Dodaj do ulubionych

PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy d...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 20:51
Czyli normalka - bogatym wszystko, a biednym g****.
Obserwuj wątek
    • Gość: ro duck jak zrobią z tych pieniędzy kiełbasę wyborczą... IP: *.betanet.pl 10.07.06, 21:07
      to p[rzyszłe pokolenia z pewnością im tego nie zapomną :/
      • moroux Re: jak zrobią z tych pieniędzy kiełbasę wyborczą 11.07.06, 08:31
        Chciałbym, żeby w Polsce polityką regionalną zajęli się fachowcy, a nie
        politycy-amatorzy znający się na wszystkim i na niczym tacy, jak nasz Edgar.
    • Gość: kivi rusz 4 litery i wez sie do roboty, a nie narzekaj! IP: *.jgsullivan.com 10.07.06, 21:16
      W polsce tylko narzekania, mlodzi wyjechali, reszta co zostala to i tak bedzie
      bezrobotna, bo przeciez PGR powinnien ich utrzymac. Wieksze aglomeracje maja
      szanse na rozwoj, najubozsi nawet jak im das kase to i tak nic z tym nie
      zrobia. Niech lepiej pomysla o przenosinach do miast gdzie moga sie dorobic, i
      ew. wzbogacic swoj region.
      • olias Re: rusz 4 litery i wez sie do roboty, a nie narz 11.07.06, 07:57
        nie cała młodzież wyjechała. młodzież buraczyn na stołkach ma zapewnione
        stołki, więc zostanie. młodzież szawki też. Wyjadą i wyjeżdżają ci którzy żyją
        w regionach ubogich. Nie z naszej qrwa winy - przecież moje podatk ibyły
        kierowane do kopalń, do stoczni, na uatostrady zachodniej polski, do Ursusa
        teraz do FSO (jacyś kretyni myślą że FSO będzie konkurować z przemysłem
        samochodomym - powodzenia debile).
        Kiedy już młodzież ze wschodu ucieknie stąd (a zrobi to bo to doskonali i tani
        pracownicy) zostaniecie qrwa z ręką w g.... .
        Co z radością zobaczę (o emeryturę przestałem się martwić, wiem że mi zabiorą
        by dać 32-letnim górniczym emerytom.
      • olias Re: rusz 4 litery i wez sie do roboty, a nie narz 11.07.06, 13:04
        różnica pomiędzy PGR a FSO, Ursusem, stoczniami i kopalniami jest taka że PGR
        zlikwidowano od razu, nie dając szansyna zmiany, natomiast
        pozostałe "firmy" ... do nich wciąż dopłacam.
        • linfan Re: rusz 4 litery i wez sie do roboty, a nie narz 11.07.06, 18:08
          olias napisał:

> różnica pomiędzy PGR a FSO, Ursusem, stoczniami i kopalniami jest taka że PGR
          > zlikwidowano od razu, nie dając szansyna zmiany, natomiast
          > pozostałe "firmy" ... do nich wciąż dopłacam.
          Ursusa juz nie ma. zostaly niedobitki. i bzdury pleciesz - widze, ze kompletnie
          sie nie orientujesz... za Ursus podziekowania naleza sie jego debilnosci,
          Wrzodaczkowi.
    • Gość: Krzysiek Co to za bzdura ze bogaci pociagna biednych? IP: *.ucsd.edu 10.07.06, 21:22
      Dysproporcje tylko sie powieksza jak bogaci dostana wiecej. Nikt z Wroclawia
      albo Poznania nie bedzie chcial finansowac Olsztyna albo Bialegostoku
      • Gość: b_ubek Re: Co to za bzdura ze bogaci pociagna biednych? IP: *.lcs.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 02:03
        Dać bezrobotnym na wino!!!!

Rozwój produkcji win owocowych rozrusza gospodarkę, hahahahhaha!
      • moroux Re: Co to za bzdura ze bogaci pociagna biednych? 11.07.06, 08:32
        Wszystko zależy od przyjętej strategii rozwoju. Jeśli rząd stawia na bieguny
        rozwoju to bogate i duże ośrodki mogą pociągnąć mniejsze i biedniejsze.
        Oczywiście, wszystko musi być zrobione z głową i przez fachowców. A nie przez
        amatorów w rodzaju Edgara.
        • glomek Re: Co to za bzdura ze bogaci pociagna biednych? 11.07.06, 18:52
          niestety ten rzad nie stawia na nic - nie ma po prostu pomyslu. ostatnim ktory jakas wizje mial w tym zakresie byl Hausner - a koncepcja rozwoju byla zapisana w narodowej strategii rozwoju regionalnego (projekt)i narodowym planie rozwoju (tez projekt) - oba dokumenty poszly do kosza z nadejsciem mowej ekipy. w obu rowniez byla mowa o wsparciu wschodu - nieco sztucznym rozwoju metropolii na tamtych obszarach, chocby po to by nie zaczely "ciazyc" do wschodu.

obecna ekipa przerzuca sie tylko algorytmami w zaden sposob nie argumentujac dlaczego ten a nie ten - kryteria to tylko zadowolenie swoich, pomyslu na polityke regionalna czy ogolniej rozwoju nie ma.
      • glomek Re: Co to za bzdura ze bogaci pociagna biednych? 11.07.06, 19:02
        dysproporcje beda sie powiekszaly i nic tego nie zmieni - chyba ze jakies dzialania w stylu pol pota. efekt wieloletniej interwencji funduszy strukturalnych w krajach UE wcale nie zmiejszyl roznic regionalnych, w ogole nie widac zadnego efektu - w niektorych krajach roznice wzrosly, w innych pozostaly na tym samym poziomie, gdzie niegdzie sie nieco zmniejszyly. generalnie roznice miedzy krajami UE maleja, ale miedzy regionami rosna i tyle. to fakt - jak globalizacja i nie ma co z nim walczyc. tylko uznac za uwarunkowanie i racjonalnie dzialac w jego obliczu - rzucanie takich srodkow na wschod to niestety rzucanie w bloto. - jesli ktos chce polemizowac to glomek@gmail.com tu szkoda czasu na elaboraty:)
    • Gość: wyborca Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: 212.157.152.* 11.07.06, 06:59
      biedniejszy wschód głosował za PIS,ale już więcej takiego błędu nie popełni.
      Bogaty zachód jest za PO i nawet ta kasa ich nie kupi.
    • Gość: daniel Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: 213.17.168.* 11.07.06, 07:27
      Mimo to dostało się "niepokornemu" marszałkowi Małopolski (Janusz Sepioł z PO):
      - Jeśli przejdzie rozwiązanie korzystne dla Małopolski, powinien podać się do
      dymisji. Bo niepotrzebnie rozpętał burzę, angażując do tego samorządowych
      urzędników - mówił Andrzej Adamczyk.

Wywalczył to co chcial i powinien podac się do dymisji, niezłe!
    • Gość: He he Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.CNet2.Gawex.PL 11.07.06, 07:49
      dać biednym nieudacznikom,ma byc równo biednie w całym kraju.
    • olias Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 08:22
      no to niech ci warszawka wybiera braciszka na drugą kadencję. Bo Podkarpacie
      podziękuje ci już przy najbliższych wyborach samorządowych. Za chamskie
      blokowanie rozwoju Rzeszowa przez samorządowców z PiS już teraz wiadomo że PiS
      dostanie po dupie w tym mieście. Dołóż więć więcej - będziesz miał i samorząd i
      Lecha na drugiej kadencji. Na kolonii marsjańskiej.
      Kłamstwem jest bredzenie o braku możliwości przerobienia pieniędzy przez
      wschód. Już teraz brakuje. przynajmniej u nas. I bądźcie łaskawi odpier.. się z
      nazwą "ściana wschodnia", dobrze? Na "ścianie wschodniej" ludzie pracują. Albo
      wyjeżdżają, będą obywatelami Unii, pies mordę lizał takiemu państwu, jak WASZE.
      Kłamstwem jest bredzenie o silnych ośrodkach będących lokomotywami. Warszawa
      jest taką lokomotywą, że poza bogatym miastem nierobów ciągnie się mazowiecka
      bieda.
      Jest oczywiste że polskie elity z kawiarń wielkomiejskich będą żądać forsy na
      wielkie miasta. I na kawiarnie w tych miastach. Takie mamy elity - o
      mentalności na poziomie Buratino Faso.
      • Gość: pyra III Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 08:40
        Ściana wschodnia to fakt i nie ma sensu temu zaprzeczać !!!

