Dodaj do ulubionych

Produkty dozwolone przy kandydozie

11.08.05, 20:18
Prosze o wpisywanie produktow,ktore spozywacie majac candide
Obserwuj wątek
    • monikx2 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 13.08.05, 15:22
      Z watku dieta wypisalam wszystkie produkty ,ktore mozna jesc na poczatku
      diety,ktora powinna trwac kilka tygodni.
      A wiec,mozna jesc;
      -brazowy ryz
      -jedno kwasne jablko
      -kapuste,ogorki ale nie kiszone
      -cukinie,selery lodygowe i korzenne,pietruszke,fasolke zielona i
      zolta,groch,suche fasole
      -nieslodzone mleko sojowe
      -zielone,ziolowe herbaty
      -soki warzywne,wlasnorecznie robione
      -wszystkie miesa z pewnego zrodla-najlepiej gotowane i duszone
      -jajka
      -tluszcze
      -migdaly
      • victoria08 CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 25.08.05, 11:08
        CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE
        jest do kupienia w sieci sklepow BOMI, nazywa się podpłomyk jest okragly i
        kosztuje 1,89zł
        w gdańsku w sieci piekarni Szydłowski takze wszystkie sklepy podobno sa na
        zakwasie, ale szczerze mowiac po tym z Bomi nigdy nie mialam problemów, a po tym
        od Szydłowskiego leciutkie.. wiec nie wiem, byc moze jednak maja cos
        niedozwolnego dla nas w skladzie, ale moze tylko ja tak reagowałam

        do Malice:
        nie tyle zytni, co zytni razowy na zakwasie bo np. gdanska siec Pellowski ma
        chleb zytni na zakasie taki trojkatny ale jest to zytni NIErazowy, wiec nie jest
        az taki zdrowy, chociaz mysle ze duzo zrowszy niz zwykle chlebki
    • fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 15:40
      PRODUKTY DOZWOLONE:
      · ZIEMNIAKI
      · KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych)
      · RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY
      · PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe
      · RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) wędliny drobiowe lub wołowe,
      najlepiej pieczone w domu.
      · JAJKA jeśli nie są alergenem
      · WARZYWA dobrze żuć
      · KWAŚNE OWOCE jabłka, grapefruity, kiwi
      · OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno
      · ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane
      · NAPOJE: woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna
      słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z
      warzyw lub kwaśnych owoców.
      · PRODUKTY MLECZNE najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii
      dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są
      alergenami.
      · Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego.
      Unikać mleka pasteryzowanego.
      · Pod koniec okresu diety konieczna jest terapia przeciwgrzybicza
      (konieczna próbka stolca!).
      · Pieczywo CHLEB PRABABCI, chleb żytni na zakwasie z Radzymina. Chleb
      chrupki CHABER (zielony), chleb chrupki żytni i z sezamem marki. SCHULSTAD,
      wafle ryżowe. Makarony razowe. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.
    • fiore24 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 16.08.05, 16:25
      Ja na przyklad na obiad jem: piers z kurczaka lub rybe i warzywa gotowane ,
      mozna polac je olejem z oliwek.

      Sniadanie: platki owsiane zalac wrzatkim, skropic cytryna, zetrzec jablko na
      tace,dodac pestki dyni,slonecznika.Mozna zjesc rowniez wafle ryzowe z wedlina z
      drobiu.
      • kiinga Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 14:07
        Jedni polecaja chleb a inni niestety nie.Wersje sa podzielone ,ja czytalam i
        wklejam jeszcze jedna,przeczytajcie;

        Piekarze, najczęściej niestety, używają do wypieku chleba zakwasu opartego na
        bazie drozdzy piekarskich. Oczywiście polecam chleb żytnio-razowy na zakwasie
        ale po jego kupnie nalezy włożyć go przynajmniej na 1 dobę do zamrażarki w celu
        wymrożenia resztek drożdży.
        • ape80 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 17.08.05, 19:43
          Ja jem:
          Warzywa: seler, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, ogórek, pory, cebula, czosnek,
          koper, brokuły i kalfior (tych dwóch ostatnich nie jestem pewnien - NIE WIEM CZY
          MOŻnA - ja przygotowuję je na parze.

          Obiad: Udko kurczaka, indyka, Łosoś, pstrąg, makrela, Ciecierzyca (groch
          włoski), soczewica zielona'brązowa, fasola czarna - te ostatnie pomimo
          zawartości węglowodanó mają duzo błonnika.


          Nasioan dyni, migdały, siemie lniane. Ja to jem co inni myślą na ten temat ?
          PYTANIA ?

      • homeopatkaqq DO FISKA: 20.08.05, 18:15
        Ja wiem , ze ani chleba ani ziemniakow w 1 fazie nie wolno.
        I tak jest, tylko co niektorzy zapominaja podac o ktorej fazie leczenia pisza,
        o pierwszej czy ostatniej.
        A to duza roznica.
    • manyaslova a ja o tym, co zrobić, by nie mieć candydozy...:) 19.08.05, 10:54
      witam!
      piszę bo dostalam zaproszenie, zalogowalam się i jestem, chcę powiedzieć wam o
      preparacie "anry", próbowalam wielu lekarstw, metod naturalnych również,
      okazywaly się za slabe ku mej rozpaczy, dopiero w miesiąc po zażyciu anry
      odczulam tak znaczną poprawę, że wlaściwie do dnia dzisiejszego preparat ten
      uznaję za wspanialy i zbawienny, jeśli jest ktoś, kogo mój post zainteresowal
      odsylam na forum "grzybica pochwy" /link: f.kafeteria.pl/temat.php?
      id_p=736822&start=9930/, piszcie, odpowiem na pytania, o ile będę
      umiala /marves@op.pl/, pozdrawiam,
      Manyaslova
      • bastet7 Re: Produkty dozwolone przy kandydozie 19.08.05, 14:08
        Nie wiem czy możnasmile Ale najlepiej, skoro mamy sie obejść bez słodkiego, w
        ogóle niczym nie słodzić. Wtedy po jakimś czasie przyzwyczaimy się do nowych
        smaków i, uwierz mi, nawet nie będzie mogła spojrzeć np. na slodzona herbatęwink
        Także - przestawmy się na inne smakiwink
                • fiore24 Pau D'arco 20.08.05, 14:54
                  Informacja ogólna
                  Pau d'Arco znane także pod nazwami La Pacho i Ipe Roxo pozyskiwane jest z kory
                  drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej zwanego Tabeusa albo
                  Tabeuia Ipe.
                  To potężne drzewo rośnie do wysokości 40 m, a jego korzenie sięgają tak
                  głęboko, że żadna wichura go nie powali. Przez tubylczych Indian ze szczepu
                  Callawaya , którzy od czasów cesarstwa Inków zajmowali się tradycyjną
                  medycyną , nazywane jest taheebo. Kwiaty, kora, sok i trociny tego drzewa
                  używane są do wyrobu leków. Najmniejsza jest jednak wewnętrzna warstwa kory i w
                  tej postaci lek tak trafił w ręce białych. Badania naukowe nad tym niezwykłym
                  środkiem prowadzone są od roku 1960, początkowo w Brazylii, potem w innych
                  ośrodkach na całym świecie. Naukowcy wciąż są zaskakiwani niezwykłymi
                  właściwościami tego leku. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w stanie
                  Meryland ( USA )w 1974 r. opublikował badania ,z których wynika, że Pau
                  d 'Arco jest pomocne w zwalczaniu pasożytów, obniża poziom cukru we krwi, co
                  może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem ułatwiającym trawienie.
                  Badania w Ameryce Południowej i USA wykazały, że lapacnol ( aktywny składnik
                  zioła Pau d' Arco ) może być stosowany w leczeniu szeregu nowotworów
                  złośliwych. Pau d' Arco zawiera dużą ilość żelaza i działa krwiotwórczo,
                  jednocześnie detoksykacyjnie: oczyszcza krew i narządy wewnętrzne od nadmiaru
                  toksyn i trucizn.
