GoĹÄ: podatnik IP: 80.54.5.* 25.10.06, 20:38 bandycki haracz zwany składką na ZUS trzeba omijać wszelkimi sposobami! Nie dajmy się okradać solidarno-bandyckiej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: orient Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 01:40 Mam nadzieję, że "bandycko-solidarna" Polska równie skutecznie ominie ciebie z rentą/emeryturą czy też leczeniem. Mam dosyć takich pasożytów jak ty którzy wymigują się od świadczeń a kiedy im się nóżka podwinie to wystawiają swój kulas w TV i żądają kasy z _moich_pieniędzy_ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eMTe Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: 195.136.140.* 26.10.06, 02:20 O jakim leczeniu ty mówisz? Moja mama ostatnio miała zawroty głowy, poszła do lekarza, powiedziała co jej jest. Lekarz dał jej skierowanie do szpitala na badania i powiedział, żeby tego nie zlekceważyła, bo to grozi nawet udarem. W szpitalu dowiedziała się (to był wrzesień), że najbliższy wolny termin na to badanie jest w czerwcu 2007 roku, bo w tym roku już im się limity skończyły, a na następny już się zrobiła spora kolejka. Więc w trosce o własne zdrowie musi iść prywatnie i zapłacić ok 200 zł. O jakim darmowym leczeniu ty mówisz? A jeśli chodzi o emerytury to posłuchaj co mówią analitycy. Mamy lekką katastrofę demograficzną połączoną z emigracją wykwalifikowanej kadry. Obecny system emerytalny jest systemem pokoleniowym. To znaczy, że ty w tej chwili płacisz na emeryturę osób, które ją w tej chwili pobierają. To nie działa tak jak bank, że ty sobie odkładasz wypracowywujesz i się tobie potem należy. Będzie ci się należało tyle ile wypracuje następne pokolenie, albo jeszcze następne jeśli jesteś człowiekiem młodym. Prawda jest taka, że sam tak naprawdę musisz zadbać o swoją starość, najlepiej omijając ZUS szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jasiek Nie wierzę, że tak duża firma, nie poradziła się e IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 06:51 ekspertów! pozdro Dokładnie tak jest> Gość portalu: eMTe napisał(a): > O jakim leczeniu ty mówisz? > Moja mama ostatnio miała zawroty głowy, poszła do lekarza, powiedziała co jej j > est. Lekarz dał jej skierowanie do szpitala na badania i powiedział, żeby tego > nie zlekceważyła, bo to grozi nawet udarem. W szpitalu dowiedziała się (to był > wrzesień), że najbliższy wolny termin na to badanie jest w czerwcu 2007 roku, b > o w tym roku już im się limity skończyły, a na następny już się zrobiła spora k > olejka. Więc w trosce o własne zdrowie musi iść prywatnie i zapłacić ok 200 zł. > > O jakim darmowym leczeniu ty mówisz? > > A jeśli chodzi o emerytury to posłuchaj co mówią analitycy. Mamy lekką katastro > fę demograficzną połączoną z emigracją wykwalifikowanej kadry. Obecny system em > erytalny jest systemem pokoleniowym. To znaczy, że ty w tej chwili płacisz na e > meryturę osób, które ją w tej chwili pobierają. To nie działa tak jak bank, że > ty sobie odkładasz wypracowywujesz i się tobie potem należy. Będzie ci się nale > żało tyle ile wypracuje następne pokolenie, albo jeszcze następne jeśli jesteś > człowiekiem młodym. > > Prawda jest taka, że sam tak naprawdę musisz zadbać o swoją starość, najlepiej > omijając ZUS szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tim_1982 Re: Nie wierzę, że tak duża firma, nie poradziła 26.10.06, 09:16 Prosta sprawa - obniżyć drastycznie stawki ZUS, które i tak są na chorym poziomie. Niewyobrażalna ilość pieniędzy jest tam później przejadana. Totalne marnotrawstwo. --- volter.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Qnick Knedel to niemieckie nazwisko IP: *.iop.krakow.pl 27.10.06, 15:25 I znowu wszystko na niemców Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Proceder trwa od lat !!! 28.10.06, 21:29 Słuchaj, cały proceder dział się za akceptacją i milczącym poparcie "góry" - od Unit Mangagerów po dyrektorów placówek. Póki biznes się kręcił i się nie wydało (także dzięki coraz mniejszej ostrożności i proponowaniu tej formy wprost) było miło - leciała produkcja, poliski na ciekawe kwoty, stałe źródełko fajnego biznesu. Teraz się okazuje, że to nieuczciwi agenci, a biedna firma nic nie wiedziała. Taki proceder ma miejsce wszędzie - w Amplico, ING NN, CU, PZU, w innych firmach także. Od lat. Wcześniej na zlecenie, teraz na pracę nakładczą. Winę ponosi w równej mierze firma - narzucająca "dołom" coraz większe targety sprzedażowe, w zamian oferując niewiele bądź nic, wręcz odbierając określone prawa i wypracowaną pozycję (zmiana statusu współpracowników z agentów na owce itd.). Dziwię się, że dopiero teraz ktoś się tym zajął. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: orient Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:41 Proponuję zapoznać się z publiczną służbą zdrowia w Kanadzie, Szwecji czy GB a dopiero wypowiadać opinie. Na wizytę u internisty w akademickiej służbie (U of C)zdrowia czekałem w poczekalni 5 godzin i czekał bym dłużej gdybym nie poszedł sobie w cholerę a na prosty zabieg w GB dostałem termin: 2 lata. A ty masz wymagania za te nędzne grosze co płacisz na składkę zdrowotną jakbyś wykupił ubezpieczenie warte 1500 zielonych miesięcznie. > O jakim darmowym leczeniu ty mówisz? O jakim darmowym leczeniu ty pie... Płacę na ubezpieczenie zdrowotne i podatki i nie mam zamiaru aby z tych pieniędzy korzystał jakiś cwaniak. > A jeśli chodzi o emerytury to posłuchaj co mówią analitycy. Mamy lekką katastro > fę demograficzną połączoną z emigracją wykwalifikowanej kadry. Obecny system e Doskonale wiem na co idą pieniądze na ubezpieczenie emerytalne: na emerytury moich rodziców. Z ciekawości zapytam: nie posiadasz ich? Na kamieniu się urodziłeś? Myślisz, że będę się w nieskończoność zrzucał na twoich starych bo że jesteś taki cwaniak co wszystkie rozumy pozjadał? A jeżeli chodzi o opinię ekspertów to radzę zapoznać się co mówią o drugim filarze. Okazuje się, że nawet ZUS lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eMTe Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: 195.136.140.* 26.10.06, 23:01 "A ty masz wymagania za te nędzne grosze co płacisz na składkę zdrowotną jakbyś wykupił ubezpieczenie warte 1500 zielonych miesięcznie." Ja mam tylko takie wymagania, żeby mnie państwo nie zmuszało do płacenia, skoro nie jest w stanie zapewnić SENSOWNEJ opieki zdrowotnej. "O jakim darmowym leczeniu ty pie..." Niech pan pije mniej kawy, nie będzie się pan tak stresował. "Płacę na ubezpieczenie zdrowotne i podatki i nie mam zamiaru aby z tych pieniędzy korzystał jakiś cwaniak." W tym kraju nawet bezrobotni płacą podatki (VAT, akcyza), a mimo to korzystaja z nich cwaniaki, którzy odmieniają "solidarność" przez wszystkie przypadki. "Myślisz, że będę się w nieskończoność zrzucał na twoich starych bo że jesteś taki cwaniak co wszystkie rozumy pozjadał?" Właśnie na tym polega ten chory system, że będziesz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marta50 Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.pools.arcor-ip.net 26.10.06, 23:08 Czlowieku, daruj sobie z takimi populistami nie wygrasz i ich nie przekonasz. Na glebsza mysl ich nie stac a coz mowic zrozumiec slowo solidarnosc. To sa pasozyci, ktorzy nic z siebie nie chca dac ale kozystac chca z cudzego cala geba. Po rozum dla takich juz jest za pozno, powinno sie ich pozostawic lasce losu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jk Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.10.06, 03:58 "od swiadczen"? chyba od obowiazkow? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Max Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.os1.kn.pl 26.10.06, 05:50 poza tym trzeba dodac ze na ubezpieczenie zdrowotne te osoby ktore sa zatrudnione na prace nakladcza placa! ale placa tylko na ubezp zdrowotne a nie na jakies teoretyczne emerytury ktorych nie bedzie wiec nie mow ze oni zeruja na twoim zdrowiu, bo placa dokladnie taka sama skladke jak ty na emeryturach tez nie zeruja, bo skoro nie placa to i nie dostana jasne? inwestuja te pieniadze po swojemu, lepiej tak niz wrzucac jej do worka bez dna jakim jest zus czego sie czepiasz czlowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk O q...! Afera goni aferę. To juz nie Polska, to .. 26.10.06, 07:26 ....to Cosa Nostra-Polska SA ?! lub Al Capone-Polska SA ?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krajan Re: O q...! Afera goni aferę. To juz nie Polska, IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 13:25 Powiedzmy ludziom prawde. Ten system jest stosowany przez wielu agentow wszystkich Towarzystw Ubezpieczeniowych. Jak zawsze szukamy kozla i zlapalismy Generalii. Ja spotkalem sie z tym systemem w pieciu TU. Prawda jest ze bedziemy szukac metody jak ominac obowiazkowy haracz sciagany przez ZUS od uczciwych pracujacych polakow. Zaden z politykow ani zadna partia nie powie obywatelom prawdy i nie dokona zasadniczych reform ubezpieczen, bojac sie ze zostanie zmieciona przez kilku milionowa grupe pseudo bezrobotnych, leniwych chlopow i cwaniaczkow z wczesniejszymi emeryturami jak i lewymi rentami. To jest nasilniesza i wierna grupa spoleczna, elktoratu wyborczego. Oni sa jak flaga na wietrze glosuja za tymi, ktorzy im obiecaja kolejne 30 - 50 zl kosztem tych wyzyskiwanych pracusiow. Na tym polega polska demokracja ktora dzieli spoleczenstwo na zlodzieji i kombinatorow w grupie pokrzywdzonych i tych pracujacych w wyzysku, naiwnie myslacych ze ktos sie za nimi ujmie. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: O q...! Afera goni aferę. To juz nie Polska, 28.10.06, 21:32 I tutaj niestety tkwi sedno problemu. Masz całkowitą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Prokuratura bada włoski patent na ZUS 26.10.06, 08:02 Skladki na ZUS musza byc proporcjonalne do zarobkow (do pewnej granicy) powiedzmy 10-15% od dochodu brutto. A w chorej umyslowo Polsce jest tak: straganiarz zarabia 1000 zl a ponad 700 zl oddaje do ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: osesek Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:19 Cholera, włąśnie tak. I jesli ktoś odporowadza składki od dwukrotnej średniej krajowej to z INFORNMACJI ZUS wynika,ze w zyciu nie otrzyjma dwukrotnej emerytury! Choćby przez 30 lat pracy płacił podwójnie. To nie jest bandytyzm?? Lecże się prywatnie o mnie stać, ale patrząc na moją teściową, któa na wizytę u specjalisty czeka sic! 9 miesięcy szlag mnie trafia. Wole zapłącić abonament prywatny (niższy niż zdrowotne obowiązkowe!) i mie specjalistów w ciągu 2-3 dni najpóźniej. W cholerę z Zuse-m i paniami, któe robia łaskę ,że tam pracują! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 08:40 Niechże w końcu i ZUSem zajmie się prokuratura. To co tam się dzieje jest poza normami prawa ,pracy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olka Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 20:28 jestem za, zusem prokurator powinien się zająć Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS 26.10.06, 09:43 Gość portalu: podatnik napisał(a): > bandycki haracz zwany składką na ZUS trzeba omijać wszelkimi sposobami! Nie > dajmy się okradać solidarno-bandyckiej Polsce. Kiepski pomysł i mało skuteczny: to, czego nie ściągną poprez składki ZUS, ściągną innymi podatkami, albo pożyczą. Budżet i tak się domknie. Proponuję coś innego: wykreślać z rejestru działalności gospodarczej firmy, które są na bakier z prawem. Nie ma sensu pośrednio do nich dopłacać. Gdzie jest powiedziane, że musimy ubezpieczać się w Generali a kupować w Biedronce czy Żabce? Przecież nie zostanie po nich czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: slowfox Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS IP: *.chello.pl 26.10.06, 10:10 Z tym sposobem omijania wysokiej składki na ZUS spotkałem się już w 2002 roku. Proponował mi to agent zupełnie innej firmy ubezpieczeniowej, ale jak się potem zorientowałem w innych działo się podobnie. Ktoś wpadł na pomysł wykorzystywania luki prawnej i nie widzę tu żadnego przestępstwa. Nie od dziś wiadomo, że zwiększanie obciążeń podatkowych (składka na ZUS też jest ukrytym podatkiem) prowadzi do obniżenia ściągalności i spadku przychodów do budżetu. Ludziom po prostu coraz bardziej "opłaca się" kombinować. Czy należy ich za to potępiać, czy też lepiej pójść w kierunku obniżenia obciążeń podatkowych ? Jak na razie w przyszłym roku zapłacimy więcej z tytułu: podatków osobistych (likwidacja ulg - podwyższenie progów nie rekompensuje tego), akcyzy (papierosy, piwo, benzyna, gaz, olej opałowy), wzrośnie też składka na ZUS dla emerytów dorabiających sobie do państwowej jałmużny, itd. Drogie państwo - wyższe podatki. Logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS 26.10.06, 11:14 Gość portalu: slowfox napisał(a): > Ktoś wpadł na pomysł wykorzystywania luki prawnej i nie widzę tu żadnego > przestępstwa. Kiedyś też tak myślałem, ale teraz coraz częściej wydaje mi się, że za każdym takim (w dodatku nie łatanym) bublem prawnym jest czyjś interes i być może ktoś wziął kasę albo miał osobistą korzyść, żeby to uchwalić. Jedno jest pewne - za tych co nie płacą, płacić musi kto inny. Sytuacja przypomina trochę grę w Totolotka. Wszyscy liczą na wygraną, zapominając, że na wygrane przeznaczana jest tylko połowa wpływów z loterii. W naszym przypadku, spora część środków z budżetu wydawana jest nie na to, na co powinny być przeznaczane i na co jest ogólna zgoda. A bałagan spowodowany takimi "wynalazkami" powoduje, że jest ona większa. --------- Kto na tym traci? Ci, co na tym nie zarobią! Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Prokuratura bada włoski patent na ZUS 28.10.06, 21:35 Pomysł jest ok, dopóki umowa (zlecenia / pracy nakładczej) nie jest pozorna. Nikt nie ma obowiązku płacenia najwyższego możliwego podatku i może go optymalizować, byle legalnie, także korzystając z tego typu form (było w tej materii orzeczenie SN). Natomiast, jeśli osoba zarabiająca 5 tys. netto pisze umowę o klejenie kopert, na kilometr śmierdzi to lewizną. Więc róbcie to logicznie a nikt nie będzie mógł się czegokolwiek czepić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Prokuratura bada włoski patent na ZUS 26.10.06, 10:03 Kto z was wierzy w ZUS niech zapomni o emeryturze,dwaj złodzieje międzynarodowi Włosi i Holendrzy nie jedną firmę i nie jeden kraj wypuścili w maliny.Należy sobie samemu otworzyć konto emerytalne i samemu wpłacać na nie,polecam bardzo dobry bank o sprawdzonej reputacji od dziesiątek lat BN -Luxemburg-czyli bank narodowy Luxemburski.prowadzą indywidualne konta emerytalne i nie robią z ludzi debili,a emerytury u nich są 5-krotnie wyższe od średnich w kraju nad Wisłą.Posiadają filię w Niemczech,nie wiem czy są w Polsce ale podejrzewam że nie.Jeżeli w jednym miesiącu się się nie wpłaci nic się nie dzieje nie ma żadnych kar ani problemów ale kwotę ustaloną z nimi do końca roku należy wpłacić.Kosztuje to trochę wysiłku ale warto zadbać o własny tyłek na starsze lata bez jałmużny złodzieji z ZUS .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Misha Należy ukrócić te praktyki! IP: *.e-wro.net.pl 26.10.06, 16:06 Jest prosty sposób: "Ja (dane_osobowe) deklaruję, iż nie chcę korzystać z państwowej emerytury ani renty, co poświadczam własnoręcznym podpisem". I finito. Żadnych świadczeń - I ŻADNYCH SKŁADEK!!! Nikt nie będzie się bawił w nielegalne obniżanie NIEOBOWIĄZKOWYCH płatności... A emerytom mówimy: trzeba było odkładać! Albo wychować sobie dobre dzieci, które (jak ja) finansują rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
adomas Re: Należy ukrócić te praktyki! 26.10.06, 17:56 Marzenie. Dlaczego żaden agent mi tego nie zaproponował? Hop hop agenci, gdzie jesteście. Wchodzę od razu w to. A za emeryturę państwową dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
emerytka13 Re: Należy ukrócić te praktyki! 27.10.06, 16:53 pracuję w Generali od kilku lat jako agent z podobno niezłymi wynikami i o niczym takim nie wieedziałem , czyli sprawa nie jest powszechna , bo coś bym usłyszał , pracuję w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Należy ukrócić te praktyki! 28.10.06, 21:37 Nigdy nie słyszałeś, że takie praktyki w ogóle są stosowane ?? Jesteś może rodziną E-T ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: orient Re: Należy ukrócić te praktyki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:49 Peeewnie a później będziesz jechał na zasiłkach i skarżył się w jakiejś "Uwadze" czy innym programie dla pasożytów. Wskaż mi jedno _pewne_ rozwiązanie w którym później nie będziesz ciągnął z mojej kasy. I twoi rodzice również powinni takie coś podpisać. Bo to co teraz daję na ZUS idzie na ich konto. Odpowiedz Link Zgłoś