Dodaj do ulubionych

Kolacje - dieta przeciwgrzybicza

18.02.07, 10:27
Prosze o wpisywanie przepisow.
Obserwuj wątek
    • kawka37 Re: Kolacje - dieta przeciwgrzybicza 19.02.07, 13:21
      W sumie to potrawa pasująca i na obiad i na kolację.
      Dowolną ilość dzikiego ryzu dobrze wypłukać. Gotować od godziny do dwóch na
      wolnym ogniu do miękkości. Posolić w trakcie gotowania. Po ugotowaniu osączyć
      na przez sitku. Polać ryż jogurtem( im tłustszy tym smaczniejsze i zgubniejsze
      dla grzyba, np., 9% jogurt Klimeko) i sokiem z żurawin bez cukru.
      • przedwiosnie1 Re: Kolacje - dieta przeciwgrzybicza 21.02.07, 18:55
        kawka37 napisała:

        > W sumie to potrawa pasująca i na obiad i na kolację.
        > Dowolną ilość dzikiego ryzu dobrze wypłukać. Gotować od godziny do dwóch na
        > wolnym ogniu do miękkości. Posolić w trakcie gotowania. Po ugotowaniu osączyć
        > na przez sitku. Polać ryż jogurtem( im tłustszy tym smaczniejsze i
        zgubniejsze
        >

        TO JEST ŻART PRAWDA????
        > dla grzyba, np., 9% jogurt Klimeko) i sokiem z żurawin bez cukru.
    • zoyzola Ciasteczka z użyciem ksylitolu - Nowejjulki 20.02.07, 10:15
      Przeklejam z wątku "Ciasteczka z użyciem ksylitolu"

      Możesz wziąść szklanke maki ryżowej i owsianej, zmieszać ją ze sobą i z kilkoma
      dużymi, kwasnymi jabłkami, polać 1/2 szklanką oliwy i zapiec przez ok.45 minut.
      wyjdzie szarlotka.
      lub
      z tych samych skłaników wyrobić ciasto i uformować placuszki, które możesz
      upiec lub usamżyć na patelni (wyjdą racuhy). Ja dodaje jeszcze rodzynki i
      orzechy
      • kawka37 Re: Ciasteczka z użyciem ksylitolu - Nowejjulki 20.02.07, 10:47
        @ wersej; dal tych co nie tolerują chleba na zakwasie i dla tych co nie moga
        glutenu, a jednak chcą cos pieczonego. Nazwałam to pikantne niby ciastka, ale
        formuła podobna jest do tarty i ja to jadam na kolacje lub śniadania

        PIKANTNE NIBY CIASTKA
        Około 40 gr mąki z ciecierzycy lub jaglanej( prosowej)
        2o gr masła klarowanego, lub mieszanki masła z olejem palmowym ( ze sklepu ze
        zdrową żywnością) lub samego palmowego
        10-12 łyżek wody mineralnej gazowanej lub serwatki sojowej lub mleka/ jogurtu
        sól,
        zmielone nasiona kminku ,
        suszona papryczka chili/ czosnek niedźwiedzi/ kolorowy pieprz- opcjonalnie
        Może być tez około ½ łyżeczki proszku do pieczenia dla bezglutenowców,
        w przypadku gdy w składzie jest mąką z ciecierzycy i masło, nie trzeba , ciasto
        i tak jest miękkie.
        Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wałkujemy na stolnicy i
        wycinamy szklanką ciastka lub- szybszy sposób-formujemy w dłoniach kulki i
        spłaszczmy je między rękoma. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem
        silikonowym do pieczenia. Pieczemy około ½ godziny w temp,180 stopni.
        Zamiast nasion kminku można dodać nasiona kopru, bez papryczki chili.
        Na mące gryczanej z dodatkiem tych nasion i odrobiną cynamonu/kardamonu
        otrzymamy smak podobny do pierników. W przypadku tej mąki mieszać jedynie z
        masłem- na oleju palmowym wychodzą zakalcowate. Zamiast proszku do pieczenia
        można zastosować amoniak- w przypadku maki gryczanej nie wyczuwa się jego
        zapachu.

        Generalnie lepiej wychodzą na maśle –są bardziej kruche i smaczniejsze.
        Chociaż w ubiegłym tygodniu zrobiłam z maki ciecierzycowej na oleju palmowym i
        rozpływają się w ustach. Zastanawiam się dlaczego i na razie wychodzi mi , że
        dlatego bo olej wyjęłam z lodówki dużo wcześniej i był mięciutki.


        Mój chlebuś:
        2 jajca,2-3 łyżeczki masła, 5 łyżek jogurtu ( jak go nie mam daję wodę lub
        serwatkę sojową), 3 łyżki oleju, 2 szklanki mąki razowej,1,5 łyżeczki proszku
        do pieczenia dla bezglutenowców, sól.
        Jajka zmiksować z solą i masłem.Dodać jogurt , olej i mąkę z proszkiem do
        pieczenia. Piec około50-70minut w temp.180st.


        SMACZNEGO. POZDRAWIAM.K
    • zoyzola Tahina (masło sezamowe) od Aidenn 20.02.07, 18:17
      Dodaję kolejne przepisy na wykorzystamie tahiny.

      1.mutabal

      Upiec do pełnej [posmarowany oliwą miękkości bakłażan (ok godziny w 200
      stopniach- aż sie pomarszczy). Wyjąć, przeciąć, wymieszać miąższ z pokrojonym
      czosnkiem, solą, tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę
      Jeść z sałatką.

      2. hummus

      Namoczyć szklankę cieciorki na noc.Ugotować, zostawić trochę wody po gotowaniu.
      Nie solić w trakcie gotowania
      Zmiksować sok z dwóch cytryn z 3 ząbkami czosnku, 4 łyżkami tahini, oliwą z
      oliwek, solą.Dodawać cieciorkę do uzyskania konsystencji pasty.
    • wallis Re: Kolacje - dieta przeciwgrzybicza 20.02.07, 22:36
      Kanapki: Chleb chrupki żytni Chaber (lub czystożytni na zakwasie)+ margaryna
      Benecol + pieczony kurczak pokrojony w plastry + pomidor + bazylia (ew.
      pietruszka, rucola)

      Pieczenie kurczaka
      Wieczorem:
      umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem (mało, raczej niewskazany, ale tu chodzi
      tylko o zrobienie marynaty), słodką papryką, oliwą z oliwek, skropić połówką lub
      całą cytryną i wstawić na noc do lodówki (pod przykryciem, aby nie wysechł)
      Następnego dnia:
      pieczemy kurczaka w rękawie do pieczenia lub w odpowiedniej wielkości szklanym
      naczyniu żaroodpornym z przykrywką tzw. gęsiarce.
            • wallis Re: Kolacje - dieta przeciwgrzybicza 21.02.07, 12:03
              Oczywiście, że margaryna to zło. Sama jej nie jadałam nigdy wcześniej (z
              wyjątkiem okresu diety). Moim zdaniem większym złem jest apożwyanie masła w I
              okresie diety ze względu na cel, który nam przyświeca. Dwa miesiące
              SPORADYCZNEGO spożywania jakiejś dobrej margaryny nie wyrządzi szkody. A w
              drugim etapie diety możemy spokojnie do masła wrócić. Tu chodzi tylko o
              "przetrwanie" i szybkie zjedzenie czegoś "na ząb" jeśli nie mamy możliwości
              przygotowania kolacji na ciepło.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka