Gość: Krzysiek IP: *.dynamic.ucsd.edu 09.03.07, 20:51 Ale te pieniadzy nie zniknely i z pewnoscia zostana zainwestowane wkrotce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marta50 Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.pools.arcor-ip.net 09.03.07, 21:56 Odpowiadasz na : Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Ale te pieniadzy nie zniknely i z pewnoscia zostana zainwestowane wkrotce. ******************* Gdzie zainwestowane, na niepewnych rynkach? Niestabilne bez przyszlosci rzady - niestabilne rynki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no comment Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:22 > Gdzie zainwestowane, na niepewnych rynkach? > Niestabilne bez przyszlosci rzady - niestabilne rynki! i 7% wzrostu... Odpowiedz Link Zgłoś
ryste Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynków 09.03.07, 23:20 Ja tej ucieczki nie widziałem, ale premier Giertych jest wysoki, może on to widział.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipiip Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 23:29 Jacy inwestorzy?To sa spekulanci nie inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybolszewik Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 15:41 A to coś złego spekulować? Wg. SJP: «wykupywanie i odsprzedaż z nadmiernym zyskiem towarów, na które popyt przewyższa podaż», nie rozumiem co to jest nadmierny zysk, ale ok. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk 10.03.07, 21:16 Gość portalu: pipiip napisał(a): > Jacy inwestorzy?To sa spekulanci nie inwestorzy. Inwestorzy, inwestorzy, tyle że krótkoterminowi - zwani spekulantami. Zaczyna się potwierdzać moja niesmiała prognoza z początku roku że 2007 będzie nerwowym rokiem 'przejściowym' z gwałtownymi zmianami indeksów a od 2008 czeka nas zmiana koniunktury. Aż do następnego wzrostu w cyklu koniunkturalnym... p.s.Ciekawe jak to się przełoży na inwestycje i rynek nieruchomości na świecie. Albo inaczej - ile w 'inwestycjach' jest kapitału realnego (własnego) a ile bardziej 'gorącego' bo pożyczonego. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk 09.03.07, 23:37 Już są zainwestowane. W papiery skarbowe w US. I zostaną tam parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: 80.50.255.* 10.03.07, 03:41 rrj napisał: > Już są zainwestowane. W papiery skarbowe w US. I zostaną tam parę lat. Zainwestowane,to za duże słowo,4.5% na rok hihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:36 No rzeczywiscie superinwestycja. Na samym kursie dolara do innych walut straciles juz wiele %... Dolar ponizej 3 zl w Polsce od dawna stabilnie. Wojenki Busha sa bardzo kosztowne dla Amerykanow, ale wiekszosc tego nie lapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cg Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 07:08 wrócą, ale późną jesienią albo w Q1 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
2wa1 Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk 10.03.07, 12:41 masz rację - też tak uważam... ciekawe w jaki sposób to wyliczyleś ? pozdr Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
pminko Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk 10.03.07, 08:52 Jednym z powodów jest odcięcie taniego kapitału z Japonii (wzrost oproc.), a to oznacza że te pieniądze wrócą do Japonii i zostaną wkrótce zainwestowane ale na Dalekim Wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b_a_n_k_i_e_r Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.cust.homechoice.net 10.03.07, 14:12 nie wzrost oprocetowania (0.25% aktualnie czyli 20x mniej niz w US i Europie) ale gwaltowny wzrost kursu jena, przez co wszyscy 'yen carry traderzy' ryzykuja splaty pozyczek po bardzo niekorzystnym kursie > Jednym z powodów jest odcięcie taniego kapitału z Japonii (wzrost oproc.), > a to oznacza że te pieniądze wrócą do Japonii i zostaną wkrótce zainwestowane > ale na Dalekim Wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynków IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.07, 09:01 oto tajemnica wiary , jez przyjdzie czas pokuty , miliardy wyparuja , wielu skoczy z okien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpp Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 09:21 Generalnie uważam, że na świecie jest za dużo wolnych srodków i za mało pomysłów, żeby te środki sensownie inwetować. Dlatego tak dużo spekulantów! Trzeba z tym żyć i liczyć się z szybkimi tąpnięciami. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 widać w tym wrażą rękę Ruskich-ruszamy na Moskwę ! 10.03.07, 09:36 widać w tym wrażą rękę Ruskich-ruszamy na Moskwę ! Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynków 10.03.07, 10:05 Na polskiej giełdzie takie preteksty wykorzystuja cwaniacy mający zawsze dostep do informacji poufnych, i jakos nikt ich nie potrafi skutecznie wytropić. Bo nawet na giełdzie nie ma cudow, chyba że to WGPW i dotyczy to czolowych biur maklerskich i tzw. czolowych inwestorow. Czy ktoś np. wyciągnął wnioski z tego co zrobiono drobnym inwestorom Optimusa ? Przecież to trwa juz od miesięcy i nic, może trzeba powołać jeszcze z dziesięć instytucji CBA-podobnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FREDEK Trzepanie leszcza przed odpałem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:24 Juz niedługo Elek mój pójdzie jak rakieta w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Re: Trzepanie leszcza przed odpałem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:36 Fredek a myslalem ze Capital :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FREDEK Re: Trzepanie leszcza przed odpałem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 11:14 Wszystko co budzi kontrowersje to mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Giełda to prawnie uregulowane złodziejstwo IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 12:07 więc może to i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybolszewik Re: Giełda to prawnie uregulowane złodziejstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 15:43 Jakie złodziejstwo? Kto tu kogo okrada? To najwyższa forma wolnego rynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Giełda to prawnie uregulowane złodziejstwo IP: *.e-wro.net.pl 10.03.07, 23:21 Według twojego rozumowania złodziejstwem jest także handel pietruszką. Sklepikarz tanio kupuje warzywa u rolnika a następnie drogo sprzedaje w mieście. Handel akcjami polega na tym samym. Tanio kupić i drogo sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
yamat Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynków 10.03.07, 14:09 Kolejny fachowy artykuł w dziale Gospodarka na poziomie gazetki szkolnej... Dajcież spokój, ludzie... Autor pewnie też zaczął się interesować rynkiem kapitałowym gdzieś w grudniu, jak większość Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net Ostrzegalem! Zagaarna i zwieja....pozostanie smrod 10.03.07, 14:21 do uprzatniecia Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Giełda juz dawno była przegrzana 10.03.07, 19:54 a ceny akcji sztucznie podtrzymywane przez fundusze emerytalne i korekta musiał przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Zależy jak na to patrzeć IP: *.e-wro.net.pl 10.03.07, 23:19 W zeszłym roku kiedy były takie wielkie wyprzedaże wyczekałem moment (udało mi się trafić) i zacząłem kupować akcje po bardzo niskich cenach, znajomi pukali sie w głowę i na potęgę wyprzedawali a ja stwierdziłem że giełda lubi sie wahać. Potem sytuacja sie ustabilizowała i wciągu dwóch miesięcy zarobiłem prawie 20 %, to więcej niż wzrost gospodarczy Polski. Giełda jest jak przyroda gdzie nic nie ginie tylko zmienia właściciela. Ja zarobiłem te pieniądze, które stracili inni panikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoj Re: Zależy jak na to patrzeć IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.07, 01:51 To dlaczego zlotowka rosnie. W Polsce dzieje sie zawsze odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dario101 Re: Zależy jak na to patrzeć 11.03.07, 09:10 Kupuj teraz ,a te twoje 20% zniknie błyskawicznie.Pamiętam ,że już 3 tygodnie temu napisałem ,że będzie mocna korekta (po artykule o spadkach w USA).Wielu "analityków z bożej łaski pisało ,że to tylko mały przystanek do 5000 na WIG 20. No i co. Jeszcze warość jednostek funduszy inwestycyjnch nie spada ponieważ spółeczki na MIDWIGU są przez fundusze mocno podkręcane na wartości.Te wszystkie "firmy" z wspólczynnikami c/z lub c/wk z kosmosu to jak zaczną spadać to jak bańki mydlane będą pękać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.ipt.aol.com 11.03.07, 02:51 Moi drodzy. Wydaje mi sie, ze glownym zrodlem pieniadza, ktory napedza dzisiaj gieldy na calym swiecie jest ropa naftowa. Ten czarny plyn (czasami o konsystencji smoly) wycieka sobie z ziemi, a my kupujemy go i przetwory z nim zwiazane (ach ta kochana benzynka) za coraz wiekrza cene. Wlasciciele odwiertow zarabiaja wiec krocie, ale nie lubia spac na "dulcach" schowanych w sienniku. Ich konsultanci finansowi kupuja wiec akcje firm na calym swiecie. I ...... gielda idzie do gory. Jak dlugo wiec ceny ropy pozostana na obecnym poziomie lub nawet wzrosna, nie powinnismy bac sie inwestowac. natomiast, kiedy ceny ropy zaczna szybko spadac, nalezy uciekac z gieldy jak najszybciej. W czasie ostatniej korekty ceny ropy pozostaly prawie niezmienne. Czyli ........... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.chello.pl 11.03.07, 18:29 "Ale te pieniadzy nie zniknely i z pewnoscia zostana zainwestowane wkrotce." - niestety, jeżeli jest to efekt wycofywania sie z "carry trade" to powyższe zdanie nie koniecznie jest prawdą, a jest to kawał grosza, szacunki wskazują na ok 900$bn. Ile z tego jest w Polsce??? Strach kontynuować rozważania..., miejmy tylko ndzieję, ze nie będzie to terapia szkowa - w dużej mierze, zależy to od Bank of Japan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jen Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: 195.3.113.* 11.03.07, 19:31 A BOJ w ogrodzie zakopie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT Re: Inwestorzy zagraniczni uciekli z młodych rynk IP: *.chello.pl 11.03.07, 19:58 Musiałby mieć spory ogródek:) trzeba mieć na uwadze co sprawia, że sytuacja pozwala na tanie finansowanie się w Kraju Kwitnącej Wiśni. wspominając BOJ maiałem na myśli sposów w jaki będzie chciał wpłynąć na zmiejszenie skali "ct" - trochę długo ulega naciskom rządu i trzyma niskie stopy. Odpowiedz Link Zgłoś