tychik1 11.05.07, 17:53 Powinno sie nazywac: kolchoznikowe biuro integracji socjalistycznej z ewrosajuzem . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frant3 Re: NBP: Powstało biuro do spraw integracji z eur 11.05.07, 18:15 Z tym, że za PRL nie było u nas rubli. A w fabrykach nie wymagali znajomości rosyjskiego. Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: NBP: Powstało biuro do spraw integracji z eur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 18:42 Patrz moja opinia do artykułu "Po co to referendum". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: NBP: Powstało biuro do spraw integracji z eur IP: 212.122.223.* 11.05.07, 20:23 Do Frant3! Widac,ze jestes mlody i nie znasz polskiej rzeczywistosci.Jestem z zawodu inzynierem i ode mnie wymagano znajomosci rosyjskiego i to nie tylko w pracy.Juz wczesniej na studiach bez znajomosci rosyjskiego nie bylbym w stanie napisac pracy dyplomowej,cala dobra literatura fachowa,w dostepnych dla studenckiej kieszeni cenach,byla po rosyjsku. Odnosnie rubli to byla bardzo cenna waluta za ktora mozna bylo kupic zloto.Przebicie na spodniach dzinsowych i w druga strone bylo niesamowite.Spodnie w Polsce to okolo 100 zl,tam 180 rubli.Zloto tam 11 rubli gram a u nas 300 zlotych.To byly czasy dla znajacych rosyjski i w zwiazku z tym wyjezdzajacych na budowy eksportowe.Moje zarobki oficjalne wynosily okolo 500 rubli i 100 bonow dolarowych a na jednym "kursie" wyciagalem 5 do 10 tysiecy zlotych na czysto.Dla zwyklych pracownikow w kraju to byl zarobek 6-12 miesiecy.Nie narzekam,byly emocje z celnikami obu stron,zabawa w chowanego.Tamtejsi byli lepsi,mieli swoje "stawki",z naszymi bylo trudniej,bo trzeba bylo wyczuc "ile",lecz kazdy mial swoja cene. Do tego wlasnie byl potrzebny rosyjski i ruble w pracy. Dzisiaj taka "jazde" uprawiaja Rosjanie i ja wcale sie tym nie dziwie.Nawet troche im zazdroszcze emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOR-kowiec Re: Po co ten Bolek skakal przez ten plot, i .. mi IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 11.05.07, 23:48 elismy rzady mafii przez 15 lat, duzo gorsze niz PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: NBP: Powstało biuro do spraw integracji z eur 12.05.07, 08:41 Dziękuję za komplement (że jestem młody)! Faktem jest, że za PRL-u Rosjanie nie wprowadzili u nas rubli zamiast złotówek. A dziś jeszcze musimy się prosić i zabiegać, żeby Unia łaskawie pozwoliła używać nam swoich "boskich" Euro. Ciekawe kiedy będziemy musieli prosić o pozwolenie na zastapienie języka polskiego - angielskim?! Frant Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: NBP: Powstało biuro do spraw integracji z eur 11.05.07, 19:44 To takie propagandowe biuro raczej, tylko korzyści będą tam widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej.z.Zadupia nareszcie!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.07, 09:00 ile można czekać?? najwyższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś