Dodaj do ulubionych

Które firmy cieszą się najlepszą reputacją?

23.07.07, 18:16
"Najważniejszym powodem zmian jest technologia, która sprawiła, że konsumenci
dzisiaj mają ogromną władzę."

Czy aby na pewno mamy władzę? A jak Ty postrzegasz zmiany marek?
www.ankietka.pl/3342/rebranding.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Los Angeles Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.socal.res.rr.com 29.07.07, 07:19
      mysle ze chodzi o tzw social responsibility ktora autor nazywa obywatelska
      postawa, szkoda tylko ze nie wyjasnia co to jest i dlaczego to jest wazne. Lego
      jest znane dla grup wiekowej 2 -15 , w USA nie ma reklam i klocki mozna kupi
      Toys R us, poza tym ktonie madzieci lub duze nie mapojecia o istnieniu firmy,
      mysle ze Fisher kojarzy sie w USA wszystkim, Lego niewielu
      • Gość: btd Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.07, 08:59
        Co ty belkoczesz? Chyba mieszkasz na ksiezycu albo jestes jakims ramolem, w obu
        wypadkach jak prezio/premier, jesli nie slyszales o lego.

I ogolnie o lego g.. wiesz.
        • Gość: asd IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączkami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 09:23
          Którego wytrzymałość (nie wiem czy można tak to nazwać) jest poniżej krytyki?
          • klusujacy.hipopotam Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka 29.07.07, 09:46
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale ten "chłam" - przynajmniej jeśli chodzi
            o meble, nie mówię o gadżetach - jest robiony dużymi białymi rączkami. Pewnie
            lewymi, bo polskimi.
          • Gość: kragg Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 10:28
            Jak dla mnie IKEA to symbol ładnej, drogiej tandety.
            • Gość: gość Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:22
              ikea to takie meblowe zupki chinskie ;-)
            • Gość: mariano Re: IKEA? Ten chłam robiony małymi żółtymi rączka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 21:53
              No to by sie zgadzalo. Nie powiem, bo ladne rzezy robia ale tak wybitnie
              nietrwale ze szkoda gadac. Kupilem sofe rozkladana no i sie po jakims czasie
              wygiela i zlamala jak ja rozebralem na czesci pierwsze to tylko byla tam dykta i
              sklejka. Na szczescie potrafie sobie sam takie rzeczy reperowac to zrobilem ale
              dla innych to juz tylko tapicer albo smietnik wchodzi w gre. Czyli jednym slowem
              tania tandeta z plyty wiorowej ladnie wyglada i jest nietrwala. Jak to mowia
              "jak g**no w ladny papierek zapakuja to trez ladnie wyglada" ;)
              • Gość: Kpr ad. LEGO IP: *.pro-internet.pl 29.07.07, 22:31
                moim zdaniem lego ma wysokie notowania dlatego,że:
                1. nie przeniosła fabryk na wschód, produkcją ich zabawek zajmują się Duńczycy (przynajmniej do niedawna)
                2. ich zabawki (do niedawna) nie zawierały w sobie choć odrobiny przemocy

mnie osobiście jako konsumenta który miałby wskazać firmę,która ma u mnie najlepszą reputację,g.. by mnie obchodziły jej ostatnie wyniki
    • klusujacy.hipopotam Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 10:06
      20 lat temu, w czasach, gdy ja bawiłem się klockami LEGO, firma ta kierowała
      się wartościami zabraniającymi promowania przemocy poprzez zabawki. Teraz na
      półkach z LEGO gdzie nie spojrzeć, to jakieś bionicle i inne kosmiczne
      napier.dalanki. Nie będzie też przesadą jeśli powiem, że kiedyś z dowolnego
      zestawu klocków LEGO można było wyczarować wszystko, jeśli tylko miało się
      odrobinę wyobraźni, którą klocki pomagały dodatkowo rozwijać. Teraz ich zestawy
      składają się w 90% z wyspecjalizowanych części, które nie posłużą do zbudowania
      niczego innego niż to, co jest na pudełku. Do tego stopnia, że z gów.nianego
      bionikla można zbudować tylko... gów.nianego bionikla.

Obserwując tę "ewolucje" nie mogę wprost uwierzyć, jak bardzo ta firma się
      zeszmaciła (tak, rozumiem że idą z duchem czasu, ech...), a tu okazuje się, że
      są nagradzani za najlepszą reputację i obywatelską postawę. No cóż, dożyliśmy
      czasów, gdy odpowiedni PR i umiejętność wykreowania swojego wizerunku jest
      ważniejsza od zasadniczej działalności. W zasadzie przywykłem do tego, ale
      smutne to, gdy chodzi o legendę mojego dzieciństwa...
      • Gość: mikimoto Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.07.07, 10:55
        Swieta racja. Pamietam jak ok 18lat temu dostalem duuuuuze pudlo klockow. Byly tam glownie proste elementy z ktorych zbudowac mozna bylo duzo ciekawych rzeczy. Teraz to nie to samo.

Swoja droga zobaczcie czy to nie ciekawe ze z najsilniejszej gospodarki swiata nie ma firm w czolowce? Widac jak amerykanie postrzegaja swoje firmy :D
        • Gość: pafcio Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:14
          Nie wiem jak jest teraz z lego technics (chyba nejlepsze klocki) ale kilkanascie
          lat temu, jak kupowalem jeszcze za kieszonkowe w pewexach, to klocki byly zolte,
          szare i kanciaste, ale nie przeszkadzalo to w budowaniu niesamowitych pojazdow :)
          Raz dokupilem zestaw z silnikiem elektrycznym, innym razem zestaw z zespolami
          pneumatycznymi i musze powiedziec, ze chyba to byly najlepsze zabawki mojego
          dziecinstwa. Z koncem podstawowki wszystkie klocki poszly do pudla i wyladaowaly
          w pawlaczu. Teraz dostal je moj bratanek (7 lat). Ostatnio go odzwiedzilem i
          robiac jako nianka bawilem sie ponownie z nim tymi klockami. Wspomnienia
          powrocily i czasami siedzielismy po kilka godzin i budowali jakies niesamowite
          pojazdy. po tylu latach klocki nadal nadawaly sie do uzytku :)
          Az mi sie lezka w oku kreci ;-)
      • Gość: nika Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 12:27
        zgadza się- dzisiejsze Lego niekoniecznie pracuja nad rozbudowaniem wyobraźni, a
        raczej nad osuszeniem porfela: gotowe zestawy tematyczne z filmu czy gry, ulotka
        zachęcająca do kupienia następnego zestawu...jak zgubisz część, to klapa, całość
        do niczego;-) dzieciaki wolą bawić się używanymi po ciotkach i wujkach rocznik
        '80, bo można budować co się chce i nie ma obawy, że wyjdzie inaczej niż w
        instrukcji, bo i tak daaawno jej nie ma:-D
        Pozdr. N.
      • Gość: mediafun Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 14:10
        zgadzam się z tobą hipopotam, również z żalem obserwowałem jak pobudzające
        wyobraźnie zestawy są zastępowane przez tematyczne gotowce, szkoda.
        No jeszcze reklamy LEGO są całkiem ok, ta np. jest z zeszłego roku
        www.blog.mediafun.pl/index.php/2007/07/27/lego-gora-volkswagen-w-dol/
        • Gość: pompa Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 14:46
          A to byl chyba moj ostatni zestaw. niesamowite klocki :-D
          www.nocabal.de/~emw/lego/redcar.html
          • klusujacy.hipopotam Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 21:54
            Ooo, jak ja marzyłem żeby go mieć. Ten samochód miał prawdziwe zawieszenie i
            widlasty silnik, ech... :) O tym 8860, którego poniżej zapodał jurek7 też
            marzyłem, ale w rzeczywistości bonów towarowych pekao oba były całkowicie
            nieosiągalne. Miałem za to taki traktor:
            www.chem.sunysb.edu/msl/lego/8859v1.jpg
            z którego można było też zbudować to:
            tubafrog.com/lego/images/8859-alternate-rerender.jpg
            Kupiony przez wuja za prawdziwe zielone dolary zarobione na kontrakcie w Libii
            czy Iraku. Do spółki z paroma pomniejszymi zestawami wystarczało mi to do
            konstruowania roadsterów, terenówek, ciężarówek a nawet trójkołowców. Nad
            jednym takim siedziało się po parę dni... To były czasy :D
            • creep-78 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 23:54
              > Miałem za to taki traktor:
              > www.chem.sunysb.edu/msl/lego/8859v1.jpg
              > z którego można było też zbudować to:
              > tubafrog.com/lego/images/8859-alternate-rerender.jpg

Też taki miałem, łezka się w oku kręci...
              A teraz tylko jakieś bionicle i inne chłamy, zero pola do popisu dla wyobraźni.
      • jurek7 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 15:43
        klusujacy.hipopotam napisał:

> 20 lat temu, w czasach, gdy ja bawiłem się klockami LEGO, firma ta kierowała
        > się wartościami zabraniającymi promowania przemocy poprzez zabawki. Teraz na
        > półkach z LEGO gdzie nie spojrzeć, to jakieś bionicle i inne kosmiczne
        > napier.dalanki. Nie będzie też przesadą jeśli powiem, że kiedyś z dowolnego
        > zestawu klocków LEGO można było wyczarować wszystko, jeśli tylko miało się
        > odrobinę wyobraźni, którą klocki pomagały dodatkowo rozwijać. Teraz ich zestawy
        >
        > składają się w 90% z wyspecjalizowanych części, które nie posłużą do zbudowania
        >
        > niczego innego niż to, co jest na pudełku. Do tego stopnia, że z gów.nianego
        > bionikla można zbudować tylko... gów.nianego bionikla.
        >
        > Obserwując tę "ewolucje" nie mogę wprost uwierzyć, jak bardzo ta firma się
        > zeszmaciła (tak, rozumiem że idą z duchem czasu, ech...), a tu okazuje się, że
        > są nagradzani za najlepszą reputację i obywatelską postawę. No cóż, dożyliśmy
        > czasów, gdy odpowiedni PR i umiejętność wykreowania swojego wizerunku jest
        > ważniejsza od zasadniczej działalności. W zasadzie przywykłem do tego, ale
        > smutne to, gdy chodzi o legendę mojego dzieciństwa...

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś.

Tutaj załączam dwa linki do moich dwóch podstawowych zestawów (obok paru
        drobniejszych).
        www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8860.jpg
        www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8862.jpg
        Można z nich było zrobić naprawdę wszystko (szczególnie z dodatkiem silniczka) i
        chyba żaden z obecnych zestawów nie zapewnia takich możliwości jak którykolwiek
        z powyższych (szczególnie samochód - niech Was nie zmyli obrazek, ten samochód
        miał chyba z pół metra długości).

A tutaj mój obiekt niezrealizowanych marzeń:
        www.nd.edu/~lego/grp2/www/graphics/lego/8880.jpg
    • Gość: hayato Duńczyków i Szwedów lubią na świecie a USA nie IP: *.generacja.pl 29.07.07, 13:16
      oto m.in. tajemnica popularności produktów z tych krajów i wysokiej pozycji w
      rankingu produkujących je korporacji
    • allspice Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 15:07
      Lego - to najpiekniejszy swiat układanek mojego syna i wspólnych zabaw,
      które pamietamy i wspominamy z rozczuleniem.Proste i piękne.
      Podobnie Ikea. Piekne i proste.
    • Gość: jot-23 #9 sberbank of russia, lol co za load of crap IP: *.burl.east.verizon.net 29.07.07, 16:07
      "reputation institute" hehe, nazwa rownie dobra jak ich "ranking"
    • Gość: muchacho Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: *.usc.es 29.07.07, 16:21
      a prawda ,prawda. z ta mercadona. w miejscowym wyczaili tylko ze kilku polakow
      sie zjawilo w okolicy i od razu kiszona kapusta , i wyborowa w sklepie :-D
      • jot-23 Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 17:35
        i co? teraz codziennie jezdzisz do tego sklepu zeby sie nachlac polskiej wody i
        gotowac bigos?

czy jakis cwany zaopatrzeniowiec, kierujacy sie stereotypami przeklada sie
        na "reputacje"? to jakis kretynizm.
    • uhu_an Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? 29.07.07, 18:56
      lego kiedys bylo fajne a teraz tylko biotroniki, technicsy, a wersje paradiso
      sa nawet jakies dziwne. juz nnie ma rycerzykow i piratów, a nawet zwyklych
      domkow do budowania.
    • Gość: IJ Duńczycy są nieźli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 20:35
      Najszczęśliwszy naród na świecie, 3 firmy w pierwszej dziesiątce najlepszych
      firm świata, ciekawa kinematografia (Jabłko Adama, Włoski dla początkujących,
      Zakochani widzą słonie). Stworzyli mechanikę kwantową (Niels Bohr). A jest ich
      zaledwie niecałe 6 milionów.
      • caesar_pl Re: Duńczycy są nieźli 07.08.07, 19:47
        Dunczycy sa w wielu dyscyplinach najlepsi..co najmniej w Europie..
        tinyurl.com/22qw35
        indeks cen art.zywnosciowych i napojow...
    • Gość: dr Andrzej Lepper Re: Które firmy cieszą się najlepszą reputacją? IP: 89.100.188.* 05.08.07, 09:19
      IKEA?? w PL to takiesuper miec mebelkiz IKEA...a w krajach, gdzie zarabia sie
      normalnie (od 1500-2500euro na miesiac) IKEA to sklep --moze nie dla biednych,
      ale taki 'na pozatek'. Biore 1 pensje urzadzam pol domu,
      Pozdrawiam
      kąt widzenia zależy...
    • Gość: Endrju Sperm bank of Russia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:03
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka