Dodaj do ulubionych

Dla tych co mysla, ze nie mozna bez chleba

13.08.05, 13:58
Chleb na zakwasie

OSTRZEZENIE
Naprawde radze wprowadzac pozno, juz po uzyskaniu powazej poprawy (tak np 70%) w objawach i po przynajmniej 10 tygodniach diety bez chleba. Nadto nie powinno sie jesc go duzo. Razem z tym chlebem absolutnie zawsze trzeba brac jakies srodki przeciwgrzybicze. Gdyby pojawily sie gazy to zredukowac ilosc chleba w diecie lub zrezygnowac na jeszcze kolejne kilka tygodni.

Zakwas
dwie szklanki zytniej pelnej maki zalac dwiema szklankami wody i postawic w cieplym miejscu.Dodac jedno czystego lyzeczke jogurtu z zywymi bakteriami (lub jakis lepszy jogurt z mieszanka bakterii) Od czasu do czasu zamieszac. Jest dobry kiedy zacznie wyraznie rosnac i wypelni naczynie raz lub nawet dwa razy.
Potem mozna wstawic do lodowki do czasu pieczenia.
Lepiej nie zakazac nowego zakwasu poprzednim jak sie to czesto robi, bo tak robione zakwasy zawieraja wiecej szybko rosnacych drozdzy. Wiec lepiej za kazdym razem zaczynac tylko od maki i wody.

Sklad
Zakwas jak wyzej - calosc
360 ml dobrze cieplej wody
8 pelnych czubatych lyzek maki zytniej, 4 pelne czubate lyzki pelnej jeczmiennej i dopelnic do 650 g pszenna biala chlebowa.
Mozna dodac pelna lyzke glutenu (lepiej substytutu glutenu - nie wiem co jest do kupienia w Polsce wiec nie podaje nazwy)
Mala lyzeczka miodu (mozna ominac)
2 lyzeczki soli pelne
Ewentualnie kminek lub czarnuszka


Chleb dobrze wyrobic - lepiej uzyc maszyny do chleba bo mikstura jest wybitnie lepka, ale maszynie trzeba pomagac drewniana lopatka.
Zostawic do wyrosniecia w cieple (zajmuje ok 2-3 godzin)
Wyrobic krotko ponownie i wlozyc do pokrytej olejem i wysypanej zwyklymi platkami owsianymi duzej blaszki chlebowej (chleb z formy) lub dwoch mniejszych.

Zostawic do wyrosniecia (przynajmniej podwojenie objetosci - kolejna 1-3 godziny)
Piec przez ok 45 w temperaturze 220 stopni. Po 12 minutach pieczenia mozna wrzucac do piekarnika kostki lodu by chleb piekl sie odpowiedniej wilgotnosci.
Obserwuj wątek
    • artur737 Chleb zupelnie bez drozdzy 13.08.05, 14:05
      Ten przepis jest bezpieczniejszy niz chleb na zakwasie i moze byc wprowadzony wczesniej, ale tez juz po uzyskaniu pewnej poprawy w objawach i po przynajmniej 3 tygodniach diety i leczenia.

      1.5 szklanki platkow owsianych zwyklych (nie moga byc blyskawiczne)
      2.5 szklanki wody
      1/2 szklanki oleju, moze byc z oliwek
      Pelna lyzka miodu
      1/2 szklanki ziaren slonecznika (wylupanych)
      3 lyzeczki proszku do pieczenia
      1/4 lyzeczki sody do pieczenia
      3 szklanki pelnej maki pszennej (pozniej dodawac wiecej, jeszcze kilka szklanek, aby otrzymac dobre ciasto)
      1 lyzeczka soli
      Mozna dodac 2 ubite jajka (mozna ubic bialka oddzielnie, zeby byly b. puszyste)
      Zamiast maki pszennej mozna uzyc inne maki (albo mieszanke troche zytniej i troche pszennej), ale wtedy nalezy dodac albo gluten ,
      albo substytut glutenu w ilosci 2-3 czubiaste lyzeczki. Moze dobrze jest dodac choc jedna lyzeczke glutenu zwlaszcza jezeli
      robimy chleb bez dodatku jaj. Mozna tez dodac substytutu jajek, ktory gdzie niegdzie mozna kupic. O ile wiem te substytuty
      czesciowo sa oparte o make ziemniaczana lub tzw 'lepka' make ryzowa.

      Blaszke wysmarowac oraz mozna wylozyc substytutem tartej bulki (zmielone platki kukuryziane np) bo tarta bulka zawiera drozdze, ktorych nie nalezy spozywac.

      W duzej misce wymieszac platki owsiane, wode, olej i miod i odstawic na kilka minut.
      W innej misce wymieszac suche skladniki: pelna make, proszek do pieczenia, sode, sol.
      Wsypac suche skladniki do pierwszej wilgotnej miski i wyrobic ciasto. Mozna sobie pomoc mikserem ze swiderkami, ale pozniej juz
      wyrabiac recznie kiedy bedzie bardziej geste. Dodac bite jaja a juz zupelnie na koncu ziarna slonecznika. Ciasto nie powinno byc
      zbyt twarde.
      Wyrabiac ciasto ok 20 min. Ciasto nigdy nie bedzie tak sprezynujace jak ciasto drozdzowe oraz bedzie dosc ciezkie, ale tak juz
      niestety musi byc.

      Umiescic ciasto w jednej duzej blaszce lub w dwoch mniejszych. Powierzchnie splaszczyc i wygladzic. Mozna zwilzyc woda lub
      bialkiem jaj oraz posypac makiem.

      Wsadzic do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez 50 min.
      Po upieczeniu sprawdzic patyczkiem i wyciagnac; po ostygnieciu, pokroic i mozna zamrozic by starczylo na dluzej lub trzymac
      pokrojone w lodowce.

      Rowniez nalezy spozywac w ograniczonej ilosci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka