Dodaj do ulubionych

Wspólcześni rodzice.. Wejdź! :)

01.01.11, 17:03
Do szkoły mam napisać wypracowanie na temat 'jacy powinni być współcześni rodzice'
Chciałam was zapytać, jacy powinni być rodzice waszym zdaniem?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję smile

janvierkiss
Obserwuj wątek
    • janvier Odświerzam ! ;) 01.01.11, 17:10
    • janvier Halooo ?! Jest tam kto? 01.01.11, 17:30
    • pola16 Re: Wspólcześni rodzice.. Wejdź! :) 01.01.11, 17:39
      Powinien wymagać trochę, ale nie za dużo. Też chcę mieć swoje życie, a ja mam mega luz, koleżanki mi zazdroszczą, ale czego? Długo pracują, więc po szkole mam 0 obowiązków? Ta jasne, obiad sam się zrobi, nie kontrolują %? Efekt miałam wczoraj. Jak coś jeszcze wymyślę, to dopiszę wink.
    • lady_cat Re: Wspólcześni rodzice.. Wejdź! :) 01.01.11, 17:43
      ejejej, odświeżam piszemy przez Ż .

powinni słuchać własnych dzieci . słuchac, rozumiec ich i liczyć się z ich zdaniem. ot tak, pozwolić im wypowiadac się na każdy temat. i jeszcze co do tej wyrozumiałości - no proszę was, co się stanie, jeśli ktoś nie je mięsa, bo je nie lubi, albo nastolatka chce się odchudzać ? nic się nie stanie. tylko, ze rodzice lubią sobie pogderać .
      • janvier Ktoś jeszcze? :)sory za błąd w zadniu odświeżam :) 01.01.11, 17:49
        • paattii Re: Ktoś jeszcze? :)sory za błąd w zadniu odśwież 01.01.11, 22:10
          Współcześni rodzice?

Powinni umieć dogadać się z nastolatkiem, ale nie za bardzo z nim spoufalać. Dawać luzy,ale tez wyznaczać jakąś granice. Nie powinni porównywać nas z innymi osobami. Być wyrozumiałymi osobami i wiedzieć, że w naszym wieku nie da się nie popełniać błędów i łamać zakazów. Powinni narzucić nam jakieś obowiązki u uczyć życia stosownie do wieku, żeby potem takie ciapy z nas nie wyrosły. Jednocześnie powinni wiedzieć, ze potrzeba nam trochę czasu wolnego i swobody. Przede wszystkim powinni nas wspierać.

To tyle ode mnie... Ciesze się bardzo bo moja mama w większości spełnia te kryteria;d
    • blondzia Re: Wspólcześni rodzice.. Wejdź! :) 01.01.11, 22:17
      Na święta ci zadali żal ja nie mam nic na szczęście chodź mam wiele klasówek i kartkówek w 1 i 2 tygodniu stycznia wiadomo niedługo wystawienie ocen .shock
      • paattii blondzia 01.01.11, 22:33
        Zadała pytanie "Jacy powinni być współcześni rodzice?", a nie "Co myślicie o tym, że zadali mi coś na święta?" Więc nie wiem dlaczego drogie dziecko piszesz nie na temat:/.
    • jamajka. ... 01.01.11, 22:20
      Współcześni?...
      Trochę dziwny temat, ponieważ rodzice powinni być sobą. I jeśli np. nie chcą umieć obsługiwać komputera, to nikt nie powinien ich zmuszać.
      Nie mam pojęcia jacy to "współcześni" rodzice.
      Chodzi o ubiór, styl mówienia czy znajomość nowinek w świecie elektroniki..'?'
      • lieb_de_sekunde Re: ... 01.01.11, 22:27
        nie powinni na siłę być "fajni" i ulegać dzieciom. Dużo wymagać i umieć potem nagrodzić rezultaty, spędzać z dzieckiem dużo czasu, być pomocnym, ale umieć działać z dystansem, umieć krzyknąć, ale tylko w ważnych sprawach. i przede wszystkim być sobą i nie udawać megaku.wazajebistych rodzicow na swiecie;...
    • ciastko_kremik Wg mnie... 01.01.11, 22:25
      Rodzice powinni być jak rodzice zawsze... Odpowiedzialni, Kochający i na pewno powinni umieć dogadać się z dzieckiem.... Ale też jednak powinni chociaż wiedzieć co się dzieje w "naszym" świecie(np. co jest modne, czego się słucha) i mieć jakieś pojęcie o najnowszej technologii...

serceserceserce
    • slodkiporanek Re: Wspólcześni rodzice.. Wejdź! :) 02.01.11, 09:53
      Powinni bardziej skupiać się na wychowaniu - wpajać pewne wartości od małego, uczyć kultury.
      Wymagać, ale bez przesady.
      • janvier Dziękuję za odpowiedzi :) 02.01.11, 12:01
        A jeśli chodzi o tych współczesnych rodziców, to nie chodziło mi o znajomość technologii czy coś, tylko o to że teraz dzieci są inne. Hmm... jak by to powiedzieć.. że częściej się buntują, robią co im się podoba itp. Rodzice natomiast nie zawsze interesują się problemami dzieci, niektórzy pracują do późna i nie mają 'czasu na dzieci' ... No, ale i tak dzięki za odpowiedzi smile

janvier kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka