Dodaj do ulubionych

poczatek roku szkolnego w EE

30.08.06, 09:50
Czy moglibyscie napisac, jak wyglada poczatek roku szkolnego w EE?
Czy sa normalne lekcje? Czy mlodziez powinna odziac sie bardziej elegancko?
Chodzi zarowno o podstawowke jak i o srednia.

Dzieki z gory!
Obserwuj wątek
    • oksy Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 11:08
      Nikt się nie ubiera elegancko. No, może niektórzy w sekcji polskiej... Nie ma
      żadnego przynoszenia kwiatków, żadnych akademii. Normalny dzień, tylko z
      większym zamieszaniem.
      • mil.ka Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 11:30
        Tak wlasnie sadzilam, ale chcialam sie upewnic.
        Dzieki.
      • wilqs72 Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 11:36
        > Nikt się nie ubiera elegancko. No, może niektórzy w sekcji polskiej... Nie ma
        > żadnego przynoszenia kwiatków, żadnych akademii. Normalny dzień, tylko z
        > większym zamieszaniem.

Czy to znaczy ze pierwszego dnia sa juz normalne zajecia?
        • ma_wi99 Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 12:59
          > Czy to znaczy ze pierwszego dnia sa juz normalne zajecia?

Z punktu widzenia rodzicow
    • kajapapaja Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 19:20
      mil.ka, a ty tez pierwszy raz poszylasz latorosl do szkoly? bo moja tez zaczyna
      w ten wtorek, więc pewnie się jakoś spotkamy...
      ja właśnie tez nie wiem, czy juz pakować tornister, czy tez tylko naszykowac
      drugie śniadanie do malego plecaczka...
      • asiunia.lux Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 21:17
        kajapapaja napisała:

> ja właśnie tez nie wiem, czy juz pakować tornister, czy tez tylko naszykowac
        > drugie śniadanie do malego plecaczka...

To ja tylko powiem jak to u mnie bedzie wygladalo.
        Pod koniec roku szkolnego bylo u nas zebranie z rodzicami, na ktore przyszla
        nowa nauczycielka i ona nam wszystko opowiedziala jak to bedzie wygladalo
        miedzy innymi i pierwszego dnia. Otoz dla mojego pierwszoklasisty, pierwszego
        dnia zaczyna sie pierwszy dzien lekcji - zadnch akademi, zadnych stroi
        galowych. Mam dzieciaka oddac o 8.40 i przyjechac po niego ok 13.00. Pierwszego
        dnia (obowiazkowo!) ma przyniesc w tornistrze (oprocz pierwszego sniadania)
        WSZYSTKI ksiazki, zeszyty cwiczen i wszystkie potrzebne przybory. Cala liste
        dostalismy wiec nie bylo najmniejszego problemu z kupnem.
        • ma_wi99 Re: poczatek roku szkolnego w EE 30.08.06, 23:24
          Widzisz, asiunia, i to juz zalezy od sekcji. Bo na przyklad w angielskiej jest
          tak, ze wszystkie ksiazki dostarcza nauczyciel, wiec na pierwsza lekcje
          pierwszego dnia obowiazkowe bylo tylko drugie sniadanie.

Potem oczywiscie pojawily sie i zeszyty i niektore ksiazki dziecko zabieralo od
          czasu do czasu do domu
          • oksy Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 08:17
            Proszę bardzo.
            Ja pierwszego dnia (do polskiej sekcji) daję dziecku kapcie, śniadanie, piórnik
            (bo chce) i jakiś chudy zeszycik, żeby sobie zapisało, kiedy ma angielski,
            kiedy wf i jakie książki ma przynosić. W sumie raczej na luziku to traktujemy,
            no ale co druga klasa, to druga klasa, starzy wyjadacze...
            Asiunia, kaja - w jakich sekcjach startują Wasze dzieci?
            • kajapapaja Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 09:50
              oksy, moja córa startuje w sekcji polskiej, troche to dla niej szok bedzie bo z
              polskiej "zerówki" od razu do drugiej klasy, ale myślę że jakos to przezyjemy
              • oksy Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 11:02
                No to fajnie, będzie dziewczyna w klasie :-)
                Nie ma się co stresować, ta pierwsza klasa jest jak polska zerówka, cały czas
                robili "Wesołą szkołę sześciolatka".
                A po południu do domu czy świetlica?
                • kdjpiaskowy Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 19:35
                  popołudniami to raczej świetlica bo ja w luxie za "samotną" matke jeszcze będę
                  robić, a przy okazji młodzież będzie sie języków szybciej uczyć.
                  a co do dziewczyn - to jeszcze córa danki jest, z tego co pamiętam...
            • asiunia.lux Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 10:53
              DE
      • mil.ka Re: poczatek roku szkolnego w EE 31.08.06, 13:34
        nie, nasze dziecko chodzilo juz 2 miesiace w zeszlym roku szkolnym. Teraz idzie
        do 4 klasy (podstawowki).
        Jesli Twoje idzie do 2 klasy, to bedzie z inna pania niz nasze.
        Jesli chodzi o ksiazki, to dzieci maja w klasie swoje szafki i tam wszystko
        trzymaja. Generalnie nie ma noszenia ksiazek w plecaku, wiec wlasnie sie
        zastanawiam, czy czasem nie pojedziemy razem z malym pierwszego dnia i nie
        zawieziemy mu wszystkiego od razu.
        Dzieci do domu biora tylko to, co jest im potrzebne do odrobienia lekcji.
        W informatorze wyczytalam, ze pierwszego dnia dzieci koncza ok. 13.
        Jesli masz jakies inne pytania, to pytaj. Co wiem, to powiem. :-)
        • danka44 Re: poczatek roku szkolnego w EE 04.09.06, 16:31
          Witam wszystkich rodziców, którzy juz jutro wyprawią swoje dzieci do szkoły.
          Mam nadzieję, że choć część będzie miała czas i osobiście odprowadzi je pod sam
          próg, albo i dalej ;)Moje Stwory ciągle jeszcze domagają się, żeby je
          odprowadzać pierwszego dnia, choć juz są dość zaawansowane. Gryzie też ich
          ciekawość kto dojdzie do ich klasy...???

Kajapapaja dzwoniłam do Ciebie w piątek, ale nie odbierałaś, więc uznałam,
          że...może jestes w Polsce??

Nie zaglądałam na forum przez całe wakacje, a tu tyle sie dzieje, że tygodnia
          nie wystarczy, aby wszystko przeczytać. Do kilku wątków miałabym wiele do
          dodania, ale to jak załatwię pilniejsze rzeczy.

Pozdrawiam,
          Danka

• ma_wi99 Re: poczatek roku szkolnego w EE 04.09.06, 16:36
            To jak juz zalatwisz pilniejsze rzeczy... to mialbym prosbe, bys zajrzala do
            swojej Lux-komorki i odpowiedziala na mojego sms-a. Chociaz jest sprzed tygodnia
          • kajapapaja Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 11:23
            no tak, byłam w POlsce i przyjechalismy dopiero w poniedzialek wieczorem... ale
            12 godzin jazdy z maluchami jest wykańczające....
            • ma_wi99 Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 12:00
              > 12 godzin jazdy z maluchami jest wykańczające....

Lepsze 12 godzin jazdy z maluchami niz 12 godzin jazdy "maluchem" ;-)

Czy ktos na forum ma takie doswiadczenia? A moze znajdzie sie ktos, kto dojechal
              "maluchem" tam gdzie pieprz mowi dobranoc a psy d...mi szczekaja? ;-D

Ja najdalsze eskapady "maluchem" wspominam na Wegry, ale sam widzialem "malucha"
              z Polski w Grecji
              • eubulus Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 12:51
                > Lepsze 12 godzin jazdy z maluchami niz 12 godzin jazdy "maluchem" ;-)

Ciekawe, ale pomyslalem podobnie.

Jesli chodzi o eskapady maluchem to w 1990 z dwoma kolegami
                zapakowalismy sie do malucha. W srodku mnostwo bagazu,
                na dachu rowniez i pojechalismy na Terespol a nastepnie
                na Leningrad (wtedy jeszcze tak sie nazywal).
                Tam sie zatrzymalismy na 1 dzien i znajomi dali nam sledzie
                zapakowane w mocna folie (z grzecznosci wzielismy)(sledzie
                w tym opisie prosze zapamietac).
                Nastepny etap podrozy to przez Vyborg do Finlandii.
                Kiedy juz bylismy w okolicach Helsinek, zaczal padac deszcz.
                Wlaczylismy wycieraczki, ktore po jakims czasie zatrzymaly sie.
                Okazalo sie, ze to te sledzie wkrecily sie w mechanizm. Folia
                byla taka mocna, rosyjska a kregoslupy sledzi to juz szkoda gadac.
                Mlotkiem i srubokretem wymontowalismy sledzie z mechanizmu wycieraczek
                i pojechalismy dalej na polnoc. Dojechalismy do Kemi (to miasto na
                polnocnym krancu zat. Botnickiej. Nastepnie dojechalismy do Rovaniemi
                i jeszcze troche dalej. Pozniej to juz tylko powrot ale tu ciekawostka,
                bo wracajac - jakies 500 km przed Helsinkami - mijalismy sie z maluchem na
                polskich numerach. Z Helsinek promem (wtedy jeszcze plywal taki)
                doplynelismy w ciagu 34 godzin do Gdanska i po dotarciu do domu
                licznik naszego malucha pokazal ponad 4500 km + prom.

To tak w skrocie.
                • tomi_22 Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 12:57
                  Moze to nie o maluchu a o duzym fiacie, ale polaczone z wycieraczkami. Te jak
                  widac w kazdym samochodzie produkowanym wtedy w PL szwankowaly. Moj ojciec
                  swietny mial sposob. Wozil w bagazniku 2-3 kartofle. Jak wycieraczki "stawaly"
                  to sie takiego cielo na pol i smarowalo nim przednia szybe... i wycieraczki juz
                  nie byly potrzebne :)))
                  • katarzyna4511 Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 13:05
                    Jabłka też się nadają - tylko trzeba pamiętać, aby nimi (ziemniakami chyba też)
                    smarować szybę z góry na dół, a nie z boku na bok. Sprawdzone ;-)
                    • bamaza42 Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 14:50
                      katarzyna4511 napisała:

> Jabłka też się nadają - tylko trzeba pamiętać, aby nimi (ziemniakami chyba
                      też)
                      >
                      > smarować szybę z góry na dół, a nie z boku na bok. Sprawdzone ;-)

...a to ciekawostka...hmmm...Polak to jednak potrafi!!! :)
                      ale jaka jest zasada tego "mechanizmu" z jablkami/kartoflami?...
                • bamaza42 Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 14:54
                  No, to juz wyczyn! :)...moi znajomi byli w Grecji kilka razy maluchem, a moja
                  kolezanka przez kilka lat podrozowala w wakacje na saksy (pewnie nie wszyscy tu
                  obecni wiedza, co to saksy, bo od kilkunastu chyba lat to pojecie chyba juz nie
                  funkcjonuje...) maluchem do Holandii...Ja tylko kursowalam maluchem przez 6 lat
                  na trasie Warszawa-Gdansk-Warszawa.
                  A ten prom do Helsinek, to naprawde juz nie kursuje?...nie wiedzialam, a samaej
                  mi sie tez zdarzylo nim plynac do Finlandii.
                  • eubulus Re: poczatek roku szkolnego w EE 06.09.06, 15:15
                    > A ten prom do Helsinek, to naprawde juz nie kursuje?...

To byla Pomerania. Jakos tak w polowie lat 90-tych(chyba)
                    zostal skierowany do Danii a z Gdanska plywa prom do Nynashamn
                    w Szwecji i pozniej mozna sie przeprawic ze Sztokholmu do Turku.
                    Plynalem tak w roku 2000 i 2003.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka