mingusik 28.01.06, 18:14 Czesc Wszystkim! Gdyby ktos z Was cos wiedzial o wolnym pokoju badz malym (i nie za drogim) mieszkaniu na poczatek (do 9 miesiecy ;)) nie za daleko od Kirchberg, bylabym bardzo wdzieczna. P:) M Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 28.01.06, 23:38 Se swieca szukaj kogos kto ci wynajmie mieszkanie na 9 miesiecy... Targowanie sie o rok to juz mistrzostwo swiata, a standardem jest 2,3 lata. Na poczatek to moze jakis pokoj, ok to moze sie udac, ale po co placic komus 500-700 euro jak za tyle mozesz miec juz mieszkanie??? I o co sie martwic? I tak cie nie wyleja po tych 9 miesiacach, no chyba ze sama sie zwolnisz, ale i to nie jest latwe... Odpowiedz Link
agata.w.wawa Re: zgryzliwy jezyk tomiego;-) 30.01.06, 16:43 ale ze mnie szczesciara, ze juz jakis czas obserwuje to forum i wiem, ze tomi tak z dobrego serca przygryza tu i owdzie;-))) Nie stresuj nas - swiezo wybierajacych sie do Luxa (z resztkami optymizmu), bo rzeczywiscie jak przyjda deszcze to skoczymy z mostu do ktoregos ze strumyczkow, hi hi hi Odpowiedz Link
daisy78 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 31.01.06, 13:47 tomi, a gdzie Ty widziales mieszkanie w Luxie za 500 euro? chyba na jakims wygwizdowie poza stolica ;-) I nie znam osoby ktora by podpisywala umowe najmu az na 3 lata ;-) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 31.01.06, 13:51 Ja napisalem "w przedziale". Mozna znalezc za 500 euro ale faktycznie na wygwizdowie :) Zwykle placi sie od 650+ Za pokoj 400-600. Poza tym, sama juz wiesz ze dzielnica dzielnicy nie podobna jest :) Umowy zwykle podpisuje sie na minimum rok, a w praktyce na 2 lata :) Odpowiedz Link
anwi79 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 07.02.06, 19:40 Można wynająć studio za niewiele więcej niż 500 euro. Mój znajomy płaci ok. 550 euro za studio niedaleko dworca. A poza tym znam wiele osób, które podpisywały umowę na 3 lata. To przynajmniej gwarantuje, że właściciel nie podwyższy Ci czynszu przez ten czas. Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 07.02.06, 17:32 Hej, ja sie podłaczam do tego postu, szukam mieszkania od marca, może być od polowy tak naprawde jestem elastyczna, dwupokojowe, dla 2 osob, bez posredników, bo to juz nie chodzi o cene sama w sobie ale o kase jaka biora pośrednicy..... do zo.... jak wszystko pojdzie pomyślnie.... Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 07.02.06, 18:18 Juz masz prace? Szybko. Gratulacje. Pa. Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 07.02.06, 18:33 jak wszystko dobrze pójdzie.......;))))))) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 07.02.06, 19:45 Bedzie to swoisty rekord, kilkanascie dni, od momentu podjecia decyzji. Troche nie realne ale kto wie. Chyba ze sciemniasz i juz dawno bylo to umowione. Aha, jesli prywatny sektor, to prosze podziel sie inforamcjami jak zrobic zeby w tak rekordowym czasie dostac pozwolenie na prace. Wiesz ludzie z topowych firm tu czekaja po 5 miesiecy, wiec tez by sie dowiedzieli jak to jest. Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 10:34 a kto CI powiedzial ze mam pozwolenie na prace?????????????? ja tego nie powiedziałam. Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 10:44 A to co innego. No to na zachete podam ci kilka innych bardzo istotnych faktow. Wiesz, tu sie placi za lekarzy, jak dla ciebie to bedzie jakies 56 Euro za wizyte. Leki tez sa drogie. Zwykle przeziebienie i wizyta w aptece to wydatek jakies 50-100 a nawet i wiecej euro, bo placisz 100%. Bierzesz rachunki i odzyskujesz kase w ZUSIE w PL - powodzenia tu :) Tak wiec, zabierz zapas lekow. Wynajem mieszkania. Mieszkania nie wynajmiesz jesli nie dasz gwarancji bankowej 3 miesiecznej lub gotowki w zamian. Zwykle daje sie gwarancje bankowa. Zeby tak dac, to trzeba by miec konto w banku, a tego z koleji nie zalozysz nie majac LEGALNEJ pracy lub tzw Carte de Sejour. Co wiecej, nie wiem czemu ale czesto wlasciciele mieszkan zanim ci wynajma mieszkanie pytaja sie o zrodlo twoich dochodow, czyli czy je w ogole masz. Jak nie to papapa - znam taki przypadek. Rozwiazaniem dla ciebie moze byc mieszkanie w Niemczech. Tak jakos Polacy sobie radza. Uwierz mi, lokalne przepisy sa bardzo upierdliwe i skuteczenie blokuja naplyw nielegalnych imigrantow :))) Dlatego np jest tu tak malo Polakow :) No chyba, ze jaja sobie robisz, nudzisz sie i zaczynasz jak prawie kazdy Polak to prace dla jednej z Instytucji. Ale co tam, te info i tak sie moga przydac tym co by mysleli "inaczej" :) Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 11:00 Tomi, nie strasz kobity! Niech dziala tak, jak to sobie obmyslila. To nic, ze prawdopodobnie wbrew przepisom, ale przynajmniej nie placze, ze Polakom pozwolen nie daja "za wyglad" czy za "dobre sprawowanie". Takiemu pawiowi to by sie pewnie podobala taka postawa, wiec i ja pierwszy kamienia w nia nie rzuce ;-) Swoja droga Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 11:05 Na Limpertsbergu ten co ta ma na siebie jest NA LEGALU, a gromadka tam to inna sprawa :))) A swoja droga to nawzet mieszkancy sa czujni i pomagaja panstwu wylapywac nielegalnych :))) Szymbi ci opowiadal jak sobie dom malowal i go emeryt obstrykal aparatem??? Hehehe... przeciez TO NIEMOZLIWE zeby POLAK mieszkal w domu!!! Wg niektorych to juz znak apokalipsy... Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 11:35 > Na Limpertsbergu ten co ta ma na siebie jest NA LEGALU, a gromadka tam to inna > sprawa :))) Skad wiesz Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Pokoj/mieszkanie od polowy marca 08.02.06, 21:37 ...zawału prawie dostałam ..:)))dzieki za przestrogi...doceniam..zakoduje...jest ktos w luks. kto mi pomoże, jest ktoś kto tam już jest i bedzie ok,wiem ze moze nie być łatwo ale co tam:)))) nie podcinajcie mi skrzydeł :))))))))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link
tomi_22 Do zupy 08.02.06, 21:44 Zupa, zrob mi przyjemnosc i jak juz tu bedziesz to ujawnij sie w realu. Jakos nie wierze w to co piszesz i jakie masz zamiary. Dlaczego? Dlatego, ze skoro inni lebscy polacy na to nie wpadli to czemu akurat ty? Moj nos mi mowi ze sciemniasz i zaczniesz prace w Instytucji a pieprzysz dla pieprzenia. Ciekawe czy sie ujawnisz czy umrzesz jak sporo poprzednikow gadajacych. Jednak jesli powaznie myslisz o pracy tu, to spoko, rady damy. To jak? Pokazesz sie? Odpowiedz Link
szymbi Re: Do zupy 08.02.06, 21:58 Tomi, aleś Ty podejrzliwy ostatnio jesteś... A co do Twoich rewelacji na mój temat, to nie malowałem domu, ale reszta się zgadza. Szkoda, że Pan nie przyniósł mi pokazać tej fotki Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Do zupy 08.02.06, 22:06 Oj bo ja tak w skrocie sie dowiedzialem :) Tak czy siak, jestes 1 jezdzcem apokalipsy - ze wschodu... ;) Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Do zupy 08.02.06, 23:09 powiem CI tylko tyle, że chcialabym sciemniac i zaczac prace w instytucji ale tak nie jest na razie przynajmniej, chce wyjechac po to zeby opanowac sobie dwa jezyki a jesli sie uda to wiecej i wiecej:)) nie wiem co z tego wyjdzie, moze nic nie wyjdzie ale po jaka cholere mialabym klamac i sciemniac to nie wiem........... Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Do zupy 08.02.06, 23:12 a poza tym...to przedstawiasz to wszystko tak jakby to było coś niemożliwego do zrealizowania.........czy ja to wszystko tak upraszczam czy Ty komplikujesz.........chyba zreszta wole nie wiedziec Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Do zupy 08.02.06, 23:53 Zupa zle mnie rozumiesz :) To nie o to chodzi. Jezyka teraz sie juz nie nauczysz bo zeby na kurs sie zapisac to trzeba miec legalny pobyt... i kolo sie zamyka. Nie mozesz sobie czegos legalnego poszukac? Nie wiem, moze jakis staz? instytucje oferuja cos takiego, rozne firmy takze. Nie wiem kim jestes i co potrafisz. A propos nie legalnego wyjazdu. Znasz przypadek Polaka z Grecji, jak nielegalnie przebywal bez sociala i ubezpieczenia? Moze i prawi moraly, ale ja zachecam do legalnej pracy. Zawsze. Odpowiedz Link
zupapomidorowa1 Re: Do zupy 09.02.06, 22:44 ale ja bede ubezpieczona....znam przypadek Polaka, nie wyjechalabym nigdzie za granice bez ubezpieczenia:))) troche doswiadczenia w pracy mam, ale...moj niemiecki nie jest perfekt a chce zeby byl a moj francuski to juz w ogole. Dzieki Aniele Stróżu za dobre rady...tylko mi tych skrzydel nie podcinaj..:))) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: Do zupy 10.02.06, 09:51 Kluczowe pytanie: UJAWNISZ SIE TU? Sorry, ale jak nie to domniemywam ze sciemniasz - i nie tylko ja - a piszesz zeby popisac. :) Odpowiedz Link
robartek Ostrzezenie 13.02.06, 13:35 Chcialem wszystkich ostrzec przed wynajmowaniem mieszkania (studio) w Luxembourg Ville, na 23, rue Michel Rodange, app. 6F, wlasciciel: Regis Maniora. Wlasciciel nie zwrocil mi kaucji pod bzdurnymi pretekstami, a nastepnie stwierdzil (po rozwiazaniu umowy) ze nie zaplacilem mu czesci czynszu. Wynikly z tego 2 sprawy w sadzie. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Ostrzezenie 13.02.06, 14:16 Dzieki za ostrzezenie. Mysle, ze tego typu informacje sa rownie wazne, jak dzielenie sie wiedza ogolna nt. Luxa. Miejmy nadzieje, ze ustrzeze to naszych Rodakow przed klopotami. pozdro. M. Odpowiedz Link