Dodaj do ulubionych

Pomagacie innym?

30.03.09, 17:31
Mnie tak jakoś naszło na wolontariat. Mam wolne wieczory i weekendy
i chętnie podzielę się swoim wolnym czasem. Niekoniecznie musi być
to wolontariat na rzecz niepełnosprawnych, chorych, osieroconych
itp. Chętnie pouczę angielskiego albo obsługi komputera. Mogę nawet
pomagać dzieciom w nauce.
Może macie jakieś namiary?
Obserwuj wątek
    • logopeda9 Re: Pomagacie innym? 30.03.09, 20:33
      a skąd jesteś?
      • lektorka Re: Pomagacie innym? 30.03.09, 21:03
        z Warszawy
        • panna.migotka777 Re: Pomagacie innym? 30.03.09, 21:37
          Nie pomogę w kwestii kontaktów do wolontariatu ale mam pytanie czy miałabyś
          ochotę poprowadzić konwersacje z angielskiego, powiedzmy 2 razy w tygodniu po 60
          minut lub więcej, jestem gotowa zapłacić.
          • lektorka Re: Pomagacie innym? 31.03.09, 09:54
            No ale mi chodzi o pomoc potrzebującym. Nie jestem wykwalifikowanym
            lektorem, ale myślę, że kobiecie - która wcześniej nie miała
            kontaktu z językiem angielskim, a w tej chwili jest bezrobotna, no i
            chciałaby popracować nad swoimi kwalifikacjami - jestem w stanie
            pomóc.
            No i oczywiście nie chcę robić tego za pieniądze.
            Ty jak widzę masz pieniądze, więc możesz znaleźć wykwalifikowanych
            lektorów.
            • panna.migotka777 Re: Pomagacie innym? 31.03.09, 21:01
              Co prawda od jutra jestem bez pracy i bez kasy ale poradzę sobie jakoś, w końcu
              nie mam wyjścia :)
    • e._ Re: Pomagacie innym? 31.03.09, 00:17
      Sporo dowiesz się tu:
      www.wolontariat.org.pl/
    • lektorka Re: Pomagacie innym? 23.10.09, 00:08
      Chcę was poinformować, że znalazłam wolontariat. Chodzi o pomoc przy
      hipoterapii. Bardzo się cieszę, ale i smucę. Sądziłam, że to świetna inicjatywa,
      a na 80 pracowników znalazł się tylko jeden zainteresowany - ja :(
      Czy naprawdę ludzie nie mogą poświęcić jednego dnia w miesiącu? Czasami też
      chodzi o poświęcenie 2 godzin. Czy to naprawdę dużo? Czy nie można pokazać, że
      nie jest się zapatrzonym w siebie egoistą, tylko pomyśleć, że to samo mogło mnie
      spotkać?
      Brak mi pomysłów jak zachęcić innych do pomocy. Rozumiem, że ludzie chcą
      weekendy spędzić z rodziną lub chcą odpocząć, ale czy naprawdę nie można dać
      przykładu i pokazać, że ja mogę się poświęcić?
      • vickydt Re: Pomagacie innym? 26.10.09, 21:22
        > Czy naprawdę ludzie nie mogą poświęcić jednego dnia w miesiącu? Czasami też
        > chodzi o poświęcenie 2 godzin. Czy to naprawdę dużo? Czy nie można pokazać, że
        > nie jest się zapatrzonym w siebie egoistą, tylko pomyśleć, że to samo mogło mni
        > e
        > spotkać?

Zastanawia mnie Twoja łatwosc osądzania innych oraz potrzeba obwieszczania swego
        poświecenia ;)

a tak baj de łej: "charity begins at home"
        • lektorka Re: Pomagacie innym? 26.10.09, 22:05
          A dlaczego mam się nie chwalić tym, że mnie stać na poświęcenie kilku godzin
          tygodniowo? Właściwie ja do pro bono trafiłam przypadkiem. W mojej poprzedniej
          firmie można było sobie odliczyć 3 godziny czasu pracy i 3 godziny nadgodzin na
          wolontariat. Pomyślałam, że to dobra odskocznia od monotonii. Spodobało mi się,
          ale gdyby nie to, że tam w firmie były gotowe rozwiązania do tej pory pewnie nie
          kiwnęłabym palcem w tym kierunku.
          Gdyby wszyscy siedzieli cicho, to żadna orkiestra Owsiaka (obojętne czy go ktoś
          lubi czy nie) nie miałaby takiej popularności, sms-y nie byłyby wysyłane, a
          darowizny przekazywane.

Faktycznie, trochę pojechałam z tymi egoistami :)
          • vickydt Re: Pomagacie innym? 29.10.09, 10:03
            :) no i wsio ok.
    • joalicja Re: Pomagacie innym? 23.10.09, 07:25
      wygląda na to, że wyrabiasz normę więc pozostali czują się zwolnieni
      z obowiązku ;)
      Powodzenia!
      • anula36 Re: Pomagacie innym? 24.10.09, 12:12
        ale po co pokazywac ze nie jest sie egoista, i wielkim solecznikiem,jesli faktycznie woli sie te resztki wolnego czasu spedzac z rodzina czy na rozrywkach? Dla dobrej prasy?

Sama mam w obecnej pracy wolontariuszy- studentki szlifujacy CV i emerytki, nie ma osob pracujacych. I nie ma czegos takiego jak calkowita bezinteresownosc wolontariuszy - kazdy jakas tam potrzebe chce sobie zaspokoic.

Mysle ze cenniejszy jeden wolontariusz z prawdziwa potrzeba robienia czegos niz 10 namowionych na sile, bez wlasnej motywacji.
        • lektorka Re: Pomagacie innym? 24.10.09, 18:28
          W USA obligatoryjne jest poświęcenie 3% swojego czasu na wolontariat. Uważam, że
          to obowiązek pomagać innym, którym gorzej się ułożyło.
          • polka111 Re: Pomagacie innym? 24.10.09, 19:45
            A to ciekawe, obligatoryjne? Kto i w jaki sposób to egzekwuje?
            • lektorka Re: Pomagacie innym? 24.10.09, 20:44
              Bazowałam na artykule w Palestrze "lecz dobrym zwyczajem i standardem korporacji
              na wzór amerykańskich bars, które wręcz wymagają od swoich członków
              „zaksięgowania” co najmniej 3% czasu pracy na działalność charytatywną."
              Może słowo obligatoryjne było zbyt mocno powiedziane.
              • anula36 Re: Pomagacie innym? 25.10.09, 10:26
                ale czy to znaczy ze 3% czasu odliczone z czasu pracy( czyli np 8 H dziennie) ? Czy 3% odliczone czasu pracy w zyciu prywatnym?
                • annajustyna Re: Pomagacie innym? 25.10.09, 12:04
                  Ona zrozumiala, ze w prywatnym...Hmm, jak sie nie ma rodziny, to jak najbardziej
                  - jak sie ma, to chyba pomaganie w necie tez sie liczy? :P
                  • lektorka Re: Pomagacie innym? 25.10.09, 16:22
                    Jak dziecko jest małe - to zrozumiałe, ale jak jest w wieku 9 lat to nie widzę
                    problemu, żeby zabrać je na taką hipoterapię. Ono będzie oswajać się ze
                    zwierzakami, niepełnosprawnymi, a dorosly może zająć się już pomocą.
                    • anula36 Re: Pomagacie innym? 25.10.09, 18:14
                      a dziecka pilnowac bedzie inny wolontariusz i kazdy wyrobi te 3% czasu zeby go sobie wpisac gdzie trzeba:P
          • anula36 Re: Pomagacie innym? 24.10.09, 20:37
            ja tam sie wole wyspac przez te 3% czasu dziennie czyli jakies 45 min.Albo zrobic zakupy wlasnym rodzicom - staruszkom.
    • lektorka Re: Pomagacie innym? 06.11.09, 21:13
      Przepraszam, że znowu podbijam wątek, ale może macie jakieś wieści o
      organizacjach, które potrzebują odzieży dziecięcej i też dla dorosłych? W pracy
      jest mnóstwo zainteresowanych, odzież w bardzo dobrym stanie. Nie chcę tak
      obdzwaniać tysiąca organizacji, domów opieki społecznej, domów dziecka, więc
      zwracam się do was. Gdzie możemy odzież przekazać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka