Dodaj do ulubionych

Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama....

16.04.18, 19:40
Mam pytanie. 3 miesiące temu miałam operacje usunięcia pęcherzyka żółciowego. Operacja planowana. Czekałam na nia 6 miesięcy i miałam już dość duże dolegliwości z tego powodu.

Po operacji byłam na długim zwolnieniu. Miałam biegunki, bóle brzucha i dopiero po dłuższym czasie poczułam się lepiej. Byłam leczona przez gastrologa, który miał mój wypis ze szpitala i cała moja dokumentacje.

Jakie było moje zdziwienie gdy w zeszłym tygodniu, na komisji lekarskiej aby moc wrócić do pracy, lekarz powiedział, ze miałam operacje przepukliny brzusznej z uczuciem siatki.

Myślałam, ze się pomylił ale on na wypisie ze szpitala pokazał mi napisane w języku lekarskim zdanie, ze miałam usuwana przepuklinę. I po wpisaniu do google jest wyjaśnienie ze miałam usuwana przepuklinę.

Jest to o tyle dziwne, ze nigdy nie miałam przepukliny. Po operacji nie miałam żadnych dolegliwości bólowych jakie mogłabym miesc z powodu operacji przepukliny, żaden lekarz podczas obchodu nie zawiadomił mnie ze miałam jakaś dodatkowa operacje.

Czas mojej operacji wynosił tyle ile innych pan na sali, jak by wyszło ze mam przepuklinę czy lekarze na szybko by zorganizowali droga siatkę do leczenia przepukliny? Na USG żadna siatka nie wyjdzie, w szpitalu mówią ze wypis jest dobry. A ja nie wiem czy miałam operacje przepukliny czy nie? Wyglada mi to na jakiś przekręt szpitala, nie wiem co o tym myśleć.

Mój wypis ze szpitala jest niejednoznaczny. Nie wynika z niego ze miałam dwie operacje. Czytałam wypis i nie wzbudził moich podejrzeń

...Chora przyjęta do szpitala z powodu kamicy pęcherzyka żółciowego celem leczenia szpitalnego. U chorej wykonano hernioplastyke s. Lichtensteina. Zabieg operacyjny niepowiklany.

To wszystko...myślami ze hernioplasttyka to to usunięcie pęcherzyka...
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 16.04.18, 20:21
      mezowianka33 napisał(a):

> ...Chora przyjęta do szpitala z powodu kamicy pęcherzyka żółciowego celem lecze
      > nia szpitalnego. U chorej wykonano hernioplastyke s. Lichtensteina. Zabieg oper
      > acyjny niepowiklany.

Najlepiej jakbyś porozmawiała z lekarzem, który się tobą opiekował w szpitalu. Nie o wypisie, tylko o operacji.

Laicy na forum mogą tylko gdybać. Może to przepuklina była powodem kłopotów z woreczkiem i dlatego nie usunięto go tylko wyleczono przepuklinę?

S.
      • mezowianka33 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 16.04.18, 20:44
        Woreczek usunięty, dostałam wynik badania histopatologicznego. Dostałam woreczek i kamień z niego. Tez się zastanawiałam czy był usunięty ale mam wynik badania.
        Mam tez tylko 3 nacięcia jak do usunięcia pecherzyka żółciowego metoda laparoskopową.
        Żadnych boli po operacji nie miałam. Tylko w miejscu gdzie był pęcherzyk no i te blizny.
        Chodzi mi o to czy lekarze mogą zrobić mi zabieg extra podczas zaplanowanego zabiegu? Nie musza pytać o zgodę? Nie powinni mnie podczas obchodu poinformować o tym co zrobili?
        Byłam w szpitalu 3bdni po operacji i nikt mi nic nie powiedział. A przecież to istotna informacja. Nawet gdzie, w którym miejscu była ta przepuklina.
        Od lekarza nic się nie dowiem. Co jest na wypisie to było. Siatki tej do operacji przepukliny nie będzie widać na USG, pytałam się dwóch lekarzy od USG czy będzie widoczne czy miałam operacje czy nie.
        Przed sama operacja miałam z 5 razy robione USG u różnych lekarzy bo mam tez kamienie nerkowe i nikt nie zwrócił uwagi na przepuklinę...
        • snajper55 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 06:05
          mezowianka33 napisał(a):

> Byłam w szpitalu 3bdni po operacji i nikt mi nic nie powiedział. A przecież to
          > istotna informacja. Nawet gdzie, w którym miejscu była ta przepuklina.
          > Od lekarza nic się nie dowiem. Co jest na wypisie to było.

Dlaczego uważasz, że od lekarza nic się nie dowiesz? Idź i porozmawiaj z nim.

Dwa zabiegi w czasie jednego pobytu w szpitalu nie są dla szpitala opłacalne, bo Fundusz zapłaci tylko za jeden.

S.
        • plater-2 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 12:29
          Wystap do archiwum szpitala o CAŁĄ dokumentację pobytu w szpitalu (kopia ksero). Na razie masz tylko wypis.
          • mezowianka33 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 13:15
            Dziekuje za odpowiedz, zrobię to bo ciekawa jestem co miałam operowane.
            • plater-2 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 19:07
              Napisz we wniosku, ze "takze kopia skierowania", o ile zaniedbalas zrobienie sobie ksero przed pojsciem do szpitala.
              • plater-2 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 19:09
                Jesli jakies tresci wpisywane odrecznie sa nieczytelne, masz prawo wystapic o ODPIS (uczytelnienie) pismem komputerowym wybranych stron lub calosci - kosztuje drożej.
                • plater-2 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 19:10
                  Nie powinnas byla odbierac wypisu z rozpoznaniem po lacinie !!!!
                  • mezowianka33 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 17.04.18, 21:01
                    To moja pierwsza operacja, wyszłam ze szpitala ledwo trzymając się na nogach, nawet nie czytałam tego wypisu. Żaden lekarz ogólny jak sie pytałam co jest grane nie dał mi odpowiedzi, zrobię co zostało mi doradzone ale moim zdaniem to jakieś przekłamanie.
                    Ciekawa jestem czy szpital ma płacone za dwie wykonane operacje na mnie czy tylko za jedna ? Z wypisu wynika ze miałam dwie operacje. Ja uważam ze przepukliny nie miałam natomiast pieniądze do szpitala poszły.
                    Udowodnić, ze nie miałam operacji przepukliny nie udowodnię ponieważ siatka nie jest widoczna w USG i nikt mnie rozcinać nie będzie jeszcze raz aby udowodnić ze zabiegu nie miałam....
                    Poproszę o cała dokumentacje ze szpitala ale cudów nie oczekuje..

• plater-2 Re: Byłam operowana czy nie? Nie wiem sama.... 18.04.18, 09:01
                      Będą tam wpisane wszelkie procedury pielegniarskie i lekarskie godzina po godzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka