Gość: wanai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:02 mam zacmienie, prosze o pomoc - infekcja drog moczowych - lacinska nazwa. dziekiuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
youngdoc Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 18:14 Infecti tractus urinarii. Odpowiedz Link Zgłoś
youngdoc Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 18:15 Infectio, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manika Re: zapalenie drog moczowych - lacina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:10 Infectio tracti urinarii Poduczcie sie drodzy forumowicze tractus ---> tracti Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 20:40 niestety nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
youngdoc Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 20:42 Mnie tam uczono, że wyraz tractus jest pochodzenia greckiego i jako taki odmienia się według V deklinacji: tractus, -us. Autora tego słownika najwyraźniej również. lysy2.archives.nd.edu/cgi-bin/words.exe?tractusPozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
poloznik-gin Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 20:48 Infectio traci urinariarum. Odpowiedz Link Zgłoś
youngdoc Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 21:15 Przepraszam najmocniej, chodziło mi oczywiście o deklinację IV. Trochę już czasu od łaciny jednak minęło. Mianownik: tractus urinarius. Dopełniacz liiczby pojedynczej: tractus urinarii (ponieważ ten przymiotnik odmieniamy wg deklinacji I) Dopełniacz liczby mnogiej: tractuum urinariarum. Zatem - "infectio tractus urinarii" lub "infectio tractuum urinariarum" Nie wiem czemu infekcję dróg moczowych zawsze na rozpoznaniach widziałem przetłumaczoną dosłownie jako "infekcję drogi moczowej". Na swoje usprawiedliwienie chciałbym zaznaczyć, że odpowiedź podawałem z pamięci. I zwsze tak to było tłumaczone, może nie do końca zgodnie z logiką, ale przynajmniej gramatycznie. Pozdrowienia dla wszystkich zainteresowanych językami martwymi. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 22:16 krakowskim targiem...inf.tr.ur. :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: zapalenie drog moczowych - lacina 13.04.06, 20:49 Hihi, w to samo miejsce trafiliśmy ;-) lysy2.archives.nd.edu/cgi-bin/WORDS.EXE?tractus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: zapalenie drog moczowych - lacina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:15 Młody ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: zapalenie drog moczowych - lacina IP: 80.54.27.* 15.04.06, 12:46 oj przepraszam!! infectio tractus urinarii - na pewno nie tracti!! słownik!! Odpowiedz Link Zgłoś