setia 30.07.06, 21:40 z gory przepraszam za glupio brzmiące pytanie od dawna usilnie sie zastanawiam w jaki sposob picie oleju, czy zwiększenie jego ilosci w diecie pomaga walczyc z candidą. czy ktos moze mi to wytłumaczyc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolka1974 Re: o co chodzi z tym olejem? 01.08.06, 10:33 Też się zastanawiałam i chyba znalazłam: ,,Najwyższą wartość "opałową" mają nasycone kwasy tłuszczowe (zwierzęce). Wykorzystuje się to przy dietach niskowęglowodanowych, w których głównym paliwem dla organizmu nie są węglowodany (cukry), a te właśnie tłuszcze. Oprócz dużej ilości "czystej" energii dostarczają one do organizmu witamin. Są one bogatym źródłem witaminy A, D, E oraz NNKT - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których pewna niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.,, Odpowiedz Link
kawka37 Re: o co chodzi z tym olejem? 01.08.06, 21:27 Co do olejów , może chodzić też o to , że po pierwsze grzyby ich nie cierpią, nie mają szansy się w nich rozwijać. Co robią gospodynie, gdy otworzą np. słoik z przecierem pomidorowym i zużyją tylko połowę słoika? Zalewają resztę olejem, bo to zapobiega pleśnieniu. Po drugie olej dodany do warzyw typu marchewka powoduje wolniejsze wchłanianie cukrów z warzywka, a co za tym idzie mniejsza uczte dla grzyba, mniejszy indeks glikemiczny. Odpowiedz Link