                  Pau d'Arco atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga odporność
                  organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego jego działanie jest
                  tak szybkie i skuteczne. Naukowcy stwierdzili, że Pau d' Arco ma działanie
                  antybiotyczne ( zabija szkodliwe zarazki ), przy czym nie wykazuje działań
                  ubocznych. Można go zażywać bezpiecznie i nawet podawać dzieciom. Jest
                  niezbędne w trakcie stosowania kuracji antybiotykowej, powstrzymuje
                  postępowanie zakażenia drożdżakami. Stosowane jest również w profilaktyce i
                  leczeniu grypy oraz chorób przeziębieniowych. Lekarze i zielarze znający Pau d'
                  Arco zwracając uwagę na przestrzeganie odpowiedniej diety w czasie kuracji, co
                  ma znacznie przyśpieszyć i ułatwić powrót do zdrowia. Najlepsza jest dieta
                  jarska w opanu o produkty żywności naturalnej. Wyeliminować należy na czas
                  kuracji palenie papierosów , picie alkoholu, czarnej kawy i herbaty.
                  DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE
                  Lapachol, betelapachon, hydroksynafrochinon i inne składniki Lapacho wykazały
                  aktywne działanie przeciw wielu wirusom, w tym przeciw wirusowi opryszczki (
                  typ 1 i 2 ), wirusom grypy, wirusom pryszczycy i poliwirusowi.
                  DZIAŁANIE ANTYRAKOWE
                  Lapacho zostało poddane badaniom przez National Cancer Institute w USA. Po
                  uzyskaniu pierwszych pozytywnych wyników za najaktywniejszy czynnik uznano
                  lapachol. W 1968 roku NCI rozpoczął pierwszą także badań klinicznych lapacholu.
                  W trakcie tych prób nie udało się osiągnąć leczniczego poziomu lapacholu we
                  krwi bez jednoczesnych łagodnych skutków ubocznych w postaci trudności,
                  wymiotów i awitaminozy K. Jest to o tyle trudne do zrozumienia, że nowsze
                  badania wykazały bardzo niską toksyczność lapacholu: jego średnia dawka
                  śmiertelna wynosi 487 g/kg wagi ciała, czyli mniej więcej tyle samo, co
                  kofeiny. Etap prób klinicznych zakończono w 1970 roku. Dowiedziono jednak, że
                  niektóre antrachinony zawarte w Lapacho działają analogicznie do witaminy K, a
                  więc negatywny wpływ łapachołu można by zrekompensować stosując lapacho w
                  całości.
                  DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE
                  Wyciągi z kory Tabebuia avellanedne wykazują działanie przeciwzapalne
                  połączone z niska toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem alkoholowym z
                  Lapacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami zapaleń, jak
                  zapalenie pochwy. Pau 'Arco znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu
                  naturalnym gdy wymagana jest poprawa czynności układu immunologicznego
                  organizmu:
                  - u chorych na leukemię stwierdzono poprawę obrazu krwi,
                  - białaczek, niedokrwistości, stwardnienia tętnic,
                  - astmy oskrzelowej , nieżytów oskrzeli,
                  - zapaleniu jelita grubego- hetmoroidy,
                  - nieżytu żołądka, owrzodzeniach dwunastnicy,
                  - w chorobach zapalnych wątroby i nerek,
                  - cukrzycy ( typu 1. obniża poziom cukru we krwi ),
