Dodaj do ulubionych

Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za mąż?

14.03.09, 21:37
;)

wyszło mi, że panny młode u LMM (przynajmniej główne bohaterki) były dość leciwe jak na tamte czasy. Pat urodziła się w 1913 r (w sumie mogłaby jeszcze żyć - ciekawe, że nie ma w książce słowa o II wojnie, a akcja już musiała o nią zahaczyć), a jej dom spalił się gdy miała 29 lat, czyli trzeba liczyć, że wychodziłą za maż około 30 roku życia. Emilka była już chyba dobrze po trzydziestce (może ktoś kojarzy ile miała lat?), Ania miała bodajże lat 26. A co z innymi?
Dośc ciekawy jest ten "schemat" - w sumie sto i więcej lat temu 30-letnia panna młoda to chyba jak dzisiaj co najmniej 40-letnia...
Obserwuj wątek
    • slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 14.03.09, 22:14
      Wiele razy sie nad tym zastanawialam, szczegolnie w kontekscie Ani! Wydawalo mi sie, ze miala 28, ale nie pamietam, jak do tego doszlam, moze mi sie pomylilo, albo zle policzylam. W kazdym razie ostatnio poczulam, ze zaczeto mi "wypominac staropanienstwo", niemalze jak Bubie-Joannie-Valancy, a od tych bohaterek jestem mlodsza, hihihi :)

--
      Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
    • glowa_do_gory Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 14.03.09, 22:19
      No w sumie dlatego też założyłam ten temat... Bo jak 100 lat temu 30 letnia panna młoda się zdażała to co mówić dopiero dzisaiaj, nie? :)
    • glowa_do_gory Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 14.03.09, 22:22
      ZDARZAŁA oczywiście. Nie cierpię błędów ortograficznych, ale ZDARZAJĄ (;) ) mi się gdy pisze na komp.
    • wedrowiec2 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 14.03.09, 22:42
      Matka Diany twierdziła, że żadna z jej córek nie wyjdzie za mąż
      przed ukończeniem 21 lat. Nie pamiętam, w jakim wieku Diana wzięła
      ślub, ale młodsze dziecko, Ania-Kordelia była niemowlęciem, gdy Ania
      pracowała w Szumiących Topolach.
      • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 09:40
        Diana wyszła za mąż mając 21 lat. Rok po ślubie urodził się Fred, a
        w następnym roku Ania-Kordelia.
        Ania wyszła za mąż mając 25 lat.Na początku Wymarzonego domku Ani
        jest to wyraźnie napisane( w kazdym bądź razie w tej wersji którą ja
        czytałam)
        Ania nie była już taka młoda wychodząc za mąż. Dla porównania Ewa
        West miał 16 lat gdy poślubiła Ryszarda Moore.Śluby szesnastolatek
        nie były niczym wyjątkowym.
        W XIXw kobieta po dwudziestce była już właściwie starą panną.
        W Przemineło z wiatrem 20-letnia India Wilkes jest starą panną.
        Tak samo 19-letnia Zuela płacze nad swoim staropanieństwem
        Ani nikt tak wprawdzie nie nazywał, ale to pewnie dlatego że była
        zaręczona i wszyscy wiedzieli że kiedyś za mąż wyjdzie.Nie wiadomo
        jakby to było w sytuacji gdyby nie miała narzeczonego.
        • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 09:52
          Podobna sytuację mamy w Błękitnym Zamku. Joanna ma 29 lat i jest
          starą panną. Natomiast jej o rok młodszej kuzynce Oliwii nikt
          staropanieństwa nie wytyka. Choć właściwie co to za różnica 28 a 29
          lat.
          No ale Oliwia ma narzeczonego Roberta, więc starą panną nie jest.
          Z drugiej strony to trochę dziwne że taka ładna, bogata, powszechnie
          wielbiona Oliwia tak długo za mąż nie wychodzi.Zrozumiałe jest że
          Joanna zahukana przez rodzinę, niepewna siebie, trzymana całymi
          dniami w domu, nie miała okazji znaleźć sobie narzeczonego. Ale
          Oliwia?
          • chomiczkami Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 07.08.11, 23:43
            Oliwii chyba umarł pierwszy narzeczony i była po nim w żałobie zanim zaręczyła się z Robertem.
            • invisse Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 08.08.11, 00:12
              A jest o tym napisane tylko w rozszerzonej wersji książki - w tej starszej (z Joanną, nie Valancy) cały ustęp został opuszczony - narzeczony Oliwii umarł, a co za tym idzie, Oliwia musiała "odczekać odpowiedni czas na żałobę", by znów "wejść do obiegu".
              • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 08.08.11, 13:18
                Dla mnie to zadziwiające, że Oliwia po okresie żałoby nie wyszła szybko za mąż za kolejnego wielbiciela. Miała przecież w rodzinie przykład nieszczęsnej Joanny dręczonej przez wszystkich swoim staropanieństwem. Czy Oliwia nie bała się że może zostać taką druga "biedną Bubą"? Była tylko rok młodsza od kuzynki i ciągle nie miała męża, tylko narzeczonego.
                • slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 08.08.11, 20:01
                  > Dla mnie to zadziwiające, że Oliwia po okresie żałoby nie wyszła szybko za mąż
                  > za kolejnego wielbiciela. Miała przecież w rodzinie przykład nieszczęsnej Joann
                  > y dręczonej przez wszystkich swoim staropanieństwem. Czy Oliwia nie bała się że
                  > może zostać taką druga "biedną Bubą"? Była tylko rok młodsza od kuzynki i ciąg
                  > le nie miała męża, tylko narzeczonego.

Dziwi cie to dlatego, ze czytalas okrojona wersje. Ja tez sie temu dziwilam, w normalnej jest to dokladnie opisane. Jeden narzeczony jej umarl, inny okazal sie byc nieodpowiedni (a tak naprawde sam mial jej troche dosyc) i tak wyszlo. Poza tym Oliwia nie musiala sie bac, ze zostanie Buba - miala urode, a przede wszystkim miala pieniadze, ktore nie przemijaly przeciez z wiekiem ;)
                  • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 09.08.11, 15:02
                    Właśnie z forum dowiedziałam się jak to było z Oliwką. Ale i tak się dziwię, że po okresie żałoby nie łapała szybko męża. Była piękna, ale dla niej czas też płynął. 28-letnia Oliwia to nie 18-letnia Oliwia. Pieniądze też nie chroniły przed staropanieństwem( kazus ciotki Mary Marii Blythe). Gdy kończy się BZ, kuzynka Joanny nadal jest panną(przynajmniej w mojej wersji). Niewykluczone że i z tego narzeczeństwa nic nie wyjdzie, i przed Oliwią pojawi się widmo "biednej Buby". Dziwne, że snobistyczna, egocentryczna Oliwia dała się aż tak "wpędzić w lata".
                    • slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 09.08.11, 17:02
                      Ten fragment jak sie okazuje jest zacytowany wlasnie w tym watku, nie zauwazylam tego, bo przeczytalam tylko najnowsze posty ;) Czarno na bialym masz napisane "Cecil właśnie skończył studia inżynieryjne i ślub miał się odbyć, jak tylko podpisze korzystny kontrakt”.

> Pieniądze też nie chroniły prz
                      > ed staropanieństwem( kazus ciotki Mary Marii Blythe).

Nie mialy chronic przed staropanienstwem (chociaz oczywiscie swoja role pelnily), a przed nedza! :D

> Niewykluczone że i z te
                      > go narzeczeństwa nic nie wyjdzie, i przed Oliwią pojawi się widmo "biednej Buby".

Nie pojawi sie. Buba byla "biedna", bo byla biedna doslownie, poza tym byla zahukana i uwazana za brzydactwo.
                      • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 28.10.16, 19:18
                        slotna napisała:

Czarno na bialym masz napisane
                        > "Cecil właśnie skończył studia inżynieryjne i ślub miał się odbyć, jak tylko p
                        > odpisze korzystny kontrakt”.
                        >

No i ? Co z tego wynika? Książka się kończy a tu ani korzystnego kontaktu ani ślubu. Widmo staropanieństwa krąży/powinno krążyć nad piękną Oliwią.

> Nie mialy chronic przed staropanienstwem (chociaz oczywiscie swoja role pelnily
                        > ), a przed nedza! :D
                        >
                        (...)
                        >Buba byla "biedna", bo byla biedna doslownie

No to chronią przed staropanieństwem czy nie? Zdecyduj się w końcu!
                        • marutax Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 02.11.16, 18:00
                          jadwiga1350 napisała:

> Widmo staropanieństwa krąży/powinno krążyć nad piękną Oliwią.

U LMM jest wyraźna różnica między kobietami, które MOGŁY wyjść za mąż, ale nie wyszły, a takimi, o które nikt się nie starał. Oliwia jest w tej pierwszej sytuacji - gdyby małżeństwo z Cecilem nie wypaliło to uchodziłaby za "lepszy" typ starej panny. Nie spotkałaby się z pogardą czy lekceważeniem, co najwyżej z zawiścią typu "zadzierała nosa i uważała, że nikt nie jest jej godzien". Dzięki majątkowi ojca miałaby zabezpieczoną przyszłość i solidną pozycję towarzyską. W jej przypadku widmo staropanieństwa byłoby dość przyjemne...
                          W opowiadaniu "Jak zmaterializował się Cecil" LMM dokładnie opisuje tę różnicę. Bohaterka ma lat 40, jest zadbana, w miarę zamożna, ładna, miła. Ale otoczenie traktuje ją lekceważąco, ponieważ "nigdy nie miała starającego". Kiedy kobieta wymyśla postać odrzuconego ukochanego sprzed lat, jej pozycja w małomiasteczkowym środowisku momentalnie się zmienia.

• slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 03.11.16, 15:21
                          > No to chronią przed staropanieństwem czy nie? Zdecyduj się w końcu!

Na pewno nie przeszkadzaja - zawsze moze sie znalezc chetny na majatek przyszlej malzonki, prawda?

Ale we wpisie, ktory komentujesz, chodzilo mi o ten konkretny przypadek - pieniadze chronily Oliwie przed losem Buby. Buba przede wszystkim byla biedna.
                • slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 08.08.11, 20:01
                  > Dla mnie to zadziwiające, że Oliwia po okresie żałoby nie wyszła szybko za mąż
                  > za kolejnego wielbiciela. Miała przecież w rodzinie przykład nieszczęsnej Joann
                  > y dręczonej przez wszystkich swoim staropanieństwem. Czy Oliwia nie bała się że
                  > może zostać taką druga "biedną Bubą"? Była tylko rok młodsza od kuzynki i ciąg
                  > le nie miała męża, tylko narzeczonego.

Dziwi cie to dlatego, ze czytalas okrojona wersje. Ja tez sie temu dziwilam, w normalnej jest to dokladnie opisane. Jeden narzeczony jej umarl, inny okazal sie byc nieodpowiedni (a tak naprawde sam mial jej troche dosyc) i tak wyszlo. Poza tym Oliwia nie musiala sie bac, ze zostanie Buba - miala urode, a przede wszystkim miala pieniadze, ktore nie przemijaly przeciez z wiekiem ;)
              • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 08.08.11, 13:19
                Dla mnie to zadziwiające, że Oliwia po okresie żałoby nie wyszła szybko za mąż za kolejnego wielbiciela. Miała przecież w rodzinie przykład nieszczęsnej Joanny dręczonej przez wszystkich swoim staropanieństwem. Czy Oliwia nie bała się że może zostać taką drugą "biedną Bubą"? Była tylko rok młodsza od kuzynki i ciągle nie miała męża, tylko narzeczonego.
        • kooreczka Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 13:52
          Kanada LMM to nie Południe USA.
          Śluby 16latek były rzadkie- Ania dziwi się, że 28 letnia leslie jest od 12 lat
          mężatką.

Przesadą jest mówić, że dawniej "większość" dziewcząt wychodziło za mąż mając
          kilkanaście lat. Wcześnie wydawano dziewczęta najbiedniejsze i najbogatsze,
          zazwyczaj było to 18-20kilka lat. U LMM jedna Leslie wyszła chyba za mąż przed
          18nastką. To, ze takie śluby były możliwe nie znaczy to, ze były popierane.
          • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 15:12
            Kilkanaście to nie, ale gdzieś tak miedzy 15 a 20 rokiem życia.
            Starsza Babka opowiadając swoje dzieje Marigold mówi,że wyszła za
            mąż mając 17 lat, a została babką mając 36 lat. Mogła zostać mężatką
            jako 16-latka, ale przyrzekła sobie, że nie wyjdzie za mąż dopóki
            nie skończy haftować kapy.
            Gaja Penhallow jako osiemnastolatka chce wyjść za Noela. Dopiero na
            wyraźne żadania matki godzi się na okres rocznych zaręczyn(choć to
            już dwudzieste lata XXw, a nie XIXw.)
            W Błekitnym zamku pani Fryderyka mówi,że wyszła za mąż jako 19-
            latka, a ciocia Tekla z dumą oświadcza, że ona jako 17-latka
            wstąpiła w związek małżeński.
            Siostry Ruby Gillis też raczej młodo powychodziły za mąż.
            Ania dziwi się że Ewa-Leslie jest już 12lat po ślubie, bo żona
            Ryszarda Moore nie wygląda na swoje 28 lat. Ania początkowo bierze
            ją za młodą dziewczynę.
            Kobiety w róznym wieku zawierały małżeństwo, ale już tak po
            dwudziestce zaczynało się staropanieństwo. Gdy 25-letnia Ania
            wychodzi za mąż to większość jej koleżanek jest już dawno zamężna.
            • pathsoul Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 15:15
              Przyczyny „staropanieństwa” Oliwii wyjasnia ten fragment „Mając lat osiemnaście,
              po ukończeniu college’u w Havergall zaręczyła się z Willim Desmondem, młodym
              prawnikiem. Ale Will Desmond zmarł i Olivia przez dwa lata — jak należało —
              nosiła po nim żałobę. W wieku dwudziestu trzech lat zakochała się w Donaldzie
              Jacksonie, ale rodzicom kandydat na męża nie przypadł do gustu, więc w końcu
              posłusznie zeń zrezygnowała. Nikt ze Stirlingów — bez względu na to, co mogli
              opowiadać obcy — nie napomknąłby, że sam Donald ochłódł w miłosnych zapałach.
              Jakby tam jednak było, trzecia matrymonialna próba Olivii spotkała się z
              powszechną aprobatą. Inteligentny, przystojny Cecil Price pochodził „z tych
              Price’ów z Port Lawrence”. Olivia była z nim zaręczona od trzech lat. Cecil
              właśnie skończył studia inżynieryjne i ślub miał się odbyć, jak tylko podpisze
              korzystny kontrakt.”

Ania z kolei dziwi się, że Ewa/Leslie wyszła za mąż tak wcześnie, ale nie wie
              wtedy jeszcze, że Ewa ma już 28 lat – bierze ją za dziewczyne młodszą od siebie.
              Z moich obliczeń (dość prostych) wynikło, że faktycznie Ania miała lat 25
              wychodząc za mąż.

O wieku Emilki w chwili ślubu była juz mowa na forum – nie sposób tego
              wywnioskować („...mijały lata...” czy jakoś tak). Moim zdaniem celowy zabieg
              autorki. Zaraz, a czy ślub Emilki w ogóle był...? Aż sobie zajrzę. Tadzio wraca
              i sie oświadcza... A kiedy ten slub, dalej nie wiem:-)

• slotna Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 18:40
                pathsoul napisała:

> Przyczyny „staropanieństwa” Oliwii wyjasnia ten fragment

W mojej ksiazce nie bylo takiego fragmentu! Co ja sie naglowilam, dlaczego Oliwia jeszcze nie jest mezatka... A Cecil na imie mial Robert :)

--
                Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
                • pathsoul braki w tłumaczeniach, raz jeszcze... 15.03.09, 19:39
                  > W mojej ksiazce nie bylo takiego fragmentu! Co ja sie naglowilam, dlaczego Oliw
                  > ia jeszcze nie jest mezatka... A Cecil na imie mial Robert :)

Skandal z tymi brakującymi fragmentami. Niby dla przebiegu akcji nieważny, więc
                  i opuszczony. Więc opisu pogrzebu Cissy Gay (Cesi Gay, tak?) też nie masz...
                  • slotna Re: braki w tłumaczeniach, raz jeszcze... 15.03.09, 20:19
                    Nie :( Bylo tylko napisane, ze Abel nie pil wlasnie az do pogrzebu. I tak, nazywala sie Cesia. Jest tez jakies zakrecenie z imionami pani Fryderyki / Amelii Stirling - z watku tlumaczeniowego zrozumialam, ze matka Joanny/Valancy faktycznie na imie miala Amelia, a jej maz - Fryderyk, wiec byla to pani Fryderykowa, tak?

--
                    • pathsoul Re: braki w tłumaczeniach, raz jeszcze... 15.03.09, 20:44
                      Zajrzałam właśnie do książki - w tłumaczeniu Joanny Kazimierczyk jest
                      Amelia-pani Fryderykowa, tak jak mówisz, bez błędu, chyba, że pomyliłam się,
                      rzucając tylko okiem.

Ja czytałam wprawdzie tę drugą wersję (aaa czy ktoś tu na forum nie wspominał o
                      jeszcze jakimś innym tłumaczeniu, z Walencją??), ale nie pamiętam imion... I tak
                      na marginesie - ten e-book "z Valancy";-) znalazłam na 4shared.com, li i
                      jedynie. Zdaje się, że w takiej paczuszce "Montgomery 43" czy jakoś tak. I zdaje
                      sie też, że straszliwie offtopuję <skruszona>. Juz ćśś:-))
                      • jhbsk Re: braki w tłumaczeniach, raz jeszcze... 16.03.09, 09:01
                        W domu mam dwie wersje. Tę z Joanna (okrojoną) i tę z Valancy. Obie czyta się
                        dobrze, ale wkurzyłam się nieźle zorientowawszy się, że ta pierwsza jest
                        okrojona i to w bezsensowny sposób.
                      • slotna Re: braki w tłumaczeniach, raz jeszcze... 16.03.09, 16:06
                        Nie wiem, czyje tlumaczenie mialam, nie mam pod reka ksiazek - zostaly w Polsce, ale jestem przekonana, ze w mojej wersji narrator mowil "pani Fryderyka". Pani Fryderyka to, pani Fryderyka tamto, natomiast imie Amelia padlo z ust ktoregos z bohaterow podczas uroczystosci rodzinnej.

--
                • sowca Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 22:55
                  Wiecie, ze ja też się zastanawiałam, czemu piękna Oliwia nie wyszła
                  za mąż! Grrr, tłumaczy należaloby solidnie obić za to idiotyczne
                  wycinanie fragmentów!
    • spinelli Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.03.09, 16:46
      jezeli wierzyc, ze kazdy pisarz pisze przez cale zycie jedna ksiazke to
      bohaterki LMM odzwierciedlaly jej wlasne doswiadczenia.
      Maud wyszla za maz w wieku bardzo sedziwym - 37 lat. Byla zareczona z Ewenem juz
      od lat ale obowiazek wobec babki nie pozwalal jej wyjsc za maz przed jej smiercia.

Podczas tych lat mimo, ze miala juz "zabezpieczonego" meza to musiala
      doswiadczac wielu negatywnych uczuc - jej narzeczenstwo z jakichs powodow bylo
      trzymane w tajemnicy, w opini srodowiska byla wiec "stara panna, ktorej nie
      udalao sie ZLAPAC meza", z drugiej strony - lata lecialy a ona bala sie, ze nie
      bedzie mogla miec dzieci.

Jej bohaterki takze musza czekac. Ania czeka na Gilberta, ktory idzie na studia
      medyczne, Emilka czeka w prozni, podobnie Pat.
      Bohaterki powiesci LMM nie do konca odzwierciedlaly zwyczaje Wyspy Ksiecia
      Edwarda. Bardziej odzwierciedlaja stosunek Montgomery i jej przezycia i emocje.
      Wsrod rodzin zamozniejszych nikt nie wydalal za maz 13-latek, ale tez wiek 27
      lat to bylo juz bardzo zaawansowane staropanienstwo.

Nie chce tak siebie bezczelnie ciagle cytowac ale w tej czesci mojego cyklu o
      LMM opisuje spojrzenie spoleczenstwa i samej pisarki na kobiety w aspekcie ich
      stanu cywilnego:
      www.pinezka.pl/byl-sobie-czlowiek-arch/1436-lucy-maud-montgomery-cz-5

Spinelli
      • jadwiga1350 Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 14.05.09, 13:37
        > Jej bohaterki takze musza czekac. Ania czeka na Gilberta, ktory
        idzie na studia
        > medyczne, Emilka czeka w prozni, podobnie Pat.

U LMM to mężczyźni muszą cierpliwie i wiernie czekać na kobiety.Ile
        lat musiał czekać Gilbert aż Ania zrozumie że go kocha i przyjmie
        jego miłość? Ile lat Hilary czekał na Pat?
        To kobiety są stroną aktywną, dominującą, przyjmują albo odrzucają
        miłość mężczyzn. A mężczyznom przysługuje rola pokornych petentów.
    • supervixen Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 16:58
      Ania miała 25 lat, gdy wyszła za mąż.

Zaś Emilka... tego nie wiemy i nigdy się nie dowiemy:D ALE. Tutaj
      jest bardzo ciekawa rozpiska chronologiczna:

www.lmm-anne.net/archives/2008/chronology/emily.html
      Nieraz się tu zastanawiałyśmy, kiedy dokładnie rozgrywa się akcja
      Emilki. Wg tej rozpiski Emilka urodziła się w 1888 roku, zaś
      ostatnia znana nam data z jej życia to 1912, gdy ma 25 lat. Wtedy
      właśnie odbywa się niedoszły ślub Tadzia i Ilzy.

Dalej następuje upływ lat, ale nie wiemy ilu. Mogło być ich 3, mogło
      10. Jest jednak całkiem prawdopodobne, że Emilka nie była wcale
      grubo po trzydziestce w chwili zamążpójścia. Mogła mieć 30 lat, a
      może nawet nieco mniej? Ja zawsze sobie wyobrażałam, że Emilka miała
      wtedy 28 lat i chyba tego będę się trzymać.
    • supervixen Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 17:01
      Za to wg tej samej strony Pat zaręczyła się w wieku 31 lat.

www.lmm-anne.net/archives/2008/timelines/pat.html
    • dolmadakia Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 18:24
      No,nie:-((( Ja tez nie mam tego fragmentu z Oliwią i jej perypetiami
      sercowymi.Co za ludzie!!!! A u mnie ojciec Joanny ma na imię Karol a
      matka Fryderyka.Ale jestem zła!!!chyba przejrzę w Empiku i
      kupię/przeczytam inną wersję.
      Moje oburzenie nie ma granic:-((
      • glowa_do_gory Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 18:31
        "Za to wg tej samej strony Pat zaręczyła się w wieku 31 lat."

www.lmm-anne.net/archives/2008/timelines/pat.html

No to ewidentny błąd, bo gdy Szkrab wyjeżdża na studia Pat ma 18 lat (jest to powiedziane w książce), a następnie rozdziały lecąś latami - rok pierwszy, drugi itd. Srebny Gaj spłonął w 11 roku od wyjazdu Hilarego, a on sam pojawił sięteż w tym samym roku.
        • supervixen Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 19:09
          Na tej osi pojawia się również to 18 lat Pat, gdy Szkrab wyjeżdża
          oraz 11 lat z drugiej części. Różnica w obliczeniach polega na tym,
          że wg tamtych obliczeń Pani na Srebrnym Gaju nie zaczyna się od razu
          po Pat ze Srebrnego Gaju, tylko dwa lata póżniej. Na marginesie
          podane są informacje z książek, na podstawie których te daty są
          wyliczane i przy początku Pani na Srebrnym Gaju jest wzmianka o tym,
          że Przylepka ma 13 lat. A Przylepka była 7 lat młodsza od Pat, więc
          Pat powinna mieć wtedy 20 lat. 20 + 11 = 31.

Czy faktycznie jest przerwa 2 lat między książkami czy też LMM
          pomyliła się podając wiek Przylepki? Nie wiem:) Prawdę mówiąc nie
          przepadam za Pat i prawie nigdy nie wracam do tych książek, więc
          własnych wniosków nie mogę tu wysnuć:)
          • glowa_do_gory Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 19:31
            Obstaję za tym, że LMM się pomyliła z wiekiem Elki. już w Emilce zauważyłam wpadkę z wiekiem Deana. dean jak ratuje Emilkę ma 26 lat, a gdy Emilka ma niecałe 20 jest napisane, że Dean ma 42. No to wyglądałby, że ratował Emilkę, gdy ta miał 4 lata... Wpadka o ponad 10 lat, chyba, że to wina tłumaczenia
            • supervixen Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 16.03.09, 20:01
              Nie, Dean miał 36 lat. Tak jest w oryginale. Faktycznie, sprawdziłam
              teraz w mojej Emilce i jest tam podany błędny wiek. To może nawet
              nie być wina tłumaczki, tylko zwykła literówka, bo wiek jest podany
              cyframi - 26, więc ta dwójka się nie zgadza. Dean nie mógł mieć
              wtedy 26 lat, bo studiował razem z ojcem Emilki - która to
              informacja jest podana krótko po jego wieku, błędnym czy nie:)
    • minerwamcg Nie należy wątpić o kobiecie, że wyjdzie za mąż... 17.03.09, 22:28
      ...dopóki jej nie pochowano!

To moja ulubiona sentencja z LMM :)

Dlatego najbardziej lubię "panny niemłode" - Lawendę, Kornelię...
      Może dlatego, że sama też bynajmniej młodo za mąż nie wyszłam: kiedy
      poznałam swojego męża miałam dokładnie tyle, ile Maud w chwili
      ślubu.

A co do niemożności urodzenia dziecka z powodu wieku, to będę
      dyskretna i powiem Wam tylko jedno, drogie Panie: nie zawracajcie
      głowy :)))
      • pontecorvo Re: Nie należy wątpić o kobiecie, że wyjdzie za m 18.03.09, 10:24
        Jakkolwiek tajemniczo to brzmi Minerwo, wiadomym jest powszechnie, jak w ogóle
        trudno o poczęcie, w starszym wieku zaś nie jest to z pewnością łatwiejsze. No i
        ryzyko uszkodzeń płodu też jednak wyższe...
        • simply_z Re: Nie należy wątpić o kobiecie, że wyjdzie za m 08.08.11, 12:08
          trudno o poczecie..?
          czy ja wiem..jest nas troche na ziemii;) ,wiec ludzie na ogol nie maja z tym az takich problemow.
    • zawsze.aliks Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 15.04.09, 21:33
      To pewnie autobiograficzne, LMM wyszła za mąż po 35 roku życia, więc
      z jednej strony była tolerancyjna dla starych panien, a z drugiej -
      wiedziała jakim ten stan "cieszył się" odbiorem społecznym.
    • pontecorvo Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 01.05.11, 23:04
      do góry
    • pontecorvo Re: Ile lat miały bohaterki LMM gdy wychodziły za 12.07.12, 18:35
      podciagam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka