Dodaj do ulubionych

Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektryc...

18.05.09, 19:31
Panowie dziennikarze mogli by się nauczyć, że kilowaty (kW), megawaty(MW) są
mocą a nie energią. Prawdopodobnie o mocy 17000 MW są w Hiszpanii
zainstalowane wiatraki. Ja rozumiem, że dziennikarze to humaniści, ale maturę
przecież zdali i fizykę w średniej szkole mieli. Tak się wyzłośliwiam bo to
stały błąd wszystkich dziennikarzy, oprócz z pewnością komentatorów nauk
ścisłych i wkurza mnie to.
Obserwuj wątek
    • Gość: pierwszarata Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektryc... IP: *.NATPOOL.NYU.EDU 18.05.09, 19:37
      Uprzejmie informuję, że wbrew tekstowi; "Parki wiatrowe wytwarzają około 17
      tys. megawatów energii elektryczne" - jest to niemożliwe. Tak jak samochody
      nie jeżdżą z prędkością 60 000 metrów. Megawat to jednostka mocy a nie ilości
      wytworzonej energii - tę zazwyczaj się mnoży jeszcze przez godzinę. W 2005 r.
      Polska wyprodukowała 156 TWh (terawatogodzin czyli 156 000 megawatogodzin, co
      sugerowałoby, że bci chodziło o megawatogodziny. Ale jak 60 000 metrów to nie
      to samo co 60 km/h, tak MW to nie to samo co MWh.
      • radon13 Re: Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektr 18.05.09, 19:48
        No to zapewne zabraklo tego h na końcu. Ale sytuacja jest ciekawa, wynika z niej
        że Hiszpania ma duże nadwyzki mocy a my za chwilę będziemy mieli duże braki.
        Moze sprzedac im ideę elektrowni szczytowo pompowych ?
        • Gość: inżynier Re: Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektr IP: *.echostar.pl 18.05.09, 19:58
          > No to zapewne zabraklo tego h na końcu.

Człowieku, co Ty bredzisz?? Jeżeli by było "h" na końcu, to musieliby napisać
          148920000 MWh energii rocznie. A to jest 8760 razy więcej niż redaktorek napisał...
          żenada z poziomem wiedzy w zakresie nauk ścisłych ;/
    • jaras Nie darmowa ani nawet tania 18.05.09, 19:51
      Energia z wiartu nie jest darmowa, ani nawet tania. Stosunek kosztów budowy farm do zainstalowanej mocy jest kiepski. Jeśli dodać do tego kiepską niezawodność takiego źródła energii (z racji mało przewidywalnej pogody) i krótki, w porównaniu do innych elektrowni, czas ekspoloatacji, wyjdzie nam, że lepiej dać sobie spokój i postawić na rozwój innych źródeł energii.

W ideę energii z wiatru nigdy nie wierzyłem. To kosztowna utopia, wcale nie tak czysta i ekologiczna, jak wielu uważa. Mam nadzieję, że obecny kryzys będzie dla niej gwoździem do trumny.
      • em_obywatel Technologie mozna poprawic 18.05.09, 20:47
        Technologie mozna poprawic. Sa prowadzone badania nad magazynowaniem energii
        elektrycznej na masowa skale. Rozwiazan jest multum, trzeba jes tylko
        dopracowac. Klasyczne elektrownie byly doskonalone latami i szly na to potezne
        pieniadze, wiec nie powinnismy oczekiwac cudow do technologii przez lata
        traktowanej po macoszemu.

Poza tym w Danii jest proejkt, zeby energie wiatru wykorzystywac do ladowania
        akumulatorow w pojazdach elektrycznych. Projekt zaklada, ze bateria bedzie ns
        stacji w calosci wymieniana na w pelni naladowana, wiec nie trzeba czekac na
        naladowanie baterii. Wymiana baterii trwa krocej niz tankowanie. Co wiecej,
        eliminuje to problem ograniczenia zasiegu przez zuzyte baterie, poniewaz zuzyte
        baterie sa natychmiast wylapywane w systemie i oddawane do recyklingu.
        • Gość: kryzysik Re: Technologie mozna poprawic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 22:27
          Witam:)

Z góry stwierdzam, że nie jestem zwolennikiem energii wiatrowej, ale jestem za
          innymi rodzajami OZE:)

Powiedz mi czy słyszałeś o wodorze albo o tym, by np akumulatory ładować z
          systemów ogniw fotovoltaicznych??:>

A powiedz mi gdzie będą składane te łopaty od turbin, przecież to są zazwyczaj
          pierwiastki których połowiczny okres rozpadu jest dosyć spory i nie są zbyt
          "łatwo" zjadliwe przez naturę??:>

A powiedz mi co z THD, jak wytrzymają to np przeciążone linie przesyłowe(takie
          jak polskie, gdy wiadomo, że THD powoduje zmniejszenie eksploatacji tychże lini)???

Powiedz mi co z kosztami automatyki która ma przetwarzać różne f do
          częstotliwości sieciowej???

A powiedz mi czy wiesz, iż polskie prawo zobowiązuje, by na 1kw energii
          wiatrowej przypadało 0,8kw energii z elektrowni wiatrowej???

Czasami nie warto mówić pozytywnie na temat książki poznanej tylko po okładce:)
    • Gość: inżynier Re: Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektr IP: *.echostar.pl 18.05.09, 19:55
      "Parki wiatrowe wytwarzają około 17 tys. megawatów energii elektrycznej" - żeby
      napisać takie zdanie trzeba być abnegatem z zakresu fizyki, ale jak widać coraz
      częściej, głęboko humanistycznie wykształconym dziennikarzom GWna to nie
      przeszkadza...

To zdanie powinno brzmieć:
      parki wiatrowe (powinno być poprawnie "fermy" wiatrowe) mają MOC ok. 17 tys MW.

A wytwarzają ileś tam megawatogodzin energii (policzyć sobie łatwo danym okresie
      czasu).
    • Gość: lol Re: Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektr IP: *.152.147.20.dsl.dynamic.eranet.pl 18.05.09, 20:19
      >dziennikarze to humaniści, ale maturę
      > przecież zdali i fizykę w średniej szkole mieli

matmę niby też, a nie odróżniają np. procentu od punktu procentowego
    • Gość: freddy Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektryc.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 21:55
      Bzdury do kwadratu. Rezygnują dlatego że jest o wiele droższa i
      tyle. Za ekologiczne wygłupy trzeba płacić, na ogół wysokim
      bezrobociem i utratą konkurencyjności.
    • stoova Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektryc.. 19.05.09, 00:04
      No idioci wolą płacić niż mieć za darmo! Jak oni tak mogą? ;)

Elektrownie wiatrowe odłącza się w pierwszej kolejności, ponieważ koszty
      uzyskania energii są w ich przypadku wyższe, niż dla elektrowni konwencjonalnych
      i o niebo wyższe niż dla elektrowni atomowych.
    • art.usa Debilizm łatwizny opanował Hiszpanie . 19.05.09, 02:45
      Paradoks, wyłączana bedzie produkcja energii,
      która nie zanieczyszcza środowisko.

Albo zle rozumuje, albo debilizm opanował Hiszpanie.

Co tam zanieczyszczenie środowiska, idźmy na latwizne,
      nawet jak się klimat calkiem popieprzy, i foki przejma wladze.
    • Gość: kryzys Hiszpanie rezygnują z darmowej energii elektryc... IP: *.slcj.uw.edu.pl 19.05.09, 09:27
      Widać w Hiszpanii wiatraki produkują coś bezwartościowego, co nawet w kryzysie
      i za darmo nie jest potrzebne.

• Gość: zulaw Opacznie zrozumiane IP: 77.255.179.* 03.09.09, 13:14
      To przykład, jak można odwrócić sens informacji.
      Elektrownia cieplna (węglowa lub atomowa) bardzo wolno reaguje na zmianę
      zapotrzebowania na moc. Wygaszanie turbiny jest bardzo kosztowne i powolne,
      wiąże się ze stratami.
      Dlatego w pierwszej kolejności wyłącza się elektrownie wiatrowe, bo to
      niewiele kosztuje.
      To jest właśnie zaletą takiej elektrowni, że może być użyta do wyrównania
      dobowych zmian zapotrzebowania na energię.
      Kiedy przemysł zmniejsza produkcję, redukuje ilość zmian - z 3 do 2 i 1.
      Przemysł jest głównym odbiorcą energii elektrycznej.
      Stąd obecnie rosną dobowe skoki zapotrzebowania na energię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka