rebranding 23.07.07, 18:16 "Najważniejszym powodem zmian jest technologia, która sprawiła, że konsumenci dzisiaj mają ogromną władzę." Czy aby na pewno mamy władzę? A jak Ty postrzegasz zmiany marek? www.ankietka.pl/3342/rebranding.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: gosc Los Angeles Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.socal.res.rr.com 29.07.07, 07:19 mysle ze chodzi o tzw social responsibility ktora autor nazywa obywatelska postawa, szkoda tylko ze nie wyjasnia co to jest i dlaczego to jest wazne. Lego jest znane dla grup wiekowej 2 -15 , w USA nie ma reklam i klocki mozna kupi Toys R us, poza tym ktonie madzieci lub duze nie mapojecia o istnieniu firmy, mysle ze Fisher kojarzy sie w USA wszystkim, Lego niewielu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: btd Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 08:59 Co ty belkoczesz? Chyba mieszkasz na ksiezycu albo jestes jakims ramolem, w obu wypadkach jak prezio/premier, jesli nie slyszales o lego. I ogolnie o lego g.. wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 09:23 Którego wytrzymałość (nie wiem czy można tak to nazwać) jest poniżej krytyki? Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka 29.07.07, 09:46 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale ten "chłam" - przynajmniej jeśli chodzi o meble, nie mówię o gadżetach - jest robiony dużymi białymi rączkami. Pewnie lewymi, bo polskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kragg Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 10:28 Jak dla mnie IKEA to symbol ładnej, drogiej tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:22 ikea to takie meblowe zupki chinskie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mariano Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:53 No to by sie zgadzalo. Nie powiem, bo ladne rzezy robia ale tak wybitnie nietrwale ze szkoda gadac. Kupilem sofe rozkladana no i sie po jakims czasie wygiela i zlamala jak ja rozebralem na czesci pierwsze to tylko byla tam dykta i sklejka. Na szczescie potrafie sobie sam takie rzeczy reperowac to zrobilem ale dla innych to juz tylko tapicer albo smietnik wchodzi w gre. Czyli jednym slowem tania tandeta z plyty wiorowej ladnie wyglada i jest nietrwala. Jak to mowia "jak g**no w ladny papierek zapakuja to trez ladnie wyglada" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kpr ad. LEGO IP: *.pro-internet.pl 29.07.07, 22:31 moim zdaniem lego ma wysokie notowania dlatego,że: 1. nie przeniosła fabryk na wschód, produkcją ich zabawek zajmują się Duńczycy (przynajmniej do niedawna) 2. ich zabawki (do niedawna) nie zawierały w sobie choć odrobiny przemocy mnie osobiście jako konsumenta który miałby wskazać firmę,która ma u mnie najlepszą reputację,g.. by mnie obchodziły jej ostatnie wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 10:06 20 lat temu, w czasach, gdy ja bawiłem się klockami LEGO, firma ta kierowała się wartościami zabraniającymi promowania przemocy poprzez zabawki. Teraz na półkach z LEGO gdzie nie spojrzeć, to jakieś bionicle i inne kosmiczne napier.dalanki. Nie będzie też przesadą jeśli powiem, że kiedyś z dowolnego zestawu klocków LEGO można było wyczarować wszystko, jeśli tylko miało się odrobinę wyobraźni, którą klocki pomagały dodatkowo rozwijać. Teraz ich zestawy składają się w 90% z wyspecjalizowanych części, które nie posłużą do zbudowania niczego innego niż to, co jest na pudełku. Do tego stopnia, że z gów.nianego bionikla można zbudować tylko... gów.nianego bionikla. Obserwując tę "ewolucje" nie mogę wprost uwierzyć, jak bardzo ta firma się zeszmaciła (tak, rozumiem że idą z duchem czasu, ech...), a tu okazuje się, że są nagradzani za najlepszą reputację i obywatelską postawę. No cóż, dożyliśmy czasów, gdy odpowiedni PR i umiejętność wykreowania swojego wizerunku jest ważniejsza od zasadniczej działalności. W zasadzie przywykłem do tego, ale smutne to, gdy chodzi o legendę mojego dzieciństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikimoto Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.07.07, 10:55 Swieta racja. Pamietam jak ok 18lat temu dostalem duuuuuze pudlo klockow. Byly tam glownie proste elementy z ktorych zbudowac mozna bylo duzo ciekawych rzeczy. Teraz to nie to samo. Swoja droga zobaczcie czy to nie ciekawe ze z najsilniejszej gospodarki swiata nie ma firm w czolowce? Widac jak amerykanie postrzegaja swoje firmy :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pafcio Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:14 Nie wiem jak jest teraz z lego technics (chyba nejlepsze klocki) ale kilkanascie lat temu, jak kupowalem jeszcze za kieszonkowe w pewexach, to klocki byly zolte, szare i kanciaste, ale nie przeszkadzalo to w budowaniu niesamowitych pojazdow :) Raz dokupilem zestaw z silnikiem elektrycznym, innym razem zestaw z zespolami pneumatycznymi i musze powiedziec, ze chyba to byly najlepsze zabawki mojego dziecinstwa. Z koncem podstawowki wszystkie klocki poszly do pudla i wyladaowaly w pawlaczu. Teraz dostal je moj bratanek (7 lat). Ostatnio go odzwiedzilem i robiac jako nianka bawilem sie ponownie z nim tymi klockami. Wspomnienia powrocily i czasami siedzielismy po kilka godzin i budowali jakies niesamowite pojazdy. po tylu latach klocki nadal nadawaly sie do uzytku :) Az mi sie lezka w oku kreci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nika Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:27 zgadza się- dzisiejsze Lego niekoniecznie pracuja nad rozbudowaniem wyobraźni, a raczej nad osuszeniem porfela: gotowe zestawy tematyczne z filmu czy gry, ulotka zachęcająca do kupienia następnego zestawu...jak zgubisz część, to klapa, całość do niczego;-) dzieciaki wolą bawić się używanymi po ciotkach i wujkach rocznik '80, bo można budować co się chce i nie ma obawy, że wyjdzie inaczej niż w instrukcji, bo i tak daaawno jej nie ma:-D Pozdr. N. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mediafun Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 14:10 zgadzam się z tobą hipopotam, również z żalem obserwowałem jak pobudzające wyobraźnie zestawy są zastępowane przez tematyczne gotowce, szkoda. No jeszcze reklamy LEGO są całkiem ok, ta np. jest z zeszłego roku www.blog.mediafun.pl/index.php/2007/07/27/lego-gora-volkswagen-w-dol/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pompa Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 14:46 A to byl chyba moj ostatni zestaw. niesamowite klocki :-D www.nocabal.de/~emw/lego/redcar.html Odpowiedz Link Zgłoś
klusujacy.hipopotam Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 21:54 Ooo, jak ja marzyłem żeby go mieć. Ten samochód miał prawdziwe zawieszenie i widlasty silnik, ech... :) O tym 8860, którego poniżej zapodał jurek7 też marzyłem, ale w rzeczywistości bonów towarowych pekao oba były całkowicie nieosiągalne. Miałem za to taki traktor: www.chem.sunysb.edu/msl/lego/8859v1.jpg z którego można było też zbudować to: tubafrog.com/lego/images/8859-alternate-rerender.jpg Kupiony przez wuja za prawdziwe zielone dolary zarobione na kontrakcie w Libii czy Iraku. Do spółki z paroma pomniejszymi zestawami wystarczało mi to do konstruowania roadsterów, terenówek, ciężarówek a nawet trójkołowców. Nad jednym takim siedziało się po parę dni... To były czasy :D Odpowiedz Link Zgłoś
creep-78 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 23:54 > Miałem za to taki traktor: > www.chem.sunysb.edu/msl/lego/8859v1.jpg > z którego można było też zbudować to: > tubafrog.com/lego/images/8859-alternate-rerender.jpg Też taki miałem, łezka się w oku kręci... A teraz tylko jakieś bionicle i inne chłamy, zero pola do popisu dla wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 15:43 klusujacy.hipopotam napisał: > 20 lat temu, w czasach, gdy ja bawiłem się klockami LEGO, firma ta kierowała > się wartościami zabraniającymi promowania przemocy poprzez zabawki. Teraz na > półkach z LEGO gdzie nie spojrzeć, to jakieś bionicle i inne kosmiczne > napier.dalanki. Nie będzie też przesadą jeśli powiem, że kiedyś z dowolnego > zestawu klocków LEGO można było wyczarować wszystko, jeśli tylko miało się > odrobinę wyobraźni, którą klocki pomagały dodatkowo rozwijać. Teraz ich zestawy > > składają się w 90% z wyspecjalizowanych części, które nie posłużą do zbudowania > > niczego innego niż to, co jest na pudełku. Do tego stopnia, że z gów.nianego > bionikla można zbudować tylko... gów.nianego bionikla. > > Obserwując tę "ewolucje" nie mogę wprost uwierzyć, jak bardzo ta firma się > zeszmaciła (tak, rozumiem że idą z duchem czasu, ech...), a tu okazuje się, że > są nagradzani za najlepszą reputację i obywatelską postawę. No cóż, dożyliśmy > czasów, gdy odpowiedni PR i umiejętność wykreowania swojego wizerunku jest > ważniejsza od zasadniczej działalności. W zasadzie przywykłem do tego, ale > smutne to, gdy chodzi o legendę mojego dzieciństwa... Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Tutaj załączam dwa linki do moich dwóch podstawowych zestawów (obok paru drobniejszych). www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8860.jpg www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8862.jpg Można z nich było zrobić naprawdę wszystko (szczególnie z dodatkiem silniczka) i chyba żaden z obecnych zestawów nie zapewnia takich możliwości jak którykolwiek z powyższych (szczególnie samochód - niech Was nie zmyli obrazek, ten samochód miał chyba z pół metra długości). A tutaj mój obiekt niezrealizowanych marzeń: www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8880.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hayato Duńczyków i Szwedów lubią na świecie a USA nie IP: *.generacja.pl 29.07.07, 13:16 oto m.in. tajemnica popularności produktów z tych krajów i wysokiej pozycji w rankingu produkujących je korporacji Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 15:07 Lego - to najpiekniejszy swiat układanek mojego syna i wspólnych zabaw, które pamietamy i wspominamy z rozczuleniem.Proste i piękne. Podobnie Ikea. Piekne i proste. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jot-23 #9 sberbank of russia, lol co za load of crap IP: *.burl.east.verizon.net 29.07.07, 16:07 "reputation institute" hehe, nazwa rownie dobra jak ich "ranking" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: muchacho Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.usc.es 29.07.07, 16:21 a prawda ,prawda. z ta mercadona. w miejscowym wyczaili tylko ze kilku polakow sie zjawilo w okolicy i od razu kiszona kapusta , i wyborowa w sklepie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 17:35 i co? teraz codziennie jezdzisz do tego sklepu zeby sie nachlac polskiej wody i gotowac bigos? czy jakis cwany zaopatrzeniowiec, kierujacy sie stereotypami przeklada sie na "reputacje"? to jakis kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
uhu_an Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 18:56 lego kiedys bylo fajne a teraz tylko biotroniki, technicsy, a wersje paradiso sa nawet jakies dziwne. juz nnie ma rycerzykow i piratów, a nawet zwyklych domkow do budowania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: IJ Duńczycy są nieźli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:35 Najszczęśliwszy naród na świecie, 3 firmy w pierwszej dziesiątce najlepszych firm świata, ciekawa kinematografia (Jabłko Adama, Włoski dla początkujących, Zakochani widzą słonie). Stworzyli mechanikę kwantową (Niels Bohr). A jest ich zaledwie niecałe 6 milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Duńczycy są nieźli 07.08.07, 19:47 Dunczycy sa w wielu dyscyplinach najlepsi..co najmniej w Europie.. tinyurl.com/22qw35 indeks cen art.zywnosciowych i napojow... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dr Andrzej Lepper Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: 89.100.188.* 05.08.07, 09:19 IKEA?? w PL to takiesuper miec mebelkiz IKEA...a w krajach, gdzie zarabia sie normalnie (od 1500-2500euro na miesiac) IKEA to sklep --moze nie dla biednych, ale taki 'na pozatek'. Biore 1 pensje urzadzam pol domu, Pozdrawiam kąt widzenia zależy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Endrju Sperm bank of Russia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:03 . Odpowiedz Link Zgłoś