GoĹÄ: Xionc IP: 213.77.7.* 29.09.03, 15:27 Po ile będzie na koniec roku? 5,00 zł? 5,50? Jak daleko upadnie polska waluta w szaleńczym locie chorego rządu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Hydraulik WYKRES EUR/PLN INFORMUJE,.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.03, 17:30 że minimalny zasięg ruchu na Euro/PLN to ok. 5,15 ( wynika to z 3 letniej odwróconej głowy z ramionami). po przebiciu tzw linii szyi na 4,20 formacja ta się wypełniła. Okres formowania odwróconej głowy (prawie 3 lata) sugeruje, ze ruch może być dużo większy. Z określeniem czasu szczytu już jest większy kłopot i tego na razie się nie podejmuję. Na razie widać, że do szczytu Eur/Pln jeszcze daleko. Osobną sprawą,praktycznie nie do określenia, jest, czy ten spadek PLN odbedzie się w formie systematycznego opadania czy też gwaltownego paroksyzmu zwanego kryzysem walutowym - tu nie ma mądrych.... Liczenie przez Hausnera na stabilny kurs walutowy w 2004 r. jest liczeniem na cud - niestety Bozia dla niewierzących (tak jak Hausner) cudów nie robi.... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deLUC Re: Czy to jest ostro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 19:41 Za expander.pl "Notowania PLN na rynku międzybankowym * Do Euro - (09/29/03, godz. 18:29 Europe/Warsaw) EUR/PLN KUPNO SPRZEDAŻ kwotowanie ostatnie 4.5977 4.6069 kwotowanie poprzednie 4.5327 4.5381" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deLUC Re: Czy to jest ostro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 19:55 Za bankier.pl Kwotowanie Kupno Zmiana Sprzedaż Zmiana Data EUR/PLN 4.5950 4.20 % 4.6190 1.49 % 19:40 2003-09-29 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: RYBA Re: Jedno pytanie apropo AT IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.09.03, 20:02 Hydrauliku, nie wiem czy wiesz (nie analizowalem jeszcze tego wykresu), ale informuje Cie ze jesli analizujesz w długim terminie RGR (lub odwrocone) to musisz brac pod uwage zmiany procentowe a nie punktowe. Czy tak zrobiles? Pozdrawiam JR Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hydraulik Tak właśnie zrobiłem Ryba (no txt) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.03, 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robi Re: WYKRES EUR/PLN INFORMUJE,.... IP: 62.233.197.* 29.09.03, 22:37 Jezu, jakie to mądre - jak prognozy ekonomisty mojego banku, z których smieją sie klienci. Zastanawiam się, po jaką cholerę budujecie te modele, kiedy główną zmienną jest ryzyko polityczne, którego wyszacować się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hydraulik Widzisz, Robi, to jest trochę inaczej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.03, 23:07 Gdy Euro przebijało linię szyi (poz. 4,20 zł) nikt nie mówił o zagrożeniu politycznym, a jednak już wówczas Analiza Techniczna sugerowała osłabienie złotego. Rynek chodzi w dużej mierze na psychologii masowej, a nie na jakichś politycznych czy ekonomicznych zagrożeniach, jak to uczą na Akademiach Ekonomicznych (gdyby ekonomiści mieli rację co do gield, to byliby najbogatszymi ludźmi na świecie) - psychologia mas tworzy pewne, widoczne na wykresach, charakterystyczne wzory cenowe - jeden z tych wzorów widać na EUR/PLN, wzór ten został zresztą wręcz podręcznikowo potwierdzony (nawrotka w kierunku przebitego, nieaktualnego już oporu po wybiciu nad linię szyi) - TO NAPRAWDĘ NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z JAKIMIŚ MODELAMI EKONOMICZNYMI.... To wcale nie jest też specjalnie jakoś super mądre - ot, zwykła AT. Spytaj tego Twojego analityka, może ma np. ksiązki J.J. Murphy'ego na temat AT - są naprawdę ciekawe i nawet jeśli nie chcesz tego stosować - warto coś niecoś na ten temat wiedzieć [aha, ten anlityk to ekonomista - więc nie pytaj- tacy naprawdę wszystkie rozumy pozjadali i z niczym się nie liczą :-)))]- może macie w banku dealerów walutowych - ich zapytaj, oni na pewno jeśli nie mają ksiązki Murphy'ego, to w prostych słowach wyjaśnią Ci "odwróconą głowę z ramionami" i pokażą ją na wykresie EUR/PLN PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robi Re: Widzisz, Robi, to jest trochę inaczej... IP: 62.233.197.* 29.09.03, 23:42 Hmm...dalej nie ufam tej analizie technicznej. Dlaczego Hydrauliku nie napisałeś o tym wcześniej? Zamiast tego 05 września, kiedy pierwszy raz złoty wyraźnie stracił odpowiedziałeś na moje pytanie - "czy to już panika?": "Jeszcze nie.. to tylko zmiany w alokacjach ze wzgledu na obniżenie ratingu. Wychodzą ostrożni gracze (zagraniczne fundusze emerytalne- CallPers[?] TexTeachers[?], lokujące w polskie obligacje? - potwierdzeniem tej hipotezy będzie wzrost rentowności tychże...), które w poziomie alokacji swych środków kierują się ratingami wielkich agencji. To może być początek, choć prywatnie uważam, że to jeszcze nie to.... Tyle, że u ludzi w City nazwa Poland świeci się teraz na ekranach na pomarańczowo, ostrzegawczo... za chwilę paru analityków wypuści "pogłębione analizy sytuacji" w PL i tak naprawdę to one ustawią temat na najbliższe pół roku. Ale zmienność rynku napewno wzrośnie w najbliższym czasie- na PLNie będzie ciekawiej dla spekulantów..." A propos Murphiego to chyba już kiedyś Przecinek mi go polecał. A swoją drogą jestem ciekawy, jak on by tę twoją analizę skomentował, bo mam wrażenie,że co analityk to inna analiza. Moi koledzy dealerzy niewiele mi pomogą, bo są tak skołowani,ze nic sensowanego nie potrafię z nich wyciągnąć. Pozdr. robi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: RYBA Re: Widzisz, Robi, to jest trochę inaczej... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.09.03, 00:03 Chcialbym zauwazyc ze o dojsciu euro do 5 zl mowil juz jakies pol roku temu Pan Piotr Kuczynski z PB. Co prawda on wnioskowal to na podstawie fal Elliota. Ale efekt jest ten sam. Wnioskowanie uzywajac AT to nie jest prognoza. Prognozuje sie za pomoca modelu. Przeciez np na wykresie 60 min lub tygodniowym tej formacji moze nie byc. To raczej analiza a nie prognoza. Ja od siebie polece Ci Plummer "Psychologia rynkow finansowych" Do Hydraulika: Ciekawa jest rowniez analiza wykresy odchylenia euro wobec dawnego parytety. Widac ewidenyny trend wzrostowy z trzykrotnym testem poziomu parytetu. Sorry za zwrocenie ci uwagi za to RGR, nie kazdy to wie. Odpowiedz Link Zgłoś