Dodaj do ulubionych

Nie uznano mi karty EKUZ

03.10.06, 15:28
Podczas pobytu w Niemczech musiałam udać się z gorączkującym dzieckiem do
lekarza. Była niedziela, więc pojechałam do szpitala. Nie uznano mi tam karty
EKUZ, musiałam zapłacić za poradę. Po powrocie NFZ odmówiło mi zwrotu kosztów
podając bzdurny powód. Gdzie mogę złożyć zażalenie? Czy ktoś był w takiej
sytuacji? Pomóżcie !
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 15:49
      szauwiaa napisała:

> Podczas pobytu w Niemczech musiałam udać się z gorączkującym dzieckiem do
      > lekarza. Była niedziela, więc pojechałam do szpitala. Nie uznano mi tam karty
      > EKUZ, musiałam zapłacić za poradę. Po powrocie NFZ odmówiło mi zwrotu kosztów
      > podając bzdurny powód. Gdzie mogę złożyć zażalenie? Czy ktoś był w takiej
      > sytuacji? Pomóżcie !

A jaki był ten bzdurny powód ?

Czy wystąpiłaś o zwrot kosztów na pismie ?

S.
      • aerztin Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 16:27
        W Niemczech doplaca sie mimo ubezpieczenia 10euro za wizyte. Ile doplacilas? Bo
        10euro to normalna doplata, a za granica leczy sie wdlug zasad danego kraju, a
        nie polskich.
    • szauwiaa Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 17:42
      Tak, wystąpiłam na piśmie, złożyłam je osobiście razem z rachunkiem. Po dwóch
      miesiącach przyszła odpowiedź, że niemiecka instytucja ubezpieczeniowa odmówiła
      zwrotu pieniędzy, ponieważ to co zapłaciłam stanowiło wkład własny pacjenta.
      Jak napisała aerztin wkład ten to 10 euro, ale dotyczy to tylko dorosłych,
      dzieci mają leczenie całkowicie "darmowe".
      • snajper55 Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 20:43
        szauwiaa napisała:

> Jak napisała aerztin wkład ten to 10 euro, ale dotyczy to tylko dorosłych,
        > dzieci mają leczenie całkowicie "darmowe".

A zgłaszając się do lekarza w Niemczech okazywałaś swoją kartę EKUZ, czy kartę
        EKUZ dziecka ?

S.
        • szauwiaa Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 21:03
          Oczywiście dziecka, ale nikt nie chciał na nią patrzeć, powiedzieli,że nie mogą
          jej uznać, bo nie ma chipu ( czy też chipa).
          • snajper55 Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.10.06, 23:40
            szauwiaa napisała:

> Oczywiście dziecka, ale nikt nie chciał na nią patrzeć, powiedzieli,że nie
            > mogą jej uznać, bo nie ma chipu ( czy też chipa).

O ile wiem, to EKUZ nie jest kartą chipową. Jest zwykłą kartą plastikową. Być
            może jednak miała jakąś wadę uniemożliwiającą jej zaakceptowanie w Niemczech.

Tak więc albo wydano Ci nieprawidłową (cokolwiek miałoby to znaczyc) kartę EKUZ
            i dlatego musiałaś skorzystać ze swojej, a więc zapłacić 10 euro, albo masz
            prawidłową kartę, a w błąd wprowadzono Cię w Niemczech. W pierwszym przypadku
            masz szansę na zwrot poniesionych wydatków jeśli tylko masz na ich poniesienie
            dowody.

S.
            • szauwiaa Re: Nie uznano mi karty EKUZ 04.10.06, 09:07
              O rany, właśnie o to chodzi,że z mojej strony wszystko było w porządku,
              doskonale wiem,że EKUZ nie jest kartą chipową, wszystkie dokumenty miałam, a
              mimo to nie zwrócono mi zapłaconej w Niemczech gotówką kwoty 30 euro za poradę
              lekarską. Chcę się odwołać, ale nie wiem gdzie.
              • snajper55 Re: Nie uznano mi karty EKUZ 04.10.06, 10:11
                szauwiaa napisała:

> O rany, właśnie o to chodzi,że z mojej strony wszystko było w porządku,
                > doskonale wiem,że EKUZ nie jest kartą chipową,

To dlaczego dałaś sobie wmówić, że karta bezczipowa nie ma czipa ?

> wszystkie dokumenty miałam, a mimo to nie zwrócono mi zapłaconej w Niemczech
                > gotówką kwoty 30 euro za poradę lekarską. Chcę się odwołać, ale nie wiem
                > gdzie.

Fundusz nie zwraca opłat, jakie ponosi w Niemczech każdy ubezpieczony.
                Korzystałaś ze swojej karty, a osoba dorosła w Niemczech ponosi pewne koszty
                porady lekarskiej i nikt tych kosztów nie zwraca.

S.
                • grakon1 Re: Nie uznano mi karty EKUZ 03.03.22, 12:44
                  To prawda,że NFZ wydaje karty bez chipu i paska magnetycznego co jest nie do odczytania.Sama chce to wyjaśnić przy najbliższej okazji w Polsce.
                • dbender Re: Nie uznano mi karty EKUZ 15.06.22, 23:48
                  snajper55 napisał:

> szauwiaa napisała:
                  >
                  > > O rany, właśnie o to chodzi,że z mojej strony wszystko było w porządku,
                  > > doskonale wiem,że EKUZ nie jest kartą chipową,
                  >
                  > To dlaczego dałaś sobie wmówić, że karta bezczipowa nie ma czipa ?
                  >
                  > > wszystkie dokumenty miałam, a mimo to nie zwrócono mi zapłaconej w Niemcz
                  > ech
                  > > gotówką kwoty 30 euro za poradę lekarską. Chcę się odwołać, ale nie wiem
                  > > gdzie.
                  >
                  > Fundusz nie zwraca opłat, jakie ponosi w Niemczech każdy ubezpieczony.
                  > Korzystałaś ze swojej karty, a osoba dorosła w Niemczech ponosi pewne koszty
                  > porady lekarskiej i nikt tych kosztów nie zwraca.
                  >
                  > S.

Ale mimo wszystko powinno być 10 euro, a nie 30. A właściwie 0 euro. Wg mnie wygląda na to, że w Niemczech pobrali opłatę bezprawnie. Karty EKUZ nie mają czipa w żadnym państwie EU/EOG.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka