GoĹÄ: Irlandczyk IP: *.ericsson.net 15.10.08, 14:24 Co to za śmieszne pieniądze te 3200 złotych, mi na waciki nie starczyłoby. Ja zarabiam 4300 euro netto i dopiero to pozwala mi na jakieś skromne życie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinaw1 Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 15.10.08, 14:36 jakies kompleksiki (marzenia na zmywaku)? A może jakiś wpis o głębszymn znaczeniu? Jakieś analizy, prognozy, podsumowania... Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 15.10.08, 14:41 Zaraz się zacznie narzekanie, że łomatko, to chyba złodzieje tyle zarabiają, normalny człowiek to 1200 itp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek rzecziwiste zarobki IP: 80.68.236.* 15.10.08, 14:51 na pewno jest lepiej niż na przykład 2 lata temu, ale podwyżki z reguły są raz na rok i to na poczatku roku. W trakcie roku nie należy sie spodziewać jakiś dramatycznych zmian w wynagrodzeniach. Wynagrodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek Re: rzecziwiste zarobki IP: 80.68.236.* 15.10.08, 14:52 Bo można to zweryfikować na www.ile-zarabiamy.pl gdzie internauci podają swoje zarobki i liczona jest z nich mediana Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moe Prawdziwi Polacy zarabiają IP: *.hotspot.bialystok.pl 15.10.08, 15:22 1200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Prawdziwi Polacy zarabiają 15.10.08, 16:32 "Bo można to zweryfikować na www.ile-zarabiamy.pl gdzie internauci podają swoje zarobki i liczona jest z nich mediana " Spamer? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Mediana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 15:27 Zgadzam się z przedmówcą, że mediana dużo lepiej pokazuje PRZECIĘTNE zarobki. Nagminne używanie średnich przy rozkładach innych niż normalny daje potem takie dziwactwa jak efekt Schreibera. Problem w tym, że dziennikarze na ogół są na bakier z matematyką i ekonomią... Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 a co o "dominancie"? 15.10.08, 17:47 która w/g mnie o wiele lepiej podaje rozkład zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: a co o "dominancie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 21:14 Dominanta byłaby jeszcze lepsza gdyby ją trochę zmodyfikować czyli zrobić jako dominantę przedziałową (czyli wrzucającą do jednego wora ludzi zarabiających np. między 2000zł a 2100zł) inaczej mogą wyskoczyc jakieś artefakty (np duża korporacja która daje jakieś standardowe wynagrodzenie na wyjątkowo często występującym stanowisku mogłaby to zaburzyć) Odpowiedz Link Zgłoś
300_zl_piechota_nie_chodzi Re: drogi Tomku z portalu 15.10.08, 15:56 www.ile-zarabiamy.pl mozna wysnuc wiele ciekawych wnioskow, tyle tylko ze nie dowiemy sie ile tak naprawde zarabiamy. A dlaczego: 1. Jest to badanie anonimowe i kazdy glupek moze wpisac dowolnego bzdeta 2. Przecietny Polak nie odroznia pensji brutto od pensji netto 3. Przecietny Polak ignoruje wszelkie 13 pensje, dodatki itp. Wystarczy? Bo mnie tak. Gość portalu: tomek napisał(a): > Bo można to zweryfikować na www.ile-zarabiamy.pl gdzie internauci podają swoje zarobki i liczona jest z nich mediana Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Blablablaa Re: rzecziwiste zarobki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:39 No właśnie. Tylko mediana dałaby rzeczywisty obraz płac. Odpowiedz Link Zgłoś
peterblood Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 15.10.08, 17:46 Twój wpis za to pełen jest głebokiej treści, nie ma co. Jeden wart drugiego... Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p.. 15.10.08, 14:40 a o ile wzrosły artykułow spożywczych ? Byłem ostatnio w Belgii i powiem śmiało przykładowo ceny ubrań lub mieszkań w Belgii a Polsce niczym sie nie różnia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uuupppsss Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 15:00 Irlandczyk-jakich wacików używasz? A torebkę od Prady też masz.Miriam? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kajtek Ale jaja.3100 zarabialiśmy w/g GUSu już 6 miesięcy IP: *.bredband.comhem.se 15.10.08, 15:02 temu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emerytka GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p.. IP: *.bater.net.pl 15.10.08, 15:07 Jakoś moja emerytura po marcowej rewaloryzacji sięga 1050zł i jakoś nie nie podniosła się mimo ceny w sklepach mkną w górę jak szalone Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotrek Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 15.10.08, 16:06 Emerytura jest wliczana do tej statystyki?! Ceny w sklepach już nie rosną z tego co widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Baley GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: 89.108.200.* 15.10.08, 15:17 Przeszło 90% nie zarabia tej średniej. Co wy za bzdury opowiadacie? Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 15.10.08, 15:24 Nie ponad 90%, a ok. 60% i tojest norma. Przy czym dane nie uwzględniają np. przedsiębiorców, z których większość zarabia zapewne powyżej średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:13 A na podstawie czego to piszesz? Masz jakieś dane których nie ma GUS? A może nie rozumiesz że opublikowane dane dotyczą średniej pensji brutto w przedsiębiorstwach? Ze strony GUS definicja przedsiębiorstw biorących udział w badaniu. "Dotyczy podmiotów, w których liczba pracujących przekracza 9 osób, prowadzących działalność gospodarczą w zakresie: leśnictwa, włączając działalność usługową; rybołówstwa w wodach morskich; górnictwa; przetwórstwa przemysłowego; wytwarzania i zaopatrywania w energię elektryczną, gaz, wodę; budownictwa; handlu hurtowego i detalicznego; naprawy pojazdów samochodowych, motocykli oraz artykułów użytku osobistego i domowego; hoteli i restauracji; transportu, gospodarki magazynowej i łączności; obsługi nieruchomości, wynajmu maszyn i urządzeń bez obsługi oraz wypożyczania artykułów użytku osobistego i domowego, informatyki, działalności gospodarczej pozostałej; odprowadzania i oczyszczania ścieków, gospodarowania odpadami, pozostałych usług sanitarnych i pokrewnych, działalności związanej z kulturą, rekreacją i sportem oraz działalności usługowej pozostałej." Swoją drogą, z moich wszystkich znajomych (pokolenie 30 parolatków) nikt nie zarabia mniej niż 3000 netto. Ja jednak nie wysnuwam wniosków typu "na całym świecie jest piasek" tylko dlatego że mieszkam na Saharze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przecietny W barze siedzi sobie kilku pijakow i.... IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 15.10.08, 15:19 narzekaja ze bez pracy i tylko maja na jedno piwo. A tu wchodzi Bill Gates i od razu kazdy staje sie przecietnie, multimilirderem. To jest znaczenie przecietnej. Powinni pisac o medjalnej a nie przecietnej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hmm Re: W barze siedzi sobie kilku pijakow i.... IP: *.xs4all.nl 15.10.08, 15:25 medianie. a obwinianie o sprawe GUS-u jest nie w porzadku. statystyka jest jedna i tego sie nie zmieni. co maja liczyc to licza. a ze im kaza podawac srednia, z ktorej niewiele wynika... to juz kwestia zleceniodawcow. statystycznie rzecz biorac, jak czlowiek idzie z psem na spacer, to maja po 3 nogi. i o ile ten wynik jest poprawny, to oczywiscie g*o z niego wynika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: W barze siedzi sobie kilku pijakow i.... 15.10.08, 15:26 "To jest znaczenie przecietnej. Powinni pisac o medjalnej a nie przecietnej". ROTFL Niektórzy są predysponowani do zarabiania poniżej średniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: matematyk Re: W barze siedzi sobie kilku pijakow i.... IP: *.g2.isko.net.pl 15.10.08, 21:33 oni podają medianę tu trzeba dominanty, mule jeden Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leon GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 15:43 Hehe, niżej napisano, że średnia płaca menedżera firmy IT wynosi 36 tysięcy. Nie napisano, o ile wzrosła w ostatnim roku, ale można się domyślać. Potem świnie z rządu każą podawać GUSowi średnią arytmatyczną, nie medianę czy dominantę, żeby na tej podstawie po raz kolejny podnieść ZUS, bo trzeba przecież z czegoś sfinansować KRUS i górnicze emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sebek Prezes Comarchu ponad 6 milionów PLN rocznie. IP: *.aster.pl 15.10.08, 15:50 gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90442,5812573,Zarobki_menedzerow_spolek_sektora_informatycznego.html Nie podawajcie sredniej bo robicie ludziom wode z mózgu. Jeden prezes zarabia ponad 500 000 zł miesięcznie a 300 innych osób po 1700 zł miesięcznie i srednio wychodzi po 3300 zł na głowę. Tylko co ma to wspólnego z rzeczywistością ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: Prezes Comarchu ponad 6 milionów PLN rocznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:20 W badaniu wzięto pod uwagę 5 400 000 osób. Ilu musiałby być prezesów z zarobkami 500 000 PLN, żeby znacząco przekłamać taką średnią? Sam wyliczyłeś, że wystarczy raptem 300 osób, by "zneutralizować" takiego prezesa do poziomu 4 cyfrowego. Myślisz że mamy 18 000 prezesów z zarobkami 500 000 PLN? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sebek Zenek, ty rozumiesz to co czytasz ? IP: *.aster.pl 15.10.08, 18:30 1 prezes - 500 000 zł / m-c 300 pracowników po 1700 zł / m-c Średnia płaca: [500 000 + (1700 x 300)] / 301 osób = (500 000 + 510 000) / 301 = 1 010 000 / 301 = 3355 zł średniej Komentuje średnią podawana przez GUS a nie jakies badania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmms To powinno być minimalne wynagrodzenie IP: 212.244.73.* 15.10.08, 16:01 a nie średnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Re: To powinno być minimalne wynagrodzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:22 Jasne. A każdemu jeszcze po mercedresie i flaszce - bo im się należy. jak dogonimy z efektywnością pracy stary zachód, będziemy mogli liczyć na ich zarobki. W tej chwili nasze PKB per capita jest 4 razy niższe niż w Niemczech w liczbach bezwzględnych i 3 razy niższe licząc siłę nabywczą pieniądza. To przekłada się wprost na płace. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przecietny Glupstwa piszesz.... IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 15.10.08, 16:45 Przeciez Polacy uwazaja ze im sie nalezy. Zapracowac? Popracowac w weekend jak jest kryzys? Daj spokoj, przeciez nie beda pracowac na firme. To firma powinnna im slono placic, najlepiej tyle co szefowi. Jestem wlascicielem firmy i wierz mi, nikt sie nie wysila mimo tego ze place premie jesli firma uzyskoje dobre wyniki. Po prostu nie chca "brac udzialu w wyscigu szczurow" bo to takie niemodne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bruk Re: Glupstwa piszesz.... IP: *.icpnet.pl 15.10.08, 17:55 głupstwa to piszesz ty, wyścigu szczurów się zachciało i pewnie za 1200 na miesiac. Generalnie zachecam do likwidacji działalności i zatrudnienia się na etacie jako szczur biurowy. Odpowiedz Link Zgłoś
studus GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... 15.10.08, 16:31 przy mowach o kryzysie szkoda ze nikt nie powiedzial i nie mowi polakom ze lepije by bylo gdyby kupowali polskie produkty, produkowane w polsce a nie w chinach, wietnamie... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinmaz31 Ja nie miałem podwyżki od 2 lat, więc komu wzrosło 15.10.08, 16:45 Jestem pracownikiem naukowym w PAN i podwyżki nie było od 2 lat (wiem łżeelita) Ciekawe jak to jest liczone. Statystycznie więc ktoś musiał otrzymać podwyżkę 20,8% Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Ja nie miałem podwyżki od 2 lat, więc komu wz IP: 195.94.208.* 15.10.08, 17:48 no, ja otrzymalem takowa. Nawet więcej w okolicach 30% Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin 3100?? to są jakieś kpiny! ja dostałem 2600 za ost 15.10.08, 17:14 nmiesiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sebek A ja dostałem 3600 IP: *.aster.pl 15.10.08, 18:32 więc średnio każdy z nas dostał po 3100. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: drewny kocur GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.08, 17:28 Oczywiście-tak w ogóle to Polacy kupują domy za granicą i na nich zarabiają, zarobki oraz konsumpcja rośną w zatrważającym tempie- nie trzeba wspominać że w porównaniu do Chińczyków mamy Eldorado. Mógłbym wyliczać w nieskończoność ale nie mam czasu bo lecę kupić jacht. Tylko takie drobne pytanie: kto zarobi na moją emeryturę skoro Polacy wolą żyć w poniżeniu za granicą niż cieszyć się tym luksusem który zapewnia im Nasz Rząd? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosciu GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 17:30 hahahah dobry żart na dzisiejszy dzień :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: livorno GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 17:41 Takie "dane" to woda na mlyn naszych "politykow" . Beda mogli nam pokazac , ze "zyje sie lepiej , zyje sie weselej " obywatele ! Odpowiedz Link Zgłoś
kotdachowy Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 15.10.08, 18:02 I znow 20 postow o medianie i 20 o dominacie he he he. Uwierze, ze sredni 3000 jak minimala bedzie 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sruluś Znowu propagandka PO w hałaciarskiej gazetce! BULL IP: *.acn.waw.pl 15.10.08, 18:10 SHIT parchy! W tym kraju nadal około 3 milionów ludzi nie ma pracy, a zarobki są w granicach 1200zł! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sanchez GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: 80.48.29.* 15.10.08, 18:19 Jestem nauczycielem. 3100 to ja mam gdy zapłacą mi za trzy miesiące z góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beksa-b1 GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:27 ku..., jakie my ????????!!!!!!!!!!, kto tyle zarabia ???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DNO! Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 IP: *.ilkus.net 15.10.08, 18:30 człowiek po studiach zarabia 1400 !!! DNO! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alek nie pracujcie na etacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:36 W szkołach podstawowych zamiast głupich lektur, dzieci powinny czytać, książki Roberta Kiyosaki, np. Bogaty Ojciec, Kwadrant przepływu pieniędzy - te książki uczą o pieniądzach, uczą tego jak nie pracować dla pieniędzy (zobaczcie fragmenty np. na www.BogatyOjciec.info ), a dla młodszych komiks o pieniądzach www.BogatyOjciec.info/komiks - Rodzice pokażcie ten komiks swoim dzieciom może kiedyś nie będą brały udziału w tym wyścigu szczurów w jakim niektórzy z nas teraz są (głupie korporacje które zabierają nam nasze życie) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edek z krainy... Re: nie pracujcie na etacie IP: *.chello.pl 15.10.08, 19:26 Pospamowałeś swoimi głupawymi stronkami i finansowym Amwayem? To spier**laj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polonista z 1500 Re: GUS: Wynagrodzenie we wrześniu wzrosło o 10,9 IP: *.chello.pl 15.10.08, 19:20 nie pisze się głupku "mi" tylko "mnie". ty "waciaku". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan A ile wynosi srednia wszystkich branz? IP: *.versanet.de 15.10.08, 19:30 Bo te 3 tysiaczki z groszami to przeciez srednia w przedsiebiorstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
czy_znasz_rona_asmusa a ceny wzrosły o 500%, a co sobie bedziem zalowac 17.10.08, 11:31 Odpowiedz Link Zgłoś