                  - różnego rodzaju alergiach,
                  - zakażeniach grzybiczych,
                  - drożdżycach ( candidia albicans ),
                  - w urazach i źle gojących się ranach,
                  - rozmaitych chorobach skórnych,
                  - sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek krwi.
                  DAWKOWANIE
                  Ekstrakt suchy w kapsułkach 2-3 kapsułek 1-2 razy dziennie na pół godziny przed
                  posiłkiem lub 7-15 kropli w 1/4 szklanki wody 2-5 razy dziennie. La Pacho
                  podawane jest również w postaci wywaru podawanego do wypicia od dwóch do ośmiu
                  razy dziennie. Wywar taki sporządzany jest z jednej łyżeczki La Pacho na
                  szklankę wody poprzez gotowanie od 5 do 15 minut. W celu uzyskania większej
                  skuteczności terapeutycznej zaleca się konsultacje z lekarzem, a najlepiej ze
                  specjalistą homeopatą w leczeniu preparatami Pau d'Arco.
                  Okres ważności: 3 lata od daty produkcji.
          • homeopatkaqq JOGURT 20.08.05, 18:22
            Mi tez tak mowila lekarka, ze nabial nie jest wskazany w pierwszej fazie. A
            jesli ktos ma nietolerancje nabialu(skaza bialkowa) to w ogole nie moze jesc w
            zadnej fazie jogurtow. Ja przez pol roku nie jadlam jogurtow. Przezylam.
                    • homeopatkaqq STRESS 20.08.05, 18:27
                      Ja na stres biore "STRESS B-complex z witamina C" Wzbogacone sa te tabletki
                      wit. C , miedz i cynk. Dodatkowo mam ampulki "MAGNEZ i WAPN" w jednym. Naprawde
                      pomagaja!O zazywaniu ich pamietam 2-3 razy dziennie.
                      Oczywiscie biore tez complex multivitaminowy, ale nie codziennie, bo zapominam:-
                      )
                      • homeopatkaqq Re: STRESS 20.08.05, 18:29
                        jeszcze raz polecam goraco magnez, cynk i miedz! Nie tyle uspokajaja, co
                        wprowadzaja naturalny balans w psychice i nerwach miesniowych. Czuje sie
                        normalnie, tak samo aktywnie, ale nie mam stresu!!!!!!!!!
                          • mama.mimi Re: STRESS 20.08.05, 19:31
                            Ponoć witaminy w tabletkach źle się przyswajają. Mój homeo odradza branie
                            wszelkich wspomagaczy, witamin...wszystko powinno się dostarczać z pożywieniem.
                            Twierdzi, że obecnie ludzie są przewitaminizowani.
                              • ape80 Re: jabłka 20.08.05, 20:36
                                Jabłka odradzam. Czy ktoś zna jakieś preparaty wspomagające układ odpornościowy
                                (tylko nie zestawy multiwitamin bo to aspartam, kwas cytrynowy - wytwarzany na
                                skalę przemysłową fermentacją), ponieważ moje białe ciałka spadły drastycznie i
                                co się podleczę - candidia od nowa mnie dopada ?
                                    • homeopatkaqq liSTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE 21.08.05, 01:07
                                      1) tu znajdziecie liste produktow na 3 etapy leczenia kandydozy.
                                      www.wholeapproach.com/diet/WholeApproach_Food_List.pdf
                                      Pierwszy etap leczenia to lista zielona - jemy glownie produkty
                                      z tej listy, przede wszsystkim duzo warzyw.

                                      drugi etap leczenia - pozwala urozmaicic produkty z zielonej listy produktami
                                      z pomaranczowej listy.

                                      trzeci etap leczenia - pozwala dolaczyc jeszcze produkty z czerwonej listy,
                                      ale w umiarkowanych ilosciach.


                                      2) A tutaj sa przepisy jakimi dziela sie Amerykanki bedace na diecie
                                      antygrzybicznej.
                                      wholeapproachforums.com/6/ubb.x?a=cfrm&s=660609395&f=2536011311
                                      Po lewej stronie rubryki macie trzy kategorie:
                                      sniadania
                                      obiady
                                      przegryzki
                                      Klikacie na wybrana kategorie i pojawia sie mnostwo przepisow.


                                      3) Tutaj jest kwestionariusz do wypelnienia, zeby sprawdzic sobie ile
                                      symptomow candidy mamy, czyli jak bardzo zaawansowana jest nasza choroba.
                                      www.wholeapproach.com/diet/Candida_Questionnaire.pdf

                                      4)... a tu adres na glowna strone wholeapproach:
                                      www.wholeapproach.com/index.html

                                      • homeopatkaqq Re: liSTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE 21.08.05, 01:17
                                        SPROSTOWANIE:

                                        Zaznaczam ,ze trzeci etap diety polega na wlaczeniu wiekszej ilosci produktow z
                                        listy POMARANCZOWEJ.
                                        A lista CZERWONA TO LISTA PRODUKTOW ZABRONIONYCH W NASZEJ DIECIE!!!!


                                        Dodam jeszcze, ze kwestia dlugosci trzymania diety jest indywidualna.
                                        Zaleca sie byc na dietce przez 1 pelny rok, a najlepiej ze dwa (bo tyle zyja w
                                        nas zarodniki grzyba). Nawet po uplywie tego czasu powinniemy jednak zawsze juz
                                        uwazac na drozdze, cukry i make ze wzgledu na podatnosc naszych organizmow na
                                        przerost candidy.
                                        A jak dlugo trzymac sie 1 fazy diety (zielona rubryka) - rowniez zalezy od
                                        indywidualnego stanu zaawansowania choroby.
                                        Na pewno przynajmniej miesiaac musicie wytrzymac na scislej diecie z zielonej
                                        rubryki, ktora opiera sie glownie na warzywach i miesie.
                                        Poniewaz laknienie cukru jest okrutne polecam stosowanie homeopatii juz od
                                        samego poczatku diety. Biorac "homeo" latwiej Wam bedzie poskromic ochote na
                                        slodkie.Tak przynajmniej bylo w moim przypadku.
                                        Ja diete trzymam od grudnia czyli juz 8 miesiecy. Nadal trzymam sie fazy 2.
                                        I na tej fazie chyba pojade jeszcze z rok. U mnie choroba byla dosc
                                        zaawansowana,wiec dluzej mi zabierze oczyszczenie organizmu z grzybow.


                                        A tu znajdziecie indeks glikemiczny pokarmow ,czyli w jakim stopniu co jest
                                        szkodliwe a co bezpieczne:
                                        www.bioter.pl/rady/index_glikemiczny.htm


                                        TLUMACZENIE LISTY ZIELONEJ DOZWOLONEJ W 1 ETAPIE DIETY.

                                        przetlumaczyla z jez. ang. kolezanka " sylwiane " :
                                        Dla tych, którzy nie maja czasu lub ochoty na tłumaczenie tekstu: poniżej lista
                                        ZIELONA (żywność dozwolona bez ograniczeń), bez mięsa niestety ponieważ jestem
                                        wegetarianką i ten element diety mnie kompletnie nie interesuje. Na liście
                                        niestety jest wiele produktów, które znam tylko z nazwy. W Polsce są raczej
                                        trudno dostępne.


                                        Warzywa :

                                        • Seler
                                        • Ogórek
                                        • Brokuły
                                        • Kalafior
                                        • Sałata
                                        • Szpinak
                                        • Cukinia
                                        • Czosnek
                                        • Cebula
                                        • Pietruszka
                                        • Szparagi
                                        • Botwinka
                                        • Brukiew
                                        • Brukselka
                                        • Korzeń łopianu
                                        • Kapusta
                                        • Kapusta włoska
                                        • Marchew (tylko surowa)
                                        • Szczypior
                                        • Burak liściowy
                                        • Mniszek pospolity (mlecz)
                                        • Sałata zimowa (endywia)
                                        • Sałata kompasowa (eskario-la)
                                        • Koper włoski
                                        • Kalarepa
                                        • Pory
                                        • Gorczyca
                                        • Rzodkiewka
                                        • Cebula szalotka
                                        • Kiełki (oprócz fasoli Mung)
                                        • Boćwina szerokoogonkowa
                                        • Rzepa
                                        • Rzeżucha
                                        • Karczoch
                                        • Ketmia jadalna
                                        • Rukola (rokietta, arugula)
                                        • Bok choy (azjatycka kapu-sta)
                                        • Kiełki bambusa
                                        • Jicama (ziemniaki meksykańskie)
                                        • Piżmian jadalny (okra, hibiskus)
                                        • Spaghetti squash (żółta mała dynia)


                                        Warzywa strączkowe :

                                        • Ciecierzyca
                                        • Fasolka zielona
                                        • Fasolka szparagowa
                                        • Fasola Mung
                                        • Fasola Kidney
                                        • Fasola czarna
                                        • Fasola Kaduki
                                        • Fasola Lupini
                                        • Fasola Navy
                                        • Soczewica brązowa
                                        • Soczewica zielona
                                        • Groszek czarnooki (black eyed)
                                        • Groszek Snow (resp. - chiński)

                                        Orzechy :

                                        • Migdały – surowe, nieprzetworzone
                                        • Orzechy brazylijskie
                                        • Orzechy Macadamia
                                        • Orzeszki piniowe
                                        • Orzechy laskowe

                                        Pestki :

                                        • Dynia
                                        • Słonecznik
                                        • Sezam
                                        • Konopia

                                        Tłuszcze i oleje :
                                        ( wysokiej jakości, wyciskane na zimno, przechowywane w oryginalnym opakowaniu
                                        w lodówce )

                                        • Lniany
                                        • Z dyni
                                        • Z konopi
                                        • Sezamowy
                                        • Oliwa z oliwek (extra virgin)


                                        Owoce :
                                        ( jeżeli są tolerowane stosować w rotacji )

                                        • Awokado
                                        • Cytryna i limonka
                                        • Żurawina (świeża lub naturalnie suszona)
                                        Napoje :

                                        • Woda filtrowana
                                        • Woda z cytryną
                                        • Herbata Pau D’Arco
                                        • Herbata Roobios
                                        • Wszystkie naturalne, wysokiej jakości herbatki ziołowe
                                        • Świeże soki warzywne

                                        Słodziki :

                                        • Sproszkowana Stevia rebaudiana (resp. Caa-che, Azuca-caa)
                                        • Gliceryna roślinna
                                        • Naturalnie rozdrobniony korzeń cykorii lub ekstrakt z cykorii

                                        Przyprawy :
                                        ( organiczne, świeże zioła oraz zioła suszone, nie przechowywane dłużej niż 6
                                        msc. w zimnym i suchym miejscu )

                                        Jajka :
                                        ( są silnym alergenem, stosować w rotacji jeżeli są tolerowane )

                                        • Kurze i innego drobiu
                                        • Gęsie
                                        • Indycze
                                        • Bażancie



                                        homeopatkaqq - DRUGI ETAP DIETY lista pomaranczowa.

                                        - przewiduje uroznaicenie diety z zielonej rubryki (faza 1-sza)produktami z
                                        rubryki pomaranczowej, ale tylko 1 produkt dziennie z listy pomaranczowej.

                                        Nalezy sie bacznie obserwowac -t.j. jak reagujemy na produkty z pomaranczowej
                                        rubryki. Np czy nie szkodzi nam jeczmien, czy cos nie powoduje gazow, sennosci
                                        po posilku, swedzenia skory lub pochwy ( w przypadku kobiet),wysypek etc.

                                        Wymienie produkty z listy pomaranczowej.
                                        JEDEN PRODUKT DZIENNIE z tej listy mozemy wplatac w diete z listy zielonej w
                                        drugim etapie leczenia!

                                        WARZYWA:
                                        - ziemniaki(biale, czerwone, slodkie)
                                        - buraki czerwone
                                        - gotowana marchew
                                        - pomidory
                                        - dynia
                                        - dynia skrobiowa (mala zolta)
                                        - oberzyna, baklazan (eggplant)
                                        - papryka (ostra, chilli)
                                        - warzywa psiankowate (nightshade vegetable)
                                        - piperz angielski
                                        - ignam, pochrzyn (yam)
                                        - maniok (cassova)


                                        WARZYWA STRACZKOWE:
                                        - zielony groszek
                                        - czerwona soczewica
                                        - Fasola plaska
                                        - fasola z Limy
                                        - soja (o ile sie ja toleruja- a jesli to robic rotacje)

                                        NAPOJE:

                                        - rozcienczony dobrze z woda sok z zurawiny lub cytryny.
                                        - soki marchwiowe domowej roboty z sokowirowki - cwierc szklanki
                                        - sok z buraka wlasnej roboty - cwierc szkalnki


                                        MIESA:
                                        - wieprzowina (o ile ja tolerujemy)

                                        OWOCE:
                                        - TYLKO SWIEZE = sezonowe! (nie jemy mrozonych ani z puszki)
                                        - jablka kwasne, nieslodkie (jak zielone holenderskie)
                                        - morela
                                        - brzoskwinia
                                        - czarne jagody
                                        - grapefruit
                                        - gruszka
                                        - ananas
                                        - sliwka
                                        - truskawki (niepryskane = ekologiczne = organiczne)
                                        - maliny (organiczne)

                                        NIEKLASYFIKOWANE:
                                        - kapusta kiszona (najlepiej uduszona albo ugotowana)
                                        - kefir, jogurt.

                                        ORZECHY:
                                        - nerkowce

                                        ZIARNA I NASIONA:
                                        (NAJLEPIEJ TYLKO TE ,KTORE NIE MAJA GLUTENU ORAZ MAJA NISKI POZIOM GLIKEMICZNY.)
                                        - kasza gryczana
                                        - dziki i brazowy ryz
                                        - bialy ryz dlugi
                                        - kasza jaglana

                                        NALEZY BARDZO OSTROZNIE I RZADKO SIEGAC PO ZIARNA BOGATE W GLUTEN, DO KTORYCH
                                        NALEZA:
                                        - kasza jeczmienna
                                        - platki owsiane
                                        - zyto
                                        - orkisz
                                        - makaron pelnoziarnisty z tych wlasnie ziaren.







                                        Przynajmniej przez rok powinnismy unikac jak ognia tych produktow.



                                        • LISTA CZERWONA
                                        homeopatkaqq 21.08.2005 00:47 + odpowiedz


                                        to lista produktow zabronionych w naszej diecie!!!!!!!!
                                        Przez rok lub dwa nie wolno nam siegac po te rzeczy, i przy naszej podatnosci
                                        na grzyby nalezy uwazac co jemy.

                                • nowajulka Re: jabłka 22.08.05, 21:09
                                  Po zakończonej kuracji bezwzglednie należy przyjąć preparaty witaminowe i
                                  wzmacniające odporność...........sama o tym zapomniałam i podejrzewam, że mam
                                  chyba nawrót choroby..........doskonale jest noni.drogie jak cholera, bo
                                  kosztuje w sklpeie wysylkowym ok 220zł, ale doskonale leczy grzybicę i wzmacnia
                                  odporność....dodatkowym plusem jest to, że działa
                                  uspokajająco............oczywiście leczy nowotwory itp...........jak ktoś ma
                                  rodzine w USA to poproscie o wysylkę....tam kosztuje to koło 25USD.