Dodaj do ulubionych

czy można kaszę jaglaną i jęczmienną?

17.03.06, 15:00
Wie ktoś? Bardzo lubię, znacznie bardziej niż gryczaną.
A przy okazji, czy jecie wafle ryżwe naturalne? Np. firmy KUPIEC, skład - ryż
brązowy australijski. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • homeopatkaqq Re: czy można kaszę jaglaną i jęczmienną? 19.03.06, 03:57
      ja wiem: kasze jaglana mozna jesc tonami -jest bez uzytku dla candidy. Czyli na
      5 z pludssem w rankingu kasz dla candydowcow.
      Za top jeczmienna niezbyt sie nadaje, czasem mozesz troche, ale nie za duzo, bo
      jednak candida ja lubi...Przetestowalam i potwierdzam.
      Oczywiscie opieram sie na tym, co mowia lekarze-jaglana jak najbardziej!!!!!
      P.S. Ale jak Ty przyzadzasz kasze jaglana? Bo ja bym ja tez chcetnie wlaczyla
      do diety, ale mnie poprostu od niej odrzuca....
      Czy jest jakis sposob na zrobienie jej jadalna i w miare smaczna?
        • nataszaru Re: czy można kaszę jaglaną i jęczmienną? 19.03.06, 16:24
          Oto, co znalażłam w internecie:
          Kasza jaglana jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi
          bakaliami, albo z suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także oczywiście
          pieczona ze świeżymi śliwkami). W wersji niesłodkiej może być podawana z
          bryndzą, albo podobnie jak kasza gryczana - okraszona podsmażonym boczkiem z
          cebulką, może być też po prostu dodatkiem do różnych dań zastępującym np.
          ziemniaki.

          Kasza jaglana z jabłkami

          - Jabłka obrać i pokroić w plasterki (bez ogryzków oczywiście) i dusić w rondlu
          z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i
          namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie, albo
          migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej
          kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem. Bardzo dobre też
          z jogurtem.

          W wersji trochę wolniejszej można to danie przygotować w piekarniku - ułożyć
          warstwami w naczyniu żaroodpornym kaszę i podduszone jabłka z dodatkami, górna
          warstwa powinna być z kaszy, można ją polać śmietaną, zapiekać około 30 minut
          na małym ogniu. W tym wypadku używamy kaszy jeszcze nie w pełni ugotowanej,
          tylko po wstępnym, 20-minutowym gotowaniu.

          I ogólne wskazówki :
          JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

          Na gotowanie kaszy jest kilka metod, najmilej się czuję jak wychodzi na sypko,
          ale to wymaga trochę staranności i zależy też od kaszy. W każdym wypadku
          zaczynamy od umycia ziaren (podobnie jak z ryżem, o czym wszyscy zapominają),
          można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w
          naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na
          wrzątek, którego powinno być ponad dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę
          kaszy używamy 2,5 szklanki wody (można też zmieszać pół na pół mleko i wodę),
          wrzątek lekko solimy i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 czubatą łyżkę
          masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie
          sprawdzamy co się dzieje - normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już
          trochę gotowa, a czasem już to kaszy wystarcza i jest sypka i świetna, wszystko
          zależy od gatunku. Jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do
          piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20
          minut, żeby doszła, albo, co jest dość ciekawe i ekwilibrystyczne gotować ją na
          parze w większym przykrytym garnku z wrzątkiem (około 30 minut). Można także
          taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym
          miejscu, powinna dojść do siebie. Wszystkie te zabiegi wynikają z tego, że
          zostawienie jej dłużej na gazie spowoduje albo przypalenie, albo rozgotowanie w
          przypadku dolania wody. No cóż wymaga to trochę zachodu i trochę wprawy... ale
          dobra wiadomość jest taka, że cała reszta związana z przygotowaniem kaszy jest
          banalnie prosta i zależy całkowicie od nas, nie trzeba dbać ani o proporcje,
          ani o komplet składników, wszystko jest elastyczne i łatwe.Poniższy przepis to
          tylko przykład, warto poeksperymentować samemu z ulubionymi bakaliami i rożnymi
          pestkami. Dobra jest też najprostsza po wstępnym gotowaniu zapieczona z masłem,
          cynamonem i miodem lub cukrem.
        • kasiasaska Kasza do zup 21.03.06, 10:43
          Kasza jaglana jest fantastyczna do wszystkich zup typu krem.
          Np krem z brokułów bierzemy trochę z 200 g wyżej wymienionych do tego piertuszkę
          cebulkę trochę selera zalewamy wodą ja dodaję jeszcze trochę soczewicy
          pomarańczowej i ze dwie garście kaszy jaglanej. Wszystko gotuję potem miksuję.
          Na talerz dolewam łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno a czasem świeżo
          zmielonego siemienia lnianego. Tak samo robię krem z buraków i kalfiora albo z
          groszku i innych warzyw. Uwielbiam tą kaszę również z duszonymi na patelni
          warzywami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka