisz się domu to co oddasz go po śmierci biednym - nie przekażesz w spadku swoim dzieciom. Jeśli ktoś dorobił się dużych pieniędzy przed wojną to przekazał swój majątek potomkom. I ci potomkowie mogą teraz cieszyć się bogactwem i jeździć na Hawaje. A to że komuchy w imię "sprawiedliwego komunizmu" zabrały im ich własność i dokwaterowały lokatorów - to rozbój w biały dzień - własność jest święta - tak jest w USA i UE i wszystkich demokratycznych krajach. Właściciel ma prawo ustalać czynsze jakie chce bo to jego własność. Zresztą od dochodów każdy płaci podatki które idą częściowo na biednych więc niech rząd nie narzeka. Jak ci się nie podoba gospodarka rynkowa to przenieś się na Kubę - tam poznasz uroki komunizmu, tam dowalili bogatym i przedsiębiorczym, tam znowu wrócisz do swojego kochanego komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Jego własność i niech jeździ na Hawaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:11 Nawet W USA są czynsze regulowane - jesteś niedouczony przyjacielu :P Przed II wojną w Polsce były wytyczne za co jakiej wysokości czynsz sie należy, bo jednak jest pewna różnica między lokalem na 5 piętrze, a na pierwszym piętrze... [nie mówiac już o różnicach w standardzie wewnątrz mieszkania]... Pracowali dziadkowie i pradziadkowie? Takich włascicieli kamienic jest niewielu, większośc to cwaniacy, co wyludzili kamienice, a prawdziwy właściciel nie żyje od 150 lat [ale pełnomocnictwa podpisuje], wyszedł przez komin z Oświęcimia [ale wg oszustów żyje i ma sie dobrze w Izraelu] :P Poza tym - w latach 90-tych były nisko oprocentowane kredyty, gwarantowane przez gminę. Wielu z nich pobrało kredyty, nie zrobiło nic, a zamiast spłacać - sprzedało kamienice następnym cwaniakom... Mój - ne zrobił nic, mimo że kredyt dostał, ale rodzinka raptem miała skądś luksusowe samochody... Jak wyjasnimy patologie, to możemy dyskutowac o uczciwym rynku :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Diego Nie ma to jak patologię przedstawićm jako normę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.06.06, 11:20 Demagogia typowa dla miłośników cudzych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Guzik wiesz dzieciaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:21 Patologia? Zatem pół Krakowa to patologia :/ bo w ten spośob odebrano kamienice... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: Jego własność i niech jeździ na Hawaje IP: 212.160.172.* 21.06.06, 11:35 Oczywiście patologii było mnóstwo i trzeba je wyjaśnić. Ale nie wyobrażam sobie żebym z własnym domem nie mógł robić co mi się podoba. Zreszta sąd rozstrzygnąć sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość każdy łupi ten kraj wiele wlezie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:30 tylko zwykły robotnik musi pracować za 1000 zł. nie pozwalać na tą nikczemność! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Jaką nikczemność IP: 212.160.172.* 21.06.06, 11:01 Własnosć jest świętym prawem. Właściciel może ustalać czynsz na takim poziomie na jakim chce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: He he No to czas sprawdzić IP: *.CNet2.Gawex.PL 21.06.06, 10:30 uczciwość w nabywaniu kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: No to czas sprawdzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 10:33 I moga być ciekawe wyniki :)))) Bo paru właścicieli "zmartwychwstało" po 150 latach [albo wyszli przez komin w Oświęcimiu] i pełnomocnictwa wystawiali :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Palestrina2005 Re: No to czas sprawdzić IP: 212.160.172.* 21.06.06, 11:02 Pewnie różnie bywało, wiem że często prawowici właściciele nie dostali tego co się im należy, a własność jakimiś ciemnymi metodami nabyli ludzie powiązani z komuną. Faktycznei trzebaby prześwietlic coniektórych komuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: No to czas sprawdzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:12 nie tylko komuchów :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xyz Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.acn.waw.pl 21.06.06, 10:42 Na każdą sprawę znajdzie się rozwiązanie, niezbędna jest wola jego znalezienia. Gdybym był odpowiedzialny z ramienia rządu za rozwiązanie tego problemu: - budowałbym w okolicach miast duże osiedla tanich mieszkań (jedna izba plus łazienka - najniższy standard materiałów, przeprowadzałbym tam wszystkich kwaterunkowych lokatorów, którzy uważają, że im się wszystko należy i mają nie wiadomo jakie wymagania, przy najniższym standardzie i okolicach podmiejskich powinna to być stosunkowo tania inwestycja, - podstawą są przymusowe roboty dla mieszkających tam "bezrobotnych", choćby mieli przerzucać godzinami piach z jednej kupki na drugą to będzie dla nich lepsze niż siedzenie przed telewizją satelitarną z tanim winkiem w dłoni, W każdym kraju znajduje się jakiś % społeczeństwa, który świadomie wybrał pasożytujący na pracowitym społeczńwie sposób na życie. Jedynym sposobem eliminacji tej grupy jest wykształcenie ich dzieci aby po wielu latach mogły samodzielnie zadbać o siebie. Niestety prawdopodobnie większości obecnych pasożytów nic już nie zmieni, trzeba czekać aż pokolenie przeminie. Piszcie na forum o sposobach rozwiązania tego problemu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrrrr Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:18 Prawda jest taka, że nie ma gdzie wyeksmitowac menela, demolującego zajmowany lokal, bo mieszkań socjalnych [czyli tak jak proponujesz jeden pokój plus kibel] po prostu nie ma! Czy posród tych, co nie są w stanie płacić nie ma osób starszych? Pytanie - jak to rozwiązac? - zakwaterować też razem z menelami w jednym bloku? Chyba nie bardzo... - zwalic na łeb rodzinie? Zależy jakie warunki mieszkaniowe ma rodzina, bo może sie okazać, że 10 osób mieszka na 25 metrach a ty im chcesz dołożyć jeszcze jedną... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emerytka Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:30 Do xyz Budowanie tzw.tanich mieszkań to po pierwsze - wydawanie naszych wspólnych pieniędzy (podatki). po drugie - tanie w budowie to drogie w eksploatacji (też z naszych pieniędzy) po trzecie - im większa opieka socjalna tym mniejsza motywacja do szukania pracy po czwarte - jak marny stanard to nie warto dbać o byle co. Dam przykład. Rodzina społecznie nie przystosowana, alkoholicy,narkomani. Dewastują mieszkanie kwaterunkowe w centrum miasta, skarżą się sąsiedzi. Sąd, eksmisja do lokalu socjalnego (zamiast trzech pokoi - dwa w oficynie, którą na ich przeprowadzkę remontuje się za 20000 PLN (UM). Stan po kilku latach: okna wybite, brak prądu i gazu, zdewastowana toaleta, podwórko jest toaletą, wyrwane i upłynnione wszystkie metalowe okoliczne kraty, drzwiczki gazowe, wycieraczki, włazy piwniczne, płoty,rozgrzebane śmietniki,nagabywani o papierosy i pieniądze okoliczni sklepikarze, taksówkarze, przechodnie,dzieci idącyce do szkoły, a w konsekwencji pismo najemcy do UM o inne mieszkanie ( to już jest zdewastowane i nie można w nim mieszkać bo podobno najemca się boi. To wszystko za nasze pieniądze a później nie ma pieniędzy na remonty kamienic, chodników, ulic o kosztach pomocy socjalnej nie wspominając. Sytuacja opisana dzieje się w najbliższej okolicy szkoły podstawowej, gimnazjum, kilku szkół średnich. Obserwując takich ludzi i opiekę Państwa nad nimi można dojść do wniosku, że to nie jest pomoc a deprawacja (oni wszystko otrzymują za darmo a do pracy "to jest koń - ma duży łeb" cytat jednego z tych lokatorów) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.brzezinski Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 11:31 Prezentownay przez Ciebie cyniczny sposób myślenia polegający na prostych uogólnieniach jest jeszcze bardziej szkodliwy społecznie niż istnienie sporej grupy ludzi żyjących "na marginesie". Bardzo wiele osób mieszkających w kamienicach czynszowych z tzw. "marginesem" nie ma nic wspólnego, często są to ludzie starzy lub ciężko i uczciwie pracujący. Nie mamy prawa pozbawiać ich dachu nad głową ( do czego sprowadziło by się urynkowienie czynszów ). Faktem jest że suwerenne państwo polskie nigdy w przeszłości nie wywłaszczyło właścicieli kamienic. Zrobił to ZSRR ograniczając Polsce suwerenność. Uważam że kamienicznicy zostali niewątpliwie 60 lat temu okradzeni z majątku, ale powinni pozywac do Strasburga Federację Rosyjską a nie Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman Richert Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.chello.pl 21.06.06, 11:09 Rzad polski powinnien sie w koncu i dla wlasnego dobra zdecydowac o przyznaniu 100% ulg podatkowych dla tych ktorzy chca investowac w nieruchomosci bedace pod ochronna konserwatorska.Takie rozwiazanie rozlozyloby w czsie koszty dla Panstwa i dalo mozliwosc inwestycji osoba placacym wysokie podatki.Co najwazniejsze zapobieglo by dalszej dewastacji kamienic.Rozwiazanie to zastosowano z powodzeniem w Niemczech.Sluze zainteresowanym odpowiednimi kontaktami i wiedza. Roman_Richert@web.de Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paweł D. Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.06, 12:23 Uważam, że Państwo Polskie nie ma prawa wypłacać odszkodowania włścicielom nieruchomości. Bo takie odszkodowanie jest z podatków a więc z moich pieniędzy. To najemcy powinni płacić bo to oni mieszkają i oni korzystają z lokali. Mnie nigdy państwo nie pomogło w tej kwestii, i nie odbieram tego jako krzywdę bo jak korzystam z mieszkania to płacę i tak jest sprawiedliwie. Zresztą takich jak ja jest większość. U nas w Polsce najbardziej poszkodowaną grupą są Ci pracujący. Oburza mnie że cały czas bardzo wielu wyciąga ręce w stronę budźetu żądając i żądając - biedni górnicy, biedni najemcy, biedni bezrobotni (tylko chętnych do roboty nie ma), biedni i biedni. W efekcie tych co ciężko pracują obciąża się coraz większymi podatkami. To spirala która prowadzi do zagłady. Przykro to mówić ale jak kogoś nie stać duze na mieszkanie, niech mieszka w mniejszym a nie wyciąga ręce do Państwa po pieniądze. Powiększa się ilość koncesji na różne rodzaje działalności - powiększa się ilość urzędników, rosną koszty i rosną ograniczenia biurokratyczne działalności gospodarczej i tej duzej i tej małej. Rosną podatki. A Pańswto zamiast to naprawić wuyciąga resztki pieniędzy od ciężko pracujących i rozdaje. Teraz kolejne 15 mld. Kiedy wreszcie zaczniemy realnie funkcjonować. Kiedy !?!? Czy nikogo nie niepokoi fakt deficytu budżetowego? Obligacje Skarbu Państwa powodują że obecnie przejadamy pieniądze z lat przyszłych. Naprawdę sprawiedliwie będzie jak każdy zacznie za siebie płacić a nie żadać "bo mnie się należy" . Jestem po stronie "kamieniczników" - prawo trzeba natychmiast zmienić bo za rok nie będzie 15 a 20 mld zł odszkodowania. Tak będzie sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.ite.waw.pl 21.06.06, 13:49 Dzieki za solidarnosc z "kamienicznikami", jednak jestes w błędzie uważając, że: >>> Państwo Polskie nie ma prawa wypłacać odszkodowania właścicielom nieruchomości. Bo takie odszkodowanie jest z podatków, a więc z moich pieniędzy. <<< Otóż jako obywatel i wyborca ponosisz wszystkie finansowe konsekwencje działalności władzy państwowej. Wejdź proszę na stronę ECHR i przekonaj sie, ze blisko 100% spraw przed Trybunałem Państwo Polskie przegrywa i wypłaca z tego tytułu odszkodowania (za posrednictwem MSZ). Tylko że Ty (i większość polskich podatników) o tym nie wiesz. Podobnie próbowali argumentowac po wojnie Niemcy ... że oni sa niewinni, ze to Hitler, gestapo i NSDAP. Tylko, ze ów Adolf Hitler zostal wybrany kanclerzem Rzeszy w wolnych i demokratycznych wyborach. To sprawia, ze odpowiedzialność moralna i materialna za skutki wojny ponosił, ponosi i bedzie ponosił cały ogół Niemców. Łącznie z antyfaszystami. W sprawie kamieniczników - na ich krzywdzie korzystała reszta społeczeństwa nie rozwiązując w porę problemu przymusowego najmu komunalnych lokatorów w prywatnych kamienicach. W pewnym okresie ów przymus był uzasadniony (zniszczenia wojenne), jednak od zakończenia II wijny światowej minęły już 62 lata. Niemniej dziekuje za solidarność z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rrrrr Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 12:45 spoko, tylko również nauczyciele i lekarze moga zażądac odszkodowań za zaniżane przez lata pensje. Nikt chyba nie wmówi że sa rynkowe Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 20:33 mieszkam w kamienicy w ostrowcu sw i komuna wciskala nam lokatorow i placili grosze niszczyli mieszkania i nie mozna bylo remontowac samemu tylko urzad dawal i remontujacy kradli materialy okna np byly gorsze od przedwojennych i wszystko wciskali na kredyt wysoko oprocentowany aby przejac nie udalo im sie nie bylo podlaczen do energi cieplnej powinny byc ulgi dla takich kamienicznikow mowi sie ze brakuje mieszkan wtedy poprawi sie ich standart a dlaczego mamy takie brzydkie centra przez tamten system Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań 21.06.06, 20:37 jest tak ze w centrach za grosze mieszkja urzedasy na ponad 150 matrach kw trzeba budowac niech gminy maja instumeny do budowania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Re: Kamienicznicy chcą gigantycznych odszkodowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 09:00 Dyskusja zdechla. W prasie i telewizji cicho. Rzad sie nie wypowiada. Znaczy, ze NIE MA PROBLEMU ??? Moze rzeczywiscie nie ma problemu, a owe 15 mld zl to wydumana liczba majaca wylacznie znaczenie propagandowe i prowokacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krotki jestem nudny IP: *.torun.mm.pl 27.06.06, 09:33 ale ciegle pisze że tak naprawdę niewiele osób interesuja te kwestie - poza zainteresowanymi. A pole sporu jest coraz mniejsze. Aktualna dyskusja nie dotyczy loktorów czyli kieszeni konkretnych ludzi. Zatem odezw jest taki sobie. Przypomnij sobie żywe dyskusje jak chodziło o podwyżki czynszu - prawie chcieli nas poszatkowac ( głownie lokatorzy tu piszacy)- jak sie okazało, że wszystko po naszej stronie, to dyskutanci zwinęli żagle i zostaliśmy sami. Teraz tylko zawistnicy cos tam bekają. Wiadomośc, że teraz za becwałów głoszących "mieszkanie nie jest towarem" przyjdzie czas zapłacić wywołuje u niektórych wyrzut żółci ale to juz bezsilnośc a zresztą ciekawe czemu by nie mieli zapłącici tylko ci co tak uważaja ale to geniusze, dużo mowić mało robic. Co do milczenia strony rzadowej to jst zrozumiałe - najpierw udawali ze mają rację- teraz udają ze sprawy nie ma- nie ma co liczyć na ruch z ich strony - trzeba kuc żelazo ( czytaj rząd)pisać pozwy, podawać dane. Gdy sytuacja odpowiedzni zagęstnieje ( czytaj kupa spraw w sądzie -widmo przegranej) to dopiero wówczas rzad wyskoczy z propozycja ustawową- ciekawe jaką? Ale to nie szybko. A żeby nie było wątpliwości, to jak cokolwiek dostanę, to...... przekazuję administrację i kupuje od tej pory tylko 12 letnie wynalazki Szkotów! ;). Jak sobie uświadomiłem, że jakiekolwiek odszkodowanie by nie było to mam prawo do niego bo ja administrując włożyłem remony w kamienic pracę wartości ( w ten 10 lat) 250 tys zł. Czyli ja je wyremontowałem!!! Jak coś mi dadzato nie na remony!!! Pozdrawiam A propos kiedyś napisz jak ci odpisze Strasburg jaka zastosowali procedurę!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jml13060 Jestem spocony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 13:52 OK. Napisze o moich dokonaniach z ECHR i polskim MSZ ... jak tylko cos uzyskam. Temperatura i wilgotnosc chwilowo nie pozwalaja mi na normalne funkcjonowanie. Cale szczecie, ze ludzkosc wynalazla chlodne piwo ...... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krotki Re: Jestem spocony IP: *.torun.mm.pl 27.06.06, 15:29 Ja siedze jak mysz w klimie i sie nie ruszam ale niestey kompa mam w pomieszczeniu bez klimy i mam tej chili 29.7 wystarczy!1 Ponoc jutro ochłodzenie - zeległosci nie komputerowe nadgoniłem przez upały ale zwiazane z kompem mam juz na 3-4 tygodnie - a że u nas teraz "żniwa" to.... nawet wody nie wyliczeyłem lokatorom - chyba jednak sie klimat zmienił !!!! Pozdrawiam zyczac ochłody PS sprawdzam że w Kolobrzegu jest zazwyczaj najchłodniej ? może tam sie przeprowadzić na lato? Odpowiedz Link Zgłoś