Dodaj do ulubionych

Karob - nie taki zły?

26.10.06, 00:29
Ale sie nacielam. Myslalam, ze robie dobrze pijac 'kakao' uzywajac karob
zamiast prawdziwego kakao, bo nie zawiera kofeiny. A tu co sie dowiaduje,
karob zawiera ponad 40% natturalnego cukru sam w sobie, natomiast kakao 0,7%.
teraz co jest gorsze, ten cukier czy kofeina. alez jestem zla na siebie, ze
wszesniej tego nie sprawdzilam. ehhh.
au.health.yahoo.com/041101/25/1ukh.html
Obserwuj wątek
    • judkanowa Re: Karob - nie taki zły? 26.10.06, 16:34
      Nie miał nikt podobnego doświadczenia?
      • n_nadia Re: Karob - nie taki zły? 26.10.06, 17:34
        Osobiście nie miałam doświadczenia z karob.
        Znajomi, którzy leczą synka, dodali jakiś czas temu karob
        do ciastek. Po zjedzeniu dziecko było bardzo
        pobudzone, dokładnie takie, jakie bywało po zjedzeniu cukru
        (dodam, że ciastka nie miały niczego złego w swoim składzie,
        żadnego cukru, a nowością był karob). Tak więc, to by się zgadzało,
        że karob posiada bardzo dużo cukru.
        • judkanowa Re: Karob - nie taki zły? 26.10.06, 18:49
          hej, dzieki za odp. wiec chyba jednak wpadlam jak sliwaka w kompot. az chce mi
          sie wyc. a Twoja sygnaturka- pasuje jak ulal, niestety sad
    • judkanowa Re: Karob - nie taki zły? 30.10.06, 12:58
      Widze, ze topik nie wzbudzil wiekszego zainteresowania, a szkoda, karob to
      niezly naturalny smakolyk. Poszperalam troche w sieci, i oto co znalazlam na
      stronie z forum podobnym jak nasze, poswiecone candidzie, tylko po angielsku.
      Nazywa sie the whole approach, i wypowiadaja sie na niej dietetycy i inni
      specjalisci. Jesli kogos mimo wszystko interesuje temat wklejam ponizej
      wypowiedzi:

      "...A member of the Legume Family, carob is a high-protein, low-fat, low-
      calorie, caffeine free tropical bean that is an excellent substitute for
      chocolate or cocoa. Unlike cocoa, which has a naturally bitter taste, carob's
      natural sweetness allows you to use much less sweetener while having cocoa's
      rich brown color and consistency. Carob powder is slightly lighter in color
      than cocoa, but its aroma and flavor are very similar.

      Carob powder in raw or toasted form contains the entire seed pod except for the
      seeds. The pod is processed into pulp, dried, toasted and pulverized into the
      final product. Carob powder has been available in the US since the 1920's as a
      roasted cocoa replacement.

      'Carob can be used in the diet of the candida related syndrome sufferer - it
      should only be used in the powder or chunk form. Commercial 'carob chips'
      usually include ingredients such as sweeteners, whey, nonfat milk solids,
      hydrogenated palm oil, cottonseed oil and lecithin (soy), most of which should
      be avoided on a candida control diet."

      Chocolate/cocoa has caffeine... in terms of healthy eating, carob has several
      advantages over chocolate or cocoa.

      Carob is naturally sweet, so there is no need to rely heavily on concentrated
      sweeteners to mask its bitterness, as is the case with chocolate.

      Carob is high in fiber and low in fat, with one-tenth the amount of fat found
      in chocolate.

      Carob contains about four times the calcium of cocoa or chocolate.

      Chocolate contains oxalic acid, which inhibits the absorption of calcium.

      Carob does not contain caffeine or theobromine.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka