monikx2 11.08.05, 20:18 Prosze o wpisywanie produktow,ktore spozywacie majac candide Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 15:22 Z watku dieta wypisalam wszystkie produkty ,ktore mozna jesc na poczatku diety,ktora powinna trwac kilka tygodni. A wiec,mozna jesc; -brazowy ryz -jedno kwasne jablko -kapuste,ogorki ale nie kiszone -cukinie,selery lodygowe i korzenne,pietruszke,fasolke zielona i zolta,groch,suche fasole -nieslodzone mleko sojowe -zielone,ziolowe herbaty -soki warzywne,wlasnorecznie robione -wszystkie miesa z pewnego zrodla-najlepiej gotowane i duszone -jajka -tluszcze -migdaly Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 15:59 Mozna jesc; -cebule,czosnek -grejfruty -surowe ;buraki i marchew -pomidory -ryby Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 16:15 Dozwolone cd. -miesa; wieprzowe, wolowe, baranina, krolik, kurczak ,indyk -pasztety, pieczenie, rolady, salceson, boczek -rzodkiewka ,papryka ,brukselka -kasze jeczmienne i gryczane -nalezy pic ok.2 litrow wody niegazowanej Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 16:32 Jezeli cos napisalam zle ,to piszcie. Dopisujcie co jeszcze mozna jesc ,bedzie nam latwiej.Wpisujcie produkty ,ktore sa dozwolone i dostepne np.w sklepach ze zdrowa zywnoscia Odpowiedz Link
sylviane Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 16:39 kasza jęczmienna jest raczej niedozwolna, często spotykam się ze sprzecznymi informacjami - np: jedni polecają wszystkie warzywa, inni wykluczaja marchew, buraki i inne. Ja jestem wegetarianką i z warzyw raczej nie rezygnuję... Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 19:28 Pomidory sa na 'nie' niestety. No chyba, ze plasterek od czasu do czasu. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 19:33 Artur dlaczego pomidorow nie wolno jesc? Przeciez one maja niski indeks glikemiczny. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 19:44 Wg mojego indeksu maja za duzo cukru. Krzak pomidora to fabryka cukru. Pare plasterkow moze byc OK, ale np przecier na zupe pomidorowa jest juz ryzykowny. Oczywiscie w miare leczenia mozna pomidory jadac coraz smielej, ale przez pierwsze tygodnie raczej nie lub bardzo ostroznie. To samo dotyczy marchwi i burakow. Male dodatki do zup, lub surowe moga byc OK. Duze ilosci moga spowodowac nawrot choroby. Mozna tez baklazany, cukinie, salaty, szpinak, brokul, kalafior - bez ograniczen. Na mojej liscie grejpfruty sa 'najwyzej male ilosci' i nie od razu - ciagle maja duzo cukru. Nie nalezy ich jesc gdy jestesmy na jakimkolwiek leczeniu farmakologicznym bo zmieniaja dynamike poziomow lekow we krwi. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 20:08 Ok. Dzieki za odpowiedz. Jeszcze jedno,czy mozna uzywac gotowych mrozonek warzywnych do zup? Aha, czy jezeli ugotuje rodzince zupke z duza iloscia wloszczyzny m.inn.marchwi w calosci ,to czy moge taka zupke zjesc ,pomijajac jedzenie tej ugotowanej marchwi? Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 23:46 Mrozonki chyba tak, w kazdym razie nie widze przeciwskazan. Zupa na marchwi raczej nie. Caly cukier i tak przechodzi do wody. Odpowiedz Link
ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 09:50 A jak długo gotować ciecierzycę , groch , fasolę: zieloną , czarną, adzuki. Tak aby zachowała wartości odżywcze ale nie była rozgotowana. Ryż dziki i quinoa jest dozwolony ? Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 11:12 Czy wolno pic kefir lub jogurt naturalny oraz zsiadle mleko? Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 17:23 Kefir tak. Zsiadle mleko chyba nie. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 17:22 Ryz dziki to produkt prazony w wysokich temperaturach o znikomej wartosci odzywczej. Quinoa jest ponoc OK. Ciezerzyca? Nie wiem co to jest. Co do gotowania fasoli nie mam zdania. Odpowiedz Link
ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 20:47 Podobno wszystkie sproszkowane przyprawy - mają glutaminian sodu, np. firmy Kamis ? Czy to prawda ? Czy kupujecie pestki dyni już pakowane czy jeszcze w łupinkach ? Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 14.08.05, 22:47 Przyprawy nie sa raczej wskazane w Kandydozie. Rola przypraw czesto jest przekrwienie blony sluzowej zoladka i jelit, ktore i tak sa juz przekrwione dzieki Candidzie. Jezeli wiec ktos chce bardzo uzywac jakies przyprawy to moze raczej ziola zapachowe niz pieprz i ostra papryka. Oczywiscie przyprawa Origano jest jaka najbardziej wskazana Odpowiedz Link
ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 15.08.05, 09:31 Chodzi mi bardziej o takie przyprawy jak imbir, koper, chrzan, tymianek, majeranek niż pieprz (nie lubię), ostra papryka (podrażnia jelita to fakt). Odpowiedz Link
nowajulka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.08.05, 20:58 Mozna uzywac przypraw, ale nie suszonych.bazylia jak najbardziej, ale swieża, koperek swiezy lub zamrozony w zamrazarce, o0glonie wszystko, byle by było świeże lub mrozone..........takie przechowywanie zywnosci dotyczy wszystkiego, nie tylko przypraw.......rozpoczete opakowanie np. płatków kukurydzianych wsadzamy do lodówki.......tak samo chleb..........kiedy rok temu wgłębialam się w problem candidy w jednej z publikacji anglojezycznej wyczytałam, że po bodajże 12 godzinach, w chlebie jest już pleśń..........ja, lecząc kandydozę mroziłam pieczywo 9oczywiście żytnie na zakwasie) i wyjmowalam tylko porcje na dany posilek....... Odpowiedz Link
sylviane Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.08.05, 21:02 ale w sumie w lodówce jest wilgoć, dosyc spora nawet, i niektóre produkty tez pleśnieją, kiedy długo w niej leżą. Płatki kukurydziane lub inne produkty lezące w lodówce stają się gumowate. Chyba że ja mam jakąś kosmiczna lodówkę? Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 11:39 kiwi, herbata z zurawiny, kalafior, kasza gryczana, serki z mleka owczego, pieczywo chrupkie chaber, wafle ryzowe, jajka, jogurty naturalne w II fazie leczenia Odpowiedz Link
wilk71 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.10.20, 21:07 Przy kandydozie mozna jesc pomidory , nawet sa wskazane ze wzgledu na zawartosc likopiny/lycopene/, ktora ma dzialanie antygrzybiczne, herbatki do picia tylko ziolowe, zielona tez, ja suplementuje sie ziolami zwalczajacyminkandyde firmy Now, nazywaja sie candida support, mozna je dostac w sklepach zielarskich..... Odpowiedz Link
homeopatkaqq BIGOS contra SUROWA KAPUSTA KISZONA 20.08.05, 18:08 No wlasnie, jest wiele sprzecznosci. Z pewnych zrodel dochodza mnie sluchy,m, ze kiszona kapusta to rewelacja, a po przetestowaniu surowki z niej zaczelo mnie wszystko solidnie swedziec. I dopiero pan Andrzej Janus sprostowal to mowiac, ze wolno jest tylko ugotowana lub uduszona kapuste kiszona. Zrobilam sobie wiec bigos i wszystko gra, zadnych dolegliwosci. Odpowiedz Link
kanadyjka1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 11.03.06, 21:27 Hey Chcialam sprostowac ze podobno nie wolno zadnych owocow procz cytryn i zielonych jablek tak wiec grejpfruty odpadaja. Nie wolno tez burakow i marchwi (cukier) jak i wszelkich skrobiowych jarzyn typu ziemniaczanego! To samo sie tyczy pasztetow i rolad jako ze moga zawierac cukier i drozdze! Oczywiscie istnieja rozne stadia tej choroby jak i rozne potrzeby dostosowania diety. Madra naturopatka powiedziala ze jesli chce sie tego swinstwa jak najszybciej pozbyc to najlepiej zadzialac z odpowiednia dieta, inaczej moze sie to ciagnac a ciagnac! Odpowiedz Link
nowajulka Herbata odpada........ 22.08.05, 20:53 jest siedliskiem pleśni..........podobnie jak orzechy czy migdały........zostaje mineralna.......... Odpowiedz Link
victoria08 CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 25.08.05, 11:08 CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE jest do kupienia w sieci sklepow BOMI, nazywa się podpłomyk jest okragly i kosztuje 1,89zł w gdańsku w sieci piekarni Szydłowski takze wszystkie sklepy podobno sa na zakwasie, ale szczerze mowiac po tym z Bomi nigdy nie mialam problemów, a po tym od Szydłowskiego leciutkie.. wiec nie wiem, byc moze jednak maja cos niedozwolnego dla nas w skladzie, ale moze tylko ja tak reagowałam do Malice: nie tyle zytni, co zytni razowy na zakwasie bo np. gdanska siec Pellowski ma chleb zytni na zakasie taki trojkatny ale jest to zytni NIErazowy, wiec nie jest az taki zdrowy, chociaz mysle ze duzo zrowszy niz zwykle chlebki Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 11:47 płatki owsiane, siemie lniane Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 21.08.05, 01:04 z platkami owsianymi nalezy uwazac- maja gluten! Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 15:40 PRODUKTY DOZWOLONE: · ZIEMNIAKI · KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych) · RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY · PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe · RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu. · JAJKA jeśli nie są alergenem · WARZYWA dobrze żuć · KWAŚNE OWOCE jabłka, grapefruity, kiwi · OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno · ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane · NAPOJE: woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców. · PRODUKTY MLECZNE najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. · Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego. · Pod koniec okresu diety konieczna jest terapia przeciwgrzybicza (konieczna próbka stolca!). · Pieczywo CHLEB PRABABCI, chleb żytni na zakwasie z Radzymina. Chleb chrupki CHABER (zielony), chleb chrupki żytni i z sezamem marki. SCHULSTAD, wafle ryżowe. Makarony razowe. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 15:15 Taki spis dostałem parę miesiący temu w pewnej przychodni medycyny naturalnej. Do zaleceń dietetycznych jak najbardziej się stosowałem. To był jednak błąd. Dziś mogę z całą pewnością stwierdzić , że należy z tej listy wykreślić: ziemniaki, wafle ryżowe, płatki owsiane, makarony razowe. Chleb razowy na zakwasie także, chociaż doprawdy bez niego ciężko. Nie wiem , czy mam być wkur... na nich, że mi zalecili taką dietę, czy na siebie, że im zawierzyłem. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 15:19 Ja ostatnio kupilam wafle ,w ktorych skladzie jest tylko brazowy ryz,firmy Sonko.Czy tego tez nie wolno jesc? Odpowiedz Link
monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 15:21 Popieram wypowiedz Paszczaka ,na powyzszej liscie jest faktycznie sporo rzeczy zabronionych i prosze sie nia nie sugerowac podczas leczenia. Odpowiedz Link
fiore24 Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 16:11 Najlepiej nic nie jesc i problem rozwiazany Odpowiedz Link
monikx2 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 16:17 Fiore24,ziemniaki sa na 100 procent zakazane i nie denerwuj sie ,wiadomo,ze kazdy lekarz mowi co innego ale od tego jest to forum abysmy wymieniali swoje poglady i to jak sie leczymy.Dieta jest w tym wszystkim najwazniejsza i dlatego wazne sa wszystkie informacje na jej temat.Co do glodowki to slyszalam,ze tez sa niezle ale nie mam pojecia,czy przy candida tez. Odpowiedz Link
fiore24 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 17:04 Ok, liste produktow dozwolony ( w tym ziemniaki) i zabronionych mam od lekarza.Kazdy mowi co innego. Odpowiedz Link
artur737 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 18:20 Akurat dozwolony LOL przeciez ziemniak to czysta skrobia. Wywal ta liste. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 18:54 ZŁE WĘGLOWODANY Są to związki, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi (przecukrzenie). Chodzi tu między innymi o zwykły cukier pod wszelkimi postaciami (czysty lub połączony z innymi produktami, jak na przykład w wyrobach cukierniczych), jak również o wszelkie węglowodany oczyszczane przemysłowo, takie jak biała mąka, biały(oczyszczony) ryż, alkohole (z wódką na czele), ziemniaki i kukurydza,. DOBRE WĘGLOWODANY Należą do nich te, których przyswajalność przez organizm jest słaba. W efekcie powodują one niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi (stężenie cukru we krwi). Wymienić tutaj można pełnoziarniste produkty zbożowe, brązowy nieoczyszczony ryż, niektóre produkty bogate w skrobię (soczewica, fasola), oraz warzywa i owoce zawierające dużo błonnika i niewiele glukozy (por, rzepa, sałata, zielona fasolka). Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 17:20 Głodówka wcale nie jest głupim pomysłem. Tyle tylko, że nie da się jej prowadzić długo i ma pewne skutki uboczne. NIKT NIE PRZESADZA Z DIETĄ. Zmiana nawyków żywieniowych wpłynie korzystnie na całe zdrowie, nie tylko na candidę. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 17:22 Podaje link do indeksu glikemicznego,warto zajrzec zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Nie popadajcie juz w skrajnosc z ta dieta 17.08.05, 17:23 Ja też dostałem taką samą listę od lekarza (podobno bardzo dobrego). Po kilku miesiącach mogę stwierdzić, że zawiera błędy. Odpowiedz Link
homeopatkaqq ZIEMNIAKI - WOLNO CZY NIE? 20.08.05, 18:11 Ziemniakow w pierwszej fazie diety nie wolno jesc. Maja skrobie, ktora zywi candide. Ja kartofelkow nie jem juz od pol roku i tez jakos zyje. Odpowiedz Link
nowajulka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.08.05, 21:02 Herbat nie mozna pić................ A taka dieta ma na celu nie tylko wyniszczenie drożdży, ale także stwierdzenia ewentualnej alergii........bo alergicy mają automatyczna sklonność do candidy........ja, w trakcie kuracji wykrylam, ze jestem uczulona np. na.....kawę........niesamowite, prawda ? Nawet nie wiedzialam, że kawa może mi szkodzić................... Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 16:25 Ja na przyklad na obiad jem: piers z kurczaka lub rybe i warzywa gotowane , mozna polac je olejem z oliwek. Sniadanie: platki owsiane zalac wrzatkim, skropic cytryna, zetrzec jablko na tace,dodac pestki dyni,slonecznika.Mozna zjesc rowniez wafle ryzowe z wedlina z drobiu. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 16:36 Tyle, ze te wafle ryzowe powinny byc z pelnego ryzu i bez dodatku cukru. Odpowiedz Link
betina02 Re: pomidory 17.08.05, 08:07 jak to jest z pomidorami, jedni mówia ze mozna inni ze nie mozna.... Odpowiedz Link
betina02 Re: pomidory 17.08.05, 08:44 a mozna pic kawe rozpuszczalną? a zupy smietana zaprawiac mozna? Odpowiedz Link
monikx2 Re: pomidory 17.08.05, 08:47 Nie wolno pic kawy,nawet rozpuszczalnej.Nie wiem jak jest z kawa bezkofeinowa ale napewno tez nie jest wskazana na poczatku leczenia.Co do smietany to mysle,ze o niebo lepsze bedzie zastapienie jej jogurtem naturalnym bez cukru. Odpowiedz Link
homeopatkaqq UWAGA WAFLE RYZOWE! 20.08.05, 18:13 Dokladnie jak mowi pan Artur- uwazajcie na nie, bo to jak by nie bylo BIALY RYZ. I wszystkie jego skladniki. Ograniczcie sie do 2 wafelkow dziennie, nie wiecej. Mbnie po wiekszej ilosci zaraz zaczyna swedziec. Odpowiedz Link
etka12 Re: UWAGA WAFLE RYZOWE! 11.03.06, 10:54 homeopatkaqq napisała: > Dokladnie jak mowi pan Artur- uwazajcie na nie, bo to jak by nie bylo BIALY > RYZ. I wszystkie jego skladniki. > Ograniczcie sie do 2 wafelkow dziennie, nie wiecej. Mbnie po wiekszej ilosci > zaraz zaczyna swedziec. mam pytanie - czy jecie wafle ryżowe naturalne? w składzie ryż brązowy australijski Odpowiedz Link
kasiulinka78 Re: UWAGA WAFLE RYZOWE! 24.06.06, 17:38 No właśnie ja też kupuję wafle na których jak byk jest napisane:z ryżu brązowego.jedynie to ,że jesdnak można wafle uznać za produkt wyasoko przetworzony czyż nie?Moim zdanie to samo tyczy się chlbów wasam i innych tym podobnych. Odpowiedz Link
fiska1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 13:56 to chleb można jeść ? Myślałam że w I fazie najlepiej go wyelimonować?! A jak zproduktami mlecznymi typu sery itd.? Ja nie jem. Ziemniaki też słyszałam, że nie wolno a tu ktoś napisał, że owszem? Odpowiedz Link
kiinga Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 14:07 Jedni polecaja chleb a inni niestety nie.Wersje sa podzielone ,ja czytalam i wklejam jeszcze jedna,przeczytajcie; Piekarze, najczęściej niestety, używają do wypieku chleba zakwasu opartego na bazie drozdzy piekarskich. Oczywiście polecam chleb żytnio-razowy na zakwasie ale po jego kupnie nalezy włożyć go przynajmniej na 1 dobę do zamrażarki w celu wymrożenia resztek drożdży. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 16:28 Ziemniakow nie mozna i to dlugo. Nie zauwazylem bo zaprotestowalbym wczesniej. Odpowiedz Link
ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 19:43 Ja jem: Warzywa: seler, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, ogórek, pory, cebula, czosnek, koper, brokuły i kalfior (tych dwóch ostatnich nie jestem pewnien - NIE WIEM CZY MOŻnA - ja przygotowuję je na parze. Obiad: Udko kurczaka, indyka, Łosoś, pstrąg, makrela, Ciecierzyca (groch włoski), soczewica zielona'brązowa, fasola czarna - te ostatnie pomimo zawartości węglowodanó mają duzo błonnika. Nasioan dyni, migdały, siemie lniane. Ja to jem co inni myślą na ten temat ? PYTANIA ? Odpowiedz Link
ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 19:51 Zapomniałęm dodać oliwa z oliwek, duzo mineralki, zioła. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 20:09 Bardzo dobrze. Jeszcze dodam z innej beczki, ze czasem jakis produkt jest niewskazany ale jego obrobka moze uczynic go znosnym. Tak np ziemniak jest niewskazany, ale np placek ziemniaczany jest juz obarczony mniejszym ryzykiem. Zawartosc oleju czyni go wolno trawionym i nie spowoduje raptownego wzrostu poziomu glukozy we krwi ze skrobi. Ale ciagle nie jest to najbardziej zalacany produkt. Po prostu raz na jakis czas mozna troche diete oszukac z minimalnym ryzykiem. Odpowiedz Link
nowajulka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 22.08.05, 21:05 Jesz super poza nasionami dyni i slonecznika....tak jak orzechy czy migdały sa one siedliskiem plesni.............. Odpowiedz Link
homeopatkaqq DO FISKA: 20.08.05, 18:15 Ja wiem , ze ani chleba ani ziemniakow w 1 fazie nie wolno. I tak jest, tylko co niektorzy zapominaja podac o ktorej fazie leczenia pisza, o pierwszej czy ostatniej. A to duza roznica. Odpowiedz Link
sylviane Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 20:18 Mam watpliwości co do brazowego ryżu. Czy wskazany jest tylko gotowany, czy suche wafle ryżowe (bez soli, bez cukru itd.) 100% ryżu brązowego też są dozwolone? Sama juz nie wiem, mam sprzeczne informacje. Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 20:27 Najlepiej zrezygnowac z produktow z ziaren calkowicie. Akceptowalny jest brazowy ryz, pelny - gotowany lub pieczony. Niektorzy tez stosuja inne pelne ziarna - nawet pszenice (unikanie glutenu chyba nie jest az tak wazne jezeli ktos nie jest uczulony) Wafle ryzowe z pelnego ryzu dla niektorych sa jeszcze OK. Ale ich spozycie moze niekiedy spowodowac wzrost glukozy we krwi. W dodatku czasami zawieraja dodatki (klej i czasem cukier) Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 10:47 a chleb pumpernikel? mozna jesc ? on jest bez drożdży Odpowiedz Link
bastet7 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 10:56 Ale ma w sobie miód, czyli cukier, czyli chyba nie można go jeść Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 10:59 to co bierzecie na kanapki do pracy np? pieczywo Wasa? Odpowiedz Link
bastet7 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 12:13 Ja jem pieczywo niestety z drożdżami, bo sami wiecie, że z tym bezdrożdżowym jest problem. Ale zawsze jest to żytnie, pełnoziarniste pieczywo. Nie stosuję aż tak restrykcyjnej diety a i tak zauważam postępy Odpowiedz Link
sylviane Re: do Bastet 18.08.05, 12:51 Czy możesz napisać co oprócz mało restrykcyjnej diety stosujesz? Piszesz o postępach w leczeniu, więc chętnie wszyscy się dowiemy co Tobie pomaga. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bastet7 Re: do Bastet 18.08.05, 13:27 Postępy, czyli lepiej sie czuję nie jedząc cukru, a za to dużo warzyw i błonnika w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i ryżu ciemnym. A do tego citrosept, preparat wielowitaminowy i większe ilości wit. C (tak trzy razy dziennie po 200 mg, ale chyba zwiekszę porcje). Do tego dużo wody mineralnej, herbatki ziołowe i ew. zielona. Takze nic odkrywczego Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 16:29 Pumpernikiel jest jednak na drozdzach Odpowiedz Link
darass5 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 18:11 a czy dynia i wiórki kokosowe sa dozwolone? Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 19:49 Mam mieszane uczucia co do dyni. Wiorki jak nie za duzo (i oczywiscie bez cukru) to pewnie troche mozna. Odpowiedz Link
fiska1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 18.08.05, 20:10 Ja na razie nie jem wcale pieczywa. Ale mogę sobie na to pozwolić, bo mam wakacje i jestem często w domu, więc coś tam podjadam ciągle. Jednak z początkiem września będę miała problem, dlatego chciałabym sie spytać czy Waza Zytnia jest całkowicie dozwolona czy ewentualnie może być. A jeżeli można to ile dziennie i czy można jeść na śniadanie, bo czytałam gdzieś, że kategorycznie nie na śniadanie. Odpowiedz Link
bastet7 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 19.08.05, 08:48 Na opakowaniu, gdzie jest wymieniony skład, nie pojawiaja sie DROŻDŻE. Znalazłam też chlebki, gdzie w skądzie nie maja ani drożdży ani zakwasu..... ale to już chyba jest naciąganie, bo chleb by sie nie upiekł... Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 19.08.05, 09:04 a kukurydze mozna jesc, sa dobre wafle kukurydziane Odpowiedz Link
homeopatkaqq CHLEB PUMPERNIKIEL: 20.08.05, 18:18 Slyszalam, ze wolno jesc, ale w malych ilosciach. W ogole z weglowodanami trzeba tez uwazac i je ograniczac do minimum, bo one w jakis tam sposob tez zywia candide. Wiec gora 1 kromka dziennie i potem staraj sie nie jesc zadnych weglowodanow wiecej, zamiast tego siegaj po warzywka gotowane polane maselkiem oraz mieso, ryby. Odpowiedz Link
manyaslova a ja o tym, co zrobić, by nie mieć candydozy...:) 19.08.05, 10:54 witam! piszę bo dostalam zaproszenie, zalogowalam się i jestem, chcę powiedzieć wam o preparacie "anry", próbowalam wielu lekarstw, metod naturalnych również, okazywaly się za slabe ku mej rozpaczy, dopiero w miesiąc po zażyciu anry odczulam tak znaczną poprawę, że wlaściwie do dnia dzisiejszego preparat ten uznaję za wspanialy i zbawienny, jeśli jest ktoś, kogo mój post zainteresowal odsylam na forum "grzybica pochwy" /link: f.kafeteria.pl/temat.php? id_p=736822&start=9930/, piszcie, odpowiem na pytania, o ile będę umiala /marves@op.pl/, pozdrawiam, Manyaslova Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 19.08.05, 14:03 ksylitol do słodzenia od czasu do czasu, to naturalny słodzik z otrzymywany z brzozy. Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością tylko mnie nie załamujcie że nie można Odpowiedz Link
bastet7 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 19.08.05, 14:08 Nie wiem czy można Ale najlepiej, skoro mamy sie obejść bez słodkiego, w ogóle niczym nie słodzić. Wtedy po jakimś czasie przyzwyczaimy się do nowych smaków i, uwierz mi, nawet nie będzie mogła spojrzeć np. na slodzona herbatę Także - przestawmy się na inne smaki Odpowiedz Link
fiska1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 10:11 Jak to jest z jogurtem naturalnym. Czytałam, że w I fazie należy go wyeliminować. Ale widzę, że w wielu poistach pojawia się jako produkt dozwolony w tej fazie??? Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 14:32 mozna pic napoje energetyzujące? normalnie opadam z sił po paru godzinach, podejrzewam ze staruszka ma wiecej siły i energii ode mnie ((( Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 14:38 Nie pij tego świństwa, to normalne przy grzybicy że padasz ze zmęczenia. Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 14:45 Tez odradzam. Ja tez sie czuje zmeczona, a nic specjalnego nie robie. Kupilam dzis Pau D'arco w tabletkach i srebro koloidalne, zobacze jak na mnie podzialaja ? Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 14:47 Pau D'arco to probiotyk? ja narazie otrilac Odpowiedz Link
fiore24 Pau D'arco 20.08.05, 14:54 Informacja ogólna Pau d'Arco znane także pod nazwami La Pacho i Ipe Roxo pozyskiwane jest z kory drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej zwanego Tabeusa albo Tabeuia Ipe. To potężne drzewo rośnie do wysokości 40 m, a jego korzenie sięgają tak głęboko, że żadna wichura go nie powali. Przez tubylczych Indian ze szczepu Callawaya , którzy od czasów cesarstwa Inków zajmowali się tradycyjną medycyną , nazywane jest taheebo. Kwiaty, kora, sok i trociny tego drzewa używane są do wyrobu leków. Najmniejsza jest jednak wewnętrzna warstwa kory i w tej postaci lek tak trafił w ręce białych. Badania naukowe nad tym niezwykłym środkiem prowadzone są od roku 1960, początkowo w Brazylii, potem w innych ośrodkach na całym świecie. Naukowcy wciąż są zaskakiwani niezwykłymi właściwościami tego leku. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w stanie Meryland ( USA )w 1974 r. opublikował badania ,z których wynika, że Pau d 'Arco jest pomocne w zwalczaniu pasożytów, obniża poziom cukru we krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem ułatwiającym trawienie. Badania w Ameryce Południowej i USA wykazały, że lapacnol ( aktywny składnik zioła Pau d' Arco ) może być stosowany w leczeniu szeregu nowotworów złośliwych. Pau d' Arco zawiera dużą ilość żelaza i działa krwiotwórczo, jednocześnie detoksykacyjnie: oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru toksyn i trucizn. Pau d'Arco atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego jego działanie jest tak szybkie i skuteczne. Naukowcy stwierdzili, że Pau d' Arco ma działanie antybiotyczne ( zabija szkodliwe zarazki ), przy czym nie wykazuje działań ubocznych. Można go zażywać bezpiecznie i nawet podawać dzieciom. Jest niezbędne w trakcie stosowania kuracji antybiotykowej, powstrzymuje postępowanie zakażenia drożdżakami. Stosowane jest również w profilaktyce i leczeniu grypy oraz chorób przeziębieniowych. Lekarze i zielarze znający Pau d' Arco zwracając uwagę na przestrzeganie odpowiedniej diety w czasie kuracji, co ma znacznie przyśpieszyć i ułatwić powrót do zdrowia. Najlepsza jest dieta jarska w opanu o produkty żywności naturalnej. Wyeliminować należy na czas kuracji palenie papierosów , picie alkoholu, czarnej kawy i herbaty. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE Lapachol, betelapachon, hydroksynafrochinon i inne składniki Lapacho wykazały aktywne działanie przeciw wielu wirusom, w tym przeciw wirusowi opryszczki ( typ 1 i 2 ), wirusom grypy, wirusom pryszczycy i poliwirusowi. DZIAŁANIE ANTYRAKOWE Lapacho zostało poddane badaniom przez National Cancer Institute w USA. Po uzyskaniu pierwszych pozytywnych wyników za najaktywniejszy czynnik uznano lapachol. W 1968 roku NCI rozpoczął pierwszą także badań klinicznych lapacholu. W trakcie tych prób nie udało się osiągnąć leczniczego poziomu lapacholu we krwi bez jednoczesnych łagodnych skutków ubocznych w postaci trudności, wymiotów i awitaminozy K. Jest to o tyle trudne do zrozumienia, że nowsze badania wykazały bardzo niską toksyczność lapacholu: jego średnia dawka śmiertelna wynosi 487 g/kg wagi ciała, czyli mniej więcej tyle samo, co kofeiny. Etap prób klinicznych zakończono w 1970 roku. Dowiedziono jednak, że niektóre antrachinony zawarte w Lapacho działają analogicznie do witaminy K, a więc negatywny wpływ łapachołu można by zrekompensować stosując lapacho w całości. DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE Wyciągi z kory Tabebuia avellanedne wykazują działanie przeciwzapalne połączone z niska toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem alkoholowym z Lapacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami zapaleń, jak zapalenie pochwy. Pau 'Arco znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu naturalnym gdy wymagana jest poprawa czynności układu immunologicznego organizmu: - u chorych na leukemię stwierdzono poprawę obrazu krwi, - białaczek, niedokrwistości, stwardnienia tętnic, - astmy oskrzelowej , nieżytów oskrzeli, - zapaleniu jelita grubego- hetmoroidy, - nieżytu żołądka, owrzodzeniach dwunastnicy, - w chorobach zapalnych wątroby i nerek, - cukrzycy ( typu 1. obniża poziom cukru we krwi ), - różnego rodzaju alergiach, - zakażeniach grzybiczych, - drożdżycach ( candidia albicans ), - w urazach i źle gojących się ranach, - rozmaitych chorobach skórnych, - sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek krwi. DAWKOWANIE Ekstrakt suchy w kapsułkach 2-3 kapsułek 1-2 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem lub 7-15 kropli w 1/4 szklanki wody 2-5 razy dziennie. La Pacho podawane jest również w postaci wywaru podawanego do wypicia od dwóch do ośmiu razy dziennie. Wywar taki sporządzany jest z jednej łyżeczki La Pacho na szklankę wody poprzez gotowanie od 5 do 15 minut. W celu uzyskania większej skuteczności terapeutycznej zaleca się konsultacje z lekarzem, a najlepiej ze specjalistą homeopatą w leczeniu preparatami Pau d'Arco. Okres ważności: 3 lata od daty produkcji. Odpowiedz Link
fiore24 Re: Pau D'arco 20.08.05, 14:59 Ja kupilam w slepie z ziolami.Za opakowanie 250 tabletek zaplacilam 60 zł,a za srebro kolidalne 36 zł Odpowiedz Link
ape80 Re: Pau D'arco 20.08.05, 20:16 To pau d'arco to chyba masz firmy now, też je mam ale ono jest słabsze w działniu niż firmy Starlife. Takie 2 klasy - niestety. Za 250 płacisz 60 zł gdy Starlife za 90 kapsułek kosztują 82 zł. Odpowiedz Link
homeopatkaqq JOGURT 20.08.05, 18:22 Mi tez tak mowila lekarka, ze nabial nie jest wskazany w pierwszej fazie. A jesli ktos ma nietolerancje nabialu(skaza bialkowa) to w ogole nie moze jesc w zadnej fazie jogurtow. Ja przez pol roku nie jadlam jogurtow. Przezylam. Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 15:30 ja juz nie moge patrzec na słodkie, chyba mam słodkowstret Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 15:36 Ja mam Candide,a w ogole nie lubie slodkich rzeczy i od bardzo dawna ich nie jem.Wiec nie ma reguly. Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 15:37 to dziwne bo mówia ze candia glównie zywi sie cukrem Odpowiedz Link
fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 15:49 Nie tylko cukrem, weglowodanami tez. Robilam badanie kaluna grzyby,wyszly ++ Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 16:29 Candida żywi się cukrem, miodem, oczyszczonymi zbożami, głównie pszenicą,ryżem oczyszczonym, słodyczami!! owocami słodkimi, stresem!!antybiotykami!! Odpowiedz Link
betina02 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 16:34 własnie, cos na ten stres bierzecie? mam na mysli jakies silniejsze srodki, nie ukrywam ze zyje w ciagłym stresie.Brałam xanax jakis czas w małych dawkach na noc ale przestałam, bałam sie uzalezenienia. Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 20.08.05, 16:36 Ja nic nie biorę, kopię w ścianę, kłócę się z mężem... Odpowiedz Link
homeopatkaqq STRESS 20.08.05, 18:27 Ja na stres biore "STRESS B-complex z witamina C" Wzbogacone sa te tabletki wit. C , miedz i cynk. Dodatkowo mam ampulki "MAGNEZ i WAPN" w jednym. Naprawde pomagaja!O zazywaniu ich pamietam 2-3 razy dziennie. Oczywiscie biore tez complex multivitaminowy, ale nie codziennie, bo zapominam:- ) Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: STRESS 20.08.05, 18:29 jeszcze raz polecam goraco magnez, cynk i miedz! Nie tyle uspokajaja, co wprowadzaja naturalny balans w psychice i nerwach miesniowych. Czuje sie normalnie, tak samo aktywnie, ale nie mam stresu!!!!!!!!! Odpowiedz Link
fiore24 Re: STRESS 20.08.05, 19:00 Ja czytalam,ze przy leczeniu pasozytow nie powinno sie braz witamin w tabletach Odpowiedz Link
mama.mimi Re: STRESS 20.08.05, 19:31 Ponoć witaminy w tabletkach źle się przyswajają. Mój homeo odradza branie wszelkich wspomagaczy, witamin...wszystko powinno się dostarczać z pożywieniem. Twierdzi, że obecnie ludzie są przewitaminizowani. Odpowiedz Link
ape80 Re: jabłka 20.08.05, 20:36 Jabłka odradzam. Czy ktoś zna jakieś preparaty wspomagające układ odpornościowy (tylko nie zestawy multiwitamin bo to aspartam, kwas cytrynowy - wytwarzany na skalę przemysłową fermentacją), ponieważ moje białe ciałka spadły drastycznie i co się podleczę - candidia od nowa mnie dopada ? Odpowiedz Link
betina02 Re: jabłka 20.08.05, 20:40 teaz bym chciała wiedziec, jakie owoce mozna jesc? Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: jabłka 21.08.05, 01:05 cala liste dozwolonych rzeczy macie w moim poscie pod haslem: LISTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE. Odpowiedz Link
homeopatkaqq liSTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE 21.08.05, 01:07 1) tu znajdziecie liste produktow na 3 etapy leczenia kandydozy. www.wholeapproach.com/diet/WholeApproach_Food_List.pdf Pierwszy etap leczenia to lista zielona - jemy glownie produkty z tej listy, przede wszsystkim duzo warzyw. drugi etap leczenia - pozwala urozmaicic produkty z zielonej listy produktami z pomaranczowej listy. trzeci etap leczenia - pozwala dolaczyc jeszcze produkty z czerwonej listy, ale w umiarkowanych ilosciach. 2) A tutaj sa przepisy jakimi dziela sie Amerykanki bedace na diecie antygrzybicznej. wholeapproachforums.com/6/ubb.x?a=cfrm&s=660609395&f=2536011311 Po lewej stronie rubryki macie trzy kategorie: sniadania obiady przegryzki Klikacie na wybrana kategorie i pojawia sie mnostwo przepisow. 3) Tutaj jest kwestionariusz do wypelnienia, zeby sprawdzic sobie ile symptomow candidy mamy, czyli jak bardzo zaawansowana jest nasza choroba. www.wholeapproach.com/diet/Candida_Questionnaire.pdf 4)... a tu adres na glowna strone wholeapproach: www.wholeapproach.com/index.html Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: liSTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE 21.08.05, 01:17 SPROSTOWANIE: Zaznaczam ,ze trzeci etap diety polega na wlaczeniu wiekszej ilosci produktow z listy POMARANCZOWEJ. A lista CZERWONA TO LISTA PRODUKTOW ZABRONIONYCH W NASZEJ DIECIE!!!! Dodam jeszcze, ze kwestia dlugosci trzymania diety jest indywidualna. Zaleca sie byc na dietce przez 1 pelny rok, a najlepiej ze dwa (bo tyle zyja w nas zarodniki grzyba). Nawet po uplywie tego czasu powinniemy jednak zawsze juz uwazac na drozdze, cukry i make ze wzgledu na podatnosc naszych organizmow na przerost candidy. A jak dlugo trzymac sie 1 fazy diety (zielona rubryka) - rowniez zalezy od indywidualnego stanu zaawansowania choroby. Na pewno przynajmniej miesiaac musicie wytrzymac na scislej diecie z zielonej rubryki, ktora opiera sie glownie na warzywach i miesie. Poniewaz laknienie cukru jest okrutne polecam stosowanie homeopatii juz od samego poczatku diety. Biorac "homeo" latwiej Wam bedzie poskromic ochote na slodkie.Tak przynajmniej bylo w moim przypadku. Ja diete trzymam od grudnia czyli juz 8 miesiecy. Nadal trzymam sie fazy 2. I na tej fazie chyba pojade jeszcze z rok. U mnie choroba byla dosc zaawansowana,wiec dluzej mi zabierze oczyszczenie organizmu z grzybow. A tu znajdziecie indeks glikemiczny pokarmow ,czyli w jakim stopniu co jest szkodliwe a co bezpieczne: www.bioter.pl/rady/index_glikemiczny.htm TLUMACZENIE LISTY ZIELONEJ DOZWOLONEJ W 1 ETAPIE DIETY. przetlumaczyla z jez. ang. kolezanka " sylwiane " : Dla tych, którzy nie maja czasu lub ochoty na tłumaczenie tekstu: poniżej lista ZIELONA (żywność dozwolona bez ograniczeń), bez mięsa niestety ponieważ jestem wegetarianką i ten element diety mnie kompletnie nie interesuje. Na liście niestety jest wiele produktów, które znam tylko z nazwy. W Polsce są raczej trudno dostępne. Warzywa : • Seler • Ogórek • Brokuły • Kalafior • Sałata • Szpinak • Cukinia • Czosnek • Cebula • Pietruszka • Szparagi • Botwinka • Brukiew • Brukselka • Korzeń łopianu • Kapusta • Kapusta włoska • Marchew (tylko surowa) • Szczypior • Burak liściowy • Mniszek pospolity (mlecz) • Sałata zimowa (endywia) • Sałata kompasowa (eskario-la) • Koper włoski • Kalarepa • Pory • Gorczyca • Rzodkiewka • Cebula szalotka • Kiełki (oprócz fasoli Mung) • Boćwina szerokoogonkowa • Rzepa • Rzeżucha • Karczoch • Ketmia jadalna • Rukola (rokietta, arugula) • Bok choy (azjatycka kapu-sta) • Kiełki bambusa • Jicama (ziemniaki meksykańskie) • Piżmian jadalny (okra, hibiskus) • Spaghetti squash (żółta mała dynia) Warzywa strączkowe : • Ciecierzyca • Fasolka zielona • Fasolka szparagowa • Fasola Mung • Fasola Kidney • Fasola czarna • Fasola Kaduki • Fasola Lupini • Fasola Navy • Soczewica brązowa • Soczewica zielona • Groszek czarnooki (black eyed) • Groszek Snow (resp. - chiński) Orzechy : • Migdały – surowe, nieprzetworzone • Orzechy brazylijskie • Orzechy Macadamia • Orzeszki piniowe • Orzechy laskowe Pestki : • Dynia • Słonecznik • Sezam • Konopia Tłuszcze i oleje : ( wysokiej jakości, wyciskane na zimno, przechowywane w oryginalnym opakowaniu w lodówce ) • Lniany • Z dyni • Z konopi • Sezamowy • Oliwa z oliwek (extra virgin) Owoce : ( jeżeli są tolerowane stosować w rotacji ) • Awokado • Cytryna i limonka • Żurawina (świeża lub naturalnie suszona) Napoje : • Woda filtrowana • Woda z cytryną • Herbata Pau D’Arco • Herbata Roobios • Wszystkie naturalne, wysokiej jakości herbatki ziołowe • Świeże soki warzywne Słodziki : • Sproszkowana Stevia rebaudiana (resp. Caa-che, Azuca-caa) • Gliceryna roślinna • Naturalnie rozdrobniony korzeń cykorii lub ekstrakt z cykorii Przyprawy : ( organiczne, świeże zioła oraz zioła suszone, nie przechowywane dłużej niż 6 msc. w zimnym i suchym miejscu ) Jajka : ( są silnym alergenem, stosować w rotacji jeżeli są tolerowane ) • Kurze i innego drobiu • Gęsie • Indycze • Bażancie homeopatkaqq - DRUGI ETAP DIETY lista pomaranczowa. - przewiduje uroznaicenie diety z zielonej rubryki (faza 1-sza)produktami z rubryki pomaranczowej, ale tylko 1 produkt dziennie z listy pomaranczowej. Nalezy sie bacznie obserwowac -t.j. jak reagujemy na produkty z pomaranczowej rubryki. Np czy nie szkodzi nam jeczmien, czy cos nie powoduje gazow, sennosci po posilku, swedzenia skory lub pochwy ( w przypadku kobiet),wysypek etc. Wymienie produkty z listy pomaranczowej. JEDEN PRODUKT DZIENNIE z tej listy mozemy wplatac w diete z listy zielonej w drugim etapie leczenia! WARZYWA: - ziemniaki(biale, czerwone, slodkie) - buraki czerwone - gotowana marchew - pomidory - dynia - dynia skrobiowa (mala zolta) - oberzyna, baklazan (eggplant) - papryka (ostra, chilli) - warzywa psiankowate (nightshade vegetable) - piperz angielski - ignam, pochrzyn (yam) - maniok (cassova) WARZYWA STRACZKOWE: - zielony groszek - czerwona soczewica - Fasola plaska - fasola z Limy - soja (o ile sie ja toleruja- a jesli to robic rotacje) NAPOJE: - rozcienczony dobrze z woda sok z zurawiny lub cytryny. - soki marchwiowe domowej roboty z sokowirowki - cwierc szklanki - sok z buraka wlasnej roboty - cwierc szkalnki MIESA: - wieprzowina (o ile ja tolerujemy) OWOCE: - TYLKO SWIEZE = sezonowe! (nie jemy mrozonych ani z puszki) - jablka kwasne, nieslodkie (jak zielone holenderskie) - morela - brzoskwinia - czarne jagody - grapefruit - gruszka - ananas - sliwka - truskawki (niepryskane = ekologiczne = organiczne) - maliny (organiczne) NIEKLASYFIKOWANE: - kapusta kiszona (najlepiej uduszona albo ugotowana) - kefir, jogurt. ORZECHY: - nerkowce ZIARNA I NASIONA: (NAJLEPIEJ TYLKO TE ,KTORE NIE MAJA GLUTENU ORAZ MAJA NISKI POZIOM GLIKEMICZNY.) - kasza gryczana - dziki i brazowy ryz - bialy ryz dlugi - kasza jaglana NALEZY BARDZO OSTROZNIE I RZADKO SIEGAC PO ZIARNA BOGATE W GLUTEN, DO KTORYCH NALEZA: - kasza jeczmienna - platki owsiane - zyto - orkisz - makaron pelnoziarnisty z tych wlasnie ziaren. Przynajmniej przez rok powinnismy unikac jak ognia tych produktow. • LISTA CZERWONA homeopatkaqq 21.08.2005 00:47 + odpowiedz to lista produktow zabronionych w naszej diecie!!!!!!!! Przez rok lub dwa nie wolno nam siegac po te rzeczy, i przy naszej podatnosci na grzyby nalezy uwazac co jemy. Odpowiedz Link
fiore24 do homeopatkaqq 21.08.05, 08:45 Dzieki za przetlumaczenie listy, bedzie dla nas na pewno pomocna. Odpowiedz Link
senini Re:pytania o kolejne produkty 04.12.05, 19:43 Witajcie Mam pytanie dotyczące produktów w pierwszej fazie diety. Czy można jeść takie rzeczy jak: mąka kukurydziana, mleko kokosowe w proszku i płynne, mleko kozie, majonez domowy (jajka i oliwa z oliwek), tahina(pasta sezamowa),cacao, czekolada gorzka bez mleka o zawartości cacao 90%, makaron chiński z fasoli, sery żółte. W diecie którą stosuje dozwolone są także arbuzy- jakie są wasze opinie na ten temat? Odpowiedz Link
nowajulka Re: jabłka 22.08.05, 21:09 Po zakończonej kuracji bezwzglednie należy przyjąć preparaty witaminowe i wzmacniające odporność...........sama o tym zapomniałam i podejrzewam, że mam chyba nawrót choroby..........doskonale jest noni.drogie jak cholera, bo kosztuje w sklpeie wysylkowym ok 220zł, ale doskonale leczy grzybicę i wzmacnia odporność....dodatkowym plusem jest to, że działa uspokajająco............oczywiście leczy nowotwory itp...........jak ktoś ma rodzine w USA to poproscie o wysylkę....tam kosztuje to koło 25USD. Odpowiedz Link
sylviane Re: Podziekowania dla Homeopatkaqq 21.08.05, 12:23 Podziekowania należą się także Homeopatkaqq Wyszperała te listy w necie i zajęła się listą pomarańczową. Pozdrawiam goraco i życzę smacznego (chociaz na pierwszym etapie dozwolonych produktów nie jest wiele . Odpowiedz Link
ape80 Re: Podziekowania dla Homeopatkaqq 21.08.05, 12:28 Pytanie: w jakiej ilości można jeść warzywa (te z zielonej listy)- bez limitów ? I Ile mięsa ? Bo przecież przy Citrosepcie wchłanianie pokarmu jest o 300 % powiększone. Odpowiedz Link
sylviane Re: ile się da :) 21.08.05, 12:34 wydaje mi sie że można jeść bez żadnych limitów, najlepiej urozmaicony jadłospis. Zauwazyłam, że odkąd jestem na diecie, jem znacznie więcej. Jeżeli trzeba by jeszcze wprowadzić limity ilosciowe, to wolałabym radykalna 10-dniową głodówkę, żeby wybić to świństwo do końca. Odpowiedz Link
sylviane Re: do Ape 80 21.08.05, 12:38 ja także jestem z Rzeszowa. Czy mozesz napisać czy zaopatrywałeś się w Pau D'Arco na miejscu (w jakim sklepie?) czy zamawiałeć w necie? To miasto czasami mnie dobija, niby miasto wojewódzkie, a jest tu tylko jeden dobry sklep ze zdrową żywnością... Odpowiedz Link
ape80 Re: do Ape 80 21.08.05, 13:19 Który sklep ? bo ja znam przynajmniej dwa w okolicach rynku ? Ale przez internet też zamawiałem. Odpowiedz Link
ape80 Re: do Ape 80 22.08.05, 18:02 Chodzi mi o listę zieloną na której jest cucambers- ogórek, a na pomarańczowej jest pepino- co znaczy też ogórek. Który to jest szklarniowy a który gruntowy ? Odpowiedz Link
victoria08 PRZEPIS NA NALESNIKI RAZOWE, Z ZIARNAMI BEZ CUKRU 23.08.05, 09:46 wymyslilalm nalesniki nowe: maka razowa pszenna, maka razowa zytnia,platki owsiane, platki zytnei,inne platki, mak,sezam,siemie lniane, slonecznik ziarno, mleko kozie albo woda, jajka. proporcje dowolne, ja uzywam 3jajek zeby sie lepiej trzymaly, smazy sie wolno na oleju zeby byly lekko podsuszone i chrupkie,bo ten rodzaj ciasta szybko smazony sie przypala z zewnatrz, a w srodku jest mokry. wychodza takie razowe chrupiace, b.fajne. ale w pierwszej fazie diety tej restrykcyjnej NIE ZALECAM, DOPIERO JAK JUZ MOZNA JESC MAKE RAZOWA, ale potem - super sprawa * mozna je zrobic na slono z pasta z soczewicy( gotowana pol godziny soczewica, podsmazona cebulka, sol, jakies warzywka jakie sie chce) *mozna na slodko z tasrtym jablkiem, oczywiscie zero cukru, ale jablko troche slodkie jest, ale jablka wybiera sie te kwasne, nie te slodkie. Odpowiedz Link
fiska1 Grill i mięso 27.08.05, 09:57 Dzisiaj wybieram się do znajomych na grilla i mam pytanie: czy można jeść mięso pieczone na grillu? I jeszcze jedno : a sałatę pekińską? Nie znalazłąm o niej wzmianki w liście, może nieuważnie czytałam. Wydaje mi się,że wszystkie rodzaje sałaty można jeść? Chodzi mi tutaj o I etap diety. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Grill i mięso 27.08.05, 10:08 Gdzies czytalam,ze mozna jesc mieso z grilla,sama tez czesto jem ale z grilla elektrycznego-jest super.Mozna jesc wszystkie salaty ale uwaga na salatki ,w ktorych jest majonez-jego niestety nie wolno. Odpowiedz Link
fiska1 Re: Grill i mięso 27.08.05, 10:13 Wiem, że majonezu nie wolno, czasami aby sałatka nie była sucha dodaję bąź oliwy z oliwek bądź zwykłego masła. A co sądzisz o pomidorach? Ja ich obecnie nie jem ale teraz jest na to sezon i ja uwielbiam pomidorki . Gdzieś przeczytałam, że nie wolno. Odpowiedz Link
monikx2 Re: Grill i mięso 27.08.05, 10:18 Ja tez sie spotkalam z roznymi opiniami na temat pomidorow.Dr.Janus poleca je jesc a wiec raczej wolno. Odpowiedz Link
monikx2 Re:Pomidory i chleb 27.08.05, 10:25 Wklejam wypowiedz dr.Janusa na temat chleba i pomidorow. Piekarze, najczęściej niestety, używają do wypieku chleba zakwasu opartego na bazie drozdzy piekarskich. Oczywiście polecam chleb żytnio-razowy na zakwasie ale po jego kupnie nalezy włożyć go przynajmniej na 1 dobę do zamrażarki w celu wymrożenia resztek drożdży. Z niewiadomych mi powodów niektórzy nie polecają jedzenia surowych pomidorów. Ja polecam i to w dużej ilości. Pomidory zawierają bardzo cenny przeciwutleniacz-likopen. Codziennie w okresie letnim na śniadanie jem pokrojone 3 duże pomidory + calą cebulę +pieprz czarny, biały, ziołowy + kurkuma + oliwa z oliwek z I tloczenia na zimno. Odpowiedz Link
monikx2 Re:Kapusta i ogorki kiszone 27.08.05, 10:27 Wklejam wypowiedz dr.Janusa; Nie polecam spożywać kiszonej kapusty i ogórków na surowo ze względu na możliwość obecności w nim drożdży rozwijających się w procesie fermentacji. Ugotowane natomiast pod postacią kapuśniaku czy zupy ogórkowej, można spożywać. A wiec nie jest tak zle,bo mozna tez jesc bigos. Odpowiedz Link
fiska1 Re:Kapusta i ogorki kiszone 27.08.05, 10:31 Ja powiem szczerze nie mogę sie przekonać do bigosu. Bardzo go lubię ale jakoś myślę, że może mi zaszkodzić. Oczywiście są to moje osobiste uprzedzenia. Odpowiedz Link
golden24 Re:Pomidory i chleb 27.08.05, 10:29 Ja tez jem pomidory z cebula. Kupilam rowniez olej z pestek dyni, mieszam go z oliwa z oliwek plus oregano plus cytryna i polewam tym salate Odpowiedz Link
fiska1 Re:Zupy 27.08.05, 10:33 A jak z zupami? jakich nie wolno, bo tych jest chyba mniej? Odpowiedz Link
an_aneczka Szprotki w pomidorach - ale mi się chce!!! 29.08.05, 18:57 Tylko nie wiem czy można jeść takie szprotki w sosie pomidorowym z puszki? Ale mam na nie tak wielką ochote, że chyba mnie tu zaraz skręci!!! Wydaje mi się, że chyba można, bo skoro pomidory można, ale nie jestem do końca pewna, więc jakby ktoś mógł mi cosik na ten temat powiedzieć. A, i jeszcze jedno, a mianowicie pasztet, w każym jest kasza manna - czy można? Odpowiedz Link
ape80 Re: Szprotki w pomidorach - ale mi się chce!!! 29.08.05, 20:31 Do golden - gdzie kupiłaś oregano i po ile ? To nie można jeść ogrków kiszonych ale zwykłe jak najbardziej ? Odpowiedz Link
golden24 Do ape80 29.08.05, 21:17 Chodzi Ci o olej z oregano ? Ja go nie mam,uzywam oregano w postaci ziol.Dodaje do pomidorow,salaty itp. Warty polecenia jest olej z pestek dyni,uzywam go i bardzo mi smakuje.Jest zalecany przy pasozytach. Odpowiedz Link
ape80 Re: Do ape80 29.08.05, 22:36 A gdzie można kupić olej z pestek dyni ? I po ile ? Nalepiej przez internet. Dzięki Odpowiedz Link
shagra Gołąbki 31.08.05, 13:51 Bardzo proszę, żeby mi ktoś powiedziła jak to jest z tym ryżem, wiem że wolno brązowy lub dziki. Ale one przecież zawierają dużo węglowodanów? A co sadziecie o gołąbkach??? Oczywiście z któregoś z tych 2 ryży, jest tam cebulka troszę mięsa no i kapusa ugotowana. A bigos??? Ja mam dziś na obiad gołabeczki i chyba się skuszę choć na jedneg... Odpowiedz Link
davorka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.09.05, 17:11 czy mozna jeść soję i soczewicę? Odpowiedz Link
fiska1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.09.05, 17:38 Soję to chyba nie, ale soczewicę na pewno można. Ja ją jem gotowaną z podsmażaną cebulką i smalcem - zamiast obiadu . Odpowiedz Link
artur737 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 01.09.05, 19:08 Soje tez mozna (nie mozna tofu bo to produkt fermentowany) Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 09.09.05, 18:44 A kuskus? A zimne nóżki z dużą ilością pora i cebuli? Można? Odpowiedz Link
balamutka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 07.11.05, 13:44 A co z tą listą czerwoną? Bo w sumie wątek został urwany... I mam pytanie, na liście zielonej są soki warzywne, natomiast dopiero na pomarańczowej jest sok z marchwi, można więc w I etapie sok z marchwi czy nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link
shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 08.11.05, 09:00 Marchewka tak jak i ziemniaki oraz buraki ma wysoki indeks glikeniczny a więc dużo cukru. Więc nie należy pić takiego soku. Niektórzy okazyjnie jedzą, lub dodają odrobinę marchewki do dań, ja nie jem jej wcale, a już na pewno nie powinno się jeść gotowanej. Odpowiedz Link
asiabed Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 08.11.05, 14:02 Ale surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny - 30, gotowana ma 85. Surowa marchew mozna jesc w pierwszym etapie. Sok z surowej marchewki ma na pewno wyzszy indeks niz sama marchew, ale mysle, ze z sokiem z selera, i kawaleczkiem buraka - raz na jakis czas nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
jbla Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 09:04 tylko podnoszę, lubię tutaj zagladać Odpowiedz Link
balamutka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 17:46 Mam pytanko, czy możemy jeść makaron chiński? Czytałam i napisane jest na opakowaniu że skład to fasola mung i groch. Fasolę mung możemy, groch chyba też. Jak myślicie, makaron chiński dozwolony? A jakie mąki możemy stosować w I fazie diety? A tak w ogóle to nie wyrobiłam dzisiaj i właśnie piję kefir ze sklepu ale nie ma w składzie mleka w proszku więc dlatego sobie pozwoliłam i kurde czuję się winna (( mam nadzieję, że to nie taki wielki grzech. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 17:51 A chrzan można? Taki swój po domowemu robiony? Odpowiedz Link
asiabed Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 18:00 mysle, ze chrzan tarty w domu mozna - z sokiem cytrynowym.Ja jakis miesiac temu tez sobie robilam taki domowy chrzanik - ale sobie poplakalam i posmarkalam przy tym Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 18:10 No właśnie, ja też się dzisiaj posmarkałam ze szczęścia przy jedzeniu, bo odkryłam, że lubię chrzan(!!!), a brakowało mi czegoś ostrego w diecie!!! Chrzan najlepiej hurtem ucierać w sokowirówce, zapas na jakiś czas, bo na tarce to szkoda łez. pozdrawiam Odpowiedz Link
balamutka Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.11.05, 23:23 Halo, ryż chiński można czy nie, wie ktoś? Odpowiedz Link
shagra Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 15.11.05, 22:58 a co z przecierem pomidorowym? Odpowiedz Link
maxion1 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.11.05, 07:39 Ja stosuję przecier pomidorowy nie zawierający konserwantów i nic złego się nie dzieje. Pewnie wywoła to zdziwienie, ale jem też majonez i pizzę ale według własnego przepisu. Natomiast kiedy zjadłem jabłko od razu czułem tego negatywne efekty. Podobnie z papryką, zieloną mogę jeść, czerwonej nie. Zainteresowanych przepisami zapraszam na moją stronę candida.prv.pl - pozdrawiam Odpowiedz Link