icegirl 08.12.05, 15:26 Czas na kobiety w książkach LMM. Jakie są Wasze typy? Ulubienice? Wiem, że wśród nas jest sporo kobiet... z jaką się identyfikujecie? Którą chciałybyście naśladować? Uff :) Mnóstwo tych pytań :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 12.12.05, 10:43 a ja bardzo lubie Ilse z Emilki. Jest taka zwariowana:) Nie przepadam za to za Diana.. Odpowiedz Link
madzialena16 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 12.12.05, 21:05 tak, Ilza była świetna. w tym guście również Flora (Faith) Meredith. Osobiście, nie wiem dlaczego, mam jakiś sentyment do Di Blythe. Nio i oczywiscie panna Kornelia vel marszałkowa Elliot Odpowiedz Link
aniazsk Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 13.12.05, 17:19 Ja oczywiście bardzo lubiłam Valency (Joannę) z "Błękitnego Zamku". Czasami mam ochotę postąpić tak jak ona... Odpowiedz Link
sinistra80 Panna Kornelia 03.01.06, 10:19 absolutny nr 1 i Judyta Plum. Moje ulubione postacie kobiece z 2 planu (a może pierwszego?) Odpowiedz Link
yasemin Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 06.01.06, 15:13 Ze wszystkich bohaterek L.M. Montgomery najbliższa mi jest Emilka ze Srebrnego Nowiu, ze swoimi dążeniami do tworzenia literatury,często nierozumianymi przez otoczenie, z tym swoim poczuciem niezależności, dumą i uporem- po prostu moja pokrewna dusza. Odpowiedz Link
yenna72 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 07.02.06, 15:30 no cóż każda z nich jest na swój sposób bliska memu sercu. duzy punkt dla joasi z :błękitnego zamku: za odwagę. ja osobiscie najbardziej jestem podobna do ani może to mało oryginalne ale nic na to nie poradzę. ach gdyby tylko jakiś gilbert kupił mi małe zielone wzgórze już niczego więcej bym nie chciała ale póki co jest o czym marzyć pozdrawiam ludziska Odpowiedz Link
ab7777 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 13.02.06, 01:54 Hmm ,najbardziej lubię Joannę z Błękitnego Zamku ,Pat i ...Marigold ,nie wiem czemu ale zawsze wzbudzała moją sympatię. Odpowiedz Link
narewa Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 18.03.06, 21:56 odnowiłam ten wątek....a mnie podoba się Małgorzata z Dzbana Ciotki Betty..Kupiła sobie wymarzony mały domek,adoptowała dziecko,nie skusiła się na małzeństwo z niekochanym męzczyzną.. a'propos....nie umiem szydełkować.... Odpowiedz Link
ab7777 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 19.03.06, 13:10 To prawda to miła postać ,choć trochę denerwowała mnie momentami ta jej "bezwolność" ,ja bardzo lubię z tej książki Piotra i Donnę. Odpowiedz Link
narewa Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 23.03.06, 20:39 masz rację.Panna Kordelia jest jedyna w swoim rodzaju... Odpowiedz Link
mela54 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 05.06.06, 22:51 Z "Dzbana ciotki Becky" najbardziej podobała mi się Gaja- taka trochę naiwna, ale w gruncie rzeczy niegłupia skoro poznała się na Rogerze. Odpowiedz Link
chomsky Panna Kornelia alias Marszalkowa Elliott 23.03.06, 18:51 Silna, rozsadna, porzadna kobieta, ktora wie, czego chce i to osiaga. I do tego swietnie gotuje. Moj niedoscigniony ideal. Odpowiedz Link
biljana Re: Panna Kornelia alias Marszalkowa Elliott 23.03.06, 21:14 jest tylko jedno "ale" - jak podają zródla, Panna Kornelia przyszła na świat z chroniczną złością na mężczyzn! :))))))) tego nigdy nie moglam zrozumiec w tej postaci;)) Odpowiedz Link
bluejanet Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 25.03.06, 17:18 A ja lubie Rille, Flore, Diane i Zuzanne jakos nie bardzo ;) Odpowiedz Link
pinka131 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 02.06.06, 20:25 hej fajnie że udało mi się tu trafić co do ulubionych bohaterek to prawie całe życie podziwiałam Anię ale jakiś czas temu przeczytałam na nowo wszystkie książki Montgomery i bardziej od Ani pokohcałam Pat ze srebnego gaju sama nie wiem dlaczego pozdrawiam miłośniczki L.M.M Odpowiedz Link
biljana Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 02.06.06, 22:22 witaj pinka131:) mam nadzieje, ze zagoscisz u nas na dluzej:) Odpowiedz Link
ab7777 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 03.06.06, 00:27 Witaj Pinka,też bardzo lubie Pat ;) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 05.06.06, 02:05 Jedną z moich ulubionych postaci jest Kordelia , bardzo też lubię Ewę i Pannę Lawendę:) Odpowiedz Link
madzialena16 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 09.06.06, 22:06 nikt nie wspomniał o mary vance. a była tez bardzo interesującą postacią. w kasze to ona sobie dmuchać nie dała... Odpowiedz Link
ab7777 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 10.06.06, 14:01 Muszę sie do czegos przyznać ,jest to jedna z nielicznych postaci ,ktorych nie znosiłam .Może dlatego,że kojarzy mi sie z jedną z moich koleżanek szkolnych;/Nie wiem dlaczego ale ta postac niesłychanie mnie drażni ,żalowałam,że Lucy w ogóle wprowadziła ją do "Doliny Teczy" Odpowiedz Link
pinka131 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 11.06.06, 19:39 ja teżmuszę się do czegoś przyznać:) nigdy nie potrafiłam się przekonać do Emilki :( ps. dziękuję za ciepłe powitanie Odpowiedz Link
dragonfly79 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 17.06.06, 20:42 Ja najbardziej lubię Emilkę...Emilka to ja. :)) Ale cudowna jest także Pat. Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 09.02.07, 12:01 a ja najbardziej lubię Ewę Moore za to, że jest taka ludzka. wiele w zyciu przeszła, początkowo nienawidziała Ani, bo zazdrościła jej wspaniałego męża i tego, ze jest taka szczęśliwa, potem ją polubiła i przeprosiła. nie była zła, tylko nieszczęśliwa.. Ewa to zdecydowanie jedna z najbardziej realistycznych postaci, z taką się mozna utożsamić Odpowiedz Link
ab7777 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 11.02.07, 18:42 prawda ,choc z kolei Ewa miala zupelnie jak na LMM nierealistyczna urodę-była wprost niesamowicie piekna i zawwze zastanawialam sie jak tez mogla wygladać... Odpowiedz Link
lilimeye Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 14.02.07, 01:12 Lubię wszystkie postacie kobiece u LMM, nawet te niesympatyczne - są takie 'soczyste'. Najbliższa jest mi Emilka ze względu na oryginalność, niezależność, odwagę, by żyć w zgodzie z własnymi przekonaniami i za upór w dążeniu do zrealizowania swoich marzeń. Odpowiedz Link
essi23 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 20.04.07, 22:16 Bardzo lubię Unę,za delikatność,wrażliwość,kruchość,szlachetność,niespełnioną miłość(Walter). Bliska jest mi również Gaja z "Dzbanu..",tak jak ona jestem niezdecydowana i zagubiona i często nie potrafię dostrzec prawdziwego szczęścia,które jest tuż obok... Odpowiedz Link
sowca Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 24.08.07, 22:10 Ja najbardziej lubię i cenię Joannę:) uwazam, ze byla nie tylko dzielną i mądrą dziewczyną, miala tez ogromne poczucie humoru ;) Lubię też Anię, Rillę, Dianę Barry, Priscillę, a także Emilkę, ale tylko z dwoch pierwszych czesci cyklu - w ostatniej czesci jej zachowanie troche mnie drazni. Nie lubię natomiast Ilzy. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 29.08.07, 02:46 Zuzanna:) Jej oddanie i milosc dla dzieci i ciety jezyk oraz inteligencja sprawiaja ze bardzo Ja lubie:))) Odpowiedz Link
fandzolka502 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 21.09.07, 20:16 A ja tam lubię Izę Blake i Julianne Brooke:)I pannę Lawendę. Odpowiedz Link
yvi1 Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 26.09.07, 00:03 Maryla Zuzanna i pani Kornelia jako duet Panna Lawenda Rebeca Drew Ewa zawsze za piekna dla mnie byla.Ja jestem taka rozmarzona realistka z zadatkiem na kure domowa.I chyba dlatego takie postacie naleza do moich ulubionych. Odpowiedz Link
pontecorvo Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 26.09.07, 00:10 > Maryla > Zuzanna i pani Kornelia jako duet > Panna Lawenda > Rebeca Drew > Ewa zawsze za piekna dla mnie byla.Ja jestem taka rozmarzona > realistka z zadatkiem na kure domowa.I chyba dlatego takie postacie > naleza do moich ulubionych. Podobnie jak Ty, Kornelia na tak, Zuzanna też, ale nie ta ze Złotego Brzegu. I rytuje mnie to jej bezkrytyczne uwielbienie doktorowej i jej zawsze niewinnych dzieci. Brrr... Odpowiedz Link
scarbonka Re: Kobiety, kobietki, dziewczątka. 27.09.07, 11:24 Ania - za poczucie humoru, pogodę ducha, idealizm Diana - za realizm, lojalność, urok; był taki czas, że wolałam Dianę niż Anię Iza Blake - za poczucie humoru, dystans do siebie, szczerość Ewa Moore - za dramatyzm, jaki wnosi do powieści Maryla - za prawość, pracowitość, dobre serce Małgorzata Linde - za barwność :) Pat jakoś średnio mi podeszła, wolałam Winnie, Elkę i Bietkę. Odpowiedz Link
minerwamcg Baby!!! 08.10.07, 10:48 Nie kobietki i nie dziewczątka. Pełnokrwiste postacie bab, kobiet w średnim wieku, szczęśliwych lub nie, ale zawsze twardych, dzielnych, czasem wrednych, zawsze pyskatych i nie dających sobie dmuchać w kaszę. Znoszących swój los godnie i pogodnie, mających żelazne zasady i dziewczęce marzenia. Słowem - baby z jajami! Pani Linde Rebeka Dew (uwielbiam ją!) Panna Kornelia Ciotka Jakubina Zuzanna Baker Ciocia Kasia i ciocia Misia ...i inne :) Odpowiedz Link