A Wielkopolska musi w końcu ogłosić secesję!!! Vivat Poznańcze!!!
      • Gość: kolo Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: 83.238.17.* 11.07.06, 10:04
        Za to Prezydenta macie z wizją... nie można przejechać przez Rzeszów, żeby nie
        nadziać się na efekty jego działalności :)) To stary komuch, ale te
        przyzwyczajenia "gospodarskiego spojrzenia" z minionej epoki mogą wyjść Waszemu
        miastu na dobre. Przynajmniej tak to wygląda, oby to nie był tylko element jego
        kampanii wyborczej.
        PS. Poza tym nie narzekaj, ciężko tam pracujecie i efekty są widoczne: gdzieś
        ostatnio czytałem, że Podkarpacie to po Mazowieckim drugi najbardziej
        dynamicznie rozwijający się region. A dodatkowo macie niską przestępczość,
        czyste powietrze, no i życie trochę wolniej się toczy... Sam sobie odpowiedz,
        czy wolałbyś mieszkać gdzieś indziej? Może na Górnym Śląsku?
        • olias Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 13:19
          wyobraź sobie że w rzeszowie mało kogo interesuje podział na komuchy i
          nowochrzty. Facet okazał się na tyle sprawny że w zasadzie już wygrał wybory.
          problemem jest wyeliminowanie ludzi z PiS i LPR którzy nawet nie ukrywają ze
          przyczyną blokady rozwoju miasta jest:
          - polecenie władz PiS,
          - próba dyskredytowania prezydenta rzesziowa (właśnie "komucha', kogo to
          obchodzi?),
          - układy biznesowo-towarzyskie,
        • olias Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 13:20
          A1 i odpowiadam na Twoje pytanie. Oczywiście że tylko na Podkarpaciu bedę
          mieszkał. To najlepsze miejsce na ziemi.
          • linfan Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 18:07
            olias napisał:

> A1 i odpowiadam na Twoje pytanie. Oczywiście że tylko na Podkarpaciu bedę
            > mieszkał. To najlepsze miejsce na ziemi.

tzn. jest tak to tak fantastyczne miejsce na ziemi, ze az Twoje dzieci nie moga
            tam mieszkac. Twoje wypowiedzi sobie przecza - zauwazyles?
    • Gość: turrek Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 08:56
      CZwarty algortym, czwarty protokół, czwarty bliźniak...
      • Gość: Łysy Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:07
        Dlaczego podchodzicie do tego z takimi emocjami. Krytykujecie wszystkich
        rządzących a Wy jesteście w porównaniu do nich 1000 razy gorsi. Kasa musi zostać
        w sensowny sposób podzielona a to proces skomplikowany: setki analiz, prognoz,
        argumentów i konfliktów interesu. Moim zdaniem (mieszkam na Mazurach) logiczny
        jest algorytm I lub ewentualnie II. Nie wiem natomiast co oznacza nowa
        propozycja. Z pewnością silne ośrodki miejskie nie ciągną całych regionów tylko
        ewentualnie podmiejskie gminki.Warszawka jest w stanie rozwijać się przy
        stosunkowo niewielkich dotacjach ale prowincja już nie. Trzeba pamiętać, aby
        kasę można było wydać a nie zaksięgować dla danego regionu a potem zwrócić do
        Brukselki. Projekty nie mogą przecież być finansowane w 100% UE tylko przy
        wkładzie własnym, o który może być ciężko.
        • glomek Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 18:36
          mylisz sie - projekty w nadchodzacym okresie 2007-2013 moga byc finansowane w 100% - wazne zeby na poziomie calego programu operacyjnego dofinansowanie wynioslo 85%. rzad chce bilansowac do 85% nawet tylko na poziomie NSRO - po to by w programie dla sciany wschodniej dawac wlasnie prawie 100% dofinansowanie - bo regiony te nie sa zdolne do wspolfinansowania -sluze ekspertyza.
        • linfan Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 19:02
          Gość portalu: Łysy napisał(a):

> Warszawka jest w stanie rozwijać się przy
          > stosunkowo niewielkich dotacjach ale prowincja już nie.

nastepny od "warszawki"... ehhh. straszna liczba frustratow.

a co do rozwoju. skoro warszawa (czy inne regiony, gdzie jest zysk gospodarczy)
          jest w stanie cos zrobic to nalezy jej odebrac dofinansowanie? czy to
          proponujesz? bo wg mnie to taka bzdura, gdzie odbieramy i patrzymy czy nie
          upadnie. a jak upadnie... coz - pomylilismy sie...

otoz nie, mosci "lysy". kazdy region potrzebuje na cos pieniedzy i "warszawka"
          nie jest tu wyjatkiem. wprowadzanie zastoju i zaspokojnenie chwilowych potrzeb
          moze miec gorsze skutki, niz podzial po rowno...

ale... ja jestem z "warszawki"... wiec co ja tam wiem.
    • Gość: wow O co się bić i tak nikt nie wykorzysta nawet 15%. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:16
    • Gość: jednojajec Fajno dzielic nie swoje. IP: *.versanet.de 11.07.06, 10:31
      Do roboty lenie.
      • Gość: zlodziej zksiezyca Re: do roboty bracia ................. IP: *.mad1.adsl.uni2.es 11.07.06, 11:11
        Polacy. Dzielenie europejskiej manny to przeciez bardzo trudna i wyczrpujaca
        praca.

A tu przyklad "pan premier jest zdziwiony" - to tez praca.

Proponuje mniej zdziwienia i wiecej rezultaow - jezeli stan umyslowy pozwoli.
    • linfan kolejny socjal? 11.07.06, 10:52
      Gość portalu: gosciu napisał(a):

> Czyli normalka - bogatym wszystko, a biednym g****.

bzdura - nareszcie pomysl "po rowno". kolejny socjal mamy robic? to bez sensu.
      gospodarka musi sie ruszyc, a nie czekac az kiedys niektorzy ludzie pojda
      pracowac (wspominam ostatnie artykuly o niemoznosci znalezienia pracownikow w
      niektorych wojewodztwach....).
      • Gość: jakibic Re: kolejny socjal? IP: *.masterpress.com.pl 11.07.06, 11:49
        Ja się zastanawiam dlaczego szanowny p. redaktor pisząc o fali protestów nie
        podał innych przykładów poza Śląskiem i Małopolską. Bo skoro fala to fala a nie
        plusk.

Dlaczego nie napisał o tym że np na Warmii i Mazurach również ludzie są aktywni
        i optują za najkorzystniejszą dla nich propozycją? Podając swoje argumenty. To
        pewnie dla szanownego p. redkatora nic nie warte?!

Dlaczego uparcie się powtarza slogany o tym że wschodnie regiony mogą mieć
        kłopoty z wykorzystaniem środków? Kiedy akurat na wschodzie wykorzystanie
        pomocy było największe, a złożone projekty znacznie przewyższały przyznane
        środki?

I dlaczego mam dłużej czekać na autostradę czy ekspresową do Białegostoku,
        Lublina czy Rzeszowa niż mieszkańcy Poznania czy Wrocławia? A jak ktoś się pyta
        po co nam autostrada, to zparaszam na przejażdżkę w kawalkadzie triów na
        podlaskich drogach, pędzących do przejść granicznych do Rosji, Litwy i
        Białorusi.

Wschodnie regiony (może nie tyle wschodnie co biedne, bo i na Zachodzie by sie
        pewnie coś znalazło) Polski jak najbardziej powinny być docenione w tym
        podziale poprzez większą ilość pieniędzy.
        • linfan Re: kolejny socjal? 11.07.06, 11:51
          Gość portalu: jakibic napisał(a):

> Wschodnie regiony (może nie tyle wschodnie co biedne, bo i na Zachodzie by sie
          > pewnie coś znalazło) Polski jak najbardziej powinny być docenione w tym
          > podziale poprzez większą ilość pieniędzy.

? a z czego ten wniosek?
          • Gość: jakibic Re: kolejny socjal? IP: *.masterpress.com.pl 11.07.06, 12:03
            z tego że przez dziesięciolecia były zaniedbywane, bo ważniejsze geopolitycznie
            i wojskow było inwestowanie na tzw Ziemiach Odzyskanych czy na Śląsku. Że podam
            tylko przykład lotnisk. Na tzw wschodzie kraju funkcjonuje tylko jedno lotnisko
            cywilne. A na Zachodzie? Sam sobie odpowiedz.

z tego że km autostrady kosztuje tyle samo co na Zachodzie, a ludności jest tu
            mniej, a więc dzieląc pieniędze podłóg najprostszego kryterium, czyli liczby
            ludności, znowu wygrywa dajmy na to pas drogi Świecko-Poznań (większa gęstość
            zaludnienia teoretycznie, bo nie sprawdzałem) , a nie np Warszawa-Terespol, a
            jeden i drugi odicnek jest nie mniej ważny. Bo jeden i drugi ma znaczenie dla
            całej Polski.

i ostatni, czysto ludzki, nie mniej ważny, myślę że każdy by się czuł lepiej
            żyjąc w kraju, w którym nie występuje orgomna przepaść między jedną częścą
            kraju a drugą. W kraju który daje szansę dla wszystkich a nie tylko dla tych
            którzy, ze względu na różne uwarunkowania, już lepiej sobie radzą. Ale może
            jestem naiwny.
            • linfan Re: kolejny socjal? 11.07.06, 12:12

> i ostatni, czysto ludzki, nie mniej ważny, myślę że każdy by się czuł lepiej
              > żyjąc w kraju, w którym nie występuje orgomna przepaść między jedną częścą
              > kraju a drugą. W kraju który daje szansę dla wszystkich a nie tylko dla tych
              > którzy, ze względu na różne uwarunkowania, już lepiej sobie radzą. Ale może
              > jestem naiwny.

z poprzednimi dwoma ciezko sie nie zgodzic. faktycznie dotowanie budowi drog,
              itp. to sluszna kwestia.

za co innego jednak uwazam 'rowny' podzial pieniedzy. socjalizm sie skonczyl. a
              - jak sam zauwazyles - na wschodzie jest mniej ludzi. tak... jestem
              lumpen-cos-tam, liberalem, etc.

za latwiejsze jednak moge uznac wyrownanie tych pieniedzy pomiedzy regiony - te
              bagatsze beda sie dalej intensywnie rozwijac. a to sprzyja wszystkim. byl czas,
              gdy nakladalismy do zoladkow. efekty wszyscy znamy.
              • Gość: jakibic Re: kolejny socjal? IP: *.masterpress.com.pl 11.07.06, 12:24
                Ja też nie jestem za socjalem czy jak to tam nazwać, tylko że niestety te
                regiony sa od lat niedoinwestowane, zaniedbane i to miałem na myśli pisząc
                o "równych szansach". Tak naprawdę te regiony nigdy takiej szansy nie dostały
                (zabory, wojny, sytuacja po wojnie itp itd), może poza COPem, ale też na
                krótko. Przecież tak naprawdę rozmawiamy o sumach na głowę mieszkańca a wiadomo
                że w liczbach bezwzględnych Podlasie czy Lubelszczyzna nie dogoni Śląska czy
                Małopolski, choć powierzchnia tych regionów może być zbliżona, a zatem i tak na
                takim Podlasiu powstanie mniej dobrych dróg niż w Małopolsce. To chyba jasne.
                Dlaczego jednak mają nie powstawać w ogóle?

PS nie sądzę by rozwój Poznania czy Wrocławia był odczuwalny w np w Olsztynie.
                Chyba że weźmiemy pod uwagę liczbę migracji ludności, młodej, mobilnej gwardii
                do tychże ośrodków, co i tak już ma miejsce.
                • linfan Re: kolejny socjal? 11.07.06, 14:51

> PS nie sądzę by rozwój Poznania czy Wrocławia był odczuwalny w np w Olsztynie.
                  > Chyba że weźmiemy pod uwagę liczbę migracji ludności, młodej, mobilnej gwardii
                  > do tychże ośrodków, co i tak już ma miejsce.

alez dokladnie - migracja byla, jest i bedzie podstawa do zarobkow, czy w ogole
                  zdobywania pracy dla wszystkich, ktorzy tego chca. i bedzie tak dla
                  _wszystkich_, bo podobnie jak socjalizm ze swoim "wsyzstkim po rowno" byl
                  utopijny, tak nie ma takiej mozliwosci, by nagle wszyscy obywatele postanowili
                  zostac 'wybitni'. przynajmniej - ja w to nie wierze.

nie jestem zdania, ze rolnicy nam niepotrzebni i wszyscy powinni walic do miast.
                  jednak przez znacznie gorsze uwazam dofinansowywanie na kazdym mozliwym kroku.
                • glomek Re: kolejny socjal? 11.07.06, 19:16
                  zauwaz ze zroznicowanie (miedzyregionalne, liczone np pkb per capita) choc jest faktem to wcale nie jest w polsce wyzsze niz w innych krajach UE. to prawda ze polska sciana wschodnia to najbiedniejsze regiony europy - ale te nasze pozal sie boze "lokomotywy wzrostu" typu krakow, wroclaw, poznan, trojmiasto czy aglomeracja gornoslaska to tez biedota w skali europy a silacze tylko na polskim podworku - wesprzec trzeba wszystkich bo inaczej bedzie zle.

co do slaska wszyscy tutaj zdaja sie zapominac o czyms takim jak charakter poprzemyslowy, a on powoduje ze - bezrobocie jest rowniez wysokie, zanieczyszczenie srodowiska ogromne, jakosc zycia slabiutka, stan zdrowia mieszkancow fatalny - wielu ekspertow zgadza sie ze slask to najwiekszy problem wspolnej europy. tak jak polska wschodnia potrzebuje osobnej interwencji bo jest najbiedniejsza w calej unii, tak "dziedzictwo" przemyslowe slaska wymagaloby osobnego programu na rewitalizacje tych terenow.

wie ktos ile kosztuje srednio rewitalizacja zdegradowanego hektara? duzo - a jest to zadanie panstwa - tak jak autostrada na wschodzie, bo panstwowy przemysl narobil tego smrodu, przemysl z ktorego finansowano caly kraj a nie slask.

i powtarzam - nie mozna sie dac zmanipulowac WSCHOD NAPEWNO DOSTANIE O WIELE WIECEJ KASY cala dyskusja toczy sie tylko o to by to "o wiele" nie bylo az tak duze.
                  • junior.senior Re: kolejny socjal? 11.07.06, 19:35
                    Tym razem sie zgadzam, bez wzgledu na metode podzialu np. Podkarpacie i tak
                    dostanie 2.2 mld zł więcej ze specjalnego programu więc i tak będzie miało
                    więcej kasy niż np. Dolny Śląsk (łącznie o ok. 1.5 mld zł, w przypadku
                    najbardziej korzystnego dla DŚ algorytmu)
              • olias Re: kolejny socjal? 11.07.06, 13:27
                nie, nie jesteś lumpem. jesteś głupkiem.
                • linfan Re: kolejny socjal? 11.07.06, 14:52
                  olias napisał:

> nie, nie jesteś lumpem. jesteś głupkiem.

buahahahaha. to odpowiedz jakiej spodziewalbym sie po pisuarze, a nie techniku,
                  panie "inzynierze". widze, ze kompleksy przeslaniaja zdolnosc widzenia czegokolwiek.
        • olias Re: kolejny socjal? 11.07.06, 13:24
          autostrady? ostatnio jakiś kretyn z bogatszych regionów powątpiewał czy
          autostrady są w ogole potrzebne. Oczywiscie on już je ma. Więc teraz forsę
          trzeba na inne ele - bredzi - najlepiej na "lokomotywy rozwoju"
        • olias Re: kolejny socjal? 11.07.06, 13:26
          i pozdro z Podkarpacia. nasza nowa wojewodzina [znaczy wojewoda płci żeńskiej
          ;-) ] proponuje nazwę "bramy wschodu".
          • moroux Re: kolejny socjal? 11.07.06, 13:41
            Oj, przydała by się autostrada z Krakowa na wschód. OStatnia moja podróż - do
            Przemyśla - koszmar. Ale ja nie o tym...

Gdzieś wkradło się nieporozumienie. Bieguny rozwoju, tak jak rozumie się to w
            gospodarce przestrzennej, to ośrodki dominujące w danym regionie - województwie.
            I tak w przypadku Podkarpacia byłby to zapewne Rzeszów. I faktycznie, środki
            przeznaczone na rozwój takiego miasta przynosza korzyści mieszkańcom innych
            miejscowości. Oczywiście - w dłuższym okresie. Niektórzy specjaliści krytykują
            jednak tę metodę jako powodującą zbyt duże dysproporcje. Sprawa jest ciągle
            jednak dyskutowana.
        • glomek Re: kolejny socjal? 11.07.06, 18:43
          to nie sa slogany - regiony wschodniej polski nie sa w stanie zapewnic wspolfinansowania przy proponowanej alokacji - badal to instytut badan nad gospodarka rynkowa. nadwyzka projektow w obecnym okresie byla wszedzie - najwieksza akurat na slasku.

co do autostrad - mozna polemizowac - jednak wielu specjalistow (a nie politykow) twierdzi ze trzeba inwestowac w bieguny, rozwoj jest i bedzie spolaryzowany, a proby na sile zmiany stanu naturalnego to marnowanie zasobow - lepiej zrozumiec mechanizm rozwoju i go wykorzystac - np pomyslec jak zaprzadz metropolie do wspomagania rozwoju terenow peryferyjnych? dlaczego jest ssanie a nie ma narazie dyfuzji (badz jest bardzo ograniczona) itp itd

co do podzialu kasy - ok niech wschodnie dostana wiecej, i dostaja w kazdej propozycji, sek w tym by okreslic o ile wiecej - a narazie te dysproporcje sa zbyt duze (3 razy wiecej kasy na osobe niz slask, malopolska i pare innych)
          • junior.senior Re: kolejny socjal? 11.07.06, 19:33
            Niedawno byl artykul w ktorym opisano jak regiony wykorzystaly kase wiec
            przestan pie..c bo najwiecej wyciągnęły podlaskie i lubuskie.
            • glomek Re: kolejny socjal? 11.07.06, 19:56
              ty czytasz artykuly, a ja jezdze na spotkania poswiecone ewaluacji poszczegolych programow w okresie 2004-2006.

przemysl ile kasy bylo a ile bedzie teraz (2007-13)
              zastanow sie nad roznica miedzy zobowiazaniami a platnosciami i tym ktore z nich pozwalaja wnioskowac zdolnosci absorpcyjne
              zobacz ile bylo wkladu panstwa w obecne programy, a ile bedzie w te nadchodzace, regionalne (no dobra to ci powiem - zero, co oznacza ze trzeba miec swoje w budzecie wojewodztwa)
              poczytaj opinie KE i ekspertyzy specjalistow

dopiero potem uzywaj brzydkich slow
    • Gość: anooonim Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.in.lublin.pl / *.in.lublin.pl 11.07.06, 15:19
      "Dylemat polega na tym, czy postawić na tych, którzy szybko się rozwijają i mogą
      pociągnąć za sobą resztę, czy obdarować biedniejszych - tzw. ścianę wschodnią."
      Kolejna mai\nipulacja GW! Nie mozna tak stawiac sprawy bo te srodki maja
      spowodowac rozwoj a nie sa nagroda za dotychczasowe osiagniecia. Wschod tez moze
      sie tak samo rozwijac jak zachodnia czesc Polski tylko spojrzcie na siec
      autostrad! Nie ma ani jednego kilometra autostrady na wschod od Wisly. Jest
      tylko jedno prawdziwe lotnisko w Rzeszowie. Wiec jak mamy sie rozwijac bez tych
      pieniedzy. Z budzetu panstwa juz wystarczajaco duzo poszlo pieniedzy na zachod
      Polski wiec niech nie zabieraja przynajmniej peiniedzy z UE.
      • linfan Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 15:22
        Gość portalu: anooonim napisał(a):

<ciach>
        > Z budzetu panstwa juz wystarczajaco duzo poszlo pieniedzy na zachod
        > Polski wiec niech nie zabieraja przynajmniej peiniedzy z UE.

alez wlasnie idzie o rowny podzial. jakie "zabieraja"? czemu "po rowno" uwazasz
        za zle? dzieki tym pieniadzom wszyscy mozemy sie rozwijac (_cala_ Polska).
    • Gość: mafjmafj Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.crowley.pl 11.07.06, 18:24
      Jest oczywiste, że bogatsze regiony powinny dostac wiecej pieniedzy na rozwoj.
      Autostrady są niezbędne do łączenia aglomeracji oraz tworzenia szlakow
      tranzytowych.
      Obwodnice potrzebne są w aglomeracjach. Aby ludzie ktorzy pracuja i placa
      podatki mieli tez czas na rodzine po robocie.
      A na wschodzie brakuje aglomeracji.

Na wschodzie problem z komunikacja (jesli juz ) to wynika z tranzytu, natomiast
      natezenie ruchu jest o wiele mniejsze. A wiec i zapotrzebowanie.

Chyba kazdy sie zgodzi ze drogi to najwazniejsza inwestycja strukturalna?
      • junior.senior Tylko czemu cholera wschod wykorzystal najlepiej 11.07.06, 19:32
        To Podlasie wzięło najwięcej bo 20% a Śląsk 4%. Co to znaczy na wschodzie mniej
        ludzi? Dolnoslaskie - 2.1 mln, Lubuskie - 1 mln, Z-pomorskie - 1.6 mln,
        Podlaskie 1-3 mln, Lubelskie - 2.3 mln, Podkarpackie - 2.1 mln więc więcej a
        nie mniej. Jesli Szczecin jest aglomeracją to niby dlaczego ma nią nie być B-
        stok czy Lublin, głupie gadanie. A GW ciągle lobbuje przeciw dawaniu pieniędzy
        na wschód kraju, pie..ie sie zydzi z GW.
        • glomek Re: Tylko czemu cholera wschod wykorzystal najlep 11.07.06, 19:40
          mylisz dwie rzeczy, a moze celowo zaciemniasz sytuacje.
          te 20% i 4% (dane zreszta nieaktualne) to platnosci - czyli de facto odwzorowanie tego na ile wojewodzie, jego sluzbom chce sie pracowac, a na ile chca robic na zlosc marszalkowi i benefincjentom. nie maja one znaczenia w nowym okresie - gdy wojewoda zostaje wyeliminowany z systemu wdrazania (tzn jest ale z zupelnie inna rola)

to czy wojewodztwo bedzie w stanie "skonsumowac" pieniadze z okresie 2007-2013 nie zalezy od tych procentow, a od tego ile samorzady maja w budzetach i ile prywatni beneficjenci maja w kieszeniach.

to ze wojewodztwa polski wschodniej nie poradza z sobie z takimi alokacjami to nie propaganda GW, ale chlodne wyliczenia Komisji europejskiej, czy IBNGRu.
    • Gość: Janek Kielce Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.futuro.kielce.msk.pl 11.07.06, 19:03
      Strasznie tendencyjny artykuł wybiurczej i pana redaktora Pelowskiego
      KŁAMLIWE BZDURY PAN PISZE że wschód kraju nie wykorzysta tych pieniedzy
      Napewno lepiej je zagospodaruje niż bogata wielkopolska czy dolny śląsk
      • glomek Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy 11.07.06, 19:46
        janek..krzyczysz, oskarzasz a nie masz racji
        powtarzam chyba 3 raz - jest ekspertyza IBNGRu z ktorej wynika ze wschodnie wojewodztwa musialyby przeznaczyc 60% budzetu na wklad do programow operacyjnych (a to bylo liczone bez priorytetow wylacznie na sciane wschodnia w programach krajowych - jesli wiesz o co chodzi) - to jest obciazenie niemozliwe do wytrzymania. pieniadze beda oddawane i bedzie placz, ale pewnie zakrzyczy sie to propaganda sukcesu...
    • Gość: Lubelak Re: PiS: mamy czwarty algorytm podziału pieniędzy IP: *.devs.futuro.pl 11.07.06, 19:56
      A jak juz ze wschodniej, rolniczej Polski wszyscy wyjada bo nie bedzie tu juz zadnych perspektyw to bedzie wpieprzac unijne, bezplciowe, biedronkopodobne zarcie. Smacznego :)
      A tak powaznie. Mam wrazenie ze reszta kraju chcialaby postawic mur graniczny na Wisle zeby wschodnia Polska wogole sie o nic nie upominala i rozwijala sie dalej sama w kierunku pszenno-buraczanym :/. Nie rozumiem w jaki sposob duze aglomeracje maja pociagnac np. Lublin do przodu?. Nie wydaje mi sie zeby jakiegos Warszawiaka obchodzilo to co sie dzieje w moim miescie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka